Agerpres

Acum 30 minute
14:00
Premierul britanic Theresa May i-a avertizat joi pe deputaţii britanici că au de ales între proiectul de acord de "divorţ" încheiat cu Uniunea Europeană, retragerea din UE fără niciun acord şi "niciun fel de Brexit", relatează Reuters, dpa şi AFP."Alegerea este clară: putem alege să plecăm fără niciun acord, să riscăm să nu fie niciun fel de Brexit sau să susţinem cel mai bun acord care se poate negocia", a declarat May în Camera Comunelor, a doua zi după ce a obţinut sprijinul executivului pentru acordul de retragere ce prevede termenii ieşirii Marii Britanii din UE.Theresa May a mai subliniat că un vot negativ asupra acordului ar însemna "mai multă incertitudine, mai multă divizare şi eşecul de a duce la îndeplinire decizia poporului britanic privind ieşirea din UE".Confruntată cu un val de demisii din executiv după aprobarea acordului cu UE, May le-a dat totodată asigurări deputaţilor că guvernul ei continuă pregătirile pentru o eventuală ieşire din blocul comunitar fără un acord. "Recunosc că mai avem o etapă de negociere cu Consiliul European şi apoi, după finalizarea acordului, acesta trebuie să revină în Camera Comunelor", a declarat May. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
14:00
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare de răcire a vremii, valabilă în majoritatea regiunilor, începând din dimineaţa zilei de vineri şi până duminică la prânz.Potrivit meteorologilor, în intervalul 16 noiembrie, ora 5:00 - 18 noiembrie, ora 12:00, vremea va deveni rece în toată ţara, chiar deosebit de rece în estul şi sud-estul teritoriului, unde şi vântul va avea unele intensificări. Valorile termice vor fi negative în cursul nopţilor şi al dimineţilor în majoritatea regiunilor.În zonele montane va ninge şi vor fi intensificări ale vântului îndeosebi pe creste, spulberând zăpada.De asemenea, în regiunile estice, sudice şi centrale se vor semnala precipitaţii slabe, dar sub formă de ninsoare sau lapoviţă, mai ales în cursul zilei de vineri, 16 noiembrie, şi al nopţii de vineri spre sâmbătă (16/17 noiembrie). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
13:50
Noua staţie de sterilizare a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), în care au fost investiţi aproximativ 1,4 milioane de euro, a fost inaugurată joi.Potrivit managerului unităţii medicale, Adriana Nica, staţia a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi este asemănătoare cu cea de la Spitalul Karolinska din Suedia."Este un proiect pe care ni l-am asumat încă de anul trecut. Investiţia a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Valoarea investiţiei este de aproape 1,4 milioane de euro. Înseamnă că avem o staţie în care se spală tot instrumentarul din spital, se dezinfectează. Instrumentarul se spală automat, nu se mai folosesc metodele vechi de sterilizare. După ce acestea sunt spălate şi curăţate, vor intra într-un amplu proces de sterilizare conform noilor normative. Este similară cu cea a Spitalului Karolinska din Suedia", a spus managerul.Adriana Nica a explicat că valabilitatea instrumentelor sterilizate va fi mai mare."Sterilizarea a fost sigură şi înainte, pentru că nu ne jucăm cu viaţa oamenilor, însă acum procesul prin care aceste instrumentare chirurgicale sunt sterilizate are o valabilitate mai mare, în sensul că până acum, sterilizarea se făcea pe o perioadă mai mare de timp şi la o temperatură de peste 90 de grade, acum procesul se face pe o perioadă scurtă iar valabilitatea instrumentelor sterilizate poate să dureze şi până la o lună. Noi, la SUUB, nu putem să ţinem trusele sterile o lună de zile, pentru că fluxul de pacienţi este continuu şi aceste instrumentare sunt folosite de colegii medici chirurgi în sălile de operaţie. Este o trasabilitate a actului chirurgical mult mai mare. Se scanează fiecare instrument, fiecare cutie care intră la sterilizat. Prin coduri de bare se ştie clar unde este un anumit instrument", a explicat Nica.Inaugurarea staţiei a avut loc în cadrul conferinţei aniversare prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea spitalului.Întreaga aparatură din staţia centrală de sterilizare este monitorizată de la distanţă, în timp real de către producător, care, astfel, poate interveni în orice moment în cazul apariţiei vreunei erori în funcţionare.În paralel, în cadrul SUUB a fost introdus şi un sistem de monitorizare automată a procesului de sterilizare. Astfel, fiecare trusă chirurgicală este înregistrată în fiecare moment, astfel că se ştie exact când a intrat la spălat, când se sterilizează, când a ieşit de la sterilizat şi în ce sală de operaţie a ajuns.Potrivit unui comunicat de presă al unităţii medicale, au fost schimbate şi containerele în care sunt ţinute instrumentarele şi în care sunt sterilizate. Astfel, au fost aduse containere noi, moderne, care permit păstrarea cel puţin o lună a instrumentarului în condiţii sterile, faţă de 24 de ore cât era anterior. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin; editor online: Magdalena Tănăsescu)
13:50
Suma de peste 1,5 miliarde de euro a fost atrasă în cele şase judeţe din Regiunea Centru - Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, în cele două decenii de activitate a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, prin proiecte derulate atât în perioada de preaderare, cât şi ca membri ai Uniunii Europene.ADR Centru a marcat joi două decenii de activitate, printr-o conferinţă desfăşurată lângă Alba Iulia, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele obţinute încă din perioada de pre-aderare şi apoi din anii 2007-2013.Pe lângă reprezentanţi ai autorităţilor din cele şase judeţe, la conferinţă au fost invitaţi şi foşti angajaţi şi colaboratori, oameni care au luat parte la primele întâlniri regionale şi au scris şi implementat proiecte europene. S-a discutat despre dezvoltarea regională în context european şi au fost prezentate exemple de bune practici privind sprijinul de care a beneficiat România după aderarea la UE, dezvoltarea regională, dar s-au punctat şi provocările perioadei 2021-2027.Reprezentanţii ADR Centru au prezentat şi un material video în care au fost surprinse schimbările din oraşele regiunii datorate proiectelor implementate cu bani europeni.Potrivit directorului general al ADR Centru, Simion Creţu, în cei 20 de ani de gestionare a fondurilor europene au fost atrase în Regiunea Centru peste 1,5 miliarde de euro, din care sute de milioane de euro s-au investit în şcoli şi spitale. Creţu a menţionat că au fost reabilitate, de asemenea, peste 700 de kilometri de drumuri judeţene şi străzi urbane, ajungându-se astfel ca infrastructura rutieră locală şi regională să o depăşească din punct de vedere calitativ pe cea naţională. Au fost restaurate zeci de obiective turistice, acest lucru contribuind la amplasarea pe primul loc la nivel naţional în privinţa numărului de turişti. Totodată, a menţionat Simion Creţu, peste 1.200 de firme au beneficiat de fonduri nerambursabile.ADR Centru a luat fiinţă în noiembrie 1998, pentru a coordona procesul de dezvoltare regională în Regiunea 7 "Centru". Agenţia a pornit cu un număr de 9 angajaţi, ajungând acum la 130. AGERPRES/(AS - autor: Marinela Brumar, editor: Nona Jalbă; editor online: Magdalena Tănăsescu)
13:50
