Patriarhul Daniel: Deși Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul nu a scris nicio carte, este numit de Biserică temeiul prorocilor

Basilica.ro, 20 iulie 2025 16:00

Patriarhul Daniel a fost prezent, duminică, 20 iulie, la biserica de lemn a Mănăstirii „Sfânta Maria”- Urlați, din județul Prahova, unde le-a vorbit credincioșilor despre Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul: „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul nu a scris nicio carte, cum au făcut alți proroci. Și totuși el este numit de Biserică temeiul prorocilor, adică un proroc…

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Basilica.ro

Acum o oră
21:00
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a resfințit biserica de lemn cu o istorie tricentenară din incinta Mănăstirii „Sfânta Maria”‑Urlați, județul Prahova. Slujba a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. Din sobor au făcut parte mai mulți ierarhi, exarhi, stareți și protoierei. Printre cei prezenți s-au…
Acum 4 ore
19:10
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a oficiat duminică Sf. Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” – Rahova, din Sectorul 4, Capitală. În cuvântul de la finalul slujbei, Episcopul vicar patriarhal a adresat următoarea întrebare: „Ce ar face oare Sf. Proroc Ilie astăzi, în mijlocul atâtor idolatrii din secolul nostru, în mijlocul atâtor slujitori ai multor ideologii răsărite…
18:10
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a târnosit duminică, 20 iulie, biserica de lemn a Mănăstirii „Sfânta Maria”- Urlați din județul Prahova. Sfințirea bisericii a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene
Acum 6 ore
16:00
Patriarhul Daniel a fost prezent, duminică, 20 iulie, la biserica de lemn a Mănăstirii „Sfânta Maria”- Urlați, din județul Prahova, unde le-a vorbit credincioșilor despre Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul: „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul nu a scris nicio carte, cum au făcut alți proroci. Și totuși el este numit de Biserică temeiul prorocilor, adică un proroc…
Acum 8 ore
15:00
La Mănăstirea Vasiova a avut loc duminică, 20 iulie 2025, proclamarea locală a canonizării Sfântului Calistrat de la Timișeni și Vasiova. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu  
Acum 12 ore
12:50
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul împlinește duminică, 20 iulie, doi ani de la hirotonia în arhiereu.  Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul s-a născut în localitatea Poieni, județul Iași, în data de 12 aprilie 1972. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași în 1998 și în același an s-a închinoviat la Mănăstirea Neamț. În anul…
12:40
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual, în data de 20 iulie, de ziua Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor. După 1990, Ziua Aviației se celebra atât în data de 17 iunie, cât și de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie. Situația a fost clarificată abia în 2004, când s-a stabilit oficial ca Ziua…
Acum 24 ore
00:10
Calendar Ortodox 20 iulie Sfântul Proroc Ilie a fost fiul lui Sovah, din cetatea Tesva, din Galaad, dincolo de Iordan, de unde şi numele Prorocului: Ilie Tesviteanul. A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele iudeilor (c. 874-853 î.Hr.). Acest rege îşi luase de soţie o…
19 iulie 2025
22:50
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a participat în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la slujba de ipopsifiere a arhim. Teofil Anăstăsoaie. În cuvântul de la final, Preasfinția Sa a evidențiat legătura arhimandritului cu Țara Sfântă: „A avut privilegiul de a păși pe urmele Domnului. Astfel de amintiri nu…
22:00
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat sâmbătă seara, slujba de priveghere, la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” – Vasiova, din județul Caraș-Severin. Duminică, în data de 20 iulie, va avea loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova. Programul slujbelor a început de astăzi. Dimineața a fost oficiată Sfânta…
Ieri
20:00
Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat sâmbătă, 19 iulie 2025, slujba Privegherii la Mănăstirea Vasiova, în ajunul hramului lăcașului de cult și a proclamării locale a canonizării Sfântului Calistrat de la Timișeni și Vasiova. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
19:20
Slujba de ipopsifiere a arhim. Teofil Anăstăsoaie, Episcop vicar ales al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, are loc astăzi, la Roman. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop al Arhiepiscopiei Bucureștilor, prezintă misiunea și rolul pe care l-a avut arhimandritul Teofil în Țara Sfântă. „A petrecut o intensă perioadă de timp în mijlocul multor evenimente cunoscute, îndeobște în…
18:40
În Duminica a șasea după Rusalii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, va oficia slujba de sfințire a bisericii vechi de lemn de la Mănăstirea „Sfânta Maria”- Urlați din județul Prahova, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul,…
16:10
Grupul Internațional de Preotese „Sfânta Nona” se va reuni la Iași, în perioada 25–27 iulie. Tema ediției a VI-a este „Preoteasa de astăzi, mărturisitoare a credinţei creştine”. La eveniment vor participa peste 100 de preotese din țară și din străinătate. Sunt așteptate peste o sută de preotese din doisprezece țări, inclusiv din Austria, Germania, Italia,…
14:40
La Mănăstirea Vasiova a avut loc sâmbătă, 19 iulie 2025, sfințirea pietrei commemorative de la mormântul Sfântului Calistrat de la Timișeni și Vasiova. Evenimentul a fost precedat  de Sfânta Liturghie și de sfințirea icoanelor Sf. Calistrat.
