Consemnări din vremea „Ciumei lui Caragea“, epidemia care a ucis 70.000 de oameni: „Am adunat 15 morţi, dar n-am îngropat decât 14, deoarece unul a fugit“

Adevarul (Romania), 25 aprilie 2019 06:30

După războiul din anii 1806-1812 s-a declanşat o cumplită epidemie de ciumă pe teritoriul actual al României. Ioan Caragea, domnitorul Ţării Româneşti, a luat o serie de măsuri pentru a stârpi flagelul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Romania)

Acum 30 minute
22:45
Liberalii din Timiş au aşteptat anunţarea rezultatelor exit poll-ului la sediul filialei, la partid fiind prezent primarul Nicolae Robu, secretarul general Alin Popoviciu şi mai mulţi liberali, niciunul dintre parlamentarii de Timiş nefiind prezenţi la sediul PNL Timiş.
22:45
Partidul Social-Democrat danez a câştigatalegerile europene, cu 23,6% din voturi, în timp ce Partidul Socialist Muncitoresc aînvins în scrutinul din Spania cu 28-30% din voturi, arată primele estimări.
22:45
Timişulse află în topul judeţelor pe ţară la numărul celor care au votat laeuroparlamentare şi referendum. Europarlamentare: 53,01%; referendum: 47,97%.
Acum o oră
22:15
Un cutremur de magnitudine de 4  s-a înregistrat, duminică seară, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 190 de kilometri.
22:15
Mobilizare impresionantă la secţiile de votare deschise în Republica Moldova pentru alegerile din Parlamentul European. În pofida cozilor imense, 37.888 de moldoveni care deţin şi cetăţenie română şi-au exprimat dreptul la vot, ceea ce înseamnă o prezenţă la vot a românilor din Basarabia aproape de patru ori mai mare decât la alegerile europarlamentare din 2014.
22:15
Liderul Kelemen Hunor a declarat, duminică seară, că, dacă rezultatele exit poll-ului vor fi confirmate de rezultatele oficiale, comunitatea maghiară din România va avea o voce puternică în Parlamentul European în următorii cinci ani. Acesta a spus că niciodată UDMR nu a avut atâtea voturi la alegerile europarlamentare.
22:15
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică seara, la sediul PSD, că nu demisionează, pentru că românii au încredere în actualul guvern şi a spus că opoziţia poate depune moţiune de cenzură.
22:15
Marian Oprişan consideră că alegerile europarlamentare au fost pierdute din cauza lui Liviu Dragnea, care a compromis încrederea acordată de electorat.
22:15
Partidul de extrema dreaptă Adunarea Naţională (RN), condus de Marine Le Pen, este creditat cu primul loc înscrutinul europarlamentar din Franţa, în faţa progresiştilor din „La République en marche“ (LREM).
Acum 2 ore
21:45
Câteva sute de persoane s-au adunat duminică seara în Piaţa Victoriei, unde este anunţat un miting de solidaritate cu românii din Diaspora, care nu au apucat să voteze.
21:45
Un bărbat fără un picior a fost printre primii votanţi la o secţie din satul Poieniţa, comuna vâlceană Goleşti. Gestul său de a veni în cârje i-a impresionat pe toţi cei prezenţi, cu atât mai mult cu cât, dată fiind situaţia sa medicală, ar fi putut beneficia de urna mobilă.
21:45
Protestatarii susţin că dreptul la vot nu este respectat şi că foarte mulţi oameni nu reuşesc să voteze, în special în diaspora, din cauză că autorităţile nu au dorit să prelungească votul.
21:45
Partidul GERB a obţinut cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare desfăşurate duminică în Bulgaria, relevă sondajele la ieşirea de la vot date publicităţii la scurt timp după încheierea scrutinului.
21:45
După închiderea urnelor pentru alegerile europarlamentare şi referendum, liderul PNL, Ludovic Orban, le-a mulţumit românilor pentru prezenţa la vot şi a afirmat că PNL „va fi pe primul loc”.
21:45
