Agenţia de Transplant: Încă trei oameni primesc şansa la viaţă prin transplant de ficat şi rinichi

Agerpres, 22 noiembrie 2019 20:40

Cea de-a 18-a prelevare multiorgan din acest an a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, a informat, vineri, Agenţia Naţională de Transplant.Cu organele prelevate au fost realizate la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti două intervenţii de transplant renal şi una de transplant de ficat."La Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, prin munca şi efortul depus în ani de zile de doamnele prof. dr. Ioana Grinţescu şi conf. dr. Liliana Mirea, alături de coordonatorul de transplant dr. Rosana Turcu, activitatea de transplant, această metodă terapeutică a secolului în care trăim, a devenit un reper. (...) Mulţumim familiei donatorului şi echipelor de medici, care au făcut posibil ca din moarte să poată fi dăruită viaţa", au scris reprezentanţii ANT, pe Facebook. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agerpres

Acum o oră
17:20
Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, Maria Nistor, consideră că ar trebui ca proiectele de manuale să treacă printr-un soft antiplagiat după modelul învăţământului superior."Consider că ar trebui ca aceste manuale să treacă printr-un soft antiplagiat, pentru că este foarte trist să găseşti fragmente copy-paste integral de pe anumite bloguri ciudate care fac reclamă la mobilă, de exemplu, în manualele elevilor din România. Un copy-paste substanţial. Dai pe pagina următoare şi găseşti un copy-paste de la Wikipedia. Discut despre un singur manual, nu de toate. Este foarte trist că ministerul a ajuns să plătească o asemenea calitate precară. Aşa cum avem în mediul universitar softuri antiplagiat, aşa ar trebui să existe şi pentru manuale", a spus directorul, marţi, într-o conferinţă de presă organizată la încheierea mandatului său.Nistor a atenţionat asupra faptului că Editura Didactică şi Pedagogică a corectat greşelile apărute în manualul de Geografie şi că alte edituri nu au făcut corecturile necesare."Vreau să vă atrag atenţia asupra faptului că în timp ce EDP şi-a corectat greşelile din Geografie şi dacă este ceva ce regret profund în acest mandat este faptul că am avut încredere în acei evaluatori, există edituri private care nu o fac (nu fac corecturile necesare - n.r.)", a arătat Maria Nistor.Potrivit acesteia, în premieră, după 20 de ani, EDP a realizat manuale pentru aproape toate cultele şi minorităţile naţionale din România. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
Editura Didactică şi Pedagogică a lansat, pentru prima dată în România, manuale 3D, ''un pas înainte faţă de manualul clasic'', după cum a declarat directorul EDP, Maria Nistor."Manualele au fost testate în peste 40 de ţări. Ceea ce a obţinut gratuit EDP este să dea pe un an cu exclusivitate în România câte două licenţe în fiecare şcoală de stat şi privată acreditată. Aşa cum avem şi manualele aşa dăm şi aceste licenţe, unde nu doar că putem vedea nişte video întregi în care se explică foarte clar aspecte pe care altfel le-am înţelege mai mult sau mai puţin în funcţie de ce profesor avem la clasă, de ce materiale dispunem. Ne ajută să ne facem singuri exerciţii interactive, ajută profesorul să îşi construiască teste", a spus Nistor.Potrivit acesteia, există manuale 3D pentru majoritatea materiilor."Pe această platformă unde există gratuite şi exclusivitate în România 1 an vom încărca toate manualele EDP-ului. Există materiale 3D pentru majoritatea materiilor, depinde foarte mult de profesori cum ştiu să se adapteze. (...) Se poate vedea inclusiv de pe un calculator. Este un pas înainte faţă de manualul clasic cu care eram obişnuiţi cu toţii. (...) Mă gândesc că MEC va fi de acord cu acest proiect. (...) Se pot utiliza la majoritatea materiilor", a arătat Maria Nistor. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
Patronul lui Chelsea, Roman Abramovici, a respins oferta unui om de afaceri american pentru cumpărarea clubului englez, au anunţat marţi Wall Street Journal şi Financial Times, citate de France Football.Roman Abramovich nu a acceptat oferta omului de afaceri Todd Boehly, care nu a oferit preţul dorit de oligarhul rus, de 3 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de euro). Todd Boehly este acţionar al clubului de baseball Los Angeles Dodgers."Încă un investitor american care încearcă să cumpere o participaţie în fotbalul european", a comentat Financial Times. Săptămâna trecută, fondul californian Silver Lake a cumpărat, pentru 500 de milioane de dolari, circa 10% din acţiunile City Football Group (CFG), holding ce controlează opt cluburi, printre care Manchester City. CFG a ajuns astfel la 4,8 miliarde de dolari (4,3 miliarde de euro).Nu se ştie exact ce propunere i-a făcut Boehly lui Abramovici, dar candidaţii la cumpărarea grupării de pe Stamford Bridge ştiu de acum la ce să se aştepte. Cele 3,6 miliarde de euro înseamnă o sumă mult peste evaluările specialiştilor.Potrivit clasamentului valorii financiare a cluburilor europene de top, stabilit de un cabinet KPMG, Chelsea este în 2019 pe locul 6 pe lista celor mai "scumpe" cluburi din lume, cu o valoare estimată la 2,2 miliarde euro, pe primul loc fiind Real Madrid (3,2 miliarde de euro).Abramovici a cumpărat-o pe Chelsea în 2003 pentru 140 de milioane de euro. Anul trecut, el a avut mai multe oferte pentru cumpărarea clubului, una chiar de laSilver Lake.Aceste oferte au venit în perioada crizei diplomatice dintre Marea Britanie şi Rusia după tentativa de otrăvire a unui fost agent dublu rus şi a fiicei sale în Anglia. Anul trecut, autorităţile britanice nu i-au prelungit viza lui Abramovici, care a cerut naţionalitatea israeliană şi a renunţat să investească 500 de milioane de lire sterline pentru un un nou stadion.AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Adrian Dădârlat)
17:20
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat marţi Academia Suedeză că recompensează încălcări ale drepturilor omului prin acordarea Premiului Nobel pentru Literatură lui Peter Handke, care a fost criticat pentru că l-a sprijinit pe liderul sârb Slobodan Milosevic, potrivit Reuters.Turcia a anunţat că se alătură Albaniei şi Kosovo în boicotarea ceremoniei de acordare a Premiilor Nobel, pentru a protesta faţă de opţiunea Academiei Suedeze de a-l laurea pe scriitorul austriac."A-i acorda Premiul Nobel pentru Literatură unui rasist, care neagă genocidul din Bosnia şi care apără criminali, la 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului, nu are altă semnificaţie decât aceea că sunt recompensate încălcări ale drepturilor omului", a afirmat Erdogan.Alegerea Academiei Suedeze a fost extrem de criticată.În vârstă de 77 de ani, Handke şi-a exprimat sprijinul pentru Milosevic şi a vorbit la funeraliile fostului preşedinte sârb în 2006 după ce acesta a murit în detenţie în timpul procesului său la Tribunalul ONU pentru crime de război.Milosevic a fost inculpat pentru crime de război în legătură cu atrocităţile şi epurările etnice comise de forţele sârbe în Bosnia, Croaţia şi Kosovo în războaiele din anii '90 izbucnite în urma dezintegrării fostei Iugoslavii federale.Vineri, Handke a respins acuzaţiile privind sprijinul său pentru Milosevic. Marţi, el urmează să primească premiul, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (935.000 de dolari) şi să ia parte la tradiţionalul banchet Nobel.Într-un interviu pentru postul de televiziune bosniaco-sârb RTRS, el mărturisit că nu se aştepta la atâta animozitate împotriva lui pentru acordarea acestui premiu şi că i-a fost foarte greu să suporte atacurile şi criticile pentru poziţia sa pro-sârbă în timpul războaielor din fosta Iugoslavie.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Florin Ştefan, editor online: Anda Badea)
17:20
Democraţii au reţinut marţi două capete de acuzare împotriva preşedintelui republican Donald Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire), respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, transmite AFP.Dacă aceste capete de acuzare vor fi validate de plenul Camerei Reprezentanţilor - unde democraţii au majoritate - în urma unui vot ce s-ar putea desfăşura săptămâna viitoare, Donald Trump va deveni al treilea preşedinte din istoria SUA pus sub acuzare de Congresul american.Pentru a fi însă destituit este nevoie şi de votul Senatului, unde se va desfăşura procesul politic şi unde republicanii au majoritate.Conform democraţilor, care au iniţiat procedura de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump crede că motivul real al acestei cereri a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden şi i-a sugerat într-o convorbire telefonică actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Florin Ştefan, editor online: Anda Badea)
17:20
