Confruntarea monștrilor. Elicopter american versus elicopter rus

Money.ro, 7 decembrie 2018 17:40

AH-64 Apache și Ka-25 sunt deseori considerate cel mai bune elicoptere de atac din lume. Primul a efectuat primul său zbor în 1975. De atunci, el a suferit o serie întreagă de modificări. Cea mai nouă versiune este AH-64E. Ka-52 a apărut în 1997 ca succesor al elicopterului Ka-50, mai cunoscut drept ”Rechinul negru”. Viteză Viteza maximă dezvoltată de Ka-52 este de 350 kilometri pe oră. În plus, el poate urca la o altitudine de 5400 de metri, cu o autonomie de zbor de peste 1000 de kilometri. Concurentul american se poate lăuda cu o viteză de 300 kilometri pe oră, dar cu o capacitate de a se ridică la o înălțime de 6200 de metri și o rază de zbor de 500 kilometri. Ka-52 are două axe cu trei palete care se învârt în direcții opuse. Acest lucru conferă aparatului rus o manevrabilitate sporită. Presa de la Moscova susține că elicopterul poate efecta o întoarcere de 90 de grade stând pe loc. Apache folosește un ax tradițional cu patru palete, dar și o elice pe coadă. Articolul integral pe DC BUSINESS 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Money.ro

Acum 8 ore
18:40
Aceste atacuri nu se limitează la companiile în sine. De foarte multe ori se extind la organizaţii civice, ONG-uri şi instituţii de stat, ce au legătură cu democraţia, integritatea electorală şi care sunt adesea în contact cu oficiali guvernamentali. Atacurile asupra organizaţiilor au vizat 104 conturi de angajaţi din posturi sensibile din România, Belgia, Franța, Germania, Polonia și Serbia. Specialiștii în securitate cibernetică spun că hackerii fac parte din grupul Strontium, un grup care a apărut inițial sub anonimat în anul 2007 și stă la baza atacurilor cibernetice care au avut loc în Statele Unite și în Europa. Este vorba despre o amenințare puternică. În anunțul făcut de Microsoft se atrage atenția și asupra alegerilor europarlamentare din luna mai 2019. În acest caz sunt prevăzute tentative de intimidare ale alegătorilor. Liviu Arsene, specialist în securitate informatică: „Această grupare, acționează în Europa încă din 2007 și în general a fost folosită pentru a colecta date și informații legate de teme sensibile pentru Rusia. Nu este prima dată cânt ne confruntăm cu un astfel de atac. Se întâmplă încă din 2015. Am derulat investigații cu serviciile de informații din plan local și internațional și am identificat victime precum instituții guvernamentale și servicii de telecomunicații ce au fost în mod direct vizate. Vârfurile de activitate ale grupării respective au fost în general înregistrate în paralel cu evenimente internaționale majore, precum campania electorală pentru alegerile prezidențiale din SUA, dar și alegerile din Franța. Campania electorală a lui Emmanuel Macron a suferit un atac cibernetic foarte puternic. Referitor la alegerile europarlamentare din mai 2019, putem spune că atacurile vizează în general persoane importante din mediul politic. Sunt infectate mailurile acestora. Spre exemplu, în toate campaniile investigate de noi exista un e-mail cu un atașament ce părea să fie planul de campanie electorală al candidatului. Cineva din staff-ul acelei persoane deschide e-mailul, se infecta, iar de acolo atacatorii reușeau să se infiltreze într-o serie de sisteme și colectau informații pe care apoi le dezvăluiau în mediul public cu scopul de a schimba opinia publică sau de a dezinforma și a manipula informațiile referitoare la candidatul vizat. Există situații în care riscul unor astfel de atacuri poate fi redus prin instalarea unor sisteme de securitate. Astfel, organizația, victima, să identifice din timp că a avut loc o breșă de securitate și să oprească breșa înainte ca datele respective să ajungă să fie exploatate de către atacator.” 
Acum 12 ore
16:30
Secția pentru anchetarea magistraților a înregistrat o plângere penală adresată de site-ul Lumea Justiției (luju.ro) în care sunt vizați nici mai mult nici mai puțin decât Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pe Justiție Vera Jourova, Augstin Lazăr, procurorul general al României, dar și Angela Cristea, șefa reprezentanței Comisiei Europene în România.De asemenea, plângerea îi vizează și pe cei care au tehnoredactat ultimul raport MCV, cel din 13 noiembrie 2018.Toți aceștia „vor trebui să se prezinte (...) ca să dea cu subsemnatul”, mai scriu cei de la luju.ro.Potrivit sursei citate, ei sunt acuzați de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual și comunicare de informații false.
