Cîţu:Anunţul Standard&Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern au fost cele corecte în contextul global actual

Agerpres, 6 iunie 2020 00:20

Anunţul agenţiei Standard & Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual, susţine ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.Agenţia de rating Standard & Poor's a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva negativă.Decizia agenţiei de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice şi al datoriei externe, dar şi accesul flexibil al României la finanţare pe piaţa internă şi internaţională, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicată de finanţare a sectorului public pe termen scurt, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Finanţe remis AGERPRES."Anunţul Standard & Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 şi asigurarea unor finanţe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Aşa cum am subliniat şi în trecut, agenţia consideră că situaţia gravă a finanţelor publice a fost cauzată de creşterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani", a declarat Florin Cîţu.Evaluarea agenţiei subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanţelor publice. Nu în ultimul rând, agenţia de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o ţară din categoria pieţelor emergente, precum şi la erodarea sustenabilităţii finanţelor publice în România."În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice va continua demersurile de implementarea măsurilor pentru înlăturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 şi a celor necesare pentru repornirea rapidă a economiei României", a completat ministrul Finanţelor.Agenţia consideră că factorul principal care ar putea contribui la îmbunătăţirea perspectivei este asigurarea unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanţelor publice şi a poziţiei externe a României.Totodată, Standard & Poors anticipează o revenire treptată a economiei începând de la mijlocul acestui an şi o reluare consistentă a creşterii PIB din 2021, în jur de 4%. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Preda)

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agerpres

Acum 30 minute
15:30
Rusia a decis să-şi redeschidă ambasada în Libia, a anunţat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-o întâlnire cu Aguila Saleh, preşedintele parlamentului din Tobruk din estul Libiei, pro-Haftar, care efectuează o vizită la Moscova, potrivit Interfax, TASS şi Reuters."Vreau să vă informez că am decis să reluăm activitatea ambasadei Rusiei în Libia, care la etapa actuală va fi condusă de însărcinatul cu afaceri Djamşed Boltaev", a afirmat Lavrov, în debutul întâlnirii, specificând - potrivit TASS - că ambasada rusă cu atribuţii în Libia îşi va avea sediul temporar în Tunisia.O încetare a focului în conflictul libian, propusă de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi în 6 iunie, la Cairo, a fost acceptată de mareşalul Khalifa Haftar, ale cărui forţe controlează estul Libiei, fiind în acord cu deciziile luate la conferinţa internaţională de la Berlin privind situaţia din această ţară nord-africană, a menţionat Lavrov. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)
15:30
Un număr de 54 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate, în ultimele 24 de ore, în judeţul Prahova, un nou focar fiind depistat la o fabrică din judeţ care a şi fost închisă.Potrivit buletinului de presă emis, vineri, de Prefectura Prahova, de la începutul epidemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului au fost confirmate cu noul coronavirus 526 de persoane, cu 54 mai multe faţă de ziua precedentă.Un nou focar de infecţie cu noul coronavirus a fost depistat la o fabrică de pe raza judeţului, aici fiind confirmate 16 persoane din aproape 50 testate. Unitatea a fost închisă pentru o perioadă de 14 zile, urmând ca, în acest interval, să fie realizată dezinfecţia spaţiului.De asemenea, şapte persoane de la FC Petrolul Ploieşti au fost testate pozitiv.Alte 15 persoane au fost confirmate în urma retestării la centrul de bătrâni de la Izvoarele, unde numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 86, precizează sursa citată.De la începutul epidemiei şi până în prezent, 17 dintre pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus au decedat, iar 116 au fost declaraţi vindecaţi şi externaţi.În secţiile de Terapie Intensivă din judeţ destinate îngrijirii bolnavilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 sunt internaţi 14 pacienţi (zece sunt ventilaţi mecanic).Totodată, în baza Ordinului ministrului Sănătăţii nr.1137/2020, pe parcursul zilei de joi au mai fost externaţi 13 pacienţi asimptomatici sau cu forme uşoare ale bolii COVID-19.La nivelul judeţului Prahova, sunt monitorizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) 1.405 persoane aflate în izolare la domiciliu. În ultimele 24 de ore au ieşit de sub această măsură 230 de persoane şi au intrat alte 126. În carantină instituţionalizată se mai află 19 cetăţeni. AGERPRES/ (AS- autor: Anamaria Constantin, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
15:30
Două persoane au fost rănite, vineri, după ce maşina în care se aflau a intrat într-un cap de pod, accidentul petrecându-se în localitatea teleormăneană Plosca, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU)."La faţa locului au fost două victime, un bărbat şi o femeie de aproximativ 50 de ani, (...) blocate în autoturism, conştiente şi cooperante, care au fost preluate de Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi transportate la Spitalul Judeţean pentru investigaţii amănunţite şi îngrijiri de specialitate", precizează sursa citată.La locul accidentului au intervenit un echipaj de descarcerare, o autospecială de stingere incendii şi două ambulanţe. AGERPRES/ (AS- autor: Cornelia Dumitru, editor: Anamaria Constantin, editor online: Simona Aruştei)
15:30
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede că începând cu anul 2022 declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate şi depuse în format electronic.Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.176/2010, în sensul instituirii posibilităţii completării şi depunerii declaraţiilor de avere şi de interese "în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată". Potrivit legii, începând cu anul 2022, toate persoanele prevăzute la art.1 din Legea nr.176/2010 au obligaţia de a completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese în format electronic."Începând cu 1 ianuarie 2022, persoanele prevăzute la art.1 alin. (1), cu excepţia celor prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 39, au obligaţia de a completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese în format electronic. Până la data de 31 decembrie 2021, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 1-38 pot completa şi depune declaraţiile de avere şi de interese şi în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată, iar acestea se trimit Agenţiei Naţionale de Integritate prin mijloace electronice detransmitere la distanţă. Procedura de transmitere la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi condiţiile în care aceasta se realizează se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate", se arată în lege.Actul normativ stipulează că declaraţiile depuse în format electronic au acelaşi regim ca cele depuse în format hârtie, fiind transmise aceloraşi persoane şi entităţi, urmând ca acestea să deruleze procedurile prevăzute de lege.Legea prevede că ordinul preşedintelui ANI se emite în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi."Până la data de 31 decembrie 2021, toate autorităţile publice, instituţiile publice sau unităţile din care fac parte persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pct. 1-38 din Legea nr.176/2010, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a asigura deponenţilor certificate calificate pentru semnătură electronică", se arată în actul normativ. AGERPRES/(AS-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
15:30