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare de răcire a vremii, valabilă în majoritatea regiunilor, începând din dimineaţa zilei de vineri şi până duminică la prânz.Potrivit meteorologilor, în intervalul 16 noiembrie, ora 5:00 - 18 noiembrie, ora 12:00, vremea va deveni rece în toată ţara, chiar deosebit de rece în estul şi sud-estul teritoriului, unde şi vântul va avea unele intensificări. Valorile termice vor fi negative în cursul nopţilor şi al dimineţilor în majoritatea regiunilor.În zonele montane va ninge şi vor fi intensificări ale vântului îndeosebi pe creste, spulberând zăpada.De asemenea, în regiunile estice, sudice şi centrale se vor semnala precipitaţii slabe, dar sub formă de ninsoare sau lapoviţă, mai ales în cursul zilei de vineri, 16 noiembrie, şi al nopţii de vineri spre sâmbătă (16/17 noiembrie). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Acum o oră
13:40
Sute de poliţişti din Berlin au făcut descinderi joi dimineaţă în apartamentele unor presupuşi extremişti de stânga din trei părţi ale oraşului, relatează dpa.Raidurile au legătură cu investigaţii ale procuraturii publice din Berlin în cazuri privind fapte de violenţă în formă agravată, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.Aproximativ 560 de poliţişti au fost desfăşuraţi în trei dintre cartierele din sudul şi estul capitalei.Forţele speciale au descins, printre altele, la o locuinţă din cartierul Friedrichshain din estul oraşului. Raidul a avut loc pe strada Riga, o zonă unde anarhişti de stânga au atacat în mod repetat poliţişti.Anchetatorii urmăresc şapte suspecţi care ar fi atacat un bărbat în mai 2018, conform poliţiei. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
13:40
Ministerul american al apărării a plătit grupului Lockheed Martin prima tranşă dintr-un nou contract în valoare de circa 22 miliarde de dolari pentru livrarea a 255 de aeronave de luptă F-35, dintre care 106 destinate SUA şi restul aliaţilor şi unor clienţi internaţionali, informează joi Bloomberg, preluată de MIA.Plata anunţată miercuri este în valoare de 6 miliarde de dolari, iar livrările sunt programate să înceapă în 2020, a precizat Pentagonul într-un comunicat difuzat miercuri. Contractul stabileşte un plafon maxim de 22,7 miliarde de dolari, se menţionează în comunicat.Avioanele F-35 reprezintă cel mai costisitor sistem de arme american şi peste 320 de astfel de aparate operează deja la 15 baze pe plan mondial, deşi atât Pentagonul, cât şi Lockheed depun eforturi pentru reglementarea a peste 900 de deficienţe semnalate în funcţionarea acestora, inclusiv legate de soft.Avion de luptă ultramodern şi nedetectabil de către cele mai perfecţionate radare, susţin producătorii, F-35, lansat în anii 90, este rodul celui mai scump program de armament din istoria SUA, cu un cost total estimat la aproape 400 miliarde de dolari pentru armata americană şi cu obiectivul producerii a aproape 2.500 de aparate în următoarele decenii. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
13:40
Preţul energiei electrice şi al gazelor din România va avea o tendinţă de creştere, în contextul alinierii cu ţările europene, iar Guvernul trebuie să spună ce consumatori poate subvenţiona în continuare, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de profil."Un lucru mai greu de acceptat, dar inevitabil, este că, în momentul în care ne integrăm în piaţa europeană, fie de gaze, fie de electricitate, tendinţa inevitabilă este să avem preţuri similare cu ţările din jurul nostru. Aceasta este definiţia unei pieţe, preţurile tind să se egalizeze", a spus Chiriţoiu.El a arătat că acest lucru se întâmplă deja în ceea ce priveşte preţul carburanţilor fără taxe."Lucrul acesta, ne place sau nu ne place, se va întâmpla şi la electricitate, şi la gaze. Acesta poate fi un lucru bun pentru România şi pentru producătorii noştri, pentru că, în general, suntem exportatori de energie electrică şi, în momentul în care se vor dezvolta noi capacităţi de producţie din Marea Neagră, probabil vom deveni exportatori şi de gaze, deci un lucru bun pentru economia noastră. Dar va însemna creşterea preţului", a subliniat oficialul Concurenţei.În acest context, Chiriţoiu a amintit că încă nu a fost definit consumatorul vulnerabil, care va fi cel mai afectat de aceste scumpiri."Trebuie să vedem care sunt consumatorii care sunt mai puternic afectaţi de creşterea preţurilor. Este un subiect vechi şi m-aş bucura să îl rezolve actuala guvernare. Tendinţa va fi ca toţi românii să se considere vulnerabili, dar nu suntem chiar toţi vulnerabili. Nu chiar toţi românii vor putea cere Guvernului să fie subvenţionaţi pentru cheltuielile legate de energie", a precizat preşedintele instituţiei de concurenţă.El a oferit drept exemplu locuitorii din Bucureşti şi Ilfov, zone unde s-a depăşit produsul intern brut per capita mediu al Uniunii Europene.În plus, şi consumatorii industriali vor fi afectaţi de aceste scumpiri, iar Chiriţoiu a arătat că marii consumatori de electricitate au fost deja susţinuţi de stat prin exceptarea de la plata unei părţi consistente a certificatelor verzi."Poate că trebuie să gândim măsuri de acest gen şi pentru alte taxe care afectează competitivitatea agenţilor economici", a completat el. AGERPRES/(A - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
13:30
Parchetul din Arabia Saudită a cerut joi pedeapsa cu moartea împotriva a cinci responsabili ai regatului puşi sub acuzare în cazul uciderii lui Jamal Khashoggi, precizând că jurnalistul saudit a fost sedat şi dezmembrat în cadrul consulatului ţării sale din Istanbul, conform procurorului general, relatează AFP, EFE, Reuters şi dpa.Potrivit purtătorului de cuvânt al parchetului, Khashoggi, editorialist critic la adresa puterii, şi în special a prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, a fost ucis la 2 octombrie după ce a fost sedat în consulatul ţării sale din Istanbul, unde a fost dezmembrat de cinci responsabili saudiţi.Unsprezece din cele 18 persoane arestate în legătură cu moartea lui Khashoggi luna trecută au fost inculpate, a spus reprezentantul parchetului, fără a face publice numele celor 11 inculpaţi.Totodată, parchetul general a susţinut că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a aflat de asasinarea jurnalistului abia după comiterea faptei, prin intermediul ''rapoartelor false'' prezentate de agenţii responsabili cu operaţiunea şi ''al mijloacelor de comunicare''.Purtătorul de cuvânt al parchetului a mai spus că un fost director-adjunct al serviciului de informaţii al regatului este cel care a plănuit uciderea jurnalistului."Aşteptăm un răspuns din partea Turciei la cererea noastră de a primi probele şi înregistrările audio legate de acest caz", a mai afirmat oficialul.Khashoggi, colaborator al cotidianului The Washington Post din SUA, a fost ucis pe 2 octombrie după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru documente necesare pentru a se căsători cu logodnica sa, cetăţeană turcă. Corpul lui nu a fost încă găsit. După ce a negat mai multe săptămâni, Arabia Saudită a recunoscut în cele din urmă că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulat. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
13:30
