Intervenția statului prin garantare în cadrul Programului Prima Casă se va reduce gradual, din 2018

Agerpres, 7 decembrie 2017 14:30

Intervenția statului prin garantare în cadrul Programului Prima Casă se va reduce gradual, începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un comunicat de presă al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri remis, joi, AGERPRES.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agerpres

Acum 10 minute
13:50
Identificarea neuropatiei diabetice la debut şi îngrijirea corectă a piciorului la persoanele cu diabet pot diminua semnificativ numărul amputaţiilor, afirmă specialiştii.Potrivit acestora, dacă nu este respectat tratamentul recomandat de medic şi stilul de viaţă nu este adecvat, persoana cu diabet poate suferi complicaţii variate, de la afecţiuni ale inimii sau ale rinichiului, tulburări de vedere, disfuncţii sexuale, probleme digestive, dermatologice sau neuromotorii.Una dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului este apariţia neuropatiei diabetice, care poate conduce la lezarea unui nerv sau a unei întregi reţele de nervi, cu implicaţii ce pot determina chiar diferite amputaţii."Amputaţia este un eveniment traumatizant, cu implicaţii profunde atât pentru persoana care primeşte diagnosticul, a familiei sale, cât şi la nivel de societate. De aceea este important ca persoana cu diabet să îşi controleze cât mai eficient afecţiunea, să îşi urmărească şi îngrijească corespunzător piciorul şi, în situaţia în care apar primele semne care pot fi asociate neuropatiei diabetice, să se adreseze imediat medicului pentru diagnosticare şi îngrijire adecvată", a declarat preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică Neurodiab, Gabriela Radulian, într-un comunicat transmis luni presei.Conform unui studiu realizat în România, pe 17.530 de persoane cu diabet, cu cât se prelungeşte perioada dintre debutul simptomelor şi intervenţia medicului cu atât se măreşte riscul de complicaţii ale piciorului.În urma unei evaluări realizate la nivel naţional, în România, în perioada 2006 - 2010, numărul amputaţiilor realizate la pacienţii cu diabet zaharat a crescut de la 3.998 pe an în 2006, la 5.474 de amputaţii pe an în 2010, cu o medie de aproximativ 14 amputaţii pe zi. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
13:50
Elevi de clasa a IX-a de la Liceul "Spiru Haret", precum şi copii de la mai multe şcoli au participat luni la un eveniment din cadrul "Săptămânii prevenirii criminalităţii", dedicat siguranţei din mediul online."Este prima ediţie din acest an a 'Prevenirii criminalităţii'. Astăzi am început activitatea la nivelul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii cu o oră de siguranţă în mediul online. Elevii clasei a IX-a de la Liceul "Spiru Haret" au acceptat provocarea noastră de a veni într-un mediu atipic şi de a împărtăşi câteva recomandări, sfaturi, pe care noi considerăm că vor fi utile în viaţa de zi cu zi", a afirmat directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Ramona Dabija.Alături de reprezentanţi ai Poliţiei s-a aflat şi partenerul campaniei dedicate siguranţei online şi prevenirii bullying-ului - Microsoft, împreună răspunzând problemelor pe care elevii le-au ridicat, cum ar fi "cum să accesezi un cont sigur", "cum să recunoşti un site 'contrafăcut'" sau "cum să recunoşti când eşti victima unei infracţiuni în mediul online"."Foarte mulţi adolescenţi ne-au spus că părinţii nu cunosc ce fac ei în mediul virtual, nu le cunosc prietenii şi că de multe ori nu au timp să le împărtăşească experienţele lor în mediul virtual. Trebuie să ştii, în primul rând, că datele tale personale sunt doar ale tale şi nu trebuie să le împărtăşim cu toată lumea şi este foarte important să cunoaştem că doar anumite siteuri sunt sigure. Trebuie să ne informăm. Şi mai este important să ştim că nu trebuie să aducem în spaţiul virtual tot ce facem în viaţa reală, pentru că acesta poate fi accesat de oricine", a arătat Ramona Dabija. AGERPRES/(A - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
13:50
O carte de condoleanţe va fi deschisă marţi, la Ambasada Statului Palestina la Bucureşti, în memoria palestinienilor ucişi pe 14 mai, în Fâşia Gaza, de forţele israeliene."Ambasada Statului Palestina la Bucureşti vă aduce la cunoştinţă că, urmare a tragicelor evenimente şi a masacrului atroce al armatei de ocupaţie israeliene asupra populaţiei civile palestiniene, în care au fost ucişi, la data de 14.05.2018, 64 de civili palestinieni şi au fost răniţi peste 2.500, zilele de 15, 16 şi 17 mai au fost declarate zile de doliu naţional. O carte de condoleanţe va fi deschisă la sediul ambasadei noastre din strada Cpt. Av. Mărăşoiu Gheorghe nr. 11, Sector 1, Bucureşti, în ziua de 22.05.2018, în intervalul orar 11,00 - 14,00", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Ambasada Statului Palestina la Bucureşti. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
13:50
Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) din Austria şi formaţiunile sale partenere din Europa ar putea deveni cea de-a treia forţă politică în legislativul european în urma alegerilor europarlamentare de anul viitor, a declarat luni liderul FPOe, Heinz-Christian Strache, vicecancelar în guvernul de la Viena, într-un interviu pentru agenţia austriacă APA, transmite dpa.În prezent, FPOe şi alte partide eurosceptice şi de extremă dreapta, precum Frontul Naţional din Franţa, Liga din Italia şi Partidul Libertăţii din Olanda, deţin doar 36 de locuri din cele 751 ale PE, alcătuind Grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţilor.În Austria, FPOe este de decenii cea de-a treia forţă politică, după conservatori şi social-democraţi. În decembrie a intrat la guvernare ca partener al conservatorilor.''Poate ne putem ridica să devenim a treia putere a nivel european'', a declarat Strache în interviu, amintind că Liga urmează să devină, la rândul său, partid de guvernământ în Italia.În ce priveşte viziunea sa despre Uniunea Europeană, Strache a afirmat: ''Ca patrioţi europeni, suntem angajaţi faţă de acest proiect de pace european. În acelaşi timp, vom continua să criticăm atunci când lucrurile merg rău în UE''.Viziunea liderului FPOe este aceea a unei Europe federale în care statele şi popoarele lor să păstreze un rol puternic, în locul unei bloc mai integrat, centralist.Referitor la problema migraţiei, Strache a insistat pe necesitatea întăririi frontierelor externe ale Uniunii Europene. ''Nu este nevoie de dezbateri despre distribuirea forţată de refugiaţi. Cotele nu funcţionează. Este o pseudo-dezbatere'', a afirmat el. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Acum 30 minute
13:40
Selecţionerul Belgiei, Roberto Martinez, a dat publicităţii luni o listă preliminară cu 28 de jucători în vederea participării la Cupa Mondială de fotbal 2018, de pe care lipeşte mijlocaşul echipei AS Roma, Radja Nainggolan, informează presa belgiană. Foto: (c) OLIVIER HOSLET/EPA"Am avut o conversaţie sinceră şi directă cu Radja Nainggolan, iar el este capabil să-şi asume această decizie. Este un mare jucător, însă absenţa lui se explică foarte clar, prin motive tactice. L-am sunat ieri (duminică - n.red.) şi am stat mult de vorbă, am avut o discuţie constructivă. Este o decizie foarte dificilă", a declarat Martinez.Acesta a precizat că va comunica pe 4 iunie lista definitivă cu cei 23 de jucători care vor participa la turneul final din Rusia."Selecţionata urmează să fie definitivată pe 4 iunie. În funcţie de numărul de minute jucate, de nivelul de oboseală, va trebui să vedem cine va fi pregătit", a subliniat tehnicianul spaniol.În lotul lărgit prezentat luni de Martinez figurează, în schimb, celelalte mari vedete ale fotbalului belgian, în frunte cu portarul Thibaut Courtois, mijlocaşul ofensiv Eden Hazard (ambii Chelsea Londra) şi atacantul Romelu Lukaku (Manchester United).Belgia va evolua în Grupa C la Cupa Mondială 2018, urmând să înfrunte selecţionatele Panama (18 iunie, la Soci), Tunisia (23 iunie, la Moscova) şi Argentina (28 iunie, la Kaliningrad). AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
13:40
