JO 2020: Tokyo a prezentat torţa olimpică, inspirată de floarea de cireş

Agerpres, 20 martie 2019 11:50

Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo au prezentat miercuri viitoarea sa torţă olimpică, inspirată de floarea de cireş şi al cărei traseu prin Japonia este prevăzut chiar în perioada în care aceşti copaci sunt înfloriţi, informează agenţia EFE.Comitetul de organizare a dezvăluit designul pe care îl va avea torţa în cadrul unui eveniment desfăşurat la Tokyo, cu exact un an înaintea startului ştafetei olimpice, care va fi adusă din Grecia în Ţara Soarelui Răsare în martie 2020.Torţa are o lungime de 71 centimetri şi o greutate de 1,2 kilograme, fiind realizată din aluminiu reciclat, provenind în parte de la locuinţele temporare construite pentru persoanele afectate de seismul urmat de tsunami, care a devastat estul Japoniei în anul 2011.Partea superioară a torţei, în care va arde flacăra, simbolizează cele cinci petale caracteristice ale florii de cireş, precum şi cele cinci inele olimpice, evocând totodată sloganul oficial ales pentru ştafetă ("Speranţa luminează calea noastră"), au precizat organizatorii.Designul torţei şi traseul acesteia prin Japonia, până la ceremonia de deschidere, au fost concepute în ideea întăririi mesajului de speranţă pentru regiunile cele mai afectate de catastrofa naturală din 2011.Flacăra olimpică va fi aprinsă în Grecia pe 12 martie 2020 şi va sosi pe 20 martie în oraşul japonez Matsushima, din prefectura Miyagi (nord-est), unul dintre cele mai afectate locuri de catastrofa care a făcut peste 18.000 de morţi şi dispăruţi, unde va fi expusă până pe 21 martie, înainte de a începe un turneu de 121 de zile prin Japonia, perioadă care se speră că va coincide cu înflorirea cireşilor în această ţară.Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfăşura în perioada 24 iulie - 9 august 2020, iar Jocurile Paralimpice, între 25 august şi 6 septembrie 2020. AGERPRES (AS-autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agerpres

Acum 2 ore
06:30
Justiţia peruană a prelungit vineri pentru 36 de luni arestul provizoriu al fostului preşedinte al ţării Pablo Kuczynski, inculpat de spălare de bani în uriaşul scandal de corupţie Odebrecht, relatează AFP.Pablo Kuczynski, 80 de ani, a fost plasat la 10 aprilie în detenţie pentru o perioadă iniţială de zece zile de către un tribunal din Lima. Până în prezent însă nu a fost încarcerat, deoarece se află într-o clinică din capitală după o operaţie pe cord.Parchetul ceruse detenţia fostului preşedinte apreciind că nu suferă de nicio boală gravă care să justifice un simplu arest la domiciliu şi subliniind riscul de distrugere a unor probe dacă rămâne liber. Avocaţii lui Kuczynski şi-au anunţat intenţia de a face apel.Pablo Kuczynski, pe care peruanii îl numesc PKK, a devenit în martie 2018 primul preşedinte în exerciţiu care a demisionat din cauza legăturilor cu Odebrecht. Grupul brazilian a afirmat că a plătit aproape cinci milioane de dolari unor firme de consultanţă având legături directe cu şeful statului, fost ministru la acea dată (între 2004 şi 2013).Justiţia peruană îi anchetează, de asemenea, pe foştii preşedinţi Alejandro Toledo (2001-2006) şi Ollanta Humala (2011-2016), precum şi pe lidera opoziţiei, Keiko Fujimori, plasată în arest provizoriu la 31 octombrie.Un alt preşedinte pus sub acuzare în dosarul Odebrecht, Alan Garcia (1985-1990 şi 2006-2011), s-a sinucis cu un glonţ în cap, la 17 aprilie, în momentul în care poliţia venise să îl aresteze la domiciliu.Gigantul brazilian din domeniul construcţiilor Odebrecht a împărţit în peste un deceniu un total de 788 de milioane de dolari în mai multe ţări din întreaga regiune pentru a obţine contracte, potrivit Departamentului american al Justiţiei.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
06:30
"Dacă vacile, caii sau boii ar avea mâini şi ar putea să picteze şi să alcătuiască opere ca oamenii, atunci şi-ar face idoli asemănători cu ei." - Xenofon, "Memorabilia" ("Dicţionar de maxime comentat", Bucureşti, Ed. Ştiinţifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Doina Lecea)
06:00
OrtodoxeSf. Ier. Teotim, episcopul Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina (Sâmbăta lui Lazăr - Pomenirea morţilor)Greco-catoliceSâmbăta Sf. şi dreptului Lazăr. Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim de Tomis. Pomenirea morţilorRomano-catoliceSâmbăta SfântăSs. Anicet, pp.; Marcian, călug.Sfântul Ierarh Teotim, episcop al Tomisului, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 aprilie.Episcopul Teotim, de neam daco-roman, din Dacia-Pontică, este considerat cel dintâi dascăl şi părinte duhovnicesc al sfinţilor Ioan Cassian şi Gherman, cu care a fost contemporan. Împreună au vieţuit în aceeaşi mănăstire din "hotarele Cassienilor şi ale peşterilor", vatră monahală de sfinţenie, de trăire şi de profundă teologie din eparhia Tomisului.Sfântul Teotim, supranumit de istoricii paleocreştini "Scitul" şi "Filosoful", a urcat pe scaunul eparhiei Tomisului, în jurul anilor 385-390.Fragmente din scrierile sale, păstrate în lucrarea Sfântului Ioan Damaschin, "Paralele sfinte", arată că "a scris omilii la unele texte Evanghelice". Istoricul Sozomen scrie despre el că era "scit" de neam, că "traiul îi era modest" şi că era un taumaturg (vindecător de boli).Prin scrierile sale patristice, Sfântul Teotim este considerat "creatorul Filocaliei româneşti", vorbind frumos despre liniştea minţii şi a inimii.Sub păstoria Sfântului Teotim mănăstirile şi sihăstriile din Dobrogea, renumite prin asceză şi isihie (linişte), au trăit o epocă de aur, devenind în secolele V-VI cunoscute în întreg imperiul prin vestiţii "călugări sciţi".Sfântul Teotim "Scitul" era binecunoscut împăratului Arcadie (împărat al Imperiului Roman de Răsărit între anii 395-408) şi mai ales Sfântului Ioan Gură de Aur. În anul 399, marele părinte al Bisericii şi patriarh al Constantinopolului, Sfântul Ioan Gură de Aur, i-a trimis episcopului Teotim călugări misionari "pentru nomazii sciţi de la Istru".A trecut în veşnicie la sfârşitul primului deceniu al secolului al V-lea. A fost trecut în rândul sfinţilor de Biserica Ortodoxă pentru viaţa sa curată, pentru opera sa misionară şi pentru credinţa sa dreaptă în mărturisirea Lui Hristos. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Liviu Tatu)
06:00