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a subliniat marţi că există toată deschiderea şi preocuparea actualei echipe de conducere de la minister şi a sa de a dezvolta medicina de familie şi a subliniat că urmăreşte creşterea finanţării acestui sector.Victor Costache şi Adela Cojan, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii medicilor de familie."Sunt multe probleme care au rămas nerezolvate în acest domeniu şi pentru care trebuie să găsim măsuri de remediere. Există toată deschiderea şi preocuparea actualei echipe, a mea personal, de a dezvolta medicina de familie. Urmărim creşterea finanţării pentru acest sector şi am identificat deja fonduri externe, atât prin Banca Mondială, cât şi fonduri europene nerambursabile prin care vom suplimenta bugetul destinat medicinei de familie. Mai mult, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, vom lansa Programul Operaţional pentru Sănătate, în care vor exista multe proiecte destinate domeniului. Vom lucra împreună cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene şi cu cei ai medicilor de familie pentru finalizarea elaborării acestor programe necesare medicinei de familie", a declarat Victor Costache cu această ocazie, potrivit unui comunicat remis presei de Ministerul Sănătăţii.Ministrul Costache a asigurat medicii de familie că viitoarele campanii de vaccinare, dar şi de informare şi educare a populaţiei pentru vaccinare vor fi realizate în comun.El a precizat că la începutul lunii ianuarie se va întâlni cu aceştia pentru a stabili necesarul de vaccin antigripal care se va achiziţiona, calendarul de aprovizionare şi toate detaliile necesare pentru derularea campaniei de vaccinare antigripală gratuită."Am cerut ca anul viitor să nu se mai repete situaţia ultimilor ani, în care au existat disfuncţionalităţi frecvente în aprovizionare şi sincope în derularea campaniei de vaccinare antigripală. Vom începe din prima lună a anului să organizăm campania de vaccinare antigripală împreună cu toţi cei implicaţi", a mai afirmat ministrul Sănătăţii, citat în comunicat.În cadrul întâlnirii pe care ministrul Costache şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, au avut-o cu reprezentaţii medicilor de familie au fost discutate teme precum renunţarea la protocoalele de prescriere a anumitor medicamente care "limitează" practica medicală în asigurarea tratamentului pentru pacienţii cronici, măsuri de debirocratizare a activităţii în cabinetul medicului de familie, finanţarea domeniului, dar şi îmbunătăţirea activităţii de vaccinare în cabinete.Potrivit sursei citate, la discuţii au participat echipele de conducere ale Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Asociaţiei Române de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Medicina de Familie. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
Managerul Spitalului Sf Spiridon din Iaşi, ec. Ioan Bârliba, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în prezent Clinica de Mari Arşi din cadrul unităţii funcţionează la capacitate maximă, el ţinând să răspundă punctual tuturor acuzaţiilor aduse de deputatul USR Emanuel Ungureanu, după ce parlamentarul a făcut o sesizare la DNA Iaşi pe numele său."Eu am avut nişte recomandări făcute de corpul de control, şi ţin să fac precizarea că la niciuna dintre recomandările (Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii -n.r) nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt nişte constatări cu termene pe care ni le-a dat Corpul de Control să remediem, lucru pe care l-am şi făcut. (...) Din punctul meu de vedere, aşa cum rezultă şi din raportul Corpului de Control, au fost nişte chestiuni care nu au adus prejudicii spitalului, au fost nişte corecţii pe care noi le-am făcut în timpul şi după control şi care nu au afectat în niciun fel activitatea publică a spitalului", a declarat presei managerul Spitalului Sf Spiridon, Ioan Bârliba.El a precizat că în prezent Clinica de Arsuri funcţionează la capacitate maximă."E adevărat, a durat o perioadă foarte lungă de timp, dar dumneavoastră, opinia publică, presa, ştiţi toate demersurile făcute în această perioadă. Lucrările efective de reparaţii şi consolidări au fost terminate în urmă cu peste doi ani, şi în toată această perioadă am făcut peste 27 de demersuri la Ministerul Sănătăţii, autorităţi locale, în vederea dotării cu dispozitive, tehnică şi aparatură medicale, care, într-un târziu au sosit de la Ministerul Sănătăţii cu bani de la Banca Mondială. Au sosit în loturi, să spun aşa, etapizat, şi montarea lor a fost etapizat. Procesele verbale de punere în funcţiune erau la fel, tot etapizate. Ca o concluzie referitor la această clinică de arsuri ar fi următoarea: clinica la ora aceasta funcţionează la capacitate maximă. Din ce am înţeles, dumnealui spune că nu funcţionează. Este un neadevăr, iar acest lucru poate fi verificat. Repet, a durat foarte mult, şi eu nu puteam să dotez din veniturile proprii această secţie cu mese de operaţie, lămpi, monitoare cu funcţii vitale, cadre speciale. Au costuri foarte mari şi licitaţia a fost făcută de Ministerul Sănătăţii. De ce s-a întârziat şi care au fost cauzele acestei dotări cu întârziere nu îmi sunt cunoscute mie", a spus Ioan Bârliba.El a ţinut să infirme şi acuzaţiile privind staţia de oxigen a unităţii medicale al cărui manager este."Apoi făcea referire domnul respectiv la faptul că avem un stocator de oxigen. Vreau să fac o precizare, dumnealui nu ştiu ce pregătire are, dar trebuie să ştie că oxigenul este un medicament. Eu când am venit în această unitate am găsit un stocator care era în unitatea unde se depozitează oxigenul. Pe piaţă, la data respectivă, exista un singur operator. Aşadar era strâns legată furnizarea oxigenului de puritate şi specificaţiile cerute de medici. La momentul controlului, pe piaţă mai era un  furnizor de oxigen medicinal de puritate peste 98%. În momentul în care se afla controlul aici, noi eram în plină procedură de achiziţie. Atunci existau doi operatori, fireşte că am organizat procedura de licitaţie nemaidepinzând de acel unic furnizor", a explicat managerul Spitalului Sf Spiridon din Iaşi.Ioan Bârliba a reamintit totodată că Spitalul Sf Spiridon din Iaşi a fost înfiinţat în anul 1743, cu bani din donaţii, câţiva ani mai târziu fiind recunoscut ca Epitropia Sf Spiridon. El a menţionat şi că în prezent există Fundaţia Epitropia Sf Spiridon."Fundaţia Epitropia Spiridon este o încăpere de 17,4 metri pătraţi, a cărui preşedinte este domnul profesor (Eurgen -n.r) Târcoveanu. Când am venit eu în acest spital, această fundaţie exista şi avea un scop nu neapărat lucrativ, dar mai mult simbolic. Practic, de-a lungul timpului a şi donat spitalului aparatură medicală. Deci cumva era o emblemă a Spitalului Spiridon. Cei de la Corpul de Control au invocat că nu am perceput chirie şi nu am încasat contravaloarea energiei electrice şi termice. Închipuiţi-vă o încăpere de 17 metri care are un calorifer cu şase elemenţi şi un bec. Dacă e să facem nişte calcule, ajungem în derizoriu, dar am respectat ce a zis Corpul de Control şi am desfiinţat sediul şi l-am rugat pe domnul profesor Târcoveanu să găsească un sediu în afara spitalului. Eu am nişte recomandări făcute de Corpul de Control şi ţin să fac precizarea: la niciuna din recomandări nu scrie că a fost vreun prejudiciu. Sunt constatări cu termene pe care mi le-a dat Corpul de Control să remediem ce au spus dumnealor. Lucru pe care l-am şi făcut", a mai declarat managerul Spitalului Sf Spiridon din Iaşi.Reacţia acestuia vine după ce în cursul dimineţii de marţi deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus două plângeri penale pe numele managerilor Spitalului Universitar Sf Spiridon din Iaşi, şi Institutului de Psihiatrie Socola, pentru fapte de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals."Am venit la DNA Iaşi pentru a depune două plângeri plenale împotriva a doi manageri din Iaşi, mă refer la managerii Spitalelor Socola, domnul Oprişanu,  şi o altă plângere împotriva domnului Bârliba de la Spitalul Sfântul Spiridon. Plângerile penale au la bază fapte incriminate în două rapoarte de control ale ministerului Sănătăţii de la Socola şi un raport al Corpului de Control al Spitalului Sfântul Spiridon. E foarte uşor să înţelegeţi de ce aceste rapoarte nu au fost făcute publice până acum. Motivul este foarte simplu, unul politic. La Sfântul Spiridon domnul Bârliba este protejat de către deputatul Petru Movilă, iar domnul Oprişanu a avut o protecţie politică largă până acum, mai ales în PSD", a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, la ieşirea din sediul DNA.Potrivit sursei citate, în cazul Spitalului Universitar Spiridon, managerul Ioan Bârliba ar fi comis mai multe fapte de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals."În raportul Corpului de Control se face referire, şi citez exact din plângere, despre achiziţiile netransparente care s-au făcut între anii 2016-2018 de oxigen medical de la o firmă prin procedura negocierii directe fără publicitate, achiziţia directă a unui defibrilator bifazic, la un preţ dublu faţă de  valoarea de piaţă a produsului, achiziţia netransparentă a sistemului Shaver pentru artroscopie, prin indicarea unor coduri CPV nereale în scopul evident de a include produsul în pragul valoric aplicabil achiziţiilor directe şi cea de-a patra suspiciune de abuz în serviciu se referă la cedarea în folosinţă cu titlu gratuit în favoarea Fundaţiei Epitropia a Spitalului Sfântul Spiridon a unui spaţiu de 17,5 metri pătraţi aflat în administrarea unităţii spitaliceşti. Aici s-a încălcat legea foarte clar, în sensul că acea fundaţie ar fi trebuit să ofere 50% din profiturile pe care le-ar fi făcut pe acest spaţiu alocat ilegal, lucru care nu s-a întâmplat din 2011 până astăzi. Este vorba de o fraudă care se întinde pe opt ani de zile. Astea sunt aspectele care au fost surprinse într-un raport al Corpului de Control care nu conţin multe aspecte foarte relevante. În timpul controlului, şi am cerut audierea inspectorilor care au fost la Sfântul Spiridon, au început să se facă presiuni şi am informaţii că anumite aspecte relevante despre achiziţiile făcute la Sfântul Spiridon nu apar în acest raport al Corpului de Control, în consecinţă am cerut DNA să reia controlul atât la Spitalul Sfântul Spiridon cât şi la Spitalul Socola. Mai exact, am solicitat să cheme din nou Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii care a fost împiedicat să îşi facă treaba, cel puţin la Sfântul Spiridon", a declarat Emanuel Ungureanu.El a precizat că a sesizat DNA pentru fapte de abuz în serviciu în cazul noii secţii de Mari Arşi."La Sfântul Spiridon am făcut un denunţ practic personal pe baza raportului cu privire la persoane din Ministerul Sănătăţii care se fac vinovate de fapte de abuz în serviciu legate de noua secţie de Mari Arşi, despre care eu nu ştiu la această oră dacă este capabilă să îngrijească un mare ars. Cert este că timp de trei ani, între 2016 - 2019, s-a făcut o investiţie de peste 8 milioane de euro şi în anul 2018 erau deja aparate care ieşiseră din garanţie fără să fi funcţionat vreodată. Mai mult decât atât, acolo sunt suspiciuni foarte grave de abuz în serviciu de la partea de construcţie, partea de achiziţie de aparatură. Au fost cele două scene absolut oribile cu domnul Arafat, cu domnul Bănicioiu, în 2018, cu doamna Pintea, în 2019, care explică că secţia de Mari Arşi funcţionează, când de fapt nu funcţiona. Ceea ce este foarte grav este că doamna Pintea a fost ministrul care a trimis Corpul de Control la Spitalul Sfântul Spiridon, a văzut concluziile. (...) În concluziile raportului spune că Secţia Marele Ars nu poate fi pusă în funcţiune pentru că nu are toate dotările necesare şi totuşi doamna Pintea a venit cu o nesimţire de nedescris şi a inaugurat a doua oară secţia de Mari Arşi care nu funcţiona", a declarat Emanuel Ungureanu. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
Un autoturism a fost cuprins de flăcări, marţi, în timp ce rula pe strada Ion Pillat din municipiul Botoşani, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Dorina Lupu.Potrivit sursei citate, din cauza căldurii degajate, un autoturism parcat în imediata apropiere a celui cuprins de flăcări a fost avariat, fiind afectate vopseaua şi elementele din plastic ale acestuia."Pompierii botoşăneni au fost solicitaţi astăzi (n.r.- marţi), puţin după ora 12.00, să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism aflat în trafic pe strada Ion Pillat, din municipiul Botoşani. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, cu o autospecială cu apă şi spumă. La sosirea forţelor de intervenţie ardea un autoturism în totalitate, existând pericolul de propagare la alte maşini parcate în zonă. Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri", a afirmat Lupu.Pompierii susţin că, probabil, incendiul s-a produs din cauza scurgerilor de combustibil pe galeria de evacuare a gazelor. AGERPRES/ (AS- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
Preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de "Mare Cruce", cea mai înaltă decoraţie a statului român, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni.Preşedintele a arătat în discursul său că Hans Klemm este un "profesionist", cu o contribuţie "extraordinară la dezvoltarea relaţiilor" dintre România şi Statele Unite ale Americii."Este o ocazie solemnă, în care confer cea mai înaltă decoraţie a statului român, dar este, totodată, o ceremonie dedicată prieteniei. Domnule ambasador, la acest moment, în care misiunea dumneavoastră la Bucureşti se apropie de sfârşit, Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii este mai solid şi mai dinamic decât în orice moment din istoria sa. Marcarea, în 2020, a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre ţările noastre are loc într-un context bilateral de care putem să fim mândri", a precizat Iohannis.El a adăugat că în dialogul pe care l-a avut cu preşedintele SUA, Donald Trump, în luna august, la Washington, dar şi în urmă cu o săptămână, în marja reuniunii NATO de la Londra, a remarcat "angajamentul ferm şi interesul" Administraţiei SUA pentru consolidarea şi aprofundarea relaţiilor cu România.Klaus Iohannis a adăugat că ambasadorul Klemm a avut un aport "substanţial" în acest sens, prin "statornicia prieteniei" arătată poporului român, prin susţinerea dialogului şi a cooperării, dar şi prin iniţiativele promovate. Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO"Într-o relaţie bilaterală bazată pe valori comune - precum stat de drept, democraţie şi drepturile omului - aţi ştiut să daţi un exemplu personal de acţiune consecvent fundamentată pe acestea. Într-un context complex în plan regional şi internaţional, România şi-a reconfirmat statutul de cel mai predictibil şi ferm aliat regional al Statelor Unite. În acelaşi timp, de-a lungul istoriei, România a beneficiat, în îndeplinirea aspiraţiilor sale juste, de sprijinul aliaţilor şi partenerilor săi. Acest sprijin ne responsabilizează şi ne face să continuăm eforturile noastre de edificare a unui stat de drept puternic, modern şi sustenabil, care să promoveze activ, atât în regiunea Mării Negre, cât şi dincolo de aceasta, valorile transatlantice", a precizat Iohannis.La rândul său, Hans Klemm a arătat că pe parcursul celor patru ani de mandat, printre priorităţile sale s-au numărat: promovarea securităţii naţionale a SUA în colaborare cu aliatul său, promovarea democraţiei şi consolidarea instituţiilor democratice, sprijinirea libertăţii de exprimare şi a cultelor religioase, susţinerea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei, promovarea prosperităţii."Pe parcursul mandatului meu, schimburile comerciale între SUA şi România au crescut cu 40%. (...) Am dorit să încurajăm şi programele de schimburi între cele două ţări. Felicităm România, guvernul şi pe dumneavoastră, domnule preşedinte, pentru sprijinul constant faţă de - spre exemplu - Comisia Fulbright, de departe cea mai prestigioasă dintre iniţiativele de programe comune", a spus el.Hans Klemm a mai precizat că angajamentul personal al preşedintelui Iohannis faţă de Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii înseamnă foarte mult pentru ţara sa, dar şi pentru el, personal. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că tinerii trebuie să deprindă încă din şcoală abilitatea de a gândi şi de a se comporta ca cetăţeni liberi pentru ca o societate să respecte drepturile cetăţenilor săi."Se împlinesc azi 71 de ani de când Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Sunt 71 de ani în care drepturile cetăţenilor au fost puse la grea încercare. Drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt piatra de temelie a oricărei comunităţi politice, iar ele nu pot fi încălcate în nicio împrejurare şi cu nicio justificare. Demnitatea persoanei, prezumţia de nevinovăţie şi calitatea drepturilor cetăţeneşti sunt valori ce nu pot fi negociate ori limitate", a scris, marţi, Tăriceanu, pe Facebook.El subliniază că reprezentanţii ALDE cred "într-o cultură publică a libertăţii şi în egalitatea politică a cetăţenilor"."Avem convingerea că cetăţeanul are precedenţă în faţa statului, drepturile şi libertăţile sale fiind mai importante decât orice drept ar pretinde statul să exercite. Pentru asta, ne dorim punerea în practică a unui sistem instituţional organizat în jurul drepturilor individuale. Şi cum anul acesta, tema Zilei internaţionale a drepturilor omului este 'Tineretul apără drepturile omului' (Youth standing up for human), pentru ca o societate să respecte drepturile cetăţenilor săi, este nevoie şi ca tinerii să deprindă încă din şcoală abilitatea de a gândi şi de a se comporta ca cetăţeni liberi. Educaţia este o condiţie obligatorie şi necesară într-o societate democratică, pentru liberul exerciţiu al drepturilor civile, politice şi sociale", a adăugat Tăriceanu. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să trimită Ministerului Finanţelor Publice sumele pentru a putea constitui Fondul de rezervă al Guvernului, urmând ca săptămâna viitoare să fie aprobată o HG privind alocarea de fonduri pentru "cheltuieli de funcţionare" către autorităţile locale care solicită acest lucru."Toţi miniştrii au termen astăzi până la ora 24,00 să trimită către Ministerul Finanţelor sumele pentru a putea constitui Fondul de rezervă al Guvernului. (...) După cum bine ştiţi, sunt multe localităţi în România care nu au banii necesari pentru cheltuielile de funcţionare până la sfârşitul anului şi este vorba de cheltuieli vitale care ţin de plata salariilor, de iluminat public, de încălzirea şcolilor, de indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi. Procedura în care vom solicita pregătirea hotărârii de guvern este procedura legală. Imediat după finalul şedinţei de Guvern în care vom numi toţi prefecţii vom solicita fiecărei Prefecturi ca în termen de 48 de ore să preia de la autorităţile locale solicitările de alocări de resurse financiare de la Fondul de rezervă al Guvernului, ele vor fi înaintate către MLPDA", a declarat Ludovic Orban, marţi, la începutul şedinţei de Guvern.Totodată, premierul a solicitat ministrului de resort să pregătească proiectul de hotărâre în acest sens."Sigur, verificaţi să fie vorba de cheltuieli de funcţionare, nu de cheltuieli materiale, servicii, să-şi ia maşini sau alte categorii de cheltuieli, cheltuieli de capital. Este vorba de cheltuielile care le sunt absolut necesare pentru a putea să facă toate plăţile la zi, dintre cheltuielile de funcţionare până la data de 31 decembrie. Sigur, împreună cu Ministerul Finanţelor, şi aş vrea săptămâna viitoare cel târziu marţi în şedinţa de Guvern să aprobăm hotărârea de guvern astfel încât să apucăm să virăm banii şi ei să facă toate plăţile înainte de sărbători", a spus Orban.Precizările premierului au venit după ce secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat introducerea pe ordinea suplimentară a şedinţei de Guvern a unei Note privind "restituirea de sume la bugetul de stat, după a doua rectificare, pentru Fondul de rezervă". AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
O expoziţie foto-documentară dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţie, care cuprinde 40 de panouri cu imagini de la evenimentele din Decembrie '89 din Arhiva Fotografică AGERPRES, este prezentată de Agenţia Naţională de Presă la Muzeul Naţional de Artă al României.Printre momentele realităţii acelor momente, surprinsă de fotoreporterii agenţiei, se numără scene cu evenimentele din Timişoara, preluarea puterii de către mulţimea aflată în locul care ulterior avea să se numească Piaţa Revoluţiei şi fuga familiei Ceauşescu cu elicopterul. Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTOExpoziţia AGERPRES vine în completarea celei realizate de MNAR, care constă într-o serie de panouri ce arată pierderile uriaşe pe care le-au suferit atât clădirea fostului Palat Regal, cât şi o parte dintre lucrările aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă, ca urmare a evenimentelor de la sfârşitul acelui an."AGERPRES contribuie la menţinerea vie a memoriei naţionale prin expoziţiile de fotografii pe care le realizăm pentru a marca acest mare eveniment. Imaginile sunt adevărate mărturii, iar noi conştientizăm că ne bucurăm acum de libertate datorită sacrificiului românilor de la Revoluţia din 1989. Este felul nostru de a ne pleca fruntea cu respect şi preţuire în faţa lor şi a măreţiei acelui moment istoric", afirmă directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae. Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTOÎn cadrul expoziţiei MNAR, imagini impresionante, o parte dintre acestea făcute publice în premieră, arată clădirea în flăcări, cu pereţii exteriori distruşi şi lucrări împuşcate, sfâşiate sau crăpate.În paralel cu imaginile lucrărilor grav afectate, sunt expuse fotografii cu aceleaşi opere de artă după restaurare, mărturie a profesionalismului restauratorilor care au muncit pentru a reda publicului aceste exponate de valoare inestimabilă."Prin această expoziţie, ne-am dorit să facem cunoscut efortul depus pentru a salva, păstra şi reface atât clădirea fostului Palat Regal, cât şi patrimoniul MNAR. A fost o muncă uriaşă, desfăşurată atât pe perioada evenimentelor din timpul Revoluţiei, când angajaţii au reacţionat prompt pentru salvarea lucrărilor, pe care le-au dus în depozite, cât şi în perioada de după, când s-a lucrat intens pentru a putea redeschide muzeul. Ne bucurăm că acum, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie '89, Palatul este integral restaurat şi redat circuitului public, iar multe dintre "suferinţele" operelor de artă sunt vizibile doar pentru ochiul antrenat al restauratorului de profesie", spune managerul interimar al muzeului, arh. Liviu Constantinescu.MNAR era situat, în decembrie 1989, în aripa Ştirbei Vodă a fostului Palat Regal. În ianuarie 1990, muzeul a primit în administrare întreaga clădire, avariată în proporţie de 90% în timpul Revoluţiei. Incendiul declanşat atunci s-a propagat şi în laboratorul de pictură, ceea ce a dus la distrugerea operelor de artă care se aflau în încăpere, în timp ce alte zeci de lucrări au fost grav afectate şi au necesitat ample restaurări, desfăşurate atât în laboratoarele de specialitate ale muzeului, cât şi cu ajutorul unor specialişti din ţară şi din Olanda, SUA, Franţa, Italia.Vreme de un deceniu, muzeul a rămas închis pentru ample lucrări de renovare şi reamenajare, interval în care, pentru a-şi valorifica patrimoniul, a organizat numai expoziţii temporare, atât la sediul său cât şi în străinătate.Începând cu luna mai 2000, se deschid succesiv Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Românească Modernă (martie 2001) şi Galeria de Artă Veche Românească (aprilie 2002).Panourile cu fotografii AGERPRES sunt expuse pe gardul care împrejmuieşte Muzeul Naţional de Artă al României, fostul Palat Regal. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)
17:20
Procurorii DNA au oferit, marţi, informaţii despre modul de operare al unor lideri PSD Arad, implicaţi în scandalul mitei luate de la şoferii de TIR de către angajaţi ai CNAIR din vămi, arătând că o parte din banii obţinuţi ilegal ar fi ajuns la ei sau la partid, iar unele angajări la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara s-ar fi făcut prin trafic de influenţă şi luare de mită.Conform unui comunicat de presă remis, marţi, de DNA, 15 persoane sunt cercetate în acest dosar, iar o parte au fost reţinute în noaptea de luni spre marţi, în urma percheziţiilor care au avut loc în Arad şi Timiş luni dimineaţă.Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, este acuzat de 12 infracţiuni de "folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite", două infracţiuni de complicitate la luare de mită, trei infracţiuni de "folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite" şi trei infracţiuni de "complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".Deputatul de Arad Florin Tripa, secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizaţiei judeţene PSD Arad, este acuzat de două infracţiuni de "folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite" şi două infracţiuni de "complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".Senatorul Ioan Narcis Chisăliţă (PSD) este acuzat de "folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite" şi de "complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".Procurorii îl acuză pe directorul general al DRDP Timişoara (structura locală a CNAIR), Cristian Ispravnic, consilier judeţean în Arad şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Arad, de nouă infracţiuni de "folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite". El este acuzat şi de cinci infracţiuni de luare de mită şi cinci infracţiuni de "abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", dar şi de "complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată".Cristian Horgea, şef al Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Arad, dar şi soţul fostului prefect de Arad, Florentina Horgea, care a demisionat după schimbarea guvernului, este acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată. Horgea mai este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, "folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite" (8 infracţiuni), complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi "complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite".Fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Anca Stoenescu, a fost reţinută în acelaşi dosar, fiind acuzată de "abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit". Ea ar fi dispus, "din considerente politice şi cu încălcarea Legii educaţiei naţionale", eliberarea din funcţie a unui inspector şcolar pentru criticile aduse partidului.Procurorii mai cercetează şi alţi angajaţi ai CNAIR, unii în punctul de lucru din Vama Nădlac II, respectiv Elisabeta Miuţescu, Cristian Dima, Mircea Lucaciu, Patriciu Pascu, Vasile Băeţan, Bogdan Munteanu, Ioan Zamiska, Raul Ţinte şi Nicoleta Lazarov. Împotriva acestora au fost formulate mai multe acuzaţii, între care trafic de influenţă, luare de mită sau complicitate la luare de mită şi complicitate la abuz în servicu.DNA arată că cercetările s-au desfăşurat pe două paliere. În primul, procurorii au vizat "protecţia" oferită de persoanele cu funcţii de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 - 500 euro lunar."În cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi 'protecţie', în perioada 2016 - noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro", precizează DNA.În al doilea rând, procurorii au reţinut "modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, respectiv pe linie de partid şi cu remiterea unor sume de bani"."Astfel, în perioada iunie - noiembrie 2019, inculpaţii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian şi suspectul Căprar Dorel Gheorghe şi-ar fi folosit influenţa conferită de calităţile lor de persoane cu funcţie de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcţiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timişoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină suspectului Căprar Dorel Gheorghe", susţin procurorii.Conform DNA, existau şi situaţii în care candidaţilor care aveau susţinere politică nu li se mai pretindea şi remiterea unor sume de bani."Distinct de folosirea influenţei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro şi 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp şef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l priveşte pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei judeţene de partid", arată comunicatul DNA.De asemenea, cercetările au mai stabilit că şefi din cadrul DRDP Timişoara sau alte instituţii locale sau regionale, susţinute de partid în acele funcţii, ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută."Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid, identificându-se o asemenea situaţie când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia. Într-un context asemănător, inculpaţii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel şi suspecţii Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin şi Chisăliţă Ioan Narcis şi-ar fi folosit influenţa pentru numirea, cu încălcarea legii, în posturi de conducere (menţionate mai sus) a inculpaţilor Lucaciu Mircea şi Pascu Mirel şi pentru angajarea inculpatului Băeţan Alin", arată DNA.Opt inculpaţi - Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miuţescu Elisabeta, Băeţan Vasile Alin - sunt prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. AGERPRES / (AS - autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Acum 2 ore
16:20
Ministrul Monica Anisie a declarat marţi că, dacă nu va trece în Parlament iniţiativa privind amânarea evaluării naţionale transdisciplinare, Ministerul Educaţiei va iniţia ordonanţă de urgenţă în acest sens.Întrebată de jurnalişti, cu prilejul semnării "Pactului pentru educaţie antreprenorială", cât timp se amână aplicarea evaluării naţionale transdisciplinare, ea a răspuns: "E o iniţiativă legislativă din partea Parlamentului, este vorba despre evaluarea copiilor care sunt acum în clasa a VII-a. (...) Dacă ne referim la iniţiativa din Parlament, e atributul Parlamentului, deci nu pot eu să mă pronunţ. Dacă nu va trece această iniţiativă, Ministerul Educaţiei va iniţia o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de aplicabilitate".Ea a menţionat că, încă de la preluarea mandatului, a spus că va susţine faptul că aceşti elevi trebuie să aibă o evaluare asemănătoare cu cea din prezent."Până la acest moment nu s-a realizat o predare transdisciplinară, în aşa fel încât copii să poată să fie pregătiţi. Mai mult decât atât, în Legea 1 e prevăzut faptul că portofoliul educaţional al elevului reprezintă parte a admiterii şi a evaluării copilului, prin urmare, nu s-a definit acest portofoliu educaţional, nu există acest portofoliu educaţional, deci cum putem să îi lăsăm pe elevii noştri ca la anul să aibă evaluare pentru care (...) nu au fost pregătiţi?", a spus ministrul.Anisie a precizat că Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze planuri-cadru noi."Noi acum trebuie să elaborăm planuri-cadru noi şi programe în sensul noilor planuri-cadru, prin urmare va trebui să prorogăm termenul de aplicabilitate a legii (privind evaluarea naţională transdisciplinară - n.r.), însă noi trebuie, de fapt, să construim o lege în sensul 'României Educate', proiectul pe care preşedintele României l-a dezvoltat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale", a adăugat Anisie.În altă ordine de idei, întrebată de un jurnalist referitor la faptul că premierul Ludovic Orban a declarat că profesorii care sunt la pensie şi predau vor primi doar salariul, Anisie a menţionat: "Nu ştiu exact care a fost declaraţia premierului, tot ceea ce vă pot spune este faptul că Guvernul României susţine ca orice salariat să nu cumuleze salariul cu pensia". AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
16:20
Meciul dintre CFR Cluj şi Celtic Glasgow, care va avea loc joi, de la ora 19:55, pe Stadionul ''Dr. Constantin Rădulescu'', din Cluj-Napoca, în Grupa E a Europa League la fotbal, va fi arbitrat de turcul Halis Ozkahya, potrivit site-ului UEFA.Arbitri asistenţi vor fi Ceyhun Sesiguzel şi Ekrem Kan, iar al patrulea oficial va fi Alper Ulusoy.Halis Ozkahya (39 ani), arbitru internaţional din 2009, a arbitrat două echipe româneşti, dar niciuna nu a obţinut victoria. Turcul a condus meciul Universitatea Craiova - AC Milan 0-1, din turul al treilea preliminar al Europa League, pe 27 iulie 2017, dar şi partida dintre FCSB şi Hapoel Beer Sheva 1-1, din faza grupelor, pe 2 noiembrie 2017.Ozkahya a arbitrat-o de două ori pe Celtic, care a pierdut cu RB Salzburg (1-3) în 2014, şi a învins-o pe Rosenborg cu 1-0 în deplasare în 2018.CFR Cluj are nevoie de un singur punct pentru a se califica în şaisprezecimile de finală ale Europa League sau ca Lazio să nu câştige la Rennes. Celtic este deja câştigătoare a grupei.AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)
16:20
Tripla campioană mondială la săritura în înălţime, rusoaica Maria Lasiţkene, a criticat marţi autorităţile sportive din ţara sa pe care le-a acuzat că nu au făcut nimic în privinţa dopajului, care a afectat sportul de performanţă, scrie AFP.Într-o scrisoare deschisă trimisă responsabililor din domeniu, Lasiţkene a afirmat că aceştia au eşuat în luarea unor măsuri de prevenire şi combatere a acestui flagel, iar vinovaţii nu au fost traşi la răspundere.''De ce nu s-a schimbat nimic din 2015, de când a izbucnit scandalul, şi până acum? De ce sportivii noştri continuă să utilizeze substanţe interzise, de ce antrenorii implicaţi în asemenea cazuri continuă să profeseze, iar responsabilii să falsifice documente? Eu sunt o sportivă din Rusia şi vreau să am dreptul de a participa liberă la competiţii, sub drapelul ţării mele'', a spus Lasiţkene.Ea a susţinut că în prezent atletismul din Rusia este pe cale de dispariţie.Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a decis luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei la finalul şedinţei Comitetului Executiv, desfăşurată la Lausanne.În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la JO de vară de la Tokyo, din 2020, şi nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022.Comisia de revizuire a conformităţii (CRC) a recomandat, între altele, excluderea drapelului Rusiei de la JO şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, cu posibilitatea prezenţei sportivilor ruşi la aceste competiţii sub drapel neutru.Potrivit raportului CRC, Rusia ar fi înlăturat "sute'' de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale trimise transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului, transmiterea acestor date fiind o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015.Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio (2016) şi PyeongChang (2018), din cauza acestui scandal de dopaj declanşat în urmă cu patru ani.Decizia adoptată luni de AMA/WADA va putea fi însă contestată într-un termen de 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, de către Agenţia rusă antidoping sau Comitetul olimpic rus, precum şi de orice Federaţia internaţională vizată de această hotărâre. AGERPRES/(AS- autor: Adrian Drăguţ, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)
16:20
Scriitorul austriac Peter Handke, căruia îi va fi înmânat marţi Premiul Nobel pentru Literatură, a mărturisit că nu se aştepta la atâta animozitate împotriva lui pentru acordarea acestui premiu şi că i-a fost foarte greu să suporte atacurile şi criticile pentru poziţia sa pro-sârbă în timpul războiului din Iugoslavia din deceniul 1990, relatează EFE."Nu, nu. Poţi să te aştepţi la lucruri rele. Poţi să ţi le imaginezi, dar până la urmă sunt mult mai rele", a răspuns el postului sârbo-bosniac RTRS la întrebarea dacă se aştepta la atâta animozitate împotriva lui.Peter Handke a declarat că atunci când a primit vestea că a câştigat premiul Nobel pentru Literatură pentru 2019 a simţit "atât linişte, cât şi energie"."Însă apoi, la un moment determinat, totul a devenit dificil din cauza acestor atacuri. Nu sunt un masochist", a spus scriitorul austriac.Controversele suscitate de poziţia pro-sârbă a lui Handke, cu acuzaţii că a dat voce naţionalismului radical sârb şi că a minimalizat masacrele, au umbrit decernarea premiilor Nobel.În timp ce Serbia şi Republica Bosnia s-au bucurat pentru acest premiu, restul Balcanilor occidentali a criticat decernarea unui premiu atât de important unui scriitor care justifică sau minimalizează masacre, precum cel de la Srebrenica, unde sârbii-bosniaci au ucis 8.000 de musulmani în 1995.Albania, Kosovo, Turcia şi Croaţia au boicotat ceremonia de decernare a premiilor Nobel de la Stockholm şi nu îşi vor trimite ambasadorii, în timp ce asociaţiile victimelor de la Srebrenica au anunţat marţi proteste în capitala suedeză.Între timp, în localitatea kosovară Gracanica, locuită de sârbi, a fost organizată o ceremonie de omagiere a scriitorului austriac.Sârbii din Kosovo îl văd pe Handke ca pe un mare prieten, care a vizitat de mai multe ori enclava Velika Hoca şi a donat bani locuitorilor săi.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
