Agerpres

Acum 10 minute
11:30
Clubul spaniol de fotbal FC Barcelona a anunţat că va pune la dispoziţie stadionul Camp Nou pentru efectuarea unui test clinic destinat găsirii unui tratament preventiv pe bază de hidroxiclorochină, pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, informează L'Equipe."Obiectivul îl reprezintă testarea eficienţei unui tratament preventiv pe bază de hidroxiclorochină, un medicament utilizat pentru prevenirea paludismului. Dorim să vedem dacă acest medicament împiedică persoanele care au fost în contact cu o persoană infectată să dezvolte maladia sau să o facă într-o manieră mai uşoară", a indicat clubul catalan într-un comunicat.FC Barcelona a precizat, totodată, că testul respectiv a fost validat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).Spania este una dintre ţările cele mai afectate de actuala pandemie de coronavirus, cu 152.446 de cazuri de infectare şi 15.351 de decese, potrivit datelor difuzate vineri de presa locală.AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu) Sursa foto: FC Barcelona/Facebook.com
11:30
Un bărbat din Anglia, în vârstă de 101 ani, a revenit acasă după ce a fost tratat în spital pentru infecţia cu noul coronavirus, relatează vineri Press Association.Keith Watson a fost internat luna trecută la Alexandra Hospital din oraşul Redditch pentru o operaţie şi a fost testat pozitiv pentru COVID-19.El a fost externat miercuri, iar un mesaj publicat de Worcestershire Acute Hospitals NHS Trust, pentru a sărbători vindecarea bărbatului, a fost distribuit de mii de ori pe Facebook."El este Keith, are 101 de ani. Astăzi a plecat acasă după ce a învins coronavirusul. Felicitări tuturor de la Secţia 12 de la Alexandra Hospital care au avut grijă de Keith atât de bine în ultimele două săptămâni!", se arată în mesaj.Nora lui Watson, Jo Watson, a declarat pentru BBC că nu ştia despre reacţia de pe reţelele de socializare până când un membru al familiei a dat peste mesaj."El a ajuns la spital după ce a căzut în centrul de îngrijire în care stă şi a avut nevoie de intervenţie chirurgicală, iar aceasta era o povară suficient de mare la 101 (ani), dar a trecut prin asta. Pe lângă operaţie, când am aflat că a fost testat pozitiv ne-am gândit la ce e mai rău... dar el este uimitor pentru vârsta lui", a spus nora centenarului britanic. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Anda Badea)
11:30
Capitala Indoneziei, Jakarta, a impus vineri restricţii mai stricte privind deplasările şi munca, pe fondul extinderii epidemiei noului coronavirus, informează dpa.Măsura, care va fi în vigoare două săptămâni, înseamnă că întreprinderile neesenţiale vor fi închise, iar locuitorii nu vor avea voie să iasă afară exceptând cumpărarea de alimente şi alte bunuri de bază, a declarat guvernatorul oraşului Anies Baswedan."Pentru următoarele două săptămâni, toţi rezidenţii din Jakarta sunt de aşteptat să rămână acasă, să reducă sau chiar să elimine activităţile în aer liber", a spus Baswedan, anunţând măsura joi noapte."Această măsură este menită să ne ţină pe toţi, familiile noastre, vecinii şi colegii noştri în siguranţă", a adăugat el.Cei care o încalcă riscă o amendă de până la 100 milioane de rupii (6.370 de dolari).Autorităţile din Jakarta au declarat luna trecută stare de urgenţă după ce cazurile de COVID-19 s-au înmulţit în oraşul de 10 milioane de locuitori, închizând parcurile publice şi centrele de divertisment şi impunând măsuri de distanţare socială.Joi, Indonezia a raportat 40 de decese de COVID-19, cel mai mare număr de victime într-o singură zi de la anunţul primelor cazuri la începutul lunii trecute.Noile decese au ridicat numărul lor total la 280. Mai mult de jumătate dintre morţi şi din cele 3.293 de cazuri confirmate în întreaga ţară s-au înregistrat în Jakarta.Preşedintele Joko Widodo a declarat joi că funcţionarii publici, angajaţii companiilor de stat şi membrii armatei şi ai poliţiei nu vor avea voie să călătorească în oraşele lor natale pentru a sărbători Eid al-Fitr luna viitoare. Interdicţia afectează aproximativ 7 milioane de persoane.Săptămâna trecută, Joko a decis să permită ca milioane de musulmani să călătorească pentru a sărbători Eid în oraşele lor natale, în ciuda temerilor de răspândire a coronavirusului. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Calciu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
11:30
Constantin Atanasie Bona, imunolog american de origine română, a adus însemnate contribuţii în imunologie, în abordările şi soluţionările la nivel celular şi molecular, soldate cu descoperiri valoroase: vaccinurile sintetice, răspunsul imun, complexele mecanisme imunochimice.S-a născut la 5 iunie 1934, la Lugoj, judeţul Timiş, unde şi-a efectuat şi studiile liceale. A absolvit Facultatea de Medicina din Bucureşti (1958) şi a devenit doctor în ştiinţe medicale (1968), cu o teză privind "Alterarea leucocitelor în cursul procesului de pinocitoză". A fost şeful laboratorului de imunochimie al institutului "Dr. Ion Cantacuzino" din Bucureşti (1965-1968), potrivit volumului "Membrii Academiei Române / 1866-2003" (Ed. Enciclopedică / Ed. Academiei Române, 2003).A plecat din ţară în anul 1968 şi s-a stabilit la Paris. Aici a a fost cercetător la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice şi Institutul Pasteur (1990-1997) şi a obţinut un al doilea doctorat la Universitatea din Paris (1975), potrivit https://peoplepill.com/people/constantin-bona/ şi volumului amintit.În anul 1977 s-a stabilit în SUA unde a fost cercetător-invitat la NIH, Bethesda, Maryland (1977-1979), profesor la catedra de imunologie, Facultatea de Medicină Mount Sinai din New York (din 1984). Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în peste 250 de lucrări, apărute în periodice străine, monografii şi tratate de imunologie, între care: "Biologia arsurilor" (1967), "Lymphocitic Regulation by Antibodies" (1981), "Biological Applications of Antiidiotypic Antibodies" (1988), "Immunology for Medical Students" (1990).A făcut parte din comitetul de redacţie a 16 reviste de imunologie, fiind membru în mai multe organisme ştiinţifice internaţionale: "Societatea franceză de imunologie", "Societatea Regală Microscopică din Oxford", "Societatea Regală de Medicină din Londra", "Societatea Britanică de Imunologie", "Asociaţia Americană de Imunologie". De asemenea a făcut parte din "Societatea Internaţională de Biologie Celulară" al cărei preşedinte a fost în perioada 1968-1971.Din 1992 este membru de onoare al Academiei Române. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
11:30
