Volei feminin: Victorii în deplasare pentru Dinamo şi Ştiinţa Bacău, în Divizia A1

Agerpres, 13 octombrie 2019 01:10

CS Dinamo Bucureşti, CS Ştiinţa Bacău, CSU Belor Galaţi şi CSM Lugoj au câştigat meciurile susţinute în deplasare, sâmbătă, în etapa a doua a Diviziei A1 la volei feminin.Dinamo a dispus de CSO Voluntari 2005 cu 3-0 (25-16, 25-12, 25-10), Adriana Matei reuşind 13 puncte, iar Ariana Pîrv 11.CS Ştiinţa Bacău s-a impus pe terenul echipei CS Rapid Bucureşti, cu 3-0 (25-15, 25-17, 25-13).CSU Belor Galaţi a câştigat cu 3-0 (28-26, 25-11, 25-18) în faţa nou-promovatei FC Argeş, cea mai bună realizatoare fiind Daniela Lupescu, autoare a 14 puncte.Şi CSM Lugoj s-a impus în faţa unei nou-promovate, CS Medgidia, cu 3-1 (24-26, 25-8, 25-15, 25-19). Nina Kocic, cu 22 puncte, a fost cea mai bun[ de la învingătoare, iar de la învinse s-a evidenţiat Glauciele Martins Da Silva, cu 20 puncte.CSM Târgovişte a învins-o pe CS "U" NTT Data Cluj cu 3-0 (25-16, 25-13, 25-18).Campioana CSM Volei Alba Blaj a stat în această etapă.CS Dinamo, CSM Târgovişte, CS Ştiinţa Bacău, CSM Lugoj au câte 6 puncte.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Daniela Juncu)

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agerpres

Acum 2 ore
17:10
Reuniunea miniştrilor apărării ai ţărilor membre ale NATO ce va avea loc joi la Bruxelles ar trebui să permită "să aplaneze divergenţele" apărute în cadrul Alianţei după operaţiunea lansată în nord-estul Siriei de Turcia, unul dintre membrii organizaţiei, a anunţat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP."Nu se poate nega că există divergenţe", a recunoscut Stoltenberg în timpul prezentării reuniunii ministeriale. "Dezacordurile dintre aliaţi pun probleme şi de aceea avem nevoie de o discuţie sinceră şi deschisă" în cadrul unei reuniuni ministeriale, a explicat el.NATO nu a condamnat operaţiunea militară lansată în 9 octombrie de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva miliţiilor kurde aliate ale coaliţiei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic (SI), alianţă formată de SUA şi la care participă Turcia şi mai multe ţări din UE membre ale NATO.Jens Stoltenberg a refuzat miercuri să condamne această intervenţie. În schimb, el a insistat asupra "îngrijorările legitime pentru securitatea sa" avansate de Turcia pentru a desfăşura această operaţiune.În acelaşi timp, el a subliniat necesitatea de a continua lupta împotriva SI, pentru că această luptă "nu s-a încheiat". "Califatul a fost înfrânt de coaliţia internaţională la care participă NATO, însă trebuie evitată resurgenţa", a susţinut el.Turcia a acceptat la 17 octombrie să-şi suspende ofensiva timp de cinci zile la cererea SUA. Un acord între Ankara şi Washington prevede punerea în aplicare a unei "zone de securitate" de 32 de kilometri în interiorul teritoriului sirian."Suntem încurajaţi de rezultatele acestui acord. (...) Acum urgenţa este menţinerea unui acord politic", a spus Stoltenberg.Secretarul general al NATO a refuzat să facă vreun comentariu asupra acordului încheiat marţi între Turcia şi Rusia, aliata preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru o preluare a controlului în sectoare ale benzii frontaliere ce mărgineşte zona unde armata turcă şi-a declanşat intervenţia.Obiectivul declarat este de "a facilita" retragerea forţelor kurde ale Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) şi dezarmarea lor în zonă.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
17:10
Lucrările de îmbunătăţire la Sistemul Automat de Taxare al Societăţii de Transport Bucureşti (STB) vor fi extinse până pe 27 octombrie, în tot acest interval procesul de vânzare a titlurilor de călătorie prin centrele de emitere şi reîncărcare carduri putând întâmpina temporar dificultăţi, a anunţat, miercuri, societatea."Lucrările de upgrade la Sistemul Automat de Taxare al STB SA vor fi extinse şi în cursul acestei săptămâni, astfel încât procesul de vânzare a titlurilor de călătorie prin centrele de emitere şi reîncărcare carduri poate întâmpina temporar dificultăţi. Operaţiunile efectuate pe serverele STB SA sunt necesare pentru o mai bună adaptare la structura şi volumul cererii de transport (...) Procesul de upgrade va continua până la data de 27 octombrie a.c. În cazul în care lucrările vor fi finalizate înainte de termen, STB SA va anunţa acest lucru pe toate canalele de comunicare de care dispune", se arată într-un comunicat de presă al STB, transmis AGERPRES.Potrivit sursei citate, echipele de control vor aplica o procedură de îndrumare şi prevenţie pentru călătorii afectaţi. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 
17:10
Una din cauzele care duc la diferenţele de valori nutriţionale dintre un iaurt Activia produs în România şi un iaurt Activia produs în Franţa ţine de diferenţa de calitate dintre laptele românesc şi cel franţuzesc, a declarat, miercuri, managerul pentru Comerţ Modern al Danone România, Oana Bejan, după ce Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a menţionat numele companiei într-un raport privind dublul-standard alimentar."Referitor la informaţiile privind dublul standard, ce putem să vă asigurăm este că, în calitate de producător local, ne interesează în primul rând preferinţa consumatorului pentru un anumit tip de produs şi pentru un anumit tip de proces. Fabrica Danone de la Bucureşti este una din cele mai eficiente fabrici Danone din Europa şi producem atât produse ferme - cu cheagul întreg -, cât şi produse cremoase. Diferenţa de valori nutriţionale dintre un produs Activia produs în România şi un produs Activia produs în Franţa, de exemplu, cum a fost comparat în cazul concret despre care vorbim, diferenţele de valori nutriţionale pot avea câteva surse foarte obiective: una dintre surse este structura valorilor nutriţionale care ţine de calitatea laptelui din România şi calitatea laptelui din Franţa şi există uşoare variaţii de valori nutriţionale inclusiv între anotimpuri. Deci, valorile nutriţionale ale laptelui în cursul verii sunt uşor diferite faţă de cele din cursul iernii", a argumentat Oana Bejan, în cadrul Retail Arena 2019.De asemenea, ea a susţinut că acele două produse Danone comparate de ANPC sunt diferite."În al doilea rând, pe tehnologii diferite, şi mă refer de exemplu la iaurtul ferm Activia produs în România şi la iaurtul brasat produs în Franţa, vorbim din punctul nostru de vedere de compararea a două produse diferite, care ţin atât de originea laptelui, cât şi de procesul de fabricaţie. Sunt multe lucruri care sunt negociabile în industria asta, însă pot să vă asigur că, din punctul nostru de vedere, la Danone un singur lucru este nenegociabil - şi acela este calitatea produsului, care porneşte de la calitatea sursei de lapte, programele intensive de educare a fermierilor în ceea ce priveşte calitatea furajelor şi aşa mai departe. Noi respingem acuzaţiile care fac referire concret la produsele noastre în contextul subiectului de dublu-standard şi, dincolo de informaţia interpretabilă care poate fi folosită în diferite contexte, la bază există cauze obiective care ţin de procesul de fabricaţie şi de valorile nutriţionale ale laptelui", a încheiat Oana Bejan.Iaurtul Activia comercializat de Danone în România a fost inclus de către ANPC pe lista produselor cu ingrediente diferite comercializate în ţara noastră faţă de iaurturile produse de aceeaşi firmă în state vest-europene. AGERPRES/(A - autor: George Coman, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 
17:10