Grădina Ghetsimani va fi recreată în faţa Ateneului Român, care va găzdui sâmbătă şi duminică cele două Concerte extraordinare de Paşte ale Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", dirijor Anna Ungureanu.Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Parcul Ateneului Român va fi transformat, pentru prima oară, într-o veritabila Grădină Ghetsimani, iconicul spaţiu cu măslini unde Iisus s-a retras să se roage împreună cu ucenicii Săi, după Cina cea de Taină. Pentru recrearea Grădinii Ghetsimani în Parcul Ateneului Român vor fi aduşi 15 măslini, printre aceştia aflându-se un arbore cu o vârstă de peste 700 de ani, care cântăreşte aproape 2 tone.Totodată, aici publicul va putea admira expoziţia de fotografie "Via Dolorosa", semnată de Gabriel Crişan.Pe scena special amenajată în faţa Ateneului, în aceste zile, coruri de copii din Programul Naţional Cantus Mundi vor susţine recitaluri live de muzică dedicată Sărbătorilor Pascale, accesul la evenimente fiind gratuit.De la ora 20,00, tot în Parcul Ateneului Român, va avea loc lansarea producţiei video "Florilegiul bizantin", în interpretarea Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" şi a 100 de copii din corurile Programului Naţional Cantus Mundi.Potrivit organizatorilor, în foaierul Ateneului va fi recreată o altă imagine emblematică - Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim."Construcţia scenografică va amplifica emoţia repertoriului ales, ca de fiecare dată, de dirijorul principal al Corului Madrigal, Anna Ungureanu", se mai arată în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru) Sursa foto: www.miscareaderezistenta.ro
06:00
Marşul Bicicliştilor, un protest la care sunt aşteptaţi "toţi cei nemulţumiţi de modul în care este administrată Capitala", va avea loc sâmbătă, cu începere de la ora 15,30.Potrivit unui comunicat al Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) transmis AGERPRES, traseul protestului, notificat către Primăria Capitalei, Jandarmerie şi Poliţiile Rutieră şi Locală este: bulevardul Mareşal Constantin Prezan - Arcul de Triumf - şoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff - Piaţa Victoriei - şoseaua Nicolae Titulescu - Pasajul Basarab ş Şoseaua Grozăveşti - întoarcere la Intrarea Grozăveşti - şoseaua Grozăveşti - Pasajul Basarab - şoseaua Nicolae Titulescu - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - bulevardul Regina Elisabeta - şoseaua Schitu Măgureanu - Pod Izvor - Splaiul Independenţei - şoseaua Libertăţii - şoseaua Naţiunile Unite - strada Izvor - Calea 13 Septembrie - şoseaua Libertăţii - şoseaua Unirii - şoseaua Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului.Adunarea participanţilor se va face începând cu ora 14,30 la intrarea Charles de Gaules din Parcul Herăstrău iar plecarea în coloană va avea loc la ora 15,30."În cele trei sferturi de mandat, având cele mai mari bugete şi cu o administraţie dublată de nişte companii municipale înfiinţate ilegal, administraţia Firea a reuşit să nu realizeze niciun proiect important pentru Capitală. În prima jumătate de mandat, primăriţa Firea şi-a concentrat toată energia pe înfiinţarea societăţilor comerciale, pentru ca a doua jumătate de mandat să fie dedicată efortului de a face aceste societăţi legale. Între timp, de proiectele care ar trebui să ducă la creşterea calităţii vieţii în Bucureşti nu pare să se ocupe cineva", se arată în comunicat.Organizatorii precizează că problema numărul unu a oraşului este traficul."Experţi din mai multe ţări au studiat problema în perioada 2014 - 2016 şi au propus soluţiile în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti - Ilfov. Toate administraţiile din Ilfov şi Primăria Capitalei au acceptat aceste soluţii şi din aprilie 2017 documentul a devenit obligatoriu de implementat. În aprilie 2019 s-a încheiat termenul până când măsurile urgente ar fi trebuit implementate. (...) Totuşi, cu toate că nu a realizat nimic din ce era urgent în privinţa mobilităţii, Gabriela Firea nu are nicio jenă să asocieze ideile sale aberante, cum ar fi pasarelele pietonale, 'tramvaiul zburător' sau canalul Dunăre - Bucureşti, cu Planul de Mobilitate Urbană Durabilă", se mai arată în comunicat.OPTAR este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru) Sursa foto: Optar.ro/facebook
06:00
Ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi mireni vor participa, sâmbătă, în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, la tradiţionalul pelerinaj creştin-ortodox de Florii în Bucureşti şi în Ploieşti.Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române transmis AGERPRES, în Capitală, pelerinajul, organizat de Arhiepiscopia Bucureştilor, va începe la Mănăstirea Radu Vodă.El se va desfăşura pe următorul traseu: bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Şerban Vodă (cu oprire la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon - Nou), strada Principatele Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la Biserica Sfânta Ecaterina, paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul), strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei şi se va încheia la Catedrala Patriarhală (în jurul orei 17,45), unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de către patriarhul BOR, Daniel.La Mănăstirea Radu Vodă, de la ora 16,00, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, va sfinţi ramurile de salcie, care vor fi dăruite credincioşilor. De la ora 16,15, se va pleca în procesiune spre Patriarhie.Procesiunea va fi întâmpinată, la ora 16,45, la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon - Nou, iar de la ora 17,15 la Biserica Sfânta Ecaterina.Evenimentul se va încheia, în jurul orei 17,45, la Catedrala Patriarhală, unde patriarhul Daniel va sfinţi icoana praznicului "Intrării Domnului în Ierusalim" şi va rosti un cuvânt de învăţătură.Potrivit Patriarhiei, la Ploieşti, Pelerinajul de Florii va fi organizat, sâmbătă, de la ora 17,00, de Protoieriile Ploieşti Nord şi Ploieşti Sud, cu participarea episcopului-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, a clericilor şi credincioşilor din judeţul Prahova - Protoieriile Ploieşti Nord, Ploieşti Sud, Urlaţi, Câmpina şi Vălenii de Munte, pe următorul traseu: Parohia Sfântul Gheorghe - Vechi, bulevardul Independenţei, Palatul Administrativ, Parohia Sfântul Ioan, bulevardul Republicii şi Parohia Sfântul Vasile. AGERPRES/(AS - editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)
Acum 4 ore
05:30
Este a 110-a zi a anului 2019.Au mai rămas 255 de zile până la sfârşitul anului.Soarele răsare la 06 h 24 m şi apune la 20 h 06 m.Luna răsare la 21 h 20 m şi apune la 07 h 16 m.AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Doina Lecea)
05:30