Preşedintele bulgar Rumen Radev, primul şef de stat bulgar care se întâlneşte cu un omolog rus după zece ani, a subliniat într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant înaintea vizitei sale în Rusia că este "importantă restabilirea încrederii" şi a refuzat să comenteze afirmaţiile în sensul că Rusia intervine în afacerile interne ale ţării sale, transmite luni BTA.Rumen Radev, care începe luni o vizită de două zile în Rusia, a insistat în interviu că "absenţa prelungită a dialogului este în dezacord cu interesele" celor două ţări.El a refuzat să comenteze o declaraţie a predecesorului său Rosen Plevneliev în sensul că Rusia finanţează partide politice şi intervine în afacerile interne ale ţării sale, exprimându-şi totuşi "convingerea că astfel de acţiuni nu pot fi decât dăunătoare într-o ţară în care Rusia se bucură în mod istoric de un tratament prietenesc".Întrebat cum le-a explicat Bulgaria partenerilor săi din Uniunea Europeană decizia de a nu expulza diplomaţi ruşi, în marja scandalului Skripal, preşedintele bulgar a declarat că a fost o "decizie responsabilă şi "singura posibilă într-o situaţie atât de complicată care necesita un răspuns principial şi înţelept pe termen lung".El a adăugat, legat de sancţiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Crimeii, că "sancţiunile afectează toate părţile şi sunt un instrument ineficient". Radev a pledat pentru implementarea acordurilor de la Minsk, care "ar face posibilă restabilirea încrederii între UE şi Rusia", notând că Bruxelles şi Moscova "trebuie să decidă dacă vor să-şi dezvolte relaţiile şi să-şi rezolve divergenţele prin dialog sau prin renunţarea la dialog" şi amintind că în ultima vreme are loc o activare a dialogului, în contextul vizitelor în Rusia a cancelarului german Angela Merkel, săptămâna trecută, şi săptămâna aceasta a preşedintelui francez Emmanuel Macron.Preşedintele bulgar a mai menţionat că Bulgaria şi Rusia au început deja să ia măsuri de simplificare a regimului de vize, măsuri care dau rezultate bune în ce priveşte schimburile turistice.Întrebat în legătură cu acordul financiar în valoare de 40,5 milioane de euro semnat în martie de guvernul bulgar cu corporaţia rusă MiG privind întreţinerea avioanelor de luptă MiG 29 ale forţelor aeriene bulgare, Rumen Radev a observat că suma este insuficientă pentru a asigura capacitatea de zbor a unui număr suficient de avioane până la intrarea în serviciu a unui nou tip de aeronavă. "Problema întreţinerii tehnice a aviaţiei de luptă nu se va rezolva, dar va permite Bulgariei să-şi asigure suveranitatea aeriană", a menţionat el, potrivit BTA.Preşedintele bulgar a mai spus, legat de acelaşi subiect, că realist vorbind nu este posibilă cumpărarea de noi avioane MiG din Rusia întrucât conform cerinţelor aprobate de guvernul bulgar noile aparate de luptă trebuie produse şi folosite în cel puţin un stat membru al NATO sau UE."Trebuie remarcat că Alianţa nord-atlantică nu a luat o decizie privind crearea unei aşa-zise Flotile a Mării Negre. Bulgaria a considerat întotdeauna că măsurile luate în sfera apărării nu trebuie să ducă la o escaladare a tensiunilor. Atât statele NATO, cât şi Rusia trebuie să respecte acest principiu în regiunea Mării Negre", a spus Radev.Şeful statului bulgar a evocat în interviul acordat Kommersant şi problema energiei, afirmând că în opinia sa Bulgaria are nevoie de livrări directe de gaz natural rus via Marea Neagră, printr-un aşa-zis "Bulgarian Stream", care ar fi o "abordare dictată de bun simţ şi de cerinţele de securitate şi eficienţă energetică nu doar în ce priveşte Bulgaria, ci UE în general". El şi-a exprimat totodată speranţa ca Moscova şi Bruxelles să manifeste deschidere faţă de această idee.La întrebarea corespondentului Kommersant dacă Bulgaria şi UE au convenit în privinţa tranzitului gazului rus via Bulgaria, prin conducta Turkish Stream, după 2019, Rumen Radev a dat asigurări că "Bulgaria este ferm hotărâtă să-şi consolideze poziţia de centru regional de distribuţie a gazului şi UE susţine această idee", menţionând că unul din principalele obiective ale studiului de fezabilitate, pentru care UE a alocat 920.000 de euro prin facilitatea Connect Europe, este creşterea tranzitului de gaz, inclusiv din Rusia, pe teritoriul bulgar.Rugat să comenteze implicaţiile pentru securitatea energetică a Bulgariei şi a UE ale faptului că Turcia ar urma să devină ţară de tranzit pentru gazul rusesc, în locul Bulgariei, ca urmare a înlocuirii gazoductului South Stream cu Turkish Stream, preşedintele bulgar a remarcat că ţara sa este "o opţiune logică pentru creşterea livrărilor de gaz rus către Europa" şi şi-a exprimat convingerea că "ajungerea gazului rus direct la ţărmul bulgar al Mării Negre este în interesul nostru comun". Mai mult, sistemul existent şi operaţional de transmisie şi interconectoarele de gaze cu statele vecine îi conferă Bulgariei un argument foarte puternic în favoarea acestei opţiuni, a notat Radev.Preşedintele bulgar a mai afirmat, legat de proiectul centralei nucleare de la Belene, că au fost investiţi până acum 3000 de milioane de leva din banii contribuabililor şi cea mai mare a echipamentelor au fost achitate şi livrate, iar investitorii străini manifestă interes faţă de proiect. "Mă aştept ca guvernul bulgar să continue implementarea acestui proiect prin selectarea unui investitor strategic", a mai spus Rumen Radev. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Acum o oră
13:10
Ministrul imigraţiei şi integrării din Danemarca, ale cărui declaraţii despre străini au generat adeseori polemici, i-a invitat luni pe musulmani să-şi ia concedii în perioada Ramadanului în numele securităţii muncii, informează AFP."Vreau să-i invit pe musulmani să-şi ia concedii în timpul lunii Ramadanului pentru a evita consecinţe negative asupra restului societăţii daneze", scrie Inger Stojberg într-un editorial publicat de ziarul BT."Mă întreb dacă un imperativ religios care obligă la respectarea unui stâlp al Islamului,vechi de 1.400 de ani, este compatibil cu societatea şi piaţa muncii pe care o avem noi în Danemarca în 2018", spune ea în continuare.Ministrul, membru al partidului Venstre (centru-dreapta, liberal) condus de şeful guvernului Lars Lokke Rasmussen, afirmă că se teme de efectele postului asupra "securităţii şi productivităţii", dând ca exemplu şoferii de autobuze care "nu au băut şi nici nu au mâncat de peste 10 ore"."Asta poate fi periculos pentru noi toţi", avertizează ea.Controversată, dar populară, Inger Stojberg, 45 de ani, orchestrează din 2015 politica restrictivă în domeniul migraţiei în Danemarca.Ea a declanşat un cor de proteste în luna martie când a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu un tort care celebra "al 50-lea amendament de înăsprire" a legilor antiimigraţie adoptate de guvern.Măsura cea mai emblematică, votată la începutul anului 2016 de parlamentari, a fost confiscarea lichidităţilor şi a efectelor personale ale migranţilor cu scopul de a le finanţa costul sejurului în timpul examinării cererii lor de azil.Bijuteriile, inclusiv verighetele şi inelele de logodnă, urmau să fie confiscate, dar guvernul a dat înapoi în faţa ecoului provocat în străinătate de această dispoziţie, comparată de Washington Post cu spolierea evreilor de către nazişti. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea) Sursa foto: www.bt.dk
13:10
* Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat că, în cazul în care Pilonul II de pensii va fi naţionalizat, va depune plângere penală împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, premierului Viorica Dăncilă, ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi a vicepremierului Viorel Ştefan. "Voi depune plângere penală (...), pe care o voi semna personal şi vă aştept şi pe voi toţi să semnaţi alături de mine", a scris Cîţu pe Facebook. În replică, vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a arătat că votul românilor este sfânt şi nu trebuie răsturnat prin plângeri penale.* Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat pentru AGERPRES că în coaliţie nu s-a discutat niciodată despre ipoteza suspendării Pilonului II de pensii, subliniind că ideea aşa-zisei naţionalizări a banilor din acest fond este imposibilă.* Strategia Partidului Social Democrat, după ce liderul PNL Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, se află în centrul discuţiilor şedinţei BPN al PSD, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului. Unii lideri ai filialelor judeţene ale PSD sunt de părere că ar trebuie organizate mitinguri de susţinere pentru premier, în timp ce la centru nu s-a luat nicio decizie în acest sens.* Procurorii DNA au cerut, la Instanţa supremă, condamnarea fostului deputat Sebastian Ghiţă la închisoare cu executare, în dosarul în care acesta este judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate luni ultimul termen în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat, printre altele, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi şantaj.* Curtea Constituţională a României discută pe 19 iunie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificării Legii privind organizarea referendumului.* Sfânta Cruce leagă cerul şi pământul şi este scara pe care pământenii ce cred în Hristos urcă la ceruri, le-a spus patriarhul Daniel sutelor de credincioşi prezenţi pe Dealul Mitropoliei la sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa, Elena, hramul istoric al Catedralei patriarhale. AGERPRES/(redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