Pandemia de COVID-19 marchează o premieră pentru teatrele din Sibiu, unde au apărut spectacole de succes, cum este "Cenuşăreasa. Doar o poveste?", care se joacă în aer liber, iar publicul este format doar de membrii unei singure familii, ca măsură de prevenţie a răspândirii noului coronavirus.Spectacolul pentru copii, "Cenuşăreasa. Doar o poveste?" a avut prima reprezentaţie vineri dimineaţa, când au fost prezenţi trei spectatori, o mamă cu cele două fetiţe. Practic, acest gen de spectacole exclusiviste din cauza pandemiei, care pot fi urmărite în aer liber, se joacă doar la Teatrul "Gong" din Sibiu, singura instituţie teatrală din municipiu care a reuşit să ofere publicului spectacole în curtea interioară unde a amenajat o scenă.Interesul publicului este atât de mare pentru spectacolele de la "Gong", în aer liber, încât au fost epuizate toate biletele pentru spectacolele care au loc de vineri până duminică, inclusiv."Interesul e mare. Este a treia săptămână în care jucăm în formula asta şi am reuşit să vindem toate biletele de fiecare dată. Probabil că aşteptau (să jucăm n.r.). Sunt convins că sunt şi mulţi cărora le e frică, pentru că suntem încă în pandemie, dar în acelaşi timp îşi doresc să vină la Teatrul "Gong", a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul de producţie al Teatrului "Gong", Mircea Corcoveanu.Potrivit sursei citate, spectacolele de teatru jucate în aer liber din cauza pandemiei sunt "o soluţie de compromis"."E o soluţie de compromis. E felul nostru de a merge mai departe, de a continua ideea noastră de teatru pentru copii şi tineret. E o soluţie pe termen scurt. Nu o văd aplicată pe termen lung, o să fie şi frig afară, este meteo dependentă şi nu putem să facem lumini afară, luminile sunt partea importantă a unui spectacol, a atmosferei, un spectacol în aer liber este un spectacol de animaţie, un spectacol pentru copii care mai foloseşte şi efecte de lumină şi este ce putem face deocamdată. Ne bucurăm să facem asta", a explicat Mircea Corcoveanu.Cele mai multe familii consideră un privilegiu că merg la teatru cu copiii şi, practic, actorii le oferă un spectacol doar lor.Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" Sibiu prezintă sâmbătă, 4 iulie, de la ora 10,00, premiera spectacolului "Cenuşăreasa. Doar o poveste?" în regia Avei Labadi Megyes. Actorii Teatrului "Gong" aduc un omagiu Sibiului romantic, printr-o montare ce reinventează povestea Cenuşăresei în Palatul Brukenthal. Spectacolul imaginat de Ava Labadi, pe ritmuri muzicale şi cu mult umor, se constituie ca o pledoarie plină de candoare pentru lumea basmelor ca pilon al copilăriei universale şi al bucuriei inocente.Producţia de la Sibiu se bucură de contribuţia unor artişti importanţi ca scenograful Dio Zoltan, co-fondator al Teatrului Ort Iki din Debrecen (Ungaria) sau compozitorul Cari Tibor, laureat al premiului UNITER pentru muzică în teatru. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Angela Paskuy, Claudia Stuhler, Adrian Prohaska şi Jeno Major.Versiunea în limba germană a spectacolului a avut premiera anul trecut, pe data de 12 septembrie. Spectacolul este prezentat în limba română, are o durată de aproximativ 45 de minute şi se adresează copiilor cu vârsta peste 3 ani.Având în vedere contextul epidemiologic, la o reprezentaţie vor participa doar membrii aceleiaşi familii, astfel încât să nu existe niciun risc de interacţiune între copii din grupuri străine. AGERPRES (A,AS-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
15:30
Comisia Europeană a autorizat vineri "punerea pe piaţă condiţionată" a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene, utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, relatează AFP."Nu vom omite niciun efort pentru a obţine tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, citată într-un comunicat, în condiţiile în care autorizaţia a fost acordată la mai puţin de o lună după depunerea solicitării.Unda verde din partea Comisiei Europene intervine la o săptămână după recomandarea făcută de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), faţă de 67 de zile cât durează în mod normal, şi aprobarea statelor membre. Remdesivir devine astfel "primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva COVID-19", precizează executivul european.Punerea pe piaţă condiţionată (CMA) este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE care facilitează accesul la medicamentele "care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute", în special în "situaţii de urgenţă ca răspuns la ameninţări la adresa sănătăţii publice, precum actuala pandemie".Potrivit EMA, acest tip de aprobare îi permite "să recomande un medicament pentru autorizarea punerii pe piaţă cu date mai puţin complete decât era prevăzut", dacă beneficiile depăşesc riscurile.Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficienţă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă, deşi efectul său a fost considerat modest.EMA a anunţat că unul dintre departamentele sale, denumit Comitetul pentru medicamente umane (CHMP), a recomandat folosirea medicamentului Remdesivir pentru adulţi şi adolescenţi cu vârste de peste 12 ani afectaţi de pneumonie şi care necesită supliment de oxigen, adică pacienţi "aflaţi în stare gravă".AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)
15:30
Toboşarul Cetăţii Medievale din Sighişoara, Dorin Stanciu, care în viaţa de zi cu zi este profesor de arte vizuale, şi-a reluat activitatea de întâmpinare a turiştilor, după ce a fost nevoit să renunţe la acest hobby pe fondul pandemiei de coronavirus."Am 45 de ani şi ce trăim acum este ceva de necrezut, este ceva ce mă depăşeşte, la fel ca pe noi toţi. Dar prin credinţă în Dumnezeu orice pandemie şi orice boală trece. Pe mine m-a depăşit situaţia în care trăim dar cred în pozitivism şi tot timpul voi repeta: credeţi în Dumnezeu! Mesajul toboşarului este: spuneţi o rugăciune, spuneţi-o cum vreţi voi, dar spuneţi! Nu este multă lume în Cetatea Medievală, că e firesc, sunt peste 100 de turişti pe zi, români, care promovează foarte frumos România. În general sunt familii, sunt cu copii, sunt cu măşti, sunt foarte atenţi. Aşa ne ajutăm turismul românesc. Eu le spun, căutaţi-vă ţara, căutaţi locurile frumoase, mai ales Sighişoara care este o bijuterie, dar şi toate oraşele de aici, căutaţi Transilvania şi toate cetăţile de aici. Se poate să ieşim din criză, putem face şi turism, cu grijă, cu distanţare socială. Din luna martie mi-am suspendat activitatea, ca urmare a stării de urgenţă, am revenit acum, la începutul lunii iulie. Văd familii cu copii care vizitează colecţia de arme, Muzeul de Istorie şi clădirile Sighişoarei. Sunt peste 100 de turişti pe zi, sâmbăta şi duminica cam 150 sau mai mulţi. În mod normal, în luna iulie, erau peste 1.500 de turişti pe zi", a declarat, pentru AGERPRES, Dorin Stanciu.Rolul toboşarului este acela de a întâmpina turiştii, de a promova Cetatea Medievală şi de a-i încânta pe vizitatori cu legende frumoase şi cuvinte hazlii. La revenirea în activitate, toboşarul Dorin Stanciu este însoţit de un halebardier şi de domniţe. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
15:30
Cel puţin 2 persoane au fost ucise şi alte 73 rănite în urma unei puternice explozii survenite vineri la o uzină de artificii în Turcia, au anunţat autorităţile, adăugând că între 150 şi 200 de angajaţi se aflau acolo în momentul deflagraţiei, potrivit AFP.Explozia, descrisă de serviciile de urgenţă drept ''accident industrial'', s-a produs în cursul dimineţii în oraşul Hendek, în nord-vestul Turciei. Bilanţul oficial arată 41 de răniţi, fără decese.O imensă ciupercă de fum alb s-a ridicat sute de metri în aer în timp ce se auzeau exploziile produse de focurile de artificii în interiorul uzinei.Conform martorilor citaţi de mass-media turce, suflul exploziei a fost resimţit pe o rază de circa 50 de kilometri, unii localnici crezând că este vorba despre un cutremur.Intervenţia echipajelor de urgenţă este complicată de exploziile care continuă să se succeadă.Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a trimis trei miniştri la faţa locului, fapt ce arată îngrijorarea autorităţilor faţă de acest incident.În aceeaşi uzină au mai avut loc două explozii, în anii 2009 şi 2014, soldate împreună cu doi morţi şi circa 40 de răniţi.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)
Acum 2 ore
14:30
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care Ministerul Educaţiei asigură fiecărui elev sau cadru didactic, la cerere, un laptop sau o tabletă, conectate la internet.Actul normativ vizează completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011."Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor şi profesorilor infrastructura necesară constând în dispozitive şi acces la internet pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale, Platformei şcolare de e-learning şi a altor platforme educaţionale agreate", prevede legea. De asemenea, actul normativ stipulează că MEC asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev un dispozitiv laptop sau tabletă, conectat la internet pentru a putea participa la activităţile de e-learning. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
14:30
Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes), care vizează anul acesta egalarea recordului de şapte titluri mondiale deţinut de germanul Michael Schumacher, a reuşit cel mai bun timp al primei sesiuni de antrenamente libere din cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Austriei, primul din acest sezon, desfăşurată vineri pe circuitul Red Bull Ring din Spielberg.Hamilton a parcurs cel mai rapid tur de pistă (4,813 km) în 1 min 04 sec 816/1000, reuşind să-l devanseze cu 356/1000 pe finlandezul Vallteri Bottas, coechipierul său de la Mercedes, echipă care a câştigat ultimele şase titluri mondiale la piloţi şi constructori.Al treilea timp a fost reuşit de olandezul Max Verstappen (Red Bull), urmat de spaniolul Carlos Sainz Jr (McLaren), înlocuitorul germanului Sebastian Vettel la Ferrari, din sezonul viitor.Sesiunea s-a desfăşurat sub un cer înnorat şi pe o temperatură de 18 grade Celsius, în timp ce la nivelul pistei s-au înregistrat 22 de grade.Cea de-a doua sesiune de antrenamente libere de la Spielberg se va desfăşura de la ora locală 13:00 (14:00 ora României).Ediţia 2020 a Campionatului Mondial de Formula 1 trebuia să înceapă la jumătate lunii martie, în Australia, însă debutul a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.Marele Premiu al Austriei este prima dintr-o serie de opt curse programate în Europa, cu porţile închise, până la începutul lunii septembrie.Iată cei mai buni timpi înregistraţi în prima sesiune de antrenamente libere:1. Lewis Hamilton (Marea Britanie/Mercedes) 1:04.816 (42 tururi)2. Valtteri Bottas (Finlanda/Mercedes) 1:05.172 (38)3. Max Verstappen (Olanda/Red Bull-Honda) 1:05.418 (37)4. Carlos Sainz Jr (Spania/McLaren-Renault) 1:05.431 (41)5. Sergio Perez (Mexic/Racing Point-Mercedes) 1:05.512 (34)6. Lando Norris (Marea Britanie/McLaren-Renault) 1:05.621 (42)7. Alexander Albon (Thailanda/Red Bull-Honda) 1:05.701 (29)8. Daniel Ricciardo (Australia/Renault) 1:05.860 (29)9. Kevin Magnussen (Danemarca/Haas-Ferrari) 1:05.907 (27)10. Charles Leclerc (Monaco/Ferrari) 1:05.924 (31)...AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)
14:30
Situaţia provocată de epidemia de COVID-19 în Rusia va mai dura încă cel puţin opt luni, a avertizat vineri ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, transmite dpa.'În opinia mea, este improbabil că o revenire la viaţa normală - concerte, zboruri, muncă şi vacanţe propriu-zise - se va întâmpla mai devreme de februarie', a afirmat ministrul Muraşko, citat de agenţia Interfax.Muraşko a mai spus că măştile trebuie purtate în spaţiile publice pentru a se preveni infectarea celor din jur.'Infecţia este transmisă prin picături în aer, iar masca este o barieră', a explicat el, recomandând ca măştile să fie schimbate după două ore de folosire.El a reamintit că 'infecţia nu poate fi controlată medicamentos pe deplin'.Potrivit ministrului rus, purtarea măştilor în spaţiile publice va putea lua sfârşit doar atunci când va exista un vaccin sau un tratament 'de care putem fi 100% siguri'.Rusia a raportat peste 667.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, al treilea bilanţ după SUA şi Brazilia.În majoritatea regiunilor din Rusia au fost impuse măsuri de izolare timp de două luni pentru limitarea transmiterii virusului. Restricţiile au fost relaxate în ultimele săptămâni pe fondul unei scăderi a ratei de infectare.Potrivit statisticilor oficiale, virusul a ucis în Rusia aproape 10.000 de oameni, dintre care în jur de 500 de cadre medicale. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
14:30
Adoptarea de către Guvern a unei hotărâri prin care se instituie un nou set de măsuri aplicabile începând cu 1 iulie în contextul stării de alertă, convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 1-15 iulie 2020, prezentarea de către Guvern a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prezentarea rezultatelor la Bacalaureat, trimiterea României în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru netranspunerea în legislaţia naţională a Directivei privind mărcile, etc. reprezintă o parte dintre cele mai importante evenimente interne ale intervalului 29 iunie-3 iulie 2020.CORONAVIRUS* Evoluţia cazurilor de COVID-19 în intervalul 29 iunie-3 iulie 2020:- 29 iunie: 26.582 cazuri, dintre care 18.912 persoane vindecate; 269 cazuri noi faţă de 28 iunie; 1.634 decese şi 22 decese noi faţă de 28 iunie; 699.688 teste  efectuate.- 30 iunie: 26.970 de cazuri, dintre care 19.050 persoane vindecate şi 1.091 pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare; 388 cazuri noi; 1.651 decese - 17 decese noi; 710.112 de teste.- 1 iulie: 27.296 de cazuri, dintre care 19.314 sunt pacienţi vindecaţi, iar 1.435 - asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare; 326 de cazuri noi; 1.667 decese - 16 decese noi; 722.697 teste.- 2 iulie: 27.746 de cazuri, dintre care 19.363 sunt pacienţi vindecaţi, iar 1.070 - asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare; 450 cazuri noi; 1.687 decese - 20 decese noi; 735.221 de teste.- 3 iulie: 28.166 cazuri, dintre care 19.545 sunt pacienţi vindecaţi, iar 887 - asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare; 420 cazuri noi; 1.708 decese - 21 de decese noi; 747.592 de teste.* Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, la 29 iunie 2020 că în contextul creşterii numărului de cazuri noi cu COVID-19, Grupul de suport tehnico-ştiinţific a decis amânarea măsurilor de relaxare care urmau să fie aplicate de la 1 iulie. Din declaraţiile autorităţilor, de la 1 iulie 2020, urmau să se deschidă restaurantele şi să se permită desfăşurarea evenimentelor private în interior şi aer liber cu mai mult de 20, respectiv 50 de persoane.Tot la 29 iunie, în contextul stării de alertă, prelungite pe întreg teritoriul ţării la 17 iunie 2020, INSP a publicat lista cu ţările din aşa-numita zonă verde, exceptate de la măsurile carantinării/izolării: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Estonia, Finlanda, Franţa metropolitană (teritoriul european al Franţei), Germania (cu excepţia districtului Kreis Gutersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.La 1 iulie, Guvernul a adoptat HG nr. 551/2020 prin care modifică şi completează legislaţia privind măsurile de restricţie şi relaxare luate în contextul pandemiei. Astfel, dintre modificări, amintim: permiterea organizării de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, precum şi a celor organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane; obligaţia de a asigura continuitatea activităţii centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi şi de a stabili programul de lucru al angajaţilor, cu avizul direcţiilor de sănătate publică judeţene; permiterea desfăşurării antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maximum 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori; permiterea desfăşurării activităţilor specifice din domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice în aer liber, cu participarea a maximum 200 de persoane etc.* Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, la 1 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, că va fi elaborat un proiect legislativ în conformitate cu recomandările Curţii Constituţionale referitoare la starea de carantină şi internarea obligatorie, act normativ care va fi prezentat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, la 1 iulie, motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie. CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.* Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a avertizat, la 3 iulie, într-o conferinţă de presă organizată la Guvern, că va fi suspendată activitatea operatorilor economici care nu respectă măsurile de protecţie împotriva noului coronavirus. Potrivit acestuia, vor fi organizate acţiuni cu forţe mărite din Inspectoratul General al Poliţiei Române, din Jandarmeria Română şi din alte instituţii cu atribuţii în domeniu. Altă măsură se referă la organizarea unor echipe mixte de verificare formate din poliţişti, jandarmi, pompieri, reprezentanţi ai inspectoratelor teritoriale de muncă şi direcţiilor sanitar veterinare, dar şi reprezentanţi de la protecţia consumatorului. Aceste acţiuni vizează zonele aglomerate, centrele comerciale, transportul de persoane, pieţele, atât în zona urbană, dar şi în zona rurală, a mai spus Despescu.AFACERI EUROPENE* Comisia Europeană a aprobat, la 2 iulie 2020, o schemă de ajutor financiar, în valoare de 4 miliarde de lei (aproximativ 800 milioane de euro), pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus, conform unui comunicat de presă al Executivului comunitar. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat adoptat de Comisia Europeană în 19 martie 2020.* Comisia Europeană a decis, la 2 iulie, să trimită România în faţa Curţii Europene de Justiţie, solicitând sancţiuni financiare, ca urmare a faptului că nu a comunicat măsurile de transpunere în legislaţia naţională a Directivei privind mărcile (Directiva (UE) 2015/2436). România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a Directivei privind mărcile, precizează Comisia Europeană.POLITIC* La 30 iunie 2020, senatorii şi deputaţii au aprobat, în plenul reunit, raportul comun al Comisiilor de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, document transmis de preşedintele Klaus Iohannis. S-au înregistrat 311 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 38 de abţineri.