16:10
Taxele şi impozitele locale din Bucureşti vor fi indexate, în 2019, cu un coeficient de inflaţie de 4,6%, un proiect în acest sens fiind în dezbatere publică pe site-ul Primăriei. Reprezentanţii municipalităţii anunţă că indexarea este prevăzută de Codul Fiscal şi trebuie făcută anual, până la 30 aprilie, iar aserţiunile potrivit cărora primarul general intenţionează să majoreze taxele sunt ”tendenţioase şi nereale”. Codul Fiscal spune la art 491, aliniat 1 și 2: „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sumele indexate conform alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului local și se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București”. Primăria Capitalei anunţă că are obligaţia legală să modifice taxele şi impozitele în funcţie de indicele de inflaţie, şi consideră că ”aserţiunile potrivit cărora Primăria sau primarul general intenţionează să majoreze taxele sunt tendenţioase şi nereale”. Sursa citată a precizat că, este vorba de creşteri de 4-7 lei pentru o garsonieră; 4-9 lei pentru un apartament cu 2 camere; 7-12 lei pentru un apartament cu 3 camere şi 9-18 lei pentru un apartament cu 4 camere. Creşterile pentru mijloacele de transport se diferenţiaza în funcţie de capacitatea cilindrică astfel, pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 2000 cmc nu există creştere, întrucât coeficientul de indexare este mic, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 2000 cmc creşterile variază, între 10 şi 294 de lei. Nivelul impozitului pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată, egală sau mai mare de 12 tone, nu a fost indexat, întrucât nivelul impozitului a fost prevăzut la punctele 94 şi 95 din O.U.G. nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015. ”Mai mult decât atât, facem precizarea că, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţă decizională în administraţia publică, proiectul de act normativ este necesar a fi adus la cunoştinţă publică, cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice”, au mai transmis reprezentanţii Primăriei Capitalei. Pe site-ul municipaităţii poate fi consultat proiectul care prevede indexarea taxelor şi impozitelor.
16:00
Înștiințarea respectivă a fost primită de o firmă cu datorii la stat, pentru suma de 1 lei, deși trimiterea plicului costă ANAF-ul aproximativ 1-2 lei. Profit.ro scrie însă că este posibil ca firma să aibă datorii mai mari la stat, caz în care ANAF este obligat de legislația fiscală în vigoare să trimită înștiințări de plată pentru fiecare datorie separat. Așadar, în asemenea cazuri, ANAF nu face decât să aplice legea existentă, cu toate că trimiterea unui plic cu notificarea poate costa mai mult decât datoria în sine. În urmă cu o lună, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că ANAF va fi restructurat din temelii, din punct de vedere al atribuţiilor, şi că nu va mai face popriri pe sume mai mici de 40 de lei. „Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, a mai spus Teodorovici, care a promis că această problemă va fi rezolvată în prima parte a anului. Potrivit unui Ordin al preşedintelui ANAF, ce are ca scop optimizarea costurile cu recuperarea creanţelor nesemnificative şi cu recuperarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cu valoare redusă, creanțele fiscale mai mici de 40 de lei ar urma să fie anulate automat la începutul fiecărui an. Motivul pentru care ANAF face această „ştergere” a micilor restanţe este că suma cheltuielilor de executare silită este mai mare decât cea care trebuie recuperată. Prin urmare, în primele şapte zile ale anului 2019 au fost şterse automat din evidenţa ANAF, valabilă până la data de 31 decembrie 2018, datoriile fiscale mai mici de 40 de lei. Potrivit Codului de procedură fiscală, ”creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanţelor fiscale datorate şi neachitate de debitori”.
16:00
„Vedeţi, oricum s-a votat bugetul şi presa independentă este supusă unui atac, deoarece de la Serviciu Român de Informaţii şi de la alte servicii au fost reduse bugetele. Este un atac împotriva presei independente, şi atunci să mai vii şi cu amenzi din partea CNA deja e prea mult!” - a afirmat ironic deputatul PSD, după care s-a îndreptat spre banca sa, potrivit stirileprotv.ro.Însă pe drumul spre grupul său s-a răzgândit şi a mers nervos spre deputatul Ionuţ Moşteanu, cei doi dând impresia că sunt gata să se bată. După câteva secunde în care cei doi au avut schimburi de replici neprinse pe înregistrările audio, colegii din partidele lor au mers să îi despartă.Liviu Pleşoianu a plecat pentru moment din zona deputaţilor USR, apoi a revenit acesta continuând replicile cu alţi reprezentanţi ai formaţiunii conduse de Dan Barna. Tot conflictul a început de la poziţionările politice în ceea ce priveşte sancţiunile date de CNA. „Papiţoiul Pleşoianu de la PSD nu ştie cum să mai iasă în evidenţă să mai facă şi el o ştire. După ce l-a premiat Sputnik pentru serviciile aduse ruşilor, după ce şi-a anunţat candidatura pe prezidenţiale azi a sărit la scandal în plen când i-am zis că nu numai Realitatea are datorii la stat, ci şi Voiculescu, acţionarul Antenelor. Eu îl înţeţeg că e o perioadă grea şi stresantă să fii parlamentar PSD în România şi să te înjure toată lumea. Dacă e stresat, îi recomand o vacanţă. Sau mult magneziu + B6"“, a scris Ionuţ Moşteanu pe Facebook.
13:30
OpenAI, compania de cercetări non-profit susținută de Elon Musk, Reid Hoffman, Sam Altman și alții, spune că noul său model de inteligență artificială, numit GPT2, este atât de bun, încât există riscul de a fi folosit în mod abuziv pentru a crea știri false. GPT2 este un generator automat de texte, de la câteva cuvinte la o pagină întreagă. Programul redactează în mod independent articole utilizând un set de date cuprinzând opt milioane de pagini web plecând de la doar câteva rânduri de text scrise de om. Atunci când primeşte o propoziţie, softul foloseşte metode statistice pentru a încerca să ghicească ce cuvinte vor urma, astfel că următoarele propoziţii vor suna coerent.