13:10
Întâlnirea de marţi între directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, şi eurodeputaţi, care i-au cerut fondatorului reţelei sociale să dea explicaţii despre lacunele acesteia în ce priveşte protecţia datelor personale, lacune dezvăluite de scandalul Cambridge Analytica, va fi transmisă în direct pe internet, a anunţat luni legislativul european, transmite AFP''Am discutat cu dl Zuckerberg despre posibilitatea unei retransmisii în direct prin internet a acestei întâlniri. Sunt bucuros să anunţ că a acceptat această nouă solicitare'', a informat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, pe contul său de Twitter. I have personally discussed with Facebook CEO Mr Zuckerberg the possibilty of webstreaming meeting with him. I am glad to announce that he has accepted this new request. Great news for EU citizens. I thank him for the respect shown towards EP. Meeting tomorrow from 18:15 to 19:30— Antonio Tajani (@EP_President) May 21, 2018''Este o veste excelentă pentru cetăţenii UE. Îi mulţumesc pentru respectul pe care îl arată Parlamentului European'', a mai scris Tajani.Întâlnirea între Mark Zuckerberg şi şefii grupurilor politice din PE, cerută de UE după izbucnirea scandalului Cambridge Analytica, fusese anunţată miercurea trecută şi, iniţial, urma să aibă loc cu uşile închise.Mai mulţi viitori participanţi au deplâns însă această situaţie, cerând ca declaraţiile lui Zuckerberg să fie publice, aşa cum s-a întâmplat la audierea şefului Facebook în Congresul american luna trecută.Întâlnirea de marţi este cu atât mai importantă cu cât va avea loc cu doar trei zile înainte de intrarea în vigoare, la 25 mai, a Regulamentului european privind protecţia datelor (RGPD).Întâlnirea a fost însă decalată cu o jumătate de oră faţă de anunţul iniţial, urmând să se desfăşoare între orele locale 18:15 şi 19:30 (16:15 şi 17:30 GMT).De altfel, Tajani şi Zuckerberg vor avea o întrevedere bilaterală de 30 de minute între orele locale 17:45 şi 18:15 (15:45 şi 16:15 GMT), a precizat luni un purtător de cuvânt al preşedintelui PE. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
13:00
Arkadi Dvorkovici va păstra funcţia de preşedinte al Comitetului rus de organizare a Cupei Mondiale de fotbal 2018, deşi şi-a pierdut postul de vice-prim ministru, conform unui decret semnat de preşedintele Vladimir Putin şi publicat luni, relatează DPA.Dvorkovici a preluat şefia comitetului de organizare în luna martie, când l-a înlocuit pe Vitali Mutko, şi îşi va păstra prerogativele la turneul final programat între 14 iunie şi 15 iulie.În vârstă de 46 ani, Dvorkovici nu mai face parte din noul guvern al Rusiei, după ce a fost şase ani adjunct al premierului Dmitri Medvedev. AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) Sursa foto: ro.sputnik.md 
Acum 2 ore
12:50
Înscrierea copiilor nou-veniţi în grădiniţe a început luni, potrivit calendarului Ministerului Educaţiei Naţionale.Prima etapă de înscriere este cuprinsă între 21 mai şi 8 iunie, iar până la 21 iunie se vor face analiza cererilor şi procesarea acestora.Cea de-a doua etapă este cuprinsă între 25 iunie şi 27 iulie pentru cei care nu au prins loc în grădiniţa aleasă, iar în cea de-a treia etapă 30 iulie - 31 august se face repartizarea pe locurile rămase libere, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.Potrivit acestuia, în Bucureşti în învăţământul preşcolar de stat, atât pentru reînscrierea, cât şi pentru înscrierea copiilor în grădiniţă sunt 35.320 locuri, iar 10.000 de locuri în învăţământul preşcolar particular.Potrivit MEN, ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, astfel: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) şi grupa mică (copii de 3 ani).În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice.Criteriile generale de departajare sunt următoarele: existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi), existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte, existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă, existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 18 mai) nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri. De asemenea, criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii: capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2018 - 2019 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare), criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor, numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.Potrivit MEN, unităţile particulare de învăţământ preşcolar au şi obligaţia afişării la loc vizibil a informaţiilor privind statutul acestora, respectiv dacă sunt autorizate să funcţioneze provizoriu sau sunt acreditate de Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
12:50
Chiar înainte de sosirea extremei drepte la putere în Italia, guvernul de centru stânga aflat la final de mandat închisese o mare parte din frontiera maritimă, cu preţul unor aranjamente controversate. Dar expulzările masive promise constituie o provocare mult mai delicată, comentează luni France Presse.Programul comun al Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem) şi al Ligii (extrema dreaptă) afirmă de fapt voinţa de a accelera examinarea cererilor de azil şi de a expulza sistematic pe cei respinşi, precum cei circa 500.000 de migranţi clandestini aflaţi în prezent în Italia.În ritmul actual al expulzărilor - 6.514 în 2017, potrivit Ministerului de Interne italian -, acestea ar lua peste 75 de ani, au relevat canale media italiene.Autorităţile de la Roma au dificultăţi în a obţine acordul ţărilor de origine pentru returnări, iar Italia nu dispune decât de un număr limitat de centre de primire a migranţilor. Dar programul comun prevede deja ridicarea altora noi şi majorarea la 18 luni a duratei maxime de cazare în aceste centre şi transferul spre expulzări a unei părţi din cei 4,2 miliarde de euro alocaţi în fiecare an primirii de migranţi.Cât despre stoparea cursului de migranţi dinspre Libia, aceasta constituia deja prioritatea lui Marco Minniti, un fost comunist trecut prin serviciile secrete şi devenit ministru de interne în decembrie 2016, care a reuşit să reducă sosirile cu 80% la jumătatea lunii iulie 2017.Datorită vechilor sale contacte în Libia, el a semnat acorduri cu autorităţile, dar şi cu unele miliţii locale pentru a-i bloca pe migranţi. Iar cu sprijin european, Italia a format şi echipat gărzile de coastă libiene pentru a face faţă acestei misiuni.De la începutul anului, Ministerul de Interne italian a înregistrat 7.100 de sosiri prin Libia, precum şi 3.500 prin Tunisia, Algeria şi Grecia, în timp ce un bilanţ al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) semnalează că gărzile de coastă libiene au interceptat peste 6.500 de migranţi.În afară de aceste cifre, s-a schimbat şi procedura. Timp de mulţi ani, gărzile de coastă italiene au coordonat de la Roma toate operaţiunile de salvare în zonă. De acum înainte, ele transmit fiecare semnal la Tripoli, care îşi asumă din ce în ce mai multe operaţiuni în acest sens.Pentru migranţi, diferenţa este majoră. Când Roma coordonează, ei sunt conduşi în Italia. Dacă Tripoli o face, ei sunt reconduşi în Libia, unde mulţi dintre ei sunt la bunul plac al unui nou ciclu de violenţe şi de extorcări în centre de primire a migranţilor, unde domină o atmosferă de coşmar."Sosirile au scăzut, dar nu şi suferinţele", insistă Carlotta Sami, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.Şi numărul organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă de migranţi s-a redus la patru. Pentru ele, dificultăţile cresc. Adesea, libienii le ordonă să rămână la distanţă, inclusiv când ele sunt prea departe sau prea slab echipate pentru a interveni."Aceasta ne pune în situaţii imposibile", mărturiseşte Ruben Neugebauer, purtător de cuvânt al organizaţiei neguvernamentale germane Sea-Watch. "Dacă ne supunem, ne încălcăm obligaţia de a veni în ajutor. Dacă nu ne supunem, riscăm să nu putem să-i ducem pe migranţi în Italia sau să vedem vasul nostru confiscat de justiţia italiană", aşa ca în numeroase cazuri produse în ultimele luni, adaugă el.Cât despre echipele de intervenţie coordonate încă de Roma, în aceste ultime săptămâni, gărzile de coastă nu au mai regrupat migranţi, ci au obligat toate navele să revină în Italia: plecări şi reveniri care grevează bugetele ONG şi îndepărtează navele de zona de salvare pentru 3 sau 4 zile.De fapt, "traversarea este în prezent mai periculoasă ca oricând", explică Federico Soda, responsabil al OIM pentru Mediterana. Din ianuarie, OIM a înregistrat 383 de morţi sau dispăruţi în largul Libiei. Aceasta reprezintă 2,8% din plecările cunoscute, faţă de o medie de 2,2% în ultimii trei ani.Pentru a limita şi mai mult sosirile, mai rămâne o soluţie: să li se refuze migranţilor salvaţi de nave europene - militare sau umanitare - debarcarea în Italia. Fostul ministru Minniti a încercat aceasta, dar fără rezultat. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