Spitalul modular construit de Asociaţia "Dăruieşte Viaţă" în curtea Spitalului Elias din Bucureşti, precum şi alte spitale din ţară vor fi dotate cu cinci aparate de Terapie Intensivă (ATI) pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19, după o donaţie de 80.000 de euro efectuată de Allianz-Ţiriac Asigurări."Allianz-Ţiriac Asigurări susţine eforturile de combatere a noului coronavirus, prin dotarea cu cinci aparate ATI în valoare de 80.000 de euro a spitalului modular - construit de asociaţia "Dăruieşte Viaţă" în curtea Spitalului Elias din Bucureşti pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19 - precum şi a unor spitale din ţară. Asociaţia "Dăruieşte Viaţă" a început construcţia unui spital modular în curtea Spitalului Elias din Bucureşti, unde vor fi tratate cazurile grave de îmbolnăvire cu COVID-19. Spitalul va trata pacienţii cu COVID-19 în stare critică, obiectivul fiind izolarea acestora şi prevenirea transmiterii virusului altor pacienţi aflaţi în stare gravă şi trataţi în secţiile ATI ale spitalelor existente. Două dintre cele cinci aparate ATI vor fi direcţionate către spitalul modular, iar trei vor ajunge la spitale din ţară", se menţionează într-un comunicat de presă al companiei de asigurări, transmis vineri AGERPRES.De asemenea, Allianz-Ţiriac anunţă că va sprijini strângerea de fonduri într-un cont dedicat Dăruieşte Viaţă, invitându-şi angajaţii, colaboratorii şi partenerii să doneze şi să ajute, astfel, în lupta împotriva noului coronavirus, medicii şi personalul medical.Prima donaţie în acest sens, în valoare de 5.000 de euro, a fost făcută, deja, de Allianz-Ţiriac Pensii Private, iar sumele direcţionate voluntar în acest cont vor fi utilizate pentru achiziţia de echipamente medicale de protecţie pentru personalul medical din spitale de urgenţă din ţară.Allianz-Ţiriac este parte a grupului german Allianz, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare şi asigurări şi cel mai valoros brand de asigurări din lume, potrivit celei mai recente evaluări Interbrand.Allianz-Ţiriac Pensii Private este al doilea cel mai mare administator de pensii private din România. Cele două fonduri de pensii private ale administratorului - AZT Viitorul Tău şi AZT Moderato - au împreună aproximativ 1,6 milioane de participanţi. Acţionarul Allianz-Ţiriac Pensii Private este Allianz-Ţiriac Asigurări. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
11:30
Trei tuneluri dezinfectante, achiziţionate de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, vor fi livrate şi instalate, la acest sfârşit de săptămână, în faţa unor secţii ale unităţii medicale, potrivit managerului Cătălin Rotea.Managerul SJU Slatina a precizat vineri, pentru AGERPRES, că aceste echipamente au fost achiziţionate de pe piaţa internă, fiind comandate în urmă cu o săptămână, iar livrarea ar urma să aibă loc în cursul zilei de vineri.Tunelurile dezinfectante vor fi instalate în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe, la intrarea în secţia Boli Infecţioase şi la intrarea în clădirea Medicală.Potrivit managerului SJU Slatina, la secţia Boli Infecţioase sunt trataţi pacienţi cu suspiciune de COVID-19, iar în clădirea Medicală sunt internaţi pacienţi confirmaţi cu coronavirus.Rotea a spus că prin aceste tuneluri se poate face decontaminare cu dezinfectant şi cu lămpi ultraviolete. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Matei, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)
11:30
Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu, a declarat, pentru AGERPRES, că au fost anulate cursele charter care urmau să transporte, în cursul zilei de vineri, muncitori sezonieri spre Germania.Potrivit sursei citate, prima aeronavă trebuia să decoleze la ora 13,00, spre Baden-Baden, iar cel de-al doilea zbor, care avea destinaţia Nuremberg, trebuia să decoleze la ora 13,30."Aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin de ministru prin care se suspendă zborurile charter de astăzi (vineri n.r.). A intrat în vigoare ordonanţa militară prin care se vorbeşte despre aprobarea curselor aeriene cu 48 de ore înainte de către statul român, ceea ce face ca astăzi (vineri n.r.) şi mâine (sâmbătă n.r.) să nu existe zboruri. Din acest punct de vedere, zborurile de la ora 13,00 au fost anulate. În acest moment încercăm să discutăm cu firmele de recrutare care să preia oamenii şi să îi ducă înapoi acasă, pentru că nu va fi niciun zbor astăzi (vineri n.r.)", a explicat Cătălin Bulgariu.El a spus că aceste curse trebuiau efectuate în cursul zilei de joi, acestea fiind replanificate. Alte curse care urmau a fi efectuate în cursul zilei de sâmbătă au fost anulate la rândul lor.Măsura survine după ce, în cursul zilei de joi, pe Aeroportul din Cluj s-au aflat peste 2.000 de persoane care au aşteptat, la mică distanţă unele de altele, să se îmbarce în aeronave spre Germania, unde urmau să lucreze ca sezonieri. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Oana Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)
11:30
O femeie din judeţul Arad, de 62 de ani, care a căzut într-o fosă improvizată în curtea casei sale, vineri dimineaţă, a fost salvată de pompieri în urma unui apel la 112 al membrilor familiei.Incidentul a avut loc în curtea unei case din localitatea Curtici, victima căzând într-o fostă fântână, folosită acum pe post de fosă septică, care are o adâncime de cinci metri şi un diametru de 70 de centimetri."În momentul sosirii la locul incidentului, echipajele au găsit o femeia la o adâncime de aproximativ 3,5 metri şi acoperită peste nivelul pieptului. A fost asigurată rapid, iar în trei minute decizia privind intervenţia era luată. A coborât un coleg cu o constituţie fizică ce a permis să intre în fosă. Cu ajutorul mijloacelor din dotarea autospecialei de intervenţie şi cu mult calm a reuşit să o liniştească pe femeie, să o asigure cu mijloace specifice şi să o aducă la suprafaţă", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, George Pleşca.Victima a fost predată unui echipaj SMURD de la Curtici, fiind transportată la spital. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)
11:30
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor în cazul persoanei din oraşul Băbeni, care, după ce a aflat că un vârstnic pe care l-a îngrijit în Bucureşti a fost confirmat cu COVID-19, s-a deplasat la primăria localităţii, de unde a fost îndrumată să meargă la medicul de familie."În fapt, în cursul lunii martie 2020, o persoană venită din municipiul Bucureşti, unde a îngrijit un bătrân despre care a aflat ulterior revenirii la domiciliul din Băbeni că a fost contaminat cu virusul SARS-COV2, s-a deplasat la Primăria Oraşului Băbeni, unde funcţionarii au îndrumat-o să meargă la medicul de familie, existând astfel posibilitatea răspândirii bolii cauzate de virusul SARS-COV 2", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, remis, vineri, AGERPRES.În cauză, urmărirea penală este efectuată de poliţişti din Băbeni sub supravegherea unui procuror de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea.Pe 6 aprilie, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Vâlcea, a transmis presei, printr-o informare, că persoana care a revenit din Bucureşti a fost testată pozitiv pentru COVID-19 şi este internată. În aceeaşi informare se menţiona că, la întoarcerea din Bucureşti, persoana respectivă s-a prezentat la medicul de familie unde a fost consultată, iar personalul medical a purtat, în momentul consultului, echipament de protecţie standard, este asimptomatic şi a primit recomandarea de a rămâne în izolare la domiciliu. Tot în informarea de presă se menţiona că persoana în cauză a purtat mască şi mănuşi în timpul deplasării şi nu a avut contacţi apropiaţi.Presa locală din Vâlcea a relatat, la începutul acestei săptămâni, despre faptul că o femeie din Băbeni, care a revenit din Bucureşti după ce a îngrijit un vârstnic, a aflat că bătrânul a fost diagnosticat cu COVID-19. După ce a aflat că vârstnicul pe care l-a îngrijit este confirmat cu coronavirus, femeia s-ar fi dus la Primăria Băbeni pentru a expune situaţia, iar de acolo a fost îndrumată să meargă la medicul de familie, unde s-a deplasat în aceeaşi zi. Ea s-ar fi întors din Bucureşti la Băbeni cu mai multe mijloace de transport călători. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Matei, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)
