Ziua Iei/Vaslui: Ia românească, sărbătorită la Muzeul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană

Agerpres, 24 iunie 2019 15:30

Ia naţională a fost sărbătorită, luni, în cadrul unor evenimente organizate de Biblioteca Judeţeană "N. Milescu Spătarul" şi Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui.În cadrul acţiunii intitulate "Ziua Internaţională a Iei - Sărbătoarea Sânzienelor" elevi din şcolile şi liceele vasluiene au avut ocazia să afle semnificaţia sărbătorii de Sânziene şi un istoric al iei, ca principală piesă a costumului popular românesc şi să participe la o expoziţie de ii româneşti şi de cărţi referitoare la portul tradiţional, aflate în colecţia Bibliotecii Judeţene Vaslui. Foto: (c) Loredana CIOBANU / AGERPRES"Astăzi este Sărbătoarea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, Drăgaica sau sărbătoarea Sâzienelor, zi în care este marcată, de asemenea, Ziua Internaţională a Iei. Dorim ca, în fiecare an, cu acest prilej, să vorbim despre acest important obiect vestimentar devenit simbol naţional - ia românească. Ne bucurăm de prezenţa voluntarilor de fiecare dată când organizăm evenimente pe care dorim să le promovăm în comunitatea vasluiană şi este impresionant că aceşti copii sunt interesaţi de tradiţii, de păstrarea elementelor care fac parte din tezaurul nostru naţional", a declarat Gina Păun, din cadrul Bibliotecii Judeţene "Nicolae Milescu Spătarul" Vaslui. Foto: (c) Loredana CIOBANU / AGERPRESCu prilejul Zilei internaţionale a Iei, specialiştii din cadrul Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui au organizat o lecţie de muzeu intitulată "Ziua iei - emblemă naţională". Participanţii au vizitat expoziţia permanentă de artă tradiţională românească şi au aflat, de asemenea, un istoric al iei, cu referiri la elementele specifice portului tradiţional din zona judeţului Vaslui. AGERPRES /(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Diana Dumitru, editor online: Adrian Dădârlat)

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agerpres

Acum 30 minute
16:10
Tribunalul belgian de arbitraj pentru sport (CBAS) a decis miercuri că echipa de fotbal KV Mechelen nu va juca în acest sezon în Europa League, astfel că Antwerp nu va fi adversara Viitorului în turul 2 preliminar al acestei competiţii, informează radioteleviziunea belgiană (RTBF) şi Le Soir.CBAS a luat miercuri o a doua decizie în cadrul procedurii disciplinare împotriva clubului KV Mechelen şi a unor persoane implicate în scandalul meciului Mechelen - Waasland-Beveren, ce a avut loc pe 11 martie 2018, meci suspectat că a fost trucat.CBBAS decisese pe 10 iulie că Mechelen nu poate fi retrogradată, dar nu se pronunţase în privinţa vinovăţiei şi a sancţiunilor. Miercuri, CBAS s-a pronunţat şi a confirmat decizia camerei de apel a comisiei de litigii a Federaţiei belgiene de fotbal (URBSFA): KV Mechelen şi patru oficiali ai săi au fost găsiţi vinovaţi de acte de falsificare a competiţiei.CBAS a hotărât că Mechelen va putea juca în prima divizie, dar este exclusă din Cupa Belgiei şi Europa League. Echipa, câştigătoare a Cupei Belgiei, îşi câştigase dreptul să evolueze în grupele Europa League.Federaţia belgiană va informa UEFA şi va face tot ce-i stă în putinţă pentru a păstra cele cinci locuri în cupele europene pentru cluburile belgiene. UEFA va aplica propria sa procedură disciplinară. Este posibil ca forul fotbalistic european să retragă un loc Belgiei în Europa League.Federaţia belgiană speră că UEFA o va autoriza pe Gent să joace în Europa League în locul lui Mechelen. Dacă UEFA va autoriza acest lucru, atunci Gent o va întâlni pe FC Viitorul în turul 2 preliminar al Europa League (25 iulie şi 1 august), Antwerp, antrenată de Ladislau Boloni, va disputa turul 3 preliminar al acestei competiţii, iar Standard va fi prezentă în faza grupelor.AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu) Sursa foto: KV Mechelen/facebook.com
16:10
Jucătoarele române Irina Bara şi Patricia Maria Ţig s-au calificat, miercuri, în sferturile de finală ale probei de dublu la BRD Bucharest Open (WTA), turneu dotat cu premii totale de 250.000 de dolari şi găzduit de Arenele BNR din Capitală, după ce a câştigat în primul tur, cu scorul de 6-2, 7-5, în faţa cuplului Cristina Bucsa (Spania)/Prarthana Thombare (India).Beneficiarele unui wild card din partea organizatorilor, jucătoarele române au avut nevoie de o oră şi 21 de minute pentru a câştiga. Ele vor întâlni în sferturile de finală perechea învingătoare din meciul Irina-Camelia Begu (România)/Raluca Olaru (România/N.1) - Giorgia Marchetti (Italia)/Laura Pigossi (Brazilia).Prin calificarea în sferturi Irina Bara şi Patricia Maria Ţig şi-au asigurat 1.920 de dolari şi 60 de puncte WTA.AGERPRES (autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)
16:10
Ministerul Finanţelor Publice vrea să elimine din Legea prevenirii încălcarea termenului de utilizare a noilor case de marcat, măsura fiind necesară deoarece operatorii economici care încalcă obligaţia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, potrivit unui comunicat al ministerului."MFP propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenţiei referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. c) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017", se spune în comunicat.Ministerul menţionează că măsura este necesară deoarece operatorii economici care încalcă obligaţia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, în condiţiile în care au fost emise autorizaţii de distribuţie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activităţi economice, iar distribuitorii autorizaţi au stocuri de aparate de marcat noi. De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziţionat şi instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situaţii ar duce la discriminarea operatorilor economici corecţi.Conform sursei citate, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum şi confiscarea sumelor nejustificate, respectiv sancţiunile prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999.MFP subliniază faptul că toate firmele care comercializează produse sau prestează servicii direct către populaţie au obligaţia de a fiscaliza toate încasările prin intermediul casei de marcat electronice fiscale şi de a se dota cu noile aparate de marcat prevăzute de cadrul normativ."În acest context în care MFP a epuizat măsurile legislative de sprijinire a contribuabililor pe care le-a avut la dispoziţie, se impune modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intra sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere", se mai spune în comunicat. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 
16:10
Cascada Bigăr redevine punctul principal de atracţie turistică din Caraş-Severin odată cu sezonul concediilor, când sute de turişti vin să vadă căderea de apă care a fost declarată ca fiind cea mai frumoasă din lume."În general, cei mai mulţi turişti se înregistrează în lunile de vară, iulie şi august, fiind şi perioada de vacanţă a copiilor şi cea a concediilor. Anul acesta, din cauza zilelor ploioase, au fost ceva mai puţini vizitatori, dar toţi cei care au venit au fost impresionaţi de cascadă, de traseul ce duce la grotă şi la izvor. Dacă în timpul săptămânii sunt circa 100 de oameni pe zi, la final de săptămână sunt până la 500 de turişti pe zi", afirmă Miloş Păun, ranger la Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa.Turiştii care au venit pentru prima oară la Bigăr spun că locul are un farmec aparte şi că obiectivul este mai frumos decât în fotografii. În ultimii doi ani, în zonă s-au făcut o serie de modernizări: a fost amenajată o potecă ce urcă până la izbuc şi Grota lotrilor, dar şi o scară ce coboară la baza cascadei, loc din care cascada oferă o privelişte unică."De când am venit primar căutăm surse de finanţare pentru Cascada Bigăr. Este un obiectiv turistic de interes naţional, dar chiar şi mondial, având în vedere că aici vin oameni din toate colţurile lumii. Am găsit înţelegere la Compania Naţională de Investiţii, aşa încât, am pregătit documentaţia, am depus-o. Am avut mici clarificări, am publicat-o pe SEAP pentru a fi achiziţionată de un constructor. Din păcate, durerea este că, de la an, avem tot mai mari probleme cu constructorii. Probabil au foarte multe lucrări, pentru că nu a venit nimeni la licitaţie. Poate la următoarea publicare pe SEAP se încumetă cineva şi vine să ne ajute cu această lucrare", a precizat primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu.Lucrările constau într-o pasarelă care va merge de la izbuc, până la parcare, în realizarea de grupuri sanitare, de locuri de parcare, amenajarea zonei pentru comerţul ambulant, care acum este impropriu. Valoarea proiectului se ridică la aproape trei milioane de lei, care înseamnă atât bani proveniţi de la CNI, de la Guvernul României, cât şi din cofinanţarea asigurată de Primăria Bozovici."Încercăm, astfel, să dezvoltăm şi să aducem un plus de valoare zonei, dar şi să mărim siguranţa turiştilor, prin investiţiile pe care le facem. Pe lângă cascada Bigăr, avem şi Morile de la Eftimie Murgu, Cheile Nerei, Lacul Dracului şi multe altele", a subliniat Adrian Stoicu.Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B. Rezervaţia Naturală Bigăr cuprinde un izbuc, o peşteră, un pârâu şi o cascadă, toate amplasate spre Ţara Almăjului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte, imaginar, paralela 45 latitudine nordică a globului pământesc.Site-ul The World Geography a alcătuit, în anul 2013, o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, pe primul loc aflându-se Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin. AGERPRES / (AS - autor: Paula Neamţu, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)
16:10
Jucătoarea de tenis Irina Camelia Begu (112 WTA) s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale BRD Bucharest Open, turneu dotat cu premii totale de 250.000 de dolari şi găzduit de Arenele BNR din Capitală, învingând-o în optimi pe slovena Kaja Juvan (nr. 111 mondial) cu 6-4, 6-3.Eliminată anul trecut încă din primul tur la Bucureşti, după ce la ediţia din 2017 reuşise să îşi adjudece trofeul, Begu s-a impus cu 6-4 în primul set, unul în care s-au realizat cinci break-uri.În setul secund ea a fost prima care şi-a pierdut serviciul, văzându-se rapid condusă cu 2-0. Din acel moment însă, românca a întors jocul, reuşind trei break-uri şi impunându-se cu 6-3.Irina Begu a realizat un as, faţă de cei doi ai adversarei sale, şi a făcut 4 duble greşeli, în timp ce slovena doar 3.Irina Begu va juca în sferturile de finală ale competiţiei bucureştene cu învingătoarea din partida care le opune pe Lara Arruabarrena din Spania şi favorita numărul 6 a turneului, germanca Laura Siegemund.Prin accederea în sferturile de finală, Begu şi-a asigurat suma de 5.900 de dolari şi 60 de puncte.Tot, miercuri, Irina Begu va juca şi în proba de dublu acolo unde este favorită numărul 1 alături de Raluca Olaru. În primul tur, perechea română va întâlni cuplul alcătuit din Giorgia Marchetti (Italia) şi Laura Pigossi (Brazilia).AGERPRES (autor: Marius Ţone, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Irina Giurgiu)
16:10
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să-l numească pe Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general, informează un comunicat postat miercuri pe site-ul NATO.El o va înlocui în funcţie pe Rose Gottemoeller din SUA, care ocupa această poziţie din octombrie 2016."Sunt fericit să anunţ numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general. El este un avocat devotat al legăturii transatlantice şi va aduce experienţa sa îndelungată ca om de stat şi diplomat acestui post. El va fi primul român care va deţine această poziţie de rang înalt", a declarat Stoltenberg, citat în comunicat."Îi sunt foarte recunoscător lui Rose Gottemoeller. Aptitudinile ei diplomatice şi expertiza ei în securitate politică au fost de nepreţuit pentru Alianţă, într-un context în care NATO continuă să se adapteze la un mediu de securitate mai impredictibil", a adăugat el. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea) 
Acum o oră
15:40