16:20
Noul comisar european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, a acuzat marţi Polonia şi Ungaria că fac paşi înapoi în privinţa standardelor democratice, în contextul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale la Bruxelles în care cele două state ar urma să fie îndemnate să respecte statul de drept, relatează Reuters.Premierul ungar Viktor Orban a propus recent măsuri pentru întărirea controlului guvernului asupra teatrelor. În Polonia, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este blocat într-o dispută cu magistraţii care critică măsurile de reformă din justiţie adoptate de Varşovia în ciuda îngrijorărilor că acestea ar submina independenţa instanţelor."Din păcate, am observat evoluţii negative în ultimele săptămâni şi luni, de la ultimele discuţii despre Polonia şi Ungaria", a spus Didier Reynders, înaintea întrevederii miniştrilor pentru afaceri europene din blocul comunitar.Ambele ţări sunt acuzate că atacă libertăţile democratice, inclusiv în lumea academică şi media, şi sunt sub presiunea UE şi a organizaţiilor internaţionale de apărare a drepturilor omului, având totodată deschise procese la Curtea Europeană de Justiţie.Miniştrii din Finlanda, Olanda, Austria, Germania şi Franţa au evidenţiat nevoia de a respecta fără echivoc statul de drept, la sosirea la Bruxelles pentru noi discuţii asupra îngrijorărilor lor în legătură cu politicile adoptate de Budapesta şi Varşovia."Această procedură nu duce nicăieri. Se bazează pe acuzaţii false şi stârneşte neîncredere între statele membre", a afirmat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, la sosirea la reuniune.Reynders a mai declarat că UE are "o problemă" cu Malta, unde premierul socialist Joseph Muscat a anunţat că va demisiona în contextul crizei privind uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a expus corupţia guvernului.AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Florin Ştefan, editor online: Anda Badea)
16:20
Cetăţeanul georgian ucis la Berlin a fost unul dintre organizatorii atacurilor teroriste de la metroul din Moscova, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unei conferinţe de presă de după încheierea summitului în format Normandia de la Paris, relatează marţi agenţia TASS."A fost unul dintre organizatorii atacurilor de la metroul din Moscova", a spus Putin.Preşedintele rus a adăugat că cetăţeanul georgian a luptat alături de separatişti în Caucaz şi a fost dat în căutare. "Era un militant. Nouăzeci şi opt de oameni au fost ucişi într-unul dintre atacurile la care a participat", a mai afirmat Putin.Tornike K., cunoscut şi sub numele Zelimkhan Khangoshvili, a fost împuşcat de două ori în cap în luna august, în timp ce se îndrepta spre o moschee. Moscova a respins categoric implicarea statului rus în acest asasinat, dar Germania a expulzat doi membri ai personalului ambasadei ruse.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)
16:20
Decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT de a finaliza dosarul "Rompetrol II" deschide calea pentru noi investiţii necesare dezvoltării activităţilor grupului petrolier pe plan local, se arată într-un comunicat al KMGI (fostul Rompetrol Group), remis, marţi, AGERPRES.Decizia a fost comunicată recent companiei.Prin această decizie, autorităţile române confirmă că multiplele discuţii şi controverse ridicate de-a lungul timpului nu intră sub incidenţa legii penale, respectiv nu îşi au locul în faţa autorităţilor judiciare penale ale statului român."Apreciem caracterul judicios al acestei decizii foarte importante pentru siguranţa mediului de afaceri şi pentru climatul investiţional din România, decizie luată în urma unor demersuri şi analize deosebit de complexe, în care KMGI şi companiile grupului au participat în mod activ, în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante. Această decizie consolidează deţinerile locale ale grupului KazMunayGas şi este de natură să deschidă calea pentru efectuarea în continuare a investiţiilor necesare dezvoltării activităţilor grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra creşterii economice, menţinerii şi dezvoltării locurilor de muncă, a contribuţiei constante a grupului la bugetele publice, precum şi, în general, la dezvoltarea mediului de afaceri local", spun oficialii companiei.KMG International este unul dintre cei mai importanţi actori economici din România, dovedind până în prezent respectarea angajamentului de a contribui la dezvoltarea României ca un hub energetic pentru regiunea Mării Negre. Astfel, KMG International a realizat investiţii în valoare de aproximativ 4 miliarde dolari începând din anul 2007 pe piaţa locală, în operaţiuni derulate de mai mult de 5.000 de angajaţi din România. Grupul a plătit în perioada 2007 - 2014 mai mult de 12 miliarde dolari la bugetul statului român.KMG International şi-a asumat faţă de Guvernul român dezvoltarea unui Fond de investiţii mixt Româno-Kazah, cu un aport de capital de 150 de milioane de dolari şi urmărind o ţintă totală a activelor de până la 1 miliard de dolari, în funcţie de condiţiile de piaţă. KMG International derulează activităţi importante împreună cu Guvernul român pentru parcurgerea unor paşi în vederea capitalizării şi dezvoltării fondului de investiţii, cu proiecte curente dezvoltate în România în valoare de aproximativ 250 milioane dolari, urmând a genera un puternic impact pozitiv, atât în plan economic, cât şi social.Deţinut de KazMunayGas Kazakhstan, Grupul KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 12 pieţe principale.În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinăria Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, 6 depozite. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dădârlat)
16:20
Vadim Benyatov, fost bancher la Credit Suisse Group AG, care în 2006 a fost arestat în România şi ulterior condamnat în dosarul privatizărilor strategice, a dat în judecată grupul bancar elveţian cerând despăgubiri în valoare de 68 milioane sterline (89,5 milioane dolari), susţinând că din cauza condamnării sale în România nu mai poate să se angajeze nici măcar la Uber, transmite Bloomberg.În cursul audierilor care au avut loc luni la un tribunal din Londra, avocaţii băncii au cerut o respingere a solicitării, apreciind că Benyatov nu are şanse de câştig.Vadim Benyatov a fost arestat în România în anul 2006, când lucra pentru Credit Suisse Group AG, în dosarul cu privire la privatizarea companiilor de utilităţi. În documentele trimise curţii, Benyatov susţine că într-o dimineaţă a fost scos din camera sa de la hotelul Hilton din Bucureşti şi închis într-o celulă de arest alături de "doi dealeri de heroină şi un hoţ recidivist". Ulterior, Benyatov a fost eliberat din închisoare şi plasat în arest la domiciliu în Bucureşti.După nouă ani de proceduri juridice, Vadim Benyatov a fost demis de Credit Suisse în anul 2015, după condamnarea sa de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din România. În prezent, Benyatov trăieşte în Los Angeles, după ce a fugit din Europa în 2015, atunci când a fost emis un mandat european de arest pe numele său.Vadim Benyatov a dat în judecată Credit Suisse susţinând că banca nu a venit în ajutorul său în timpul procedurilor legale din România. De asemenea, Benyatov susţine că în urma condamnării sale în Româna nu poate obţine o autorizaţie necesară pentru a lucra din partea organismului de supervizare a pieţelor financiare americane (Securities and Exchange Commission-SEC) sau a celui din Marea Britanie (Financial Conduct Authority)."Nu pot să lucrez. Oricine dă o căutare pe internet cu numele meu poate vedea că am fost condamnat în România şi că nu am efectuat această condamnare. Din când în când numele meu face valuri în România. Sunt, de asemenea, obligat să declar orice condamnări atunci când aplic pentru un loc de muncă. Nu pot să devin nici măcar şofer la Uber, având în vedere cazierul meu, darmite să lucrez ca profesionist în finanţe, poziţie pentru care este nevoie de aprobarea SCE sau FCA", susţine Benyatov în documentele depuse la tribunalul londonez.În replică, Credit Suisse susţine că a avut grijă în mod adecvat de Vadim Benyatov, plătindu-i avocaţi şi continuând să îi plătească salariul, în pofida faptului că era în închisoare. Banca elveţiană apreciază că solicitările de despăgubiri formulate de Benyatov sunt lipsite de fundament, adăugând că va continua să se apere în justiţie.În luna ianuarie 2015, foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul privatizărilor strategice. În acelaşi dosar, consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la 4,6 ani închisoare pentru spionaj.În martie 2009, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.Acuzaţiile se referă la privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dădârlat)