14:30
Preasfințitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, a vizitat joi Filiala Zalău a Asociației Naționale a Surzilor din România. Însoțit de părintele vicar Claudiu Nechita și de părintele Adrian Petrescu, Episcopul Sălajului s-a întâlnit cu membrii comunității locale cu deficiențe de auz și vorbire. Vizita a avut ca scop sprijinirea integrării liturgice a acestei comunități și inițierea…
13:50
Se împlinesc 14 ani de la trecerea în veșnicie a arhim. Arsenie Papacioc, duhovnicul condamnat pe nedrept la 20 de ani de muncă silnică de către autoritățile regimului comunist și urmărit o viață întreagă de Securitate. Arhim. Arsenie Papacioc s-a născut în data de 15 august 1914, cu numele de botez Anghel, în satul Misleanu,…
00:10
Calendar Ortodox 19 iulie Sfânta Cuvioasă Macrina Sfânta Macrina, Sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa, s-a născut în anul 327, primind la botez numele bunicii sale. A primit o educație aleasă de la mama ei, Emilia, care era o bună creștină. Tatăl ei, Vasile dorea ca fiica sa să își…
Mai mult de 2 zile în urmă
20:50
Proiectul „Departe de România. Aproape de români”, derulat de Radio Trinitas, va prezenta în perioada iulie – octombrie poveștile românilor din Marea Britanie, Irlanda și Islanda. Materialele vor fi difuzate în cadrul emisiunii „Suflet românesc”. Reporterii vor realiza treizeci de interviuri și cinci reportaje cu membri activi ai comunităților românești din aceste locuri: preoți, profesori,…
20:10
Seria întâlnirilor duhovnicești online ale Episcopiei Italiei continuă în luna iulie cu viața și învățătura unor sfinți români recent canonizați. În seara de luni, 21 iulie, de la ora 20:00, întâlnirea va fi dedicată Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, iar invitat va fi protos. Iustin de la Bivongi, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan…
19:20
Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ungariei, au oficiat, joi, Sf. Liturghie, la hramul Mănăstirii Baia de Aramă, din județul Mehedinți. Din sobor au făcut parte arhim. Calinic Drăghici, vicar eparhial, pr. Antonie Olarean, consilier administrativ, pr. Vasile Ganțu, protopop al Protopopiatului Baia de Aramă, și alți clerici din…
18:10
Un moment important din viața comunității românești din Fiumicino, Italia, a avut loc miercuri, atunci când au demarat lucrările de construcție a noii biserici parohiale, cu hramul „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul”. Evenimentul este un rod al rugăciunilor, jertfei și implicării membrilor comunității și al sprijinului constant oferit de Episcopia Italiei și cu implicarea Departamentului Românilor…
18:00
O asociație membră a Federației „Filantropia” a participat miercuri la o activitate educativă desfășurată la Penitenciarul de Femei Târgșor. Șaisprezece adolescenți, aflați în situații vulnerabile, au ascultat mărturiile unor persoane private de libertate. Asociația Centrul Diaconal „Casa Creștină” a adunat șaisprezece adolescenți din sistemul de protecție socială, inclusiv cinci tineri ocrotiți în cadrul Apartamentului de…
16:50
Televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române desfășoară un nou proiect de film documentar în Republica Moldova, intitulat „Cu potirul printre obuze. Sfântul Iraclie din Basarabia”, informează un comunicat al instituției. Scopul proiectului este realizarea și promovarea unui film documentar dedicat memoriei Sfântului Cuvios Mărturisitor Iraclie din Basarabia, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2025,…
16:40
Doamna Iulia Fotea este învățătoare, asistent social, preoteasă și mamă a unei familii numeroase: are șase copii în viață, doi pierduți în timpul sarcinii și o fetiță care a murit la șase luni după naștere. Într-un interviu emoționant pentru rubrica #vinereapentruviață a Agenției de știri Basilica, doamna Fotea povestește bucuriile și provocările întâlnite în viața…
16:30
Patriarhia Română a lansat un proiect prin care patrimoniul cultural al Bisericii Ortodoxe Române va fi digitalizat. Românii vor avea acces în format electronic la peste 60.000 de cărți vechi, manuscrise, documente și alte obiecte de valoare din lăcașurile de cult ale țării. Patriarhia Română va scana și salva electronic 60.015 de bunuri culturale istorice,…
15:50
