Fotbal: Antwerp a câştigat Cupa Belgiei după 28 de ani

Agerpres, 2 august 2020 06:40

Antwerp a cucerit Cupa Belgiei la fotbal după o pauză de 28 de ani, sâmbătă, prin victoria cu scorul de 1-0 (1-0) în finala cu FC Bruges, transmite Reuters.În primul meci oficial de fotbal disputat în Belgia după pauza impusă de pandemia de coronavirus, în luna martie, fosta echipă antrenată de Ladislau Boloni s-a impus prin golul marcat de internaţionalul israelian Lior Refaelov (25).Pentru Antwerp a fost al treilea trofeu în Cupa Belgiei, după cele din 1955 şi 1992. FC Bruges rămâne cu 11 trofee, ultimul câştigat în 2015.Acesta a fost ultimul joc disputat din sezonul 2019-20, care a fost îngheţat la circa o lună după suspendarea sa, cu declararea formaţiei FC Bruges campioană.Finala a fost programată iniţial pe 22 martie, dar s-a disputat cu doar o săptămână înaintea debutului noului sezon, la Bruxelles, fără spectatori.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agerpres

Acum 2 ore
06:30
''Cel ce este cu luare aminte şi ia în serios problema mântuirii sufletului său se nevoieşte, sporeşte, rodeşte, se hrăneşte duhovniceşte şi se bucură îngereşte.'' - Cuviosul Paisie Aghioritul (Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte Duhovniceşti, Vol II, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2017). 
06:30
Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă joi seara în Belarus pentru a manifesta împotriva represiunii violente a mişcării de protest declanşate de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, transmite vineri AFP.În cursul serii de joi, autorităţile au anunţat eliberarea a peste 1.000 de manifestanţi, în timp ce pe străzile capitalei Minsk prezenţa poliţiei a fost mult mai puţin numeroasă decât în serile precedente.Zeci de mii de oameni s-au adunat noaptea în mai multe locuri din Minsk, pe fundalul sunetelor de claxon ale maşinilor şi al cântecelor. Adunări publice similare, unde poliţia nu a intervenit, au fost raportate în cel puţin şase oraşe din Belarus."Avem nevoie de un nou preşedinte!", "Belaruşi, sunteţi grozavi!" se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţi, mulţi dintre aceştia făcând semnul "V" al victoriei cu degetele.Începând de duminică au fost arestate peste 6.700 de persoane şi de atunci au fost raportate numeroase cazuri de tratamente violente şi tortură aplicate persoanelor deţinute.Persoane arestate în timpul protestelor şi deţinute în închisoarea Okrestina din Minsk au fost eliberate joi seara în grupuri mici, fiind vorba în mare parte de femei. Cel puţin 500 de rude ale deţinuţilor aşteptau în afara zidurilor închisorii.  Foto: (c) Vasily Fedosenko/REUTERSONG-ul Amnesty International a informat joi, într-un comunicat, despre cazuri de manifestanţi "dezbrăcaţi, bătuţi şi ameninţaţi cu violul" în timpul detenţiei.Peste 1.000 de cercetători din Belarus au semnat o scrisoare "împotriva violenţei", iar angajaţi din sistemul medical s-au adunat în faţa unităţilor sanitare în care lucrau. Membri ai Filarmonicii din Minsk au interpretat cântece patriotice în faţa clădirii Filarmonicii.Conform informaţiilor publicate de mass-media de opoziţie, acţiuni de protest au avut loc în fabrici importante precum BelAZ (camioane), Maz (maşini), Grodno Azot (produse chimice) şi Grodno Zhilstroy (construcţii). Mai mulţi jurnalişti din presa de stat şi-au anunţat demisia în ultimele zile.Aproximativ 100 de poliţişti au fost răniţi, dintre care 28 au fost spitalizaţi. Nu a fost furnizat niciun raport detaliat cu privire la manifestanţi, împotriva cărora s-au folosit gloanţe de cauciuc, bastoane şi grenade asurzitoare. Autorităţile au confirmat moartea unui bărbat în arest şi a unui protestatar în Minsk. Ele au recunoscut utilizarea marţi, la Brest, de gloanţe adevărate de către poliţie, care au rănit o persoană. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Andreea Preda)
Acum 4 ore
05:40
Franţa şi-a exprimat joi regretul în legătură cu decizia Marii Britanii de a reimpune carantină obligatorie pentru călătorii provenind din Franţa, ca urmare a creşterii numărului persoanelor contaminate cu noul coronavirus în Hexagon şi a anunţat "măsuri de reciprocitate" transmite AFP.Decizia autorităţilor britanice este o decizie pe care o regretăm şi care va conduce la o măsură de reciprocitate, în speranţa revenirii la normal cât mai curând posibil", a declarat secretarul francez pentru afaceri europene Clément Beaune pe contul său de Twitter.Persoanele provenind din Franţa şi Olanda care călătoresc în Marea Britanie vor face obiectul unei carantine de două săptămâni începând de sâmbătă ca urmare a creşterii numărului de cazuri de COVID-19 din cele două ţări, a anunţat joi executivul britanic.Măsura de impunere a carantinei va intra în vigoare sâmbătă după ora locală 04:00 (03:00 GMT) şi ar putea determina o întoarcere masivă a celor aproximativ 500.000 de turişti britanici aflaţi în prezent în vacanţă în Franţa.Potrivit Direcţiei Generale de Sănătate, indicatorii de monitorizare a epidemiei de COVID-19 în Franţa "continuă să se deterioreze" cu o serie de noi cazuri confirmate care "cresc în mod regulat". În ultimele 24 de ore, în Franţa au fost depistate 2.669 de noi cazuri, faţă de 2.524 raportate miercuri.Marea Britanie este ţara europeană cu cel mai ridicat nivel al deceselor provocate de pandemia de COVID-19, raportând peste 41.000 de morţi. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Andreea Preda)
05:40
OrtodoxeÎnainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sf. proroc MiheiaGreco-catoliceSf. pf. Micheia. Sf. Maximilian KolbeRomano-catoliceSf. Maximilian Kolbe, pr. m.Sfântul Proroc Miheia este pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 august.Sfântul Miheia s-a născut în locul denumit Marisi, din neamul lui Efrem. A trăit în timpul în care la Ierusalim, capitală a Regatului Iudeei, au domnit regii Iotam, Ahaz şi Iezechia. A prorocit în timpul Sfântului Proroc Isaia.El îi mustra pe oamenii care îl părăsiseră pe adevăratul Dumnezeu, se închinau idolilor şi decăzuseră din cauza faptelor păgâneşti spurcate pe care le săvârşeau.A trăit o viaţă îndelungată, iar după trecerea la Domnul a fost înmormântat în satul Marisi. Moaştele sale au fost descoperite alături de ale Sfântului Proroc Avacum, în timpul în care Biserica creştină trecuse de perioada persecuţiilor, în timpul împăratului Teodosie II (408-450). (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu-Ioan Tatu)
05:40
Cabinetul Orban urmează să discute, în şedinţa de vineri, o hotărâre privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu data de 16 august, şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, potrivit ordinii de zi care a fost afişată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului."Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă prevăzute în anexele nr. 1 - 3 la proiectul hotărârii sunt pe fond similare cu cele în vigoare la data de 17 iulie 2020, cuprinse în anexele nr. 1 - 3 la Hotărârea Guvernului 553/2020, cu modificările şi completările ulterioare", potrivit notei de fundamentare a proiectului.Potrivit sursei citate, acestea includ modificările efectuate în scopul relaxării măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor cu SARS-CoV-2, respectiv măsurile non-medicale care şi-au dovedit eficienţa şi eficacitatea la nivel mondial, cum sunt portul măştii şi reducerea interacţiunii fizice între persoane, care să fie aplicate în special în zonele aglomerate.Pe agenda şedinţei de vineri a Executivului figurează şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă în sumă totală de 393.100 lei pentru sprijinirea a 116 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială. Beneficiarii provin din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vaslui şi din Bucureşti.Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea Programului naţional de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, finanţat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020.Guvernul va decide în şedinţa de vineri şi cu privire la rechemarea consulilor generali ai României la Marsilia, Iulia Buje, şi Odesa, Emil Rapcea.În cadrul reuniunii va fi prezentată şi o informare privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor locale.Guvernul ar urma să discute în şedinţa de vineri şi o rectificare bugetară. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, joi, că urmează să se adopte o ordonanţă de urgenţă care va aduce unele modificări necesare pentru a pune în aplicare rectificarea bugetară. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Preda)