Suspendarea de către Portugalia a acordării de vize iranienilor nu este legată de motive ''politice'', a ţinut să clarifice luni Ministerul Afacerilor Externe din Portugalia, relatează AFP."Această decizie nu este politică", a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al ministerului.Ea "nu este legată de condiţiile de securitate în Iran sau de un alt aspect de natură instituţională sau politică", ci de "condiţiile de funcţionare a secţiei consulare" portugheze în Iran, a menţionat anterior ministerul într-un comunicat.Ministerul, care a dat asigurări că această suspendare este "temporară", a ţinut să facă aceste precizări după declaraţiile şefului diplomaţiei, Augusto Santos Silva, care a anunţat marţi suspendarea acordării de vize cetăţenilor iranieni "din raţiuni de securitate", dar fără a dori să furnizeze explicaţii."Portugalia nu glumeşte cu intrările pe teritoriul său naţional", a declarat el în cadrul unei audieri în faţa unei comisii parlamentare, precizând că nu poate furniza public explicaţii privind această decizie, care survine într-un context de vii tensiuni între Teheran şi ţările occidentale.El a insistat totuşi în faţa presei după această audiere că suspendarea vizelor nu are "nimic de a face cu calitatea relaţiilor bilaterale între Portugalia şi Teheran", potrivit agenţiei Lusa. AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea) 
15:40
Mai mulţi angajatori britanici din sectoarele comerţului, afacerilor şi educaţiei i-au cerut miercuri viitorului premier să revizuiască actualul plan privind imigraţia în Marea Britanie după ieşirea sa din Uniunea Europeană, plan care ar presupune ca persoanele care vin să lucreze în această ţară - inclusiv cetăţeni ai UE - să câştige cel puţin 30.000 de lire (37.000 de dolari) pe an, relatează dpa.Într-o scrisoare deschisă adresată lui Boris Johnson, candidatul cel mai bine cotat la succesiunea Theresei May, şi rivalului său Jeremy Hunt, antreprenorii solicită crearea unui "sistem de imigraţie corect şi controlat", exprimându-şi "puternica îngrijorare" că sistemul de imigraţie plănuit de actualul guvern "riscă să exacerbeze deficitul de mână de lucru şi de persoane calificate deja cronic în Marea Britanie şi să paralizeze activitatea a numeroase companii.În opinia semnatarilor, nivelul minim salarial propus de 30.000 de lire pe an trebuie scăzut la circa 20.000 de lire, pentru ca acesta să fie în concordanţă cu nivelul abilităţilor cerute şi cu piaţa forţei de muncă."Avem nevoie de o nouă abordare a imigraţiei care să recunoască beneficiile aduse de aceasta - pe lângă faptul că ocupă posturile vacante din economie, migranţii plătesc taxe şi generează noi locuri de muncă -, dar care să reflecte totodată nevoia de a reclădi încrederea publicului", explică antreprenorii britanici. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)
15:40
Peste 50 de piloţi din 13 ţări ale lumii participă, în perioada 18-27 iulie, la Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul care va avea loc pe Aerodromul Deva, deschiderea oficială fiind programată miercuri după amiază cu o paradă la care vor lua parte concurenţii înscrişi în concurs.Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul este organizat de Aeroclubul României şi Federaţia Aeronautică Română. România este pentru prima oară gazdă a unui asemenea concurs care se desfăşoară pe două clase - Unlimited, care se află la ediţia a 27-a, şi Advanced, la ediţia a 10-a."Pentru noi este un concurs foarte important, pentru că sunt piloţi din 13 ţări, 53 de concurenţi care au rămas impresionaţi de aeroclubul nostru de la Deva şi de activitatea aerocluburilor României din toată ţara. Avem aşteptări mari de la piloţii români, mai ales că evoluează cu un planor nou, achiziţionat anul acesta, un planor foarte performant - se numeşte FOX. Sunt pregătiţi. O să vedem săptămâna viitoare, la sfârşit, unde ne clasăm. Anul trecut au fost pe podium, ca echipă, pe locul trei. Sperăm să se păstreze măcar această poziţie", a declarat preşedintele Federaţiei Aeronautice Române şi directorul general al Aeroclubului României, pilotul George Rotaru. Foto: (c) Sorin Blada/AGERPRESÎn concurs vor evolua piloţi din România, Italia, Austria, Cehia, Franţa, Suedia, Rusia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, SUA şi Japonia. Aceştia vor realiza un program de figuri acrobatice prestabilit, care se execută la verticala unui pătrat marcat pe sol cu panouri albe, cu latura de un kilometru. Pătratul se proiectează imaginar, pe verticală, rezultând un cub.Arbitrii notează fiecare figură acrobatică şi program. În timpul notării contează foarte mult păstrarea direcţiei, segmentele fiecărei figuri, răsucirile. Per total, fiecare figură este notată, chiar dacă este alcătuită din mai multe elemente.Potrivit directorului Aeroclubului României, acrobaţia cu planorul este un sport complex, începând chiar cu procesul de învăţare. Planorul trebuie tractat cu avionul până la o înălţime de minimum 1.200 de metri, după care zborul acrobatic durează 4-5 minute."Vă daţi seama, sunt necesare multe zboruri. Tot timpul sportivii sunt selectaţi din toate aerocluburile noastre - cei mai buni participă la competiţiile naţionale şi pe urmă ajung în echipa naţională şi reprezintă România", a menţionat George Rotaru.Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul se va încheia pe 27 iulie cu premierea câştigătorilor şi un miting aviatic în care vor evolua Lotul naţional al României de acrobaţie cu motor "Hawks of Romania", lotul naţional de acrobaţie cu planorul "White Wings" şi lotul naţional de paraşutism. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)
15:40
Conducerea PSD se reuneşte marţea viitoare, la Palatul Parlamentului, pentru a decide propunerea de candidat la alegerile prezidenţiale, care urmează să fie validat în cadrul unui congres al partidului anunţat pentru data de 3 august, au precizat, pentru AGERPRES, surse politice.Aceleaşi surse au menţionat că marţi o primă reuniune social-democrată va fi a Biroului Permanent al PSD, începând cu ora 11,00, urmată de o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al partidului, programată pentru ora 12,00.Preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a declarat săptămâna trecută că, în cazul în care partidul îi va cere, va candida la alegerile prezidenţiale, dar, "în acest moment, opţiunea sa este de a merge 'în spatele altui candidat'"."Nu am luat încă în calcul acest lucru, am considerat că voi merge cu un candidat, iar eu, ca prim-ministru, preşedinte al PSD, îl voi sprijini cu toate forţele, cu tot partidul, astfel încât să câştige alegerile prezidenţiale, dar nu vreau să se creadă că sunt un om laş. Dacă partidul îmi va cere acest lucru şi va crede că este singura soluţie, voi accepta ceea ce spune partidul, dar, în acest moment, eu cred că este bine să avem un candidat şi eu să sprijin acel candidat. Pentru noi este important să mergem cu persoana care are încrederea partidului, care va fi susţinută de către toate organizaţiile, care va crea acel val de încredere de care vorbim, atât din partea membrilor noştri, simpatizanţilor noştri, dar şi a altor cetăţeni, pentru că eu sper într-un scor bun", a afirmat Dăncilă la DC News, întrebată dacă nu ar fi normal ca preşedintele PSD să fie şi candidatul partidului la prezidenţiale, chiar dacă exercită funcţia de prim-ministru. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
15:40
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine, în legătură cu taxa de solidaritate aplicată pensiilor speciale pe care a anunţat-o ministrul Eugen Teodorovici, că nu va "tolera" sub nicio formă afectarea statutului magistraţilor şi că va face toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaţionale şi a Curţii Constituţionale."Apărând independenţa judecătorilor şi procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului, pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaţionale şi a Curţii Constituţionale cu un conflict juridic de natură constituţională", declară CSM într-un comunicat remis miercuri.CSM arată că, în majoritatea statelor, este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie."În jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu referire şi la decizii ale instanţelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant şi fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale. În acelaşi sens, contravin principiului independenţei justiţiei şi măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul şi cuantumul pensiilor magistraţilor, reprezentând o eliminare mascată a acestora. Garantarea existenţei, stabilităţii şi cuantumului pensiei magistraţilor este un corolar al dispoziţiilor legislative speciale privind statutul magistraţilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilităţi şi interdicţii pe care legea le stabileşte în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei", se precizează în comunicat.Conform CSM, funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.Totodată, explică CSM, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte o serie de incompatibilităţi şi interdicţii pentru judecători şi procurori, cum ar fi cele de a desfăşura activităţi comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic."Trebuie reamintit că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor, precum şi apărarea acesteia, ca parte integrantă a stabilităţii lor financiare, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii, aspecte tranşate în repetate rânduri în jurisprudenţa Curţii Constituţionale", precizează CSM.CSM mai spune că documentele internaţionale stabilesc, printre alte importante măsuri pe care statele membre urmează să le adopte, şi pe aceea de a veghea ca statutul şi remuneraţia judecătorilor şi procurorilor să fie pe măsura demnităţii profesiei lor şi a responsabilităţii pe care şi le asumă.Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că statutul constituţional al magistraţilor, statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Acum 2 ore
15:10
La începutul şedinţei Executivului din 17 iulie 2019, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile pentru portofoliile de la Interne, Externe şi funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice şi că aşteaptă un răspuns de la şeful statului. La 15 iulie 2019, în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a hotărât schimbarea din funcţie a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru cele două portofolii fiind validaţi ca propuneri senatorul Nicolae Moga şi fostul europarlamentar Ramona Mănescu. Totodată, senatorul Mihai Fifor a fost propus pentru a ocupa funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice.Ramona Mănescu s-a născut la 6 decembrie 1972, la Constanţa. Este licenţiată în Ştiinţe Juridice, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1999), cu lucrarea "Interpretarea Tratatelor Internaţionale".A urmat cursuri postuniversitare de perfecţionare la Colegiul Naţional de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare (ianuarie-iulie 2005) şi studii academice postuniversitare în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti - Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (septembrie 2004- iulie 2006). De asemenea, a absolvit cursuri de specializare în cadrul Institutului Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (ianuarie-decembrie 2006), conform CV-ului publicat pe http://eurodrepturi.anbcc.ro.A lucrat la Cabinetul Individual de Avocatură "Ramona Nicole Mănescu" (septembrie 2000-mai 2005).A devenit membru al Partidului Naţional Liberal din februarie 1990 şi a ocupat poziţiile de Preşedinte al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal Sector 6 (1996-1997), membră a Departamentului de Relaţii Externe a PNL (1996-2004) şi ofiţer Internaţional al Tineretului Naţional Liberal (2001-2002).În perioada 2002-2005, a fost vicepreşedinte al TNL, raportor al Comisiei pentru Afaceri Externe a Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali a PNL, membră a Comitetului Executiv al PNL Sector 6, expert parlamentar (Camera Deputaţilor, Parlamentul României) şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale a Tineretului Liberal (IFLRY).Ramona Mănescu a fost numită, în mai 2005, vicepreşedinte cu rang de Subsecretar de Stat al Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ocupând această funcţie până în decembrie 2007.În perioada 28 august 2013 - 26 februarie 2014, ocupă funcţia de Ministru al Transporturilor.Şi-a început activitatea europarlamentară cu mandatul din 2007-2009, ca urmare a alegerilor din 2007, când a candidat pe listele PNL, continuând şi în legislaturile 2009 - 2014 şi 2014-2019. În timpul primului mandat, a ocupat funcţia de membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională şi în Comisia pentru Cultură şi Educaţie.În 2009, Ramona Mănescu a fost al patrulea candidat pe lista PNL. În perioada 2009-2014, a fost membru în Comisia pentru Cultură şi Educaţie, în Comisia pentru Afaceri Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă, în Delegaţia Parlamentului European (PE) pentru relaţiile cu Peninsula Arabică şi în Delegaţia PE pentru relaţiile cu Japonia. A fost vicepreşedinte al Intergrupului Urban din Parlamentul European, vicepreşedinte al Intergrupului Tineret din Parlamentul European. Începând cu noiembrie 2012, devine şi vicepreşedintele grupului europarlamentar ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), conform sursei citate.Ca urmare a numirii sale în funcţia de Ministru al Transporturilor, în august 2013, al doilea mandat de europarlamentar al Ramonei Mănescu s-a terminat înainte de termen, fiind înlocuită de Ovidiu Silaghi.Conform www.europarl.europa.eu, în legislatura 2014-2019 a fost membră a Grupului Partidului Popular European, vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Mashrek (octombrie 2014-iulie 2019) şi membră a Comisiei pentru afaceri externe (iulie 2014-ianuarie 2017).La 23 august 2017, Ramona Mănescu şi-a depus demisia din PNL.La 15 iulie 2019, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a anunţat că formaţiunea pe care o reprezintă îi retrage sprijinul politic ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi o propune pe Ramona Mănescu pentru această funcţie. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Roxana Mihordescu)