13:30
Livrările limitate, deficitele mari şi interesul crescut din partea investitorilor speculativi au dus la creşterea cu 19% a preţurilor la paladiu în acest an, potrivit Agerpres. Cotaţia acestui metal, utilizat în principal la producţia de catalizatoare pentru vehicule, a atins un nivel record de 1.500,50 dolari pe uncie miercuri, în creştere cu 0,8% faţă de cotaţia de 1.492 dolari pentru o uncie marţi. Cererea pentru paladiu creşte an de an deoarece este foarte folosit în industria auto. "Cerinţele de mediu sunt din ce în ce mai dure, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mult paladiu în fabricarea maşinilor", a explicat Yuichi Ikemizu, director în cadrul ICBC Standard Bank din Tokyo. mai multe, pe stirileprotv.ro
Acum 24 ore
13:20
"Drumul Județean 592 care face legătura între Timișoara și Moșnița Nouă. Autoritățile încearcă de câțiva ani de zile să lărgească această porțiune de 4 kilometri la patru benzi, însă de atunci și până acum, ideile au rămas doar la stadiul de proiect", Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara. La orele de vârf, drumul ce leagă Timișoara de Moșnița Nouă e un coșmar pentru șoferi, care stau zeci de minute în trafic ca să parcurgă 4 kilometri. „Dimineață de la ora 6 până la ora 10 nu se poate circula, se circulă bară în bară. Nici nu este trecere de pietoni decât într-un singur loc, așa că este dezastru. Nu știu care e conducerea, dar dezastru, dezastru, cu doi de D." Drumul este "un dezastru" chiar și pentru pietoni sau bicicliști. „Circulăm efectiv pe drum cu mașinile, se circulă cu peste 70 la oră și devine destul de stresant. Când mă aflu pe el mă simt în pericol pentru că este îngust și e trafic puternic, e destul de mare traficul." „Așteptăm cu nerăbdare investiția, așteptăm cu nerăbdare aceste girații și acea bandă delimitară între benzi pentru a nu se mai traversa haotic, așteptăm cu nerăbdare ca și cei care nu agrează să spun cu ghilimelele de rigoare această investiție să vadă partea plină a paharului pentru că cred că 99,9% din populația Moșniței își doresc această investiție", spune Florin Bucur - primarul comunei Moșnița Nouă. „De vină pentru blocarea constantă a acestui proiect sunt interesele imobiliare spun autoritățile pentru că de o parte și de alta a drumului s-au construit cartiere rezidențiale", Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara. „Îmi este foarte greu să înțeleg dorința unora de a bloca acest proiect mă bucur totuți că și nici nu cred că mai are rostul să mai analizăm, important este că a fost aprobat și mergem mai departe, cred că cei totuși care au blocat acest proiect au avut cu totul alte interese decât să dezvoltăm acea zonă", completează Călin Dobra - președinte al CJ Timiș. Singurul act mai mai lipsea pentru începerea proiectării era un aviz de Agenția de Mediu. Este al doilea emis doar în acest an, pentru că primul a fost contestat. De altfel, cei nemulțumiți mai au 2 zile la dispoziție ca să își exprime părerea. Costurile pentru reabilitarea drumului dintre Timișoara și Moșnița Nouă se ridică la 32 de milioane de lei, iar banii vin în proporție de 90 la sută de la bugetul de stat. 
13:20
În cadrul DNA sunt șase funcții de conducere pentru care numirea se face prin decret semnat de președintele României. În acest moment, procurorul șef este delegat pe funcție. În aceeași situație se regăsesc și șeful structurii de combatere a corupției și șeful secției judiciare. Ei ar urma să părăsească aceste funcții în termen de 45 de zile de la momentul în care ordonanța de urgență adoptată ieri de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare. La Parchetul de pe lângă instanța supremă, doi dintre șefii de secții sunt numiți interimar prin hotărâri ale secției pentru procurori de la CSM. Este vorba despre secția de resurse umane a Parchetului general și despre secția judiciară. Și la DIICOT există o astfel de situație. Unul dintre cei doi adjuncți, Giorgiana Hosu, este numită de secția pentru procurori pentru un mandat interimar cu durata de șase luni. Toate aceste mandate ar urma să înceteze ca efect al noii ordonanțe. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea că această prevedere a fost introdusă în OUG tocmai pentru a asigura stabilitatea la vârful marilor parchete. Ministrul este însă contrazis atât de Parchetul general, cât și de procurorii din CSM. De asemenea, opoziția parlamentară l-a criticat pe Tudorel Toader. 