O paradă a motociclistelor va avea loc în Capitală sâmbătă, scopul evenimentului fiind acela de a creşte vizibilitatea femeilor pe două roţi în trafic.Parada va fi de la ora 11,00, pe traseul Romexpo - Arcul de Triumf - Piaţa Victoriei - Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei - bd. Aviatorilor - Piaţa Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Romexpo, fiind aşteptate 150 de participante."Este a doua ediţie a paradei Asociaţiei Femeilor Motocicliste, e o paradă exclusivă de femei. Anul acesta avem un mesaj, se numeşte 'Şi noi suntem în trafic'. Vrem să se ştie că şi fetele pot să meargă la ghidonul motocicletei, şi nu numai pasagere. (...). Vrem să creştem vizibilitatea femeilor motocicliste în trafic", a declarat Mihaela Hodivoianu, preşedintele Asociaţiei Femeilor Motocicliste, vineri, cu prilejul conferinţei de presă de la deschiderea Salonului de Motociclete, Accesorii şi Echipamente Bucureşti (SMAEB).Ea a precizat că la paradă vor veni motocicliste din toată ţara şi cinci fete din Bulgaria.Hodivoianu a spus că mesajul său pentru şoferi este să fie atenţi la toţi motocicliştii din trafic, nu numai la femei."Ne dorim să creştem numărul femeilor care merg pe motocicletă, noi vrem să le dăm încredere. Motocicleta îţi dă o plăcere deosebită, a merge cu motocicleta e ceva extraordinar, e un sentiment de libertate, independenţă, conexiune cu natura. Spiritul de comunitate e foarte puternic între motociclişti. Motocicleta e şi o alternativă la traficul aglomerat", a mai declarat Hodivoianu.Ea a menţionat că în ţara noastră 35.000 de femei au permis de conducere a motocicletei, cifră care reprezintă 4% din totalul motocicliştilor din România. AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)  Sursa foto; WIMA Romania/facebook
05:00
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a participat vineri la o demonstraţie de forţă în faţa opoziţiei, care manifestează de mai multe luni împotriva puterii sale, reunind zeci de mii de simpatizanţi la Belgrad, notează AFP.Manifestanţii şi-au arătat sprijinul pentru cel care conduce Serbia din 2012 fără că autoritatea sa să fie pusă în pericol.Simpatizanţii au venit din întreaga Serbie, dar şi din Bosnia, Kosovo, Croaţia, Macedonia de Nord şi Muntenegru.Fost aliat politic al lui Slobodan Milosevic şi adept al ultranaţionalismului, Vucic s-a convertit pe neaşteptate la liberalismul de centru dreapta care i-a permis să ajungă la putere. Trecutul său este frecvent reamintit de cei care îi denunţă autoritarismul.Potrivit presei apropiate puterii, peste 100.000 s-au adunat în faţa parlamentului unde a avut loc manifestaţia. Media independente s-au abţinut de la orice estimare.Fluturând drapele sârbe, dar şi banderole pe care erau scrise numele oraşelor din Serbia şi regiunea cu textul "sprijin pentru Vucic".Unii au purtat pancarte pe care se putea citi "Vucic, Republika Srpska (entitatea sârbilor bosniaci) te iubeşte" sau "Kosovo te iubeşte".Manifestaţia s-a desfăşurat în prezenţa celor mai înalţi responsabili sârbi, printre care premierul Ana Brnabic, ministrul de externe, Ivica Dacic, dar şi membrul sârb al preşedinţiei colegiale a Bosniei, Milorad Dodik, care au luat toţi cuvântul.Şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, a fost, de asemenea, prezent.Manifestanţii l-au aclamat pe Aleksandar Vucic înainte să ia cuvântul, scandând zgomotos "Aco (diminutiv de la Aleksandar) sârbul"."Nu voi spune niciun cuvânt despre adversarii mei politici, vreau să vorbesc despre viitor", a declarat Vucic în faţa celor prezenţi, mulţumindu-le pentru susţinerea acordată "unei Serbii decente, prospere şi care are succes"."M-aţi ales pentru a împlini ce este mai greu pentru ca Serbia să poată trăi", a continuat şeful statului.Săptămâna trecută, opoziţia a manifestat în acelaşi loc împotriva puterii lui Vucic, cerând printre altele alegeri corecte şi o presă liberă.Din decembrie, mii de sârbi ies în fiecare săptămână pe străzile Belgradului şi ale principalelor oraşe din ţară, reaminteşte AFP.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
04:00
Fostul candidat republican la prezidenţialele americane Mitt Romney l-a criticat vineri pe preşedintele Donald Trump după concluziile anchetei ruse, afirmând că este "dezgustat" de atitudinea Casei Albe şi "consternat" de contactele echipei de campanie a acestuia cu Moscova, relatează AFP.În prezent senator, Mitt Romney este una dintre rarele voci republicane care se ridică împotriva preşedintelui după publicarea, joi, a raportului procurorului special Robert Mueller.După 22 de luni de anchetă asupra ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016, Robert Mueller a ajuns la concluzia că nu a avut loc nicio înţelegere între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova. În schimb, nu l-a exonerat pe miliardarul republican de obstrucţionarea justiţiei.Mitt Romney şi-a exprimat satisfacţia, într-un comunicat, că nu au existat "destule dovezi pentru a-l inculpa pe preşedintele Statelor Unite că a complotat cu un adversar străin sau că a obstrucţionat justiţia. Inversul ne-ar fi dus la un proces inimaginabil care ar fi putut provoca o criză constituţională"."Cu toate acestea, sunt dezgustat de întinderea şi amploarea lipsei de onestitate şi de greşelile indivizilor ocupând cele mai înalte funcţii în ţară, inclusiv preşedintele", a adăugat senatorul republican."Sunt, de asemenea, consternat că, printre alte lucruri, compatrioţi lucrând pentru o campanie prezidenţială au fost bucuroşi să accepte ajutor din partea Rusiei - inclusiv informaţii ce fuseseră obţinute ilegal -; că niciunul dintre ei nu a prevenit poliţia americană; şi că directorul de campanie (Paul Manafort) s-a angajat activ în promovarea intereselor Rusiei în Ucraina", a continuat Mitt Romney."Citirea acestui raport este o sumbră constatare a cât de departe am ajuns de aspiraţiile şi principiile părinţilor fondatori" ai Statelor Unite, a încheiat el.Învins la prezidenţialele din 2012, Mitt Romney nu se află la primele critici la adresa lui Donald Trump pe care l-a numit "şarlatan" în timpul campaniei din 20016. Ulterior, el şi-a temperat declaraţiile politice.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
Acum 6 ore
02:30
Un judecător a fost ucis în cursul unui atac comis asupra unui comisariat de poliţie din centrul Mexicului de un grup înarmat care a încercat să elibereze un deţinut, au anunţat vineri autorităţile locale, relatează AFP.Atacul s-a soldat, de asemenea, cu moartea unui atacator, a deţinutului pe care au încercat să îl elibereze şi a altui deţinut.Membrii echipei de comando au pătruns pe neaşteptate joi seară în comisariatul din oraşul Celaya, statul Guanajuato, o regiune pradă crimei organizate.Sosiţi la bordul a cel puţin trei camionete, atacatorii erau îmbrăcaţi în uniforme de poliţişti, reuşind să înşele astfel autorităţile, potrivit guvernului local.Ei au întrat în secţia de poliţie pentru a ajuta la evadarea unui individ, identificat ca fiind Armando N., arestat pentru infracţiuni legate de traficul de droguri, potrivit sursei.Agresorii au deschis focul, omorând un judecător şi un alt deţinut, înainte de a reuşi să fugă cu bărbatul pe care veniseră să îl elibereze.Ulterior, a avut loc o confruntare cu poliţişti şi militari într-o localitate învecinată, provocând moartea a doi membri ai grupului armat, unul fiind individul care tocmai fusese eliberat, potrivit guvernului local.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru) Sursa foto: www.periodicoelciudadano.com
Acum 8 ore
01:30