11:30
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunţat vineri că românii au la dispoziţie o nouă platformă online cu produse culturale gratuite, realizată de PES activists România."CulturaDeAcasa.ro este un proiect online care vine în ajutorul tuturor celor pasionaţi şi interesaţi de cultură, în această perioadă în care românii nu mai pot merge la teatru sau concerte şi nu-şi pot planifica vacanţe sau alte experienţe culturale. La iniţiativa europarlamentarului Victor Negrescu, PES activists România lansează această platformă care pune la dispoziţia utilizatorilor de internet informaţii despre activităţi şi evenimente culturale la care oricine poate avea acces online. Prin efortul echipei de voluntari PES activists, platforma va fi alimentată continuu cu astfel de resurse identificate în spaţiul virtual", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.CulturaDeAcasa.ro conţine informaţii actualizate despre tururi virtuale ale unor oraşe sau muzee, piese de teatru ce pot fi vizionate online, biblioteci virtuale, spectacole de operă şi alte activităţi culturale disponibile în mediul online, facilitând accesul la aceste resurse culturale şi de petrecere a timpului în contextul restricţiilor de circulaţie şi a măsurilor de distanţare socială."Practic, platforma acţionează ca un hub cultural, un spaţiu ce reuneşte informaţii despre activităţi, soluţii, evenimente şi proiecte culturale, sprijinind astfel accesul publicului de acasă în condiţii de siguranţă pentru sănătatea personală şi a celorlalţi. Spre exemplu, cei interesaţi pot efectua plimbări virtuale prin muzee româneşti sau internaţionale, pot viziona spectacole de teatru sau operă, pot accesa arhive muzicale", se menţionează în comunicat.Victor Negrescu i-a îndemnat pe toţi cei care vor să contribuie la dezvoltarea platformei să contacteze echipa de la PES activists România."Este important ca în această perioadă dificilă să continuăm să promovăm şi să susţinem cultura şi să le oferim oamenilor acces cât mai mult şi mai simplu la spectacole, muzee, expoziţii şi biblioteci online. Mulţumim tuturor instituţiilor culturale care pun la dispoziţie aceste resurse foarte preţioase şi vrem să ajutăm cât mai mulţi oameni să le descopere şi să se bucure de ele în aceste zile grele", a afirmat europarlamentarul social-democrat. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
11:30
Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat naţional în anul şcolar 2019 - 2020 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.Conform documentului, la data intrării în vigoare a ordinului se abrogă atât calendarul desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, cât şi cel privind simularea pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi probele scrise ale Bacalaureatului.La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţa că a agreat cu partenerii educaţionali - reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor, cadrelor didactice şi cei ai Consiliului Naţional al Rectorilor - măsurile care se impun în vederea reluării cursurilor şi a finalizării cu succes a anului şcolar şi universitar 2019 - 2020, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.Conform MEC, în funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naţionale şi examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Programa de examen pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea. Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulată.Situaţia şcolară a elevilor se va încheia cu minimum două note, la care se adaugă nota din teză, acolo unde este cazul.Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat până la data de 11 martie 2020.Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, grădiniţă şi cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate. AGERPRES/ (AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
11:30
Încă 9 persoane infectate cu noul coronavirus au murit în România, numărul celor decedaţi din această cauză ajungând la 257, informează vineri Grupul de Comunicare Strategică.Este vorba despre patru bărbaţi şi cinci femei cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani.* Deces 249 - bărbat, 79 ani, judeţul Arad. Internat în Spitalul Clinic Judeţean Arad în data de 8.04.2020 cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută. Recoltare pentru COVID-19 în 8.04.2020. Rezultat pozitiv pe 8.04.2020. A decedat în data de 8.04.2020. Comorbidităţi: sechele TBC, cardiopatie ischemică, bloc ramură dreaptă.* Deces 250 - femeie, 45 ani, judeţul Arad. Internată în Spitalul Clinic Judeţean Arad în data de 7.04.2020 cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie acută. Recoltare pentru COVID-19 în 7.04.2020. Rezultat pozitiv în data de 8.04.2020. Decedată în data de 7.04.2020. Comorbidităţi: obezitate grad II/III.* Deces 251 - bărbat, 66 ani, judeţul Gorj. Internat în Spitalul Judeţean Târgu Jiu - ATI în 5.04.2020. Recoltare probă COVID-19 în data de 6.04.2020. Confirmat pe 9.04.2020. Decedat în data de 7.04.2020. Comorbidităţi: insuficienţă cardiacă, cardiomiopatie dilatativă, emfizem pulmonar, bloc atrio-ventricular, pleurezie masivă, BPOC.* Deces 252 - femeie, 77 ani, Bucureşti. Internată în Spitalul Universitar în 20.03.2020 pentru dializă. Confirmată cu COVID-19 în data de 4.04.2020 şi transferată la Spitalul Colentina. Decedată în data de 9.04.2020. Comorbidităţi: insuficienţă renală cronică.* Deces 253 - femeie, 74 ani, judeţul Hunedoara. Internată în Spitalul Municipal Hunedoara - ATI în 2.04.2020. Recoltare probe pentru COVID-19 în 2.04.2020. Confirmată în data de 8.04.2020. Decedată în data de 5.04.2020. Comorbidităţi: HTA.* Deces 254 - femeie, 69 de ani, din judeţul Timiş. Internată în Spitalul Municipal Lugoj, pentru tuse şi dificultăţi în respiraţie, în data de 20.03.2020 şi transferată în 24.03.2020 la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Timişoara. Confirmată în 25.03.2020 şi decedată pe 9.04.2020. Comorbidităţi: boală cardiovasculară. Persoana se întorsese din Germania.* Deces 255 - bărbat, 49 de ani, din judeţul Mureş. Internat în Spitalul Clinic Judeţean Mureş, pentru tuse şi dificultăţi în respiraţie, slăbiciune generală, în data de 7.04.2020. Confirmat în 7.04.2020. Decedat pe 8.04.2020. Comorbidităţi: boală cardiovasculară şi HTA, diabet zaharat, obezitate, steatoză hepatică, boală renală, hiperparatiroidism.* Deces 256 - femeie, 76 de ani, din judeţul Mureş. Internată în Spitalul Clinic Judeţean Mureş, pentru febră, tuse şi dificultăţi în respiraţie, în data de 6.04.2020, transferată la secţia Chirurgie - COVID SC Mureş, în 7.04.2020. Confirmată în 7.04.2020. Decedată pe 9.04.2020. Comorbidităţi: diabet zaharat, Parkinson, fractură de col femural.* Deces 257 - bărbat, 84 de ani, din judeţul Neamţ. Internat în Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Piatra Neamţ, secţia de nefrologie. Confirmat în 2.04.2020 şi decedat pe 9.04.2020. Comorbidităţi: boală renală cronică. Persoană dializată la un centru în care au fost şi alte cazuri confirmate. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Acum 2 ore
