Cum a devenit salcia simbolul Floriilor. De la rituale sacre şi legende, până la medicină şi industrie

Adevarul (Romania), 27 aprilie 2024 12:00

Cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, creştinii ortodocşi sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. În această zi oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie, care, după ce sunt sfinţite, se păstrează în casă ca simbol al protecţiei divine.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Romania)

Acum 15 minute
15:45
Invitat în cadrul unui nou episod din „Testul poligraf”, serie făcută pe YouTube de cunoscutul vlogger Selly, artistul Florin Ristei a făcut publică suma pe care o cere pentru a cânta o oră.
15:45
Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din majoritatea țării, acest lucru urmând să afecteze grav culturile de grâu.
Acum 30 minute
15:30
Mi se pare chiar teribil de enervant și cumplit de frustrant faptul că, știind să joace în marea ligă a politicii mondiale, Viktor Orban (înconjurat de echipe de consilieri profesioniști) reușește să dea o lovitură majoră.
15:30
15:30
Un meci început miercuri s-a încheiat joi din cauza ploii.
Acum o oră
15:15
Exporturile Chinei denominate în yuani către Rusia au scăzut din nou în aprilie, faţă de perioada similară din 2023, arată datele vamale publicate joi.
15:15
Cate Blanchett, legendara actriță australiană, va fi distinsă cu prestigiosul Premiul Donostia pentru întreaga carieră la cea de-a 72-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian. Evenimentul va avea loc în perioada 20-28 septembrie în pitorescul oraș spaniol.
15:00
15:00
Începută în vara lui 2022, reabilitarea cetății lui Vlad Țepeș de la Poenari-Argeș va fi finalizată de abia în vara lui 2024, cu mai bine de șase luni în plus față de termenul inițial, din cauza unei probleme tehnice legate de reabilitarea turnului de la intrare.
15:00
Peste o sută de cuiburi artificiale pentru păsări au fost montate în Parcul Natural Lunca Mureşului, care este cea mai mare arie protejată din Vestul României.
Acum 2 ore
14:45
Fenomenul shrinkflației, care presupune produse cu gramaj mai mic vândute la același preț mare ca înainte, a luat amploare de ceva timp și în România, lucru remarcat și de autorități.
14:45
Procesul rapid de dezinflaţie ne-a ajutat să aliniem politica de dobândă monetară şi sperăm că vom înregistra o creştere a cererii interne, a declarat Anca Dragu.
14:15
Consiliul Județean Timiș și-a asumat rolul de lider de proiect pentru „Banat, regiune gastronomică europeană 2028” și anunță începerea elaborării dosarului de candidatură.
14:15
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, l-a acuzat pe actualul primar general, Nicșor Dan, că minte atunci când spune că a scos primăria din faliment, argumentând că datoria instituției a crescut.
14:15
Europenii sunt tot mai nemulțumiți de scăderea nivelului lor de trai și acest factor se preconizează că va determina o scădere a sprijinului pentru partide în cadrul alegerilor europarlamentare.
14:00
Un caz real aflat pe rol la Judecătoria Arad în urmă cu cinci ani a fost subiectul dosarului pus în scenă de viitorii magistrați din Arad. Este vorba despre un proces simulat de către studenții de la Drept.
14:00
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat că Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, este cotat în sondaje cu un procent spre 20%, fiind în creștere față de Nicuşor Dan, primarul actual al Capitalei, care ar fi în scădere.
14:00
Într-o declarație menită să atragă atenția comunității internaționale, ministrul de externe adjunct al Federației Ruse, Serghei Riabkov, a avertizat că Rusia este obligată să-și întărească capacitățile nucleare în fața unei presupuse „traiectorii de escaladare” din partea adversarilor săi.
Acum 4 ore
13:45
Biden va trebui să-și amintească un lucru. Ceea ce este bun pentru Netanyahu este bun pentru Putin și, prin urmare, este bun și pentru Trump.
13:45
Ucraina intenţionează să dubleze joi importurile de electricitate, după un puternic atac rusesc asupra sistemului energetic al ţării, a anunţat Ministerul Energiei, transmite Reuters.
13:45
Un tren special îi va transporta pe suporterii echipei Oțelul Galați la Sibiu. Fanii vor participa la finala Cupei României la fotbal. Partida cu Corvinul Hunedoara va avea loc pe 15 mai 2024.
13:45
Războiul ruso-ucrainean a reaprins interesul investitorilor americani pentru România, precizând că SUA și-au consolidat prezența în sectoarele energetic, militar și minier.
13:45
Un grup infracțional format din 10 persoane a reușit să „spele” 2,1 milioane de euro, bani proveniți din trafic de substanțe dopante cu grad de mare risc și de substanțe psihoactive. Polițiștii clujeni au efectuat 34 de parcheziții în județele Cluj, Argeș, Ilfov și în municipiul București.
13:30
Asociația Istoria Artei vă invită în luna mai la o serie de tururi ghidate dedicate unor personalități importante ale arhitecturii bucureștene precum și la explorarea unor străzi, bulevarde și parcelări de vile interbelice.
13:30
România nu mai are o aeronava destinată deplasărilor oficiale din 2012, deși majoritatea statele au o flota destinată liderilor țării. Situația iese la iveală de câte ori apar discuții despre cheltuielile cu deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis.