Candidata democrată la prezidenţialele americane din 2020 şi senatoare progresistă Elizabeth Warren s-a pronunţat vineri pentru lansarea procedurii de destituire ("impeachment") contra lui Donald Trump după concluziile anchetei ruse, relatează AFP.La finalul îndelungatei sale anchete asupra ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016, procurorul special Robert Mueller a ajuns la concluzia că nu a existat o înţelegere între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, în schimb nu l-a exonerat de suspiciunile de obstrucţionare a justiţiei.Procurorul "Mueller a plasat următoarea etapă în mâinile Congresului", care are puterea de a ancheta, a scris Elizabeth Warren pe Twitter. "O bună modalitate de a exercita această autoritate este destituirea", a adăugat influenta senatoare.Într-un Congres divizat, această procedură are, în stadiul actual, puţine şanse de reuşită."A ignora încercările repetate ale unui preşedinte de a obstrucţiona o anchetă asupra propriei atitudini necinstite ar provoca un prejudiciu profund şi durabil acestei ţări şi ar sugera că atât preşedintele actual, cât şi următorii sunt liberi să abuzeze de prerogativele acestei funcţii", a mai scris Elizabeth Warren.Camera Reprezentanţilor "ar trebui să lanseze procedura de destituire contra preşedintelui Statelor Unite", a insistat ea.După publicarea, joi, a raportului Mueller, mai mulţi congresmeni din aripa stângă a Partidului Democrat agită ameninţarea unei proceduri de destituire.Liderii din Congres ai democraţilor au respins ferm până în prezent această opţiune potenţial explozivă, lansând un apel la înfrângerea lui Donald Trump la urne, în 2020.În concluziile sale, Robert Mueller a reamintit că un preşedinte în exerciţiu nu poate fi inculpat penal în faţa justiţiei obişnuite.În consecinţă, chiar dacă a obţinut dovezi că Donald Trump a comis infracţiuni, nu ar fi putut recomanda punerea lui sub acuzare. El a subliniat, în schimb, că Congresul are mijloacele de a pune sub acuzare un preşedinte pentru obstrucţionarea justiţiei. Acest lucru se face prin intermediul unei proceduri de destituire.Dispunând de majoritate în camera inferioară, democraţii sunt în poziţia de a vota acolo punerea lui sub acuzare.Senatul însă, controlat de republicani, este cel care ar urma să facă procesul preşedintelui şi pentru condamnarea lui trebuie o majoritate de două treimi.Ţinând cont de larga popularitate a preşedintelui la baza electoratului republican şi printre congresmeni, pare foarte dificil în prezent ca democraţii să reuşească să convingă 20 de senatori republicani necesari pentru o eventuală condamnare.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
01:00
Turcia l-a criticat vehement vineri pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, pentru că a primit în cursul zilei o delegaţie a forţelor arabo-kurde angajate în Siria pe care Ankara le consideră "teroriste", relatează AFP."Condamnăm primirea de către preşedintele francez, Emmanuel Macron, a unei delegaţii a aşa-numitelor +Forţe Democratice Siriene (FDS)+", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Ankara, Hami Aksoy.Şeful statului francez a primit vineri o delegaţie a FDS, o coaliţie arabo-kurdă angajată în Siria în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), garantându-i ''continuarea sprijinului activ al Franţei în lupta împotriva Daesh (Statul Islamic)".Potrivit membrilor delegaţiei, Emmanuel Macron s-a angajat să menţină forţe franceze alături de FDS şi să sprijine financiar reconstrucţia şi serviciile publice din administraţia kurdă semiautonomă.Sprijinite de o coaliţie condusă de Statele Unite, FDS, un grup dominat de miliţiile kurde ale Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), s-au aflat în prima linie a luptei împotriva SI.FDS au anunţat la 23 martie înfrângerea "califatului" autoproclamat al grupării Stat Islamic în Siria. De atunci, aceste forţe, care ţin sub control o parte a teritoriului de nord al Siriei, continuă să îi vâneze pe jihadişti în estul ţării.Turcia critică însă sprijinul acordat de occidentali acestor combatanţi, văzând în YPG o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare armată kurdă care, din 1984, duce o sângeroasă luptă de gherilă împotriva Ankarei.PKK este considerată organizaţie "teroristă" de Turcia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, reaminteşte AFP.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru) Sursa foto: www.actualite-news.com
00:30
Mijlocaşul român Nicolae Stanciu a marcat primul său gol în campionatul de fotbal al Arabiei Saudite, vineri, în meciul câştigat de echipa sa, Al Ahli Saudi FC, cu scorul de 3-2 (2-0), pe teren propriu, în faţa formaţiei Al Wehda, în etapa a 28-a.Stanciu a marcat în min. 45+1, în al nouălea său meci pentru Al Ahli în campionat. Omar Al Soma a marcat celelalte goluri ale gazdelor (18, 47), în timp ce pentru oaspeţi au punctat Romulo Otero (71 - penalty) şi Kabongo Kasongo (73).În clasament, pe primul loc se află Al Nassr, cu 64 puncte, urmată de Al Hilal, 63 puncte (27 j), Al Shabab, 50 puncte (27 j), echipa antrenată de Marius Şumudică, Al Taawoun, 49 puncte (27 j), Al Ahli Saudi FC, 49 puncte, etc.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)
00:30
Fotbalistul român Dragoş Firţulescu a marcat ambele goluri ale echipei Dunav Ruse, învingătoare cu scorul de 2-0 (2-0), vineri, pe teren propriu, în faţa formaţiei Lokomotiv Plovdiv, în etapa a patra din faza play-out a campionatului de fotbal al Bulgariei.Firţulescu a deschis scorul în min. 3, din penalty, şi l-a majorat în min. 40.Dragoş Firţulescu, care a evoluat 66 de minute, a ajuns la trei goluri marcate în acest sezon.Dunav a beneficiat şi de faptul că Lokomotiv a jucat încă din minutul 2 în zece oameni, după eliminarea lui Lucas Masoero.În Grupa a 2-a din play-out, Lokomotiv Plovdiv ocupă primul loc, cu 37 puncte, urmată de Slavia Sofia, 35 puncte, Septemvri Sofia, 29 puncte, Dunav Ruse, 28 puncte.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)
00:30
Patru tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani au fost răniţi, trei fiind transportaţi cu ambulanţele la spital, după ce două autoturisme au intrat în coliziune, vineri seară, la intersecţia a două bulevarde din municipiul Constanţa, fiind necesară şi intervenţia pompierilor pentru că dintr-una dintre maşini au fost scurgeri de combustibil."În jurul orei 21.30, un bărbat de 18 ani a condus un autoturism pe bulevardul 1 Decembrie 1918, dinspre bulevardul I.C. Brătianu, pe banda numărul doi şi ajungând la intersecţia cu bulevardul Ferdinand a efectuat viraj la stânga pe culoarea verde a semaforului electric, nu a acordat prioritate de trecere şi a intrat în coliziune cu un vehicul care era condus de un bărbat, de 22 de ani, din sens opus, tot pe culoarea verde a semaforului", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.Potrivit sursei citate, în urma puternicului impact a rezultat vătămarea corporală a şoferului vinovat de producerea accidentului şi a trei pasageri din celălalt autoturism implicat în coliziune, doi bărbaţi de 25, respectiv, 27 de ani şi o femeie 28 de ani.Trei dintre victime au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi, conform Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, un tânăr a suferit "traumatism membru inferior şi traumatism cranio-cerebral", un altul - "traumatism membru superior", iar femeia a suferit "traumatism la coloana vertebrală şi traumatism cranio-cerebral", toţi răniţii fiind în stare de conştienţă. AGERPRES/(AS - autor: Nona Jalbă; editor: Karina Olteanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
