Acum 10 minute
06:56
06:56
Acum 30 minute
06:36
Acum o oră
06:16
06:16
Juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes şi-a ales câştigătorii, preşedintele juriului, Pedro Almodóvar, alături de ceilalţi membri, acordând premiul Palme d’Or regizorului suedez Ruben Östlund pentru filmul satiric “The Square”. Cu toate acestea, gala aniversară a festivalului de pe Croazetă a fost marcată şi de tensiuni şi nemulţumiri.
Acum 4 ore
04:16
S-au scurs patru luni din acest an, dar veniturile fiscale, adică tot ce încasează statul din taxe şi impozite, au crescut cu doar 1,8%, în condiţiile în care sunt principala sursă de bani din care se finan-ţează cheltuielile statului. Îngrijorător este că, deşi consumul a explodat, încasările din TVA şi accize sunt la un nivel încă sub cel de anul trecut, conform datelor din execuţia bugetară pentru perioada ianuarie-aprilie.   Comparaţia cu 2016 este însă mai puţin importantă, fiindcă adevăratul indicator cu care ar trebui făcută raportarea este prognoza de încasări pentru anul în curs, construită pe o creştere a PIB de 5,2% pe tot anul, dar pe care Ministerul Finanţelor nu a publicat-o nici până acum. Ceea ce nu e deloc un semnal bun pentru piaţă, scrie Romania Libera.
04:06
Liberalii vor ca la articolul 68 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2001 după alineatul 6 să fie introduS un nou alineat care va avea următorul cuprins:  „În toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ preuniversitar se include disciplina «Cursuri de prim ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina cursuri de prim ajutor se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale şi al ministrului Sănătăţii”.   Potrivit expunerii de motive, „cursurile de prim ajutor fac diferenţa între viaţă şi moarte, iar o educaţie sanitară de la vârste mici ar creşte şansele de supravieţuire ale unei persoane, dacă cei din jur ar şti cum să intervină până la sosirea ambulanţei sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate”.   „Din păcate, statisticile arată că aproape 70.000 de români mor în fiecare an pentru că nu sunt resuscitaţi la timp. Doar 0,5% din cei 1,7 milioane de elevi înscrişi în învăţământul gimnazial şi liceal din România au noţiuni de prim-ajutor. În unele ţări, educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa I până într-a XII-a, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate vârstei şcolarului”, au mai argumentat liberalii.   Iniţiatorii propunerii legislative au mai precizat că astfel de cursuri de prim ajutor trebuie să ajungă la fel de cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.   „Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim-ajutor, constând în modul de a acţiona în faţa unei urgenţe medicale şi de a evita sau reacţiona în faţa unui pericol cu potenţial vital, trebuie să ajungă la fel de cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulţirii”, au subliniat ei.   Liberalii susţin că, „după tragedia de la clubul Colectiv şi alte evenimente neplăcute, societatea civilă a cerut introducerea urgentă în şcolile din România a unor cursuri de prim-ajutor”.  
04:06
Noul motor foloseşte o tehnologie de compresie variabilă. Inginerii Nissan spune că tehnologia permite motorului să aleagă în orice moment raportul de compresie optim, un factor cheie în motoarele pe benzină.   Persoanele juridice sau alte entități fără personalitate juridică se pot identifica în Spaţiul Privat Virtual astfel:   a) cu certificatul calificat al persoanei juridice sau al entității fără personalitate juridică; b) cu certificatul calificat deținut de persoana fizică reprezentant legal al persoanei juridice sau al entității fãrã personalitate juridică; c) cu certificatul calificat deținut de reprezentantul desemnat al persoanei juridice sau al entității fără personalitate juridică; d) cu certificatul calificat deținut de împuternicitul persoanei juridice sau al entității fără personalitate juridică.   Serviciile de comunicare electronică sunt gratuite și disponibile 24 de ore din 24.  
04:06
Lia Olguţa Vasilescu a precizat, la Antena 3, că în luna iulie, după ce va fi finalizată legea salarizării unitare, se va intra cu proiectul privind indemnizaţia de creştere a copilului.   Ministrul Muncii s-a folosit ca exemplu de celebrul fotbalist al echipei FC Barcelona, Lionel Messi. Astfel, a spus Lia Olguţa Vasilescu, dacă Messi ar veni în România să joace pe un salariu de aproximativ 30 de milioane de euro, ar face un copil, atunci statul român ar fi obligat să îi plătească sportivului o indemnizaţie de 28 de milioane de euro pe lună, conform legii în vigoare.   Proiectul legii salarizării unice urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care va decide dacă o adoptă în forma actuală sau o va retrimite spre dezbatere Senatului.  