Maestrul Cristian Mandeal, cel care şi-a început cariera dirijorală la Târgu Mureş, în urmă cu peste 40 de ani, se va afla la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş la concertul aniversar la împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei, care va marca şi închiderea celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Muzical Internaţional "In memoriam Constantin Silvestri"."Concertul simfonic extraordinar de închidere are un motto special intitulat '70 de ani de Filarmonica - 25 de ani de Ortoprofil', sponsorul festivalului fiind alături de noi la sărbătoarea de încheiere a manifestării muzicale internaţionale de prestigiu, Festivalul 'In memoriam Constantin Silvestri'. Va fi o reală bucurie pentru muzicienii noştri dar cred că şi pentru melomanii târgumureşeni să îl avem ca oaspete pentru acest moment de final pe unul dintre cei mai renumiţi dirijori români contemporani, maestrul Cristian Mandeal. Îi mulţumesc din suflet pentru onoarea de a reveni acasă pentru Concertul de închidere, noi toţi îl considerăm al nostru căci începutul carierei sale dirijorale s-a petrecut aici, iar şederea domniei sale printre noi a durat patru ani, fiind o colaborare extrem de plăcută. Avem invitat şi un mare pianist rus care mă bucur că de ceva ani buni vine cu plăcere la noi, simţindu-se acasă. Este vorba despre Alexei Nabioulin, solistul Concertului de final şi care va cânta dificilul dar monumentalul 'Concert pentru pian şi orchestră nr. 2 în Si bemol major' de Johannes Brahms. În partea a doua a concertului, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, Orchestra simfonică a Filarmonicii noastre va interpreta Simfonia nr. 2 de Johannes Brahms", a arătat directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, dirijorul Vasile Cazan.Într-un comunicat de presă, remis AGERPRES, dirijorul Cristian Mandeal, a precizat că, de fiecare dată când revine la Târgu Mureş, încearcă să dăruiască membrilor orchestrei de aici "tot ceea ce înaintaşii lor mi-au dăruit mie"."Legătura mea cu Filarmonica din Târgu Mureş datează aproape dintotdeauna. A fost prima orchestră profesionistă care mi-a oferit un loc de dirijor. Eram necunoscut şi neexperimentat, aveam timidităţi şi stângăcii. Am ajuns să dirijez aici pentru prima dată în 1976, datorită unui concurs de împrejurări, pe vremea când eram angajat corepetitor la Opera Română din Bucureşti. N-am să uit  niciodată prima repetiţie  cu Beethoven - Simfonia a V-a, atunci când secretarul muzical din acea vreme, Csiki Boldizsar, marele compozitor maghiar contemporan nouă, m-a abordat la prima pauză ca să-mi propună postul de dirijor vacant de 7 ani ce fusese înainte ocupat de Remus Georgescu, între timp transferat la Timişoara. Consternarea şi fericirea mea au fost totale. Nu doream nimic altceva mai fierbinte decât să am propria mea orchestră, indiferent unde, chiar şi pe lună. Au urmat apoi alte patru concerte de probă cu repertorii cât mai diverse, iar eu am fost pus în situaţii limită. Eram invitat inopinat, de la o zi la alta aproape, sărind în programe necunoscute mie de dinainte, pus în situaţii limită pentru un foarte tânăr dirijor încă lipsit de un repertoriu exhaustiv. Abia apoi a urmat concursul la a cărui notare a participat întreaga orchestră. Si iată că miracolul s-a împlinit. Aveam doar 33 de ani şi eram dirijorul unei orchestre de bună condiţie", a arătat Cristian Mandeal.Potrivit maestrului, de la Târgu Mureş a plecat la orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca, însă a rămas pentru totdeauna legat de orchestra mureşeană, ca de "prima dragoste care nu se uită niciodată"."Deşi orchestra s-a reîmprospătat în măsura în care nici un singur instrumentist de pe vremea mea nu mai cântă astăzi, sentimentul meu de 'acasă' a rămas la fel de acut ca pe vremuri. De fiecare dată când revin, încerc să dăruiesc orchestrei tot ceea ce înaintaşii lor mi-au dăruit mie", a precizat Cristian Mandeal.Concertul care aniversează 70 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii din Târgu Mureş va avea loc în data de 31 octombrie, la Palatul Culturii, şi va închide ediţia a 29-a a Festivalului internaţional "In memoriam Constantin Silvestri", se desfăşoară pe tot parcursul lunii octombrie.A 29-a ediţie a Festivalului Muzical Internaţional "In memoriam Constantin Silvestri" are loc la împlinirea a cincizeci de ani de la moartea compozitorului Constantin Silvestri, cel care a fost descoperit de către George Enescu la conservatorul din Târgu Mureş, locul în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica de Stat.Pe parcursul festivalului, alături de orchestra simfonică şi corul mixt ale Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş s-au aflat numeroşi artişi şi dirijori renumiţi, între care maestrul Nicolae Moldoveanu din Elveţia, pianistul rus Eduard Kunz, tenorul Szerekován János din Ungaria, cvartetul de coarde 'Gaudeamus', dirijorul Fakhraddin Kerimov din Azerbaidjan, violoncelistul Jan Bogdan din Slovacia, cvartetul de coarde 'Tiberius' alături de violoncelistul Adrian Naidin şi violistul Bartha Lajos, dirijorul Cser Ádám din Ungaria, violistul Vlad Răceu, pianista Sînziana Mircea, chitarista Raisa Mihai şi cântăreaţa Amalia Lazariuc, pianistul Csíky Boldizsár junior, dirijorul Gheorghe Costin şi mulţi alţii.AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
17:10
Cea mai mare pictură murală din România a fost creată la Timişoara, în cadrul proiectului "Memoriile Cetăţii" al Asociaţiei Timişoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, lucrarea înglobând trei portrete în patru stiluri diferite şi simbolizează diversitatea, dar şi libertatea de exprimare, la 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.Timp de o săptămână, patru artişti români au pictat pe faţada unei clădiri industriale de pe malul Canalului Bega (un siloz) de 500 mp, trei portrete, unul care reprezintă trecutul, cel de-al doilea, prezentul - un personaj feminin care ţine un moment de reculegere pentru ceea ce s-a întâmplat la Timişoara în urmă cu 30 de ani, iar în dreapta este viitorul, în timp ce soarele de deasupra lucrării reprezintă speranţa, arată un comunicat al Asociaţiei Timişoara 2021, remis, miercuri, AGERPRES.Cei patru artişti, Alex Baciu, Flaviu Roua, IRLO şi Corina Nani au folosit două nacele de mari dimensiuni pentru a putea ajunge până la înălţimea de 28 metri.Alex Baciu este interesat de urbanizarea vizuală defalcată şi regenerarea naturii în comportamentul citadin, cercetează dialogul în plină diversitate istorică. Portretul central, realizat de Flaviu, are 12 m înălţime şi îşi doreşte să pună în valoare arta murală în galeria contemporană. IRLO a început să pulverizeze pereţii încă de când era copil, iar acum, ca pictor şi artist mural, fondator şi membru al echipei NOM (Novus Ordo Muralis), rămâne pasionat de limita suprarealismului naiv şi a artei fantastice. Corina Nani coordonează din anul 2011 Festivalul Internaţional de Street Art din Timişoara, fiind interesată de regenerarea urbană prin artă.Lucrarea face parte din proiectul "Memoriile Cetăţii", în cadrul căruia peste 20 de artişti intervin în spaţiile publice pentru a marca cei 30 de ani de la Revoluţia de la Timişoara. Şase pereţi şi o fântână publică din şapte cartiere prind viaţă ca urmare a intervenţiilor lor.Proiectul este realizat de Asociaţia Timişoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar "Timişoara. Capitală Europeană a Culturii 2021", parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. AGERPRES/(AS -autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) Sursa foto: Asociatia TM 2021
17:10