Acum 6 ore
03:40
Preşedintele Donald Trump a anunţat joi că acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) va fi semnat în aproximativ trei săptămâni la Casa Albă de către premierul israelian Benjamin Netanyahu şi prinţul moştenitor din Abu Dhabi, şeicul emiratez Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, informează vineri AFP."Aştept cu nerăbdare să îi primesc la Casa Albă foarte curând pentru semnarea oficială a acordului. Acest lucru se va întâmpla probabil în următoarele trei săptămâni. Vor veni la Washington", a explicat preşedintele american în cadrul conferinţei de presă zilnice.Liderul de la Casa Albă le-a mulţumit premierului israelian şi şeicului emiratez, "două persoane fantastice prin viziunea şi calitatea lor de lideri".Preşedintele Donald Trump a creat, de asemenea, o anumită confuzie, afirmând că planul israelian de anexare a unor părţi din Cisiordania este lăsat deoparte.Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, care a participat la conferinţa de presă, a intervenit pentru a clarifica situaţia, afirmând că proiectul "nu a fost exclus definitiv"."Formularea a fost aleasă cu grijă de părţi. Pauză temporară, nu este exclus definitiv", a adăugat el.  Foto: (c)  Oliver Contreras POOL/EPADonald Trump a mai spus că alte acorduri de pace ar putea fi semnate în săptămânile următoare."Avem alte lucruri interesante cu alte ţări, care sunt, de asemenea, legate de acorduri de pace", a anunţat preşedintele american. "Şi vor fi o mulţime de veşti importante în săptămânile următoare. Sunt sigur că veţi fi foarte impresionaţi", a dat asigurări presei preşedintele SUA. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Andreea Preda)
02:40
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a salutat joi acordul de normalizare a relaţiilor între Emiratele Arabe Unite şi Israel, încheiat sub egida Statelor Unite, calificându-l drept o ''etapă'' către pace în Orientul Mijlociu, relatează AFP."Am urmărit cu atenţie comunicatul tripartit SUA- Emiratele Arabe Unite- Israel privind încetarea anexării de teritorii palestiniene de către Israel", a scris pe Twitter şeful statului Egiptean, salutând acordul ca fiind ''o etapă'' spre ''realizarea păcii în Orientul Mijlociu''.''Apreciez eforturile arhitecţilor acestui acord pentru prosperitatea şi stabilitatea regiunii noastre'', a adăugat preşedintele egiptean, a cărui ţară este semnatară, de asemenea sub tutela Washingtonului, a primului tratat de pace cu statul evreu în 1979.De atunci, relaţiile egipteano-israeliene nu au mai trecut printr-o criză majoră, Egiptul rămânând chiar un mediator privilegiat între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Gaza.Israelul şi Emiratele Arabe Unite au semnat, sub egida Statelor Unite, ''un acord de pace istoric'' şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump.Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate. EAU va fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt şi Iordania.AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Preda)
Acum 8 ore
01:40
Germania, care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, l-a convocat joi pe ambasadorul belarus pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de măsurile de represiune după controversata realegere a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat o sursă apropiată Ministerului de Externe, relatează AFP.Ambasadorul a fost somat să se prezinte ''la o întâlnire de urgenţă'' despre situaţia din ţara sa, a spus sursa citată, în ajunul unei reuniuni a şefilor diplomaţiei din statele membre ale Uniunii Europene în cadrul căreia s-ar putea decide sancţiuni împotriva regimului de la Minsk.Uniunea Europeană va trebui să crească presiunea pe care o exercită asupra preşedintelui din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, reprimarea brutală a unor manifestanţi paşnici nefiind acceptabilă în Europa de astăzi, a afirmat joi ministrul german de externe, Heiko Maas, notează Reuters şi dpa.Mii de oameni au fost reţinuţi în urma amplelor manifestaţii desfăşurate în Belarus după alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în această ţară, numită frecvent ultima dictatură din Europa.  Foto: (c) Tut.By via REUTERS Preşedintele Lukaşenko, la putere de 26 de ani, este acuzat de fraudarea alegerilor, pe care autoritatea electorală afirmă că le-a câştigat cu 80% din voturi. AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Preda)
01:40
Iordania a apreciat că acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) anunţat joi ar putea să impulsioneze negocierile de pace blocate dacă reuşeşte să determine Israelul să accepte un stat palestinian pe un teritoriu pe care Israelul l-a ocupat în războiul arabo-israelian din 1967, transmite Reuters."Dacă Israelul se raportează la el ca la un stimulent pentru a pune capăt ocupaţiei ... va împinge regiunea spre o pace dreaptă", a declarat ministrul iordanian de externe Ayman Safadi într-o declaraţie de presă.Eşecul Israelului de a realiza acest lucru nu va face decât să adâncească conflictul arabo-israelian ce durează de de zeci de ani şi să ameninţe securitatea regiunii în ansamblu, a adăugat Safadi.Cu toate acestea, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins acordul israeliano-emiratez mediat de SUA şi anunţat joi pe Twitter de preşedintele Trump.   Purtătorul de cuvânt Abu Rudeineh a declarat joi seara, la Ramallah, în Cisiordania, în faţa clădirii ANP, că acest acord reprezintă o "trădare a Ierusalimului, a Al-Aqsa (moschee, al treilea cel mai sfânt locaş al islamului) şi a cauzei palestiniene".Safadi a mai afirmat că acordul trebuie să fie urmat de o decizie a Israelului de a pune capăt oricăror măsuri unilaterale de anexare de teritorii în Cisiordania ocupată, care "împiedică perspectivele de pace şi încalcă drepturile palestinienilor"."Regiunea este la răscruce ... continuarea ocupaţiei şi negarea drepturilor legitime ale poporului palestinian nu vor aduce pace sau securitate", a adăugat Safadi.Iordania a pierdut Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, în favoarea Israelului, în timpul războiului arabo-israelian din 1967.Iordania este a doua ţară arabă, după Egipt, care a semnat un tratat de pace cu Israelul şi mulţi din cei peste opt milioane de cetăţeni ai săi sunt de origine palestiniană. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Andreea Preda)
01:40