12:50
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a decis suspendarea acţiunilor greviste programate a fi declanşate în perioada următoare, în urma consultării organizaţiilor afiliate privind semnarea Acordului cu conducerea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.Conform unui comunicat remis AGERPRES, acordul a fost semnat de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, de secretarii de stat, de secretarul general al MCIN şi de către preşedintele FAIR-MediaSind, Leonard Pădureţ, alături de Cristinel Godinac, preşedinte executiv.Acordul prevede că părţile vor iniţia demersurile necesare în vederea completării şi modificării Legii salarizării unitare a personalului bugetar nr 153/2017, în sensul eliminării diminuărilor salariale care au intervenit de la 1 Ianuarie 2018 precum şi eliminarea discriminărilor şi a ierarhiilor profesionale introduse în mod arbitrar, prin anexa nr III a legii. Termenul pentru acest punct al acordului este de 30 zile.De asemenea, părţile vor iniţia, în termen de o lună, demersurile necesare pentru adoptarea în regim de urgenţă, prin Hotărâre de Guvern, a Regulamentului - cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Cultură", conform art. 32 din Legea nr 153/2017, şi care să includă toate funcţiile din aceste instituţii: artistice, tehnice şi administrative, inclusiv funcţiile comune.O altă prevedere a acordului este demararea, în termen de 15, a negocierilor în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de grupuri de unităţi.Totodată, părţile au convenit să iniţieze demersurile pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi să iniţieze demersurile pentru reorganizarea sistemului de subordonare şi finanţare a instituţiilor de cultură, în 30 zile.Acordul mai prevede realizarea tuturor demersurilor necesare pentru redeschiderea sălii de spectacole a Teatrului Naţional de Operetă şi Muzical "Ion Dacian" din Bdul. Octavian Goga nr. 1.Alte două articole ale acordului prevăd iniţierea demersurilor necesare pentru deblocarea, prin memorandum depus la Guvern, a posturilor vacante din instituţiile de cultură şi mass-media (termen 30 de zile) şi identificarea şi implicarea instituţiilor din cultură şi mass-media în care Federaţia FAIR-MediaSind are organizaţii afiliate, în proiectele şi programele Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, privind rolul culturii în dezvoltarea societăţii, în programe de formare profesională şi proiecte europene destinate angajaţilor şi angajatorilor din Cultură şi Mass-Media (termen permanent).Pe durata acordului, FAIR-MediaSind s-a obligat să suspende acţiunile de protest programate. Acordul a fost încheiat pe o perioadă de un an de la data semnării, cu posibilitatea de prelungire."FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă din sectorul Cultură şi Mass-Media, va urmări ca toate punctele din Acord să fie finalizate în termenele negociate, pentru ca problemele tuturor celor care lucrează în acest important domeniu de activitate să fie soluţionate. Totodată, FAIR-MediaSind mulţumeşte tuturor membrilor care au dovedit curaj, semnând pentru declanşarea grevei generale în sectorul Cultură şi Mass-Media. Ne folosim de acest prilej pentru a mulţumi tuturor organizaţiilor afiliate care, încă odată, au dat dovadă de solidaritate. Trebuie să remarcăm faptul că este pentru prima data când angajaţii din cultură s-au solidarizat cu cei din mass-media pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. În cazul în care Acordul nu va fi respectat, conflictul va fi redeschis", se menţionează în comunicat.Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a încheiat vineri un acord de colaborare cu Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, în vederea identificării soluţiilor care să răspundă la problemele din domeniul culturii semnalate de organizaţiile sindicale, federaţia obligându-se să suspende acţiunile de protest programate."În urma întâlnirilor din ultimele săptămâni, vineri, 18 mai 2018, când totodată celebrăm Ziua Internaţională a Muzeelor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin ministrul George Ivaşcu, şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate "Cultură şi mass-media", prin preşedintele Leonard Pădureţ şi preşedintele executiv Cristinel Godinac, au semnat un acord de colaborare, în vederea identificării soluţiilor care să răspundă la problemele din domeniul culturii semnalate de organizaţiile sindicale", a informat MCIN, printr-un comunicat.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea    )
12:40
Sistemul de înregistrare video pentru staţiile ITP din toată ţara este obligatoriu începând de luni, iar cele care nu vor avea montat şi în funcţiune un astfel de sistem riscă suspendarea autorizaţiei tehnice, a anunţat, luni, Registrul Auto Român (RAR)."Toate staţiile autorizate care nu vor avea montat şi în funcţiune sistem de înregistrare video obligatoriu vor avea autorizaţia tehnică suspendată de drept, conform prevederilor legale. RAR are posibilitatea tehnică informatică să suspende în timp real autorizaţia", precizează instituţia într-un comunicat.Încă de la începutul lunii mai 2018, Registrul Auto Român a verificat la nivel naţional în staţiile ITP dotarea corespunzătoare/instalarea sistemului de supraveghere video şi îndeplinirea tuturor funcţionalităţilor impuse de lege.Potrivit instituţiei, procesul de verificare a conformităţii instalării sistemului în staţiile ITP va continua şi după 20 mai, până când toate cerinţele legale vor fi îndeplinite similar şi uniform de toate staţiile de ITP autorizate la nivel naţional, respectiv unghiurile de filmare trebuie să acopere exact aria vizată în supraveghere.Ulterior, în procesul de autorizare/reautorizare a staţiilor de ITP, RAR va verifica din nou, în detaliu, dotarea şi menţinerea în funcţiune a sistemului video impus cu asigurarea tuturor funcţionalităţilor iar acesta va fi declarat/poziţionat corespunzător pe fluxul de ITP (camere video, ecran de vizualizare, DVR) al fiecărei staţii spre a putea fi verificat/comparat în activitatea de supraveghere/monitorizare ulterioară."Este important de precizat că întreaga activitate de ITP desfăşurată de staţiile autorizate, inclusiv monitorizarea prin intermediul sistemului video, trebuie să se desfăşoare cu respectarea de către operatorii economici/persoanele autorizate deţinătoare a acestor staţii, a legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date", se arată în document.Potrivit RAR, condiţiile ce trebuie asigurate de staţiile de ITP în vederea înregistrării, prin intermediul unui sistem video, a activităţii efectuate pe linia de ITP, sunt prevăzute la art. 10 alin. (91) din Anexa OMT nr. 1.319/2016.Astfel, staţia ITP trebuie să asigure, prin intermediul unui sistem video, înregistrarea activităţii efectuate pe linia de ITP, înregistrare care trebuie păstrată pe o perioadă de 6 luni de la data efectuării ITP. Aceste înregistrări vor fi puse la dispoziţia RAR în scopul monitorizării activităţii de ITP.De asemenea, sistemul de supraveghere video necesar trebuie să conţină minimum două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD (High Definition) având caracteristicile tehnice corelate cu dimensiunile şi particularităţile spaţiului destinat activităţii de ITP. Sistemul trebuie să fie astfel proiectat, dotat şi instalat încât să asigure înregistrarea continuă a activităţilor desfăşurate pe linia de ITP."Sistemul de supraveghere video instalat în fiecare SITP trebuie să asigure următoarele funcţionalităţi: să permită vizualizarea tuturor înregistrărilor realizate pe un ecran corespunzător şi accesibil inspectorului RAR; să permită înregistrarea şi vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia şi a plăcii/plăcilor cu numărul de înmatriculare, indiferent de condiţiile de iluminare existente; c) să permită înregistrarea activităţii de pe linia de ITP pe durata maximă de funcţionare, respectiv de luni până vineri între orele 8:00 şi 20:00 şi sâmbătă între orele 8:00 şi 14:00; să permită înregistrarea şi vizualizarea corespunzătoare a indicaţiilor afişajului/afişajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de frânare instalate pe linia de ITP; să permită stocarea înregistrărilor realizate, vizualizarea lor selectivă pe toată durata stocării şi ştergerea automată a înregistrărilor realizate după 6 luni de la data preluării lor. În cazul SITP care dispun de mai multe linii de ITP se acceptă utilizarea unui singur sistem de supraveghere video, cu condiţia ca acesta să fie astfel proiectat, dotat şi instalat încât să asigure toate funcţionalităţile prevăzute la lit. a) - e) pentru toate liniile de ITP utilizate, iar acestea să fie amplasate alăturat, în aceeaşi incintă", se mai menţionează în comunicatul RAR.Introducerea unui sistem video pentru vizualizarea activităţii a fost introdusă prin Legea nr. 51/2013 pentru prevenirea posibilităţii de efectuare a unor inspecţii tehnice periodice fără prezentarea vehiculului sau cu utilizarea unui alt vehicul similar.De asemenea, este important de menţionat că această dotare suplimentară a fost introdusă ca urmare a constatărilor efectuate în activitatea de supraveghere a staţiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate de către RAR cu privire la anumite încercări şi practici de eludare a procedurilor reglementate de efectuare a ITP şi se înscrie pe linia măsurilor periodice, etapizate şi proporţionale propuse în scopul creşterii nivelului de conformare şi de disciplinare a activităţii desfăşurată în cadrul staţiilor de ITP.Data aplicării acestei prevederi a fost amânată până la 20 mai 2018 luând în considerare atât aspecte de ordin tehnic şi financiar dar şi practic/administrativ pentru staţiile autorizate de ITP cât şi pentru RAR, mai spune instituţia. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
12:40
Bucureşti, 21 mai /Agerpres/ - Doar 14% dintre companiile din România au un sistem de smart metering pe echipamentele principale în timp ce 69% dintre companii spun că nu au implementat un sistem de contorizare inteligentă a echipamentelor principale, iar 17% nu ştiu, conform datelor studiului 'Eficienţa energetică în companiile din România', remis luni AGERPRES.Această situaţie este prezentă în 46% dintre companiile respondente din construcţii şi imobiliare, 77% din alimentaţie şi agricultură, 64% din producţie industrială, 70% din utilităţi şi energie şi 66% din transporturi, conform studiului realizat de EnergyPal cu suportul Valoria."Studiul are la bază intenţia noastră de a dezvălui imaginea la zi cu privire la modul în care sunt reflectate atât cadrul legislativ, cât şi obiectivele de performanţă ale firmelor în acest demers. Studiul indică un nivel relativ scăzut şi de conştientizare a rolului pe care măsurile de eficienţă energetică le au în funcţionarea sustenabilă a companiei. Vom continua să facem acest studiu, de la actuala variantă de proiect pilot, la o variantă mai elaborată, pentru a da şi mai multă plus-valoare prin conţinutul acestuia", spune Lucian Anghel, fondator şi CEO, EnergyPal România.Cele mai multe companii dintre cele respondente (62%) spun că eficienţa energetică înseamnă raportul dintre rezultatul constând în performanţă, servicii, bunuri sau energie şi energia folosită în acest scop. Pe de altă parte, numai 14% identifică acest concept cu capacitatea de a efectua o acţiune cu un consum minim de energie.În 55% dintre companii nivelul actual de monitorizare a consumurilor este realizat doar printr-un contor general pe utilităţi, 34% au contorizări interne detaliate cu citire manuală. Numai 17% au şi contorizări interne detaliate cu citire automată, iar 7% au date de consum exportabile în Excel. Numai în 7% dintre companii găsim un consum de energie integrat cu monitorizarea producţiei.Specialiştii apreciază că este oarecum îmbucurător faptul că 66% dintre companiile respondente spun că au o politică de reducere a pierderilor de energie în cadrul companiei. La nivel de industrii, o astfel de politică au 41% dintre companiile de servicii profesionale, 46% din serviciile financiare, dar 66% din producţie industrială.Nu mai puţin de 7 din 10 companii, dintre cele respondente, spun că au o politică de eficientizare a costurilor cu utilităţile. La nivel de industrii cea mai bună situaţie este în sectorul de producţie industrială (67%), urmată de industria de construcţii/imobiliare (64%) şi industria de utilităţi/energie (58%).Dacă 38% dintre companiile respondente spun că au o persoană responsabilă din cadrul companiei care se ocupă de planul de eficientizare energetică (manager energetic), cele mai puţine companii cu un astfel de rol sunt din transporturi (17%), urmate de cele din producţie industrială (22%) şi alimentaţie/agricultură (26%).Numai 3 din 10 companii spun că au investit într-un program de eficientizare energetică. La nivel de industrii, cele mai puţine companii cu astfel de investiţii sunt din construcţii/imobiliare (20%), urmate de cele din alimentaţie/agricultură (29%) şi din servicii profesionale (32%). 31% dintre companiile din producţie industrială nu cunosc obligaţiile care le revin agenţilor economici conform Legii 121/2014 privind eficienţa energetică, iar procentul urcă la 50% în cazul celor din construcţii/imobiliare.Studiul sondează percepţiile directorilor executivi şi managerilor cu privire la obstacolele şi beneficiile eficientizării energetice în companiile din România. Chestionarul, la care s-au primit 175 de răspunsuri, a fost aplicat în perioada 10 februarie 2018 - 30 martie 2018. AGERPRES/(AS - autor: Carmen Marinescu, editor: Andreea Marinescu)
12:40
Informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală, iar autorităţile dau asigurări că nu se va întâmpla aşa ceva de la 1 iulie, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP)."Noi facem tot felul de evaluări, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat în SUA, auzind că se discută astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot rândul este o analiză internă, nu avem nici măcar un proiect cu aşa ceva. Au fost (informaţii extrase - n.r.) din scenarii şi s-a trecut eronat acel rând cu pilonul II. Şi, ca să fie şi mai clar, nu era nici vorbă de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumăm şi vom vedea cine a introdus-o şi ne-o asumăm că s-a introdus. Mai sunt vreo două erori acolo, introduse tot din scenarii, analize şi evaluări. Întregul post legat de Pilonul II este o eroare", a explicat Ghizdeanu.Potrivit acestuia, instituţia pe care o reprezintă nu a înaintat, oficial, nicio propunere pe această temă. "Nu ştim dacă vom mai veni cu o propunere sau nu, o să vedem", a arătat şeful CNSP.Totodată, întrebat dacă CNP mai continuă analiza pe această temă, el a răspuns iniţial negativ, apoi a adăugat că totuşi evaluarea continuă: "Nu, nu mai continuăm. Deci a fost o eroare, da? Nu există niciun proiect finalizat, astfel încât să iasă din CNP un document. Evaluările continuă, dar nu vă putem spune un termen precis când vom putea fi gata cu o notă, un document, o propunere, ceva, nu vă pot spune cu exactitate când".De asemenea, întrebat ce crede, din punct de vedere personal, că ce ar trebui să se întâmple de la 1 iulie cu Pilonul II, el a răspuns: "De ce mă întrebaţi aşa ceva, dacă nu există o asemenea discuţie despre o suspendare?".În final, întrebat, totodată, dacă poate da asigurări românilor că plăţile la Pilonul II nu vor fi suspendate, Ghizdeanu a precizat: "Da, pot să asigur oamenii că nu a ieşit nicio lucrare din CNP, deci prin urmare nu există niciun proiect de la CNSP. De cealaltă parte, doamna ministru v-a spus că nu există aşa ceva. Prin urmare, asigurăm că nu există o astfel de variantă".Pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a fost publicat Programul legislativ 2018 care anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.Duminică seară, într-o emisiune televizată, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a arătat că aceasta a fost o propunere a CNP, cu care Guvernul nu este de acord.Reacţia mediului de afaceri nu a întârziat însă, duminică seară, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri solicitând menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat "Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România".Luni dimineaţă, organizaţia Romanian Business Leaders (RBL) a solicitat, la rândul său, creşterea la 6% a contribuţiilor pe Pilonul II arătând că 7 milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