* Ministerul Afacerilor Externe salută agrearea de către negociatorii Uniunii Europene şi ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere. Potrivit MAE, documentul "va garanta protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceştia vor putea continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special (settled status)".* Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat că este dezamăgită de concluziile raportului cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în condiţiile în care România a dovedit că este un partener loial şi corect al Uniunii Europene. Dăncilă consideră că rezoluţia Parlamentului European referitoare la România este "expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene". Ea a spus în şedinţa de Guvern că datele Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora creşterea economică a României s-a accelerat semnificativ în al treilea trimestru, cu 1,9% faţă de al doilea trimestru din 2018, arată că măsurile luate de Executiv sunt corecte.* Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti reia activitatea de transplant, după o întrerupere de 10 ani, cu un transplant medular, potrivit paginii de Facebook a unităţii medicale. În continuare, spitalul îşi propune să acrediteze Banca de Organe şi Ţesuturi şi să îşi organizeze şi acrediteze transplantul de cornee şi os.* Spitalul pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a implementat o aplicaţie prin care se face trecerea de la un sistem clasic de gestionare a paturilor, care implică multe apeluri telefonice date între secţii la anumite ore, la un sistem digital care foloseşte o tabletă pe fiecare secţie şi permite transmiterea în timp real a numărului de paturi libere.* Carmen Iohannis le-a transmis procurorilor de la Parchetul General, prin fax, că se află în imposibilitatea de a se prezenta la audieri, deoarece îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita pe care o efectuează în Marea Britanie, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES. Urmează ca procurorii să o citeze pe Carmen Iohannis pentru o altă zi.* Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliţiei Capitalei şi Poliţia Sectorului 3 au efectuat şase percheziţii domiciliare în Bucureşti la persoane care ar fi oferit, contra cost, servicii unor cetăţeni străini pentru a-i ajuta să obţină carte de identitate românească, declarând că vor locui la adresele lor. Până la acest moment au fost identificate aproximativ 15.000 de persoane care figurează ca având domiciliul stabilit la trei adrese din Sectorul 3. AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Claudia Stănescu; editor online: Magdalena Tănăsescu)
13:30
Liderul PMP Iaşi, deputatul Petru Movilă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că speră ca legea pentru Autostrada Unirii să fie promulgată de Ziua Naţională, iar la sfârşitul anului 2019 să fie făcute deja achiziţiile pentru execuţia lucrărilor.Deputatul ieşean a precizat că noua lege care vizează construcţia autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, denumită şi Autostrada Unirii, ar trebui promulgată într-un timp cât mai scurt."La 1 decembrie, această lege ar trebui să fie promulgată şi publicată în Monitorul Oficial. La 1 decembrie ar fi primul semn de normalitate, de recunoştinţă a României Mari faţă de Iaşi, faţă de Moldova. Iaşul şi Moldova au făcut sacrificii mari pentru România Mare începând de la 1859, 1918. Această lege şi votul parlamentarilor români este ca o recunoaştere, o recunoştinţă că Iaşul şi Moldova merită această autostradă. Eu sper ca la sfârşitul anului 2019 să avem achiziţii pe execuţie pentru autostradă", a declarat Petru Movilă.Pe 7 noiembrie, Parlamentul a dat aviz pozitiv pentru construcţia autostrăzii A8 Iaşi - Târgu Mureş, numită şi Autostrada Unirii. Propunerea deputatului Petru Movilă a trecut la votul final din Camera Deputaţilor cu 261 de voturi "pentru". AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru; editor online: Magdalena Tănăsescu) 
Acum 2 ore
13:20
Starul portughez Cristiano Ronaldo şi prietena sa Georgina Rodriguez au cheltuit 30.940 de euro pentru două sticle de vin, una dintre ele cea mai scumpă din lume, pe care le-au consumat în aproximativ 15 minute, informează presa britanică.Fericita pereche a profitat de vizita efectuată la Londra, pentru a asista la Turneul Campionilor la tenis, făcând o scurtă escală şi la celebrul restaurant cu specific pescăresc Scott's din Mayfair, înainte de a se deplasa la arena O2, unde a urmărit meciul dintre sârbul Novak Djokovic şi americanul John Isner.Conform ziarului The Sun, Cristiano Ronaldo a cerut cu această ocazie o sticlă de Richebourg Grand Cru, vinul cel mai scump din lume, în valoare de 18.000 de lire sterline (20.628 euro). O astfel de sticlă de vin, foarte rară, nu este oferită clienţilor obişnuiţi ai restaurantului, fiind rezervată doar vizitatorilor VIP.După aceea, Cristiano, Giorgina şi cei doi prieteni care îi însoţeau au degustat un Pomerol Petrus din 1982, în valoare de 9.000 de lire sterline (10.313 euro), sticlă pe care nu au apucat să o termine însă, grăbindu-se să ajungă la meciul de tenis.Potrivit unor surse consultate de publicaţia engleză, Cristiano şi Giorgina au sărbătorit cu această ocazie prima aniversare a fiicei lor Alana Martina.Pe durat sejurului la Londra, vedeta lui Juventus Torino şi prietena sa s-au cazat la luxosul hotel Bulgari din Knightsbridge, unde o cameră costă până la 9.000 de lire sterline pe noapte.AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)
13:20
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru arestările multiple ale lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin, recunoscând caracterul politic al acestora, informează AFP."Mobilul politic care stă la baza arestărilor lui (Navalnîi) reprezintă un 'aspect fundamental' al cazului", două dintre aceste arestări vizând "în realitate să sufoce pluralismul politic", a subliniat CEDO, constatând încălcarea articolului 18 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului."Sunt foarte fericit, chiar foarte fericit", a reacţionat Aleksei Navalnîi, 42 de ani, prezent la citirea acestui verdict. În prima instanţă, judecătorii nu au recunoscut caracterul politic al arestărilor împotriva sa."Suntem foarte mulţumiţi (...). Astăzi, am câştigat toate cazurile şi cel mai important este că am obţinut ca aceste arestări să fie recunoscute ca fiind motivate politic", a declarat opozantul rus în faţa presei.CEDO a conchis de asemenea încălcarea articolului 11 din Convenţie (dreptul la libertatea reuniunilor şi asocierilor), "dat fiind că două dintre arestări erau lipsite de motive legitime, iar celelalte cinci nu erau necesare într-o societate democratică". Ea "recomandă ca executivul (rus) să ia măsuri pentru a garanta dreptul la adunări paşnice în Rusia".În consecinţă, Rusia a fost condamnată la plata a 50.000 de euro pentru daune morale aduse lui Aleksei Navalnîi, 1.025 de euro daune materiale şi 12.653 de euro pentru cheltuieli de judecată.Aleksei Navalnîi a fost arestat de şapte ori de poliţia rusă în perioada 2012-2014, în contextul unor manifestaţii politice împotriva guvernului. De fiecare dată, el a fost dus la un post de poliţie, reţinut pentru mai multe ore şi inculpat pentru o infracţiune administrativă precum "încălcarea procedurii stabilite privind conducerea de evenimente într-un spaţiu public" sau "nesupunere la o somaţie legală a poliţiei".Potrivit CEDO, toate inculpările au dus la un proces la finalul căruia Aleksei Navalnîi a fost declarat vinovat de infracţiune. În cinci rânduri el a fost condamnat la plata unei amenzi între 1.000 şi 30.000 de ruble (între 13 şi 395 de euro) şi în două rânduri la detenţii administrative între 7 şi 15 zile.Opozantul a denunţat în zadar aceste arestări în faţa instanţelor ruse, înainte de a sesiza CEDO, înaintând cinci plângeri între 2012 şi 2014. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