10:30
Cluburile chineze de fotbal sunt pe punctul de a reduce salariile jucătorilor pentru a compensa costul financiar legat de pandemia de coronavirus, după modelul mai multor campionate din lume, a anunţat, joi, Federaţia de specialitate, citată de AFP.Federaţia chineză de fotbal a declarat că după discuţiile purtate joi, cluburile din primele trei divizii vor negocia condiţiile unei reduceri "rezonabile" a salariilor.În Europa, mai multe cluburi de prim rang precum FC Barcelona, Juventus sau Real Madrid au procedat la tăieri salariale.Chinese Super League (CSL), prima divizie chineză, care a oferit salarii uriaşe jucătorilor străini, a fost nevoită să urmeze exemplul european.Reducerile salariale vor fi aplicate de manieră retroactivă începând cu 1 martie şi vor dura până la începutul sezonului, deocamdată în suspans.Debutul campionatului era prevăzut iniţial pe 22 februarie, dar a fost amânat în plină expansiune a epidemiei de coronavirus, izbucnită la Wuhan."Cluburile profesioniste de fotbal şi investitorii fac faţă cu greu dificultăţilor financiare", a precizat federaţia.AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)
10:30
Comisia Naţională de Sănătate din China a asigurat vineri că în ţară mai există doar 144 de pacienţi în stare gravă diagnosticaţi cu boala COVID-19, provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, aceasta fiind cea mai scăzută cifră înregistrată din ianuarie, relatează EFE.Autorităţile sanitare au informat că, până joi la miezul nopţii (16:00 GMT), numărul cazurilor grave s-a redus cu 32 şi a scăzut la 144, dintre care 101 localizate în oraşul Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus.La Wuhan s-a înregistrat şi singurul deces de COVID-19 din ultimele 24 de ore, potrivit datelor oficiale, cu unul mai puţin decât în ziua precedentă.China a raportat vineri 42 noi cazuri de contagiere cu coronavirus faţă de 63 cu o zi înainte, dintre care 38 diagnosticate la cetăţeni proveniţi din exterior faţă de 61 în ziua precedentă, aşa-numitele cazuri "importate" împotriva cărora Beijingul îşi concentrează eforturile pentru a stăvili o reizbucnire a epidemiei.Celelalte patru cazuri sunt contagieri "locale", dintre care trei depistate în provincia Canton şi unul la Heilongjiang, în nord-estul ţării.În pofida noilor cazuri, numărul total al infectărilor "active" în China a continuat să scadă până la 1.116, în timp ce numărul pacienţilor vindecaţi este mai mare decât cel al noilor contagieri.Astfel, numărul total al cazurilor diagnosticate în China de la izbucnirea pandemiei în ianuarie este de 81.907, iar al persoanelor decedate este de 3.336, în timp ce 77.455 de persoane au învins boala. AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Dana Purgaru, editor online: Anda Badea)
10:30
Sud-coreenii au început vineri să voteze anticipat în cadrul alegerilor parlamentare programate pentru 15 aprilie, pe fondul epidemiei de COVID-19 care a făcut deja peste 10.000 de victime, pacienţii infectaţi cu coronavirus şi personalul medical care îi tratează având afectate secţii speciale, transmit Reuters şi Yonhap.Comisia Electorală Naţională (NEC) a înfiinţat opt secţii de vot pentru cei peste 3.000 de pacienţi cu COVID-19 şi pentru 900 de membri ai corpului medical din centrele de tratament din zonele greu lovite, precum capitala Seul şi oraşul Daegu.Scrutinul propriu-zis are loc la 15 aprilie, însă oficialii speră că oamenii vor profita de opţiunea votului anticipat pentru a se reduce aglomeraţia în secţii în acea zi.În total, sunt deschise 3.500 de secţii unde sud-coreenii pot vota anticipat timp de două zile, vineri şi sâmbătă, între orele locale 06:00 şi 18:00.Secţiile au fost dezinfectate joi, iar tuturor alegătorilor li s-a cerut să fie echipaţi cu mască, mănuşi şi să folosească dezinfectanţi.Fiecărui alegător i se verifică temperatura la intrare, iar cei care prezintă peste 37,5 grade Celsius sunt direcţionaţi spre cabine speciale.Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a votat vineri la o secţie amplasată în apropierea Casei Albastre, palatul prezidenţial.Guvernul dezbate încă planul de a le permite să voteze celor aproximativ 46.500 de persoane care nu au fost testate pozitiv la coronavirus, dar se află în autoizolare. 'Şi celor aflaţi în carantină autoimpusă ar trebui să li se asigure dreptul de vot. Preocuparea este cum anume să fie redus la minimum riscul de noi infectări în timpul procesului de vot', a declarat ministrul adjunct al sănătăţii, Kim Gang-lip, într-un briefing de presă.Potrivit unor experţi, guvernul se gândeşte să le permită acestora să voteze după închiderea secţiilor, care va avea loc miercuri la ora locală 18:00.Centrul sud-coreean pentru controlul şi prevenirea bolilor (KCDC) a raportat vineri 27 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, bilanţul naţional ridicându-se acum la 10.450. Numărul celor decedaţi a ajuns la 208, dintre care patru în ultimele 24 de ore. Un total de 7.117 de pacienţi s-au vindecat, iar 3.125 sunt încă sub tratament. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
10:30
Un bărbat de 47 de ani a fost reţinut pentru tentativă la omor şi va fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, după ce ar fi lovit o femeie, de mai multe ori, cu un cuţit, după care s-a tăiat şi el."În seara de 9 aprilie, prin apel 112 a fost sesizat faptul că o persoană aflată într-un autoturism oprit pe DN1 pare a fi bolnavă sau rănită. La faţa locului s-au deplasat poliţişti ai Secţiei 2, dar şi ai Brigăzii Rutiere. În autoturismul în cauză au fost găsite două persoane, bărbat şi femeie, ambele prezentând leziuni produse cu un obiect tăietor", informează un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis, vineri, AGERPRES.Din primele date s-a conturat ipoteza că bărbatul şi femeia au avut un conflict, care a degenerat.La faţa locului, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri, în vederea stabilirii situaţiei.Persoanele au fost transportate la spital. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
10:30