Biserica și ansamblul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din Ampoița, județul Alba, vot fi restaurate cu ajutorul fondurilor europene. Potrivit Arhiepiscopiei Alba Iuliei, reabilitarea va însemna revitalizarea unui monument istoric de valoare deosebită și integrarea acestuia în circuitul turistic regional. Această investiție vizează restaurarea bisericii (structuri, picturi murale, piatră), amenajarea cimitirului și a altarului de vară, modernizarea…
15:50
Pr. Nicolae Crîngașu, Consilier Patriarhal coordonator la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Administrației Patriarhale, a acordat joi un interviu pentru Radio Trinitas, în care a descris stadiul lucrărilor la Catedrala Națională. Coordonatorul lucrărilor de construcție la acest lăcaș de rugăciune emblematic pentru Biserica și națiunea română a detaliat noi provocări tehnice și de altă…
14:50
Peste 85% dintre români se consideră persoane religioase, iar aproape jumătate dintre români merg cel puțin o dată pe lună la biserică, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP, citat de Agerpres. Potrivit cercetării, doar 14% dintre români spun că nu se consideră persoane religioase, iar 1% nu știu sau nu răspund. Cei mai…
12:30
Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea în circuitul numismatic a unei monede de aur cu tema „200 de ani de la nașterea Elenei Cuza”. Pe aversul medaliei este reprezentat Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, alături de inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, precum și stema României și anul…
11:40
Lucrarea Bisericii va continua să rodească în Basarabia, a spus Mitropolitul Petru duminică, la finalul Liturghiei din localitatea Codru, municipiul Chișinău, Republica Moldova. IPS Petru l-a felicitat pe preotul paroh, Ioan Barbău, pentru aniversarea a 28 de ani de slujire a lui Hristos. „Slujirea sa nu este doar una de rânduială, ci una a inimii:…
11:10
Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului își serbează onomastica vineri, când Biserica îi cinstește ocrotitorul spiritual, pe Sf. Mc. Emilian de la Durostorum. Ierarhul s-a născut în 12 februarie 1972 la Brezeni, județul Vaslui, și a primit la botez numele de Vlad. În 2000, a absolvit cursurile Facultății de Litere și Teologie a Universității „Ovidius”…
10:40
Vineri se împlinesc 157 de ani de la nașterea lui Elie (Ilie) Cristea la Toplița, în județul Harghita. Acesta avea să devină primul Patriarh al României. Tânărul Elie s-a călugărit în 1902, a fost ales Episcop al Caransebeșului în 1909, iar în 18 decembrie 1919 a fost ales Mitropolit Primat al României. Înainte de a…
09:40
Vineri se împlinesc 87 de ani de la plecarea la cele veșnice a Reginei Maria a României, supranumită și Regina Inimilor. Deși se afla la tratament la Dresda, simțind că nu mai are mult de trăit, a decis să se întoarcă în România, unde a trecut la Domnul. Dorința ei de a se afla în…
00:10
Calendar ortodox 18 iulie Sf. Mc. Emilian de la Durostorum În vremea domniei păgânului împărat Iulian (361-363), cel ce s-a lepădat de Hristos, s-a ridicat de către el o cumplită prigoană asupra creştinilor, tulburând toată lumea. Pentru că, în toată împărăţia Romei, în toate ţările şi cetăţile, a poruncit ca binecredincioşii creştini din toată seminţia…
17 iulie 2025
19:00
Mitropolitul Petru al Basarabiei a transmis joi un mesaj cu ocazia aniversării a 589 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „în această zi de adâncă rezonanță istorică și spirituală, privim cu recunoștință spre trecut și cu responsabilitate spre viitor”.  „Chișinăul nu este un simplu punct pe hartă,…
18:40
Episcopia Caransebeșului a găzduit, marți, 15 iulie, la Centrul Eparhial, un concert susținut de Corul de cameră „Cantus redivivus” din Timișoara, dirijat de prof. dr. Emanuel Pecingină. Asociația „Corul de Cameră Emanuel” din București și Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au organizat ediția a 11-a a proiectului „Masterclass de cânt și dirijat coral”.…
18:30
Parohia Sângeru din județul Prahova desfășoară ateliere educative pe parcursul verii, pentru copiii din comunitate.  Proiectul „Ateliere de vacanță” se derulează la inițiativa preotului paroh Laurențiu Moșneanu, în colaborare cu învățătoarele de la școala profesională din localitate. Scopul acestuia este ca elevii să participe la activități educative, de meșteșugărit și întâlniri cu parteneri educaționali externi.…
17:40
21 de elevi și tineri din județul Olt au participat, săptămâna trecută, la o tabără duhovnicească în județul Neamț, organizată de Episcopia Slatinei și Romanaților. Tabăra a fost dedicată tinerilor voluntari ai Asociației Kinonia și elevilor cu rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Religie, respectiv la Olimpiada Națională Cultură și Spiritualitate Românească. Tinerii au participat…