12:30
Selecţionata Olandei a câştigat Campionatul European de fotbal rezervat jucătorilor sub 17 ani, în finala căruia a învins cu scorul de 4-1 la loviturile de departajare, reprezentativa Italiei, duminică la Rotherham (Anglia), informează site-ul UEFA. După 80 de minute de joc, cele două echipe s-au aflat la egalitate, 2-2. Au marcat Jurrien Maduro (46) şi Brian Brobbey (min. 74) pentru olandezi, respectiv Samuele Ricci (61) şi Alessio Riccardi (63).Olanda, care îi succede în palmares Spaniei, campioana de anul trecut, a câştigat pentru a treia oară în istoria sa titlul continental Under-17, după ce a mai reuşit această performanţă în 2011 şi 2012. AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
12:30
Golden State Warriors, graţie vedetei Stephen Curry, autor a 35 de puncte, a reamintit concurenţei că este principala pretendentă la un nou titlu de campioană a NBA, învingând-o cu 126-85 pe Houston Rockets, duminică, în meciul cu numărul trei al finalei Conferinţei de Vest a campionatului profesionist nord-american de baschet. Golden State Warriors, învingătoare în două din ultimele trei ediţii, conduce la general cu 2-1 în seria ce se dispută după sistemul "cel mai bun din şapte meciuri".Meciul cu numărul patru va avea loc marţi seara, tot la Oakland (California). AGERPRES (autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
12:30
Programările pentru proba practică a examenului auto se fac, în Harghita, la patru luni de la susţinerea probei teoretice, din cauza numărului mic de examinatori.Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului judeţului Harghita, Adrian Pănescu, a declarat că din anul 2011 a început să scadă numărul de examinatori la Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule, din cauza plecărilor voluntare, a ieşirilor la pensie şi a disponibilizărilor, iar în prezent există doar cinci examinatori, care deservesc şi activitatea de înmatriculări, radieri şi atribuire de numere provizorie.Din acest motiv, programările pentru susţinerea probei practice pentru obţinerea permisului auto se fac peste aproximativ patru luni de la susţinerea examenului teoretic.Pentru a face faţă numărului mare de candidaţi, raportat la numărul de examinatori, Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule organizează proba practică şi în zilele de sâmbătă.De asemenea, începând din luna mai a mai fost angajat un examinator şi urmează să se mai organizeze concursuri şi pentru alte posturi vacante.Potrivit datelor statistice, în primul trimestru al anului 2018 au susţinut proba teoretică 3.640 de candidaţi, fiind admişi 1.333 dintre ei. După susţinerea probei practice, procentul de promovabilitate la examenul pentru obţinerea permisului de conducere a fost, în perioada menţionată, unul dintre cele mai mici din ţară, de 20,38%, în scădere faţă de anul trecut cu peste două procente.Adrian Pănescu a precizat că procentul mic de promovabilitate la acest examen se datorează slabei pregătiri individuale a candidaţilor, dar şi superficialităţii în modul de instruire al unora dintre şcolile de şoferi. AGERPRES / (AS - autor: Gina Ştefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)
12:20
Brazilianul Neymar este ''un artist, un jucător excepţional, unul din cei mai buni din lume'', a afirmat, duminică, noul antrenor al echipei Paris Saint-Germain, Thomas Tuchel, cu ocazia prezentării sale oficiale, evocând faptul că un jucător ''special'' are ''nevoie să fie tratat special'', informează AFP.Întrebat în legătură cu o întrevedere cu jucătorul brazilian, relatată în presă, Tuchel a confirmat că a avut loc această întâlnire cu o săptămână înaintea prezentării sale oficiale de pe Parc des Princes, desfăşurată duminică seara."Întâlnirea a decurs foarte bine", a precizat antrenorul german, salutându-l pe Neymar, "un artist, un jucător excepţional, unul dintre cei mai buni din lume. Artiştii sunt jucători speciali care au nevoie să fie trataţi special"."Trebuie să construim structura care să-i permită să-şi dovedească talentul pe teren", a adăugat Tuchel, care a semnat un contract pe două sezoane cu Paris Saint-Germain. AGERPRES (autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
12:20
USR Bucureşti anunţă că, în cei doi ani care s-au împlinit de la preluarea mandatelor, consilierii municipali ai partidului au depus 27 de proiecte, dintre care 6 aprobate, 30 de amendamente şi peste 500 de întrebări şi interpelări, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.De asemenea, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România au formulat peste 100 de solicitări de informaţii de interes public şi au analizat peste 1.500 de proiecte de hotărâre supuse dezbaterii în Consiliul General al Municipiului Bucureşti."Prin activitatea din Consiliul General, USR a protejat oamenii, oraşul, bunurile şi banul public, dar a şi construit. Am votat orice proiect bun pentru bucureşteni, indiferent de partidul care l-a propus, am venit cu idei, soluţii, amendamente şi unele dintre acestea au fost adoptate, am organizat dezbateri cu cetăţenii şi experţii pe teme de interes pentru bucureşteni. Chiar dacă multe proiecte propuse de noi nu au fost votate din interese politice, important este că ele există şi că imediat după 2020 vor putea fi adoptate. Aici este o mare hibă a legii care se pare că nu pedepseşte refuzul de a pune pe ordinea de zi proiecte depuse de luni şi chiar de ani de zile", a declarat Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti şi consilier municipal.Printre proiectele propuse de USR Bucureşti se numără: modificarea Regulamentului local în vederea implicării cetăţenilor în decizii privind urbanismul; regulament local de publicitate stradală; audit managerial şi medical la spitalele din Bucureşti aflate în subordinea ASSMB; audit extern la societăţile municipale; program de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, dar cu stăpân; inventar şi modernizare staţii RATB; Piaţa Victoriei - rezervată manifestărilor civice; plan de măsuri pentru persoanele fără adăpost; interzicerea dresurilor de animale în divertisment; clădirea PMB - obiectiv turistic; Mihai Şora - cetăţean de onoare."Cred că o bună informare a cetăţenilor şi o vigilenţă sporită faţă de cheltuirea banului public rămân cea mai bună formă de a proteja oraşul în acest moment. Apariţia USR în administraţia Bucureştiului a însemnat dispariţia aranjamentelor de culise. Sau cel puţin reducerea drastică a numărului lor. În aceşti doi ani, bucureştenii au primit informaţii despre ce se întâmplă în Consiliu mai mult decât au primit în ultimele două mandate. Iar acesta este indiscutabil meritul USR. Am ridicat nivelul de informare, dar am ridicat şi nivelul aşteptărilor publicului faţă de consilierii municipali şi locali, dar şi faţă de Primărie. Nu vom şti niciodată câte aranjamente au căzut datorită prezenţei USR în Consiliu", a spus Roxana Wring.USR Bucureşti a organizat pe 19 mai evenimentul "Jumătatea plină", în cadrul căruia consilierii locali şi municipali ai partidului au prezentat principalele reuşite obţinute în primii doi ani de mandat. AGERPRES/ (AS - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
12:10
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas se află în continuare spitalizat luni, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului din Cisiordania unde liderul palestinian a fost internat în ajun, pentru complicaţii în urma unei operaţii la ureche, transmite AFP.Preşedintele Abbas se simte bine, a afirmat un purtător de cuvânt al spitalului Istichari, de lângă Ramallah, fără a dat detalii despre durata spitalizării.Starea de sănătate a lui Mahmoud Abbas, în vârstă de 83 de ani şi cunoscut ca un mare fumător, face în mod regulat obiectul unor zvonuri.Duminică seara, Saeb Erekat, responsabil palestinian de rang înalt, a declarat pentru AFP că preşedintele suferă de o ''inflamaţie la ureche care s-a dezvoltat în urma operaţiei la care a fost supus recent''.Potrivit unui alt responsabil palestinian, preşedintele Abbas acuză dureri în zona pieptului şi febră puternică.Acesta este a treia oară în ultima săptămână când Abbas este spitalizat, după ce a fost supus marţi unei intervenţii chirurgicale minore la ureche.Mahmoud Abbas a fost ales preşedinte al Autorităţii Palestiniene în 2005 pentru un mandat de patru ani, dar a rămas în funcţie pentru că nu au mai fost organizate alegeri din cauza divizărilor interne palestiniene cu Hamas, mişcarea islamistă care controlează Fâşia Gaza.Mahmoud Abbas nu şi-a desemnat un succesor. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