13:10
Guvernul României sprijină din plin industria turismului, pe care o consideră o prioritate a economiei, ceea ce se vede inclusiv prin măsurile fiscale aplicate, a declarat, joi, ministrul Turismului, Bogdan Trif, la deschiderea ediţiei de toamnă a Târgului de Turism al României."Ministerul (Turismului - n. r.) sprijină această industrie. Am promis de la începutul mandatului că sectorul va reprezenta o pondere importantă în economie. Am luat măsuri radicale pentru revitalizarea sectorului. Turismul beneficiază de cel mai mic TVA, de 5%, cel mai mic dintre toate sectoarele economiei. Guvernul României sprijină din plin industria turismului, pe care o consideră o prioritate a economiei", a spus Bogdan Trif.Şeful de la Turism a apreciat că voucherele de vacanţă acordate bugetarilor în acest an au adus în sectorul turismului circa 400 de milioane de euro. Această măsură a crescut cu 10% cererea de autorizare a spaţiilor de cazare.În altă ordine de idei, ministrul Trif a apreciat pozitiv consultările avute cu reprezentanţii industriei în realizarea unor acte normative, precum Legea de garantare a pachetelor de servicii turistice, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2019.Agenţiile de turism au pregătit pentru vizitatorii Târgului de Turism al României, care se desfăşoară între 15 şi 18 noiembrie 2018, mii de pachete de vacanţă, cu reduceri substanţiale, pentru toate gusturile, de la turismul cultural, rural sau de business, la cel de tratament, destinaţii exotice, croaziere şi turism de aventură.Sub sloganul "Greek Friday", vizitatorii standului Christian Tour pot să-şi achiziţioneze vacanţe de o săptămână în Grecia la 1 euro, pachet care include 7 nopţi de cazare la o vilă, turistul trebuind să achite doar transportul cu autocarul. Tot în Grecia, copiii cu vârsta până în 12 ani beneficiază de o săptămână de cazare la 1 euro. Şi în acest caz, transportul este cu autocarul. Turiştii care optează pentru un sejur la vară în Grecia cu avionul vor primi bonus încă o vacanţă într-o destinaţie elenă, dar cu autocarul.De Black Friday, şi cei care vor să meargă, cu agenţia Christian Tour, în Turcia în concediu în 2019 vor găsi oferte speciale, putând să-şi cumpere pachete de 7 nopţi de cazare cu reduceri de 200 de euro pe cameră, în vreme ce turiştii familişti care aleg Antalya pentru vara viitoare vor fi scutiţi de plata biletelor de avion dacă au copii cu vârsta până în 12 ani, pentru că documentele de călătorie costă doar 1 euro, la care se adaugă taxele de aeroport.Românii care vor să descopere staţiunile egiptene în 2019 vor găsi oferte speciale pe durata Târgului de Turism - reducere de 250 de euro pe cameră la sejururile în Egipt şi reducere de 300 de euro/cameră la vacanţele în Tunisia, la care se adaugă excursii gratuite pe mare sau safari pentru întreaga familie."Ca tendinţă pentru 2019, cred că insulele din Grecia se vor vinde mai bine decât anul trecut. Creşte cererea pentru o serii de destinaţii externe precum Dubai, dar şi pentru Bulgaria. În cadrul târgului avem conceptul de 3 best deals, adică oricine face o rezervare în aceste zile primeşte un premiu garantat, reduceri de 45% pe anumite destinaţii din Turcia şi avans de 99 de euro la cumpărarea oricărei vacanţe", a spus Cosmin Marinof, director de vânzări TUI TravelCenter/Eurolines.Acesta a apreciat că Thailanda are unul dintre cele mai bune preţuri în cadrul târgului, de 550 euro de persoană.O altă tendinţă de luat în seamă este aceea că pentru Antalya perioada de early booking se va încheia mult mai devreme, numărul de camere şi reducerile fiind mai mici ca în toamna anului 2017.La această ediţie a Târgului de Turism şi-au anunţat participarea oficială Bulgaria, Cuba, India, Indonezia şi Palestina.Timp de patru zile, vizitatorii vor avea ocazia să se informeze şi să aleagă vacanţele sau călătoriile care se pliază cel mai bine pe bugetele şi stilul lor de viaţă, către destinaţii precum Grecia, Turcia, Bulgaria, Austria, Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Olanda, India, Iordania, Palestina, Tanzania.Târgul de Turism al României este organizat de Romexpo, bianual, primăvara şi toamna, împreună cu Camerele de Comerţ şi Industrie din România, în parteneriat strategic cu Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) şi cu sprijinul Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).Preţul biletului de intrare este de 20 de lei. Copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele instituţionalizate beneficiază de intrare gratuită. AGERPRES/(AS - autor: Carmen Marinescu, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
13:00
Instituţiile financiare nebancare (IFN) şi băncile reprezintă 95% din finanţarea României, iar economia rămâne singurul instrument prin care putem să ne dezvoltăm şi să rămânem în ţară, a declarat, joi, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, într-o conferinţă de specialitate."IFN-urile şi băncile reprezintă 95% din finanţarea României. Noi, băncile, am învăţat mai întâi ce se întâmplă, cum ar trebui să facem şi am învăţat din propriile greşeli. Noi avem programe de colaborare, comunicăm foarte mult în ultima vreme şi cred că e important să ne arătăm respectul reciproc şi să nu trăim fiecare în bula lui. De obicei, finanţiştii oarecum sunt obişnuiţi să-şi vadă numai de fişa de post ... România este una dintre puţinele ţări din Europa care are în Constituţie că economia sa este o economie de piaţă liberă şi, totuşi, avem legi în Parlament care spun să limităm preţul industriei bancare şi a IFN-urilor. Sunt legi care spun cum să nu se mai poată recupera creditele, prin eliminarea titlurilor executorii sau cum să nu mai poţi să-ţi eliberezi portofoliul de neperformanţă în momentul în care, în Europa, se spune să eliminaţi toate barierele împotriva curăţării bilanţurilor", a afirmat Dănescu.Directorul executiv al ARB a subliniat că economia,deşi are alocat doar 1% din atenţia publică, rămâne singurul instrument prin care România se poate dezvolta, iar cetăţenii să rămână în ţară."Ce înseamnă o ţară în care să spunem că avem patru credite? Dacă ai patru credite într-o ţară, ai patru cereri cu nevoi diferite. Cineva face o nuntă, cineva îşi ia o casă, cineva îşi ia o maşină, cineva face o înmormântare... Acestea sunt cereri. În momentul în care le adresăm uitând de oamenii din aceste cereri, pregătiţi-vă pentru nişte tensiuni sociale - şi acesta este un mesaj către politic. În România, economia nu are o voce, în general. Economia are, în general, alocat 1% din atenţia publică, dar economia rămâne singurul instrument prin care putem să ne dezvoltăm şi să rămânem în ţară sau copiii noştri să rămână în ţară", a spus Florin Dănescu.Membrii industriilor de leasing şi credit de consum din cadrul ALB România - Asociaţia Societăţilor Financiare, specialişti din domeniile financiar, juridic, logistic şi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare au participat, joi, la cea de-a XIV-a ediţie a Conferinţei Anuale a ALB România. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