Acum 12 ore
19:27
El are 62 de ani, ea are 38. In ciuda diferentei mari de varsta, Bruce Willis si Emma Heming formeaza un cuplu solid.
19:06
Cancelarul german Angela Merkel a spus că Germania nu se mai poate baza pe America lui Donald Trump, potrivit cotidianului The Independent.
Acum 24 ore
17:46
Constructorul japonez Nissan propune un nou tip de motor pe benzină despre care spune că ar putea face diesel-urile moderne să pară depăşite.
14:36
”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează şi se testează diferitele componente ale marilor echipamente şi ale experimentelor. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir, pentru News.ro.   Testele de până acum arată bine şi sunt în grafic, potrivit directorului.   ”Intenţia este să obţinem în toamnă primul fascicul laser, sigur, de putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a menţionat Zamfir.   Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva în vara lui 2019 sperăm să fim operaţionali în întregime”, a spus Zamfir.   Articolul integral pe news.ro      
14:27
'O nouă săptămână de creşteri pe bursa locală duce indicele BET la un nou maxim după ianuarie 2008. Aşadar, după un plus de 1,91% în aceasta săptâmână, indicele de referinţă de la BVB a închis ziua de vineri la nivelul de 8.647 puncte, cel mai ridicat nivel după şedinţa din 15 ianuarie 2008. Avansul indicelui BET a fost susţinut în principal de titlurile Băncii Transilvania, emitent cu o pondere de 18,81% în indice, care au crescut cu 5,42% în săptămâna curentă, atingând un nou maxim istoric. Creşterea din această săptămână de pe titlurile Băncii Transilvania a apărut în urma ultimelor două şedinţe de tranzacţionare. Anterior acestor şedinţe, titlurile Băncii Transilvania prezentau o evoluţie modestă pe ultima lună, de +0,18%, pe când indicele BET se afla pe o creştere de aproximativ 3% în aceeaşi perioadă. Astfel, titlurile Banca Transilvania au recuperat din decalajul faţă de restul pieţei din ultimul timp. O altă posibilă explicaţie pentru avansul acţiunilor băncii din ultimele zile este aşteptarea investitorilor ca grupul bancar să anunţe o nouă achiziţie', se arată în document.   Potrivit acestuia, toţi indicii au închis săptămâna pe plus, cel mai mare avans fiind obţinut de BET-Plus, de 1,98%. BET-NG a urcat cu 0,82% în timp ce indicele BET-XT a înregistrat o creştere de 1,74%.   'Săptămâna aceasta valoarea tranzacţionată totală a fost de 199,91 milioane lei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 195,72 milioane lei, cu 61,44% mai mică faţă de săptămâna precedentă. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Romgaz în valoare de 32,96 milioane lei, Fondul Proprietatea, de 32,21 milioane lei, Banca Transilvania, de 30,54 milioane lei, OMV Petrom, de 16,62 milioane lei şi BRD-SG, de 13,04 milioane lei. Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 3,49 milioane lei, cu obligaţiuni - 0,19 milioane lei şi cu unităţi de fond - 0,52 milioane lei. În piaţa deal s-au realizat schimburi în valoare de 10,74 milioane lei', menţionează sursa citată.    
14:16
În total, cei 5 kilometri de drum au fost finalizaţi complet cu indicatoare, şi marcaje rutiere în două zile. Costul proiectului a fost de 300.000 de euro. În ţara noastră, asfaltarea a 5 kilometri de drum comunal costă peste 1 milion de euro şi lucrarea durează doi ani, nu două zile. România avea anul trecut 86.080 de kilometri de drumuri publice, din care mai mult de 36%, respectiv 31.084 kilometri, erau drumuri pietruite şi de pământ, în timp ce lungimea autostrăzilor era de numai 747 de kilometri (4,2%), la fel ca în 2015, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit datelor INS, din totalul drumurilor naţionale, 35,2% (6.200 kilometri) erau drumuri europene, 4,2% (747 kilometri) autostrăzi, iar din punctul de vedere al numărului de benzi de circulaţie, 1,6% (280 kilometri) erau drumuri cu 3 benzi, 10,3% (1.820 kilometri) drumuri cu 4 benzi şi 0,1% (22 kilometri) drumuri cu 6 benzi.  