00:30
Team Bobe a câştigat All Star Game 2019 la baschet masculin, vineri seara, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu scorul de 110-103 (32-20, 35-29, 18-26, 25-28) în disputa cu Team Kuti.Echipa condusă de Bogdan ''Bobe'' Nicolescu (CSM CSU Oradea) a condus jocul de la un capăt la altul şi a câştigat fără emoţii.Nicolescu a fost desemnat cel mai bun jucător al meciului, cu 27 puncte, 7 recuperări, 2 pase decisive, fiind recompensat cu un cec de 5.000 de lei.Goran Gajovic (SCM ''U'' Craiova) câştigat concursul de aruncări de la trei puncte, după o finală cu Dragan Zekovic (CSM CSU Oradea).În concursul de slam dunk a ieşit învingător Kevin Hardy (CSU Sibiu). Acesta s-a impus şi la ediţiile din 2016 şi 2017.Pentru Team Bobe au evoluat Bogdan ''Bobe'' Nicolescu (CSM CSU Oradea) 27 p, 7 rec, 2 pd, Giordan Watson (CSM CSU Oradea) 2 p, 2 rec, 3 pd, Darrin Dorsey (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca) 10 p, 3 rec, 7 pd, Andrei Mandache (Steaua Bucureşti) 13 p, 7 rec, 3 pd, Kristopher Richard (CSM CSU Oradea) 3 p, 4 rec, 1 pd, Aleksandar Rasic (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca) 4 rec, 5 pd, Kyndall Dykes (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca) 37 p, 6 rec, 3 pd, Rolland Torok (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca) 11 p, 8 rec, 3 pd, Dragan Zekovic (CSM CSU Oradea) 7 p, 4 rec, 1 pd, Maxim Sturanovic (BCMU FC Argeş Piteşti) 1 rec. Antrenori: Mihai Silvăşan şi Cristian Achim.La Team Kuti au jucat Nandor Kuti (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca) 26 p, 16 rec, 4 pd, Kevin Hardy (BC CSU Sibiu) 10 p, 2 rec, 1 pd, Morris Curry (SCM U Craiova) 3 p, 2 rec, 5 pd, Dragoş Diculescu (SCM Timişoara) 6 p, 6 rec, 3 pd, Mirel Dragoste (BC CSU Sibiu) 6 p, 5 rec, 4 pd, Amedeo Casale (SCM U Craiova) 15 p 2 rec, 1 pd, Sylvanus Porter Troupe (SCM U Craiova) 2 p, 2 rec, 3 pd, Monyea Pratt (BC CSU Sibiu) 3 p, 3 rec, 3 pd, Isaiah Philmore (BC CSU Sibiu) 5 p, 1 rec, 3 pd, Goran Gajovic (SCM U Craiova) 20 p, 5 rec, 5 pd, Ousmane Barro (Dinamo Ştiinţa Bucureşti) 7 p, 6 rec. Antrenori: Dan Fleşeriu, Tudor Costescu.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru) Sursa foto: Total Baschet/Facebook
Acum 12 ore
22:50
Studenţii Universităţii Politehnica din Bucureşti vor organiza în acest weekend simularea examenului de admitere în cadrul căreia peste 5.000 de elevi sunt aşteptaţi să îşi testeze cunoştinţele de bază la materiile care fac parte din programa obligatorie de admitere la facultate.Potrivit unui comunicat de presă al UPB, simularea constă în susţinerea unui test grilă, în condiţiile similare examenului de admitere, iar participanţii află în aceeaşi zi nota pe care au obţinut-o.Scopul principal al acestui exerciţiu este de a-i ajuta pe candidaţi să se acomodeze cu atmosfera şi condiţiile de examen, să-şi testeze cunoştinţele acumulate până în prezent pentru concursul de admitere şi să observe pe ce segment de materie trebuie aprofundat."Universitatea Politehnica din Bucureşti este prima instituţie din învăţământul tehnic superior din România care organizează simularea examenului de admitere. De la an la an, numărul tinerilor interesaţi să urmeze o facultate în cadrul universităţii noastre este în creştere, iar acest lucru motivează comunitatea noastră academică. Suntem bucuroşi să primim noi generaţii de studenţi, iar în acest context, profesorii universităţii organizează în fiecare sâmbătă meditaţii gratuite, la materiile de examen, pentru toţi cei care vor să îşi îmbogăţească cunoştinţele atât pentru examenul de admitere cât şi pentru cel de bacalaureat", a declarat Mihnea Costoiu, rectorulUniversităţii Politehnica din Bucureşti. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Karina Olteanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
22:50
Preşedintele Liberiei, George Weah, nu va putea intra în biroul său până la data de 24 aprilie, timp în care va avea loc procedura de fumigare a imobilului unde se află biroul său, pentru înlăturarea a doi şerpi care au pătruns în clădire la mijlocul săptămânii, au indicat vineri autorităţile liberiene, citate de AFP.Weah, fost star al fotbalului, ocupă ultimul etaj al imobilului Ministerului de Externe, în centrul capitalei, Monrovia. Miercuri, doi şerpi au pătruns la parterul clădirii, nu departe de liftul folosit de către preşedinte, fost atacant la PSG şi AC Milan.''Toate activităţile Ministerului de Externe, inclusiv biroul pentru paşapoarte şi vize, vor fi suspendate din cauza fumigaţiei din 18 până pe 23 aprilie. Activităţile obişnuite vor fi reluate pe 24 aprilie'', a indicat ministerul într-un comunicat.''Această operaţiune de fumigare are loc efectiv din cauza prezenţei a doi şerpi'', a precizat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Smith Tobay. Din cauza toxicităţii procedurii, accesul în clădire va fi interzis în această perioadă. AGERPRES/(AS - autor: Angela Sârbu, editor online: Alexandru Cojocaru)
22:50
Steaua Bucureşti, campioana en titre, şi CSM Digi Oradea, vicecampioana, au câştigat, vineri, primele meciuri din semifinalele Superligii masculine de polo pe apă.Steaua Bucureşti BA a dispus în propriul bazin de CS Dinamo Bucureşti cu scorul de 14-7 (4-1, 4-1, 3-3, 3-2). Golurile campionilor au fost reuşite de Istvan Szabo 4, Mihnea Gheorghe 2, Marios Kapotsis 2, Mihnea Chioveanu 2, Jerko Marinic Kragic, Andrei Prioteasa, Pavel Popescu şi Cristian Călin. Pentru Dinamo au punctat Teohari 2 goluri, Dragomirescu, Buică, Iliescu, Bota şi Vrânceanu.În cealaltă semifinală, CSM Digi Oradea a întrecut-o pe Corona Sportul Studenţesc cu scorul de 5-3 (0-2, 2-0, 2-0, 1-1), la Braşov, prin golurile înscrise de Levente Vancsik 2, Grummy Guimaraes, Yusuke Inaba şi Ramiro Georgescu.Sâmbătă vor avea loc meciurile cu numărul doi, Steaua Bucureşti BA - CS Dinamo Bucureşti (Bazin Ghencea - Bucureşti, 11:30) şi Corona Sportul Studenţesc - CSM Digi Oradea (Braşov, 12:00).Semifinalele se joacă după sistemul cel mai bun din cinci partide.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)  Sursa foto: Steaua București Polo/Facebook
22:20