Autoritatea Naţională Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, a calificat joi seara drept ''trădare'' a cauzei palestiniene acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi a cerut o ''reuniune de urgenţă'' a Ligii Arabe pentru denunţa acest acord, relatează AFP.''Liderii palestinieni resping ceea ce au făcut Emiratele Arabe Unite. Este vorba de o trădare a Ierusalimului şi a cauzei palestiniene'', a indicat conducerea palestiniană într-un comunicat.Ea a solicitat o ''reuniune de urgenţă'' a Ligii Arabe şi a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) pentru a denunţa proiectul susţinut de SUA.Proiectul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi puteri din Golf ca Bahrain, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite este unul dintre aspectele planului administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu salutat de israelieni, dar respins de palestinieni.Acest plan prevede, de asemenea, anexarea de către Israel a văii Iordanului şi a aproximativ a o sută de aşezări evreieşti din Cisiordania, considerate ilegale de dreptul internaţional. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi seară că va ''amâna'' proiectul, fără a ''renunţa'' totuşi la acesta. Conducerea palestiniană ''refuză acest schimb între o suspendare a anexării ilegale şi normalizarea relaţiei cu Emiratele, care se face în detrimentul palestinienilor'', se arată în comunicat, calificând drept ''agresiune împotriva palestinienilor'' acordul între Israel şi Emirate.Israelul şi Emiratele Arabe Unite au semnat, sub egida Statelor Unite, ''un acord de pace istoric'' şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump.Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate. EAU va fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt şi Iordania.AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Andreea Preda)
00:40
Echipa germană RB Leipzig a reuşit o calificare istorică în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Atletico Madrid cu scorul de 2-1 (0-0), joi seara, la Lisabona.RB Leipzig a răsturnat calculele hârtiei şi s-a impus, după un meci aproape perfect, prin golurile marcate de Dani Olmo (51) şi Tyler Adams (88), în timp ce pentru Atletico a înscris Joao Felix (71 - penalty).Formaţia germană va juca în penultimul act contra campioanei Franţei, Paris Saint-Germain, o semifinală inedită.Atletico a avut prima ocazie clară de gol a partidei, dar lovitura de cap a lui Savic a fost reţinută de portarul Gulacsi (10). Maghiarul s-a opus golului şi în min. 13, la şutul din unghi al lui Renan Lodi.În restul primei reprize, cele două echipe s-au anulat reciproc, fiind de notat ciocnirea brutală dintre Halstenberg şi Savic (40), care s-a lăsat cu urmări de ambele părţi.RB Leipzig a avut prima ocazie sa abia în finalul primei reprize (45+2), când Oblak a reţinut mingea trimisă cu capul de Upamecano.Echipa antrenată de tânărul tehnician Julian Nagelsmann a deschis scorul în min. 51, când spaniolul Olmo a reluat cu capul din marginea careului mic la centrarea lui Sabitzer, finalizând o fază şnur.Eforturile madrilenilor au fost răsplătite de portughezul Joao Felix, care a obţinut un penalty, pe care tot el l-a transformat (71).Meciul părea că se îndreaptă spre prelungiri, dar rezerva Tyler Adams a fost găsită de Angelino în marginea careului şi a marcat cu un şut deviat de Savic (88).Atletico a marcat în ultimele sale 19 partide oficiale, însă acest amănunt statistic nu i-a fost de folos în sfertul de finală cu RB Leipzig.RB Leipzig a devenit a 32-a echipă care ajunge în semifinalele UEFA Champions League.RB Leipzig - Atletico Madrid 2-1 (0-0)Au marcat: Dani Olmo (51), Tyler Adams (88), respectiv Joao Felix (71 - penalty).Lisabona, Stadionul ''Jose Alvalade''Liga Campionilor - sferturi de finalăAu evoluat echipele:RB Leipzig: 1. Peter Gulacsi - 23. Marcel Halstenberg, 5. Dayot Upamecano, 16. Lukas Klostermann, 3. Angelino - 7. Marcel Sabitzer (22. Nordi Mukiele, 90+2), 44. Kevin Kampl, 27. Konrad Laimer (14. Tyler Adams, 72) - 18. Christopher Nkunku (8. Amadou Haidara, 83), 9. Yussuf Poulsen (căpitan), 25. Daniel Olmo (21. Patrik Schick, 83). Antrenor: Julian Nagelsmann.Rezerve neutilizate: 28. Yvon Mvogo, 33. Philipp Tschauner - 4. Willi Orban, 10. Emil Forsberg, 17. Ademola Lookman, 38. Hugo Novoa Ramos, 41. Dennis Borkowski, 47. Joscha Wosz.Atletico: 13. Jan Oblak - 23. Kieran Trippier, 15. Stefan Savic, 2. Jose Gimenez, 12. Renan Lodi - 21. Yannick Carrasco, 8. Saul Niguez, 16. Hector Herrera (7. Joao Felix, 58), 6. Koke (căpitan; 18. Felipe, 90+2) - 14. Marcos Llorente, 19. Diego Costa (9. Alvaro Morata, 72). Antrenor: Diego Simeone.Rezerve neutilizate: 1. Antonio Adan - 4. Santiago Arias, 5. Thomas Partey, 11. Thomas Lemar, 17. Ivan Saponjic, 20. Vitolo, 22. Mario Hermoso, 35. Manuel Sanchez, 38. Antonio Moya.Arbitru: Szymon Marciniak; arbitri asistenţi: Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (toţi din Polonia); al patrulea oficial: Tasos Sidiropoulos (Grecia)Arbitru video: Pawel Gil, arbitru asistent video: Tomasz Kwiatkowski (ambii din Polonia)Cartonaşe galbene: Renan Lodi (62), Klostermann (70), Kampl (82), Haidara (87), Gimenez (90+6).AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)
00:40
Comisia Europeană a anunţat vineri că a rezervat în numele statelor membre până la 400 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin anti-COVID-19 la care lucrează compania americană Johnson & Johnson, informează AFP.Discuţiile exploratorii între Comisie şi Johnson & Johnson, care s-au încheiat vineri, au ca scop stabilirea unui cadru în vederea unei prime achiziţii de 200 de milioane de doze, care ar putea fi urmată de o a doua achiziţie pentru o cantitate similară de doze, conform unui comunicat al Comisiei.Contractul avut în vedere urmează să fie negociat de Comisie şi compania americană.Executivul european "continuă discuţii intense" cu alţi producători de vaccinuri, se mai arată în comunicat.Pe 31 iulie, Comisia Europeană a anunţat că a rezervat 300 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin produs de laboratorul francez Sanofi."Viaţa cetăţenilor şi a economiei noastre necesită un vaccin sigur şi eficient împotriva coronavirusului. Discuţiile de astăzi ne apropie de acest obiectiv", a declarat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, citată în comunicat.La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a publicat o "strategie pentru vaccinuri". Acest plan de acţiune prevede semnarea unor "contracte de achiziţie în avans" cu producătorii de vaccinuri, finanţate prin instrumentul pentru sprijin de urgenţă creat în perioada crizei, care are un buget de aproximativ 2.4 miliarde de euro. Obiectivul este de a "asigura o producţie suficientă de vaccinuri în UE" şi "o aprovizionare suficientă a statelor membre". AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Andreea Preda)
00:40
Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 573 de milioane de lei, iar cheltuielile cresc cu 18,13 miliarde de lei, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).Astfel, deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu 17,56 miliarde de lei, ajungând în acest an la 8,6% din PIB.Conform notei de fundamentare, veniturile bugetului de stat pe anul 2020, se diminuează, pe sold, cu 289,4 milioane lei, în timp ce cheltuielile bugetului de stat se majorează, pe sold, cu 24,416 miliarde de lei.În cazul veniturilor bugetului de stat, influenţele cele mai mari sunt pe taxa pe valoarea adăugată (-7,309 miliarde de lei) şi pe impozitul pe profit, respectiv -526,3 milioane lei. Pe de altă parte, influenţele pe principalele zone de cheltuieli ale bugetului de stat sunt cele de personal, care se majorează cu 1,028 miliarde de lei, cheltuielile cu dobânzi, un plus de 1,697 miliarde de lei şi transferurile între unităţi ale administraţiei publice, care se majorează cu 1,656 miliarde de lei."Diminuarea veniturilor bugetului de stat este datorată, în principal, revizuirii negativă a prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2020 dar şi modificărilor legislative cu impact negativ asupra încasărilor bugetare. Creşterea economică pentru anul 2020 este estimată la -3,8%, revizuită de la -1,9% în scenariul precedent", se menţionează în document.Conform documentului, instituţiile care primesc bani în plus la cea de-a doua rectificare sunt Ministerul Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, unde bugetul se majorează cu 14,046 miliarde de lei, din care: 1,7 miliarde de lei dobânzi, 2 miliarde de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 550 milioane lei reprezentând contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, 5,061 miliarde de lei asigurarea sumelor necesare refinanţării proiectelor pentru beneficiari şi/sau continuării finanţării proiectelor în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor europene şi 4,670 miliarde de lei fonduri de la bugetul de stat puse la dispoziţia Eximbank pentru implementarea schemelor de ajutor de stat şi minimis.Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri primeşte la rectificare 4,371 miliarde de lei credite de angajament şi 1,540 miliarde de lei credite bugetare, per sold."Se propun sume suplimentare pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID (+4,340 miliarde de lei credite de angajament şi +1,446 miliarde de lei credite bugetare) şi pentru majorarea, în condiţiile legii, a contribuţiei statului la capitalul social al operatorilor economici din industria naţională de apărare aflaţi sub autoritatea acestuia (129,1 milioane lei). S-au identificat economii în principal la cheltuieli de personal (-25 milioane lei) şi bunuri şi servicii (-10 milioane lei)", conform notei de fundamentare.Ministerul Sănătăţii beneficiază de o rectificare pozitivă, de 3,114 miliarde de lei per sold, în special pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (+2,984 miliarde de lei) şi pentru susţinerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2 şi acordarea stimulentului de risc (+219,1 milioane lei).Conform sursei citate, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale primeşte 2,995 miliarde de lei. "Se propune alocarea suplimentară a 3 milioane lei pentru plata sumelor stabilite prin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile; 64,3 milioane lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli; 740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducţie la speciile suine şi păsări, precum şi pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii; 2,187 miliarde de lei pentru efectuarea, începând cu data de 15 octombrie 2020 a plăţilor în avans pentru campania 2020, în procent de până la 85%, a măsurilor de agromediu şi climă finanţate din FEADR în cadrul PNDR 2014-2020", se arată în document.În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, acesta va fi majorat cu 1,014 miliarde de lei. În nota de fundamentare se propune asigurarea suplimentară pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (un miliard de lei), pentru instituţiile publice finanţate parţial din venituri proprii (+17 milioane lei), pentru plata despăgubirilor stabilite prin hotărârile judecătoreşti (+4,6 milioane lei), pentru derularea Programului "Construcţii locuinţe pentru tineri destinate închirierii" (+10 milioane lei) şi pentru cheltuieli de personal (+4 milioane lei). S-au identificat economii la titlul 40 "Subvenţii" (-21 milioane lei).Ministerul Afacerilor Interne primeşte la a doua rectificare bugetară 1,264 miliarde de lei, din care: 864,8 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare desfăşurării alegerilor locale din anul 2020, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 578/2020, cheltuieli de personal 500 de milioane lei pentru plata drepturilor salariale stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, pensii militare şi drepturi de asistenţă socială 300 de milioane lei. În funcţie de gradul de execuţie şi de necesarul de finanţare până la finalul anului s-au identificat economii la titlul 58 "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020" (-400 milioane lei);De asemenea, bugetul Ministerului Fondurilor Europene va fi majorat cu 1,186 miliarde de lei credite de angajament şi 198,2 milioane lei credite bugetare, per sold. Se propune alocarea suplimentară a 1,188 miliarde de lei credite de angajament şi 200 milioane lei credite bugetare pentru Programul Naţional de digitalizarea IMM-urilor, proiecte pilot în cercetare şi supracontractarea Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, precum şi 0,7 milioane lei pentru reîntregirea conturilor de disponibil în euro aferente memorandumurilor de finanţare PHARE şi ISPA. În funcţie de gradul de execuţie şi de necesarul de finanţare până la finalul anului s-au identificat economii în principal la cheltuielile de personal (-2,3 milioane lei) şi bunuri şi servicii (-0,2 milioane lei).Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor va avea un buget majorat cu 814,7 milioane lei, per sold. "Se propun asigurarea de sume suplimentare pentru întreţinerea infrastructurii rutiere, precum şi pentru instituţiile publice finanţate parţial din venituri proprii aflate în subordine (+250 milioane lei), pentru finanţarea obiectivelor de investiţii de transport ale agenţilor economici cu capital de stat finanţate integral de la bugetul de stat (+150 milioane lei), pentru finalizarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferente perioadei de programare 2007-2013 (+217 milioane lei), pentru decontarea facilităţilor de care beneficiază diferite categorii sociale (+60 milioane lei), pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului (+130 milioane lei), pentru plata ratelor aferente creditelor externe (+21,2 milioane lei), pentru plata unor hotărâri judecătoreşti definitive (+4,56 milioane lei) precum şi pentru asigurarea subvenţiilor la operatorii de sub autoritate (+7,0 milioane lei). S-au identificat economii în principal la cheltuieli de personal (-3 milioane lei), bunuri şi servicii (-0,95 milioane lei), dobânzi (-2,47 milioane lei) precum şi la active nefinanciare (-18,63 milioane lei)", se precizează în nota de fundamentare.De asemenea, bugetul Ministerului Finanţelor Publice urmează a fi majorat cu 483,5 milioane lei per sold, în principal pentru asigurarea de sume suplimentare pentru plata sumelor din titlurile de plată emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, conform legislaţiei în vigoare (+490,6 milioane lei), pentru dotări IT necesare pentru desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu, cu acces securizat în sistemul informatic (+14,5 milioane lei) şi pentru contribuţia la majorarea de capital al BIRD, AIIB, BEI (+41,2 milioane lei). Pe de altă parte, s-au identificat economii la titlurile "Cheltuieli de personal" (-53,6 milioane lei), "Alte transferuri" (-1,9 milioane lei) şi "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020" (-7,5 milioane lei).Potrivit proiectului de rectificare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va avea un buget mărit cu 551,4 milioane lei, per sold, reprezentând majorarea creditelor de angajament destinate, în principal, achiziţionării de echipamente electronice pentru elevii şi cadrele didactice pentru a putea participa la activităţile de e-learning, precum şi pentru lucrări de execuţie şi proiectare pentru un număr de 59 grădiniţe. Totodată, pentru învăţământul universitar prin rectificare se propune majorarea cheltuielilor din venituri proprii cu suma de 370,50 milioane lei asigurată prin majorarea veniturilor cu suma de 229,72 milioane lei şi reglementarea utilizării disponibilităţilor din anii anteriori în limita sumei de 140,78 milioane lei.De asemenea, bugetul Autorităţii Electorale Permanente va fi majorat cu 217,8 milioane lei, fiind propusă în principal asigurarea suplimentară a sumei de 14,2 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.578/2020, precum şi a sumei de 197,6 milioane lei pentru acordarea subvenţiilor de la bugetul de stat aferente finanţării activităţii partidelor politice şi pentru rambursarea, în condiţiile legii a sumelor aferente cheltuielilor efectuate de competitorii electorali.Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va primi la rectificare 147,4 milioane lei, per sold, în principal pentru acordarea despăgubirilor pentru animalele sacrificate în contextul evoluţiei pestei porcine africane şi pentru plata medicilor veterinari concesionari în cadrul programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale.Secretariatul General al Guvernului va avea un buget majorat cu 124,8 milioane lei per sold. "Se propune în principal majorarea sumelor pentru culte; în funcţie de gradul de execuţie şi de necesarul de finanţare până la finalul anului s-au identificat economii la titlul 58 "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020" şi titlul 51 "Transferuri între unităţi ale administraţiei publice"", se arată în document.Conform sursei citate, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va primi la rectificarea bugetară 116,7 milioane lei, pentru asigurarea sumelor necesare finalizării programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor (+13,3 milioane lei), plăţii despăgubirilor civile urmare dosarelor de executare stabilite de instanţele de judecată (+128 milioane lei). În funcţie de gradul de execuţie şi de necesarul de finanţare până la finalul anului s-au identificat economii în sumă de -24,7 milioane lei la titlul 58 "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020".Ministerul Justiţiei va avea un buget mai mare cu 71,6 milioane lei, în principal asigurarea de sume suplimentare pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti (+200 milioane lei) şi pentru finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (+14,1 milioane lei). În funcţie de gradul de execuţie şi de necesarul de finanţare până la finalul anului s-au identificat economii la titlul 58 "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020" (-142,5 milioane lei).Nu în ultimul rând, bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale va fi modificat pozitiv, cu 64,5 milioane lei per sold, din care: 60,4 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare desfăşurării alegerilor locale din anul 2020, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 578/2020, cheltuieli de personal +15,5 milioane lei pentru plata drepturilor salariale stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, cheltuieli de capital 29,4 milioane lei pentru infrastructura de comunicaţii. În funcţie de gradul de execuţie şi de necesarul de finanţare până la finalul anului s-au identificat economii la titlul 58 "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020" (-50 milioane lei).În schimb, bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale urmează a fi modificat negativ, cu 1,942 miliarde de lei per sold astfel: suplimentarea cu 1,5 miliarde de lei a fondurilor destinate plăţii unor drepturi de asistenţă socială (în principal alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, drepturi acordate persoanelor cu handicap); majorarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul asigurărilor pentru şomaj cu suma de 2,978 miliarde de lei şi diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 6,395 miliarde de lei în principal ca urmare a reducerii cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii; diminuarea cheltuielilor de personal cu 15 milioane lei şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu 10 milioane lei, urmare analizei gradului de execuţie şi necesarului de finanţare până la finalul anului.Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că Guvernul va aproba vineri o Ordonanţă de Urgenţă care va aduce unele modificări necesare pentru a pune în aplicare rectificarea bugetară. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Preda)
00:40
Autorităţile din Belarus au eliberat peste 1.000 de persoane arestate în timpul protestelor reprimate violent, declanşate de realegerea, duminică, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, conform unui anunţat făcut joi seara de preşedinta Senatului din Minsk, transmite AFP."Peste 1.000 de persoane au fost eliberate cu obligaţia de a nu participa la manifestaţii neautorizate", a declarat Natalia Kocianova pentru televiziunea de stat.La rândul său, ministrul de interne Yuri Karaev şi-a cerut scuze pentru violenţele comise de poliţişti asupra "trecătorilor" neimplicaţi în acţiunile de protest. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Andreea Preda)
Acum 12 ore
23:40
Valoarea punctului de pensie va creşte cu 14% de la 1 septembrie 2020, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP)."Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeaşi dată a indemnizaţiei minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", se arată în nota de fundamentare.De asemenea, MFP propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, (...) să se aplice de la 1 septembrie 2021."Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanţare pentru majorarea pensiilor şi salariilor personalului didactic, atât în anul 2020, de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei, cât şi în anul 2021, de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei", se menţionează în document.Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că pensiile vor creşte în 2020 cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii vreodată şi care se pune în plus la punctul de pensie."Încă din primul moment am spus că vom creşte pensiile în 2020 şi astăzi trebuie să vin în faţa dumneavoastră şi să vă spun: da, în România, vor creşte pensiile în 2020. Punctul de pensie, valoarea punctului va avea cea mai mare creştere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată. PSD, niciodată, nu a mărit pensiile cu această sumă, deşi a avut perioade de creştere economică una după alta, trei ani de zile, nu datorită lor ci datorită contextului economic internaţional şi tot nu au mărit pensiile cu această sumă", a precizat Cîţu.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Preda)
23:40
Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile elene au actualizat o serie de condiţii de intrare pe teritoriul Greciei, astfel că, începând cu data de 17 august, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intră în această ţară, pe cale terestră şi maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine, inclusiv Kulata-Promachonas.Noile reglementări anunţate de autorităţile elene se aplică, în plus faţă de cele anterioare, pentru următoarele categorii de persoane: cetăţenilor care călătoresc în scopuri esenţiale în Republica Elenă şi care erau anterior scutite de la obligativitatea prezentării testului pentru COVID-19 (inclusiv transportatorilor de mărfuri şi de persoane), cetăţenilor eleni şi cetăţenilor străini cu rezidenţa în Republica Elenă, precizează MAE.În ceea ce priveşte accesul persoanelor care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană, acestea trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesenţiale). Această măsură se aplică cu aceeaşi dată tuturor persoanelor care călătoresc din Bulgaria, Emiratele Arabe Unite şi din Malta.Totodată, începând cu data de 17 august 2020, toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Greciei pe cale aeriană, dinspre Suedia, Cehia, Belgia, Spania, Olanda, Albania şi Macedonia de Nord trebuie să prezinte, în mod obligatoriu, un test molecular negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 de ore anterior intrării pe teritoriul acestui stat.Toate aceste măsuri sunt valabile până la data de 31 august 2020, cu menţiunea că pot fi modificate oricând, fără preaviz, de către autorităţile elene competente.MAE reaminteşte că testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate din ţara de origine, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective. Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii şi nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form si prezentarea codului QR. Formularul este disponibil, în limba engleză, la adresa: https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile şi condiţiile de călătorie valabile pentru această perioadă.Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro/, https://salonic.mae.ro/, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro si http://www.mae.ro/. AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Preda)