13:00
Noul ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, care şi-a preluat mandatul miercuri, a dat asigurări cu privire la onorarea angajamentelor asumate de România, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.Potrivit sursei citate, Ciamba a preluat coordonarea întregului proces de pregătire privind exercitarea de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.El a subliniat "importanţa preluării Preşedinţiei Consiliului UE şi a dat asigurări cu privire la onorarea angajamentelor asumate de România, care va acţiona ca partener european dedicat consolidării proiectului european", punctează MAE.George Ciamba a arătat că echipa Ministerului Afacerilor Externe pe care o conduce are resursele şi capacitatea de a asigura o preşedinţie de succes a Consiliului UE în primul semestru al anului viitor.Ministrul delegat a evidenţiat că mobilizarea tuturor eforturilor pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite se bucură de susţinerea tuturor factorilor de decizie la nivel naţional. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu; editor online: Magdalena Tănăsescu)
13:00
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută agrearea de către negociatorii Uniunii Europene şi ai Marii Britanii a formei finale a textului Acordului de retragere."Acest acord marchează un moment semnificativ în procesul de negociere şi deschide calea spre definirea unei relaţii viitoare cât mai apropiate şi întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menţinere este esenţială în contextul evoluţiilor în vecinătatea estică, unde România şi Marea Britanie împărtăşesc obiective comune", a transmis MAE într-un comunicat de presă.Ministerul "apreciază eforturile substanţiale depuse de echipa de negociere coordonată de către negociatorul-şef al Comisiei Europene, Michel Barnier, care au condus la obţinerea unui progres decisiv, în special pentru agrearea unei soluţii de backstop şi evitarea instalării unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord", mai arată sursa citată.În context, MAE "consideră că Acordul reprezintă cel mai eficient instrument pentru limitarea consecinţelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi pentru asigurarea certitudinii juridice pentru cetăţeni şi mediul de afaceri"."Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceştia vor putea continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special (settled status)", afirmă MAE.Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că, în perioada următoare, Acordul va fi aprobat de către Parlamentul European şi ratificat de către Parlamentul Marii Britanii în forma convenită în negocieri.MAE subliniază că România s-a implicat activ pe parcursul întregului proces de negocieri, inclusiv prin participarea la reuniunile Grupului de lucru Art. 50 şi la elaborarea mandatelor de negociere ale Uniunii. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin; editor online: Magdalena Tănăsescu)
12:50
Există mulţi funcţionari bancari care încă nu au auzit de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar, a afirmat, joi, Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB, la conferinţă cu tema "Soluţionarea alternativă a litigiilor în domeniul financiar-bancar - de la deziderat la realitate"."E foarte importantă educaţia financiară, dar e foarte important de menţionat faptul că educaţia financiară, aşa cum noi am mai spus-o, cei din Banca Naţională a României, trebuie să aibă loc şi la nivelul angajaţilor băncilor comerciale, la nivelul celor care intră în relaţie directă cu consumatorul, la nivelul celor care vând produsul financiar, care-l plasează efectiv. Produsul financiar nu este un produs ca oricare altul. E vorba de plasarea unui produs financiar, plasarea unei sume de bani, care trebuie să se întoarcă la bancă pentru că banca, aşa cum trebuie menţionat, nu împrumută din banii proprii, ci din banii deponenţilor. Am constatat în câteva acţiuni pe care le-am organizat împreună cu băncile că sunt încă destul de mulţi funcţionari bancari care nu au auzit de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar", a spus Alexandru Păunescu.Potrivit acestuia, este necesar ca la capitolul training intern derulat de băncile comerciale să se dea importanţă mai mare acestui aspect, pentru că nu este vorba de o reclamă pe care băncile ar trebui să o facă Centrului de Soluţionare Alternativă ca să încurajeze consumatorii să recurgă la astfel de astfel de proceduri chiar dacă nu au nicio problemă, ci de situaţia în care un consumator este nemulţumit să i se ofere această variantă ca şi alternativă la instanţă sau la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.Alexandru Păunescu a reiterat că educaţia financiară este foarte importantă, apreciind ca fiind "îmbucurător" faptul că se discută de parteneriate cu Ministerul Învăţământului pentru implementarea ideii de educaţie financiară începând de la grădiniţă, însă implicarea băncilor trebuie să se desfăşoare şi pe alte canale pentru că, până vor deveni bancabile generaţiile de copii care acum au parte de educaţie financiare, lucrurile se află în desfăşurare.Conform datelor instituţiei, de la începutul anului, peste 350 de români s-au înţeles cu băncile şi au găsit o rezolvare la nemulţumirile lor, ca urmare a negocierilor intermediate de CSALB. Majoritatea dintre ei a obţinut reducerea sau eliminarea unor comisioane, scăderea ratelor la credite sau chiar ştergerea întregului sold rămas de achitat.De asemenea, de la începutul anului şi până pe 14 noiembrie, la CSALB au fost înregistrate 1.105 cereri, din care 25 au venit în ultimele trei zile. Spre comparaţie, în tot anul trecut au fost depuse 505 cereri. Numărul de dosare constituite a depăşit cifra de 475, faţă de 214 în tot anul 2017. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
12:50
Traseele montane dinspre Buşteni spre platoul Bucegi au fost închise pe perioada iernii începând de joi, la altitudini ridicate fiind ninsoare şi viscol, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc.Potrivit acestuia, traseele se închid în fiecare toamnă în jurul datei de 1 noiembrie, dar în acest an au fost lăsate deschise pentru că a fost vreme bună."Este o regulă care se aplică în fiecare an. Traseele montane cu grad de dificultate se închid pe perioada iernii. Ele sunt deschise, pot fi accesate numai pe perioada când vremea este bună. În schimb, începând de astăzi, vremea s-a stricat, ninge, e viscol şi am zis că de acum încolo să fie închise toate traseele din Buşteni care fac legătura cu platoul Bucegi", a afirmat Haiduc.Traseele vor fi redeschise la primăvară, în funcţie de condiţiile meteorologice. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Florin Marin; editor online: Magdalena Tănăsescu)
12:50