15:10
La începutul şedinţei Executivului din 17 iulie 2019, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile pentru portofoliile de la Interne, Externe şi funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice şi că aşteaptă un răspuns de la şeful statului. La 15 iulie 2019, în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a hotărât schimbarea din funcţie a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru cele două portofolii fiind validaţi ca propuneri senatorul Nicolae Moga şi fostul europarlamentar Ramona Mănescu. Totodată, senatorul Mihai Fifor a fost propus pentru a ocupa funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice.Mihai Viorel Fifor s-a născut la 10 mai 1970. În 1994, a devenit licenţiat în Filosofie, din partea Facultăţii de Litere şi Istorie, Universitatea din Craiova. Un an mai târziu, a obţinut masteratul în ''Literatura română'', tot la Universitatea Craiova. Din 2003, este doctor în Antropologie Socială, Universitatea Craiova. În 2007, a absolvit un master în Managementul Afacerii Publice, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar în anul 2009 - ''Managementul afacerilor interne'', la Colegiul Naţional de Afaceri Interne, Academia de Poliţie ''Al. I. Cuza'' şi ''Securitate şi bună guvernare'', la Colegiul Naţional de Apărare, potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaţilor.A lucrat în calitate de: cercetător ştiinţific principal, Institutul de Cercetări socio-umane ''C. S. Nicolaescu - Plopşor'', Academia Română (1994-2001); director la Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Dolj (2001-2005); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2005-2009); secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor (2009); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2009-2012), secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor (mai-dec. 2012).A fost preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova (2010-dec. 2012). La 18 mai 2012, Mihai Fifor a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin decizia premierului Victor Ponta, fiind eliberat din funcţie la 22 decembrie 2012.La alegerile legislative din 9 decembrie 2012, a fost ales senator de Dolj (din partea PSD), în colegiul uninominal 2 din Circumscripţia electorală nr. 17. În Senat, a fost secretar al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului (20 dec. 2012 - 4 febr. 2015), membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen (începând cu 18 iul. 2013), membru al Comisiei pentru transporturi şi energie (începând cu 4 febr. 2015) şi membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (oct. 2015 - dec. 2015).În iunie 2015, premierul Victor Ponta l-a propus pe Mihai Fifor pentru a ocupa funcţia de ministru al Transporturilor. Preşedintele Klaus Iohannis a respins, însă, la 15 iulie, propunerea prim-ministrului, motivând că nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor.La 9 februarie 2016, senatorul Mihai Fifor a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, prin vot deschis, cu unanimitate.La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obţinut un mandat de senator, la Arad, tot pe listele PSD. Senatorul PSD Mihai Fifor a fost preşedinte al Comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de scrutinul prezidenţial, de la înfiinţarea acestei comisii, în 11 mai 2017, până în iulie 2017 şi, ulterior, membru al aceleiaşi comisii până în octombrie 2017. Este membru, din 4 septembrie 2017, în Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică a Senatului.La 28 iunie 2017, Mihai Fifor a fost propus ministru al Economiei în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcţie la 29 iunie 2017.La 5 septembrie 2017, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi-a înaintat demisia din funcţie, interimatul la acest minister fiind asigurat de vicepremierul Marcel Ciolacu, iar la 12 septembrie 2017, conducerea PSD l-a validat pe senatorul Mihai-Viorel Fifor, ministru al Economiei, pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, acesta fiind învestit în funcţie la 12 septembrie 2017.La 15 ianuarie 2018, Mihai Tudose şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, după retragerea sprijinului politic în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD. La 16 ianuarie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe Mihai-Viorel Fifor, ministru al Apărării Naţionale, iar la 17 ianuarie 2018, a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, pentru funcţia de prim-ministru.Mihai Fifor a fost propus ministru al Apărării Naţionale în cabinetul Dăncilă la 26 ianuarie 2018, fiind învestit în funcţie la 29 ianuarie 2018. AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)
15:10
La începutul şedinţei Executivului din 17 iulie 2019, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile pentru portofoliile de la Interne, Externe şi funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice şi că aşteaptă un răspuns de la şeful statului. La 15 iulie 2019, în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a hotărât schimbarea din funcţie a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru cele două portofolii fiind validaţi ca propuneri senatorul Nicolae Moga şi fostul europarlamentar Ramona Mănescu. Totodată, senatorul Mihai Fifor a fost propus pentru a ocupa funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice.***Constituţia României şi Legea nr. 90 din 26 martie 2001 de organizare şi funcţionare a Guvernului României şi a ministerelor disting între mai multe tipuri de încetare a calităţii de membru al Guvernului: demisie, revocare (remaniere), pierderea drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces, demitere.Potrivit art. 106 din Constituţia României, funcţia de membru al guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.Cu privire la remanierea guvernamentală, art. 85, alineatele 2, 3 din Constituţie arată că Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai guvernului.Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a guvernului, Preşedintele României îi va putea numi şi revoca pe noii membri ai executivului, numai pe baza aprobării parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru, se arată în art. 85, alineate 2, 3 din Constituţie.Remanierea guvernamentală care are ca efect schimbarea structurii sau a compoziţiei politice a Guvernului este definită şi de Curtea Constituţională, în Decizia nr. 128 din 8 martie 2014. Astfel, schimbarea compoziţiei politice intervine, potrivit Deciziei Curţii, ''în situaţia în care prin remanierea guvernamentală sunt cooptate sau, după caz, scoase de la guvernare un partid politic sau mai multe''. Restructurarea guvernului se face atunci când primul-ministru cere parlamentului modificarea structurii guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere (art. 37, alin. 1, Legea nr. 90/2001). În ambele cazuri remanierea trebuie aprobată de către parlament.În cazul vacantării funcţiei de membru al guvernului, primul-ministru propune preşedintelui o persoană pentru numirea în funcţia de membru al guvernului, în termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatată vacanţa funcţiei (art. 47 din Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicat în Monitorul Oficial din 5 iulie 2019).Potrivit Codului administrativ, intrat recent în vigoare, Preşedintele României trebuie să numească în funcţie persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii. De asemenea, în cazul refuzului propunerii, preşedintele trebuie să motiveze, să îi comunice prim-ministrului şi să facă public refuzul numirii în funcţie.Preşedintele poate refuza, motivat, orice propunere a prim-ministrului pentru numirea în funcţia de membru al guvernului în situaţia în care persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile generale de ocupare a acestei funcţii: are cetăţenia română şi domiciliul în ţară; se bucură de exerciţiul drepturilor electorale; nu a suferit condamnări penale. Preşedintele poate refuza motivat, o singură dată, o propunere a prim-ministrului, când consideră că persoana propusă nu corespunde funcţiei respective. (art. 47, alin. 4, Codul administrativ).Dacă preşedintele refuză, premierul îi transmite acestuia o nouă propunere în acelaşi termen de 5 zile de la data la care preşedintele a comunicat refuzul propunerii anterioare. Preşedintele are un nou termen de zece zile pentru a răspunde premierului.În situaţia în care Preşedintele României sau primul-ministru sesizează Curtea Constituţională pentru soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională, apărut cu ocazia numirii unui membru al guvernului, răspunsul este trimis de preşedinte după publicarea deciziei Curţii.Revocarea din funcţia de membru al guvernului, care are loc în caz de remaniere guvernamentală (art. 7, Legea nr. 90/2001), se face de către preşedinte, prin decret.Demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii (art. 6 din Legea nr. 90/2001).Demiterea intervine atunci când un membru al guvernului este condamnat penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau atunci când averea sa a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă. În acest caz, membrul guvernului este demis de către Preşedintele României, la propunerea primului-ministru (art. 8, alin. 2, din Legea nr. 90/2001). AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Daniel Olteanu)
15:10
Antrenorul echipei Gaz Metan Mediaş, Edi Iordănescu, a fost suspendat, miercuri, două jocuri de către Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal, după ce a fost eliminat la meciul cu Chindia Târgovişte (2-2), din prima etapă a Ligii I.Iordănescu, amendat şi cu 320 de lei de comisie, a fost eliminat în ultimul minut al meciului pentru proteste vehemente, după ce primise cartonaş galben câteva minute mai devreme când arbitrul George Rădulescu a dictat penalty pentru oaspeţi, transformat de Ovidiu Bic (86).Fundaşul Andrei Patache, de la FC Botoşani, care a fost eliminat la meciul cu Astra, de la Giurgiu (2-2), a fost suspendat două jocuri şi amendat cu 3.000 de lei.Comisia a amânat pentru data de 24 iulie judecarea incidentelor provocate de suporterii echipei Dinamo Bucureşti la Ovidiu, în partida cu FC Viitorul (0-5), întreruptă timp de 23 de minute.AGERPRES (AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Teodor Ciobanu, editor online: Irina Giurgiu)
15:10