Liderul PLUS, Dacian Cioloş, le-a cerut membrilor USR să rămână vigilenţi până la terminara numărării voturilor. De asemenea, Dan Barna a cerut demisia Vioricăi Dăncilă.
21:45
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la finalul alegerilor europarlamentare că îi cere Vioricăi Dăncilă să demisioneze din funcţia de premier, că nu-şi asumă vina pentru rezultatul alegerilor şi faptul că Gabriela Firea ar putea fi o variantă pentru alegerile prezidenţiale.
21:15
Un ieşean stabilit la Londra le-a transmis un mesaj emoţionant românilor chiar din faţa secţiei de votare unde aşteaptă să voteze.
21:15
Uniunea DemocratăCroată (HDZ), un partid conservator, a câştigat scrutinul europarlamentardesfăşurat în Croaţia, arată estimările realizate la ieşirea de la urne.
21:15
Maria Grapini, candidată la alegerile europarlamentare din partea PSD, a votat duminică seara la o secţie de votare amenajată într-un liceu din Timişoara. La ieşirea din secţie, Grapini a fost certată pentru că s-a băgat în faţă.
Acum 4 ore
20:45
Consumatorii vulnerabili de energie din România, care reprezintă circa 20% din populaţia totală a ţării, ar putea fi protejaţi printr-o „taxă socială“ impusă tuturor celorlalţi consumatori, dar şi prin discounturi acordate de furnizori arată un studiu comandat de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPGG), care are membri precum Romgaz sau OMV Petrom, cei mai mari producători de gaze.
20:45
Comunitatea „Vă vedem din Sibiu“ anunţă că va protesta, duminică seară, peste drum de sediul PSD Sibiu, în zona denumită de ei „Zona liberă de corupţie“, faţă de modul în care au fost organizate alegerile în străinătate şi în semn de susţinere faţă de ce care au stat ore în şir la cozi.
20:45
În comuna bihoreană Diosig, populată în principal de etnici maghiari, oamenii au votat cu UDMR, „pentru că aşa trebuie“, aplicând ştampila şi pe buletinele de vot de la referendum, fără să ştie măcar ce întrebări li se pun.
20:45
Liderul PMP, Traian Băsescu, afirmă că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, nu este nimic altceva decât un birocrat ticălos care batjocoreşte cu bună ştiinţă românii din diaspora şi cere demisia acestuia.
20:45
Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat duminică seara, la sediul PSD din Băneasa, că în cazul în care social-democraţii vor obţine un scor sub 30% la alegerile europarlamentare, atunci preşedintele partidului, Liviu Dragnea, trebuie să-şi dea demisia.
20:30
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat, duminică seară, de ce a venit să voteze singur la Liceul Jean Monnet, nu însoţit de de iubita sa, Irina Tănase.
20:30
Prezenţa la vot, la ora 20.00, a fost de 46,40% pentru europarlamentare şi de 38,96% la referendumul pentru justiţie. Prezenţa Bucureşti era de 42,55% la referendum şi de 49,34% la europarlamentare.
20:30
Poliţiştii constănţeni continuă cercetările în cazul mamei primarului, care a fost prinsă în secţia de votare cu cinci buletine pe care intenţiona să le bage în urne.
20:15
Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă de la ora 21.00, exact după închiderea urnelor. Referendumul pe Justiţie va fi validat, în condiţiile în care pragul de prezenţă a fost îndeplinit încă de la ora 17.00
20:15
Simona Halep, Irina Begu şi Mihaela Buzărnescu au votat, astăzi, 26 mai, la Paris pentru alegerile europarlamentare şi referendumul pentru justiţie. Româncele se află în aceste zile în Franţa, pentru turneul de la Roland Garros.
20:15
Alegerile pentru Parlamentul European au readus în discuţie preluarea postului de primar interimar al municipiului Alba Iulia de către unul dintre cei doi viceprimari.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.