Expoziţia "Bucureşti - Oraş Art Deco" se va deschide luni, 28 octombrie, la ora 18,00, în spaţiul expoziţional al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti.Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES, contextul istoric, urban şi cultural al anilor 1920 - 1945 este prezentat în expoziţie din trei perspective: două istorice şi una contemporană.Bucureştiul interbelic, "un oraş în devenire care trăieşte o metamorfoză în salturi", este imaginea documentată de Willy Pragher, fotoreporter liber profesionist la Berlin care şi-a petrecut tinereţea în Germania şi România, devenind în 1939 fotograf şi grafician al Societăţii Româneşti de Distribuire a Combustibilului."Contrastele frapante între Bucureştiul modernist şi contextul social surprinse de Pragher, laolaltă cu imagini în exclusivitate din biblioteca arhitectului Mădălin Ghigeanu, completate de relatări ale fotoreporterilor din presa internaţională a timpului, ne dau imaginea acelui Bucureşti al bulevardelor largi şi clădirilor înalte", precizează sursa citată.Cadrele contemporane realizate de trei fotografi, Arthur Ţinţu,Vlad Pătru şi Dragoş Dogaru, anunţă viitorul album "Bucureşti - Oraş Art Deco", editat de Igloo Media în colecţia Igloo patrimoniu.Expoziţia face parte dintr- un proiect mai amplu, iniţiat de Asociaţia Igloo Habitat şi Arhitectură şi platforma Bucureşti: Modernism Art Deco, cofinanţat de Ordinul Arhitecţilor din România şi desfăşurat în perioada 25 octombrie - 11 noiembrie.Proiectul, care include, alături de expoziţie, o serie de conferinţe, dezbateri şi un concurs de idei, propune publicului larg să redescopere patrimoniul modernist Art Deco al Bucureştiului, oferind totodată arhitecţilor şi comunităţii de creatori din România ocazia de a-l dezbate profesional. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
17:10
Premierul demis Viorica Dăncilă, candidat al PSD la alegerile prezidenţiale, a declarat miercuri, la Suceava, că este singurul candidat care contează în lupta electorală pentru preşedintele Klaus Iohannis, la rândul lui candidat pentru al doilea mandat, susţinând că "ceilalţi i s-au subordonat într-un fel" prin susţinerea moţiunii de cenzură."Sunt convinsă că contracandidatul meu este Klaus Iohannis (în turul al doilea - n.r.) şi sunt singurul contracandidat care contează în această luptă. Nu vreau să credeţi că acest lucru este o aroganţă, dar toţi ceilalţi au răspuns ordinului dat de Klaus Iohannis pentru demiterea acestui guvern. Deci într-un fel s-au subordonat domnului preşedinte Klaus Iohannis. Şi atunci de ce să credem că intră într-o luptă cu domnul preşedinte dacă au ascultat ordinul, de ceea ce a ordonat domnul preşedinte legat de demiterea acestui guvern?", a afirmat Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava.Potrivit liderului PSD, nu este o problemă că a trecut moţiunea de cenzură, pentru că au mai fost moţiuni de cenzură care au trecut, dar, în momentul în care au dărâmat un guvern, respectivele partide trebuia să aibă o alternativă."Trebuia ca toţi ceilalţi să discute: 'Noi vrem alegeri în două tururi sau anticipate'. Toate aceste lucruri trebuiau discutate şi vedeau dacă au aceasta alternativă, dacă dădeau dovadă de responsabilitate. Dar vedem acum că nu se înţeleg în niciun fel. Şi atunci toată lumea se întreabă ce urmează. Noi avem un guvern interimar, dar nu putem adopta proiecte de lege, avem anumite lucruri pe care nu le putem face. (...) Vine iarna, trebuie să ne ocupăm de deszăpezire, de căldură. Vin alegerile, nu avem ministru de Interne, avem nevoie de alegeri corecte şi transparente. Măcar pentru două zile să fi avut un ministru la Educaţie, să semneze ordinul pentru examenul pentru medicii rezidenţi. Preşedintele nu a aplicat decizia Curţii Constituţionale. Măcar pentru Ministerul Energiei să fi avut ministru, pentru că sunt probleme cu certificatele verzi la Complexul Energetic Oltenia, probleme la Complexul Energetic Govora. (...) Situaţia în care a fost adusă România în acest moment de preşedintele Klaus Iohannis este o situaţie care arată foarte multă iresponsbilitate", a adăugat premierul demis Viorica Dăncilă. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
17:10
Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Suceava, miercuri, că învestirea noului guvern nu depinde de social-democraţi, ea reiterând că parlamentarii PSD nu vor fi prezenţi în sala de plen la momentul votului.''Nu ştiu dacă va fi cvorum (...) Noi nu ne prezentăm la vot (...) Aşa cum (partidele din opoziţie n.red.) au asigurat cvorumul şi au asigurat numărul de voturi, cele 238 de voturi ca să dărâme guvernul, pot să asigure cei 238 ca să treacă guvernul. Nu depinde de PSD (...) Vor începe audierile în comisii şi pe data de 4 va fi votul în Parlament (...) Să vedem ce va urma. Poate reuşesc să facă acest cvorum'', a spus Dăncilă.Întrebată referitor la cum ar putea influenţa votul din Parlament privind învestirea noului guvern Dăncilă rezultatul primului tur de scrutin al prezidenţialelor, Dăncilă a răspuns că nu asta e important, ci stabilitatea din ţară.''Nu gândesc în funcţie de primul tur sau al doilea tur, nu gândesc în funcţie de candidatura mea sau a altora. Eu gândesc în funcţie de ceea ce este bine pentru România. Suntem într-o situaţie de instabilitate (...) Îmi doresc stabilitate în România pentru că sunt investitori care au nevoie de stabilitate şi predictibilitate (...) Nu leg acest lucru de alegeri'', a mai spus preşedintele PSD. AGERPRES / (AS - autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Acum 4 ore
16:10
Membrii a patru universităţi, care au fondat reţeaua academică denumită SEEAM-Network, s-au întâlnit în aceste zile la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, în încercarea de a dezvolta experienţele internaţionale, dar şi pentru a da o mai bună vizibilitate acestora în spaţiul european."Membrii fondatori ai reţelei academice SEEAM-Network s-au întâlnit, în aceste zile, pentru prima dată, la Reşiţa. Este trendul pe care învăţământul european îl înregistrează, respectiv, de a forma şi de a merge spre consorţii internaţionale. Ori acest drum trece, înainte de toate, prin realizarea, într-o primă etapă, a unor reţele de universităţi care se unesc, pornind de la interese şi preocupări comune pe care le au în activităţi educaţionale şi de cercetare. Această reţea care pune accentul pe realizarea unor tehnologii aditive ne-a adus împreună", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, prorectorul Universităţii Eftimie Murgu, Cristian Chioncel.Întâlnirea este o iniţiativă a Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, la care au răspuns parteneri mai noi sau cei tradiţionali ai acestei forme de învăţământ superior. Este vorba de University of Banja Luka (Bosnia-Herţegovina) şi Universitatea Tehnică a Republicii Moldova, dar şi Westphalian University of Applied Sciences Gelsenkirchen din Germania, care are rezultate recunoscute în domeniul tehnologiilor de printare 3D."Această reţea, SEEAM-Network (South Eastern European Academic Network for Additive Manufacturing) a luat fiinţă la iniţiativa universităţii reşiţene, cu sprijinul financiar al Ministerului Educaţiei Naţionale, acordat prin fondul de Dezvoltare Instituţională. Printre principalele obiective ale acestei platforme se regăseşte creşterea vizibilităţii internaţionale în spaţiul european al învăţământului şi cercetării, prin înfiinţarea acestor reţele universitare transnaţionale pentru educaţie şi cercetare într-un domeniu tehnic de mare actualitate", a afirmat dr. ing. Relu Ciubotariu, managerul proiectului.Un alt obiectiv este acela de a stimula mobilitatea internaţională a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi a cadrelor didactice, prin participarea la activităţi educaţionale şi de cercetare, realizate în echipe mixte sau multinaţionale. Creşterea capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare, prin aceste echipe mixte reprezintă un alt obiectiv al proiectului, ca de altfel şi asigurarea accesului la experienţa internaţională.Platforma este deschisă atât universităţilor, cât şi entităţilor publice sau private.