Brigada Rutieră anunţă mai multe restricţii de circulaţie în zona centrală a Capitalei, cu ocazia sărbătoririi "Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene" (sâmbătă) şi desfăşurării festivalului "Rock The City'' - concert Bon Jovi şi The Cure (duminică şi luni).*** Astfel, duminică şi luni, între orele 15,00 - 23,00, se va desfăşura festivalul ''Rock The City'', ocazie cu care va avea loc concertul susţinut de Bon Jovi (duminică) şi The Cure (luni) în Piaţa Constituţiei.Pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost instituite următoarele restricţii de circulaţie:* Începând cu data de 15 iulie, orele 7,00, până pe 25 iulie, orele 23,00 - amenajarea zonei, constând în delimitarea Pieţei Constituţiei, prin instalarea de garduri metalice prin grija organizatorului.* Începând cu data de 15 iulie, orele 7,00, până pe data de 25 iulie, orele 23,00, este restricţionat traficul rutier pe banda IV a bretelei situate pe circumferinţa Pieţei Constituţiei către bd. Unirii (bretea Ministerului Finanţelor Publice şi bretea Ministerului Public).* Începând cu data de 17 iulie, orele 8,00, până pe data de 24 iulie, orele 23,00, este restricţionat traficul rutier pe bd. Libertăţii banda I şi II de circulaţie, segmentul cuprins între bretea Ministerul Finanţelor Publice şi bretea Ministerul Public, sensul de mers dinspre bd. Naţiunile Unite spre Calea 13 Septembrie.* Începând cu data de 17 iulie, orele 7,00, până pe data de 24 iulie, orele 23,00, se închide circulaţia rutieră pe bd. Unirii, banda II de circulaţie adiacentă axului drumului, pe ambele sensuri, între Splaiul Independenţei şi bd. Libertăţii şi pe bd. Libertăţii între Calea 13 Septembrie şi bd. Naţiunile Unite.* Începând cu data de 21 iulie, orele 07,00, până pe 23 iulie, orele 8,00, are loc restricţionarea traficului rutier, pe ambele sensuri, pe bd. Libertăţii între bd. Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie.* Începând cu data de 21 iulie, orele 7,00, până pe data de 23 iulie, orele 8,00, se va restricţiona traficul rutier şi pietonal pe bd. Unirii, ambele sensuri de circulaţie pe carosabil, segmentul cuprins între bd. Libertăţii şi Splaiul Independenţei, respectiv între Splaiul Independenţei şi bd. I.C. Brătianu.Rute ocolitoare: Calea 13 Septembrie - bd. Tudor Vladimirescu - bd. George Coşbuc - bd. Regina Maria - Piaţa Unirii sau Calea 13 Septembrie - str. Izvor - bd. Naţiunile Unite - Splaiul Independenţei; Bd. Unirii - bd. I.C. Brătianu - Splaiul Independenţei - Pod B.P. Haşdeu - str. B.P. Haşdeu - str. Izvor - Piaţa Arsenalului - Calea 13 Septembrie sau bd. Unirii - Piaţa Unirii - Piaţa Universităţii - bd. Regina Elisabeta - bd. M. Kogălniceanu - Piaţa Operei - Splaiul Independenţei.Excepţie pentru accesul auto în acest perimetru vor avea autospecialele de intervenţie şi autovehiculele angajaţilor instituţiilor care au sediu în clădirea Palatului Parlamentului cărora li se va permite accesul prin str. Uranus şi bd. P. Haşdeu.*** De asemenea, sâmbătă, 20 iulie, se va organiza o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, cu ocazia sărbătoririi "Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene".Pentru buna desfăşurare a evenimentului, în intervalul orar 09,30 - 11,30, vor fi impuse restricţii de circulaţie, pe următoarele artere rutiere: Bd. Aviatorilor, pe ambele sensuri de circulaţie, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Charles de Gaulle; Aleea Modrogan şi Aleea Alexandru; str. Arhitect Ion Mincu, pe ambele sensuri de circulaţie, între şos. Kiseleff şi bd. Aviatorilor; str. Aviator Gheorghe Demetriade, pe ambele sensuri de circulaţie, între str. Pangratti şi bd. Aviatorilor.Rute ocolitoare: Piaţa Charles de Gaulle - cal. Dorobanţilor - bd. Iancu de Hunedoara - Piaţa Victoriei; Piaţa Charles de Gaulle - bd. Mareşal C-tin. Prezan - şos. Kiseleff - str. Arh. Ion Mincu - bd. Ion Mihalache; Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - cal. Dorobanţilor - Piaţa Charles de Gaulle; Piaţa Universităţii - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei - bd. Ion Mihalache - bd. Al. Averescu - bd. Mărăşti - Piaţa Presei Libere.Harta cu restricţii poate fi consultată pe site-ul https://bpr.politiaromana.ro. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
14:40
O dezbaterde privind situaţia din Republica Moldova a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri în Parlamentul European, reunit în plen la Strasbourg, deputaţii europeni apreciind faptul că la Chişinău a fost instalat un guvern care şi-a asumat lupta împotriva corupţiei şi depolitizarea instituţiilor de stat, informează Radio Chişinău.Şefa diplomaţiei de la Bruxelles, Federica Mogherini, a spus că se pregătesc măsuri concrete pentru a susţine Republica Moldova, referindu-se inclusiv la deblocarea asistenţei macro-financiare.'Poporul Republicii Moldova a cerut reforme, a cerut o schimbare. Uniunea Europeană a urmărit situaţia din ultimele luni şi ani. Ne bucurăm că Republica Moldova are acum un guvern hotărât să lupte cu corupţia şi să reformeze ţara', a afirmat Mogherini, amintind că 'acum un an situaţia era realmente critică: alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului fuseseră anulate printr-o decizie dubioasă'.'Acesta a fost un moment dificil în relaţia noastră cu Republica Moldova. A trebuit să luăm decizii neplăcute, dar necesare, când am suspendat asistenţa macro-financiară pentru că Republica Moldova nu-şi îndeplinea propriile angajamente. Am fost uşuraţi când noul guvern a început să funcţioneze şi când criza constituţională s-a rezolvat într-un mod clar şi paşnic. Contactele cu noii omologi de la Chişinău au fost foarte intense. Pregătim măsuri concrete ca să susţinem Republica Moldova pe baza reformelor prevăzute în Acordul de asociere şi asta ar însemna şi deblocarea asistenţei macro-financiare', a afirmat şefa diplomaţiei europene.În cadrul dezbaterilor, eurodeputaţii şi-au exprimat susţinerea pentru Chişinău, aşteptând implementarea reformelor democratice.Europarlamentarul român Traian Băsescu a cerut în plenul Parlamentului European ca Republicii Moldova să i se ofere o perspectivă europeană.'Moldova e o ţară aflată în zona gri şi niciun politician nu poate spune românilor din Republica Moldova care e viitorul acestei ţări, aflată între Ucraina, Transnistria, controlată de Rusia, şi frontiera Uniunii Europene. Daţi perspectivă europeană Republicii Moldova, altfel va rămâne aşa cum este o lungă perioadă de timp', i-a îndemnat Traian Băsescu pe oficialii UE.Parlamentarii europeni au anunţat că următorul Consiliu de Asociere UE-Republica Moldova va avea loc în toamnă, menţionează canalul media citat.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:40
La începutul şedinţei Executivului din 17 iulie 2019, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile pentru portofoliile de la Interne, Externe şi funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice şi că aşteaptă un răspuns de la şeful statului. La 15 iulie 2019, în Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a hotărât schimbarea din funcţie a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru cele două portofolii fiind validaţi ca propuneri senatorul Nicolae Moga şi fostul europarlamentar Ramona Mănescu. Totodată, senatorul Mihai Fifor a fost propus pentru a ocupa funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice.Nicolae Moga s-a născut la 25 octombrie 1952 la Constanţa. A urmat, între 1973 şi 1977, cursurile Facultăţii de Energetică din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, fiind specializat în centrale termoelectrice. A mai urmat studii postuniversitare de management şi finanţare locală la Universitatea Ecologică din Bucureşti (2002-2004) şi tot aici a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Juridice (2002-2006). În 2011 a obţinut certificatul de absolvire din partea Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", notează site-ul oficial al Senatului, www.senat.ro.Nicolae Moga a fost şef de lot la Energomontaj Turceni (1977-1980), şef de brigadă şi coordonator de lucrări la ecluzele Năvodari şi Cernavodă (1980-1986), director adjunct la CNE Cernavodă (1986-1991), manager la SC TRACON SRL (1993-2003, 2004-2008), preşedinte al Televiziunii Neptun din Constanţa (1996-2000). A ocupat funcţiile de subprefect al judeţului Constanţa (1991-1993, 2003-2004), iar din 2009 este senator de Constanţa. În această calitate a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (2008-2012), vicepreşedinte al Senatului (2012-2014) şi chestor al Senatului (2014-2019).Este membru al PSD din 2003 şi a ocupat funcţia de consilier municipal în Consiliul Municipal Constanţa. Conform aceleiaşi surse, este membru fondator al universităţilor "Ovidius" şi "Andrei Şaguna" din Constanţa. Vorbeşte limbile rusă şi franceză şi deţine brevet de pilot pentru aeronave ultrauşoare motorizate şi permis pentru ambarcaţiuni. AGERPRES/(Documentare - Daniel Olteanu, editor: Roxana Mihordescu)
14:40
Concertul Regal Caritabil, unul dintre cele mai longevive şi de succes evenimente de strângere de fonduri din România, îi va aduce pe scena Ateneului Român, pe 25 octombrie, pe soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi şi Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea.Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Fundaţia Regală Margareta a României, transmis AGERPRES, programul celei de-a 12-a ediţii a evenimentului va introduce publicul în atmosfera boemă a operei italiene.Fondurile strânse în urma concertului vor sprijini programul Tinere Talente, prin care fundaţia oferă burse de studiu, mentorat şi promovare celor mai talentaţi tineri artişti români din familii modeste.Organizat anual, începând din 2008, de către Fundaţia Regală Margareta României, Concertul Regal Caritabil a avut loc în mod tradiţional în ziua de 25 octombrie, cu ocazia aniversării Regelui Mihai I al României, fondator al Fundaţiei alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Fiecare ediţie a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Român cei mai valoroşi muzicieni ai momentului şi mari orchestre, în susţinerea tinerilor talentaţi artişti români.Fondurile strânse din sponsorizările şi donaţiile atrase la Concertul Regal au însumat de-a lungul timpului peste 1.300.000 de euro şi au dezvoltat programul naţional Tinere Talente. Au fost acordate peste 300 de burse artiştilor aflaţi la început de drum, care provin din familii cu venituri modeste, iar cu sprijinul mentorilor şi a promovării susţinute, aceştia au reuşit performanţe extraordinare pe plan naţional şi internaţional.Biletele pot fi achiziţionate pe www.eventbook.ro, cu valoarea între 200 şi 400 lei şi reprezintă o donaţie pentru programul naţional Tinere Talente. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
14:40
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a primit o finanţare de 4,5 milioane de lei de la Ministrul Sănătăţii pentru achiziţia de aparatură medicală.Potrivit conducerii unităţii medicale, este vorba despre mai multe echipamente pentru secţiile Radiologie şi Imagistică Medicală, TBC, Laboratorul de analize medicale sau Serviciul de Medicină Legală."Este vorba despre fonduri pentru dotarea mai multor secţii din cadrul spitalului, atât de necesare pentru îmbunătăţirea activităţii, astfel încât să le oferim pacienţilor noştri un act medical de calitate. Odată cu dotarea spitalului cu aparatură medicală performantă, facem demersuri pentru atragerea de noi specialişti în cadrul spitalului", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.În perioada următoare, spitalul va achiziţiona dotările necesare şi pentru Unitatea de Primiri Urgenţe şi Ambulatoriul de Specialitate, modernizate în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană. AGERPRES / (AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu) Sursa foto: SJU Vaslui / Facebook
14:40