Mai multe bunuri, printre care plăcuţe de înmatriculare auto, acte, bani, laptopuri, au fost descoperite şi ridicate în urma celor 46 de percheziţii efectuate pe 17 aprilie la suspecţi de fraude informatice, iar cinci bărbaţi au fost arestaţi preventiv, se arată într-un comunicat al IPJ Argeş, remis vineri."În urma celor 46 de percheziţii efectuate în urmă cu 2 zile, poliţiştii au descoperit şi ridicat, în vederea confiscării, 40 de plăcuţe cu numere de înmatriculare, acte de identitate, documente comerciale şi alte documente susceptibil a fi false, laptopuri şi unităţi de memorie, peste 20.000 de euro şi aproape 10.000 de lei, toate posibil a proveni din infracţiunile ce fac obiectul cercetărilor. Cinci bărbaţi, cu vârste între 33 şi 62 de ani, au fost arestaţi preventiv", precizează IPJ Argeş.Poliţiştii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.-Serviciul Teritorial Piteşti, au efectuat, pe 17 aprilie, 46 de percheziţii domiciliare în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt şi Ilfov, într-un dosar penal ce vizează 11 persoane, bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, fraudă informatică şi acces ilegal la un sistem informatic.Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada octombrie 2017 - februarie 2019, folosindu-se de adrese de e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăţi cunoscute în domeniul transportului intern şi internaţional de mărfuri, cei în cauză ar fi contractat diferite cereri de transport prin intermediul burselor de transport de mărfuri naţionale şi europene.Ulterior, folosindu-se de documente falsificate şi vehicule cu numere de înmatriculare false, ar fi preluat mărfurile (lingouri de aluminiu, cupru, plumb, nichel, produse alimentare, textile, produse chimice) şi le-ar fi valorificat în interes personal, de regulă, în afara României, în spaţiul european, la preţuri mult sub valoarea de piaţă."Pentru documentarea activităţii infracţionale, poliţiştii români au colaborat cu reprezentanţii Eurojust, Europol şi SELEC, precum şi cu autorităţile judiciare din Olanda, Belgia, Spania, Polonia, Germania, Luxemburg şi Cehia, în urma căreia au fost emise 18 ordine europene de anchetă. Totodată, la solicitarea autorităţilor din România, organele judiciare din Olanda vor efectua un număr de 12 percheziţii domiciliare pe teritoriul acestui stat", informează IPJ Argeş.Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. În activităţi au fost angrenaţi şi jandarmi din Argeş şi Craiova. AGERPRES / (AS - autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
21:50
Franţa şi Italia vor lucra la ''iniţiative'' privind Libia, unde nu există o soluţie militară la criză, care ar putea deveni ''periculoasă'', au anunţat vineri la Roma miniştrii lor de externe, relatează AFP.''Nu există o soluţie militară care să permită rezolvarea problemelor politice complexe din Libia'', a declarat ministrul italian de externe Enzo Moavero Milanesi într-o conferinţă de presă la încheierea unei întâlniri cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian.''Criza poate deveni periculoasă'', deoarece ''sunt acolo elementele unei deteriorări'', a avertizat Le Drian într-o întâlnire cu presa. Franţa şi Italia lucrează deci strâns în acest dosar, deoarece, în opinia lui Le Drian, ''nu vor exista progrese posibile în Libia fără o înţelegere franco-italiană solidă''. Este cazul astăzi, a subliniat ministrul francez, dând asigurări că dificultăţile din ultimele luni dintre Franţa şi Italia au rămas în urma lor.Cei doi miniştri au promis ''iniţiative'' în dosarul libian, fără să ofere însă detalii, explicând îndeosebi că ele vor face obiectul unei viitoare reuniuni la Roma la nivel de înalţi diplomaţi din Franţa, Italia şi din ţări direct interesate de criza din Libia.Până atunci, ''trebuie să se ajungă cât mai repede posibil la o încetare a focului'', a declarat ministrul italian, insistând asupra unei convergenţe ''totale'' de opinii între Roma şi Paris pe această temă.Întrebat despre acuzaţiile recurente în Italia referitoare la sprijinul francez pentru mareşalul Khalifa Haftar, care a lansat o ofensivă împotriva Tripoli, Le Drian a reiterat poziţia Franţei privind o încetare imediată a focului şi un dialog politic. ''Mesajul nostru este clar'', a insistat el.Referitor la recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a ''rolului semnificativ'' al mareşalului Haftar în lupta împotriva terorismului, Moavero a considerat legitimă această recunoaştere, subliniind totuşi că nici un obiectiv nu poate justifica un conflict armat sau un război civil.''Constat că instabilitatea pregăteşte terenul pentru terorism. Este important mai întâi să se revină la stabilitate'', a adăugat la rândul său Le Drian.AGERPRES/(AS - autor: Angela Sârbu, editor online: Ady Ivaşcu)
21:50
Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a făcut apel vineri ''la cea mai mare manifestaţie din istoria'' ţării sale pe 1 Mai, pentru încetarea ''uzurpării'' puterii de care se face vinovat, în opinia sa, preşedintele Nicolas Maduro, relatează AFP.''Facem apel la întregul popor al Venezuelei să participe la cea mai mare manifestaţie din istoria acestei ţări pe 1 Mai, pentru a cere să înceteze definitiv uzurparea'' puterii, a declarat Guaido în cadrul unui discurs rostit în faţa mai multor sute de simpatizanţi reuniţi într-o piaţă din Caracas.'''Miraflores ! Miraflores !'', au scandat apoi simpatizanţii, referindu-se la Palatul Miraflores, unde se află preşedinţia venezueleană, disputată între Guaido şi Maduro.''Punctul de sosire al acestei manifestaţii va fi cel de unde noi vom cere să înceteze definitiv uzurparea'' puterii, le-a răspuns Guaido, fără să evoce explicit palatul situat în centrul Caracasului.Data reţinută pentru această nouă manifestaţie este una puternic simbolică, deoarece de fiecare 1 Mai guvernul venezuelean, care se declară urmaşul regimului fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013), organizează mari defilări cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii. AGERPRES/(AS - autor: Angela Sârbu, editor online: Ady Ivaşcu)
21:50
Echipe de medici din Târgu Mureş şi Cluj-Napoca au prelevat, în cursul după-amiezii de vineri, plămânii, cordul şi rinichii de la un pacient în vârstă de 35 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident de circulaţie, a anunţat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, dr. Vasile Pop.Potrivit acestuia, familia donatorului a fost de acord ca organele să fie donate pentru salvarea unor vieţi."Operaţiunea de prelevare a organelor a durat mai bine de cinci ore şi a fost efectuată de mai multe echipe medicale. S-au prelevat plămâni, cord şi rinichi, de la o persoană tânără de sex masculin. (...) Noi încurajăm oamenii să recurgă la această metodă pentru a veni în ajutorul aproapelui", a spus Vasile Pop.Conform managerului SJU Baia Mare, rinichii vor ajunge la Cluj, inima la Târgu Mureş, iar plămânii într-o ţară membră UE.Acesta a mai menţionat că de la începutul acestui an, în unitatea medicală din Baia Mare au avut loc cinci prelevări de organe, iar în anul 2018, au fost înregistrate un număr de 13 prelevări de organe, toate organele provenind de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, pentru care familiile şi-au dat acordul ca organele să fie prelevate pentru salvarea altor vieţi. AGERPRES/(A-autor: Leontin Cupar, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