13:10
În acest context, Directorul General al Romgaz, Adrian Volintiru, a semnat “Scrisoarea de Intenție” adresată SGC Advisory Council, prezidat de Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev.Prin acest document oficial, Romgaz şi-a exprimat interesul de a analiza oportunitatea de a folosi infrastructura Coridorului Sudic pentru asigurarea siguranței în alimentarea cu gaze naturale şi diversificarea surselor atât pentru țara noastră cât şi pentru țările riverane României.[caption id="attachment_320275" align="alignleft" width="233"] Adrian Volintiru, director general Romgaz[/caption]Adrian Volintiru a declarat: „Prin semnarea acestui document, Romgaz şi implicit România intenționează să devină un actor important, cu rol strategic în regiune şi un partener de încredere pentru țările implicate în realizarea acestor proiecte de anvergură. România este deja implicată în dezvoltarea Coridorului Vertical şi este interesată de preluarea unor volume importante de gaz din Coridorul Sudic. În acest context, Romgaz va continua dezvoltarea relațiilor de colaborare cu companii similare, implicate în construcția şi exploatarea Coridorului Sudic”.În cadrul vizitei oficiale efectuate de delegaţia Romgaz în Azerbaidjan, au avut loc întâlniri bilaterale cu reprezentanţii companiei SOCAR, în vederea continuării discuțiilor şi stabilirii liniilor directoare de colaborare pentru perioada următoare.Reprezentanţii SOCAR şi-au manifestat interesul de a deveni parteneri ai Romgaz în proiecte de interes comun şi de a activa nu doar în România şi Azerbaidjan, ci şi în alte ţări cu potențial pentru ambele companii.Adrian Volintiru a declarat: „Vizita de la SOCAR, vine în contextul identificării de noi oportunități de colaborare care să confere o poziționare de importanţă strategică pentru România în regiune şi care poate oferi noi oportunități de afaceri pentru Romgaz. Disponibilitatea SOCAR de a identifica împreună cu Romgaz variante de colaborare, confirmă recunoașterea companiei Romgaz ca partener solid în planurile viitoare de dezvoltare regională.”La cea de-a cincea întâlnire a SGC Advisory Council au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei din România, Azerbaidjan, Turcia şi a celorlalte state implicate în proiect, alături de înalți responsabili europeni precum şi de reprezentanți ai Băncii Mondiale, BEI, BERD şi International Finance Corporation (IFC).  
13:10
Mai mulți informatori au dezvăluit comitetului de anchetă că decizia de mutare a armamentului nuclear în regat ar putea destabiliza Orientul Mijlociu. Potrivit BBC, firme apropiate președintelui Donald Trump au făcut presiuni pentru mutarea tehnologiei nucleare în Arabia Saudită. Comitetul Casei Reprezentanților a întocmit un raport conform căruia o anchetă în acest caz este „critică, întrucât eforturile Administrației Trump de transfer a tehnologiei nucleare americane pare să fie în curs de desfășurare”. Președintele Donald Trump s-a întâlnit cu dezvoltatorii de tehnologie nucleară la Casa Albă, pe 12 februarie, pentru a discuta construcția unor reactoare nucleare în țări din Orientul Mijlociu, inclusiv în Arabia Saudită. Ginerele lui Donald Trump, consultant al Casei Albe, Jared Kushner va merge în vizită în țările arabe, luna aceasta, pentru a discuta despre perspectivele economice „ale planului de pace al administrației Trump”. Mutarea tehnologiei nucleare în Arabia Saudită este o încălcare a legilor din SUA privind armamentul nuclear. Legiuitorii se tem că acordarea accesului la tehnologia nucleară Arabiei Saudite ar putea declanșa o cursă periculoasă a înarmării nucleare într-o zonă în care există deja tensiuni. Oficialii Arabiei Saudite au declarat că țara are nevoie de tehnologia nucleară pentru a-și diversifica sursele de energie și a răspunde unei cereri în creștere de energie. Raportul Casei Reprezentanților a fost întocmit după ce mai mulți avertizori de integritate („whistleblowers”) au prezentat documente oficiale care arată schimbul de mesaje dintre administrația Trump și companiile de reactoare nucleare, care ar putea câștiga miliarde de dolari de pe urma contractelor asociate construirii și operării facilităților nucleare în Arabia Saudită. Donald Trump ar fi direct implicat în mutarea tehnologiei nucleare în Orientul Mijlociu, mai arată informațiile avertizorilor. Casa Albă nu a oferit deocamdată un punct de vedere cu privire la aceste acțiuni. Ancheta Casei Reprezentanților urmează să stabilească dacă administrația Trump a acționat „în interesul securității naționale a Statelor Unite sau în inetersul persoanelor care vor avea un câștig financiar considerabil” de pe urma acestei decizii. Printre companiile care ar urma să beneficieze de pe urma mutării se numără: IP3 International, o companie privată condusă de foști ofițeri miliari și ofciali din serviciile de securitate ACU Strategic Partners, o firmă de consultanță în energia nucleară, condusă de Alex CopsonColony NorthStar, o firmă de investiții imobiliare Flynn Intel Group, o firmă de consultanță și lobby a lui Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, care a fost găsit vinovat că a mințit în legătură cu amestecul Rusiei în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016.