* Camera Deputaţilor şi Senatul au fost convocate, începând cu 1 iulie, în sesiune extraordinară pentru perioada 1-15 iulie, cele două camere ale Parlamentului având mai multe priorităţi, cum ar fi iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" şi, respectiv, proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale.* Guvernul a prezentat la 1 iulie, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, care vizează infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura de sănătate, cea pentru educaţie, investiţii pentru dezvoltarea locală, infrastructura agricolă şi de irigaţii, investiţii de mediu şi infrastructura sportivă. Premierul Ludovic Orban a declarat, în context, că Planul este unul ambiţios şi le-a cerut miniştrilor să elaboreze până la sfârşitul săptămânii proiectele de acte normative astfel încât, într-o lună, să existe instrumentele pentru punerea în practică a acestui program.Criza sanitară şi economică provocată de pandemia globală cu Covid-19 a arătat vulnerabilităţile României determinate de modelul de dezvoltare promovat de guvernările anterioare, se arată în documentul Guvernului. În acest context, obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025, se mai arată în document.SOCIAL* La 30 iunie au fost afişate primele rezultate ale examenului de Bacalaureat înainte de contestaţii. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi anunţate la 5 iulie 2020. Potrivit rezultatelor, un număr de 232 de candidaţi au obţinut media generală 10 la examenul naţional de Bacalaureat. De asemenea, rata de promovare, înainte de contestaţii, înregistrată de absolvenţii studiilor liceale, promoţia curentă, care au susţinut examenul în sesiunea iunie - iulie, este 71,4% (92.930 de candidaţi, dintr-un total de 147.790 candidaţi prezenţi).* Peste 10.000 de turişti, cu aproximativ 4.000 de autovehicule, au vizitat zilnic, la finalul săptămânii trecute, plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), au anunţat la 29 iunie, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Administraţiei RBDD. "Din păcate, mulţi dintre aceştia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată. Astfel, sute de turişti au călcat cu maşinile şi rulotele vegetaţia existentă în habitatele de interes comunitar şi au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente şi au aplicat amenzi", se arată în anunţul Administraţiei RBDD.* Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea în medie cu 1,89% în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, urmând ca piaţa să fie complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) remis, la 29 iunie 2020, AGERPRES.* La 1 iulie 2020, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care limita de vârstă pentru pensionarea angajaţilor din industria de armament a fost redusă cu 13 ani.* Rata şomajului în România a urcat la 5,2% în mai 2020, la nivelul celei din a prima parte a anului 2017, rata şomajului la bărbaţi fiind cu 2,1 puncte procentuale mai mare decât la femei, a informat, la 2 iulie, Institutul Naţional de Statistică.JUSTIŢIE*Cristian Bratanovici, la data faptelor director general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 100.000 de lei de la un om de afaceri, conform unui comunicat al DNA, transmis DNA, la 2 iulie.ECONOMIC* Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,41% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2020, în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,44%, conform datelor anunţate, la 29 iunie, de Banca Naţională a României (BNR).CULTURĂ* Primul Muzeu al Pogromului din România şi Muzeul Teatrului Evreiesc, reunite în cadrul Casei Muzeelor, au fost inaugurate la 29 iunie 2020, la Iaşi, în prezenţa a zeci de persoane, între care s-a aflat şi unul dintre puţinii supravieţuitori ai Pogromului din vara anului 1941, Iancu Ţucărman. Clădirea de pe strada Alecsandri nr. 6 - care începând cu 29 iunie are destinaţie culturală şi adăposteşte Muzeul Pogromului, prima instituţie de acest fel din ţară, şi Muzeul Teatrului Evreiesc - în urmă cu 79 de ani adăpostea Chestura de Poliţie.SPORT* Fotbaliştii echipei din Liga a II-a Concordia Chiajna, Andrei Marc (27 ani) şi Ionuţ Biceanu (26 ani), au fost depistaţi pozitiv la COVID-19 în urma unei testări efectuate săptămâna trecută şi au fost internaţi la Spitalul Clinic Victor Babeş din Capitală, a declarat, la 29 iunie, pentru AGERPRES, preşedintele grupării ilfovene, Cristian Tănase.La 30 iunie, şi mijlocaşul echipei de fotbal FC Botoşani, argentinianul Jonathan Emanuel Rodriguez, a fost diagnosticat cu virusul COVID-19, potrivit declaraţiei din 30 iunie a directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei.* Eliodor Voica a devenit oficial, la 1 iulie, antrenorul echipei masculine de handbal CSM Bucureşti, a anunţat clubul pe site-ul său oficial. Fostul internaţional, în vârstă de 47 de ani, a evoluat la Dinamo Bucureşti, HSG Nordhorn, RK Badel Zagreb, RD Skofja Loka şi US Ivry. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache)
14:30
Preşedintele grupării de fotbal CSM Poli Iaşi, Ciprian Paraschiv, a declarat, vineri, conform site-ului oficial al clubului, că în condiţiile unui arbitraj corect, formaţia condusă de Mircea Rednic se afla acum într-o poziţie mult mai liniştitoare în clasamentul play-out-ului Ligii I.El a subliniat în special erorile brigăzii de arbitri de la partida de pe teren propriu cu FC Hermannstadt, pierdută cu scorul de 2-3."Iaşul nu are cea mai bună echipă din Liga I. Iaşul nu are puterea să revină după două penalty-uri neacordate şi unul controversat acordat oaspeţilor (n.r. - la meciul cu FC Hermannstadt). Eu cred că, în condiţiile unui arbitraj corect, eram într-o poziţie mult mai liniştitoare în clasament. În primul rând este nevoie de încredere, pentru că echipa nu a arătat un fotbal rău. Din păcate, nu am avut rezultatele aşteptate şi pe care, zic eu, le-am fi meritat. În al doilea rând, cred că e nevoie de unitate. Toţi cei care iubim Politehnica trebuie să fim alături de băieţi şi de antrenorul Mircea Rednic pentru că şanse sunt", a spus el Situaţia financiară a clubului nu este una deloc îmbucurătoare, este de părere Paraschiv. "Să nu creadă lumea că angajaţii stau pe vreun munte de bani aici, aşa cum s-a scris. De când am venit, eu nu am încasat vreun salariu, iar colegii mei nu ştiu dacă au avut o felie de cozonac pe masă de Paşti. Angajaţii au fost în şomaj tehnic, la fel şi jucătorii. A venit Legea 55 şi am avut posibilitatea să solicităm sprijin la autorităţi. Sunt discuţii avansate cu sponsori, dar nu putem încasa ceva în actualul sezon pentru că sunt contracte în derulare, dar şi ei aşteaptă rezultatele sportive", a menţionat preşedintele. Ciprian Paraschiv a dezvăluit că de la instalarea sa în funcţie Primăria Municipiului Iaşi a ajutat clubul doar cu 70.000 de euro. "Am citit şi eu declaraţiile domnului primar. Primarul municipiului Iaşi, Primăria şi Consiliul Local Iaşi sunt, din punctul meu de vedere, partenerii clubului nostru şi nu vreau să comentez mai mult. Totuşi, aceste declaraţii au venit într-un moment total nepotrivit, chiar înaintea meciului cu sibienii. Eu cred că trebuie să fie linişte în jurul echipei. Mai mult decât atât, nu vreau să creadă lumea că noi devalizăm bugetul oraşului. De la sosirea mea în Iaşi, Primăria a alocat 70 de mii de euro. Aşteptăm şi diferenţa pentru starea de alertă şi, pe această cale, vreau să le mulţumesc atât primarului, cât şi consilierilor pentru că sunt lângă echipă. Într-adevăr, este aprobat şi un proiect de mentoring pentru sezonul viitor, dar nu e semnat şi cred că nu vor fi probleme. Dacă eu cred în îndeplinirea obiectivului, antrenorul şi jucătorii cred, haideţi să fim alături de echipă acum", a adăugat oficialul. Echipa de fotbal CSM Poli Iaşi întâlneşte, duminică, de la ora 13:00, pe teren propriu, formaţia Sepsi OSK Sf. Gheorghe, într-o partidă contând pentru etapa a 8-a a play-out-ului Ligii I.AGERPRES (AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)
14:30