11:27
10:57
Economia Statelor Unite este cea mai mare din lume. Cu o valoare de 18 trilioane de dolari, reprezinta un sfert (24,3%) din avutia globala, arata cele mai recente date de la Manca Mondiala, citate de World Economic Forum.
09:16
Recent instalată la palatul Elysee, Macron a reuşit să câştige rapid reputaţia de "fashionista" a Parisului, după ce a i-a cucerit pe francezi, şi nu numai, cu ţinuta împrumutată de la Louis Vuitton, cu bobul lung, cu aerul modern nonşalant, pe care l-a afişat, dar în acelaşi timp elegant. Nu a fost nevoie de prea mult timp pentru a i se acorda rapid eticheta de "chic parizian".     Pe de altă parte, look-ul elegant şi spectaculos al Melaniei Trump nu mai are nevoie de nicio introducere, fiind confirmat în ultimele săptămâni prin ţinutele alese de Prima Doamnă a SUA, în primul turneu oficial în străinătate al soţului ei.   Cu costumele strânse în talie, ultra feminine sau cu rochiile din dantelă, la o primă impresie Melania Trump ar câstiga un duel al ţinutelor vestimentare, scrie The Telegraph.   Pentru întâlnirea de la Bruxelles, Melania Trump a ales un costum din piele beige, creat de casa de modă belgiană Maison Ullens, o mişcare îndrăzneaţă, ar spune mulţi.   În schimb, Brigitte Macron a optat tot pentru brandul francez Louis Vuitton, de care a devenit foarte apropiată. Aceasta a ales o rochie neagră, afişând un aer lejer, complet opus faţă de Melania.   Spre miezul zilei, Prima Doamnă a Americii a optat pentru schimbarea vestimentaţiei la întâlnirea cu soţiile liderilor participanţi la reuniunea NATO, printre acestea numărându-se Ermine Erdogan (Turcia) sau Amélie Derbaudrenghien (Belgia). Melania Trump a ales o rochie din dantelă neagră de la Dolce and Gabbana. La rândul ei, Brigitte Macron a păstrat aceeaşi ţinută.      
08:57
Acum, Germania se pare că începe să treacă la acţiune. Guvernul german ar dori ca şeful băncii centrale germane Jens Weidmann să devină următorul preşedinte al Băncii Centrale Europene, sporind în acest fel şi mai mult puterea Germaniei. În lipsa consensului la între şefii de state şi de guverne din UE, BCE a fost în timpul crizei salvatorul euro. Şi acum instituţia prin programele sale ajută economiile şi băncile slabe din zona euro să se finanţeze ieftin. Luni, miniştrii de finanţe din Germania şi Franţa au convenit să întărească zona euro printr-o integrare mai în profunzime: prin convergenţă bugetară, coordonarea politi­cilor economice şi proiecte de investiţii comune, notează Reuters. Germania şi Franţa urmează să-şi în­tărească astfel rolul de leadership în regiune. Banca centrală germană se aşteaptă de ase­menea la o creştere puternică a economiei în acest trimestru. Cât priveşte dorinţa Germaniei ca Weidmann să preia poziţia de preşedinte al BCE, Berlinul are un plan pentru a învinge opoziţia care ar veni din partea Europei de Sud, scrie Handelsblatt. Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble cred că a venit vremea ca un neamţ să conducă BCE şi şi-au ales deja candidatul favorit. Potrivit Handelsblatt, guvernul german lucrează la un plan pentru ca Jens Weidmann, şeful Bundesbank, să-i succeadă actualului preşedinte BCE Mario Draghi când mandatul italianului expiră în 2019. Sub conducerea lui Draghi, BCE a încercat să stimuleze economia zonei euro prin dobânzi ultramici şi un program masiv de achiziţii de obligaţiuni. Politica de relaxare cantitativă este aspru criticată de Germania, unde dobânzile mici pun presiune pe bănci şi investitori. Weidmann, asemeni tuturor pre­şedinţilor de bănci centrale din zona euro, este deja membru al consiliului guvernator al BCE. Acesta susţine necesitatea do­bânzilor relative ridicate pentru menţinerea sub control a inflaţiei, fiind un critic vocal al politicii BCE. Poziţia sa ar stârni criticile ţărilor sud europene. Pentru a tempera astfel de critici, guvernul german inten­ţionează să-l susţină pe Luis de Guindos din Spania pentru poziţia de vicepreşedinte. Însă acest lucru ar putea să nu fie suficient. „Weidmann ar putea să treacă de opoziţia ţărilor din sud dacă guvernul german ar oferi concesii importante în schimb“, potrivit unei surse. Astfel de concesii ar include acordul de susţinere a unor obligaţiuni comune pentru zona euro, o măsură cu care guvernul german nu este de acord. Ministerul german de finanţe a declarat că este prea devreme pentru o decizie privitoare la succesorul lui Draghi. Weidmann nu este singurul candidat la această poziţie. Şeful băncii centrale franceze, Francois Villeroy de Galhau, este de asemenea privit drept un candidat important. Villeroy, spre deosebire de Weidmann, a