16:20
În România s-a încetăţenit ideea, greşită, că 3% deficit bugetar este normalitate, dar în anii de creştere economică robustă ar trebui să fim pe zero sau să avem un mic surplus ori un mic deficit, a declarat, marţi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, într-o conferinţă de specialitate."La noi s-a încetăţenit ideea, greşită, că 3% deficit bugetar este normalitate. Când de fapt 3% este deficitul la care trebuie să ajungi în cel mai rău an, când creşterea este negativă, când ai criză şi aşa mai departe. Cu alte cuvinte, normalitate este să fim undeva în jur de zero, pe un mic surplus sau un mic deficit. Acolo trebuie să stai în anii de creştere economică robustă", a spus Lazea, la conferinţa "România, Încotro? Economia Românei".Potrivit acestuia, restul ţărilor au înţeles că un deficit bugetar mare se traduce aproape automat într-un deficit extern mare şi "se poate trăi cu deficit mare doar când este pace în lume", dar în momentul în care situaţia externă se deteriorează statul trebuie să ia măsuri sau să lase piaţa să regleze situaţia, fapt care se traduce prin inflaţie şi deficite.Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR) a prezentat în conferinţă normalitatea economică din perspectiva a trei dimensiuni: a echilibrelor macroeconomice, a modelului de creştere economică şi a modului în care se raportează actorii sociali - respectiv guvernul, patronatele şi sindicatele - la economie."Pornim de la sloganul preşedintelui Iohannis 'România normală'. Haideţi să vedem cum definim noi normalitatea în termeni de economie! Şi vă propun o definiţie personală a normalităţii care să meargă, în definirea normalităţii, la ceea ce fac celelalte 27 de ţări din Uniunea Europeană. Deci, să luăm ca etalon situaţia din celelalte 27 de ţări sau, dacă nu ne convine, pentru că ni se pare constrângător, să ne uităm la celelalte cinci ţări din centrul şi estul Europei, adică Cehia, Polonia, Ungaria, Croaţia şi Bulgaria, pentru că aici este mai puţin constrângător. Bulgaria şi Croaţia au PIB/locuitor mai mic decât noi, ungurii şi polonezii doar cu puţin mai mare, cehii au un grad de dezvoltare mai ridicat. Şi o să mă uit la această normalitate, în sens european definită, şi nu american, din trei perspective. Din perspectiva echilibrelor macroeconomice, din perspectiva modelului de creştere economică şi din prespectiva modului în care se raportează actorii sociali, respectiv guvernul, patronatele şi sindicatele la economie", a declarat Valentin Lazea.Din perspectiva modelului de creştere a economiei, Lazea a arătat că în România acesta este bazat pe consum, în timp ce alte ţări au surplus de cont curent ca urmare a faptului că au decis să fie exportatoare nete şi au făcut investiţii.În ceea ce priveşte atitudinea guvernului, a patronatelor şi sindicatelor faţă de economie, acesta a susţinut că toate statele au înţeles lanţul cauzal, respectiv că dacă sunt cerute creşteri de salarii cu două cifre sau reduceri de taxe în toate sectoarele acestea se vor duce în deficit bugetar, în deficit extern, în inflaţie şi în deprecierea cursului de schimb."În contextul acesta, acum, când vorbim în România, să vorbeşti de reducerea TVA, cum se vorbeşte în Parlament, de la 19% la 16% este de neînţeles. Adică nu numai că TVA-ul stimulează consumul, ca şi când consumul este lucru pe care avem nevoie să-l stimulăm, dar lipseşte statul, acele trei procente de TVA înseamnă mai mult de 1% din PIB venituri", a explicat Valentin Lazea.În afară de înţelegerea lanţului cauzal, Lazea atrage atenţia asupra necesităţii ca actorii sociali să se aşeze la masă şi să aibă solicitări "cu spirit de consens, compromis şi moderaţie".Reprezentantul BNR a subliniat că rolul economistului în societate este similar cu cel al medicului, iar acesta trebuie să pună un diagnostic atunci când lucrurile nu merg bine şi să propună tratamente. Dacă pacientul, în cazul acesta societatea, ascultă sau nu, este treaba lui, a concluzionat economistul - şef al băncii centrale. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dădârlat)
16:20
Unul dintre cele mai importante obiective culturale şi turistice din Botoşani, "Lacul cu nuferi" de la Ipoteşti, care l-a inspirat pe marele poet Mihai Eminescu, beneficiază, de la începutul acestei săptămâni, de un sistem de iluminat ultramodern, a declarat, marţi, vicepreşedinte Consiliului Judeţean, Dorin Birta.Potrivit acestuia, lămpile au fost montate atât pe aleile de acces, cât şi în împrejurimile lacului, scopul principal al investiţiei fiind de a asigura securitatea zonei, dar şi punerea în valoare a obiectivului pe timpul nopţii.   Foto: (c) Dorin Birta, Vicepreşedintele CJ Botoşani "Sper ca noua investiţie să fie pe placul tuturor celor care vizitează Lacul cu nuferi şi mai mult decât atât, sper ca în urma concretizării acestui proiect să constatăm o creştere a numărului de turişti, dornici să vadă şi pe timp de noapte, locul preferat şi una dintre sursele de inspiraţie a marelui poet Mihai Eminescu", a afirmat Birta.Proiectul "Iluminat public Lacul cu nuferi, comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani" a fost finanţat de către Consiliul Judeţean Botoşani şi implementat de către Memorialul Ipoteşti- Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", costurile ridicându-se la aproximativ 192.000 de lei.Proiectul prevede atât instalaţia de iluminat compusă dintr-un număr de 34 de stâlpi metalici cu LED, montaţi la un metru de alee, în fundaţie de beton, precum şi o reţea subterană de fibră optică ce va fi folosită pentru implementarea unui sistem de supraveghere video pe întreg traseul reţelei de iluminat. AGERPRES/ (A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
16:20
Abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar din instanţe şi parchete va genera masive mişcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în aceste două instituţii, atrag atenţia mai multe sindicate ale grefierilor, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, fiind vorba practic de o pensie ocupaţională, după cum este denumită în Uniunea Europeană, se menţionează în comunicatul transmis de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiţie "Grefierul" Alba şi de Sindicatul Dreptate Bacău."Raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei - personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi", se menţionează în comunicatul redactat de sindicatele grefierilor.Curtea Constituţională a României a statuat deja că "pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii", tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, se precizează în comunicatul sindicatelor grefierilor.Organizaţiile grefierilor menţionează că dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar a fost reglementat prin lege, care impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani, cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu."În acest context normativ, este evident că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu", se precizează în comunicatul sindicatelor grefierilor.Acestea arată că pensiile de serviciu ale personalului auxiliar din parchete şi instanţe sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi şi libertăţi pe perioada în care persoana a desfăşurat activitatea supusă unui regim special de interdicţii şi incompatibilităţi.Potrivit Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete reuneşte aproximativ 8.000 de persoane - grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT.Vice-premierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, 7 decembrie, că Guvernul are în vedere eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi ale cadrelor militare."Vreau să menţin un angajament ferm, şi anume, drepturile câştigate nu se pierd şi legislaţia se aplică. Din perspectiva pensiilor, noi dorim să eliminăm pensiile speciale. Cu anumite excepţii: ale magistraţilor care beneficiază de o decizie a Curţii Constituţionale şi ale militarilor, care sunt în sistemul de apărare NATO", a spus Turcan.Ea a explicat că renunţarea la pensiile speciale înseamnă, de fapt, să se ajungă la situaţia în care acestea să fie calculate pe bază de contributivitate."Noi mergem cu actuala lege a pensiilor în aplicare, cu creşterea pensiilor de la 1 ianuarie, aşa cum s-a întâmplat de la 1 septembrie, cu creşterea salariului minim şi pe măsură ce avansăm, pregătim o lege a pensiilor care să introducă pentru toate pensiile din România sistemul contributivităţii şi dacă la un anumit moment legea nouă cu legea în vigoare se întâlnesc, avantajele câştigate nu se diminuează, însă se elimină inechităţile din sistemul de pensii", a susţinut Turcan. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dădârlat)