21:50
Un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare extrem de gravă, a primit, vineri, o inimă nouă în urma celui de-al doilea transplant de cord din acest an din ţară, realizat la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş de o echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, profesor doctor Horaţiu Suciu."În această seară am efectuat un transplant cardiac la Târgu Mureş, beneficiar a fost un tânăr de 24 de ani din judeţul Sălaj, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, într-o stare terminală practic, pacientul era internat în terapie intensivă cu şanse puţine de supravieţuire în absenţa acestui transplant. Acest transplant a venit ca o mare şansă la viaţă. Prelevarea s-a făcut la Spitalul din Baia Mare, un cord foarte bun de la un pacient în vârstă de 39 de ani. Doresc să transmit, pe de o parte, condoleanţe celor care au pierdut pe cineva drag, dar, pe de alta, să le mulţumesc pentru acest gest nobil care salvează vieţi. Sperăm că aceste lucruri să fie din ce în ce mai des în ţara noastră. Operaţia a decurs bine, a durat patru ore şi jumătate, pacientul este stabil şi ne bucurăm pentru evoluţia bună pe care o anticipăm. Este al doilea transplant din acest an, şi primul a decurs bine, pacientul este în curs de externare zilele acestea", a declarat dr. Horaţiu Suciu, la finalul intervenţiei.Potrivit doctorului, tânărul de 24 de ani era internat de aproximativ de o săptămână, cu o afecţiune cardiacă care a debutat brusc şi foarte grav, pentru că a dezvoltat fenomenul de insuficienţă cardiacă."A avut trei internări într-un interval interval scurt de timp în care a suferit o decompensare cardiacă din care cu medicaţia specifică, uzuală, nu am reuşit să stabilizăm foarte bine situaţia. Era într-o situaţie de insuficienţă cardiacă nereductibilă şi neresponsivă la tratamentul conservator, fapt care impunea o intervenţie de acest tip sau suport circulator mecanic. Din fericire, a venit acest cord care practic i-a salvat viaţa, la propriu. Din păcate, sunt foarte puţine, două transplanturi în aproape o jumătate de an, ne-am dori să facem mai multe, dar sunt încă multe probleme care afectează transplantul în România, în primul rând cele legate de numărul redus de donatori. Din păcate, sunt multe verigi care nu funcţionează aşa cum trebuie şi sperăm ca printr-o strategie mult mai coerentă lucrurile să se rezolve. Din punctul nostru de vedere, având în vedere că nu am refuzat niciun cord eligibil, numărul potenţialilor donori a fost foarte mic, din păcate, şi nu cred că e normal două transplanturi într-o jumătate de an într-o ţară ca România", a subliniat dr. Suciu.Doctorul Sorin Paşcan, şeful Secţiei ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureş , a declarat că intervenţia de vineri seara este "aproape o rutină", întrucât în acest an se împlinesc 20 de ani de când se face transplant de cord la Târgu Mureş."Cordul a fost bun, pacientul tânăr, deşi foarte bolnav, era deja la a treia internare în acest an în reanimare, într-o insuficienţă cardiacă decompensată sever, probabil pe ultima sută de metri, dar până aici lucrurile au decurs conform planului şi rămânem foarte optimişti pentru evoluţia pacientului (...) Le mulţumesc colegilor din Baia Mare, în special doctorului Mureşan, care s-a ocupat de donator şi ne ajută şi pe noi foarte mult atunci când donatorul e îngrijit cum trebuie şi inima e de foarte bună calitate. Echipa de intervenţie la transplant este mult mai numeroasă decât se vede la suprafaţă, sunt cardiologi, medici de laborator, asistente, e o întreagă echipă din institut. Noi suntem practic partea vizibilă a icebergului", a arătat dr. Sorin Paşcan.Familia tânărului transplantat, care aştepta cu sufletul la gură terminarea intervenţiei, susţine că tânărul a lucrat în Anglia şi că, la un moment dat, s-a umflat foarte tare, iar în urma investigaţiilor de specialitate, medicii din Cluj-Napoca l-au diagnosticat cu insuficienţă cardiacă, care s-a agravat tot mai mult. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
21:50
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Sărbătorii de Pesah, în care reafirmă angajamentul său pentru protejarea drepturilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi ocrotirea patrimoniului spiritual şi cultural al minorităţilor etnice, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale."O dată în plus, condamn acţiunile care aduc atingere libertăţii de conştiinţă şi care pângăresc memoria Holocaustului. În România, manifestările antisemite, xenofobe şi rasiste trebuie să fie sancţionate aspru, cu celeritate, în conformitate cu legislaţia în domeniu", spune Iohannis în mesajul care a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor la Sinagoga Mare din Bucureşti.Potrivit şefului statului, comunitatea evreiască a contribuit "în mod definitoriu la modernitatea şi prosperitatea ţării noastre, la independenta şi unitatea naţională, precum şi la integrarea noastră în structurile europene şi nord-atlantice, şi asumarea valorilor democratice"."Această valoroasă contribuţie ne aminteşte cât este de important să apărăm, în societatea de astăzi, legăturile de solidaritate care fac posibilă convieţuirea armonioasă şi respectul faţă de celălalt", mai arată preşedintele Iohannis.El a adresat conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti felicitări şi urări de prosperitate."Celebrare a eliberării evreilor din robie şi a renaşterii lor ca popor liber, Pesah reînnoieşte, cu fiecare sărbătoare, fidelitatea faţă de valorile spirituale ale iudaismului, precum dialogul, solidaritatea şi toleranţa", mai spune preşedintele Iohannis în mesajul său. AGERPRES / (AS - autor: Florentina Peia, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
21:20
BTS este prima trupă coreeană care urcă pe prima poziţie în clasamentul albumelor muzicale în Marea Britanie, informează vineri Press Association.Formaţia k-pop a debutat în fruntea topului britanic de săptămâna aceasta cu nou lor EP ''Map of the Soul: Persona'', care s-a vândut în 26.500 de exemplare, 68% dintre acestea fiind pe suport fizic, potrivit Official Charts Company.Albumul, care conţine şapte melodii, este cel de-al patrulea material discografic al trupei care intră în UK Top 40, după ''Love Yourself''.BTS, care îi are în componenţă pe Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V şi Jungkook, au avut o ascensiune fulminantă de la înfiinţarea trupei, în 2013.Anul trecut, formaţia a devenit prima trupă k-pop intrată în topul 40 al Marii Britanii, după ce melodia lor ''Idol'' a ocupat poziţia 21 în clasament.Cântăreaţa Billie Eilish, care s-a aflat în fruntea clasamentului săptămâna trecută, a coborât pe poziţia a doua cu albumul său ''When We Fall Asleep, Where Do We Go?'', iar locul al treilea este ocupat de coloana sonoră a peliculei ''The Greatest Showman''.Noul album al trupei Chemical Brothers, ''No Geography'', a debutat în clasament pe poziţia a patra, iar albumul ''What a Time to Be Alive'', a lui Tom Walker, se situează pe poziţia a cincea.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)