Aproape 500 de alegători români din afara ţării s-au înregistrat, de la 1 aprilie şi până în prezent, pentru alegerile parlamentare din acest an, pe portalul www.votstrainatate.ro.Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, dintre aceştia 146 au optat pentru votul la secţia de votare, iar 352 - pentru votul prin corespondenţă.Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze. Astfel, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în cea din străinătate.Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa lui de corespondenţă. Optând pentru această modalitate de vot, persoana care se înscrie pentru a-şi exercita dreptul de a alege prin corespondenţă va fi radiată pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.Potrivit legii, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi se termină la data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, precizează AEP.Toate informaţiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opţiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următoarele linkuri: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta. Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de email contact@votstrainatate.ro, informează AEP. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)
10:30
Oamenii de ştiinţă au reconstruit căile evolutive timpurii ale COVID-19 pe măsură ce infecţia s-a răspândit din oraşul chinez Wuhan în Europa şi America de Nord. Cercetătorii au mapat unele dintre cazurile iniţiale de răspândire a coronavirusului la oameni şi au descoperit că există variante ale virusului în toată lumea, relatează vineri Press Association.Analizând primele 160 de genomuri complete ale virusului secvenţiate ulterior de la pacienţi umani, oamenii de ştiinţă au descoperit că varianta cea mai apropiată de cea descoperită la lilieci a fost identificată în special la pacienţi din SUA şi Australia, nu în Wuhan.Sursa foto: NIAID-RML/REUTERS Potrivit doctorului Peter Forster de la Universitatea din Cambridge, genetician şi autor principal al studiului, "există prea multe mutaţii rapide pentru a putea urmări în mod ordonat un arbore genealogic al COVID-19. Am folosit un algoritm pentru a vizualiza în mod simultan toţi arborii plauzibili. Aceste tehnici sunt cunoscute îndeosebi pentru maparea mişcărilor populaţiilor umane străvechi prin ADN". "Este poate prima dată când aceasta au fost folosite pentru a urmări rutele de infectare ale unui coronavirus ca în cazul COVID-19", a asigurat el.Echipa a utilizat date din eşantioane prelevate din întreaga lume în perioada 24 decembrie 2019 şi 4 martie 2020. Cercetătorii au identificat trei variante de COVID-19, distincte, dar strâns apropiate, pe care le-au numit A, B şi C. Ei au descoperit că tipul de coronavirus cel mai apropiat de cel descoperit la lilieci - tipul A, genomul original al virusului uman - era prezent la Wuhan, însă nu era varianta virusului predominantă în acest oraş.Versiuni ale tipului A care au suferit mutaţii au fost observate la americani despre care s-a raportat că au trăit în Wuhan şi un număr mare de cazuri de virus de tip A a fost identificat la pacienţi din SUA şi Australia.Principalul tip de virus din Wuhan era B, predominant şi la pacienţii din estul Asiei. Însă, acesta nu a călătorit mult dincolo de regiune, fără mutaţii ulterioare.Sursa foto: NIAID-RML/REUTERSCercetătorii susţin că varianta C este principalul tip întâlnit în Europa, identificat la primii pacienţi din Franţa, Italia, Suedia şi Marea Britanie. Acesta este absent din eşantionul studiat în China continentală, dar a fost observat în Singapore, Hong Kong şi Coreea de Sud.Analiza sugerează, de asemenea, că una dintre primele introduceri ale virusului în Italia a venit prin prima infecţie documentată din Germania, la 27 ianuarie, şi că o altă rută de infectare timpurie din Italia a fost asociată cu "un grup din Singapore".Oamenii de ştiinţă susţin că metodele lor ar putea fi aplicate la cea mai recentă secvenţiere a genomului coronavirusului pentru a ajuta la prezicerea viitoarelor puncte fierbinţi la nivel mondial de transmitere şi creştere a numărului de infecţii.Varianta A, cea mai apropiată de virusul găsit atât la lilieci cât şi la pangolini, este descrisă de cercetători drept rădăcina epidemiei. Tipul B este derivat din varianta A, cele două fiind separate de două mutaţii. Varianta C este o "fiică" a tipului B, sugerează studiul.Metodele filogenetice utilizate de cercetători - care analizează relaţiile evolutive între entităţi biologice - au permis vizualizarea a sute de arbori evolutivi, simultan, într-un singur grafic simplu. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Anda Badea)
10:30
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susţine că există stocuri suficiente de alimente, inclusiv din cele specifice Sărbătorilor Pascale, dar pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor a solicitat suspendarea exporturilor de cereale şi a câtorva produse agroalimentare de bază pe perioada stării de urgenţă, decizie inclusă în Ordonanţa Militară nr. 8.El a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, că tot prin această ordonanţă militară pieţele agroalimentare vor rămâne deschise, iar accesul va fi permis numai producătorilor agricoli cu certificat de producător.Oros a subliniat că va solicita la rectificare nu neapărat bani în plus, ci posibilitatea de a transfera anumite sume din buget pentru a plăti mai devreme subvenţia la motorină şi pentru susţinerea costurilor cu apa necesară irigaţiilor.Ministrul Agriculturii a susţinut că tot ceea ce se întâmplă în sector în această perioadă va fi atent monitorizat, pentru a putea compensa la sfârşitul crizei pierderile înregistrate de cei care au lucrat corect.Şeful MADR a mai vorbit în interviu despre modul de sacrificare şi de comercializare a mieilor în această perioadă, despre problemele întâmpinate din cauza secetei, dar şi despre solicitările transmise Comisiei Europene privind plata avansului pe suprafaţă începând cu luna septembrie şi creşterea cuantumului la 85%.AGERPRES: Aş vrea să începem cu suspendarea exportului de cereale şi a unor produse agroalimentare de bază. De ce aţi luat această decizie?Adrian Oros: Noi am monitorizat stocurile, dar am monitorizat şi exporturile şi am fost îngrijoraţi că în luna martie au crescut foarte mult exporturile comparativ cu luna martie a anului trecut. Văzând şi evoluţia stocurilor am luat această decizie, care desigur este o decizie radicală şi bineînţeles care va fi contestată în următoarele zile. Vrem să rămână în ţară toate aceste produse, în toată această perioadă de urgenţă, pentru asigurarea securităţii alimentare a românilor, de aceea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a inclus în Ordonanţa Militară nr.8 suspendarea exporturilor pentru unele produse agroalimentare de bază, în perioada stării de urgenţă. Dacă vedem că în următoarea perioadă situaţia se îmbunătăţeşte, pe unele dintre aceste produse o să le scoatem în următoarea ordonanţă, dar în acest moment aceasta este decizia. Lista se poate modifica, putem tăia sau include alte produse, dar cu siguranţă cerealele rămân pe listă până la noua recoltă. Noi putem da ordonanţe militare în fiecare săptămână, în funcţie de evoluţia lucrurilor.AGERPRES: Spuneaţi că aţi fost îngrijorat că au crescut foarte mult exporturile în luna martie. Despre ce cantităţi este vorba?Adrian Oros: Ştiu că în luna martie s-au exportat