Şi ceilalţi parteneri susţin că o astfel de reţea este deosebit de utilă, că va fi una de durată şi, mai mult decât atât, că se va extinde.Mai exact, prin intermediul reţelei, universităţile afiliate urmăresc, pe de o parte, asigurarea pe termen lung de experienţe internaţionale pentru cadre didactice şi studenţi, prin mobilităţi de predare şi învăţare de scurtă durată (maximum o săptămână), realizate la instituţiile partenere, iar pe de altă parte, creşterea eficienţei în activitatea de cercetare ştiinţifică, prin punerea în comun a resurselor materiale şi a experienţei profesionale a cadrelor didactice şi cercetătorilor. Pentru derularea în viitor a acestor activităţi, universităţile reunite în SEEAM-Network vor apela la finanţări europene, asigurate prin programele DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) şi ERASMUS+, precum şi prin programe de cercetare.Reţeaua este deschisă atât universităţilor, cât şi entităţilor publice şi private interesate. AGERPRES/(AS - autor: Paula Neamţu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
16:10
Vehiculul în care au fost găsite 39 de cadavre în comitatul britanic Essex este un camion frigorific, a anunţat miercuri consilierul delegat al Asociaţiei Transportului Rutier (Road Haulage Association), Richard Burnett, citat de agenţia EFE.Această tragedie ''evidenţiază pericolul pe care îl reprezintă mafiile care fac trafic cu imigranţi şi introduc ilegal (în alte ţări) persoane ascunse în camioane'', a mai spus Burnett în faţa presei.Cele 39 de cadavre (38 de adulţi şi un adolescent) au fost găsite într-un parc industrial din localitatea Grays, la est de Londra, într-un camion venit din Bulgaria.Condiţiile în care au fost găsite aceste persoane sunt ''absolut înfiorătoare'', a declarat acelaşi reprezentant al Asociaţiei Transportului Rutier. Camerele frigorifice ''sunt obscure (...) şi temperaturile ajung acolo la minus 25 de grade dacă transportă produse congelate'', ceea ce face ca un om să moară foarte rapid într-un asemenea spaţiu, explică acesta.Întrebat despre ruta pe care ar fi putut s-o urmeze camionul înainte de a ajunge în Marea Britanie, el a răspuns că este posibil ca acel camion să fi venit cu feribotul de la Cherbourg (Franţa) până la Rosslare (Irlanda), apoi pe şosea până la Dublin, de unde să se fi îmbarcat pe un alt feribot până la Holyhead (Ţara Galilor) şi mai departe să fi ajuns tot pe şosea până în comitatul Kent.În opinia lui Richard Burnett, şoferul ar fi ales această rută ocolitoare pentru că Cherbourg este un port cu volume mici de trafic şi unde probabil controalele de securitate nu sunt la fel de riguroase ca la Coquelles sau Dover, unde în plus există şi aparate care detectează bătăi ale inimii şi se folosesc câini dresaţi.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
16:10
Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat miercuri primul său "summit Rusia-Africa" de anvergură, promiţând unei audienţe de lideri africani să dubleze în următorii cinci ani schimburile comerciale, informează AFP.După ce a avut o întrevedere de aproape o oră cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, preşedintele rus a deschis acest summit în staţiunea balneară Soci, insistând asupra potenţialului de dezvoltare al Africii.În faţa a zeci de şefi de stat şi de guvern, Putin a dat asigurări că Rusia va putea "cel puţin dubla" schimburile sale comerciale cu Africa în următorii cinci ani, lăudând "numeroşii parteneri potenţiali care au perspective de dezvoltare foarte bune, cu un enorm potenţial de creştere".Organizând miercuri şi joi acest prim "summit Rusia-Africa", Moscova îşi afirmă ambiţiile sale pe un continent de pe care s-a retras după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi unde China şi ţările occidentale au mulţi ani avans.Cu 43 de lideri şi peste 3.000 de participanţi, printre care numeroşi responsabili africani, Soci, oraşul care a găzduit Jocurile Olimpice în 2014, s-a setat pentru câteva zile pe vectorul african.Pe aleile din zona desfăşurării summitului, standuri ale întreprinderilor de armament şi-au revendicat "partea leului", numeroşi oameni de afaceri ruşi şi africani încercând să manipuleze armele automate prezentate de Rossoboronexport, agenţia rusă însărcinată cu exporturile de arme. În afară de cele de armament , puţine companii ruse erau vizibile: vreo 20 în total şi aproape niciun grup energetic, sector cu toate acestea crucial al prezenţei ruse în străinătate.Dintre ţările africane, doar Kenya, Republica Democratică Congo şi Djibouti dispun de standuri.Cu toate acestea, summitul are ambiţia de a da replica "forumurilor de cooperare sino-africane", care i-au permis Beijingului să devină primul partener al continentului african.Sunt prevăzute două zile de discuţii pe teme plecând de la "tehnologii nucleare în serviciul dezvoltării Africii" până la "minerale africane pentru profitul popoarelor din Africa".În timpul sesiunii plenare, Vladimir Putin a promis de asemenea că Rusia va continua să ajute ţările africane prin ştergerea datoriilor lor, dând asigurări că "suma totală" a acestora depăşea deja 20 de miliarde de dolari. Ştergerea datoriilor este un punct-cheie al politicii ruse în Africa, care deseori îşi condiţionează programele de contracte pentru achiziţionarea de arme cu ţările vizate.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
16:10
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 27,11% în primele nouă luni din 2019, comparativ cu perioada similară din anul anterior, la 4.434 insolvenţe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 766, în scădere cu 34,36% faţă aceeaşi perioadă din 2018. Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor - cu 358 de insolvenţe (-13,53), Timiş - 243 (-24,77%) şi Constanţa - 219 (-30,91%).Pe domenii de activitate, în perioada ianuarie-septembrie, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.385 (minus 27,6%), în construcţii - 663 (-29,39%), în industria prelucrătoare - 525 (-28,77%) şi în hoteluri şi restaurante - 343 (-25,92%).În august, au fost înregistrate 456 de insolvenţe la nivel naţional, cele mai multe în Bucureşti (97). AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea) 
16:10
Numărul fermierilor din judeţul Mureş care accesează programul de tomate al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a crescut în fiecare an cu peste 30%, de la 62 de producători în anul 2017, la 120 în acest an."