Nedecontarea abonamentelor pentru elevi, pentru transport judeţean, va duce la creşterea abandonului şcolar, consideră Salvaţi Copiii, care, împreună cu Federaţia Elevilor din România, solicită Avocatului Poporului să se implice şi să facă demersurile legale necesare pentru protecţia facilităţilor de transport acordate elevilor."Salvaţi Copiii şi Federaţia Elevilor din România atrag atenţia asupra faptului că, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului, act normativ care a eliminat transportul judeţean de persoane din sfera serviciilor publice, elevilor din România nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul judeţean, ceea ce va conduce la creşterea abandonului şcolar în rândul copiilor din mediul rural, cei mai vulnerabili din punct de vedere socio-economic", se arată într-un comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii.Conform sursei citate, motivele invocate în preambulul ordonanţei, "irelevante din perspectiva dreptului la educaţie al copiilor", sunt lipsa resurselor financiare la nivelul judeţelor, întârzieri de punere a legislaţiei naţionale în acord cu dreptul Uniunii Europene cauzate de neîncheierea din neglijenţă a contractelor de servicii publice de către consiliile judeţene cu operatorii de transport şi "o nejustificată supoziţie a denaturării concurenţei în acest domeniu"."Guvernul şi consiliile judeţene ignoră însă faptul că principiul constituţional al interesului superior al copilului primează în raport cu aceste argumente, respectarea intereselor copiilor fiind atât o normă juridică de ordine publică cu aplicabilitate directă, cât şi o obligaţie procedurală a autorităţilor de a evalua impactul reglementărilor asupra drepturilor copiilor înaintea luării unei decizii", subliniază Salvaţi Copiii.Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului nr. 272/2004 stabileşte, ca măsură de prevenire a abandonului şcolar, obligaţia Ministerului Educaţiei Naţionale de a lua "măsuri active de acordare a unor servicii sociale în mediul şcolar, cum sunt: hrană, rechizite, transport şi altele asemenea".În mod subsecvent, art. 84 al Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede că elevii din învăţământul preuniversitar "beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic".De asemenea, "elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutelă beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport (...), pe tot parcursul anului calendaristic".Elevilor (inclusiv elevilor de liceu) care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează "cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, menţionează Salvaţi Copiii.Organizaţia Salvaţi Copiii şi Federaţia Elevilor din România consideră că OUG 51/2019 anulează dreptul la transport judeţean gratuit, redus ori decontat reglementat de Legea 1/2011. Abrogarea obligaţiilor de serviciu prevăzute în trecut pentru transportatorii pe rute judeţene va face imposibilă acordarea în prezent a compensaţiilor de către consiliile judeţene, se arată în comunicat."Cu toate că normele juridice din Legea Educaţiei, care definesc facilităţile de transport ale elevilor, rămân în vigoare, ele devin inaplicabile prin eliminarea obligaţiilor de emitere a abonamentelor gratuite, de reducere cu minim 50% ori de respectare a tarifelor maximale de către transportatorii judeţeni, ştiut fiind faptul că operatorii economici, lipsiţi de temeiul legal al viitoarelor compensaţii, vor ţine seama exclusiv de propriile interese economice. Reamintim Guvernului României că legislaţia europeană interzice oferirea compensaţiilor de către autorităţile publice în absenţa contractelor de servicii publice, în caz contrar plăţile către firmele de transport vor fi considerate ajutoare de stat, situaţie care poate duce la un nou dosar de infringement împotriva României din partea Comisiei Europene. Experienţa de până acum a arătat că, în realitate, consiliile judeţene nu contribuie la acordarea reducerilor la transportul judeţean, iar consiliile locale, cu foarte puţine excepţii, s-au opus în mod constant decontării cheltuielilor de transport la nivel local", semnalează Salvaţi Copiii.Conform sursei citate, la nivelul unităţilor de învăţământ, domină şi în prezent incertitudinea cu privire la decontarea abonamentelor, unele unităţi de învăţământ procedând la decontarea transportului, altele refuzând, invocând lipsa de resurse financiare.Modificările legislative din acest an închid definitiv subiectul decontării transportului judeţean, obligând elevul să suporte în viitor costurile abonamentelor, inclusiv diferenţa care rezultă din aplicarea tarifelor maximale prevăzute de Hotărârea 863/2016 pentru transportul elevilor, care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, atrage atenţia Salvaţi Copiii."Pentru rezolvarea acestei probleme până la începerea anului şcolar, am pus la dispoziţia instituţiei Avocatul Poporului analiza noastră juridică cu privire la efectele OUG 51/2019 asupra dreptului elevilor la decontarea cheltuielilor de transport judeţean şi i-am solicitat să facă demersurile legale necesare pentru protecţia facilităţilor legale de transport acordate elevilor şi asigurarea echitabilă a accesului la educaţie pentru toţi copiii", a precizat sursa citată. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
14:40
Un instructor auto a fost depistat, miercuri, de poliţişti conducând un autoturism în timp se afla sub influenţa alcoolului, în maşina bărbatului fiind şi un elev ce urma să susţină proba practică pentru obţinerea permisului, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.Potrivit unui comunicat al instituţiei, instructorul auto avea o concentraţie alcoolică de 0,53mg/l alcool pur în aerul expirat.Instructorul auto, un bărbat de 42 de ani, din Balş, se deplasa cu maşina împreună cu un elev, pe strada Silozului din Slatina, pentru ca elevul să susţină proba practică pentru permisul de conducere auto, atunci când a fost verificat de poliţişti.Poliţiştii au întocmit doar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Matei, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Acum 4 ore
14:10
Beyonce a a prezentat în premieră videoclipul melodiei ''Spirit'', inclusă pe coloana sonoră a versiunii live-action ''The Lion King'', produsă de Disney, informează miercuri Press Association.Cântăreaţa şi actriţa americană, care îşi împrumută vocea personajului Nala din noua peliculă Disney, a prezentat în premieră videoclipul la un post de televiziune american.Beyonce i-a declarat jurnalistei Robin Roberts, de la postul ABC, că ideea videoclipului este de ''a arăta că Dumnezeu este pictorul, iar frumuseţea naturală din lume nu are nevoie de indicaţii regizorale.''''Este frumuseţea culorii, frumuseţea pigmentului, frumuseţea tradiţiei'', a mai spus cântăreaţa.Videoclipul include secvenţe din ''The Lion King'' şi o înfăţişează pe Beyonce în mijlocul unui deşert, purtând o rochie vaporoasă în nuanţe de roşu şi roz. Fiica artistei, Blue Ivy, în vârstă de 7 ani, apare de asemenea în videoclip.''Spirit'' face parte din ''The Lion King: The Gift album'', un material discografic care însoţeşte filmul. Albumul mai cuprinde melodii ale unor artişti precum Jay-Z, Pharrell Williams şi Kendrick Lamar.Beyonce a descris coloana sonoră a filmului ca fiind ''o declaraţie de dragoste pentru Africa''. ''Am vrut să mă asigur că găsim cele mai bune talente din Africa şi nu folosim doar nişte sunete de acolo, iar eu să ofer o interpretare în spiritul locurilor'', a adăugat cântăreaţa."Am vrut să fie autentic în sensul a ceea ce reprezintă frumosul în muzică".Albumul conţine un acompaniament intensiv la tobe, precum şi, potrivit lui Beyonce, ''o nouă sonoritate mixată cu ajutorul unor producători din America''.Pelicula ''The Lion King: The Gift'' va avea premiera pe 9 iulie în Statele Unite.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:10
Poliţiile italiană şi americană au desfăşurat miercuri o operaţiune coordonată împotriva unor clanuri mafiote care încercau să-şi reconstruiască reţelele în Sicilia, transmit dpa şi Reuters.Poliţia italiană a anunţat arestarea, la Palermo, a zeci de membri ai Cosa Nostra, mafia siciliană, având legături cu clanul Gambino din New York.'Ancheta, intitulată ''Noua conexiune', a dezvăluit legătura puternică stabilită între Cosa Nostra din Palermo şi crima organizată din SUA, cu referire în special la puternicul clan infracţional Gambino din New York', afirmă un comunicat al Biroului Federal de Investigaţii (FBI).Potrivit agenţiei ANSA, au fost arestate 19 persoane, printre care şi primarul unui orăşel de lângă Palermo.Poliţia a precizat că ancheta a avut în centru clanul mafiot Inzerillo, care a părăsit Sicilia în anii 1980 după ce a pierdut un război intern cu fostul şef al Cosa Nostra, Toto Riina.Clanul Inzerillo a fugit în SUA, dar a revenit la începutul anilor 2000 şi şi-a reluat activităţile infracţionale după ce a căzut la pace cu foştii rivali, precizează poliţia.În cadrul operaţiunii de miercuri au fost confiscate bunuri în valoare de 3 milioane de euro.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:10
Un informatician bulgar în vârstă de 20 de ani a fost arestat după o piratare masivă de date fiscale ce a zguduit ţara, a anunţat miercuri serviciul de luptă împotriva criminalităţii organizate, eliminând ipoteza implicării Rusiei, informează France Presse."Această intruziune (în sistemul informatic al fiscului) a fost efectuată în Bulgaria, la Sofia, de un bărbat de 20 de ani", a declarat Iavor Kolev, şeful unităţii de combatere a criminalităţii informatice, la televiziunea bTV.Suspectul a fost arestat marţi seară la biroul său din Sofia, unde este responsabil pentru testarea şi îmbunătăţirea securităţii sistemelor informatice, a precizat acest responsabil.Mai multe media bulgare au primit luni de la o adresă de e-mail din Rusia aproximativ 11 gigabiţi de date fiscale referitoare la aproximativ un milion de persoane fizice şi juridice din Bulgaria.Mesajul de poştă electronică către mass-media a fost însoţit de observaţii dispreţuitoare la adresa guvernului de la Sofia, a cărui securitate cibernetică era descrisă ca o "parodie".Ministrul de interne Mladen Marinov s-a referit marţi la un atac din "străinătate" asupra "securităţii naţionale", subliniind originea rusească a e-mail-ului şi stabilind o posibilă legătură cu decizia recentă a Sofiei de a achiziţiona avioane de luptă americane F-16.În această etapă, "ancheta încearcă să stabilească cu certitudine dacă (arestatul) este autorul pirateriei şi dacă are complici", a subliniat Kolev.Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a salutat miercuri rapiditatea cu care a acţionat echipa de combatere a criminalităţii informatice în identificarea presupusului autor al pirateriei.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Calciu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:10
Federaţia Rusă nu va recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk din Donbas (estul Ucrainei), dar speră că autorităţile de la Kiev vor iniţia negocieri directe cu rebelii, iar în final le vor acorda un 'statut special' celor două regiuni, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu apărut miercuri în săptămânalul rusesc 'Argumentî i faktî', citat de portalul ucrainean Cenzor.net.'Donbasului trebuie să i se acorde un statut special, care să fie fixat în Constituţia Ucrainei', susţine Lavrov în acest interviu.'Conducerea ucraineană trebuie să se întoarcă cu faţa spre proprii cetăţeni, să renunţe la politica sufocării economice a Donbasului, să recunoască dreptul locuitorilor din Doneţk şi Lugansk să vorbească în limba lor maternă (rusa), să-şi sărbătorească datele sfinte şi sărbătorile, să-şi onoreze eroii lor', a spus ministrul rus de externe, adăugând:'fără aceasta este cel puţin neserios de vorbit despre posibilitatea de restabilire a încrederii locuitorilor din Doneţk şi Lugansk faţă de autorităţile ucrainene'.'Condiţia fundamentală este, desigur, stabilirea unui dialog direct şi plin de conţinut între Kiev şi autoproclamatele republici nerecunoscute, conform prevederilor acordurilor de la Minsk', a insistat Serghei Lavrov. El a subliniat faptul că, la ora actuală, părţile ar trebui să se concentreze asupra punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, aprobate printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.Ministrul rus a menţionat că pentru aceasta este necesar să fie restabilită activitatea Grupului de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Kievului, Doneţkului şi Luganskului, cu medierea Rusiei şi a OSCE. Atunci şi formatul de negocieri 'Normandia' (Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) va funcţiona mai eficient, consideră el.Kievul şi Occidentul acuză în mod constant Rusia de furnizarea de sprijin militar rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei, care luptă împotriva trupelor guvernamentale ucrainene. Moscova neagă acuzaţiile, în pofida tuturor evidenţelor.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:10