declarat în mod repetat că BCE ar trebui să folosească toate mijloacele pentru a aduce inflaţia la 2%. Deşi Weidmann este foarte respectat, acesta nu este totuşi alegerea evidentă pentru această poziţie. Predecesorul său la conducerea Bundesbank, Axel Weber, a avut la rândul lui ambiţii de a deveni preşedinte al BCE, însă a fost obligat să renunţe la acestea din cauza lipsei de susţinere politică. De această dată, însă, lucrurile ar putea fi diferite. BCE a avut deja preşedinţi din Olanda, Franţa şi Italia. Acum, mulţi cred, a venit rândul Germaniei. Anticipând probabil o candidatură pentru preşedinţia BCE, Weidmann şi-a îmbânzit tonul, apărând chiar banca centrală în faţa criticilor săi germani. Sunt însă şi alţi factori în joc pe lângă retorica germanului. Există mai întâI semne de întrebare privitoare la noul sediu al Autorităţii Bancare Europene, sau EBA, după Brexit. Insiderii cred că este puţin probabil ca Germania să poată asigura preşedinţia BCE şi să aducă EBA în Frankfurt. În plus, pe lângă mandatul lui Draghi, şi alte mandate vor expira în 2019: cel al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi cel al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Miniştrii de finanţe ai Germaniei şi Franţei s-au pus de acord la începutul săptămânii cu privire la necesitatea întăririi zonei euro, dând un nou impuls reformelor uniunii monetare şi avertizând că un eşec în acest sens i-ar încuraja pe extremiştii politici, potrivit Reuters. Wolfgang Schaeuble şi Bruno Le Maire au convenit crearea unui grup de lucru care ar prezenta idei legate de adâncirea integrării zonei euro până în luna iulie. Le Maire a declarat că grupul va analiza convergenţa fiscală, coordonarea politicii economice şi proiecte de investiţii comune. „Ştim că întărirea uniunii monetare este de o importanţă majoră“, a declarat acesta. Cât priveşte economia germană, banca centrală a ţării, Bundesbank, se aşteaptă ca aceasta să crească puternic în actualul trimestru, relatează Marketwatch. Cererea internă şi externă ar urma să susţină industria, în timp ce sectoarele construcţiilor şi serviciilor ar continua să fie performante, a anunţat banca. Anunţul Bundesbank este o veste bună pentru economia europeană care-şi recapătă constant vigoarea după aproape un deceniu de criză. Economia germană a avansat cu 0,6% în Tă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sau cu 2,4% anualizat, cu mult peste creşterea anualizată de 0,7% a economiei americane. Privitor la planurile fiscale ale preşedintelui american, banca centrală germană a declarat că acestea ar putea oferi un impuls pe termen scurt, dar ar putea afecta economia americană şi duce la o creştere cu 30% a raportului datorie/PIB al SUA în decurs de un deceniu, potrivit Marketwatch. Comentariile, un lucru rar din partea Bundesbank, survin pe fondul tensiunilor dintre Berlin şi noua administraţie americană cu privire la excedentele comerciale germane. Sursa: ZF.RO    
08:57
08:46
„A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare, elaborat de BNR. „Creşterea medie a preţurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depăşeşte pragul de atenţie, de 6%, stabilit de metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieţei imobiliare”, a mai spus Liviu Voinea.   Preţurile locuinţelor din marile oraşe au crescut în medie cu 8,8% în aprilie 2017 faţă de luna similară din 2016, arată datele publicate recent de portalul imobiliare.ro. Aceeaşi sursă arată că în România există deja patru oraşe mari (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa) unde preţul mediu pe metrul pătrat a trecut pragul de 1.000 de euro. Pe de altă parte, şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a avertizat că în 2017 scumpirea caselor se va accelera pentru că toate elementele de cost la nivelul construcţiei vor avea evoluţii ascendente. Principalul factor de scumpire ar fi - potrivit ARACO - majorarea salariului minim pe economie, care duce la o scumpire semnificativă a manoperei din construcţii.   România nu mai are niciun risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară, după deciziile Curţii Constituţionale care au atenuat posibilele efecte ale legii dării în plată şi legii conversiei creditelor (riscurile severe semnalate anul trecut), a mai anunţat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea. „Situaţia financiară a ţării este la fel de robustă ca anul trecut, iar riscul legislativ - care în 2016 era sever - a scăzut ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. În prezent, România nu are niciun risc sistemic sever”, a spus Liviu Voinea.      