13:10
Se încadrează aici numirea unui tânăr de 29 de ani, fără experiență, la cârma celui mai mare aeroport al țării, crearea de haos în serviciile de taximetrie de la Otopeni sau rezultatele dezastruoase înregistrate de companiile subordonate Ministerului Transporturilor în mandatul său. Promisiunile încălcate privind construirea de autostrăzi nu au lipsit. Digi 24.ro reamintește câteva episoade din mandatului lui Cuc la Transporturi de acum doi ani. Opinia lui Liviu Dragnea Forțat să îl schimbe, liderul PSD Liviu Dragnea îi lua la finele lui 2017 apărarea. Cuc că ”este un tânăr capabil”, dar care nu a reuşit să comunice realizările sale. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat demisia lui Cuc, pe care l-a caracterizat ca ”un tânăr bun, capabil”. ”A prezentat cum a găsit ministerul (...) Dacă ar fi găsit Ministerul Transporturilor cum îl va găsi noul ministru, roata se învârtea altfel”, a spus Dragnea. Preşedintele Dragnea i-a reproşat lui Cuc doar abilităţile reduse de comunicare. ”Pentru faptul că nu a reuşit să comunice şi că nu a explicat cum a găsit Ministerul Transporturilor, şi-a asumat el răspunderea şi asta arată că este un om de onoare”, a mai spus Dragnea. Episodul „taximetrie la Otopeni” Un alt episod aparte a avut loc în perioada în care Răzvan Cuc era secretar de stat în Ministerul Transporturilor (premergătoare primul său mandat ca ministru al Transporturilor). În opinia lui Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în guvernul Cioloș, Răzvan Cuc, a creat haos la aeroportul Otopeni încercând să rezolve problema taxiurilor. „E atât de genial omul nostru încât astăzi va deveni ministrul Transporturilor”, menţiona Ghinea la numirea lui Cuc ca ministru. Redăm postarea lui Ghinea privitoare la Răzvan Cuc: „Mai ţineţi minte asta primăvară când nu se găseau taxiuri la aeroport? V-aţi enervat? Imaginaţi-vă cum era să îţi pese de problema asta, să lucrezi la Guvern şi să fii dus de nas de oamenii din ministere. Până la urmă am aflat că în spatele problemei era un geniu neînţeles. Omul tocmai inventase o nouă politică antiterorism şi anti-violatori de japoneze: nişte dosare de completat şi un portbagaj mai mare. E atât de genial omul nostru încât astăzi va deveni ministrul Transporturilor (...) În esenţă, dl Cuc zicea că au descoperit două ordonanţe din 2001 şi 2003 care cer că taximetriştii să fie autorizaţi şi de poliţia de frontieră şi să aibă portbagaje de 500 de litri. Evident, taximetriştii au zis pas, oricum nu aveau portbagajul aşa încăpător şi nu aveau chef de noi dosare. Dar de ce se apucase ministerul acum brusc să aplice două ordonanţe care zăceau de 12 şi 14 ani neaplicate? Pentru ca să nu păţim atentate teroriste şi să nu mai păţim cum a fost cu japoneză omorâtă de un taximetrist acum 4 ani, zice dl Cuc. Logic, nu? Reproduc mai jos această operă de logica de public policy PSD. Este genială în felul său. Repet: ne întorsesem în timp cu taxiurile la aeroport, era haos şi scandal pentru că Ministerul Transporturilor îşi adusese aminte de două articole din două ordonanţe pe care nu le aplicase niciodată. Întrebare: dl Cuc a vrut să enerveze lumea pe tehnocraţi? Adică a fost o conspiraţie sau a fost prostie? A fost mafia de la Otopeni care pierduse rentele din jecmaneală străinilor? Sau a fost doar prostie? Atunci m-am gândit că e prostie. Acum mă gândesc că nu”, spune Ghinea. Cerințele dezgropate de Răzvan Cuc, privind capacitatea portbagajelor la taxiurile care deserveau Aeroportul Otopeni, au fost de fapt parte a unei licitații trucate în anii 2000 când a existat o singură firmă de taximetrie care deținea autoturisme al căror portbagaj era de capacitate mare. Mai multe, pe Digi24.ro.
12:50
Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF desfăşoară, din 12 februarie, o inspecţie fiscală la o bancă, care are ca obiect impozitul pe profit datorat în perioada 2013 – 2017. Banca a fost avizată în data de 10 ianuarie cu privire la efectuarea inspecţiei, precizează documentul, citat de Mediafax.DGAMC desfăşoară în prezent inspecţii fiscale parţiale şi la alte două instituţii bancare. Acestea au fost începute în anul 2018 şi vizează impozitul pe profit şi impozitul pe veniturile obţinute din România de persoane juridice nerezidente în perioada 2011 - 2016, respectiv 2012 – 2017.Direcţia pentru mari contribuabili nu desfaşoară alte acţiuni de verificare la alte instituţii din sistemul bancar.Inspecţiile fiscale parţiale, mai sus menţionate, se desfăşoară în baza analizei de risc fiscal şi în cadrul acestora sunt verificate toate operaţiunile şi aspectele care sunt relevante pentru determinarea corectă a bazei impozabile, în perioada avizată, precizează ANAF.La începutul acestui an ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili, pe multinaţionale, pe companiile ce recurg la optimizări fiscale pentru a diminua plăţile de impozite către stat. Ministrul a vorbit atunci de exemplul unei bănci care a plătit dobânzi supraevaluate, de 7 milioane de euro, băncii mamă, valoarea prejudiciului fiind de 1 milion de euro.
12:40
Premierul Viorica Dăncilă a declara zilele trecute că prin intermediul programelor PNDL a fost scoasă ţara din noroaie şi că din cele aproape 12.700 de investiţii, peste 10.000 au fost în mediul rural. Însă, o investigație a jurnalistului Alex Nedea, pentru Recorder.ro, arată că cel mai mare program de modernizare a satului românesc din ultimii 30 de ani este, într-o bună măsură, un jaf generalizat: lucrări făcute de mântuială și cu prețuri supraevaluate de zeci de ori; telefoane venite direct din Guvern care condiționează acordarea finanțărilor în funcție de alegerea firmei cu care se face lucrarea; primari care se ascund sau se îmbolnăvesc instantaneu când presa le cere explicații pentru cheltuirea banilor; un preot de la o măruntă parohie de țară care, în timp ce era consilier în Ministerul Dezvoltării, controla o rețea de firme prin care încasa milioane de euro din PNDL; artificii procedurale prin care contractele sunt sparte în bucăți mai mici pentru a evita organizarea de licitații. Potrivit sursei citate, cele 10 miliarde de euro alocate până acum către Programul Național de Dezvoltare Locală sunt, în primul rând, bani tăiați de la investițiile în mari proiecte de infrastructură. 