În programul de tomate avem peste 120 de fermieri, sunt nişte proceduri la program, dacă statul dă ajutor de minimis, atunci trebuie să dea şi garanţia sănătăţii pe produs. Astfel, de la înfiinţarea plantării în solarii, până la recoltare roşiile sunt monitorizate, sunt recoltate probe şi sunt analizate. Concluzia laboratorului este că roşiile sunt garantate din punct de vedere al consumului. Dacă în 2017 - primul an în care am început programul de tomate - aveam 62 de fermieri, în 2018 au fost 80, astăzi avem 120. Peste 30% în fiecare an e creşterea fermierilor înscrişi în programul de tomate", a declarat, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DJA) Mureş, Ioan Rus.Fermierii din judeţul Mureş susţin că programul MADR pentru tomate este un lucru extrem de benefic, însă ar trebui ca decidenţii să ţină cont puţin şi de diferenţele climatice între zona de sud a ţării şi zonele din centrul ţării."Am avut noroc că a fost timpul bun şi ne-a ajutat. Am insistat ca MADR să ne delimiteze un pic de zona de sud a ţării, unde fermierii sunt cu două-trei săptămâni înaintea noastră pe piaţă, datorită climei, şi primăvara şi toamna. A venit o derogare pentru 1 noiembrie şi nu în octombrie, e bine şi aşa. Anul acesta m-am încadrat cu cantitatea încă din ciclul I. Am o suprafaţă de 10 ari la roşii, dar am şi gogoşari şi ardei în solar. Am pus mai multe soiuri de roşii care s-au copt treptat, fiindcă e greu cu livrarea fiindcă atunci când ieşim noi pe piaţă, pieţele sunt deja pline de olteni. De aceea am zis că ar fi nevoie de o derogare pentru noi, fiindcă ei ies cu 2-3 săptămâni înainte, iau la început preţ bun, iau şi banii şi au şi marfa vândută, până se coc roşiile noastre", a declarat, pentru AGERPRES, fermierul Stelian Chiroi din comuna Valea Largă.Pentru a face faţă concurenţei olteneşti şi pentru a se diferenţia pe piaţă, fermierul a spus că a optat pentru soiuri româneşti, care sunt mult mai gustoase, deşi nu sunt chiar atât de rezistente ca celelalte soiuri."M-am axat pe soiuri româneşti pentru problema cu desfacerea. Puneam în anii trecuţi soiuri care rezistă mai mult timp, dar lumea a început să caute calitate, aşa că facem cantitate mai mică, dar de calitate şi gust care nu se compară. Programul e foarte bun, e un ajutor foarte mare. Eu tot zic că nu e totuna să îţi dea cineva bani sau să îţi ia", a precizat fermierul. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
16:10
Un copil în vârstă de 12 ani din judeţul Botoşani a fost găsit de poliţişti la trei zile după dispariţia sa, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Maria Carp.Potrivit sursei citate, băieţelul, care este din localitatea Cerbu - comuna Copălău, a plecat de acasă sâmbătă, însă mama acestuia a anunţat Poliţia abia marţi seară. Oamenii legii au demarat căutările pe timpul nopţii de marţi spre miercuri, în zonă fiind mobilizate zeci de poliţişti.Ulterior, copilul a fost găsit la o stână din extravilanul comunei Copălău."Minorul a fost identificat. Nu a fost victima vreunei fapte de natura penală, fiind internat la un centru pentru protecţia minorilor", a precizat Maria Carp. AGERPRES/ (AS- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
16:10
Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Drobeta" al judeţului Mehedinţi a fost solicitată să intervină, miercuri, pentru asanarea unui element de muniţie rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, în localitatea Gvardeniţa, comuna Bălăciţa."Proiectilul de artilerie, calibru 75 mm, provenit de pe timpul conflictelor militare, a fost descoperit de un cetăţean în timp ce efectua lucrări agricole. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni ai inspectoratului, în vederea distrugerii ulterioare. Atragem atenţia cetăţenilor, că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU, care au pregătirea şi dotarea necesare pentru această misiune extrem de periculoasă", afirmă purtătorul de cuvânt al ISU "Drobeta" al judeţului Mehedinţi, Raluca Tîrcă.Această misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată este cea de-a opta din acest an pentru pompierii mehedinţeni.Specialiştii ISU "Drobeta" reamintesc cetăţenilor că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli, mai spune Raluca Tîrcă. AGERPRES/(AS - autor: Paula Neamţu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
16:10
Un bărbat ameninţă cu amplasarea unei bombe la o bancă de pe Calea Victoriei, unde au fost trimişi pirotehnişti ai Poliţiei Române."Reprezentanţii unei bănci cu sediul pe Calea Victoriei au anunţat că o persoană care şi-a exprimat anumite nemulţumiri a ameninţat cu amplasarea unui dispozitiv exploziv la acest sediu. La acest moment se acţionează în zonă, inclusiv cu participarea pirotehniştilor din cadrul IGPR", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis miercuri. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
15:40
Pacienţilor hipertensivi li se recomandă să îşi administreze medicamentele prescrise pentru scăderea tensiunii arteriale mai degrabă seara decât dimineaţa pentru reducerea riscului de deces prematur, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat miercuri de Press Association.Un studiu recent, publicat în jurnalul ştiinţific European Heart Journal, a identificat un risc mult mai mic de a suferi - şi de a deceda - în urma atacurilor de cord, problemelor cardiace sau accidentelor vasculare cerebrale dacă pacienţii îşi administrează medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale înainte de culcare.Studiul este cel mai important de acest gen care cercetează ideea că momentul din zi în care sunt administrate medicamentele afectează urmările asupra stării de sănătate, notează Press Association.Pentru studiul clinic, 19.084 persoane cu hipertensiune au fost împărţite în două grupuri. Subiecţii dintr-un grup şi-au administrat medicamentele pentru reducerea tensiunii înainte de culcare, iar cei din al doilea grup le-au luat dimineaţa.Cel puţin o dată pe an, tensiunea arterială a participanţilor a fost monitorizată timp de 48 de ore.De-a lungul unei perioade de monitorizare de doar şase ani, 1.752 de pacienţi au murit din cauza afecţiunilor cardiovasculare, au suferit atacuri de inimă sau insuficienţă cardiacă ori atac vascular cerebral sau au fost supuşi unei intervenţii de revascularizare coronariană.În comparaţie cu persoanele care şi-au administrat medicamentele dimineaţa, cele care le-au luat seara au prezentat un risc de 66% mai mic de deces în urma unei afecţiuni cardiace. De asemenea, s-a constatat că acestea aveau un risc redus cu 44% de a suferi un infarct şi cu 40% mai mic de revascularizare coronariană. Totodată, riscul de insuficienţă cardiacă a fost redus cu 42%, iar cel de accident vascular cerebral cu aproape 50%.Studiul a fost realizat de o echipă de specialişti de la Universitatea din Vigo, Spania.''Liniile directoare actuale în ceea ce priveşte tratamentul hipertensiunii nu menţionează sau recomandă un timp preferat (de administrare) a tratamentului. Ingerarea dimineaţa a fost recomandarea cel mai des întâlnită din partea medicilor, bazată în mod eronat pe obiectivul de reducere a nivelurilor tensiunii arteriale dimineaţa'', a explicat autorul studiului, profesor Ramon Hermida.Însă Hermida susţine că valorile tensiunii arteriale în timpul somnului reprezintă un indicator semnificativ al riscului de probleme cardiovasculare, iar administrarea medicamentelor seara ajută la scăderea tensiunii arteriale în această perioadă.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor:Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
15:40