12:10
Curtea Constituţională a României discută pe 19 iunie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificării Legii privind organizarea referendumului, au precizat luni pentru AGERPRES oficiali ai CCR.Preşedintele Klaus Iohannis a trimis pe 18 mai Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care are ca obiect modificarea unor prevederi referitoare la referendumul necesar a fi organizat în cadrul procedurii de revizuire a Constituţiei."Deşi a mai făcut obiectul controlului de constituţionalitate, la sesizarea parlamentarilor (...), considerăm că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului cuprinde, în continuare, dispoziţii neconstituţionale. Astfel, prin conţinutul normativ, dispoziţii ale legii menţionate contravin prevederilor art. 1 alin. (5), art. 142 alin. (1), art. 146 lit. a), art. 147 alin. (2) şi alin. (4), art. 150 - art. 152 şi art. 156 din Constituţie", se arată în sesizarea şefului statului.Potrivit sesizării, art. 6 alin. (1) din legea criticată introduce în Legea 3/2000 un tip de norme ce nu fac obiectul acestui act normativ. "Legea nr. 3/2000 nu poate include - fără a depăşi obiectul ei de reglementare - în mod exhaustiv norme privitoare la iniţiativa şi procedura de revizuire a Legii fundamentale", se spune în sesizare.Totodată, se susţine că prevederile art. unic pct. 1 din lege sunt "neclare, lipsite de previzibilitate, întrucât (...) legiuitorul nu epuizează în conţinutul normativ toate aspectele referitoare la materia enunţată", se precizează în sesizare.Circumscrierea regimului juridic al iniţiativei şi procedurii de revizuire la art. 150 şi 151 din Constituţie şi la Legea 3/2000 exclude de la aplicare alte norme incidente, cum ar fi cele ce privesc exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni ori cele din regulamentele parlamentare, se menţionează în document.În sesizare se mai arată că art. 6 alin. (3) din Legea 3/2000 - art. unic pct. 2 din legea criticată - prevede că "Proiectul legii constituţionale, adoptat de către fiecare Cameră a Parlamentului sau de către Camerele reunite în caz de divergenţă (...), se trimite de îndată Curţii Constituţionale, care procedează potrivit legii. Dacă se constată că iniţiativa legislativă de revizuire depăşeşte limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată şi se transmite Parlamentului, procedura urmând a fi reluată".Şeful statului atrage atenţia că "nu se poate deduce cu exactitate ce obligaţii revin Parlamentului în această etapă şi care este posibilitatea Curţii Constituţionale de a exercita controlul asupra noii legi de revizuire adoptate de Parlament, în urma reluării procedurii"."Legiuitorului îi revine obligaţia ca, indiferent de domeniul în care îşi exercită această competenţă constituţională, să dea dovadă de o atenţie sporită în respectarea principiului clarităţii şi previzibilităţii legii", apreciază preşedintele.Art. unic pct. 2 din legea criticată, respectiv art. 6 alin. (4) ultima teză din Legea 3/2000 prevăd: "Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului naţional"."Sintagma 'calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale' (...) este neconstituţională (...), întrucât permite ca deciziile Curţii Constituţionale prin care se confirmă constituţionalitatea legii de revizuire să producă efecte pentru trecut", se menţionează în sesizare.Potrivit documentului, legea de revizuire, odată adoptată de Parlament, se transmite CCR, care are obligaţia să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea acesteia."Legiuitorul consideră ca moment de referinţă numai data adoptării legii de revizuire de către Parlament, ignorând atât rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei, inclusiv în procedura de revizuire, cât şi momentul de la care deciziile acesteia produc efecte", consideră preşedintele.El arată că la art. unic pct. 3 din legea criticată - art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea 3/2000 - se prevede că obiectul şi data referendumului naţional se stabilesc "potrivit prevederilor prezentei legi, în cazul referendumului privind revizuirea Constituţiei, cu respectarea art. 151 alin. 3 din Constituţie"."Este necesară identificarea distinctă (...) a ce anume constituie obiect al referendumului pentru fiecare revizuire a Constituţiei", susţine Iohannis.De asemenea, stabilirea datei referendumului de revizuire a Constituţiei "trebuie lăsată la aprecierea Parlamentului aflat în exerciţiu la momentul fiecărei astfel de iniţiative", afirmă preşedintele în sesizare. AGERPRES/(AS - autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
12:10
Informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală, iar autorităţile dau asigurări că nu se va întâmpla aşa ceva de la 1 iulie, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP)."Noi facem tot felul de evaluări, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat în SUA, auzind că se discută astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot rândul este o analiză internă, nu avem nici măcar un proiect cu aşa ceva. Au fost (informaţii extrase - n.r.) din scenarii şi s-a trecut eronat acel rând cu pilonul II. Şi, ca să fie şi mai clar, nu era nici vorbă de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumăm şi vom vedea cine a introdus-o şi ne-o asumăm că s-a introdus. Mai sunt vreo două erori acolo, introduse tot din scenarii, analize şi evaluări. Întregul post legat de Pilonul II este o eroare", a explicat Ghizdeanu.Potrivit acestuia, instituţia pe care o reprezintă nu a înaintat, oficial, nicio propunere pe această temă. "Nu ştim dacă vom mai veni cu o propunere sau nu, o să vedem", a arătat şeful CNP.Totodată, întrebat dacă CNP mai continuă analiza pe această temă, el a răspuns iniţial negativ, apoi a adăugat că totuşi evaluarea continuă: "Nu, nu mai continuăm. Deci a fost o eroare, da? Nu există niciun proiect finalizat, astfel încât să iasă din CNP un document. Evaluările continuă, dar nu vă putem spune un termen precis când vom putea fi gata cu o notă, un document, o propunere, ceva, nu vă pot spune cu exactitate când".De asemenea, întrebat ce crede, din punct de vedere personal, că ce ar trebui să se întâmple de la 1 iulie cu Pilonul II, el a răspuns: "De ce mă întrebaţi aşa ceva, dacă nu există o asemenea discuţie despre o suspendare?".În final, întrebat, totodată, dacă poate da asigurări românilor că plăţile la Pilonul II nu vor fi suspendate, Ghizdeanu a precizat: "Da, pot să asigur oamenii că nu a ieşit nicio lucrare din CNP, deci prin urmare nu există niciun proiect de la CNP. De cealaltă parte, doamna ministru v-a spus că nu există aşa ceva. Prin urmare, asigurăm că nu există o astfel de variantă".Pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul a fost publicat Programul legislativ 2018 care anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.Duminică seară, într-o emisiune televizată, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a arătat că aceasta a fost o propunere a CNP, cu care Guvernul nu este de acord.Reacţia mediului de afaceri nu a întârziat însă, duminică seară, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri solicitând menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat "Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România".Luni dimineaţă, organizaţia Romanian Business Leaders (RBL) a solicitat, la rândul său, creşterea la 6% a contribuţiilor pe Pilonul II arătând că 7 milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
12:00
Echipa de fotbal Legia Varşovia a câştigat titlul de campioană a Poloniei pentru a 13-a oară în istoria sa, după ce a obţinut victoria la masa verde (3-0) în partida cu Lech Poznan, marcată de incidente, duminică, în ultima etapă a sezonuluiArbitrul Daniel Stefanski a pus capăt partidei în minutul 77, la scorul de 2-0 în favoarea Legiei, după ce susţinătorii lui Lech au aruncat pe teren cu fumigene, care au răspândit un fum întunecat pe teren.După cel de-al doilea gol, marcat de Michal Kucharczyk (min. 69), câteva zeci de suporteri ai clubului din Poznan au pătruns pe teren, fiind îndepărtaţi de cei aproximativ 200 de agenţi ai forţelor de ordine.Liga poloneză de fotbal a decis ulterior să acorde victoria cu 3-0 în favoarea Legiei Varşovia, iar responsabilii clubului Lech Poznan au anunţat că nu vor face apel. Din lotul lui Lech pentru acest meci nu a făcut parte mijlocaşul român Mihai Răduţ. În urma acestei decizii, Legia Varşovia a acumulat 70 de puncte, încheind sezonul pe primul loc, urmată de Jagiellonia Białystok, cu 67 puncte, în timp ce Lech Poznan s-a clasat pe locul al treilea, cu 60 puncte. AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