10:30
În solicitarea adresată instanţei, șoferul a arătat că, în timp ce se deplasa cu autoturismul său, la intrarea în municipiul Vaslui, dinspre Negreşti, în dreptul restaurantului Roma, a trecut cu roţile din dreapta ale autoturismului peste o groapă formată în timp, pe partea carosabilă a drumului, pe sensul de mers , fără a o fi observat în prealabil – nefiind semnalizată, scrie Adevărul.ro. Șoferul și martorii au declarat că groapa avea un diametru de un metru și o adâncime de 20 de centimetri. Drept urmare, șoferul a făcut pană și a trebuit să își ducă mașina în service pentru reparații, unde a plătit 520 de lei, având roțile dreapta spate și dreapta față avariate. Consiliul Județean Vaslui a solicitat instanței să respingă solicitarea șoferului, motivând că acesta nu s-a prezentat la Poliție pentru a-i fi întocmit un proces verbal de constatare a pagubei și că acesta nu poate demonstra că și-a distrus anvelopele în groapa respectivă. Cu toate acestea, judecătorii i-au dat câștig de cauză șoferului. „Lipsa întocmirii documentelor de constatarea a avariilor de către organele de poliţie, conform dispoziţiilor Codului Rutier în vigoare la data producerii evenimentului rutier, invocate în apărare de către pârâtă, nu este de natură a conduce la înlăturarea răspunderii civile delictuale, în condiţiile în care, prin probatoriul administrat în faţa instanţei de judecată s-a făcut dovada existenţei faptei ilicite, a prejudiciului şi a legăturii de cauzalitate dintre cele două. Se observă că dispoziţiile art. 80 din OUG nr. 195/2002 au fost edictate în scopul monitorizării evenimentelor rutiere ce au ca urmare pagube materiale, altele decât cele cauzate prin accidente , în definiţia Codului Rutier şi nu constituie o procedură prealabilă obligatorie în scopul constatării întinderii pagubelor pricinuite prin asemenea evenimente rutiere” , au motivat magistraţii Judecătoriei Vaslui decizia prin care au obligat UAT Vaslui să achite conducătorului auto contravaloarea reparaţiilor, dar şi cheltuielile judiciare, costul expertizei efectuate ridicându-se la 1.250 lei. 
10:20
„Dragi prieteni, cu părere de rău vă anunţăm închiderea ultimei cafenele Esquires Coffee din România. A fost o experienţă deosebită să vă avem drept clienţi şi sperăm că am creat o impresie cel puţin plăcută în interacţiunile voastre cu noi”, se arată pe pagina de Facebook a lanţului de cafenele Esquires Coffee Romania.Cafenele sub acest brand au fost deschise în ultimele luni doar în Bucureşti, în Piaţa Victoriei şi Veranda Mall, fiind pregătită o unitate şi în Centrul Vechi al Capitalei, scrie profit.ro.
10:20
Închiderea acestei uzine, amplasată în sud-vestul Marii Britanii, a fost anunţată în premieră de Sky News şi BBC, iar ulterior a fost confirmată şi de deputatul conservator din regiunea Swindon, Justin Tomlison, scrie Agerpres. Decizia celor de la Honda de a închide uzina de la Swindon, care potrivit presei britanice ar urma să fie anunţată în mod oficial marţi dimineaţa, este o nouă lovitură pentru Guvernul de la Londra care se luptă să menţină atractivitatea ţării în pofida turbulenţelor provocate de Brexit şi a incertitudinilor care există în mediul industrial cu privire la consecinţele ieşirii din UE fără un acord. În urmă cu doar două săptămâni, un alt constructor auto japonez, Nissan, a provocat o surpriză prin anunţul că renunţat la planurile privind construcţia modelului crossover X-Trail la uzina sa de la Sunderland (nord-estul Marii Britanii). Nissan, Honda şi un al treilea producător nipon Toyota, sunt responsabile împreună pentru aproape jumătate din automobilele construite în Marea Britanie. Pe lângă Brexit, sectorul auto din Marea Britanie se confruntă cu numeroase provocări, precum scăderea vânzărilor de automobile diesel sau încetinirea pieţei auto chineze. La începutul anului, producătorul auto britanic Jaguar Land Rover a anunţat că va renunţa la 4.500 de locuri de muncă, adică 10% din efectiv. La rândul său grupul american Ford va renunţa la 1.000 de locuri de muncă din Marea Britanie, în cadrul unui amplu plan de restructurare a operaţiunilor din Europa. sursa: PROTV
09:30
Dacă este să ne raportăm doar la Europa de Est, Bucureştiul mai urcă câteva trepte şi ocupă locul trei, „bătându-se pentru titlu” cu oraşele Chelyabinsk din Rusia şi Dnipro din Ucraina. La polul opus, cele mai nepoluate oraşe sunt: Viena (Austria), Stockholm (Suedia), Zurich (Elveţia), Reykjavik (Islanda) şi Helsinki (Finlanda). Numbeo.com este una dintre cele mai mari baze de date care prezintă informații despre utilizatori, oraşe şi ţări din întreaga lume. Platforma online oferă informaţii actuale despre condiţiile de viaţă ale lumii, inclusiv costul vieţii, indicatorii de locuinţe, îngrijirea sănătăţii, traficul, criminalitatea şi poluarea. Monitorizează aproape 9.000 de oraşe şi are peste 420.000 de contribuitori. Indicii poluării din dreptul Bucureştiului variază undeva între 73.87 şi 131.45. „73 şi 131 înseamnă cantitatea în micrograme de emisii în atmosferă pe metru cub (m3). Adică noi avem un standard, spune Uninea Europeană, de 50 de micrograme care nu trebuie depăşit sub nicio formă. În Bucureşti vedeţi bine că depăşim şi de trei ori cantitatea de emisii din atmosferă” a explicat petru G4Media.ro, Daniel Trifu, activist de mediu. mai multe, pe G4media.ro 
09:20
Șase bărbați și o femeie au ajuns la secția 17 de poliție. După ei, şi mai mulți membri ai mișcării Rezist, care au venit să îi susțină. 