aproape 800.000 de tone de cereale, cu 300.000 de tone mai mult faţă de martie anul trecut, iar în România se consumă, în medie, 170.000 de tone de cereale pe lună. Am făcut un calcul, cum stăm cu aceste stocuri la Rezervele Statului, cum stăm cu aceste stocuri la operatori şi am oprit exporturile ca să ne asigurăm până la noua recoltă, care va fi foarte slabă.AGERPRES: Ce sistem de raportare a stocurilor aveţi?Adrian Oros: Acest sistem de raportare a stocurilor l-am făcut încă din prima zi a stării de urgenţă prin serviciile noastre de la politici agricole, dar şi prin Direcţiile Agricole judeţene, ele având evidenţa tuturor agenţilor economici din fiecare judeţ, dar şi prin asociaţii. Am făcut acest lucru şi i-am rugat, pentru că nu există o obligaţie - poate doar morală din partea lor - să ne furnizeze stocurile, să ştim cum stăm la nivel naţional şi aici ne interesează cel mai mult alimentele de bază. Acestea sunt foarte importante, ca să ştim sigur că pe toată perioada crizei vor fi alimente suficiente, iar în cazul cerealelor să avem suficiente până la noua recoltă.Ştiu că tentaţia multor agenţi economici, mai ales a celor mari, care au cantităţi mari, este de a specula această perioadă şi de a obţine profit. Asta este evident. De aceea am făcut apel la ei să fie solidari în această perioadă de două, trei luni de zile, să fie mai echilibraţi şi mai responsabili, pentru că vor avea nevoie de consumatori şi de parteneri de afaceri după ce trece perioada de criză. Să nu încerce să fure startul, pentru că, pe termen mediu şi lung, am putea pierde cu toţii, dacă unii pe termen scurt cred că ar putea să câştige ceva. Şi cu siguranţă vor fi şi asemenea iniţiative mai puţin sănătoase, dar prin instrumentele pe care le avem, le monitorizăm, iar instituţiile care au alte tipuri de instrumente, cei de la Consiliul Concurenţei şi cei de la ANPC, să ia măsuri. Noi deocamdată monitorizăm şi stocuri şi preţuri.AGERPRES: Credeţi că vor fi afectate preţurile acestor produse după această interdicţie de export? Vom asista iar la cumpărături de panică?Adrian Oros: Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Aţi văzut că acum au scăzut peste tot vânzările, dar înainte cu două zile şi în primele zile după declararea stării de urgenţă, toată lumea şi-a umplut cămările, inclusiv agenţii economici, de aceea nu se mai mişcă nimic pe piaţă. Lumea consumă încă din ceea a cumpărat în urmă cu două-trei săptămâni. Atunci am avut agenţi economici care au declarat că aveau vânzări de cinci ori mai mari ca la Paşte şi pe urmă s-au plâns că le-au scăzut vânzările. În aceste condiţii, nu te poţi aştepta ca în următoarele săptămâni să vinzi la fel. Cred că măsura aceasta trebuia luată acum, pentru că nu am vrut să riscăm, chiar dacă mă aştept să fiu atacat.AGERPRES: Efectiv, pentru ce perioadă ar ajunge stocurile la alimentele de bază? Puteţi avansa un termen?Adrian Oros: Am spus că avem stocuri suficiente de cereale până la noua recoltă, pe care noi am estimat-o la sfârşit de iulie, pentru că atunci se termină recoltatul la cereale păioase, chiar dacă anul acesta cu siguranţă va fi o producţie mai mică, pentru că este o secetă foarte accentuată.AGERPRES: În acest context, cum arată culturile agricole?Adrian Oros: Din păcate, problemele legate de secetă sunt foarte mari, chiar dacă la început în toamnă şi acum în primăvară devreme părea că lucrurile merg bine. Chiar cu lipsa precipitaţiilor a fost o răsărire destul de bună, culturile au avut densităţi optime. Avem însă semnalizări din partea fermierilor, dar şi din partea Direcţiilor Agricole Judeţene (DAJ), că sunt suprafeţe mari calamitate şi de aceea am transmis prefecturilor cât şi DAJ-urilor să constituie de îndată acele comisii de constatare a pagubelor în aşa fel încât să monitorizăm şi suprafeţele şi procentul de pagubă, iar oamenii să beneficieze de aceste adeverinţe. Pe de o parte să le folosească la Finanţe pentru deducere, iar pe de altă parte să fie folosite şi la APIA ca să plătească subvenţia, chiar dacă şi-a schimbat cultura, iar spre sfârşitul crizei să încercăm să-i compensăm cumva pe oamenii aceştia, mai ales acolo unde nu sunt posibilităţi de irigare. Acolo unde sunt posibilităţi de irigare şi nu au făcut contracte, deşi noi am cerut în mod constant lucrul acesta, va fi altfel.Doar un milion de hectare sunt irigabile şi avem semnate contracte pentru 830.000 de hectare, însă suprafeţele recoltate sunt mult mai mari. Deci nu în toate zonele irigabile fermierii au dorit să facă contracte. Noi i-am tot îndemnat şi sperăm ca pe tot ce este irigabil să avem contracte semnate. Mai ales că aici vrem să obţinem facilităţi în plus. În prezent, echipele care au fost trimise deja de la prefecturi şi DAJ-uri să constate pagubele au şi venit cu procese verbale şi cu poze, cu culturi compromise. Sigur noi le monitorizăm pe toate, le pregătim, şi o să dăm Ordonanţă de Urgenţă ca să-i despăgubim pe oamenii aceştia.De asemenea, noi monitorizăm tot ceea ce se întâmplă în această perioadă de criză în sectorul nostru de activitate şi vom încerca să obţinem nişte ajutoare de stat pentru a compensa pierderile înregistrate în agricultură şi industrie alimentară de la începutul crizei. Au apărut probleme în unele sectoare, sunt producţii şi stocuri mari, dar lucrurile se schimbă de la o lună alta şi nu-i lăsăm pe şmecheri să profite. Vrem să intervenim cât mai corect şi să nu bulversăm piaţa şi aşa bulversată de criză. Nu va fi un an uşor, pentru că se suprapun şi pesta, şi seceta, şi criza coronavirusului.AGERPRES: Concret, la ce fel de intervenţii vă gândiţi ?Adrian Oros: Este foarte important ca la sfârşitul crizei să alocăm exact acelora care au lucrat corect în această perioadă, au rezistat pe piaţă şi care au avut pierderi de venit. Cu siguranţă că în toate domeniile se va întâmpla acest lucru şi fiecare ministru va cere bani pentru domeniul pe care îl gestionează. Şi eu voi face acest lucru şi voi cere bani din bugetul naţional. Vom încerca să luăm bani şi din fondurile europene, dar cu siguranţă gândim scheme de sprijin pentru a compensa pierderile economice pe perioada crizei. Monitorizăm atent tocmai pentru a interveni şi pentru putea injecta acolo unde este nevoie şi unde este corect să dăm, unde au fost pierderi demonstrabile, pe bilanţuri contabile. Vom putea compensa doar unde este economie albă, nu unde este economie gri sau neagră.I-am rugat pe fermieri să rămână, să nu închidă, să iasă în câmp, să iasă în fermă, pentru că, chiar dacă acum sunt supraproducţii, în cazul în care criza se prelungeşte s-ar putea ca aceste producţii care pot fi stocate să fie foarte folositoare în lunile care urmează. Nu putem ştii cum funcţionează aceste relaţii de import-export şi noi trebuie să ne asigurăm că vom avea alimente suficiente pentru cetăţenii noştri, atât la agenţii economici cât şi la cei mici.AGERPRES: Din păcate suntem deficitari în privinţa depozitelor, a spaţiilor de stocare.Adrian Oros: Într-adevăr, suntem deficitari la depozitarea fructelor şi a legumelor şi chiar asta urma să prindem în noul Program Naţional Strategic, aceste facilităţi