Dilatarea şinelor de tramvai, fenomen care apare în perioadele caniculare, nu pune în pericol viaţa sau sănătatea călătorilor, susţin reprezentanţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB)."În perioade caniculare, şina de tramvai ajunge la temperaturi foarte ridicate, de peste 60 de grade, fapt ce poate provoca unele probleme în circulaţia vehiculelor, dar nu pune în niciun caz în pericol viaţa sau sănătatea călătorilor. Din acest motiv, vara se dilată şina de tip Oţelul Roşu, care nu se regăseşte pe traseele pe unde merg autobuze. Dilatarea şinei se manifestă numai pe cea prinsă în dale de beton, fixată cu un cauciuc profilat, fără prindere mecanică. Reparaţia la şina dilatată se face operativ, de câte ori este nevoie, prin tăierea ei, scurtare şi sudare", se precizează într-un comunicat al STB remis vineri AGERPRES.Potrivit sursei citate, o altă problemă care apare în zilele extrem de călduroase este cea legată de lichefierea accentuată a masticului, însă acesta se foloseşte la un altfel de şină, de tip nou, care are prindere mecanică şi nu apar efecte ale dilatării. "La 30 de grade la umbră, masticul se topeşte, devine mult mai fluid. El este luat şi de alte maşini pe roţi şi pe alte linii decât cele cu cale proprie a tramvaiului. Măsura este de a se completa de câte ori este nevoie în astfel de cazuri", mai spun reprezentanţii societăţii.Potrivit prognozei publicate vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie, vremea va fi călduroasă la Bucureşti, caniculară în orele amiezelor, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.Cerul, mai mult senin, va avea înnorări temporar accentuate în după-amiezele zilelor de sâmbătă şi duminică, când va creşte semnificativ probabilitatea pentru averse, ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.Potrivit ANM, temperaturile maxime în aceste zile vor fi de 35 - 36 de grade Celsius, iar cele minime de 19 - 21 de grade. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu) Citeşte şi:  ANM: Avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă şi instabilitate atmosferică în peste jumătate din ţară
14:30
Poveştile de viaţă ale unor persoane reale, cunoscute din inscripţiile greceşti şi romane descoperite în Dobrogea, vor fi puse în scenă începând de vineri seară, timp de cinci seri, prin organizarea spectacolului de teatru cu temă antică "Cioburi de poveste în Scythia Minor", în Parcul Arheologic din Constanţa, a informat municipalitatea."Viaţa bătrânului Tomis renaşte în Parcul Arheologic. Publicul constănţean este invitat în zilele de 3, 4, 5, 11 şi 12 iulie, la spectacolul de teatru cu temă antică", se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.Reprezentaţiile vor avea loc în Parcul Arheologic din zona sediului Primăriei Constanţa, începând cu ora 21,30.Potrivit coordonatoarei proiectului, Georgiana Rusu, "locuitori ai Tomisului de acum două milenii îşi vor povesti bucuriile şi împlinirile avute, dramele trăite, tristeţile, remuşcările, îşi vor împărtăşi modul de viaţă şi activităţile uzuale, recompunând prin intermediul acestui spectacol viaţa vechii cetăţi".Proiectul "Cioburi de poveste în Scythia Minor" este organizat de Asociaţia Culturală Georgiana Rusu, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în cadrul ariei tematice Patrimoniu Cultural Material, şi realizat în parteneriat cu administraţia locală. Scopul general este promovarea într-un mod artistic a elementelor identitare de patrimoniu cultural expuse în centrul municipiului Constanţa.Scenariul spectacolului a fost scris de Cristiana Bojte Keresztes, în baza documentării asigurate de scriitorul Cristian Cealera prin intermediul trilogiei "Poveştile Mării Negre". Muzica este semnată de Adrian Mihai, scenografia aparţine Lăcrămioarei Dumitraşcu, castingul fiind asigurat de Lui's Events. Din distribuţie fac parte: Georgiana Rusu, Alexandru Medveghi, Radu Niculescu, Dana Trifan Enache, Laura Iordan Adrian, Andu Axente, Andrei Calu, Andra Colidiuc, Flori Priceputu, Adnana Maria Enache, Anais Agi-Ali, Adriana Burlacu, Bianca Ion, Raluca Cheleşu, Beatrice Georgiana Marciuc. Regia este semnată de Iulian Enache.Spectacolul durează 60 de minute, iar accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile. AGERPRES/(AS - autor: Nona Jalbă, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruştei)
14:30
Încă trei cazuri noi de rujeolă au fost raportate săptămâna aceasta, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 20.192, informează vineri Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.Potrivit INSP, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 3 iulie este 20.192, din care 64 de decese.În perioada 29 iunie - 3 iulie au fost raportate încă trei cazuri nou confirmate în judeţele Cluj, Ialomiţa şi Satu Mare, anunţă INSP.Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 - 4 săptămâni; confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie trei săptămâni, precizează sursa citată. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
14:30
Două grupuri de 12, respectiv 4 cetăţeni sirieni şi afgani, ascunşi în două automarfare, au fost descoperite vineri de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II - Csanadpalota, a informat, într-un comunicat, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea.Potrivit sursei, cele două automarfare conduse de doi cetăţeni români au ajuns în dimineaţa zilei de vineri, în jurul orei 4.10, la interval de zece minute, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II - Csanadpalota, judeţul Arad, pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară.Primul ansamblu rutier format din cap tractor marca Volvo şi o semiremorcă marca Krone, ambele înmatriculate în România, era condus de cetăţeanul român C.V., în vârstă de 40 de ani.Tot aici s-a prezentat în scurt timp pentru efectuarea formalităţilor de control, pe sensul de ieşire din ţară, cetăţeanul român G.G., în vârstă de 37 de ani, conducând alt ansamblu rutier.Conform documentelor de însoţire, cei doi şoferi transportau canapele, din România pentru o firmă din Franţa."În urma analizei de risc specifice, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit asupra celor două mijloace de transport. Astfel, în interiorul semiremorcii primului ansamblu rutier, au fost descoperite ascunse doisprezece persoane, iar în semiremorca celui de-al doilea autovehicul, au fost descoperite ascunse alte patru persoane," se arată în comunicat.Cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetăţeni sirieni şi afgani, cele două grupuri fiind formate din patru bărbaţi, o femeie şi 11 minori. În cadrul cercetărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că adulţii au vârste cuprinse între 21 şi 47 de ani, iar minorii au vârste cuprinse între 1 an şi 16 ani.Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi pentru şoferii români şi de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat faţă de cei 16 cetăţeni străini, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. AGERPRES/(AS-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:30
O grupare infracţională bănuită a fi specializată în trafic de minori a fost destructurată în urma a opt percheziţii efectuate în judeţul Giurgiu, două persoane fiind reţinute."Poliţiştii din cadrul BCCO Bucureşti - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Giurgiu şi procurorii DIICOT din cadrul Biroului Teritorial Giurgiu, cu sprijinul Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane - BCCO Bucureşti, au desfăşurat o acţiune pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de minori şi au efectuat opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Giurgiu. Din cercetările efectuate până în prezent, există suspiciunea rezonabilă că persoanele bănuite ar fi recrutat, în vederea exploatării, sau ar fi exploatat sexual, prin obligarea la practicarea prostituţiei, mai multe fete minore", se arată într-un comunicat de presă emis, vineri, de IGPR.În urma acestor percheziţii, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Giurgiu au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori."În cauză a fost stabilit faptul că, în perioada martie - iulie 2020, membrii grupului infracţional au recrutat prin metoda loverboy mai multe persoane vătămate minore, de sex feminin, pe care, prin acte de ameninţare, le-au obligat să practice prostituţia pe raza judeţului Giurgiu şi a municipiului Bucureşti, în schimbul unor sume cuprinse între 50 şi 100 de lei. În urma percheziţiilor au mai fost ridicate un pistol airsoft, o macetă, substanţe vegetale susceptibile a fi droguri, mai multe cartele SIM, mai multe telefoane mobile şi tablete şi alte bunuri susceptibile a fi folosite în activitatea infracţională", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT - Biroul Teritorial Giurgiu.În cursul zilei de vineri, cei doi inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Giurgiu cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul STPF Giurgiu şi al jandarmilor din cadrul IJJ Giurgiu.Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. AGERPRES/(AS - autor: Camelia Bigan, editor: Oana Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:30