12:00
Tenismanul spaniol Rafael Nadal a revenit pe primul loc în clasamentul mondial al jucătorilor profesionişti (ATP), dat publicităţii luni, în timp ce românul Marius Copil se menţine pe locul 95.Nadal şi-a recuperat prima poziţie după titlul cucerit duminică la Roma şi are 100 de puncte avans faţă de elveţianul Roger Federer, al treilea fiind în continuare germanul Alexander Zverev.În top 10, croatul Marin Cilic a urcat un loc, pe 4, în dauna bulgarului Grigor Dimitrov (locul 5). Rocada au făcut-o şi belgianul David Goffin (locul 9) cu americanul John Isner (10).Sârbul Novak Djokovic, fost lider mondial, a coborât patru locuri şi a ajuns pe 22.La dublu, noul lider este croatul Mate Pavic. Horia Tecău, care nu a mai jucat de o lună din cauza unei accidentări, a coborât trei locuri şi se află pe 13.Clasamentul ATP la simplu:1 (2). Rafael Nadal (Spania) 8.770 puncte2 (1). Roger Federer (Elveţia) 8.6703 (3). Alexander Zverev (Germania) 5.6154 (5). Marin Cilic (Croaţia) 4.9505 (4). Grigor Dimitrov (Bulgaria) 4.8706 (6). Juan Martin del Potro (Argentina) 4.4507 (7). Kevin Anderson (Africa de Sud) 3.6358 (8). Dominic Thiem (Austria) 3.1959 (10). David Goffin (Belgia) 3.02010 (9). John Isner (SUA) 2.955................................................450 (450). Dragoş Dima 83550 (547). Adrian Ungur 56577 (608). Nicolae Frunză 51641 (641). Vasile Antonescu 40...Clasamentul ATP la dublu:1 (5). Mate Pavic (Croaţia) 7.080 puncte2 (1). Lukasz Kubot (Polonia) 7.0503 (2). Marcelo Melo (Brazilia) 7.0504 (6). Oliver Marach (Austria) 7.0105 (3). Bob Bryan (SUA) 6.7205 (3). Mike Bryan (SUA) 6.7207 (7). John Peers (Australia) 6.0708 (8). Henri Kontinen (Finlanda) 5.9809 (9). Jean-Julien Rojer (Olanda) 5.25010 (17). Juan Sebastian Cabal (Columbia) 5.180..........................................................................13 (10). Horia Tecău 4.980225 (182). Florin Mergea 288...AGERPRES (autor: Mihai Ţenea, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Gabriela Badea) Citiţi şi: * Tenis: Simona Halep, lider în clasamentele WTA şi WTA Race 
12:00
Campionul olimpic şi mondial în proba de 10.000 m, atletul britanic Mo Farah, a câştigat duminică cursa de 10 km organizată în cadrul evenimentului ''Great Manchester Run'' în nordul Angliei, informează AFP.Farah, în vârstă de 35 de ani, care a încheiat pe locul 3 maratonul de la Londra luna trecută, s-a impus la sprint în faţa ugandezului Moses Kipsiro, cu un timp de 28 min 27 sec. Podiumul a fost completat de kenyanul Abel Kirui, sosit la 25 secunde în urma lui Farah, care nu a mai disputat "Great Manchester Run din 2007"."Ştiam că îmi pot utiliza viteza maximă pe finalul cursei dacă nu eram suficient de obosit, deci trebuia să păstrez ritmul în faţă", a precizat Farah.Întrecerea feminină a fost câştigată de atleta etiopiană Tirunesh Dibaba, pentru al treilea an consecutiv, ea devansând-o pe kenyanca Joyciline Jepkosgei. AGERPRES (autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
12:00
Votul românilor este sfânt, nu trebuie răsturnat prin plângeri penale, a declarat luni vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, primar general al Capitalei.Reacţia acesteia vine în contextul demersului preşedintelui Comisiei economice din Senat, Florin Cîţu, care a anunţat luni că va depune plângere penală în cazul în care vor fi naţionalizaţi banii din Pilonul II de pensii."Sunt oameni politici sau altceva? Dacă aşa se face politica, depunând plângeri penale, înseamnă că nu mai suntem în democraţie. Şi le e frică de alegeri, de votul românilor. Votul românilor este sfânt, nu trebuie să răstoarne o putere legitimă prin plângeri penale. Este ceva incredibil şi de neacceptat într-un stat de drept", a spus Firea, la Parlament.Preşedintele Comisiei economice din Senat, Florin Cîţu, a anunţat luni, într-o postare pe Facebook, că va depune plângere penală în cazul în care vor fi naţionalizaţi banii din Pilonul II de pensii."Este clar că pe hoţi doar cătuşele îi sperie. Asta se întâmplă cu PSD de trei zile încoace. În cazul în care Liviu, Olguţa, Vasilica, Viorel şi Eugen vor naţionaliza banii din Pilonul II de pensii, vă spun ce fac. Voi depune plângere penală împotriva găştii de mai sus pe care o voi semna personal şi vă aştept şi pe voi toţi să semnaţi alături de mine. Numai aşa îi oprim! Nu mai merge cu jumătăţi de măsură! Este vremea lucrurilor serioase!", a arătat senatorul PNL. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
12:00
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind înaintarea în gradul de general - cu patru stele, la trecerea în rezervă, a general-locotenentului - cu trei stele Costache Vasilică Sarcă din Serviciul de Informaţii Externe (SIE), informează Administraţia Prezidenţială.Costache Vasilică Sarcă este adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe din noiembrie 2005. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)
12:00
Strategia Partidului Social Democrat, după ce liderul PNL Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, se află în centrul discuţiilor şedinţei BPN al PSD, care a început luni, la Palatul Parlamentului.Unii lideri ai filialelor judeţene ale PSD sunt de părere că ar trebuie organizate mitinguri de susţinere pentru premier, în timp ce la centru nu s-a luat nicio decizie în acest sens.Înaintea şedinţei, vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a subliniat că votul românilor "este sfânt" şi nu trebuie răsturnat prin plângeri penale.La BPN al PSD participă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul de Interne, Carmen Dan, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, alţi membri ai conducerii formaţiunii.Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat joia trecută că a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Liderul liberal o acuză pe Dăncilă de înaltă trădare, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, uzurparea funcţiei şi divulgarea de informaţii secrete de stat. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi trimiterea la DIICOT a plângerii formulate de Orban, aceasta fiind structura competentă în acest caz, după cum precizau, pentru AGERPRES, oficiali ai Parchetului General.Vineri, Liviu Dragnea spunea că preşedintele Klaus Iohannis are dorinţa "de a prelua brutal guvernarea", nesocotind rezultatul alegerilor democratice, în urma unor ameninţări şi practicând "şantajul" împotriva premierului Viorica Dăncilă."Mie mi se pare o acuzaţie dementă, nu o acuzaţie gravă. În opinia mea, această sesizare, plângere sau ce a făcut această unealtă, este concepută şi redactată la Cotroceni şi eu cred că în foarte scurt timp vom avea toţi acces la textul acestei plângeri, vom constata cu toţii că este de fapt concepută la Cotroceni şi este ca urmare a ameninţărilor pe care preşedintele le-a îndreptat către doamna prim-ministru Dăncilă. Cu toţii o să vedem, sper, cât mai curând această plângere penală, că nu văd de ce ar trebui să fie ţinută secretă şi o să ne dăm seama din textul ei de foarte multe lucruri şi de faptul că ceea ce am spus noi în ultima perioadă se adevereşte şi anume dorinţa lui Klaus Iohannis de a prelua brutal guvernarea, ocolind alegerile democratice, nesocotind rezultatul alegerilor democratice, preluând-o în urma unor ameninţări, practicând şantaj împotriva primului ministru, punând presiune din ce în ce mai mare pe primul ministru al României, punându-l pe Orban să considere acte de înaltă trădare acţiunile unui prim-ministru ales democratic al României, că are întâlniri externe, aşa cum are orice prim-ministru din această lume sau din lumea democratică", declara Dragnea, vineri, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul croat au discutat despre plângerea penală pe care a făcut-o Ludovic Orban la adresa premierului Viorica Dăncilă.El a adăugat că a avut această întâlnire cu prim-ministrul croat şi a văzut că acesta "merge liber prin lume", poate avea întâlniri oficiale, poate discuta liber despre domeniile de interes pe care le are Croaţia, încearcă să promoveze interesul ţării sale. "Aşa face orice prim-ministru oriunde în lume, numai aici se pare că preşedintele României doreşte să aibă toată puterea şi controlul total pe toate instituţiile statului într-un mod nedemocratic, într-un mod brutal şi într-un mod neconstituţional", afirma Dragnea. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.