22:50
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat joi că noul coronavirus nu poate fi transmis prin alimente, după ce China a anunţat că a descoperit virusul care provoacă noua boală COVID-19 în alimente de import, relatează agenţiile internaţionale de presă."Nu credem că coronavirusul se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive", a explicat cercetătoarea Maria Van Kerkhove, citată de AFP.Totuşi, "ştim că (virusul) poate rămâne o vreme pe suprafeţe" şi "am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă" în sectorul alimentar, a menţionat cercetătoarea, responsabilă cu maladiile emergente în cadrul OMS."Oamenii nu trebuie să se teamă nici în ce priveşte alimentele, nici ambalajele alimentare sau lanţul alimentar", a subliniat Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS."Alimentaţia noastră în ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului", a adăugat Ryan, amintind de necesitatea respectării precauţiilor de utilizare cum sunt spălarea pe mâini sau procesarea alimentelor."Nu trebuie exacerbate astfel de informaţii, oamenii se tem deja destul de pandemie", a conchis responsabilul OMS.AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)
22:50
Nouă autoturisme au fost avariate, joi seara, după ce un TIR încărcat cu piatră s-a răsturnat pe DN 17, în cartierul Unirea din municipiul Bistriţa, ca urmare a exploziei unui pneu, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud.Cele nouă autoturisme erau oprite la semafor."Mai multe echipaje de poliţişti de la Rutieră şi poliţişti locali au intervenit ca urmare a unui accident rutier care a avut loc în cartierul Unirea din Bistriţa. Conform primelor date, cel mai probabil din cauza exploziei unei anvelope, şoferul unei autobasculate (încărcată cu piatră) care circula pe direcţia Bistriţa-Vatra Dornei, un bărbat de 50 de ani, din Susenii Bârgăului, a pierdut controlul acesteia şi a intrat în coliziune cu o coloană de nouă autoturisme care erau oprite la culoarea roşie a semaforului, după care s-a răsturnat", a transmis IPJ.În urma accidentului, s-a înregistrat o singură victimă - un bărbat de 53 de ani din comuna bistriţeană Livezile, care conducea una dintre maşinile avariate şi a fost transportat la spital cu o plagă la o mână.Toţi conducătorii auto implicaţi au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul.Traficul rutier pe DN 17, în zona unde s-a produs accidentul, a fost blocat pentru aproximativ o oră, după care s-a circulat alternativ, pe o singură bandă. AGERPRES (AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
21:50
Meciul dintre jucătoarea română de tenis Irina Begu şi elveţianca Leonie Kung a fost suspendat din cauza întunericului, după primul set, câştigat cu 7-6 (3) de sportiva din Ţara Cantoanelor, joi seara, în optimile de finală ale turneului WTA de la Praga, dotat cu premii totale de 202.250 dolari.Begu (29 ani, 82 WTA) a fost condusă cu 2-0, dar a reuşit să câştige trei ghemuri la rând (3-2). Apoi, românca şi-a pierdut serviciul de două ori, a realizat un break, a salvat o minge de set la 4-5, dar a dus setul în tiebreak, adjudecat de Kung cu 7-3.Kung (19 ani, 157 WTA) a intrat pe tabloul principal din postura de ''lucky loser''.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)
21:50
Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a convocat joi seară o ''reuniune de urgenţă'' a conducerii palestiniene pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, a informat agenţia oficială de presă Wafa, relatează AFP.La sfârşitul acestei reuniuni, potrivit Wafa, conducerea palestiniană ar urma să anunţe reacţia la o normalizare deja criticată de islamiştii grupării Hamas, care controlează Fâşia Gaza. Autoritatea palestiniană condusă de Abbas se află la putere în Cisiordania ocupată, notează AFP.Israelul şi Emiratele Arabe Unite au semnat, sub egida Statelor Unite, ''un acord de pace istoric'' şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump.Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate. EAU va fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt şi Iordania.AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor online: Irina Giurgiu)
21:50
Această rectificare bugetară are sumele necesare pentru organizarea alegerilor locale şi parlamentare în cele mai bune condiţii, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu."Ne-am asigurat că această rectificare are sumele necesare pentru organizarea alegerilor locale şi parlamentare în cele mai bune condiţii. În acelaşi timp nu am uitat de efortul făcut de autorităţile locale în această perioadă şi astfel asigurăm (sumele n.r.) pentru autorităţile locale. Iniţial, la începutul anului, sumele de la buget pe care le susţineam pentru cheltuielile cu asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav şi indemnizaţiile lunare erau de 50%. Deci, Guvernul susţinea 50% din aceste sume. Am crescut acest procent la 70% prin această rectificare", a precizat Florin Cîţu.El a subliniat că tot pentru autorităţile locale vor fi suplimentate resursele cu 433 de milioane de lei pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, programul pentru şcoli al României. "Bineînţeles că suntem conştienţi că veniturile autorităţilor locale au suferit în acesta perioadă şi de aceea prin reechilibrare de la bugetul de stat vom aloca sume suplimentare pentru autorităţile locale", a mai spus şeful de la Finanţe.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
20:50
Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au descris joi un instrument rusesc sofisticat de atac cibernetic, într-un raport public inedit ce oferă o nouă imagine despre arsenalul de arme digitale al Rusiei, transmite Reuters.Potrivit NSA şi FBI, Direcţia Principală de Informaţii a Rusiei (GRU), foloseşte un instrument de atac cibernetic ce poartă numele de cod 'Drovorub' pentru a pirata calculatoare care au sistemul de operare Linux.Agenţiile americane atribuie folosirea ''Drovorub'' unei echipe specializate din cadrul serviciilor secrete ruse, respectiv Centrul Principal 85 pentru Operaţiuni Speciale (85th Main Special Service Center - GTsSS), respectiv Unitatea Militară 26165.Potrivit NSA şi FBI, unitatea GTsSS este asociată hackerilor care în anul 2016 au pătruns în baza de date a Comitetului Naţional al Partidului Democrat american, înaintea alegerilor prezidenţiale.''Drovorub'' are o capacitate de atac multifuncţională, permiţând realizarea mai multor funcţii diferite în timpul atacului cibernetic, precum sustragerea de dosare şi preluarea controlului de la distanţă al calculatorului victimei, explică Steve Grobman, responsabil şef pentru tehnologie la compania de securitatea cibernetică McAfee.Raportul de 45 de pagini întocmit de NSA şi FBI, care conţine o serie de date foarte tehnice, este ultimul dintr-o serie de avertismente lansate de autorităţile americane faţă de posibile operaţiuni cibernetice ale Rusiei înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc anul acesta în SUA. Agenţiile americane nu precizează totuşi ce fel de organizaţii au fost compromise de ''Drovorub''.AGERPRES/(AS - editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
20:50