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că diferenţa dintre politicile PSD şi "gogoşile electorale" ale PNL este scoasă la iveală de Banca Mondială."Guvernul PNL ştie doar să fure şi să risipească. Istoria se repetă cu Iohannis în loc de Băsescu! Diferenţa dintre politicile PSD şi gogoşile electorale ale PNL e scoasă astăzi la iveală de Banca Mondială. În perioada 2017-2019, venitul mediu pe locuitor a crescut de la 9.650 la 12.630 de dolari. Asta a făcut ca România să fie încadrată în rândul ţărilor cu venituri mari. Ce a făcut PNL? A distrus tot. A prăbuşit economia, veniturile şi nivelul de trai al oamenilor. A crescut deficitele până la cer. S-a împrumutat într-un ritm ameţitor. 86 de milioane de euro pe zi care nu au ajuns nici în economie şi nici la oameni. Doar în buzunarele clientelei liberale", a scris Ciolacu pe Facebook.El a adăugat că "de la lună la lună avem zeci de mii de români care îngroaşă rândurile şomerilor" şi mii de firme care "şi-au tras deja obloanele"."Niciun sprijin concret din partea Guvernului, doar promisiuni că va fi bine peste 10 ani! Acum înţelegeţi de ce am spus că PNL a copiat prost de la PSD?! Mărturie e istoria: întotdeauna PSD la guvernare a clădit bunăstare, în timp ce dreapta a risipit tot generând austeritate, sărăcie şi şomaj. E ca în greierele şi furnica: sunt unii care muncesc tot timpul, în timp ce alţii care cânta la chitară toată vara, se distrează pe la chermeze guvernamentale şi trag de halbe pe la terase cu prietenii, risipesc tot", a afirmat acesta. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:30
Vremea va fi în continuare călduroasă la Bucureşti, caniculară în orele amiezelor, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic, potrivit prognozei publicate vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie.Cerul, mai mult senin, va avea înnorări temporar accentuate în după-amiezele zilelor de sâmbătă şi duminică, când va creşte semnificativ probabilitatea pentru averse, ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.Temperaturile maxime în aceste zile vor fi de 35 - 36 de grade Celsius, iar cele minime de 19 - 21 de grade. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu) Citeşte şi:  ANM: Avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă şi instabilitate atmosferică în peste jumătate din ţară
14:30
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agenţiile internaţionale de presă.Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.Jean Castex îl înlocuieşte pe Edouard Philippe, care a demisionat în cursul zilei.Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul prezidenţial.După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a 'vestelor galbene' şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să 'se reinventeze'.Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022, mai scrie AFP. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Acum 4 ore
13:30
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat vineri că proiectul Teleşcoală trebuie să continue şi în noul an şcolar, deoarece a dat roade până acum, lucru ce s-a văzut prin rezultatele de la examenele naţionale."Ştiu de la voi, dragi colegi, că aţi pus suflet şi aţi crezut în Teleşcoală, iar proiectul trebuie să continue. Această pandemie ne-a solidarizat în jurul educaţiei şi am contribuit la dezvoltarea viitorului copiilor noştri. Prin creativitatea de care aţi dat dovadă şi prin modul în care v-aţi adaptat în faţa camerelor de luat vederi, sau în faţa dispozitivelor electronice, aţi ridicat meseria de cadru didactic la rang de artă, arta de a modela caractere. Se spune că un profesor îşi pune amprenta asupra eternităţii, dar el nu poate şti niciodată cât de departe poate ajunge influenţa lui. Aşa aţi procedat şi dvs. v-aţi pus amprenta asupra caracterelor elevilor de astăzi, adulţilor de mâine. Cât de departe poate ajunge influenţa noastră vom vedea peste ani", a spus Anisie la Gala Teleşcoala, organizată în grădina Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.Ea a adăugat că această experienţă a arătat că aşteptările au fost foarte ridicate, iar criticile, fie că au fost fondate sau nu, i-au ambiţionat pe profesori să devină "din ce în ce mai buni"."Le-aţi putut transmite elevilor nu doar informaţie, ci, mai ales, încredere, siguranţă că nimic nu este pierdut, că lucrurile se află sub control, iar cu ajutorul acestei interacţiuni inedite, pregătirea lor pentru examenele naţionale nu avea de suferit. (...) Aţi reuşit să creaţi o punte de legătură în aceste vremuri caracterizate de incertitudine. Acest proiect a apărut în timp record, a evoluat cu fiecare nouă emisiune şi va continua să o facă şi în noul an şcolar, adresându-se poate şi mai multor beneficiari. (...) Eu sunt mândră şi recunoscătoare că prin acest concept de Teleşcoală elevii noştri au putut continua învăţarea şi, iată, roadele muncii din această perioadă le-am văzut acum prin rezultatele de la examenele naţionale", a mai spus aceasta. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat) Citeşte şi: Iohannis: Capacitatea şcolilor de a oferi o experienţă educaţională cu ajutorul mijloacelor online de comunicare - o condiţie esenţială în viitor
13:30
Uniunea Europeană trebuie să vorbească pe o singură voce cu China dacă vrea să încheie acorduri ambiţioase care să garanteze interesele blocului comunitar, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la noua lege asupra securităţii în Hong Kong, informează Reuters."Pentru a avea relaţii de succes cu China şi pentru a reprezenta eficient interesele noastre europene, Europa trebuie să vorbească ferm într-un singur glas", a afirmat Merkel într-un discurs susţinut în Bundesrat (camera superioară a parlamentului, formată din delegaţi ai landurilor)."Doar împreună cele 27 de ţări membre ale UE au suficientă greutate pentru a încheia acorduri ambiţioase cu China", a subliniat şefa guvernului german, a cărei ţară exercită de la 1 iulie preşedinţia semestrială a UE."În baza unui dialog deschis, vorbim şi despre statul de drept şi drepturile omului, precum şi despre viitorul Hong Kong, unde suntem preocupaţi de faptul că principiul important 'o ţară, două sisteme' s-a erodat", a adăugat ea.Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate al UE, Josep Borrell, a transmis la 1 iulie, îngrijorarea gravă a blocului comunitar cu privire la adoptarea legii privind securitatea naţionala în Hong Kong, lege care ar reduce libertăţile cetăţenilor fostei colonii britanice şi care ar eroda autonomia Hong Kong-ului, conform AFP. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
13:30
La începutul lunii iulie 1975, zile la rând a plouat fără întrerupere în majoritatea judeţelor ţării noastre, cele mai afectate zone fiind centrul şi sudul României, dar şi cele din est, unde apele râurilor au ieşit din matcă şi au produs inundaţii catastrofale. Dunărea a reprezentat un pericol pentru toate judeţele riverane timp de două săptămâni.  Inundaţiile s-au produs chiar în perioada în care majoritatea unităţilor agricole din ţară aveau în atenţie recoltarea cerealelor păioase, în special a grâului. Pentru a nu se pierde recolta, s-a recurs la combine pe şenile, chiar la recoltarea manuală, cu secera, şi uscarea ulterioară a boabelor de grâu - cu precădere în judeţele din Bărăgan şi în alte zone de câmpie ale ţării.  Ziarul "Romania liberă" din 4 iulie 1975 scria că în judeţul Sibiu se sapă şanţuri şi rigole pentru scurgerea apelor, s-au instalat motopompe "care lucrează ziua şi noaptea", iar în câmpia Banatului se iau măsuri de primă urgenţă pentru salvarea recoltei, pentru "evacuarea apei de pe semănături şi culturile prăşitoare".  Inundaţii în judeţul Sibiu, 9 iulie 1975.Foto: (c)   CORNEL MOCANU /Arhiva istorică AGERPRES Pod avariat de inundaţii în judeţul Mureş, 4 iulie 1975. Foto: (c)  VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRESPod avariat de inundaţii în judeţul Mureş, 4 iulie 1975.Foto: (c)  VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRESPloile căzute în cantităţi deosebit de mari au provocat creşterea debitelor, peste valorile de inundaţie, pe râurile Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Buzău, Târnave, Arieş, Mureş, Olt. Tot ziarul "România liberă" din 4 iulie anunţa că au fost inundate oraşele Sighişoara, Târgu Mureş, dar şi că "ostaşi şi membri ai gărzilor patriotice au muncit toată noaptea pentru a preîntâmpina ruperea unui mal al Oltului, ceea ce ar fi dus la inundarea hidrocentralei Govora". Deja erau avariate reţele de medie tensiune în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Argeş, Olt, Vâlcea, Braşov, Mureş, Harghita, Ilfov, Teleorman, Sibiu, Alba, Cluj. Efectele inundaţiilor în oraşul Sighişoara, 7 iulie 1975.Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRESEfectele inundaţiilor în oraşul Sighişoara, 7 iulie 1975.Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRESEfectele inundaţiilor în oraşul Sighişoara, 7 iulie 1975.Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRESÎn 4 iulie, "Buletinul Oficial" nr. 69 a publicat Decretul prezidenţial nr. 145 prin care s-a instituit "stare de necesitate pe întreg teritoriul Republicii Socialiste România pentru prevenirea inundaţiilor şi înlăturarea consecinţelor acestora", emis de Consiliul de Stat (de la acea vreme). În decret se preciza că în toate judeţele şi localităţile, autorităţile locale trebuie să ia măsuri "în vederea prevenirii revărsării apelor, apărării avutului obştesc şi personal, împotriva pagubelor pricinuite de inundaţii", că "trebuie să fie în permanenţă la post şi să acţioneze în modul cel mai operativ pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin prin lege, în asemenea situaţii", iar "unităţile militare, unităţile Ministerului de Interne, formaţiunile gărzilor patriotice (...) să acţioneze în conformitate cu ordinele pe care le vor primi". Acelaşi decret sublinia: "În întreaga agricultură se vor lua măsuri imediate pentru efectuarea de lucrări în vederea scurgerii apelor şi salvarea recoltei. De îndată ce se vor crea condiţii favorabile se va trece cu toate forţele la strânsul recoltei, fiind obligatorie participarea tuturor locuitorilor de la sate, indiferent de domeniul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea", potrivit site-ului http://legislatie.just.ro/. "Ministerul Sănătăţii a iniţiat o serie de acţiuni de urgenţă pentru prevenirea îmbolnăvirilor sau apariţiei de epidemii în zonele care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Astfel, în judeţele afectate, la spitale şi staţiile de salvare, au fost dublate gărzile şi echipele de intervenţie, s-a asigurat sporirea stocurilor şi concentrarea unor rezerve suplimentare de medicamente, materiale dezinfectante şi insecticide", anunţa o ştire AGERPRES din 4 iulie. Ziarul "Scânteia" din 4 iulie informa că "toate râurile din judeţul Braşov au crescut, revărsându-se peste maluri şi inundând suprafeţe de teren, localităţi, căi de comunicaţie" şi că "spre aceste zone au fost îndreptate forţe speciale, inclusiv forţe ale armatei, echipate cu vehicule-amfibii, cu care se asigură evacuarea oamenilor şi a animalelor, aprovizionarea cu apă şi alimente a localităţilor afectate de inundaţii".  Ajutoare încărcate în avion în vederea paraşutării lor în zonele afectate de inundaţii, la Braşov, 4 iulie 1975. Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRESInundaţii în zona I.A.S. Rupea din judeţul Braşov, 9 iulie 1975. Foto: (c) ION DUMITRU / Arhiva istorică AGERPRESÎncepând cu noaptea de 5-6 iulie, apele Dunării au devenit ameninţătoare pentru localităţile aflate pe malul fluviului. Ziarul "România liberă" din 7 iulie scria: "Întreprinderile din Giurgiu au luat o serie de măsuri pentru prevenirea revărsărilor apelor Dunării. La întreprinderea de poduri de beton se lucrează la consolidarea unui dig, precum şi la ridicarea materialelor la cote neinundabile". Acelaşi ziar anunţa, în 9 iulie, că Dunărea, la Călăraşi, se afla peste cota de atenţie - "pentru apărarea portului fluvial şi a altor unităţi industriale aflate în apropierea Borcei a fost executat un dig (...) care a înălţat malul peste cota de inundare", iar la Brăila "se lucrează intens la ridicarea unor diguri de pământ în trei zone care prezintă pericol de inundare". Lucrări la calea ferată de pe ruta Odorhei - Sighişoara, afectată de inundaţii, 7 iulie 1975. Foto: (c)  VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRES Lucrări la calea ferată de pe ruta Odorhei - Sighişoara, afectată de inundaţii, 7 iulie 1975. Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRESLucrări la calea ferată de pe ruta Odorhei - Sighişoara, afectată de inundaţii, 7 iulie 1975. Foto: (c) VASILE MOLDOVAN / Arhiva istorică AGERPRESCotidianul "Scânteia" din 9 iulie informa că "la Olteniţa se lucrează zi şi noapte pentru consolidarea digurilor de la Dunăre, pentru protejarea oraşului, a şantierului naval şi a culturilor din zona inundabilă". Acelaşi ziar scria, în 10 iulie, că "în judeţele Mehedinţi, Dolj, Galaţi şi Tulcea se munceşte zi şi noapte pentru protejarea localităţilor, continuitatea producţiei şi strângerea recoltei din zonele inundabile". În 12 iulie, "România liberă" anunţa că la Hârşova "întregul cheu e sub apă", dar "aceasta n-a putut pătrunde în oraş; la Galaţi se lucra continuu la consolidarea digului, iar la Tulcea, "digurile de apărare continuă să fie supravegheate cu mare atenţie".  În 14 iulie, debitele apelor Dunării erau în creştere la intrarea în ţară şi cotele de atenţie erau depăşite la Drobeta-Turnu Severin, Turnu-Măgurele, Giurgiu, Călăraşi, Brăila. O zi mai târziu, copii din localităţile Deltei erau evacuaţi spre zone fără risc.  Dunărea a depăşit cota de inundaţie la Corabia şi la Turnu Măgurele, anunţa ziarul "România liberă" în 17 iulie.  Lucrări de diminuare a efectelor inundaţiilor la Nădlac, judeţul Arad, 11 iulie 1975.Foto: (c)  MIHAI ALEXE / Arhiva istorică AGERPRESSpre sfârşitul lunii, apele râurilor au început să se retragă, dar unele zone ale ţării au mai fost sub pericol de inundaţii. La Brăila, în 23 iulie, apele Dunării au avut un nivel crescut şi se aştepta o altă creştere, întreaga atenţie a autorităţilor fiind îndreptată spre Insula Mare a Brăilei, scria ziarul "Scânteia". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Elena Bălan, Vlad Ruşeanu, editor: Irina Andreea Cristea) * Textul documentarului a fost realizat pe baza articolelor din cotidianele "România liberă" (iulie 1975, autori: Ştefan Zidăriţă, Dumitru Tabacu, Virgil Lazăr, Ion Medoia, Al. Mihai, Marin Neacşu, I. Becheru, I.Cojocaru, M. Ioniţă, I. Butnaru, Ion Pavelescu, Ioana Pătraşcu, Cornelia Simionescu, Th. Macarov, Eugen Sasu, Anton Uncu, Traian Barbălată, Ion Drăgănoiu, M. Radian, M. Georgescu, C. Ştirbu, Petre Mihai Băcanu, C. Mihai) şi "Scânteia" (iulie 1975, autori: Emilian Rouă, Ştefan Dinică, Ion Stanciu, Ion Teodor, Nicolae Băbălaie, Nicolae Brujan, Nicolae Mocanu, Constantin Soci, Alex. Mureşan, Constantin Simion, Aurel Urzică, Ion Anghel, Dumitru Tîrcob, Sergiu Andon, Lucian Ciubotaru, Mircea Bunea, Virgil Tătaru, Viorel Sălăgean, Emil Marinache, Petre Dragu, Alexandru Brad, Emil Vasilescu, Sabin Ionescu, Mihai Iordănescu, Dan Plăeşu).*Explicaţie foto din deschidere: Inundaţii în judeţul Sibiu, 9 iulie 1975. 
13:30
Fostul fotbalist brazilian Rivaldo consideră că o semifinală între reprezentativă ţării sale şi România la Cupa Mondială din 1994, când echipa lui Anghel Iordănescu obţinea cea mai mare performanţă jucând în sferturi de finală, ar fi fost fantastică."Îmi amintesc de echipa României, cu Gheorghe Hagi impresionând la acel turneu final. Aveam 22 de ani şi îmi plăcea mult să îl urmăresc jucând într-o poziţie similară celei pe care evoluam eu. Acea echipă a României era foarte impresionantă. Îmi amintesc şi de Popescu, un alt jucător excelent. Sunt sigur că România ar fi oferit un joc mai deschis şi mai interesant decât Suedia în semifinale, din cauză că era o echipă ofensivă. Probabil că Brazilia şi-ar fi asumat rolul de favorită, în timp ce România ar fi jucat fără presiune şi ar fi putut folosi acest lucru în avantajul ei pentru a produce o surpriză. Ar fi fost un meci entuziasmant, sunt sigur. Hagi era într-o formă grozavă, la fel ca restul echipei României şi ar fi fost interesant să vedem un astfel de meci", a declarat Rivaldo, conform unui comunicat de presă al Betfair remis AGERPRES.Fostul fotbalist brazilian povesteşte şi cum victoria României cu Argentina a provocat bucurie în Brazilia: "Sigur că rivalitatea pe care o poartă Brazilia cu Argentina a dus la bucurie din partea noastră atunci când România a reuşit să elimine Argentina din turneu. Brazilienii îşi doresc mereu să vadă Argentina eliminată, la fel cum şi invers, argentinienii şi-ar dori ca Brazilia să nu obţină rezultate bune. E normal că brazilienii au sărbătorit acea victorie a României în faţa Argentinei"Pe 3 iulie 1994, România învingea Argentina, atunci vicecampioana mondială, cu 3-2, şi se califica în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Statele Unite, cel mai mare succes al naţionalei tricolore. România a fost eliminată de Suedia şi a pierdut astfel şansa de a juca semifinala cu Brazilia.AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)
13:30
Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate până în prezent în judeţul Suceava - 4.063, în Bucureşti - 3.275, iar în alte patru judeţe - Braşov, Botoşani, Vrancea şi Iaşi - sunt peste 1.000 de îmbolnăviri.Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, au fost infectate cu noul coronavirus 28.166 de persoane.Numărul de cazuri confirmate, pe judeţe, potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică, este:* Alba - 461* Arad - 707* Argeş - 919* Bacău - 655* Bihor - 673* Bistriţa-Năsăud - 554* Botoşani - 1.033* Braşov - 1.615* Brăila - 235* Buzău - 627* Caraş-Severin - 118* Călăraşi - 177* Cluj - 688* Constanţa - 468* Covasna - 291* Dâmboviţa - 625* Dolj - 304* Galaţi - 966* Giurgiu - 270* Gorj - 247* Harghita - 328* Hunedoara - 663* Ialomiţa - 440* Iaşi - 1.005* Ilfov - 758* Maramureş - 206* Mehedinţi - 197* Mureş - 748* Neamţ - 974* Olt - 255* Prahova - 526* Satu Mare - 78* Sălaj - 119* Sibiu - 662* Suceava - 4.063* Teleorman - 164* Timiş - 527* Tulcea - 187* Vaslui - 189* Vâlcea - 55* Vrancea - 1.081* Municipiul Bucureşti - 3.275. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat) Citeşte şi: GCS: 483 de amenzi, în ultimele 24 de ore, pentru nerespectarea măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19 GCS: Încă şapte români infectaţi cu noul coronavirus au murit în Germania Coronavirus/ GCS: 741 de persoane - în carantină instituţionalizată; alte 58.991 - în izolare la domiciliu GCS: Încă 21 de decese la persoane infectate cu noul coronavirus; în total - 1.708 GCS: 420 de cazuri noi de infectare cu coronavirus; în total - 28.166 de îmbolnăviri