17:40
Muzeul Național al Țăranului Român din Capitală ne asigură că nu este niciodată prea târziu să învățăm un meșteșug strămoșesc, cum ar fi țesutul sau cusutul. Până în 31 iulie, în cadrul instituției sunt organizate ateliere de croit, țesut și cusut tradițional, destinate copiilor de toate vârstele, de la 8 la… 99 de ani, anunță…
17:40
Mai mulți oameni de cultură s-au adunat în centrul comunei Albeștii de Argeș prin „Gânduri la început de seară cu Suflet Românesc”, un eveniment în care versurile, muzica și folclorul s-au îmbinat armonios la Căminul Cultural. Gazda întâlnirii de miercuri seară a fost bibliotecara Marilena Rădulescu, alături de care a participat părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier…
17:20
Copiii și adolescenții interesați de activități educative și recreative în aer liber se pot înscrie la tabăra „Sf. Apostol Andrei”, organizată anual, de 13 ani, de preotul Traian Birăescu, de la Parohia Dealul Viilor din Lugoj, județul Timiș. Evenimentul va avea loc în perioada cuprinsă între 27 iulie – 3 august. Devenită deja o tradiție…
17:10
Tineri din Reghin au vizitat mai multe biserici monumente istorice de pe celebrul traseu Via Transilvanica. Drumeții au parcurs porțiunea Zimți – Câmpul Cetății, care era o veche cale de legătură între cele două așezări din județul Mureș. Printre lăcașurile de cult vizitate s-au numărat Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, construită în anul 1717, din Parohia…
17:00
Universitatea din București a sărbătorit miercuri 161 ani de la înființare și 331 ani de continuitate a învățământului superior la București, realizând o expoziție pe baza unui concept inedit. „Completăm expoziția Hall of Fame cu personalități importante, cu care se mândrește întreaga comunitate universitară”, explică reprezentanții instituției pe Facebook. „Amplasată în holul Rectoratului Universității din…
16:50
Arhim. Serafim Grigoraș, exarh de zonă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a oficiat, miercuri, 16 iulie, la Catedrală Arhiepiscopală, o slujbă de pomenire a arhim. Grigorie Halciuc, la trei ani de la trecerea la cele veșnice. Arhim. Grigorie Halciuc a fost stareț al Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava vreme de patru decenii,…
16:20
Copiii înscriși la Grădinița de vară „Episcop Melchisedec” și la Școala de vară „Mușatinii” din Arhiepiscopia Romanului au participat la o excursie organizată cu scop recreativ, educativ și duhovnicesc. Însoțiți de cadrele didactice și personalul implicat în organizare, copiii au pornit cu bucurie spre destinațiile alese, încărcați de energie și entuziasm, după cum relatează Arhiepiscopia…
16:00
Mănăstirea Hadâmbu a oferit marți daruri și ajutoare copiilor îngrijiți în cadrul a două centre sociale din Episcopia de Bălți. Hainele, produsele alimentare și jucăriile au fost distribuite personal de arhim. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu. Părintele stareț a subliniat că ajutoarele oferite copiilor au fost oferite cu sprijinul pelerinilor care vizitează Mănăstirea Hadâmbu și…
16:00
Arhim. Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc, va sfinți duminică, 20 iulie, crucile care vor fi instalate pe turla bisericii Schitului Vârtop din județul Bihor. Așezământul monahal, aflat sub oblăduirea Mănăstirii Izbuc, își va cinsti duminică ocrotitorul, pe Sf. Proroc Ilie. Programul liturgic va începe la ora 8:00 cu Sfințirea apei și Acatistul Sfântului Ilie, urmate…
15:30
Pelerini din Episcopia Basarabiei de Sud, Republica Moldova, au participat la un pelerinaj în județul Neamț, în care s-au vizitat cele mai importante vetre ortodoxe din zonă. Inițiativa a fost coordonată de preotul Radu-Bogdan Dănălache din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud. Primul obiectiv vizitat a fost Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde participanții au aflat informații…
14:50
Vernisajul expoziției „Baptisterivm Monacensis” a avut loc miercuri, 16 iulie, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul a subliniat că Taina Sfântului Botez merită un spațiu adecvat, ca în bisericile paleocreștine. Evenimentul a marcat premontajul și prezentarea publică a proiectului pentru Baptisteriul Centrului Bisericesc din München. Au fost…
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.