09:20
Primul dintre mesajele lui Mihai Şora, ajuns la venerabila vârstă de 102 ani, spune că dacă nici acum după Ordonanța de Urgență a lui Toader, românii nu înţeleg spre ce ne îndreptăm, "înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii": "Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți – adică NU VEDEȚI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România!", este mesajul lui Mihai Şora. Într-un al doilea mesaj, filosoful trimite la un reportaj Recorder care dezvăluie hoțiile pesediste, jaful din primării și din consiliile județene. "Dar perversiunea Hidrei întrece adesea orice imaginație, iar furtul cu „acte în regulă" este mult mai greu de scos la iveală, demontat și corectat", spune Şora. "Am auzit cu toții de hoțiile pesediste, de jaful din primării și din consiliile județene, de sărăcia în care se zbate satul românesc, de presiunile asupra oamenilor cinstiți și de luptele acestora cu prăduitorii țării, acolo, la firul ierbii, în teritoriu. Dar perversiunea Hidrei întrece adesea orice imaginație, iar furtul cu „acte în regulă" este mult mai greu de scos la iveală, demontat și corectat. mai multe, pe Realitatea.Net
09:10
Este vorba despre ancheta privind plăţile efectuate de fostul său avocat, Michael Cohen, unor femei, Stormy Daniels şi Karen McDougal, pentru a le cumpăra tăcerea privind o presupusă legătură cu Donald Trump. Îngrijorat să vadă că dosarul îl ameninţă mult prea aproape, liderul de la Casa Albă i-ar fi cerut procurorului general interimar, Matthew Whitaker, să intervină. El şi-a exprimat dorinţa ca procurorul general din Manhattan, Geoffrey Berman, considerat un susţinător al lui Donald Trump, să preia conducerea anchetei. Geoffrey Berman s-a recuzat din anchetă pentru a evita orice bănuială de conflict de interese. Până în prezent, a încredinţat ancheta unuia dintre procurorii echipei sale, Robert Khuzami. Potrivit New York Times, nimic nu arată că, ulterior, procurorul general interimar ar fi întreprins vreun demers pentru a urma ordinele preşedintelui. Geoffrey Berman nu a intervenit în anchetă.Joi, Matthew Whitaker a fost înlocuit cu Bill Barr, după confirmarea sa în Senat. În dosarul amintit de New York Times, Michael Cohen a fost condamnat în decembrie la trei ani de închisoare, în special pentru încălcarea legislaţiei privind finanţarea campaniilor electorale.
09:10
"Fiecare vizită aici ne oferă unica posibilitate de cooperare cu partenerii noştri maritimi", a declarat comandorul Mathew Powell. În comunicatul Flotei a VI-a a SUA se subliniază că prezenţa distrugătorului în Marea Neagră va consolida stabilitatea în regiune. De asemenea, "Donald Cook" va desfăşura manevre comune cu nave ale aliaţilor din NATO şi ale partenerilor din regiune. Aceasta este a doua deplasare a distrugătorului american în Marea Neagră de la începutul acestui an. În luna ianuarie, USS "Donald Cook" a intrat în portul Batumi din Georgia şi a participat la exerciţii cu două nave ale Pazei de Coastă a Georgiei. Distrugtorul "Donald Cook" a fost dat în exploatare din anul 1998, iar principalul armament aflat în dotarea acestuia sunt rachetele de croazieră "Tomahawk". La bordul vasului se află între 56 şi 96 de rachete de acest tip. mai multe, pe adevarul.ro 
09:10
 Doi senatori trecuţi prin tragedii care i-au lăsat cu infirmităţi, cer ca toţi cei ce şi-au pierdut ambele mâini sau ambele picioare, să primească certificat de handicap permanent. Aceşti oameni nu vor mai fi siliţi să se târască periodic pe treptele inistitutiilor publice, pentru a li se confirmă suferinţă. mai multe, pe ProTV 
09:00
 Nu însă fără scandal! Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan i-a reproşat lui Liviu Dragnea că ”face pe stăpânul PSD”. Faptul că Răzvan Cuc a mai fost minstru al Transporturilor şi că a fost remaniat din Guvernul condus de Mihai Tudose nu a contat prea mult pentru liderii PSD. La fel cum nu a contat nici lipsa de experienţă în administraţie a lui Daniel Suciu, actual lider al deputaţilor social-democraţi. Amândoi au fost votaţi de aproape toţi liderii de partid. Viorica Dăncilă: “Am hotărât ca la Ministerul Transporturilor să meargă Răzvan Cuc, care a mai ocupat această funcţie şi care are experienţa şi expertiză necesară pentru a prelua acest minister. Iar la Ministerul Dezvoltări Regionale şi în acelaşi timp ca şi vice premier - Daniel Suciu. Eu cred că Daniel Suciu are şi experienţă şi expertiza necesară şi că va fi un ministru al Dezvoltării foarte bun.” mai multe, pe ProTV 
09:00
Ce-i putem asigura unui copil din alocație, în fiecare lună? Asta vom încerca să aflăm în reportajul următor. Suntem într-un supermarket şi vom pune în coş strictul necesar pentru copii, dar, evident cu condiţia să ne încadrăm şi în suma primită de la Guvern. Prima oprire. Rafturile cu marfa destinată bebelușilor. 200 de lei ofera, în fiecare lună, alocaţie pentru copiii sub 2 ani, statul român. Ei bine, de aceşti bani, părinţii pot să cumpere trei cutii cu lapte praf, atât cât este necesar unui bebeluş sub 2 ani. Au rămas 35 de lei din care vom cumpăra 20 de scutece. Acestea sunt suficiente doar pentru o săptămână. De luna viitoare, când alocaţia va fi majorată la 300 de lei, părinţii vor putea cumpăra un bax care le-ar putea ajunge copiilor pentru o lună. Pentru copiii mai mari de 2 ani, statul aloca, în fiecare lună, 84 de lei. Am încercat şi noi să ne încadrăm în această sumă. Am cumpărat 500 de grame de caşcaval, 2 litri de lapte, o pâine şi 30 de ouă. Şi dacă ouăle ar ajunge, de exemplu, pâine trebuie, cu siguranţă, mai multă şi vom fi, în acest fel, la limită. 