Încetarea focului în nord-estul Siriei mediată de SUA constituie o bază pentru o rezolvare politică a conflictului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, deşi a refuzat să comenteze cu privire la înţelegerea la care au ajuns cu o zi în urmă Rusia şi Turcia la Soci (coasta rusă a Mării Negre) vizând tot ofensiva turcă în nord-estul teritoriului sirian împotriva miliţiei kurde, potrivit Reuters.'Am văzut că este posibil să ne îndreptăm către o soluţie politică. Prima cerinţă ....este oprirea luptelor', a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre NATO pe tema situaţiei din Siria la sediul Alianţei din Bruxelles.'Apoi, trebuie să mergem mai departe, bazându-ne pe aceasta, şi să ajungem la o soluţie politică reală, negociată în Siria', a spus el, adăugând că este prea devreme de a judeca rezultatul acordului încheiat de Rusia şi Turcia marţi la Soci.Turcia a indicat miercuri că mizează pe Rusia în privinţa punerii în aplicare a acordului asupra Siriei convenit în ajun de către preşedinţii Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin, pentru că nu are 'încredere deplină' în regimul de la Damasc.Erdogan şi Putin au ajuns marţi la un acord potrivit căruia Moscova ar trebui să faciliteze retragerea miliţiei kurde din Unităţile de protecţie a poporului (YPG) din zonele pe care ea le controlează la frontiera turcă. Militari ruşi şi sirieni urmează să înceapă să patruleze marţi în anumite sectoare.'Rusia este hotărâtă, dar în ceea ce priveşte regimul nu putem avea încredere deplină', a declarat ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, într-un interviu acordat agenţiei de presă Anadolu.'Ar putea coopera regimul cu YPG? Este posibil. Dacă acesta este cazul, noi vom face ceea ce este necesar', a adăugat Cavusoglu, spunând că Putin i-a promis lui Erdogan că va adresa un 'ultimatum ferm' combatanţilor kurzi pentru a se retrage.Ankara a lansat la 9 octombrie o ofensivă împotriva YPG, o grupare pe care o califică drept 'teroristă', dar care a fost susţinută de către ţările occidentale în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.Ankara şi-a suspendat operaţiunea săptămâna trecută, după un acord cu Statele Unite pentru retragerea YPG-urilor la peste 30 de km de frontiera turcă pe o lungime de 120 de kilometri, între oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ain.Turcia 'nu are nevoie' să reia ofensiva împotriva forţelor kurde din nordul Siriei deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră, a anunţat marţi seara Ministerul Apărării de la Ankara, citat de AFP. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
15:40
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut apel miercuri la liderii Uniunii Europene să permită Marii Britanii o amânare a termenului prevăzut pentru retragerea sa din blocul comunitar, care este în acest moment 31 octombrie, transmit dpa şi EFE.Această extindere "îi va permite Marii Britanii să-şi clarifice poziţia şi Parlamentului European să-şi exercite rolul", a declarat Sassoli.El a menţionat că solicitarea guvernului britanic de extindere a termenului pentru retragere până la 31 ianuarie "rămâne pe masă".Parlamentului European îi revine rolul de a ratifica acordul de Brexit încheiat de Londra şi Bruxelles, dar acest for nu are competenţa de a decide asupra unei noi amânări.Posibila nouă amânare a termenului de Brexit - a treia - vine în contextul în care parlamentul britanic a refuzat până acum să aprobe un acord de "divorţ" încheiat între guvern şi UE, ceea ce a determinat de altfel în vară demisia executivului condus de Theresa May.Un amendament adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de legislativul de la Londra l-a obligat pe premierul britanic Boris Johnson să trimită UE o scrisoare în care să ceară o extindere cu trei luni a termenului de retragere. Johnson - devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord - a ataşat însă la această cerere o altă scrisoare în care punctează că el nu doreşte, de fapt, prelungirea termenului, aminteşte dpa.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
15:40
Noul preşedinte al Republicii Tunisiene, Kais Saied, a depus jurământul, miercuri, în faţa deputaţilor din Parlament şi celor mai înalţi demnitari ai statului, informează AFP şi Reuters.Saied i-a succedat preşedintelui interimar Mohamed Ennaceur, numit pentru 90 de zile în fruntea statului tunisian după decesul, în iulie, a primului preşedinte al Tunisiei ales democratic prin sufragiu universal, Beji Caid Essebsi."După euforia victoriei, de acum încep lucrurile serioase pentru noul locatar al Palatului Prezidenţial din Carthage, care duce speranţele tuturor tunisienilor şi a numeroşilor alegători ce au votat în masă în favoarea lui", notează în editorialul său Le Quotidien.Aproape necunoscut până de curând pe scena politică, Kais Saied, 61 de ani, a fost ales noul preşedinte al Tunisiei cu 72,71% din voturi, devansându-l cu mult pe controversatul om de afaceri Nabil Karoui.Născut în 22 februarie 1958, într-o familie originară din Beni Khiar pe costa de est, Saied a crescut în Rades, cartier al clasei de mijloc din sudul capitalei Tunis. El şi-a făcut toate studiile în învăţământul public tunisian, devenind ulterior profesor de drept.Victoria lui Saied a constituit o grea lovitură pentru elita politică aflată la guvernare, acuzată că a eşuat în a îmbunătăţi standardul de viaţă al tunisienilor şi în a pune capăt corupţiei, după ce revoluţia din 2011 a introdus democraţia în această ţară din nordul Africii.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)
15:40
Parlamentul din Hong Kong a retras miercuri în mod oficial controversatul proiect de lege al extrădării care a fost la originea protestelor masive ce se succed din luna iunie în acest teritoriu autonom, transmite agenţia EFE.Ministrul securităţii, John Lee, este cel care a făcut anunţul în timpul unei sesiuni a Consiliului Legislativ (parlamentul din Hong Kong): ''pentru a ilustra clar poziţia guvernului cu privire la această propunere, anunţ retragerea proiectului''. Dar sesiunea a fost întreruptă puţin mai târziu, după ce tabăra prodemocratică a început să vocifereze la adresa lui Lee şi i-a cerut demisia.Retragerea proiectului de lege vine la opt luni după anunţarea acestui act normativ care, conform unor opozanţi, activişti şi avocaţi, ar fi permis Beijingului să-i preia pe refugiaţii ''fugari'' în fosta colonie britanică pentru a-i judeca în sistemul judiciar chinez.Renunţarea la această lege controversată este una dintre cele cinci cereri ale manifestanţilor prodemocraţie, care mai solicită o investigaţie independentă asupra brutalităţilor poliţiei, amnistierea celor arestaţi, alegerea şefului executivului local din Hong Kong prin sufragiu universal şi să nu se mai folosească termenul ''revolte'' pentru protestele începute pe 12 iunie.Deşi pe 4 septembrie şefa guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, manifestanţii au continuat protestele pentru a obţine satisfacerea tuturor revendicărilor. Dar unii manifestanţi au ales modalităţi mai radicale în locul protestelor paşnice, iar confruntările violente cu poliţia au devenit obişnuite.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
15:40
Fostul portar portughez Nuno Claro va fi, de joi, antrenor în cadrul Centrului de Copii şi Juniori al clubului CFR Cluj, la care a jucat între 2007 şi 2013.''Aşa cum v-am obişnuit până acum, am readus alături de noi fotbalişti care au scris istorie pentru clubul nostru, iar Nuno este unul dintre ei!'', transmite clubul ardelean în mesajul de pe site-ul său oficial.Nuno Claro a evoluat la CFR Cluj în perioada 2007-2013 şi a câştigat de trei ori titlul de campion cu echipa din Gruia, de trei ori Cupa României şi de două ori Supercupa României.Nuno Claro (42 ani), care ulterior a mai evoluat în România, la Poli Timişoara şi FC Olt, a jucat în prima parte a carierei în ţara natală, la Academico Viseu, Fafe, Pacos Ferreira, Trofense, Gondomar, Moreirense şi Nelas.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea) 
15:40