Pensiile vor creşte în 2020 cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii vreodată şi care se pune în plus la punctul de pensie, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă privind rectificarea bugetară. "Încă din primul moment am spus că vom creşte pensiile în 2020 şi astăzi trebuie să vin în faţa dumneavoastră şi să vă spun: da, în România, vor creşte pensiile în 2020. Punctul de pensie, valoarea punctului va avea cea mai mare creştere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie, pe care am avut-o vreodată. PSD, niciodată, nu a mărit pensiile cu această sumă, deşi a avut perioade de creştere economică una după alta, trei ani de zile, nu datorită lor ci datorită contextului economic internaţional şi tot nu au mărit pensiile cu această sumă", a precizat Cîţu.El a subliniat că în pofida contextului economic global dificil, Guvernul a reuşit creşterea pensiilor, pe lângă cea a alocaţiilor."În acest context economic global dificil prin care trecem. în această perioadă am reuşit să facem acest efort şi sa creştem pensiile pe lângă creşterea alocaţiilor cu cea mai mare sumă pe care au vazut-o românii, care se pune în plus la punctul de pensie. Îl provoc pe domnul Ciolacu să mai găsească o ţară care face astfel de eforturi în criză economică, creşte şi pensii şi alocaţii cu sumele pe care le face acest guvern", a adăugat şeful de la Finanţe.Florin Cîţu nu a precizat în conferinţă procentul cu care va creşte punctul de pensie. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)  Citiţi şi: * VIDEO Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, susţine o conferinţă de presă 
20:50
Un TIR s-a răsturnat, joi seara, pe DN 17, în cartierul Unirea din municipiul Bistriţa, iar mai multe autoturisme au fost avariate, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.În urma acestui accident rutier, traficul pe DN 17 a fost blocat total timp de aproape o oră, după care s-a circulat alternativ, pe un singur sens.Din primele cercetări, a rezultat că TIR-ul s-ar fi răsturnat ca urmare a exploziei unui pneu şi s-a răsturnat peste o maşină, iar alte autoturisme au fost avariate în urma carambolului creat.La locul accidentului s-au deplasat două echipaje ale Ambulanţei şi un echipaj de prim ajutor al SMURD.Potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, în urma accidentului a rezultat o singură victimă, un bărbat de 52 de ani, care a fost transportat la spital cu o plagă la o mână. AGERPRES (AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
20:50
Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT din Târgu Mureş au anunţat, joi, reţinerea şi arestarea preventivă a unui bărbat după ce, în urma unor percheziţii au fost ridicate peste 1,5 kilograme de cannabis sub formă de plante verzi şi muguri uscaţi şi rezină de cannabis, cunoscută sub denumirea de haşiş, care urmau să fie comercializate."La data de 12.08.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic intern de droguri de risc. La aceeaşi dată, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureş au efectuat un număr de 3 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate peste 1,5 kg de droguri de risc, respectiv cannabis (sub formă de plante verzi şi muguri uscaţi) şi rezină de cannabis (haşiş) ce urmau a fi comercializate. În cursul zilei de astăzi (joi, n.r.), Tribunalul Mureş a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile", a anunţat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.DIICOT a arătat că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.Inspectoratul General al Poliţiei Române a precizat că acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. AGERPRES/(AS - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
20:50
Jucătoarea română de tenis Simona Halep, principala favorită, s-a calificat cu dificultate în sferturile de finală ale turneului WTA de la Praga, dotat cu premii totale de 202.250 dolari, joi, după ce a învins-o pe cehoaica Barbora Krejcikova, cu 3-6, 7-5, 6-2.Halep (28 ani), numărul doi mondial, a obţinut victoria după două ore şi 5 minute în faţa unei adversare modeste, Krejcikova (24 ani) fiind pe locul 118 în ierarhia WTA.Halep a început cu break şi a condus cu 2-1, dar şi-a făcut o singură dată serviciul în primul set, în care a fost departe de valoare, cedând cu 3-6.Românca a jucat mai bine în setul secund, a avut 3-1 şi 5-2, dar a a început să greşească mult şi Krejcikova a egalat, 5-5, însă Halep găsit resurse să încheie cu 7-5, fructificând a şasea minge de set.Halep, care a primit îngrijiri medicale înaintea setului decisiv, a început rău, fiind condusă cu 2-0, dar după ce a salvat o minge de 0-3 a jucat din ce în ce mai bine şi a reuşit şase ghemuri consecutive (6-2), câştigând partida.Simona Halep a comis nu mai puţin de 10 duble greşeli în acest meci, faţă de 3 ale adversarei. La capitolul winners, românca a avut 21, iar cehoaica 30. Krejcikova a făcut, însă, mai multe erori neforţate (26 Simona, 34 Barbora).Cele două jucătoare s-au mai înfruntat în 2016, la Bucureşti, în primul tur, când Halep s-a impus tot în trei seturi, cu 3-6, 6-1, 6-1.Halep şi-a asigurat un cec de 5.000 de dolari şi 60 de puncte WTA, iar în sferturi o va înfrunta în premieră pe poloneza Magdalena Frech (22 ani, 174 WTA), venită din postura de ''lucky loser'', care a dispus joi de olandeza Arantxa Rus cu 6-3, 2-6, 6-4.Tot joi, în optimi, Irina Begu va întâlni şi ea o ''lucky loser'', elveţianca Leonie Kung.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)
19:50
"Pentru Şahtior rămân o legendă", a declarat pentru TuttoMercatoWeb antrenorul român Mircea Lucescu, care e convins că echipa ucraineană poate câştiga actuala ediţie a Europa League, egalând perfomanţa pe care a reuşit-o sub comanda sa în 2009 în a doua competiţie europeană intercluburi.Mircea Lucescu, care a împlinit 75 de ani pe 29 iulie, a comentat recenta sa numire pe banca lui Dinamo Kiev, marea rivală a lui Şahtior."În primul rând, trebuie să ştie de ce am făcut-o. Trebuia să mă întorc pe teren, să dăruiesc emoţii, să le dăruiesc ceva tinerilor. Înainte să mori este bine să trăieşti, am decis să procedez astfel. Pentru Şahtior rămân o legendă, însă aveam nevoie de competiţie, să fiu pe teren, să simt atmosfera. Fiindcă fotbalul este foarte frumos. Nu este vorba de contracte, de nimic, doar să mă întorc să lucrez. Cred că sunt un exemplu frumos pentru toţi cei de 70 de ani: pot să mai trăiască şi să le ofere mult tinerilor", a afirmat tehnicianul.Întrebat cum poate fi învinsă Şahtior de Inter Milano în semifinalele Europa League (pe 17 august), Lucescu a răspuns: "Este greu, fiindcă au ajuns la o organizare a jocului, există fotbalişti şi un sistem de joc care este întotdeauna acelaşi, un nivel tactic foarte ridicat. Nu va fi uşor pentru Inter. Va fi foarte interesant între o echipă care are joc şi organizare şi un Inter care are individualităţi. Noi am creat un sistem foarte important, cu fundaşi ucraineni în spate, cu jucători brazilieni în atac care au o tehnică bună.""Este timpul să câştige un alt trofeu. Am fi putut s-o facem din nou, însă am fost învinşi în semifinale de Sevilla (în 2016 - n. r.). Acum Şahtior, văzând care sunt celelalte echipe, poate câştiga competiţia", a spus Lucescu."În acest moment ei sunt mult superiori în campionatul Ucrainei. Şahtior nu s-a schimbat mult în ultimii ani, ideea de joc a rămas aceeaşi. Contraatacurile lui Inter îi pot face rău lui Şahtior", a adăuga românul, care a pregătit formaţia milaneză câteva luni în sezonul 1998-1999.Întrebat dacă a fost surprins de numirea foştilor săi elevi de la Brescia, Andrea Pirlo şi Roberto Baronio, în funcţia de antrenor principal, respectiv antrenor secund la Juventus, românul a spus: "(Pirlo - n. r.) era un jucător foarte echilibrat, nu putea rămâne în afara terenului. Pirlo şi Baronio erau prieteni, nu e o surpriză să-i regăsim împreună. Sunt convins că (Pirlo - n. r.) se va descurca foarte bine, are o experienţă internaţională foarte mare".Lucescu a vorbit despre cei mai periculoşi jucători ai echipei ucrainene: "A crescut mult Alan Patrick, s-a întors când Şahtior i-a lăsat să plece pe Douglas Costa, Teixeira şi Mhitarian. E fundamental la mijlocul terenului (...). El şi Marcos Antonio sunt foarte buni. Marlos este excepţional, împreună cu Taison. Şi apoi Junior Moraes înscrie mereu, aceştia trei sunt cei mai importanţi. Să nu-l uităm pe Kovalenko".Întrebat dacă ţine cu Inter, el a răspuns: "La Şahtior sunt băieţii mei, în timp ce Inter este echipa mea italiană. Poate lucrurile se vor schimba cu Baronio la Juventus". AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Irina Giurgiu)