Un al treilea oficial a demisionat joi din guvernul premierului britanic Theresa May după aprobarea acordului cu UE privind Brexit, informează dpa, AFP şi Reuters.Esther McVey, ministrul muncii şi pensiilor, şi-a anunţat demisia într-o scrisoare adresată şefei guvernului în care afirmă că acest acord "nu onorează rezultatul referendumului" (din 2016 la care o majoritate a britanicilor s-au pronunţat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană).Mai devreme joi, ministrul britanic pentru Brexit Dominic Raab şi-a dat demisia, afirmând că planul Theresei May cu privire la Brexit ameninţă integritatea Marii Britanii.Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Shailesh Vara, care la referendumul din iunie 2016 a susţinut rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, a fost primul membru al guvernului britanic care a demisionat după ce premierul May a obţinut, miercuri, sprijinul executivului de la Londra pentru acordul de retragere ce prevede termenii ieşirii ţării din UE. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
12:40
Consiliul Concurenţei propune acordarea unor garanţii de stat pentru a facilita refinanţarea creditelor populaţiei, în cazurile în care valoarea proprietăţilor a scăzut, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de profil.El a precizat că ideea este deocamdată în fază incipientă şi, în funcţie de reacţiile din piaţă, Consiliul va analiza în detaliu oportunitatea acestei măsuri.Potrivit acestuia, este de dorit ca dobânzile, care acum sunt mai mari decât în zona euro, să scadă, iar consumatorii să poată beneficia de aceste scăderi."Ţinta noastră este să încercăm, prin concurenţă, să ajungem la dobânzi comparabile cu zona euro. Am vrea să vedem o adoptare mai rapidă a directivei privind plăţile, care creşte concurenţa în zona bancară prin intrarea companiilor de tehnologie, aşa-numitele fintech-uri, să facă concurenţă băncilor pe zona de servicii de plăţi, astfel încât să fie reduse comisioanele percepute în momentul de faţă de sistemul bancar. Directiva este în întârziere şi dorim să colaborăm cu Parlamentul şi cu Guvernul pentru a o avea cât mai repede transpusă în legislaţia românească", a spus Chiriţoiu.El a susţinut că preocuparea aproape obsesivă pe care a avut-o Consiliul Concurenţei în ultimii ani este legată de refinanţări."Cum îi ajutăm pe clienţii băncilor să se poată muta de la condiţii nefavorabile la condiţii mai favorabile, în momentul în care piaţa permite dobânzi mai favorabile? Aici, un prim pas a fost făcut acum câţiva ani, când s-a reuşit eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată, care îi ţinea pe clienţi captivi. Un alt pas important a fost făcut de Banca Naţională, când a exceptat refinanţările de la plafoanele de creditare. Deci, un client, când vrea să se mute la condiţii mai favorabile, nu va fi împiedicat de analiza de capacitate financiară pe care băncile sunt obligate să le facă atunci când iau un client nou", a mai spus oficialul Concurenţei.Potrivit acestuia, scăderea valorii proprietăţilor a pus de multe ori piedică în faţa posibilităţii clienţilor de a-şi refinanţa creditul."Mai sunt două elemente care împiedică mobilitatea clienţilor: faptul că, de multe ori, după criza economică, valoarea garanţiilor pe care le depuneau clienţii a scăzut şi acest lucru împiedică uneori băncile să accepte refinanţarea şi o idee pe care am lansat-o este să venim cu un mecanism similar cu 'Prima Casă', să găsim o variantă în care scăderea valorii proprietăţii să fie compensată printr-o garanţie de stat, numai în măsura în care este necesar. O garanţie mai mică de 10-20%, legată de scăderea în timp a valorii proprietăţilor", a arătat Chiriţoiu.O altă barieră pentru refinanţări sunt costurile notariale şi de cadastru."Dacă vorbim de refinanţare, interesul nostru este să fie costuri mai reduse, pentru că proprietatea a fost deja evaluată, deci nu este acelaşi efort în momentul în care muţi ipoteca în altă parte", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
12:40
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat, joi, faptul că România este pregătită pentru preluarea şi exercitarea cu succes a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, precizând că programul de acţiuni este finalizat."Vreau să clarific un aspect foarte important având în vedere comentariile iresponsabile din spaţiul public din ultimele zile. O spun încă o dată ferm. România este pregătită pentru preluarea şi exercitarea cu succes a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Încă de la începutul mandatului, Guvernul României a iniţiat şi dezvoltat un amplu proces de pregătire a preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Programul de acţiuni este finalizat, au fost create mecanismele de lucru şi au fost stabilite modalităţile de desfăşurare a acţiunilor", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.Premierul a subliniat că aceste lucruri sunt foarte bine cunoscute atât pe plan intern, cât şi pe plan extern."Săptămâna viitoare, vom primi vizita preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, a liderilor grupurilor politice şi alţi oficiali de rang înalt de la nivel european. Vom discuta despre aspecte de interes pentru viitorul Uniunii Europene şi buna gestionare a unor dosare importante şi mă refer aici la Cadrul Financiar Multianual, Brexit, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, evoluţia politicii de securitate", a afirmat Dăncilă. AGERPRES/(A - autor: Mădălina Cerban, editor: Claudia Stănescu; editor online: Magdalena Tănăsescu)
12:30
Grupul Alro a încheiat primele trei trimestre ale anului cu un profit net de 223,535 milioane de lei, în scădere cu aproape 13% faţă de cel înregistrat în perioada similară din 2017, respectiv 256,756 milioane de lei, potrivit datelor financiare ale companiei remise joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).Profitul brut consemnat de Grup în perioada menţionată a fost de 536,280 milioane de lei, mai mare cu 5,73% faţă de cel raportat la 30 septembrie 2017.EBITDA (profitul înainte de impozitare, de alte câştiguri şi pierderi financiare, de amortizare şi depreciere) s-a situat la 401,757 milioane de lei, în scădere cu 21,358 milioane de lei, iar EBIT (profitul operaţional) a fost de 308,258 milioane de lei, în scădere comparativ cu valoarea înregistrată anul trecut, de 326,660 milioane lei.Cifra de afaceri consolidată, de 2,296 miliarde de lei în perioada ianuarie - septembrie 2018, este în creştere cu 12% comparativ cu cea înregistrată în T1-T3 2017 şi cu 10% mai mare în trimestrul al treilea din 2018 faţă de T3 2017.Conform companiei, marja profitului brut, de 25% în T3 2018, este în creştere de la 24% în T3 2017. În perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2018, aceasta a fost de 23%, faţă de 25% în aceeaşi perioadă a anului 2017.Vânzările consolidate ale Grupului în perioada de 9 luni, încheiată la 30 septembrie 2018, au fost de 2,296 miliarde lei, mai mari cu 12% comparativ cu nivelul raportat în aceeaşi perioadă a anului 2017 (respectiv 2,045 miliarde lei), datorită faptului că Alro a reuşit să reflecte în rezultatele sale tendinţa pozitivă a preţurilor aluminiului şi aluminei pe piaţa internaţională. Acelaşi trend ascendent al cifrei de afaceri s-a menţinut şi în T3 2018, când vânzările valorice au fost mai mari cu 10% (66,154 milioane lei), comparativ cu T3 2017.Din punct de vedere al structurii, vânzările segmentului de aluminiu primar către clienţii externi au reprezentat 42% din veniturile totale ale Grupului în perioada ianuarie - septembrie 2018 (T1-T3 2017: 43%), în timp ce vânzările segmentului de aluminiu procesat către clienţii externi au reprezentat 47% din veniturile