07:20
  Modificările au fost decise în cadrul unui acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene la care au ajuns reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European. Potrivit acordului, cărţile de identitate vor avea un format uniform de card de credit, o zonă de citire optică şi va respecta standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). Acestea vor trebui, de asemenea, să includă o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact, informează News.ro. Ministerul Afacerilor Interne anunţă că noile norme propuse vor îmbunătăţi securitatea acestor documente prin introducerea unor standarde minime, atât pentru informaţiile conţinute, cât şi pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care le emit. ”Securitatea pe întreg teritoriul UE nu poate fi realizată decât prin asigurarea securităţii în fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite să depistăm mai uşor cazurile de fraudare a documentelor şi de furt de identitate, îngreunând acţiunile teroriştilor şi infractorilor şi facilitând totodată libera circulaţie a călătorilor de bună credinţă”, a declarat Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne. Cărţile de identitate vor indica, de asemenea, codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE. Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani. Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care să adapteze legislaţia naţională la cerinţele europene. ”În noile cărţi de identitate ale cetăţenilor români vor fi introduse elemente de siguranţă în plus faţă de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara ţării, dar şi pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituţii publice. De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, au mai transmis oficialii MAI. Potrivit acestora, mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii. 
07:20
Apple a devenit cel mai bun exemplu de eludare a plății taxelor în lumea corporațiilor în momentul în care a pretins că un număr de câteva sute de persoane care lucrează în Irlanda sunt adevărata sursă a profiturilor sale, după care a încheiat o înțelegere cu guvernul acestei țări care i-a permis companiei să plătească o taxă de 0,005% din profit. Apple, Google, Starbucks și alte companii asemănătoare pretind să sunt responsabile din punct de vedere social, însă primul element al responsabilității sociale ar fi să-și plătească partea cuvenită de taxe. Dacă toată lumea ar evita să plătească taxe așa cum fac aceste companii, societatea nu ar putea să funcționeze, cu atât mai puțin investițiile publice care au dus la crearea Internetului de care depind Apple și Google. mai multe, pe digi24
07:10
Despre PSD, Oprişan a spus că funcţionează bine şi că guvernarea îşi face treaba. De altfel, el a felicitat-o pe Viorica Dăncilă, mai ales pentru „rezistenţa la înjurături”. „Am vorbit despre restructurarea guvernului ca să nu mai treaca prin furcile caudine de la Cotroceni. Varianta mea a fost respinsă, s-a considerat mai rapidă varianta propunerilor premirului. Ce am avut de spus sub aspectul funcţionării partidului, am spus în interior. 
07:10
Principalele produse agroalimentare s-au scumpit în luna decembrie a anului trecut cu 9,5% faţă de anul de referinţă 2015, în contextul în care decembrie 2017 a adus majorări de preţ de numai 1,85% faţă de acelaşi an de referinţă, se arată într-un studiu realizat de către Institutul Naţional de Statistică. ECONOMICA.NET a realizat un clasament al celor mai semnificative creşteri de preţuri raportate atât la anul de referinţă stabilit de INS cât şi la evoluţia preţurilor din decembrie 2017 comparativ cu acelaşi an de referinţă 2015.
07:10
 Călin Popescu Tăriceanu ar vrea ca Ordonanţa să fie modificată, astfel încât să nu împovăreze companiile energetice, iar de cealaltă parte, social-democraţii susţin că eventuale schimbări trebuie bine gândite, şi discutate în coaliţie. ALDE a început să facă deja presiuni asupra social democraţilor. Ministerul Energiei care aparţine partidului lui Calin Popescu Tăriceanu, a cerut în Guvern amânarea cu un an a termenului de aplicare a contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie, prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă 114. Marţi, după o întâlnire cu bancherii, Tăriceanu a explicat că toate discuţiile trebuie să ducă spre o abordare mai corectă a prevederilor ordonanţei. mai multe, pe ProTV
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.