19:50
Autorităţile germane au recunoscut joi un ''mare derapaj'' în Bavaria în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, după ce a fost nevoie de peste o săptămână pentru ca zeci de mii de persoane să fie informate în legătură cu rezultatele testelor lor la revenirea din vacanţă, relatează AFP.Această greşeală, care a provocat o mare controversă la nivel naţional, survine în momentul în care guvernul german se declară tot mai îngrijorat de creşterea numărului de cazuri pozitive din ţară în urma relaxării vigilenţei unei părţi a populaţiei."A existat un derapaj, un mare derapaj", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Markus Söder, liderul bavarez a cărui gestionare a pandemiei a fost până acum salutată în toată Germania.Autorităţile bavareze au efectuat zeci de mii de teste voluntare pe autostrăzi, aeroporturi şi gări, în speranţa de a opri răspândirea coronavirusului la revenirea din vacanţă a cetăţenilor.Însă a fost nevoie de peste o săptămână pentru a informa despre rezultate circa 44.000 de persoane testate, dintre care aproximativ o mie au fost testate pozitiv pentru COVID-19 şi care, prin urmare, ar fi putut infecta alte persoane în toată Germania.Autorităţile bavareze au anunţat joi 908 dintre acestea că sunt pozitive, o sută nefiind încă avertizate, a recunoscut ministrul bavarez al sănătăţii, Melanie Huml, în cadrul unei conferinţe de presă.Liderul conservator Markus Söder a refuzat demisia ministrului său. Pentru el, a existat un "derapaj", nu în "strategie, ci în execuţie".Germania a cunoscut o creştere clară a numărului de infectări în ultimele câteva zile.Numărul de cazuri declarate oficial se ridica joi la aproximativ 220.000, în creştere cu 1.445 de cazuri în 24 de ore."Dacă nu suntem atenţi, în câteva săptămâni ne vom confrunta cu o situaţie foarte dificilă", a avertizat Söder. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Ana Bîgu, editor online: Gabriela Badea) 
19:50
Parlamentul libanez a aprobat joi starea de urgenţă la Beirut, după exploziile devastatoare din 4 august, soldate cu 171 de morţi şi peste 6.500 de răniţi, informează AFP.La o săptămână de la catastrofă, la Beirut continuă să sosească oficiali străini. Joi a sosit în capitala Libanului şefa ministerului francez al apărării, Florence Parly, şi urma să ajungă subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, David Hale. Parly va aştepta sosirea navei franceze portelicopter Le Tonnerre, care va aduce joi noaptea ajutoare alimentare şi materiale de construcţii. Foto: (c) Li Liangyong / XinhuaCartiere întregi din Beirut sunt pline de ruine. Deflagraţiile au afectat 640 de clădiri istorice, din care 60 sunt în pericol de prăbuşire, arată UNESCO.Libanul era deja afectat de o criză economică, iar tragedia a dus la o nouă intensificare a protestelor declanşate toamna trecută împotriva clasei politice. Libanezii îşi acuzau de mai multă vreme conducătorii de corupţie, incompetenţă şi neglijenţă, iar acum le atribuie şi responsabilitatea directă pentru explozia celor 2.750 de tone de azotat de amoniu depozitate necorespunzător în portul Beirut.După o săptămână, eforturile de înlăturare a urmărilor catastrofei şi de distribuire a ajutoarelor sunt făcute în bună măsură de locuitorii capitalei, de tineri voluntari şi de organizaţii neguvernamentale. Opinia publică consideră că autorităţile nu s-au mobilizat suficient.În acest context, şedinţa de joi a parlamentului a avut loc, în ciuda unor apeluri relativ lipsite de succes la manifestaţii. Legislativul prezidat din 1992 de Nabih Berri a aprobat decizia din 5 august a guvernului prin care s-a instituit starea de urgenţă. Acordul deputaţilor era necesar pentru menţinerea măsurii pe o durată mai mare de opt zile, a explicat organizaţia neguvernamentală Legal Agenda. Nu este clar deocamdată dacă după vot începe legal starea de urgenţă sau se consideră că a început săptămâna trecută şi rămâne în vigoare.Guvernul a precizat că în temeiul stării de urgenţă, prerogativele de securitate vor fi preluate de o conducere militară supremă. Legal Agenda consideră că astfel ar fi afectată libertatea de manifestare, iar armata ar putea împiedica adunările considerate "ameninţări la adresa securităţii". O sursă militară a dat asigurări că nu vor fi reprimate libertăţile cetăţeneşti.În ultimele zile, în jurul clădirii parlamentului de la Beirut au avut loc mai multe ciocniri între protestatari, care au aruncat cu pietre, şi forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Foto: (c) DALATI AND NOHRAHAO HANDOUT / EPAConfruntat cu furia străzii, guvernul condus de premierul Hassan Diab a demisionat luni. Cabinetul se formase în ianuarie sub controlul unei singure tabere politice, formată din gruparea şiită Hezbollah şi aliaţii acesteia. Berri a cerut joi alcătuirea cât mai rapidă a unui nou guvern.AFP afirmă că potrivit unor ''surse occidentale bine informate'' comunitatea internaţională speră că va ajunge la putere o echipă independentă, aprobată de populaţie, cu participarea unor partide politice care să asigure funcţionarea noului executiv. Primele reacţii din partea principalilor actori politici nu sunt însă încurajatoare, apreciază sursele agenţiei, care se aşteaptă la un blocaj, deoarece politicienii consideră că presiunea străzii nu este foarte puternică. Foto: (c) WAEL HAMZEH / EPAMulţi dintre libanezii revoltaţi cer schimbarea întregului regim şi demisia preşedintelui Michel Aoun, în vârstă de 85 de ani, a lui Berri, a deputaţilor şi a altor lideri aflaţi în funcţie de zeci de ani. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Florin Ştefan, editor online: Gabriela Bada) 
19:50
Poliţiştii urmează instruirea practică, inclusiv prin trageri în poligon, pentru familiarizarea cu noile pistoale Beretta ce vor intra în dotare, care înlocuiesc vechile arme Carpaţi.Potrivit unui comunicat al IGPR, contractul pentru achiziţia se derulează în trei etape. Prima etapă a fost finalizată, fiind recepţionate 10.000 de pistoale.Acestea au fost repartizate structurilor de ordine publică, rutieră şi transporturi din Bucureşti, Ilfov, Braşov, Prahova, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Cluj, Timiş, Mureş şi Dolj."În Bucureşti, au fost recepţionate 2.421 de pistoale, fiind demarată procedura de instruire a personalului şi de pregătire practică, inclusiv trageri în poligon. Efectiv, în Bucureşti, la acest moment, 250 de poliţişti efectuează serviciul cu noile pistoale asupra lor", informează comunicatul IGPR transmis joi AGERPRES.În cadrul unei ceremonii festive au fost repartizate primele 100 de pistoale poliţiştilor de rutieră şi ordine publică din Capitală."Imediat după acest moment, a fost efectuat instructajul celor 100 de poliţişti şi s-au desfăşurat trageri cu noul armament, în poligon. Poliţiştii care au participat la ceremonie, cu excepţia a şase dintre ei, care sunt în concediu de odihnă, efectuează serviciul având noile pistoale asupra lor. Facem precizarea că armamentul a fost în permanenţă în posesia poliţiştilor care le-au primit la ceremonie şi nu au fost retrase, aşa cum fals a fost prezentat în spaţiul public", arată sursa citată.IGPR arată că toate unităţile care primesc pistoale noi trebuie să facă aceste instruiri cu poliţiştii şi să efectueze trageri în poligon, iar activitatea de instruire este una primordială, pentru ca serviciul poliţienesc să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.