totale ((52% în T1-T3 2017), ca urmare a proiectului de modernizare a secţiei de laminare benzi la rece.Grupul Alro a raportat o producţie totală de aluminiu primar de 213.704 tone în perioada T1-T3 2018, un nivel mai mare comparativ cu producţia raportată în aceeaşi perioadă a anului trecut (T1-T3 2017: 210.873 tone). În acelaşi timp, producţia de aluminiu procesat a fost uşor mai mică decât cantitatea realizată în perioada T1-T3 2017 (T1-T3 2018: 77.322 tone comparativ T1-T3 2017: 82.090 tone), grupul dirijând cantitatea de metal turnat către produse din aluminiu primar cu bune oportunităţi de valorificare în piaţă (sârmă şi bare) în perioada în care desfăşoară recondiţionarea şi modernizarea unuia dintre laminoarele din secţia FRP.Costul bunurilor vândute al grupului a fost de 552,748 milioane de lei în T3 2018 şi de 507,287 milioane lei în T3 2017. Creşterea de 9% a fost determinată în principal de creşterea preţurilor de achiziţie ale materiilor prime şi utilităţilor, în linie cu preţurile pe pieţele specifice, dar a rămas sub creşterea de 10% a vânzărilor în ultimul trimestru analizat, astfel că marja profitului brut a crescut la 25% în T3 2018 de la 24% în T3 2017, iar profitul brut realizat de Grup în T3 2018 a fost de 180 milioane de lei, cu 20,693 milioane lei mai mare decât în T3 2017.Grupul a înregistrat imobilizări corporale mai mari cu 14% la 30 septembrie 2018, comparativ cu 31 decembrie 2017, ca urmare a investiţiilor efectuate în perioada de 9 luni analizată, conform bugetului pe anul în curs, în echipamente pentru îmbunătăţirea calităţii produselor şi creşterea eficienţei.La 30 septembrie 2018 angajamentele Grupului aferente investiţiilor erau de 67,784 milioane lei (31 decembrie 2017: 126,.708 milioane lei). AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
12:30
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), secretarul de stat Vasile Cepoi, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că e necesară creşterea gradului de cultură a sănătăţii, astfel încât cei care prestează servicii medicale să se străduiască să facă bine şi atunci când altcineva nu vede acest lucru."Cultura calităţii înseamnă să te străduieşti să faci bine şi atunci când nu te vede nimeni. Înseamnă să te gândeşti la ce s-ar putea întâmpla rău în ceea ce faci şi cum ai putea să previi ca acel rău să nu se întâmple. Aceasta, din punct de vedere al celui care acordă servicii medicale, iar din punctul de vedere al celui care beneficiază de servicii medicale, să ştie că acolo unde nu există o astfel de preocupare el nu se află în siguranţă şi că informaţia privind această preocupare este dată de măsurarea calităţii, care se realizează prin acreditarea pe care Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate o face", a spus Vasile Cepoi.Acesta a participat, joi, la lansarea proiectului "QUALIMED - Reţea pentru formularea politicilor publice privind calitatea serviciilor şi siguranţa pacienţilor în sistemul sanitar", în care parteneri sunt Asociaţia CREST şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate."Aceste ONG-uri implicate în sănătate pot constitui vectorul nostru de a informa colectivitatea, societatea, pacienţii cu privire la ce înseamnă un serviciu de sănătate de calitate şi în condiţii de siguranţă", a mai spus Vasile Cepoi.QUALIMED vizează dezvoltarea unei reţele formată din ONG-uri de sănătate, parteneri sociali, instituţii din sănătate şi universităţi care să monitorizeze politicile publice din domeniul calităţii şi serviciilor de sănătate, pregătirea unui număr de 40 de reprezentanţi ai ONG-urilor şi partenerilor sociali pentru a putea evalua şi monitoriza politicile din sistemul de sănătate şi de a putea face propuneri alternative la politicile deja existente.Potrivit proiectului, "este prima dată în România când se încearcă pregătirea reprezentanţilor societăţii civile în monitorizarea politicilor de sănătate din domeniul calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacienţilor". AGERPRES / (A - autor: Marius Septimiu Avram, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
12:30
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit cărora creşterea economică a României s-a accelerat semnificativ în al treilea trimestru, cu 1,9% faţă de al doilea trimestru din 2018, arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de guvern."Datele făcute publice ieri de Institutul Naţional de Statistică arată că măsurile luate sunt cele corecte. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în al treilea trimestru, creşterea economică a României s-a accelerat semnificativ, cu 1,9% faţă de al doilea trimestru din anul 2018, ceea ce ne plasează pe primul loc în UE. Per ansamblul UE, creşterea economică trimestrială a fost doar de 0,3%, ceea ce pune şi mai mult în evidenţă evoluţia economiei româneşti. Ca urmare, creşterea economică efectivă în trimestrul III 2018 faţă de trimestrul III 2017 a fost de 4,3%. Dacă luăm în considerare datele Institutului Naţional de Statistică cu privire la creşterea exporturilor cu 9% în trimestrul III şi a producţiilor agricole record, putem trage concluzia că această creştere economică este sustenabilă şi reprezintă rezultatul măsurilor întreprinse de către Guvernul României", a declarat Viorica Dăncilă.Premierul a adăugat că un al doilea semnal pozitiv îl reprezintă "scăderea inflaţiei anuale la cel mai mic nivel din acest an, respectiv 4,25% în luna octombrie 2018, de la 5,03% în septembrie 2018"."Sunt date oficiale care arată faptul că Guvernul a avut dreptate şi care infirmă cu argumente incontestabile predilecţiile opoziţiei, aşa-zişilor analişti sau, mai grav, a unor instituţii publice", a mai declarat prim-ministrul. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin; editor online: Magdalena Tănăsescu)
12:30
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, un memorandum ca prim pas în instituirea schemei de ajutor de stat pentru programul de cercetare, dezvoltare şi inovare, pentru reactori de generaţia a IV-a ALFRED, a anunţat premierul Viorica Dăncilă."Continuăm susţinerea pentru dezvoltarea proiectelor cu valoare adăugată mare, care generează efecte economice şi sociale pe termen lung. Avem pe ordinea de zi un memorandum prin care facem primul pas în instituirea schemei de ajutor de stat pentru programul de cercetare, dezvoltare şi inovare, pentru reactori de generaţia a IV-a ALFRED. Avem în vedere acordarea unei facilităţi de finanţare în valoare de 50 de milioane de lei până în anul 2020 pentru susţinerea acestui program de cercetare aplicată. Este un proiect esenţial în cercetare-dezvoltare, având în vedere că rezultatele sale privind obţinerea energiei nucleare răspund cerinţelor de mediu şi provocărilor actuale ale competitivităţii, dar are şi un puternic efect de angrenare. O creştere economică inteligentă şi sustenabilă, o creştere economică durabilă, care să facă faţă actualelor provocări internaţionale, este strâns legată de susţinerea cercetării şi dezvoltării, susţinerea inovării, tendinţă de actualitate la nivel european", a afirmat Dăncilă.Premierul a reamintit că la începutul săptămânii a fost făcut, de asemenea, un pas important în susţinerea investiţiilor."Au fost semnate primele acorduri de finanţare acordate în acest an în cadrul schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor, cu impact major în economie. Sunt proiecte importante, care vor genera dezvoltarea unor afaceri, precum şi crearea a circa 2.000 de locuri de muncă şi, ce este de subliniat, sprijinim în acest fel şi firme cu capital românesc", a mai afirmat Dăncilă. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin; editor online: Magdalena Tănăsescu)