Un consorţiu format din Grupul Grampet - Grup Feroviar Român (GFR), GR Logistics and Terminals LLC (Georgia) şi ASCO Logistic CJSC (Azerbaidjan) va opera transporturi navale periodice între porturile Constanţa şi Batumi/Poti, în urma unui acord semnat la Tbilisi, capitala Georgiei.Potrivit unui comunicat al Grupului Grampet, acordul reprezintă încă un pas prin care companiile membre ale Asociaţiei Middle Corridor - Ruta de Transport Internaţional Trans-Caspică vor colabora pentru a intensifica fluxul de mărfuri de-a lungul acestei rute."La un an de la aderarea noastră la Asociaţia Middle Corridor, reuşim să activăm ruta navală Batumi/Poti - Constanţa, care are un rol foarte important pentru tranzitul de marfă Asia-Europa. Este, practic, ultima verigă care lipsea din lanţul Middle Corridor. Totodată, acordul de la Tbilisi ne aduce mai aproape de obiectivul nostru declarat de a inaugura primele transporturi feroviare de marfă dintre China şi Europa de Vest, cu tranzit prin România", a declarat Gruia Stoica, preşedintele Grampet Group.La rândul său, Sorin Chinde, vicepreşedintele Diviziei de Transport a Grupului Grampet, afirmă că lipsa unei conexiuni navale directe între porturile georgiene şi Constanţa a fost până acum un obstacol major în atragerea de transporturi pentru Europa pe această rută."Rutele alternative, care trec prin Istanbul sau Pireu, sunt necompetitive, pentru că au un timp de tranzit de 12 - 24 de zile. Odată lansată o legătură permanentă şi periodică între porturile din Georgia şi România, putem reduce acest timp de tranzit cu 5 zile dus/5 zile întors, astfel încât timpul de tranzit între porturile georgiene şi Constanţa se reduce la 2 zile", a adăugat Chinde.Conform Acordului, consorţiul va opera o navă cu o capacitate de 144 TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) sau 72 FEU (Forty-foot Equivalent Unit), care va derula transporturi de trei ori pe lună.Echipa de management a consorţiului va fi formată din: Gruia Stoica - preşedintele Grampet Group, Lasha Akhalbedashvili - director GR Logistics & Terminals LLC şi Azer Mammedov - director general ASCO Logistic CJSC.În luna iunie a acestui an, Grupul Grampet - Grup Feroviar Român (GFR) şi NMSC Kazmortransflot LLP, operatorul naval de stat al Republicii Kazahstan, au semnat un Memorandum de Colaborare în cadrul aceluiaşi proiect.GR Logistics & Terminals, o filială a companiei JSC Georgian Railway fondată în anul 2009, oferă servicii de transport internaţional de marfă pe cale feroviară şi maritimă - transport de containere şi vagoane, servicii de manevră, servicii vamale, stocare etc. Compania operează două terminale de containere în porturile Poti şi Tbilisi.ASCO Logistic CJSC (the Azerbaijan Caspian Shipping Closed Joint-Stock Company) a fost înfiinţată prin fuziunea celor mai mari două flote din Republica Azerbaidjan, respectiv cea operată de compania naţională de transport maritim şi de producătorul naţional de petrol. Compania operează două şantiere navale, flote comerciale şi facilităţi de suport offshore.Grupul Grampet - Grupul Feroviar Român este cel mai mare operator privat de transport feroviar de marfă şi logistică din România şi Europa Centrală şi de Sud-Est şi prima companie europeană care s-a alăturat Asociaţiei Middle Corridor - Ruta de Transport Internaţional Trans-Caspică, în septembrie anul trecut. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) Sursa foto: gfr.ro  
15:40
Mai multe persoane au fost implicate miercuri, în jurul orei 13,00, într-un conflict spontan izbucnit pe o stradă din oraşul Năsăud, trei persoane având nevoie de îngrijiri medicale în urma rănilor suferite, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.La locul incidentului au intervenit mai multe echipaje de poliţişti.Conform primelor date, în urma unor neînţelegeri, mai multe persoane s-au agresat reciproc, iar trei dintre acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale.Cei care s-au luat la bătaie în plină stradă au fost conduşi la sediul Poliţiei, în vederea lămuririi împrejurărilor în care au avut loc evenimentele.Poliţiştii au demarat cercetările în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburarea liniştii şi ordinii publice. AGERPRES (AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
15:40
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că toate propunerile USR sunt "neserioase" şi "neprofesioniste"."Propunerea (de a se renunţa la pensiile speciale - n.r.) mi se pare, ca tot ce face USR, neprofesionist, pentru că atunci când îi întrebi la cine se referă nu mai ştie niciunul să vorbească. Suntem de acord să tăiem pensiile speciale la parlamentari, dar nu a venit nimeni cu propunerea asta, ei doar vorbesc la televizor, nu există un proiect. (...) Toate propunerile USR sunt neserioase şi neprofesioniste. E gargară", a spus Ponta, la finalul întâlnirii cu premierul desemnat, Ludovic Orban.El a adăugat că nu este de acord cu renunţarea la pensiile speciale pentru magistraţi şi pentru personalul navigant."Chestia cu 'Fără penali în funcţii publice'. Le-am zis, sunt de acord. Eu, de exemplu, am fost penal, în înţelesul lor. M-au achitat judecătorii, deci nu mai sunt penal. Domnul Barna e penal. Vreţi? Hai să o facem. A zis luni că, dacă nu trec alea pe ordinea de zi, el nu mai votează Guvernul. Marţi a zis că îl votează. Domnul Barna luni zice ceva şi marţi zice invers. Azi e miercuri. Aştept până la ora 17,00 ca iar să zică invers decât ieri. Nu pare un om serios, care ştie despre ce vorbeşte, şi nu vreau să am de-a face cu oameni care din 24 de ore în 24 de ore schimbă ceea ce spun", a afirmat Victor Ponta.Preşedintele Pro România a susţinut că USR, ALDE şi PMP au venit la negocierile cu premierul desemnat doar cu "teme politice, care nu au nicio legătură cu oamenii"."USR, ALDE şi PMP au venit numai cu teme care îi interesează pe ei, pe oamenii politici. Nu a venit niciunul să spună - oameni buni, cum facem cu pensiile, cu salariile, cum facem cu Sănătatea, cu Educaţia, cum asigurăm banii? Era şi domnul Cîţu înăuntru şi sincer nu îl invidiez deloc. Cum faci? Că am văzut că PNL va pune în aplicare tot ce a zis PSD, ba chiar dă mai mult pe deasupra. Păi acum o lună ziceaţi că nu sunt bani, acum unde aţi găsit bani? Cum putem să asigurăm o dezvoltare echilibrată şi, în acelaşi timp, un echilibru bugetar fără să introducem impozitarea diferenţiată? Cu cota unică? Nu mai merge şi este un lucru pe care, poate să se supere oricine, îl arată cifrele. Dincolo de faptul că nu că nu ai bani la buget, dar ai o polarizare socială cu care noi nu suntem de acord. Ce facem cu cele trei spitale regionale pe care le-a îngropat Dăncilă? E în stare noul Guvern să le facă, îi susţinem. Ce facem cu zona de Educaţie, unde nu am avut miniştri şi unde nu ştiu dacă vom avea în continuare? Astea sunt subiectele noastre şi noi pentru acestea ne batem. Vin cu proiecte bune, le susţinem, vin cu proiectele rele, suntem împotrivă", a explicat fostul premier. AGERPRES/(A - autor: Dana Piciu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
15:40
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri că decizia ALDE de a vota Guvernul PNL nu va afecta alianţa dintre acest partid cu formaţiunea pe care o conduce, menţionând că singura alianţă este de susţinere a candidatului la prezidenţiale Mircea Diaconu şi este foarte bine dacă ALDE poate să face acest lucru în continuare."Avem o singură alianţă între Pro România şi ALDE, şi anume pentru susţinerea candidatului Mircea Diaconu. Noi îl susţinem pe Mircea Diaconu, nu ştiu dacă cei de la ALDE, fiind aliaţi acum cu PNL, care îl au pe Klaus Iohannis candidat, dacă pot să-l susţină pe Diaconu. Dacă pot, e foarte bine. Nu e nicio problemă", a afirmat Ponta, întrebat pe această temă după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul desemnat Ludovic Orban.El a spus că între Pro România şi ALDE nu a fost vorba de o alianţă politică."Cred că un singur senator tot ţipa că facem fuziune şi între timp s-a fuzionat el cu PSD", a adăugat Ponta.Pe de altă parte, Ponta a mai spus că nu susţine Guvernul PNL pentru că nu este un proiect serios."Evident că orice proiect care are şanse să funcţioneze suntem dispuşi să discutăm să-l sprijinim. Din punctul nostru de vedere, acest proiect actual cu PNL la Guvern şi cu patru aşa-zişi aliaţi care îşi cară pumni şi picioare şi îşi scot ochii nu este un proiect serios şi oamenii vor avea de suferit. (...) După prezidenţiale sper să vină cu un proiect realist, proiectul actual, din punctul nostru de vedere, nu va funcţiona. Până atunci, aşteptăm ca domnul Orban să vină cu o formulă care să aibă sens. Până atunci...", a susţinut Ponta. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