Octavian Ursulescu este unul dintre cei mai cunoscuţi prezentatori de spectacole, festivaluri, concursuri de frumuseţe ori de dans sportiv, emisiuni de televiziune şi de radio din ţara noastră. A fost corespondent pentru România al prestigioaselor publicaţii internaţionale Billboard (SUA), Music Week (Marea Britanie), Melodie (Cehoslovacia), Jazz Journal International (Anglia), Jazz Forum. A luat parte la zeci de festivaluri internaţionale, a prezentat concertele susţinute în România de mari vedete internaţionale ca Julio Iglesias, Suzi Quatro, Al Bano şi Romina Power, Sandra, Toto Cutugno, Samantha Fox, Boney M şi mulţi alţii. Este multi-medaliat la Jocurile sportive mondiale ale mass-media (Belgia, Grecia, Canada, Turcia). Turneele prin ţară, festivalurile prezentate, amintiri legate de unii dintre cei mai mari artişti români sau străini sunt câteva dintre subiectele discutate cu Tavi Ursulescu într-un interviu în care a rememorat momente din bogata sa activitate, suprinse în fotografiile din Arhiva AGERPRES.AGERPRES: La mulţi ani, Tavi, şi bine ai venit la noi! Se apropie ziua ta de naştere şi ne-am gândit să-ţi facem un altfel de cadou, să-ţi arătăm nişte fotografii din arhiva AGERPRES şi să le comentăm împreună.Octavian Ursulescu: Mulţumesc frumos, să ştii că nici eu nu am venit la voi cu mâna goală. Când am aflat că interviul nostru se bazează pe fotografii, am adus şi eu câteva.AGERPRES: Oamenii te cunosc de ani buni din postura de prezentator de festivaluri, concursuri de Miss, concursuri de dans sportiv, evenimente muzicale. Prima fotografie pe care ţi-o arăt este de la un astfel de festival, mai precis de la Mamaia, din 1995.Octavian Ursulescu: Ia uite ce poze aveţi voi! E o surpriză plăcută... Aici eram împreună cu Elena Cârstea. Cred că mai am costumul cu care eram îmbrăcat aici şi încă îmi vine (râde - n.r.). În 1995 a fost antepenultimul festival de la Mamaia pe care l-am prezentat. Ultimul a fost în 1997, când mi-a fost colegă de prezentare Monica Anghel. În 1995 cred că am prezentat festivalul de la Mamaia cu Alina Chivulescu şi cu Irina Radu, nu mai ştiu sigur... Elena intra în scenă, iar după cum ţine mâna în sus, ca o învingătoare, e posibil să fi fost un bis sau un recital al ei. Menţin legătura cu Elena şi de când trăieşte în America. Am lansat acum câţiva ani o carte despre Titus Munteanu, "Un lord al micului ecran", unde am rugat-o şi pe Elena să-mi spună câteva cuvinte despre el, pentru că ea, ca mulţi alţi artişti, a fost lansată de Titus. Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTOAGERPRES: În fotografia următoare, care e din 1998, eşti la o lansare a unui album al lui Marius Ţeicu - "Succese". În jurul lui sunt artişti care cântau piesele de pe album, dar eşti şi tu.Octavian Ursulescu: Uite, aici în stânga e Mihai Constantinescu. Îi dorim multă sănătate lui Mihai! Lângă el e Silvia Dumitrescu, apoi Ioana Bogdan, realizator de emisiuni de televiziune, Oana Sîrbu şi eu. Ce interesant, e o fotografie alb-negru! Şi la fel de interesant e că Marius Ţeicu revine în preocupările mele de lansări discografice, chiar şi anul acesta a lansat albume. Lansarea din 1998 a avut loc la magazinul Muzica, dar şi următoarele sale lansări de albume tot acolo s-au petrecut. Foto: (c) MIHAI TAPLIGA / ARHIVA ISTORICĂ AGERPRESAGERPRES: Urmează o fotografie din 2003, de la Festivalul cântecului de dragoste.Octavian Ursulescu: Au fost câteva ediţii ale acestui concurs iniţiat de Marina Almăşan, la TVR. N-am înţeles de ce TVR nu a continuat iniţiativa asta, era un concurs foarte urmărit de publicul iubitor de muzică. Probabil aici eram la conferinţa de presă, nu la prezentare, pentru că atunci când prezentam eram îmbrăcat mai elegant (râde - n.r.).AGERPRES: Ia uite ce fotografie avem, din 2003!Octavian Ursulescu: Eu cu Tiger One! Nici nu mai ştiu ce s-o fi întâmplat cu el. A fost în ţara noastră, a filmat şi un videoclip cu Andra. Aici eram la inaugurarea unui salon de înfrumuseţare, fusesem invitat la deschidere. Foto: (c) RAZVAN CHIRITA / AGERPRES FOTOAGERPRES: Să ştii că avem multe fotografii de la festivităţi organizate la Palatul Cantacuzino, cu precădere de la decernarea premiilor Actualitatea Muzicală. Iată una dintre ele, din 2005.Octavian Ursulescu: Iar AGERPRES nu lipseşte niciodată de la aceste festivităţi, vă mulţumesc în numele colegilor mei. Aici, în mijloc, e Noni Răzvan Ene, el era atunci în plină perioadă de glorie, în acea vreme s-a ocupat mult de el regretatul compozitor Cornel Fugaru, care i-a scris piese, l-a dus la festivaluri internaţionale. Şi mai e în poză colegul meu de redacţie, prof. univ. dr. Mihai Cosma. Noi îi ridicasem microfonul lui Noni, pentru că atunci era micuţ, era copil. Acum e un student talentat.AGERPRES: O fotografie în care eşti cu Gheorghe Turda şi cu Elisabeta Lipă.Octavian Ursulescu: Îmi amintesc, eram la inaugurarea unui salon medical. Elisabeta Lipă e un nume mare al sportului românesc şi o foarte bună prietenă, iar cu Gheorghe Turda am fost de multe ori pe scenă, eu - bineînţeles - în calitate de prezentator. Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOAGERPRES: În următoarea fotografie eşti alături de mai mulţi domni.Octavian Ursulescu: Sunt cu Benone Sinulescu - "puştiul" de 80 de ani, Mihai Mitoşeru şi Radu Ille. Cred că era tot un eveniment la care eram invitaţi.AGERPRES: După fotografia cu domni, vine una cu fete.Octavian Ursulescu: Ei, şi ce fete! Frumoasa Mihaela Tudor, o brunetă care a câştigat şi titlul internaţional de la concursul de frumuseţe, iar Ilinca Vandici, cunoscută acum ca om de televiziune, originară din localitatea Aleşd, judeţul Bihor, tot aşa s-a lansat, la un concurs de Miss, la Bucureşti. A câştigat concursul şi uite că încet-încet a făcut carieră în televiziune.AGERPRES: O poză cu Fuego, la o lansare de album.Octavian Ursulescu: Exact, "Casa părintească nu se vinde". E o piesă a compozitorului şi interpretului basarabean Mihai Ciobanu, pe care Fuego a transformat-o într-un mare şlagăr la noi. Eu sunt foarte apropiat de Fuego - Paul Surugiu - pentru că îi apreciez reverenţa perpetuă pe care o face marii muzici uşoare româneşti. El are spectacole în care cinsteşte toţi marii compozitori - "Gramofonul cu amintiri", "Tu eşti primăvara mea", a avut un spectacol închinat lui Dan Spătaru, spectacolele lui sunt un omagiu pe care un artist de 43 de ani îl aduce înaintaşilor din muzică. Mai rar aşa ceva. Şi Fuego are o voce remarcabilă.AGERPRES: În 2007, erai la inaugurarea unui eveniment legat de motociclete...Octavian Ursulescu: Da, aici sunt cu Gabi Balint, fost mare fotbalist, şi cu Adrian Fetecău de la Radio. El a fost liderul grupului umoristic Vouă. Gabi Balint a fost şi a rămas un motociclist pasionat, uite-i şi emblema de pe mânecă! Are şi o motocicletă senzaţională, o marcă celebră...AGERPRES: Tot în 2007, împreună cu Cristian Ţopescu...Octavian Ursulescu: Of, regretatul meu prieten Cristian Ţopescu. Vreau să vă spun că de ziua mea mă suna dis-de-dimineaţă. Nu-mi trimitea mesaj, mă suna. E o chestie pe care am apreciat-o, era un om de o mare delicateţe şi generozitate. Ne-am întâlnit la multe evenimente, Cristian Ţopescu a fost un om extraordinar, un inegalabil jurnalist sportiv şi comentator sportiv. Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTOAGERPRES: Aici eşti alături de trei artişti, în 2007.Octavian Ursulescu: Eram la inaugurarea Casei Bucur, undeva pe la Piaţa Socului, pe malul unui lac. În fotografie mai sunt Cornelia Catanga, Aurel Pădureanu şi Mirabela Dauer. Ei au făcut parte din suita programului artistic de inaugurare, mi-aduc aminte că a cântat şi marele artist Nicolae Niţescu - acum el nu mai e printre noi, a fost un spectacol nostalgic şi foarte frumos.AGERPRES: Două fotografii de la acelaşi eveniment...Octavian Ursulescu: În prima sunt cu Dinu Maxer şi soţia lui Deea, cu Crina Matei, actriţă şi cântăreaţă. În a doua, tot cu Crina şi cu Florentina Opriş. Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTOAGERPRES: Uite şi o fotografie în care eşti în postură de sportiv, alergai la un cros.Octavian Ursulescu: Da, am fost de multe ori în ipostază sportivă, am participat la olimpiadele mass-media - în Canada, în Grecia, în Turcia, în Belgia - am câştigat o mulţime de medalii. Aici sunt la Crosul "Burta jos!". Chiar dacă nu eram aşa de burtoşi nici eu, nici tizul meu Octavian Bellu, care îmi e vecin şi prieten, am alergat împreună pentru a-i convinge pe toţi să fie la fel de supli ca noi! (râde - n.r.) Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTOAGERPRES: O fotografie cu tine pe scenă, alături de maestrul Jolt Kerestely şi de Angela Similea, în 2009.Octavian Ursulescu: A fost un spectacol magnific la Sala Palatului, organizat de Alexandru Mihu - Bebe, cum îi spunem noi, soţul Mariei Dragomiroiu. El a organizat atunci, la scurt timp, două astfel de spectacole omagiale - unul pentru Mihai Constantinescu, altul pentru Jolt Kerestely, care în 2009 împlinea 75 de ani. Angela n-a cântat, dar a venit şi i-a oferit un trofeu foarte frumos. Ea a lansat şi a cântat ani la rând câteva piese foarte frumoase ale lui Jolt, una dintre ele este binecunoscuta "Noapte, fată cu cercei de smoală", un mare şlagăr. La acest spectacol a fost o paradă a vedetelor, au venit toţi cântăreţii cărora Jolt le-a compus melodii de-a lungul anilor. Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTOAGERPRES: Pe Angela Similea ai prezentat-o de foarte multe ori la Mamaia...Octavian Ursulescu: Aşa e, şi de cele mai multe ori ea a primit premii sau trofeul festivalului. Am fost cu ea şi cu formaţia Savoy în foarte multe turnee. Băieţii de la Savoy o numeau "Regina". Am străbătut cu ei ţara în lung şi în lat, cântau în oraşe, în comune... Pe stadioane, în case de cultură ori în căminul cultural... Exista atunci ansamblul UTC, care avea un autocar modern, instalaţie de sunet şi de lumini performantă, de procurarea cărora se ocupase chiar Nicu Ceauşescu. Alături de Savoy cântau Angela, Mirabela, Marina Voica, Cornel Constantiniu, Dan Spătaru, Corina Chiriac, uneori aveam trei spectacole pe zi, eu le prezentam. Amintirile cele mai dragi sunt cele de după spectacole, pe vremea aia restaurantele se închideau la ora 22, nu găseai mâncare, nu găseai bere, nu găseai vin, dar aduceam fiecare ceva de acasă. Aveam ness, celebrul "fierbător" cu care încălzeam apă în cană sau ibric, aveam o brânză, o ceapă... În unele comune erau centrele Universalcoop, care puteau exporta produse tradiţionale - rogojini, coşuri din răchită, diferite obiecte de artizanat - şi astfel puteau să şi importe produse. Acolo am văzut ţigări, cafea, băuturi care erau rarităţi la vremea aia. Ne adunam într-o cameră, Marian Nistor lua chitara, cânta, compunea, erau ca nişte şezători cu muzică. Aşa au prins contur unele piese foarte frumoase. Am fost câţiva ani şi în turneu pe litoral, cu Maria Dragomiroiu, cu Mădălina Manole, cu Stela Popescu şi cu Arşinel. Erau nişte spectacole extraordinare! Acum pe litoral nu mai sunt spectacole curate, sunt nişte struţo-cămile, cu genuri muzicale amestecate. Nu mai sunt nici teatre de vară pe litoral, cele mai multe sunt în paragină! Iar ceea ce se întâmplă cu teatrul de vară din Mamaia e o crimă, acolo e leagănul muzicii uşoare româneşti. Mare păcat... Sunt lucruri care dor. Atunci, "băteam" litoralul vara, aveam în aceeaşi zi spectacol în trei staţiuni - iar eu începeam să prezint la Mangalia, mă urcam în maşină, intram pe la jumătatea spectacolului să prezint în Eforie, apoi iar mă urcam în maşină şi încheiam prezentarea spectacolului la Mamaia. La vremea aceea teatrele de vară erau pline. Astea sunt amintirile frumoase, relaţia cu publicul, cu artiştii.AGERPRES: O fotografie cu Alexandru Arşinel.Octavian Ursulescu: Iar în spatele nostru sunt o mulţime de foşti mari handbalişti. Era o gală în care au fost premiaţi foştii campioni mondiali din urmă cu 15-20 de ani, au venit toţi marii campioni ai handbalului - Gruia (Gheorghe - n.r.), Stângă (Vasile - n.r.), Gaţu (Cristian - n.r.), iar Sandu Arşinel e un mare mare iubitor al sportului şi suporter al echipei Steaua, în mod special. Poza e de la Sala Floreasca, unde eu am jucat de multe ori baschet cu ani înainte, acum am înţeles că e cam scoasă din uz sala, nu se mai întâmplă nimic acolo.AGERPRES: Din nou o fotografie de la premiile Actualitatea Muzicală, cu Marina Voica, în 2009.Octavian Ursulescu: Marina Voica este cântăreaţa care a luat cele mai multe premii la noi, la revista Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cred că a luat trofeul de trei ori. Având în vedere că revista are 30 de ani vechime, premiile au fost eşalonate - fie pentru spectacole deosebite, fie un disc de autor, fie pentru cariera ei excepţională. Să nu uităm, Marina Voica are 82 de ani! Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTOAGERPRES: Aici erai la un eveniment unde violonistul Alexandru Tomescu a câştigat un premiu.Octavian Ursulescu: E vorba despre Galele România 2000, unde se acordau premiile cotidianului "Ultima oră". Iată-i şi pe regretatul Ion Marin, preşedintele Fundaţiei România 2000, şi pe Florea Dumitrescu, marele economist care a fost şi ambasador în China pe vremuri. Aveau loc an de an aceste gale, îmi amintesc că trofeul era foarte frumos, cu conturul României, şi răsplătea o mulţime de personalităţi ale ţării. După ce s-a prăpădit Ion Marin (2016 - n.r.), văduva lui, Teodora Marin a mai făcut o gală, dar apoi evenimentul nu a mai fost organizat. Ion Marin a fost un mare gazetar şi un scriitor excepţional.AGERPRES: Tot de la premiile Actualitatea Muzicală, în 2010, cu Vasile Şeicaru.Octavian Ursulescu: A fost ziua lui recent, pe 10 iulie! Face parte şi el din galeria Racilor care sunt artişti, chiar şi eu sunt Rac. De fapt, e o zodie "îngrozitor" de artistică! Pot spune că "floarea muzicii româneşti" e născută în această zodie: Angela Similea, Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, Anastasia Lazariuc, Maria Dragomiroiu, Daniel Iordăchoiaie, Pepe, Vasile Şeicaru, Dorin Anastasiu, regretata Mădălina Manole... Repet, Racii sunt o zodie artistică. Margareta (Pâslaru - n.r.), când mă felicită de ziua mea, spune: "Să trăiască răcuşorii!". Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTOAGERPRES: O poză din 2011, eşti alături de alt mare compozitor - Marcel Dragomir.Octavian Ursulescu: Poza e tot din Aula Palatului Cantacuzino, la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor. L-am premiat atunci pe Marcel Dragomir pentru cariera lui excepţională, n-aveam de unde să ştim că peste câţiva ani ne vom despărţi de el. Era un melodist extraordinar. Şi dacă facem legătura dintre el şi Angela Similea, despre care am vorbit mai devreme, să nu uităm că piesa "Să mori de dragoste rănită" a fost declarată, la graniţa dintre milenii, printr-un "referendum" al publicului, melodia secolului XX, care a beneficiat de versurile unui poet extraordinar al cântecului, şi el dispărut astăzi, Aurel Storin. Deci, iată cum aceste fotografii, această arhivă a AGERPRES este importantă şi prin faptul că reţine - pe film, pe hârtie - chipuri ale unor oameni care au însemnat foarte mult în muzică.AGERPRES: Ca şi Marius Ţeicu, despre care discutam mai devreme, Marcel Dragomir a fost o "fabrică" de şlagăre.Octavian Ursulescu: O "fabrică" mare, uriaşă! Astăzi, în continuare, la festivalurile pe care le prezint - la Brăila, la Amara - tinerii solişti cântă melodiile lui şi ale compozitorilor de altădată, ceea ce dovedeşte că melodiile acestea nu s-au demonetizat, n-au căzut în uitare şi tot la acest filon melodic extraordinar reacţionează şi apelează tinerii. Nu prea îi aud să cânte, în festivaluri, melodii din repertoriul - care mi pare foarte sărac - din ziua de azi.AGERPRES: Din nou o poză de la Palatul Cantacuzino, tu şi Horia Moculescu.Octavian Ursulescu: Cred că l-am premiat atunci pentru emisiunea sa, care din păcate azi nu se mai difuzează, "Atenţie, se cântă!", de la TVR, pe care o prezenta împreună cu Alexandra Velniciuc - frumoasa mea parteneră de scenă din atâta festivaluri. Horia, la rândul lui, a trecut de 80 de ani dar e la fel de tonic. Ne vom revedea la Amara la începutul lunii august, el este preşedintele juriului de la acest festival. Mă bucur că şi anul acesta voi fi la festivalul Amara, este a 52-a ediţie, prima a fost în august '68. Ştii ce a fost în august '68, cu Cehoslovacia! Dar uite că atunci s-a născut festivalul care nu a fost întrerupt niciodată până în ziua de azi! La ediţia cu numărul 50 am lansat şi o carte acolo, cu fotografii, cu palmaresul festivalului. Şi tot a 52-a ediţie a altui festival va fi în toamnă la Târgovişte, tot neîntrerupt - "Crizantema de aur". La Amara am prezentat de cel puţin 20 de ori, la "Crizantemă" - de vreo cinci ani. Am mai prezentat şi festivalul "Dan Spătaru" de la Medgidia, mie-mi pare rău că de vreo doi ani nu se mai organizează.AGERPRES: Urmează mai multe fotografii de la acelaşi eveniment, din 2014 - Gala Stele Româneşti. Prima este cu tine şi cu Gabriela Szabo.Octavian Ursulescu: Da, ştiu evenimentul. Gabi cred că atunci era ministru al Sporturilor, e o fată extraordinară. Şi e singurul sportiv de talie importantă care îmi răspunde de fiecare dată la sms-uri. Imediat după ce îi scriu, de ziua ei, "La mulţi ani, Gabi!", îmi răspunde "Mulţumesc mult". Alţii n-o fac, poate sunt mai ocupaţi ori uită. Iar Gala unde a fost făcută fotografia era dedicată lui Ivan Patzaichin, alt prieten bun al meu.AGERPRES: Încă una...Octavian Ursulescu: Aici sunt cu Mihai Pocorschi, cu Aurelian Temişan iar cu spatele este designerul Liza Panait. A fost o gală superbă, cu multe personalităţi. Ceea ce mi se pare normal, pentru că Ivan este nu doar un sportiv extraordinar, ci şi un om foarte iubit.AGERPRES: Aici, la acelaşi eveniment, eşti cu Aurelian Temişan.Octavian Ursulescu: Vreau să amintesc ceva important. Temişan a organizat în decembrie 2018 şi martie 2019, pe scena Teatrului Naţional, două spectacole închinate lui Aurelian Andreescu. Iată, deci, alt interpret care n-a uitat ce voci extraordinare au fost înaintea lui. Să nu se supere, dar le-aş recomanda celor care fac acest gen de spectacole să folosească un cuvânt românesc - "omagiu" - în loc de "tribut". Tribut e cu totul altceva, nu e un cuvânt românesc, noi plăteam tribut turcilor, odată, demult! Sunt tot felul de cuvinte pe care noi le-am preluat greşit din limba engleză - "tribut", "aplicat", nu mai vorbesc despre cuvântul "locaţie"!AGERPRES: Uite şi o poză de grup de la acelaşi eveniment!Octavian Ursulescu: Ia să vedem! Da... Ivan Patzaichin e un mare iubitor de rock, de-aia sunt atâţia artişti din muzica rock în jurul lui - Mihai Pocorschi, Eugen Mihăescu, Teo Boar - chitaristul de la Pacifica. Ivan era bun prieten şi cu Gyuri Pascu. La Tulcea, când organizează festivalul acela cu canotci (Rowmania - n.r.), mereu cheamă artişti rock să cânte pe faleză. Sper să revină Ivan cu canotcile pe Dâmboviţa!AGERPRES: Aici eşti tu cu Ivan.Octavian Ursulescu: Doamne, câte amintiri am cu el şi de la Snagov! Am fost acolo când era antrenorul lotului naţional şi olimpic, l-am văzut şi la lucru, nu numai acasă, ne-am întâlnit de multe ori şi în Deltă - şi la Sulina, şi la Mila 23, unde a fost organizat un spectacol cu ocazia zilelor satului Mila 23. Satul Mila 23, ca şi satul Caraorman, ţin de comuna Crişan. Îl ştiu şi pe primarul de acolo, Ilie Munteanu. Îmi pare rău că nu apare în fotografii şi Georgiana, soţia lui Ivan, care e o femeie minunată! Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTOAGERPRES: O fotografie de la Palatul Cantacuzino, cu Jolt Kerestely.Octavian Ursulescu: Aici a luat premiul "O viaţă închinată cântecului". El a zis "Cam târziu vine premiul ăsta". Uite că nu e târziu, poza e din 2014, atunci Jolt avea 80 de ani, iar de curând l-am sărbătorit la Cercul Militar Naţional la împlinirea a 85 de ani. Sunt sigur că o să-l sărbătorim şi la 90, pentru că el e un tip sportiv, merge pe bicicletă, trece gardul la Dinamo şi se duce la bazin, la 6 dimineaţa înoată, Jolt locuieşte lângă stadion.AGERPRES: În 2016, erai la o lansare de album a Corinei Chiriac.Octavian Ursulescu: Aha! Începem să ne apropiem de vremurile actuale. La Magazinul Muzica s-au "mutat" lansările casei de discuri Eurostar, eu colaborez cu ei la evenimente, pentru că lansează mereu discuri consacrate marilor vedete, generaţiei de aur a muzicii uşoare româneşti. Aici sunt cu Aurel Moga, cu textierul şi cântăreţul Marian Stere de la RRI, cu Stela Enache, cu Silvia Dumitrescu şi cu Corina. La toamnă, când va împlini 70 de ani, o s-o sărbătorim şi pe Corina la Cercul Militar Naţional. Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTOAGERPRES: Avem o fotografie din 2017 în care eşti împreună cu o doamnă regizor care şi-a închinat viaţa filmelor pentru copii.Octavian Ursulescu: Doamna Elisabeta Bostan! Acest festival a fost organizat de un fost fotograf de la Jurnalul Naţional, Gabi Boholţ, care ulterior a terminat regia la Universitatea Hyperion, acum este şi regizor. L-am întâlnit câţiva ani la rând la Zlatna, judeţul Alba, organizând un festival internaţional de film etnografic - FIFE. A fost invitată şi doamna Elisabeta Bostan, care a prezentat câteva dintre filmele sale, îmi aduc aminte în primul rând de "Fram, ursul polar" pe care l-a comentat împreună cu copiii. Aici, însă, dumneaei s-a întâlnit cu mulţi copii la un cinematograf care pe vremuri se numea "Moşilor". Sala era plină de copii şi m-am gândit că a venit această mare doamnă, care are o vârstă, să-i întâlnească pe copii, dar nu au venit alţi invitaţi, mult mai tineri, legaţi de filmele pentru copii. Păcat!AGERPRES: Ajungem la o fotografie din primăvara acestui an, făcută cu prilejul lansării unor albume semnate de Marius Ţeicu. Două cu melodii interpretate de Angela Similea, două cu melodii interpretate de mulţi artişti.Octavian Ursulescu: Exact. Cele două albume cântate de Angela se numesc "Trăiesc" şi "Să ne reamintim", iar albumul în două volume, pe texte de Eugen Rotaru, se numeşte "Refrene de aur". Aici sunt o parte dintre artiştii prezenţi la lansare, reuniţi pe scenă pentru poza finală - de la stânga la dreapta sunt: Sergiu Cioiu, care de două ori pe an vine din Canada, dă spectacole, a lansat şi o carte; Lucia Popescu Moraru, legenda radioului şi văduva actorului Marin Moraru; cuplul Aurelian Temişan şi Monica Davidescu; actriţa Maria Rotaru, văduva lui Eugen Rotaru; actriţa Alexandra Velniciuc; Alexandra Cepraga, regizor muzical; compozitorul Jolt Kerestely; cântăreţii Angela Similea şi Adrian Daminescu; producătorul casei de discuri Eurostar care i-a înmânat Angelei Discul de aur, Paul Stângă; compozitorul Marius Ţeicu; cântăreţii Ileana Şipoteanu, Adrian Romcescu, Aurel Moga şi Silvia Dumitrescu. Trebuie să vă spun că în timpul lansării, Marius Ţeicu întreba mereu: "A venit Silvia Dumitrescu?", pentru că ea trebuia să cânte o melodie a lui Marius. Silvia a întârziat vreo oră şi jumătate, pentru că a avut un mic accident de maşină (râde- n.r.). Uite, asta e o fotografie care arată că generaţia de aur a cântecului este în continuare unită şi solidară! Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTOAGERPRES: Am ajuns la fotografiile pe care ni le-ai adus tu, pe care nu le aveam şi pentru care îţi mulţumim. Te rog să ne explici ce reprezintă acestea pentru tine. Văd că două sunt de la Timişoara, în ambele eşti alături de Leo Iorga. Ştiu că el se întorsese recent de la Hamburg, unde fusese supus unei intervenţii chirurgicale...Octavian Ursulescu: Pozele sunt de la "Diskoteka Festival", care a "retrasat" marile şlagăre retro ale deceniilor '80-'90, a fost un succes uriaş. Au fost 130.000 de spectatori în trei zile pe stadionul "Dan Păltinişan", a fost ceva fabulos, nici eu nu mă aşteptam. De la Boney M la Ricchi e Poveri, Sandra, Thomas Anders de la Modern Talking... Lui Leo Iorga i s-a acordat un premiu special şi nu pot să uit că Leo a venit pe scenă sprijinindu-se de cârjă, apoi a lăsat-o, a stat în picioare şi a cântat o melodie la microfon, iar tot publicul a cântat împreună cu el. A fost un moment absolut emoţionant. Leo e legat de Timişoara. El e arădean, la început de carieră a cântat cu formaţia Pacific din Arad, dar primele succese le-a obţinut cu formaţia timişoreană Cargo - "Brigadierii", "Povestiri din gară", apoi a cântat cu Compact. Sper din toată inima ca şi în cazul lui, şi în cazul lui Mihai Constantinescu, să se repete miracolul petrecut cu Gabriel Cotabiţă. Să-i vedem încă mulţi ani pe scenă! Leo este dornic să cânte, este optimist, m-a cucerit atitudinea lui. A doua fotografie e din culise - cu mine, Leo şi Sorin Lupaşcu. Sorin a fost om de radio, de televiziune, ziarist, acum s-a consacrat muncii de DJ şi e specializat pe secţiunea retro. Are vreo 3.000 de viniluri retro.La Timişoara m-am revăzut cu mulţi artişti din străinătate. Eu am prezentat peste 50 de concerte ale marilor vedete internaţionale care au venit în România. Până în '89 le-am prezentat cam pe toate, dar şi după aceea. Cu unii artişti m-am şi împrietenit, m-am revăzut la Sanremo cu Caterina Caselli, îmi pare rău că anul trecut n-am reuşit să ajung la Cerbul de Aur de la Braşov, să mă revăd cu Gigliola Cinquetti, cu care am corespondat mult, ca şi cu Caterina. Am rămas în relaţii amicale cu Kylie Minogue, la fel şi cu Toto Cutugno - pe el l-am prezentat de multe ori, şi la concertele din Craiova, Bucureşti, Focşani. Uite, o curiozitate: oficialităţile din judeţul meu natal, Mureş, nu m-au chemat niciodată să prezint o manifestare. În schimb, mă duc foarte des la Focşani, poate de 10 ori pe an - de revelion, la festivalul Bachus, acolo an de an sunt invitaţi artişti internaţionali celebri. Acum doi ani, la Focşani, m-am văzut cu cei de la Ricchi e Poveri, pe care i-am prezentat şi anul acesta la Timişoara. Între timp, din trei au rămas doar doi, Franco (Gatti - n.r.) nu mai cântă. După ce i-a murit fiul, el s-a retras, au rămas în trupă doar Angela (Brambati - n.r.) şi Angelo (Sotgiu - n.r.). Şi pe Al Bano şi Romina (Power - n.r.) i-am prezentat când au venit prima oară în România. Vor veni şi anul viitor la noi în ţară. La fel şi pe Sandra, pe care am revăzut-o la Timişoara acum, la "Diskoteka Festival". E o onoare pentru mine că am fost pe aceeaşi scenă cu ei, că i-am prezentat, şi am rămas legat de mulţi dintre ei. M-am văzut şi cu Bob Geldof, cel care a organizat în anii '80 "Live Aid", unde a avut loc şi s-a filmat faimosul recital al formaţiei Queen. La Timişoara s-au realizat şi nişte momente memoriale dedicate artiştilor români - Laura Stoica, Mădălina Manole, Dan Spătaru, dar şi străini - Freddie Mercury, Michael Jackson, Prince. Eu cred că Timişoara dă o lecţie şi merită să fie Capitală culturală europeană. Nu cred că în Bucureşti reacţia oamenilor ar fi la fel, aici publicul e mai eterogen... mai cosmopolit. Dacă ai fi văzut cum au cântat peste 100.000 de oameni "Gara mică" împreună cu Gabriel Dorobanţu sau "Unde dragoste nu e nimic nu e" cu Gheorghe Gheorghiu! Gigi Gheorghiu se uita mirat cum o mare de oameni reia refrenul lui şi-l cântă...AGERPRES: Nu ştiam că eşti pasionat de pescuit...Octavian Ursulescu: Chiar sunt! Uite o fotografie din Suedia! Puţină lume ştie că în Suedia apele sunt salmastre, deci asta este apa mării, dar intrând în acele fiorduri, se amestecă apa sărată cu apa de ploaie, cu apa dulce. Toate speciile de peşti de apă dulce s-au adaptat. Am prins aici şi lin, şi plătică. Aici, în poză, e un şalău. Fiind foarte adâncă apa, dimensiunea peştilor e mai mare. Eu dădeam la ştiucă, la biban, dar până la urmă a ieşit acest şalău foarte frumos, care avea câteva kilograme! În Delta Dunării n-am prins aşa un şalău. AGERPRES: Din nou eşti în ipostază sportivă.Octavian Ursulescu: Concuram la Olimpiada mass media din Turcia şi, deşi nu jucasem în viaţa mea petanque, m-am înscris şi am luat şi o medalie.AGERPRES: O fotografie în care eşti îmbrăcat cu costum popular!Octavian Ursulescu: Este din judeţul meu natal, Mureş, la o sărbătoare care se numeşte "Balul însuraţilor", se desfăşoară la Reghin, în palatul cu un parchet unic, unde are loc de ani buni concursul de dans. Toţi participanţii vin îmbrăcaţi în costume populare, nu vine niciunul în... civil. Acolo, la mine în judeţ, mereu mă îmbrac cu costum popular la astfel de sărbători. Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTOAGERPRES: Altă fotografie interesantă, în care porţi o uniformă de ceremonie.Octavian Ursulescu: E o uniformă pe care mi-a făcut-o armata, cu ocazia aniversării Zilei Muzicilor Militare, aici este clădirea Inspectoratului General al Muzicilor Militare, pe bd. Iuliu Maniu din Bucureşti, unde recent s-a dezvelit un monument al muzicii româneşti. Sunt 560 de nume de compozitori, de textieri, instrumentişti, interpreţi, înscrise pe marmură. Monumentul este reprezentat de o cheie sol uriaşă, cu nişte aripi. Armata ne-a făcut, câtorva persoane din comitetul de realizare, astfel de uniforme - mie, Corinei Chiriac, Ilenei Şipoteanu, Stelei Enache, lui Daniel Iordăchioaie, lui Marcel Pavel - care a cântat melodia "Copacul", desemnată imnul muzicii româneşti. A fost foarte frumos.AGERPRES: Ultima fotografie adusă de tine...Octavian Ursulescu: Of, ce de amintiri am legate de poza asta! Eu am fost născut în această casă. Era şi atunci Ocolul Silvic din Câmpul Cetăţii, este şi acum. Părinţii mei fuseseră repartizaţi acolo după terminarea facultăţii de silvicultură. E un sat micuţ, cu populaţie preponderent maghiară. În clădirea asta locuiau părinţii mei, aici m-a născut mama. N-am locuit mult acolo, doar vreo doi ani. Anul trecut am făcut această fotografie, iar când i-am arătat-o mamei a fost foarte emoţionată. Câmpul Cetăţii acum e cunoscut pentru păstrăvăriile sale, iar în ultima vreme acolo se organizează un mare festival internaţional de baloane cu aer cald.AGERPRES: Tavi, îţi mulţumim frumos că ai venit la noi şi că am depănat amintiri împreună, îţi mulţumim şi pentru fotografiile pe care ni le-ai adus. Şi dacă tot ai pomenit de locul unde eşti născut, ştiu că va fi ziua ta, aşa că îţi spun "La mulţi ani!".Octavian Ursulescu: Sărut mâna! Şi eu îţi mulţumesc pentru invitaţie, pentru aceste fotografii frumoase pe care le-am privit împreună.AGERPRES/(autor: Marina Bădulescu, redactor arhiva foto: Mihaela Tufega, editor: Daniel Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
14:10
Daniel Dăianu a fost ales preşedinte al Consiliului Fiscal prin votul secret al membrilor instituţiei, iar Bogdan-Octavian Cozmâncă va ocupa funcţia de vicepreşedinte, se spune într-un comunicat al Consiliului."În data de 16 iulie 2019 a avut loc şedinţa Consiliului Fiscal în cadrul căreia au fost aleşi preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei. În urma votului secret al membrilor exprimat în baza art. 56 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010 a fost ales drept Preşedinte al Consiliului Fiscal academicianul Daniel Dăianu, iar pentru funcţia de vicepreşedinte a fost ales Bogdan-Octavian Cozmâncă", se arată în comunicat.La începutul acestei luni, Camera Deputaţilor şi Senatul au numit, în şedinţă comună, membrii Consiliului de Administraţie al BNR, ai Consiliului Fiscal şi l-au desemnat pe preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).Membrii Consiliului Fiscal au fost validaţi cu un număr de voturi cuprins între 218 şi 303, în timp ce aproximativ 18 parlamentari au votat împotrivă.Pentru Consiliul Fiscal au candidat George Georgescu, nominalizat de Academia Română, Bogdan Octavian Cozmâncă, nominalizat de BNR, Georgiana Camelia Creţan, nominalizată de ASE, Daniel Dăianu, nominalizat de IBR, şi Bogdan Sebastian Căpraru, nominalizat de ARB, toţi fiind avizaţi favorabil de comisiile parlamentare de buget-finanţe.AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
14:10
ŞTIRILE AMIEZII* Românii au petrecut aproape şapte ore anul trecut fără energie electrică, în medie, ca urmare a penelor de curent sau a lucrărilor la reţele, faţă de maximul de două ore şi jumătate în ţările avansate, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, cu privire la standardul de performanţă în distribuţia şi transportul de energie.* Numărul firmelor radiate a crescut în primul semestru din 2019 cu 62,41%, comparativ cu perioada similară din 2018, ajungând la 67.807 unităţi, conform statisticilor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).* România a avut, şi în luna iunie 2019, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 3,9%, mai mic totuşi faţă de nivelul de 4,4% înregistrat în luna mai, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).* Câteva zeci de angajaţi ai companiei CFR Călători participă, miercuri dimineaţa, la un miting de protest în faţa Ministerului Transporturilor, în care solicită demisia directorului general al CFR Călători, Valentin Dorobanţu.* Hidroelectrica se confruntă cu o lipsă acută de specialişti în domeniu, însă doar 15 tineri au fost interesaţi de cele 50 de burse pe care ar fi dorit să le acorde compania elevilor şi studenţilor pentru formarea lor profesională, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, remis, miercuri, AGERPRES.* Numărul de servicii de îngrijire la domiciliu licenţiate la 15 iulie 2019 era de 220, din care 78% private, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.* Lucrările de construcţii în România au înregistrat o scădere de 7,6% în luna mai 2019, comparativ cu luna aprilie 2019, aceasta fiind cea mai mare scădere de la o lună la alta înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate miercuri de Eurostat.* Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a primit de la începutul anului cereri de soluţionare a nemulţumirilor cu băncile sau IFN-urile de la 1.053 de persoane fizice, cu 93% mai multe cereri decât în perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat al instituţiei.* Peste trei sferturi dintre românii (76%) care locuiesc la oraş preferă să zugrăvească singuri sau împreună cu un alt membru al familiei sau prieten şi doar aproape un sfert (24%) apelează la un zugrav profesionist, în special femeile, arată rezultatele unui studiu GfK România despre comportamentul de cumpărare pe piaţa vopselurilor lavabile.* Reducerea numărului şi a frecvenţei de depunere a declaraţiilor fiscale la persoane juridice şi extinderea depunerii electronice pentru toate aceste formulare sunt câteva dintre măsurile incluse în Planul pentru eficientizarea colectării veniturilor la Bugetul general consolidat, propus de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).* Perioada de depunere a cererilor de finanţare în cadrul a două apeluri de proiecte cu buget total de 100 de milioane de euro, pentru finanţarea stagiilor de practică pentru elevi şi studenţi, se prelungeşte până în luna septembrie, a anunţat, miercuri, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.* Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/ a anunţat miercuri că vânzările de autoturisme noi în Europa (UE plus ţările EFTA) au înregistrat o scădere de 7,9% în luna iunie 2019 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, din cauza scăderii înmatriculărilor de autoturisme Nissan, Volvo şi Fiat Chrysler, transmite Reuters.* Miniştrii de Finanţe din grupul statelor puternic industrializate (G7) se vor reuni miercuri şi joi în apropierea Parisului pe fondul tensiunilor franco-americane provocate de taxare giganţilor din domeniul Internetului dar şi pentru a vorbi despre proiectul de monedă virtuală al Facebook, informează AFP.* Şantierul Naval Damen Mangalia va moderniza spărgătorul de gheaţă Perseus, cel mai mare remorcher sub pavilion românesc, într-un contract în valoare de peste 49 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei.* Ministerul rus al Agriculturii a estimat marţi că recolta de cereale a Rusiei ar putea ajunge până la 150,3 milioane tone în anul 2035, conform unei strategii care prevede investiţii de zeci de miliarde de dolari în infrastructura şi logistica pentru cereale, transmite Reuters.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)
14:10
Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităţilor suplimentarea bugetului pentru restituirea supra-accizei la motorină, în condiţiile în care fondurile de 20 de milioane lei alocate pentru acest an s-au epuizat.Potrivit unui comunicat de presă al UNTRR, transmis miercuri AGERPRES, prin restituirea supra-accizei firmelor de transport rutier, consumul de motorină este menţinut în România, de unde statul poate încasa TVA şi restul de acciză.Din datele recente, publicate de Comisia Europeană (CE), analizate de Uniunea Transportatorilor, rezultă un cost pentru firmele de transport rutier (preţ motorină fără TVA şi cu acciza recuperabilă) de 0,96 euro/litru în România, în comparaţie cu Ungaria - de 0,95 euro/litru, Bulgaria - de 0,92 euro/litru sau Slovenia - de 0,94 euro/litru."Fără acciza recuperabilă şi TVA, costul pentru firmele de transport rutier din România ar ajunge la peste 1 euro/litru, iar volumele de motorină alimentate de transportatorii rutieri vor migra către ţările vecine, cu impact negativ asupra bugetului de stat. Totodată, transportatorii rutieri vor fi nevoiţi să majoreze tarifele de transport cu cel puţin 12% ca urmare a întârzierii rambursării supra-accizei pentru transportatorii rutieri, creştere care se va resimţi direct şi imediat în preţurile plătite de populaţie", notează transportatorii.Conform UNTRR, în perioada 2014 - 2017, au fost aprobate 2.638 cereri de restituire a supra-accizei, în valoare de peste 67,6 milioane lei.Pe de altă parte, transportatorii precizează că, la finalul anului 2018, în urma intervenţiilor UNTRR privind implementarea unei scheme de rambursare a supra-accizei, aproape 150 de firme de transport rutier au depus 311 cereri şi au beneficiat de facilitate, MFP achitând către acestea peste 8,18 milioane lei, "în condiţiile în care operatorii de transport au avut posibilitatea de a solicita restituirea de accize începând cu data de 25 august 2018 prin sistemul informatizat pentru motorina achiziţionată începând cu data de 30 martie 2018".Pentru acest an, bugetul alocat pentru restituirea supra-accizei a fost de 20 milioane lei, acesta fiind deja epuizat. "În acest sens, UNTRR solicită Guvernului să aloce un buget suficient schemei de rambursare a supra-accizei în 2019 şi să plătească sumele aferente firmelor de transport rutier fără întârzieri, în termenul prevăzut de legislaţie", se arată în comunicatul citat.Transportul rutier a fost, în 2018, principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 5,144 miliarde de euro, cu aproape 14% mai mult decât întreaga ramură de servicii telecom şi IT.De asemenea, transportul rutier generează aproape un sfert din exportul total de servicii al României, de 22 miliarde de euro, iar în 2018 a realizat un excedent de 3,765 miliarde de euro, reprezentând aproape jumătate din soldul total al comerţului internaţional cu servicii, de 8,1 miliarde euro.UNTRR este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în anul 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.