Acum 4 ore
12:20
Jucătoarea română Cristina Neagu a fost votată vedeta etapei a cincea a grupelor Ligii Campionilor la handbal feminin, în care CSM Bucureşti a învins-o clar pe Ferencvaros Budapesta, informează cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent pe conturile sale de Facebook şi Twitter.Neagu a marcat 10 goluri pentru CSMB, care a dispus cu 34-28 de FTC-Rail Cargo Hungaria, duminică, în deplasare, asigurându-şi prezenţa în grupele principale ale Ligii Campionilor.Cristina Neagu a câştigat duelul cu alte două jucătoare nominalizate în anchetă, Djurdjina Jaukovic (ZRK Buducnost Podgorica) şi Hanna Yttereng (Vipers Kristiansand).De remarcat că şi titlul de cel mai bun jucător al etapei a şaptea din Liga Campionilor la masculin a revenit tot unui handbalist ce evoluează la o echipă din România, tunisianul Amine Bannour (Dinamo Bucureşti).AGERPRES (autor: Mihai Ţenea, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Simona Aruştei)
12:20
Consiliera adjunctă pentru securitate naţională a SUA Mira Ricardel a fost transferată în alt post din administraţie, după ce Prima Doamnă Melania Trump a cerut concedierea ei, relatează dpa, Reuters şi AFP."Mira Ricardel va continua să-l susţină pe preşedinte după plecarea ei de la Casa Albă în vederea tranziţiei către un nou rol în cadrul administraţiei", a precizat într-un comunicat difuzat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Sarah Sanders.Conform presei, Melania Trump s-a certat cu Mira Ricardel în timpul turneului pe care l-a efectuat în octombrie în Africa. Marţi, biroul Primei Doamne a luat măsura ieşită din comun de a difuza un comunicat în sensul că Ricardel ar trebui destituită.Într-un interviu inedit acordat ABC în cursul turneului, Melania Trump mărturisea că la Casa Albă sunt persoane în care nu are încredere, ţinând să adauge că ea îi transmite "sfaturile şi opiniile sale sincere" preşedintelui, care "pe urmă face ce vrea el".Mira Ricardel, în vârstă de 58 de ani, fusese cooptată de consilierul pentru securitate naţională John Bolton în urmă cu şapte luni. Ea devine cea mai nouă "victimă" a schimbărilor inopinate de personal de la Casa Albă, după ce săptămâna trecută preşedintele Donald Trump l-a demis pe ministrul justiţiei Jeff Sessions.Potrivit media americane, Trump ar intenţiona de asemenea să o concedieze pe Kirstjen Nielsen, ministrul securităţii interne, iar secretarul general al Casei Albe, John Kelly, ar putea şi el să-şi părăsească postul în curând. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
12:20
Rezoluţia Parlamentului European referitoare la România este "expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene", a afirmat, joi, prim-ministrul Viorica Dăncilă."Avem capacitatea să dovedim partenerilor noştri europeni că România este un stat membru echilibrat şi responsabil, determinat să contribuie la construirea viitorului Uniunii Europene, indiferent de abordările pur politice dintr-un moment sau altul. Votul de marţi din Parlamentul European este un asemenea moment şi vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre. Consider rezoluţia Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene", a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.Şefa Executivului a precizat că, în condiţiile în care sunt multe puncte, votul "nu a fost despre România sau despre dreptate"."Mă refer aici la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete şi instituţiile sistemului judiciar, în condiţiile în care astfel de practici sunt de neacceptat în alt stat membru al Uniunii Europene. Este greu de înţeles punerea la zid a Jandarmeriei Române pentru modul de intervenţie identic cu cel al forţelor de ordine din celelalte state membre", a spus Dăncilă.Potrivit premierului, "cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României"."Sunt convinsă că această atitudine va fi sancţionată de către români. Am văzut că au spus că s-a votat împotriva Guvernului României. Rezoluţia nu era împotriva Guvernului României, nici împotriva unei alte instituţii, rezoluţia se referea la România. Legat de acest aspect, îi rog să dea dovadă de mai multă responsabilitate pe cei care vorbesc despre ieşirea României din Uniunea Europeană. Rămânerea în cadrul Uniunii Europene este singura noastră cale şi nu s-a pus niciodată, niciodată problema apartenenţei noastre la Uniunea Europeană. Interesele personale sau ale unor grupuri politice nu pot fi legate de statutul României de stat membru al Uniunii Europene", a mai afirmat Dăncilă. AGERPRES/(A - autor: Mădălina Cerban, editor: Florin Marin; editor online: Magdalena Tănăsescu)
12:10
Unele situaţii neplăcute între consumatori şi bănci au apărut chiar de la funcţionarul aflat în relaţie directă cu aceştia, a afirmat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o conferinţă, menţionând că a constatat lipsa unei comunicări eficiente."Am constat lipsa unei comunicări eficiente. Multe lucruri neplăcute au apărut chiar de la front office, de la funcţionarul în relaţie directă cu consumatorul, mai prost plătit, şi asta am spus-o bancherilor de zece ani în mod repetat. N-au avut grijă ca acel care este în relaţie directă cu consumatorul să fie mai bine plătit, supraîncărcat, insuficient de bine educat chiar el, deci nu e cazul să vorbeşti de lipsă de educaţie numai la consumator dacă funcţionarul de la ghişeul bancar nu este bine educat, bine informat şi cu tendinţa de a da vina rapid: 'Aşa ne-a spus Banca Naţională'. Dacă ceva nu-i convenea, 'limita asta este impusă de Banca Naţională', ca şi cum ei sunt buni şi Banca Naţională este rea. Deci, vedeţi, suficiente motive pentru care nu sunt aici să ţin partea băncilor câtuşi de puţin. Sunt pentru echilibru şi ce vă spun dumneavoastră, probabil că ştiţi, le-am spus de foarte multe ori şi băncilor", a explicat Isărescu, la conferinţa "Soluţionarea alternativă a litigiilor în domeniul financiar-bancar, de la deziderat la realitate".Guvernatorul BNR a subliniat că nu a venit la eveniment pentru a înclina balanţa în favoarea băncilor şi nu pledează pentru bănci, cum greşit se spune uneori despre BNR."Noi pledăm pentru echilibru. Instituţia pe care o conduc pledează pentru echilibru în general în economie, în sistemul bancar şi în cazul nostru la fel. Mai subliniez prin prezenţa mea aici, o spun de la început, preocuparea constantă a Băncii Naţionale pentru creşterea nivelului de educaţie financiară a consumatorilor, astfel încât aceştia să-şi cunoască bine atât drepturile, cât şi obligaţiile ce la revin în raport cu băncile, dacă au intrat în relaţii contractuale cu acestea", a afirmat el.Isărescu a menţionat că "speră câtuşi de puţin ca prin aceasta consumatorii să devină experţi în materii bancare".De asemenea, acesta a precizat că BNR urmăreşte cu mare atenţie îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care băncile le oferă consumatorilor, inclusiv modalităţile de rezolvare a neînţelegerilor. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.