15:10
Papa Francisc a lansat miercuri un apel la pace şi dialog în Chile, unde protestele antiguvernamentale violente s-au soldat cu 15 morţi, relatează dpa."Urmăresc cu îngrijorare ce se întâmplă în Chile", a declarat papa Francisc, care provine din Argentina vecină, în timpul audienţei săptămânale din Piaţa Sfântul Petru."Sper că, punând capăt demonstraţiilor violente, va fi folosit dialogul pentru a se găsi soluţii la criză şi pentru a face faţă dificultăţilor care l-au generat, în beneficiul întregii populaţii", a adăugat el.Protestele care au cuprins Chile în ultimele cinci zile au fost declanşate ca urmare a creşterii preţurilor pentru transportul public, însă demonstranţii denunţă de asemenea inegalităţile, salariile şi pensiile mici, lipsa oportunităţilor pentru educaţie şi corupţia.Preşedintele Sebastian Pinera a anulat creşterea preţurilor la călătoriile cu metroul şi a anunţat un pachet de măsuri sociale, între care creşterea pensiilor şi a salariilor minime şi preţuri mai mici la medicamente.Cu toate acestea, demonstraţii ample, în care au fost semnalate violenţe şi jafuri, aveau loc în continuare în mai multe oraşe, şi restricţii de circulaţie pe timp de noapte au fost impuse în Santiago, Valparaiso, Concepcion, Rancagua şi în alte oraşe.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)
15:10
Concertul extraordinar de Anul Nou, susţinut de Symphactory Orchestra, avându-l la pupitru pe dirijorul Tiberiu Soare, va avea loc pe 7 ianuarie 2020, la Sala Radio.Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Calea Victoriei, transmis miercuri AGERPRRES, programul concertului cuprinde lucrări de Maurice Ravel, Rimski-Korsakov, Emmanuel Chabrier, Manuel de Falla, Carlos Gardel şi alţii.Invitat special al evenimentului care deschide sezonul muzical bucureştean va fi bas-baritonul Zoltan Nagy, artist cu o carieră internaţională impresionantă.Biletele la concert, cu preţuri cuprinse între 95 de lei şi 150 de lei, se pot cumpăra numai prin reţeaua Eventim: Aici Online sau în magazinele Vodafone, Orange, Germanos, Carrefour, librăriile Cărtureşti şi Humanitas, benzinăriile OMV.Baritonul clujean Zoltan Nagy este, la 35 de ani, unul dintre cei mai apreciaţi artişti lirici români la nivel mondial, vocea şi maniera sa specială de interpretare fiind deseori remarcate de critica internaţională de specialitate. Teatrul Bolşoi din Moscova, Opera din Hamburg, Teatro Massimo Palermo, Filarmonica din Singapore, Orchestra Naţională a Taiwanului, Shaanxi Grand Theater XI'an din China, Opera Bilbao, Opera de Nice, Onassis Atena, Opera de stat din Budapesta sunt doar câteva dintre scenele cucerite de tânărul bariton. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu) Sursa foto: Symphactory Orchestra/Facebook.com
15:10
Şansele ca interul stânga Cristina Neagu să joace pentru naţionala României la Campionatul Mondial de handbal feminin din decembrie sunt mai mici de 20 la sută, a declarat suedezul Tomas Ryde, selecţionerul echipei naţionale a României."Genunchiul e încă slăbit şi are dureri. A început uşor pregătirea, dar apar tot timpul dureri. A făcut câteva investigaţii suplimentare în Austria, însă nu e uşor de aflat cauza durerilor. Săptămâna trecută s-a simţit mai bine, dar trebuie să o luăm treptat şi cu grijă. Când eram la club, la CSM, se aştepta se revină să joace la final de august, apoi s-a prelungit termenul pe finalul lunii septembrie, iar acum e deja octombrie şi nu avem schimbări majore în bine, genunchiul dă semne de slăbiciune permanent în timpul antrenamentelor. Este foarte supărată din această cauză, cred că ar trebui să se relaxeze mai mult mental. Îşi doreşte foarte mult să revină şi sunt convins că îi este foarte greu în această perioadă. În acest moment sunt şanse sub 20 la sută să o avem la Campionatul Mondial din Japonia. De aceea eu pregătesc echipa fără ea, pentru că e important să fac asta", a declarat Tomas Ryde, într-un comunicat remis AGERPRES.Cristina Neagu a suferit o ruptură a ligamentului încrucişat anterior şi a ratat ultimele două meciuri ale României la Campionatul European de handbal feminin din Franţa - EHF EURO 2018. Neagu s-a accidentat la genunchiul drept în minutul 51 al partidei dintre România şi Ungaria (29-31) când a aterizat greşit la un duel cu Szimonetta Planeta. Neagu a fost operată cu succes pe 9 ianuarie, la genunchiul drept, în Belgia.Naţionala feminină de handbal a României s-a reunit la Cluj-Napoca pentru un stagiu de pregătire centralizată în vederea participării la Campionatul Mondial din Japonia din luna decembrie.Revenită în Liga Naţională la începutul lunii aprilie, după doi ani petrecuţi la Buducnost Podgorica, Cristina Laslo ar putea fi prima soluţie a selecţionerului Tomas Ryde pe postul de coordonator."O aşteptăm pe Cristina. Ne dorim ca în ultimul cantonament din noiembrie să fie prezentă şi aptă de joc. Ne dorim să mergem cu ea împreună, ca lider şi căpitan al acestei echipe", a declarat Cristina Laslo, care joacă la Corona Braşov.Printre cele 22 de jucătoare convocate de Tomas Ryde se află şi Sorina Tîrcă, Bianca Bazaliu, Diana Abed-Kader şi Sonia Seraficeanu."Mă bucur că din generaţia mea care a ieşit campioană mondială la junioare şi a luat bronzul la tineret, suntem din ce în ce mai multe jucătoare la prima reprezentativă şi că adaptarea este tot mai rapidă. Sper ca şi din generaţiile mai tinere să vină pe viitor jucătoare şi să se integreze cât mai repede, pentru că România are jucătoare foarte talentate, care trebuie doar să se adapteze cât mai repede la pretenţiile primei reprezentative", a mai spus Cristina Laslo."Iubitorii de handbal din România trebuie să ştie că aceasta este poate cea mai lipsită de experienţă echipă pe care a avut-o naţionala în ultima perioadă. Melinda Geiger şi Paula Ungureanu s-au retras, Eliza Buceschi abia ce a revenit după o accidentare, Cristina Neagu se află în recuperare, deci echipa este lipsită de experienţa acestor jucătoare. Dar, îmi doresc să creez o echipă care să aibă energie, să fie puternică, să creadă în forţele ei. Avem susţinerea fanilor şi împreună putem obţine mult", a concluzionat Tomas Ryde.Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia se va desfăşura în perioada 30 noiembrie - 15 decembrie, iar România a fost repartizată în Grupa C, alături de Spania, Ungaria şi Muntenegru.AGERPRES (AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Gabriela Badea) 
14:40
Jucătorul nord-irlandez de golf Rory McIlroy va evolua sub culorile Republicii Irlanda şi nu ale Marii Britanii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din vara anului viitor, informează cotidianul sportiv L'Equipe.McIroy, numărul 2 mondial în golful profesionist, este cetăţean britanic, însă a decis să apere joace pentru Irlanda, ţară în care îşi are originea o parte din familia sa.Absent de la Olimpiada din 2016, desfăşurată la Rio, din cauza temerilor legate de virusul Zika, dar şi de refuzul de a alege între cele două ţări, Rory McIlroy doreşte de această dată să ia parte la întrecerea olimpică programată în perioada 30 iulie - 2 august 2020."Sunt nerăbdător să iau parte la Jocuri şi să mă pot considera un sportiv olimpic. Alegerea (între Marea Britanie şi Irlanda) a fost o chestiune dificilă pentru mine. Însă trebuia să iau o decizie, pentru a nu-mi distruge şansele de a disputa această competiţie", a declarat McIlroy pentru Golf Channel.AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.