de procesare şi de depozitare. Din fericire, la producţie stăm bine, în aproape toate sectoarele de activitate, oamenii au învăţat să producă, dar problema care a fost dintotdeauna a fost cea a vânzării unor produse şi mai ales pentru cei care nu erau asociaţi în cooperative. Fenomenul este mult mai acut acum, pentru că a scăzut consumul. În afară de faptul că s-a închis sistemul HORECA şi mulţi producători mici erau nişaţi efectiv pe această relaţie, a intervenit şi restricţionarea persoanelor pe de o parte, dar şi comportamentul persoanelor s-a schimbat. Oricum, cred că şi după trecerea crizei, comportamentul de schimbare va fi diferit chiar şi în această zonă.AGERPRES: Am intrat în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Există produse suficiente de sezon?Adrian Oros: Avem stocuri foarte mari la carnea de pui, la ouă, la lapte şi produse din lapte şi la carnea de vită. Asta ştim din ceea ce ne furnizează cei din domeniu. Avem o platformă de comunicare, un grup de WhasApp cu toţi, sunt zeci de reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor din domeniu, unde fiecare îşi spune păsul şi unde încercăm să rezolvăm problemele punctual, dar şi să colectăm date pentru viitoarele măsuri pe care va trebui să le adoptăm dacă se adânceşte criza. Avem o imagine destul de clară a ceea ce se întâmplă şi problema cea mai mare acum, atât a procesatorului cât şi a producătorului, sunt stocurile foarte mari. Nu se mai vinde ca înainte şi mai ales în zonele consacrate legumicole unde sunt sute de tone sau mii de tone de legume pe care nu reuşesc să le vândă şi de aceea am şi lansat acea platformă online https://rndr.ro/legume/.AGERPRES: Cum funcţionează platforma online pe care aţi lansat-o pentru legumicultori? Ce cantităţi au reuşit micii producători să vândă în această perioadă în marile reţele comerciale?Adrian Oros: Nu ştiu câtă marfă a mers în supermarketuri, dar eu zic că este o platformă foarte bună, deşi unii au criticat-o, iar alţii chiar au încercat să o pirateze. Noi am vrut ca să fie doar producători locali cu carnet de producători, nu acei speculanţi. Avem 366 de postări de la producători (până miercuri, 8 aprilie n.r.), s-a lărgit mult sfera. În afară de legumele acestea verzi şi zarzavaturi, ne-au cerut unii să deschidem şi la miere şi alte produse. Unii care au postat sunt mulţumiţi că au reuşit să vândă marfa şi unii sunt nemulţumiţi că nu au reuşit să vândă în mod convenabil pentru ei. Noi am vrut să avem o evidenţă a tuturor.Ne-am gândit la zona legumicolă pentru că foarte mulţi vindeau în pieţe, pentru că nu aveau contracte cu marile lanţuri, iar în pieţele din unele oraşe nu au avut acces pentru că unii primari au înţeles să închidă pieţele. Acesta este un spaţiu semideschis şi, păstrând aceleaşi proceduri, se putea asigura un comerţ mult mai sigur decât în magazinele mici de 10 metri pătraţi. Era singura modalitate în care cei mici, care au producţii foarte mari, puteau să îşi vândă marfa. Ordonanţa militară are explicit un articol care spune că toate pieţele agroalimentare trebuie să fie deschise, asigurându-se însă toate condiţiile de siguranţă. Pentru că unele administraţii locale nu au înţeles acest lucru, această platformă a venit ca o chestie complementară, iar supermarketurile nu mai au motive să spună că nu găsesc marfă românească.Ştiu de la întâlnirea cu ei că au probleme de aprovizionare pe unele sortimente din cauza transportului, care a crescut foarte mult, între 30-35%, chiar dacă s-au creat acele culoare verzi pentru transportul de marfă, iar creşterea costurilor cu transportul se răsfrânge şi asupra produselor respective şi de aceea am oferit această alternativă, mai ales pentru aceste zarzavaturi şi legume care sunt din abundenţă. Mergeţi şi luaţi-le de acolo şi puneţi-le pe rafturile magazinelor. Sigur că ei ne spun că nu sunt sortate, că nu sunt calibrate după cerinţele pe care le au aceste magazine, dar nu suntem într-o situaţie normală şi toţi trebuie să găsim soluţii să facem eforturi să împingem lucrurile să trecem prin această criză.AGERPRES: Aţi spus că producătorii v-au solicitat să deschideţi platforma şi pentru alte produse alimentare, cum ar fi?Adrian Oros: Practic, pentru orice tipuri de produse pe care producătorii vor să le pună pe această platformă. Important este să fie trecute datele de contact, cantităţile, iar cei interesaţi, comercianţii, se vor putea duce să cumpere de acolo. Este una dintre variantele prin care micii producători pot să îşi vândă produsele.AGERPRES: În ce condiţii vor putea fi achiziţionaţi miei în această perioadă? Ciobanii vor o derogare de o săptămână ca să poată sacrifica mieii în ferme.Adrian Oros: În fiecare an, în afara celor 52 de abatoare autorizate pentru ovine care pot sacrifica şi carnea poate să plece oriunde în UE, mai sunt 48 de abatoare de capacitate mică unde se pot sacrifica ovine doar pentru piaţa internă. În opt judeţe unde autorităţile locale au fost interesate, în fiecare an s-au amenajat 29 de centre de sacrificare temporară, unde, în prezenţa medicului veterinar, oamenii îşi aduc animalele, beneficiarul vine şi îşi alege animalul, este sacrificat pe loc, şi pleacă cu carcasa, cu examen ante şi post-mortem.În plus, anul acesta, pentru că unii primari au înţeles că trebuie să închidă pieţele, am permis la nivelul fiecărei ferme, anunţând din timp Direcţiile Sanitar-Veterinare (DSV), să se amenajeze un asemenea punct de tăiere. Va fi un medic veterinar acolo care va face examenul ante şi post-mortem, iar consumatorul final se va duce la fermă, iar în prezenţa lui se va sacrifica şi va pleca cu mielul acasă. Nu vor putea samsarii să taie în aceste condiţii şi pe urmă să-i comercializeze. Sigur că noi trebuie să fim alături de producători, dar trebuie să fim responsabili şi faţă de cumpărători. Ordinul privind aceste centre de sacrificare temporară pleacă în fiecare an, iar anul acesta se vine în plus faţă de aceste centre de sacrificare temporară şi amenajarea la fermele unde oierii au solicitat.Cu siguranţă şi acolo unde pieţele sunt deschise şi unde sunt locuri amenajate se vor putea vinde miei şi anul acesta. Majoritatea celor 29 de centre de sacrificare temporară amenajate la cererea UAT-urilor sunt în pieţe. Au sursă de apă, au spaţii special create şi respectă condiţiile minime. Dar, repet, sunt doar pentru consumatorul final. Ce se găseşte în magazin este tăiat într-un abator autorizat.AGERPRES: Vă gândiţi să relansaţi Casa de Comerţ Unirea pentru preluarea produselor provenite de la producătorii români? Am văzut că MADR a numit noi membri în Consiliul de Administraţie (CA).Adrian Oros: Casa Unirea este o societate comercială unde Ministerul Agriculturii are sută la sută din acţiuni. Această AGA (Adunare Generală a Acţionarilor n.r) era formată din secretarii de stat de la acea vreme, care şi-au dat demisia, am numit provizoriu alţi funcţionari din minister, dar în continuare CA cu AGA şi Executivul nu reuşeau să colaboreze. Cei din CA au spus că acolo s-au întâmplat nişte lucruri cu iz penal şi fără avizul CA, respectiv cei din Executiv au închiriat spaţii la care