08:46
"În cadrul şedinţei de Guvern a fost adoptată o hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare ale programului . Prin acest program se acordă o primă de relocare şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă şi care-şi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de domiciliu pentru a se încadra în muncă. Această primă, important de precizat, se acordă la cerere, lunar, pe o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni. De asemenea, această primă de relocare se ridică la 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire, adică şi chirie şi utilităţi, în limita sumei de 900 de lei lunar", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.   Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptăţite trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în evidenţele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor menţionate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.   "O precizare importantă pe care a făcut-o şi ministrul Muncii în deschiderea şedinţei de Guvern, pot depune cereri şi cei care s-au încadrat în muncă din ianuarie până acum, adică din momentul adoptării iniţiale a OUG 6/2017", a mai spus Petrescu.      
08:46
Deşi mulţi ani a fost perecepută drept o staţiune pentru pensionari, Sovata este una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă. Mulţi turişti care ajung acolo pentru prima dată rămân plăcut impresionaţi şi declară, fără nicio reţinere, că în Sovata... "E mai frumos ca-n Croaţia"!
08:46
Reprezentanţii companiei British Airways au făcut declaraţii de ultim moment cu privire la criza declanşată, sâmbătă, pe mai multe aeroporturi din Marea Britanie, scrie BBC.
08:46
08:26
08:26
08:16
Creșterea numărului persoanelor strămutate în plan intern este copleșitoare pentru serviciile guvernamentale deja aflate sub presiune, a declarat ministrul pentru probleme sociale, Virginie Baikoua, într-un interviu telefonic pentru DPA.   Reluarea luptelor a forțat circa 100.000 de oameni să fugă din Bria, un oraș la aproape 600 km est de capitala Bangui, conform Națiunilor Unite. Alte 200 de persoane au fost rănite în timpul luptelor din ultimele două săptămâni, majoritatea civili. Sute de case au ars iar proprietățile au fost jefuite.   "Suntem pe cont propriu, guvernul trebuie să ne ajute", a spus un locuitor din Bria, Philippe Zitongo. Comunitatea, a adăugat el, se simte încă amenințată. Regiunea din sud-estul țării cunoaște o intensificare a luptelor între milițiile Seleka (majoritar musulmane) și cele anti-Balaka (creștine).   În urmă cu zece zile, angajați ai Crucii Roșii au descoperit 115 cadavre în orașul Bangassou, situat în partea de sud a Republicii Centrafricane, după mai multe zile de confruntări între milițiile rivale.   Lupta pentru controlul orașului marchează o nouă escaladare într-un conflict care a început în 2013 când luptători musulmani Seleka l-au îndepărtat pe președintele Francois Bozize, provocând represalii din partea milițiilor creștine.      
08:06
Economia românească a înregistrat, în ansamblu, o creştere de 4,8% în 2016, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).   Produsul intern brut al României a fost anul trecut de 169,6 miliarde euro, ceea ce corespunde unui nivel de circa 8.600 euro/locuitor.   Însă între judeţe au existat diferenţe mari în ceea ce priveşte evoluţia PIB, relevă estimările CNP.   Articolul integral pe economica.net      
08:06
Recent, o firmă de bijuterii a decis să facă o investigaţie asupra bijuteriilor pe care personajul lui Johnny Depp, piratul Jack Sparrow le poartă şi cât costă acestea.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.