21:20
Un bărbat care a alunecat şi a căzut, vineri seara, în Cascada Putnei din comuna Tulnici este căutat de scafandri şi echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, a informat instituţia."Prin apel la 112 a fost semnalat că o persoană a alunecat şi a căzut în Cascada Putna, comuna Tulnici. La faţa locului intervin o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, o autospecială transport scafandri la intervenţie şi o barcă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, plutonier Cristina Pârvu.Potrivit sursei citate, acţiunea de salvare a bărbatului este deosebit de dificilă din cauza zonei greu accesibile, a întunericului, dar şi a faptului că în urma ploilor căzute în ultimele zile, debitului râului Putna este mare.Pentru salvarea bărbatului, la faţa locului a intervenit şi o echipă de jandarmi montani. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
21:20
ASC Corona Braşov a preluat conducerea în finala Campionatului Naţional de hochei pe gheaţă, vineri, după ce a învins-p pe CSM Galaţi cu scorul de 6-2 (3-0, 2-2, 1-0), pe Patinoarul Olimpic din Braşov, în al treilea meci al seriei.Mikael Lidhammar (15:56, 29:33), Pavlo Borisenko (18:08, 33:40), Cody Carlson (19:38) şi Jereme Tendler (57:02) au marcat pentru vicecampioni. Golurile formaţiei gălăţene au fost reuşite de Aleksandr Neznamov (23:12, 35:31).În primul meci, CSM Galaţi a câştigat cu 5-2, după care Corona s-a impus cu 3-2, după prelungiri, ambele meciuri jucate la Galaţi. După 6-2, vineri, Corona va juca şi meciul cu numărul patru pe patinoarul propriu, sâmbătă, de la ora 18:30. Dacă se vor impune, braşovenii vor câştiga titlul. Finala se joacă după sistemul cel mai bun din cinci partide.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)
21:20
Faţă în faţă pentru prima dată, cei doi rivali în alegerile prezidenţiale din Ucraina şi-au adresat jigniri unul altuia vineri pe cel mai mare stadion al ţării, un cadru neobişnuit, după imaginea unei campanii din care actorul de comedie Volodimir Zelenski iese mare favorit, relatează AFP.Cu două zile înainte de cel de al doilea tur, actorul de 41 de ani, novice în politică dar un showman de profesie, şi preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, de 53 de ani, s-au înfruntat în faţa a mii de susţinători adunaţi pe stadionul Olimpiski."Cum se face că Ucraina, Ucraina, una dintre ţările cele mai sărace, este condusă de preşedintele cel mai bogat din istoria sa?", l-a întrebat Volodimir Zelenski pe adversarul său, fost om de afaceri care a făcut avere din producţia de dulciuri, care este acuzat că ar fi obstrucţionat lupta împotriva corupţiei. "Câţi bani vă mai trebuie pentru a avea destui?", l-a mai întrebat Zelenski."Vedem o incompetenţă totală", a replicat Petro Poroşenko. "Suntem confruntaţi cu provocări care impun la un preşedinte curaj şi experienţă internaţională. Cum intenţionează el să ocupe funcţia de comandant şef?", a mai întrebat preşedintele la final de mandat.Organizată în ultimele ore ale campaniei oficiale, confruntarea constituie ultima şansă a preşedintelui Poroşenko de a încerca să umple prăpastia care-l separă de actorul de comedie, creditat cu peste 70% din voturi în ultimele sondaje.După ce şi-a înmulţit avertismentele privind riscurile presupuse de un salt în necunoscut, el încearcă să scoată în evidenţă experienţa sa politică, diplomatică şi militară acumulată în fruntea unei ţări confruntate cu cea mai gravă criză de la obţinerea independenţei, în 1991.Sosirea sa la putere în 2014 în urma protestelor din Piaţa Maidan a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi un război în Est cu separatiştii susţinuţi militar, potrivit Kievului şi Occidentului, de Moscova, care respinge aceste acuzaţii.Lentoarea luptei anticorupţie şi impasul în care se află conflictul i-au exasperat pe alegători. Şi, fără nicio mare surpriză, Volodimir Zelenski pare să fie pe punctul de a accede la preşedinţia acestei foste republici sovietice de 45 de milioane de locuitori, de la porţile Uniunii Europene, notează AFP."Putin visează la un preşedinte novice, slab, nepregătit. Cu cât preşedintele ucrainean este mai slab, cu atât preşedintele rus este mai puternic", a declarat Petro Poroşenko în cadrul unui miting de vineri după-amiază din Piaţa Maidan.Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că serviciile sale vor privi dezbaterea şi că o vor înregistra pentru Vladimir Putin. "Va avea poate timpul să o privească în timpul weekendului".Provocat de rivalul său să accepte o dezbatere, Volodimir Zelenski a suscitat un veritabil foileton privind modul de confruntare, punând condiţiile ca aceasta să aibă loc pe un stadion şi ca cei doi participanţi să dea teste de depistare a alcoolului şi a drogurilor.Negociată întreaga săptămână, mizanscena a evoluat până în ultimul moment: deşi trebuiau să stea pe două scene distincte aflate la extremităţile stadionului, cei doi rivali s-au urcat în cele din urmă pe acelaşi podium şi şi-au strâns mâinile înainte de dezbatere.Dincolo de promisiunea de a menţine direcţia pro-occidentală pe care a pornit ţara din 2014, politica pe care o va duce Zelenski rămâne incertă, chiar dacă el a încercat între cele două tururi de scrutin să-şi întărească credibilitatea, înconjurându-se de consilieri mai experimentaţi şi întâlnindu-se săptămâna trecută la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron.După ce şi-a făcut campanie în principal pe reţelele sociale, actorul a mers joi seară la un talk-show televizat şi a schiţat primii paşi ai unei preşedinţii inimaginabile în urmă cu câteva săptămâni, prezentând echipa de care se va înconjura.Dacă Petro Poroşenko este creditat de susţinătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armat şi a evitat falimentul ţării sale, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie şi conflictul din Est pare în impas.Acordurile de pace semnate la Minsk la începutul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, însă luptele rămân cotidiene şi mai multe ore de negociere de joi nu le-au permis protagoniştilor să se pună de acord asupra unui armistiţiu pe durata Paştelui ortodox, de pe 28 aprilie.AGERPRES/(AS - editor: Florin Ştefan, editor online: Ady Ivaşcu)
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.