13:30
Poliţiştii şi jandarmi au aplicat, în ultimele 24 de ore, 483 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 197.000 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, informează, vineri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).Potrivit sursei citate, prin structurile abilitate ale Poliţiei, a fost constatată, joi, o infracţiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.Totodată, joi, 38 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituţionalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituţionalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.GCS le reaminteşte cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor şi este valabilă pentru apelurile naţionale, de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 - 20,00.De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor: +4021.320.20.20.Până la data de 2 iulie 2020, au fost raportate 1.566.999 de cazuri în UE/ SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa şi Germania. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat) Citeşte şi: GCS: Încă şapte români infectaţi cu noul coronavirus au murit în Germania Coronavirus/ GCS: 741 de persoane - în carantină instituţionalizată; alte 58.991 - în izolare la domiciliu GCS: Încă 21 de decese la persoane infectate cu noul coronavirus; în total - 1.708 GCS: 420 de cazuri noi de infectare cu coronavirus; în total - 28.166 de îmbolnăviri
13:30
Capacitatea şcolilor de a oferi o experienţă educaţională cu ajutorul mijloacelor online de comunicare este o condiţie esenţială în viitor, a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis."Pe viitor, în ciuda obstacolelor puse de virusul SARS-CoV-2, menţinerea legăturii dintre elevi şi şcoală rămâne esenţială. Această perioadă a vacanţei de vară reprezintă o bună ocazie pentru a ne pregăti în perspectiva următorului an şcolar şi universitar. Capacitatea şcolilor de a oferi o experienţă educaţională cât mai completă cu ajutorul mijloacelor online de comunicare va fi o condiţie esenţială în viitor, chiar dacă reprezintă o ruptură faţă de tradiţiile şcolii româneşti. Doar prin asigurarea unei continuităţi funcţionale a actului educaţional putem împiedica propagarea pe termen lung a efectelor negative ale actualei pandemii. Nu trebuie să decontăm efectele acestei crize în 2030 sau 2040, ci să ne aşezăm, ca societate, pe drumul spre o relansare economică, socială şi civică amplă şi rapidă", spune şeful statului, într-un mesaj transmis, vineri, cu prilejul Galei "Teleşcoala", mesaj prezentat de consilierul prezidenţial Ligia Deca.Preşedintele Iohannis se arată convins că îndrumarea unor cadre didactice dedicate, precum a celor care au contribuit la programul "Teleşcoala" şi la organizarea de activităţi educaţionale online, poate fi un punct de plecare pentru o reformare pe termen lung a învăţământului românesc. "Una în care modalităţile de comunicare dintre elevi şi cadre didactice sunt mai flexibile şi permit completarea armonioasă a educaţiei din clasă cu module online", adaugă el.Şeful statului arată, în mesaj, că anul şcolar care s-a încheiat a reprezentat pentru cei mai mulţi o "provocare neaşteptată, dificilă şi impredictibilă"."Începând cu luna martie, procesul educaţional din şcolile româneşti, aşa cum îl ştiam, s-a oprit sub imperiul nevoii de a asigura siguranţa elevilor, profesorilor şi familiilor acestora în contextul epidemiei de COVID-19. Educaţia s-a mutat astfel, treptat, în mediul online şi nu a fost deloc uşor să ne adaptăm noii paradigme. Pentru elevi, această perioadă a fost una complexă, trăind experienţe diferite, în funcţie de posibilităţile tehnice, de implicarea şi flexibilitatea cadrelor didactice, de susţinerea şi resursele părinţilor. În cazul elevilor din anii terminali, cei aflaţi în pragul examenelor naţionale, era nevoie de soluţii rapide, eficiente, care să asigure un acces cât mai facil la educaţie. Parcurgerea materiei, recapitularea conţinuturilor de examen şi menţinerea unui ritm de învăţare s-au realizat prin metode diverse", menţionează Iohannis.El indică faptul că teleşcoala a fost o soluţie de urgenţă, care a folosit infrastructura deja existentă a televiziunii naţionale pentru a veni în ajutorul elevilor.Şeful statului îi felicită pe profesorii care au pregătit lecţii ce au fost difuzate prin intermediul unor programe TV, asigurând astfel accesul unei largi majorităţi a elevilor la procesul educaţional."Vă felicit pentru creativitatea şi implicarea de care aţi dat dovadă, devenind repere pentru elevi şi pentru colegii dumneavoastră. În perioade de criză, este important să fim solidari şi să nu ne uităm menirea. Dar aş vrea să vedem şi oportunitatea ivită în toată această situaţie. Un număr mare de profesori cu vocaţie din întreaga ţară au pregătit lecţii şi au derulat orele online cu elevii lor. Mulţi nu s-au limitat la a trimite fişe sau teme, ci şi-au ţinut orele live, pe diverse platforme de conferinţă, menţinând vie interacţiunea cu elevii lor. Deşi nu aveau o formare anterioară pentru predarea online, nici resursele tehnice necesare pentru aceasta, iată că multe cadre didactice au făcut pasul următor, au ieşit din zona de confort şi s-au adaptat mediului online. Contactul permanent între elevi şi profesorii lor este important nu doar prin prisma transferului de cunoştinţe. Cred că putem fi cu toţii de acord că educaţia nu este doar un proces de livrare a informaţiilor, ci este reprezentată de întregul mediu şcolar în care elevul este încurajat să descopere lumea. Îi felicit pe acei dascăli care în această perioadă nu şi-au uitat menirea şi au fost alături de elevii lor!", a transmis Iohannis. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
13:30
Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că noul an şcolar trebuie pregătit "cu mare migală", iar autorităţile din domeniu trebuie să ia în calcul orice situaţie, pentru ca toţi copiii să aibă acces la educaţie."Nu ştim care va fi evoluţia epidemiei, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie, atât din punct de vedere al infrastructurii, al logisticii, noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educaţie, noi trebuie să ne asigurăm că profesorii, învăţătorii, au posibilitatea de a transmite informaţii în orice fel de condiţii. Trebuie să pregătim cu mare migală şi atenţie începutul anului şcolar şi să fiţi pregătiţi pentru orice situaţie. Am încredere în dumneavoastră, am încredere în capacitatea dascălilor români de a se adapta la orice situaţie şi de a rămâne aproape de copiii lor, chiar dacă nu toţi vor fi în clase, chiar dacă de multe ori legătura va fi prin fibră optică şi prin intermediul ecranului de calculator", a spus Orban la Gala Teleşcoala, organizată în grădina Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.El a adăugat că examenele din acest an au fost organizate în condiţii exemplare."Vreau să transmit mulţumirile mele şi aprecierea mea pentru toate cadrele didactice care au fost implicate în organizarea examenelor de Evaluare şi de Bacalaureat. În ciuda unei campanii agresive, în ciuda unei neîncrederi care a fost cultivată în mod sistematic privitor la aceste examene, în ciuda campaniilor care s-au derulat ca aceste examene să nu se desfăşoare, în ciuda instigării părinţilor de a nu îşi lăsa copiii să vină la examenele de evaluare, examenele de evaluare au fost organizate în condiţii exemplare", a menţionat el. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat) Citeşte şi: Anisie, despre proiectul Teleşcoală: A evoluat cu fiecare emisiune şi va continua să o facă şi în noul an şcolar Iohannis: Capacitatea şcolilor de a oferi o experienţă educaţională cu ajutorul mijloacelor online de comunicare - o condiţie esenţială în viitor
13:30
Alte 420 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate de la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând vineri la 28.166.La ATI, în acest moment, sunt internaţi 224 de pacienţi.Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.433 au fost externate. Dintre acestea, 19.545 sunt pacienţi vindecaţi, iar 887 - asimptomatici externaţi la 10 zile după depistare.Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 747.592 de teste, arată GCS. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat) Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne, Romania / Facebook
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.