16:20
Trei persoane au fost rănite marţi într-un accident rutier care a avut loc pe DN 7, lângă oraşul Tălmaciu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, Elena Welter."DN 7, km 256+300, în afara oraşului Tălmaciu, o localnică în vârstă de 49 de ani, circulând spre Sibiu, a virat stânga fără să acorde prioritate şi a intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar din sens opus de către un bărbat în vârstă de 29 de ani, din Bucureşti. În urma impactului a rezultat rănirea şoferului nevinovat şi a doi pasageri din maşina pe care acesta o conducea", a declarat Elena Welter.Potrivit sursei citate, în zonă se circulă îngreunat, iar traficul este dirijat de poliţişti. AGERPRES/(AS-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
16:20
O femeie în vârstă de 72 de ani a decedat şi alte trei persoane au fost rănite în urma unui accident de circulaţie care a avut loc, marţi, pe DN 23 A, în afara satului Bordeasca Veche, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea."Marţi, ora 13,19, am fost sesizaţi prin 112 cu privire la producerea unui eveniment rutier pe raza satului Bordeasca Veche. Din cercetările efectuate rezultă că pe DN 23 A, în afara satului Bordeasca Veche, un conducător auto în vârstă de 72 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe direcţia Focşani - Bordeasca Veche, ar fi circulat pe contrasens, în condiţii de ceaţă densă (vizibilitate 100 m), moment în care a fost acroşat de un autoturism condus de un tânăr, în vârstă de 28 de ani, care a încercat să îl evite, trăgând de volan spre stânga. A rezultat rănirea a trei persoane şi decesul unei femei, în vârstă de 72 de ani, pasageră în primul autoturism", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Cătălina Murariu.La faţa locului au intervenit şi trei echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani care, după extragerea victimelor, au efectuat manevre de resuscitare uneia dintre victime care se afla în stop cardio-respirator, care însă nu a răspuns manevrelor aplicate.Celelalte trei victime au fost preluate şi transportate la UPU Focşani de echipajele SAJ aflate la faţa locului.Potrivit Poliţiei, ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.Cercetările continuă pentru a stabili cu exactitate dinamica evenimentului rutier şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. AGERPRES / (AS - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
16:20
Procurorul Tatiana Toader a fost aleasă, marţi, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat, pentru AGERPRES, surse din CSM.Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit marţi pentru a-şi alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele.Tatiana Toader, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, a fost aleasă vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, în timp ce votul pentru funcţia de preşedinte va fi reluat. La votul de marţi pentru alegerea judecătoarei Nicoleta Margareta Ţînţ ca preşedinte al CSM s-a înregistrat de două ori egalitate - 9 voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi 1 vot nul.CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.Din CSM fac parte procurorii Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri CSM din partea societăţii civile. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
16:20
Judecătoria Brăila este a doua instanţă, după Tribunalul Brăila, care admite cererea de eliberare condiţionată formulată de fostul asistent al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Viorel Milcu, condamnat definitiv anul trecut de Curtea de Apel Galaţi la opt ani de închisoare şi aflat în perioada de executare a pedepsei, pentru că a violat mai multe paciente în timp ce erau internate în unitatea medicală."Admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Milcu Viorel. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Milcu Viorel din executarea pedepsei de 8 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 1700/2017 a Judecătoriei Brăila, dacă nu este arestat în altă cauză. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare", este soluţia pronunţată de Judecătoria Brăila.Viorel Micu, asistent medical la Secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean, a fost arestat preventiv în septembrie 2015, după ce o adolescentă de 17 ani a depus plângere împotriva acestuia, acuzându-l că a sedat-o în timp ce se afla internată pentru o operaţie de apendicită şi a violat-o, rezultatele probelor ADN confirmând acest lucru.După arestarea sa, poliţiştii au audiat zeci de paciente care au fost internate în secţia de Chirurgie a Spitalului de Urgenţă din Brăila începând cu anul 2010, cele mai multe confirmând comportamentul deviant al asistentului medical.Potrivit rechizitorului, asistentul le administra somnifere pacientelor, aspect confirmat de martore şi scos în evidenţă de fişele medicale ale acestora, de reţetele existente în farmacia spitalului şi de declaraţiile medicilor.În urma probelor administrate, în februarie 2018, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Viorel Micu la opt ani de închisoare cu executare şi obligaţia de a plăti adolescentei de 17 ani daune morale în valoare de 15.000 de euro, alături de Spitalul de Urgenţă din Brăila.Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a deschis proces pentru recuperarea sumei la Judecătoria Brăila, cerere care a fost admisă, instanţa dispunând instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile sau imobile ale lui Viorel Milcu, până la recuperarea banilor."Admite cererea. Dispune instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile sau imobile ale intimatului Milcu Viorel, până la concurenţa sumei de 72.372,30 lei. Executorie. Cu drept de apel în 5 zile de la comunicare", se arată în soluţia pronunţată de Judecătoria Brăila. AGERPRES/(AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
16:20
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că nu este oportună cumularea pensiei cu salariul pentru cei care lucrează la stat şi a menţionat că nu susţine eliminarea pensiei speciale în cazul magistraţilor sau al militarilor."Personal, sunt de părere că statul român nu îşi permite şi nu trebuie să îşi permită să se cumuleze la stat şi pensia, şi salariul. Pe de altă parte, foarte mulţi specialişti şi-ar dori să rămână în activitate un pic mai mult timp. Şi acest lucru se poate. Dar atunci trebuie găsite metodele cele mai bune pentru a întrerupe, de exemplu, pensia, de a continua pe un salariu care este aferent funcţiei şi, după un timp, se poate reveni la pensie. Nu este, după părerea mea, bine să se continue cumularea pensiei cu salariul la stat. Dacă cineva se pensionează şi se angajează în privat, cred că nu trebuie să avem această limitare", a arătat preşedintele într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.El a mai apreciat că "PSD a exagerat" cu pensiile speciale, dar a subliniat că acestea trebuie menţinute în cazul militarilor."Ştiu că această chestiune se discută şi se dezbate în comisia de specialitate şi cred că e mai bine să mă exprim după ce se clarifică dumnealor între ei în ce fel se doreşte promovarea acestei legislaţii. Dar, da, este clar că trebuie făcut ceva în această zonă, pentru că, pur şi simplu, PSD a exagerat cu aceste pensii speciale. Pe de altă parte, este clar că sunt categorii care trebuie să beneficieze de acest tip de pensie, fiindcă au un serviciu foarte special. De exemplu, nu cred că cineva vrea să renunţe la pensiile de serviciu ale militarilor", a arătat Iohannis.Totodată, s-a pronunţat şi pentru păstrarea pensiilor speciale în cazul magistraţilor, având în vedere că aceştia au o "răspundere enormă"."Este o discuţie care se va purta în Parlament şi vom vedea care este concluzia. Personal, drept să vă spun, nu susţin eliminarea pensiei speciale la magistraţi. (...) Este un specific aparte, magistratul are o răspundere enormă, are un stres enorm, are o încărcare profesională ieşită din comun şi acordarea pensiilor speciale pentru magistraţi mi se pare în continuare o măsură care trebuie menţinută", a spus el. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
16:20
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, marţi, alegerea unui nou preşedinte al CSM.Surse din CSM au precizat, pentru AGERPRES, că decizia de amânare a fost luată după ce la votul pentru desemnarea Nicoletei Margareta Ţînţ în funcţia de preşedintele al Consiliului a ieşit de două ori egalitate - 9 voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi 1 vot nul.Nicoleta Margareta Ţînţ a fost desemnată, marţi, prin vot, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a candida la funcţia de preşedinte al CSM.Procurorul Tatiana Toader a fost aleasă, marţi, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat, pentru AGERPRES, surse din CSM. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.