13:15
Grupul BVB a raportat un profit net de 2,96 milioane de lei pentru primul trimestru din 2024, în creştere cu 68%, respectiv 1,2 milioane de lei, faţă de cel consemnat în perioada similară din 2023.
13:15
Piața de ambalaje a cunoscut un proces de revigorare în primul trimestru din an, urmând o pantă ascendentă, în special pe fondul orientării companiilor către soluții complete de ambalare.
13:15
O bijuterie arhitecturală și una dintre cele mai vechi clădiri de utilitate publică din municipiul Arad, primul spital public al orașului, va fi reabilitat. Lucrările la clădire au început în anul 1833.
12:45
Fondurile europene au un rol esenţial în dezvoltarea României, CEC Bank finanţând, de la demararea exerciţiului financiar 2007-2013 şi până în prezent, peste 3.000 de proiecte investiţionale.
12:45
Două persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra orașului Nikopol, din sudul Ucrainei, au anunțat joi autoritățile locale. Țara a fost vizată de un nou atac cu drone în timpul nopții, însă deocamdată nu au fost înregistrate alte victime, informează AFP
12:45
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat cu ocazia Zilei Europei că, prin aderarea la Uniunea Europeană, România și-a întărit independența și și-a câștigat stabilitatea.
12:30
SEO sau Search Engine Optimization este o tehnică de marketing digital și presupune optimizarea unui site web pentru a-i îmbunătăți clasarea pe motoare de căutare precum Google.
12:30
Consumul mare de alimente ultraprocesate este legat de un risc ușor mai mare de deces prematur. Concluzia aparține oamenilor de știință americani, în urma unui studiu realizat pe o perioadă de 30 de ani și publicat în The BMJ.
12:15
Aniversarea a 15 ani a postului de radio sârbesc Banat Link a adus în centrul Timișoarei o sumedenie de artiști din Serbia, în cadrul primei ediții a Festivalului Banaton.
12:00
Andrei Tinu, candidatul susținut de AUR pentru Primăria Sectorului 2 din București, și-a anunțat joi dimineață retragerea din cursa electorală. Anunțul vine după alte retrageri din pozițiile de candidați ai formațiunii.
12:00
Patru femei britanice, care pretind că sunt victime ale violurilor și agresiunilor sexuale și fizice grave din partea controversatului influencer Andrew Tate, l-au dat în judecată pe acesta la Înalta Curte din Londra.
Acum 6 ore
11:45
Vă mai amintiți de faza de acum câțiva ani, când ministra educației de atunci, Monica Anisie, descindea într-o comună amărâtă din bărăganul ialomițean?
11:45
Companiile Rețele Electrice au anunțat că vor ajunge la 1,7 milioane de contoare inteligente instalate până la sfârșitul anului 2024.
11:45
Ceea ce trebuia să fie o intervenţie obişnuită pentru a calma o situaţie conflictuală s-a sfârşit prost pentru unul dintre poliţişti, dar şi pentru imaginea instituţiei, atunci când colega sa i-a pulveriza în faţă spray paralizant.
11:45
O octogenară din comuna Dragotești, județul Gorj, a fost găsită decedată, miercuri, 8 mai 2024, în curtea locuinței ei, cu mai multe răni produse prin înjunghiere.
11:30
Ministrul Ligia Deca susține că inteligența artificială va fi tot mai prezentă în educație, insistând asupra necesității de a integra această tehnologie prin digitalizarea platformelor și a resurselor educaționale.
11:30
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu din toată țara.
11:30
Vineri, 10 mai, se va inaugura la Promenada Mall București primul spațiu imersiv dedicat operelor lui William Shakespeare, Shakespeare Dimensions, un loc unde spectacolul de teatru și inteligența artificială (AI) se îmbină, creând o experiență unică de realitate virtuală.
11:30
Cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov pot obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificate de naștere și deces.
11:15
Alina Kabaeva a vorbit foarte rar despre presupusul ei fost iubit, președintele rus Vladimir Putin, până săptămâna aceasta, când a participat la ceremonia în cadrul căreia acesta a fost numit oficial preşedinte, în urma alegerilor recente din Rusia.
11:15
Doar o treime din contribuabilii români (29,93%) care ar fi putut să asigure finanțarea unor cauze sociale și-au exercitat acest drept anul trecut, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, potrivit datelor ANAF.
11:00
Numărul studenților din țara noastră a scăzut semnificativ în ultimii ani, ceea ce determină o competiție acerbă între universități pentru atragerea acestora. Astfel, tot mai multe universități oferă meditații gratuite elevilor de liceu ca să nu rămână cu sălile goale.
11:00
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România a început deja negocierile pentru un mandat de comisar european, fiind ironic însă cu privire la posibilitatea ca Mircea Geoană să fie propus pentru acest post.
11:00
11:00
O fetiță în vârstă de 18 luni din Marea Britanie a devenit prima persoană din lume care a participat la un studiu clinic revoluționar de testare a unei noi terapii genice. Micuța, născută complet surdă, și-a căpătat simțul simțul auzului, relatează joi DPA/PA Media.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.