se plătea chirie, deşi doar unul funcţiona. S-a cumpărat acel depozit cu o promisiune de un milion de lei şi ministerul risca să piardă banii aceia, şi atunci, dacă înainte au fost doi secretari de stat în AGA, am numit şi eu doi colegi secretari de stat în AGA. Ei vor fi acolo neretribuiţi. Practic, i-am obligat pentru că doar AGA este singura care poate să ceară nişte documente şi rapoarte de la Executiv, să înceapă să colaboreze cu CA şi să vedem ce-i de făcut: ce s-a întâmplat în anul acesta, care au fost pierderile, în ce direcţie se poate merge.Deocamdată nu putem să-i dăm drumul pentru că din start acest proiect a fost deturnat. Ei trebuiau să facă 40 de pieţe volante, o Bursă de Peşte şi două centre de achiziţie şi spălare de lână. Au făcut nişte magazine unde cumpărau marfă de la anumite persoane, în timp ce altele nu aveau acces acolo. Eu cred că e mult mai corect din punct de vedere al ministerului să nu intervină, decât aşa cum este această platformă, să medieze relaţiile acestea între producători şi vânzători, şi să nu intrăm în partea financiară.AGERPRES: Aş vrea să vă întreb de forţa de muncă din agricultură. Care este opinia dumneavoastră faţă de cererea venită din ţările UE care caută lucrători din România pentru agricultura din ţara lor, în condiţiile în care şi România se confruntă cu un deficit de forţă de muncă în sector?Adrian Oros: Aşa declarativ pot să spun că anul acesta am avea nevoie să rămână în ţară cei care au lucrat în agricultură în afară şi sunt deja calificaţi. Înainte de începerea crizei cea mai mare problemă a economiei româneşti, nu numai în agricultură, era deficitul de forţă de muncă responsabilă şi calificată. Sigur că aş dori şi bănuiesc că şi cei care lucrează în agricultură şi industrie alimentară ar dori să aibă o parte din aceşti oameni, dar, pe de o parte, este vorba de posibilităţile contractuale pe care cei care activează în domeniu le pot oferi fermierilor ca să rămână şi sper să le poată oferi ceva.Pe de altă parte, este important şi ceea ce doresc aceşti oameni, pentru că ei poate şi-au făcut un rost acolo şi au venit doar în perioada asta şi vor să se întoarcă acolo, pentru că au nişte contracte anuale, istorice, şi consideră că e mai bine pentru ei şi pentru familia lor să meargă acolo. Nu o să-i putem opri, dar ca şi autorităţi trebuie doar să ne asigurăm că acolo fermierii au toate condiţiile de protecţie împotriva virusului. Eu am avut discuţii cu domnul Hurezeanu (Emil Hurezeanu n.r) şi cu domnul Bologan (George Gabriel Bologan n.r), ambasadorii României în Germania şi Italia, iar ei au avut întâlniri oficiale cu miniştrii Agriculturii din aceste ţări pe acest subiect. Ambasadorii noştri au cerut nişte condiţii de protecţie, în aşa fel încât oamenii noştri care merg acolo să beneficieze de aceste condiţii. Dacă acestea vor fi îndeplinite cu siguranţă o să li se permită să ajungă acolo.AGERPRES: Ştiţi la cât se ridică numărul lucrătorilor din agricultură care ar fi putea să plece să lucreze în Germania şi Italia?Adrian Oros: Nu ştiu exact cifrele, dar cu siguranţă cei de la Ministerul Muncii le centralizează şi cei de la Ministerul Afacerilor Externe.AGERPRES: Veţi solicita fonduri suplimentare pentru bugetul Ministerului Agriculturii, având în vedere importanţa acestui domeniu, mai ales în această perioadă?Adrian Oros: Noi am făcut nişte propuneri, nu atât să primim bani în plus, cât să ne mişcăm de la un capitol la altul, pentru că dorim să dăm puţin mai devreme şi bani în plus pentru motorină, dar şi pentru acoperirea unor costuri cu energia necesară furnizării apei pentru irigaţii. Vrem să asigurăm bani şi pentru subvenţii, bani pe care, sigur, după câteva luni o să-i recuperăm de la Comisia Europeană, dar trebuie să existe în conturile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ca să plătim subvenţiile la timp, mai ales că noi am cerut Comisiei Europene să plătim anul acesta mai devreme subvenţia pe suprafaţă. Şi Comisia cu siguranţă o să aprobe, pentru că toate ţările, cel puţin cele din jurul nostru, au cerut acelaşi lucru.AGERPRES: Aţi solicitat sprijin din partea Comisiei Europene pentru reducerea efectelor provocate de criza coronavirusului în agricultura din România?Adrian Oros: Am adresat o scrisoare către comisarul european european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, înainte de avea acea videoconferinţă de acum trei săptămâni cu miniştrii Agriculturii din statele membre, dar m-am consultat şi cu colegii din zona noastră. Noi am fixat câteva obiective comune şi am fost plăcut surprinşi că şi alte ţări, nu numai cele din sud-estul Europei, doreau aceleaşi lucruri.În primul rând, ne dorim o mai mare flexibilitate între măsuri. Cu alte cuvinte, anul acesta, dacă ne rămân bani neaccesaţi într-o măsură să îi mutăm imediat acolo unde este nevoie, fără să mai aşteptam foarte multe aprobări. Notificăm Comisia, spunem de ce şi mutăm imediat sumele. Este o situaţie specială. Apoi, am fost a doua ţară care a cerut prelungirea datei de depunere a cererilor la APIA, de la 15 mai, la 15 iunie, şi am obţinut imediat acordul. Am cerut Comisiei să acordăm din septembrie aceste plăţi pe suprafaţă, să nu mai aşteptăm până la jumătatea lunii octombrie, dar şi să mărim avansul de la 75% la 85%. Cred că se va aproba şi acest lucru, pentru că au cerut mai multe ţări.Totodată, am solicitat să simplificăm foarte mult accesarea şi monitorizarea proiectelor AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale n.r). Am cerut Agenţiei să facă proceduri simplificate şi le-am publicat de-a lungul acestei perioade. Astfel, am prelungit etapele de implementare, am reeşalonat plăţile, le-am majorat la 5 tranşe de plată, am prelungit durata de execuţie a contactului, fără penalităţi, dar am eliminat şi toate vizitele pe teren înainte de a da drumul la plată, urmând să se verifice doar documentele, iar controlul să fie făcut ulterior. Bineînţeles, ne bazăm şi pe buna credinţă şi responsabilitatea beneficiarilor. Ideea este să fie o cât mai mare absorbţie, iar lucrurile să meargă. De asemenea, controalele să se facă cât mai mult prin teledetecţie şi mai puţin pe teren.Ca ministru al Agriculturii, am mai cerut şi alte lucruri, dar acestea sunt mai mult în responsabilitatea veterinarilor europeni şi Direcţiei Generale de siguranţă alimentară din cadrul UE. Avem situaţia aceasta cu pesta porcină africană şi sunt ferme mari, puţine, din cele care au mai rămas, dar sunt în zonele de restricţie sau de supraveghere. Ele nu au pestă porcină africană, dar nu aveau voie să sacrifice şi nici să prelucreze carnea, decât procesată termic. Am cerut ca în această perioadă, bineînţeles intensificând controalele şi făcând cât mai multe probe la animalele care vor fi sacrificate în fermă, să îşi poată valorifica carnea normal, fără procesare termică, mai ales că este un deficit mare de carne de porc pe piaţa internă. Reducem astfel foarte mult pierderile, deşi aceste ferme oricum pierd, dar dacă le mai şi blocăm... Ar fi un lucru mult mai simplu şi am acoperi şi consumul intern de carne de porc, care acum este undeva la 25-27%. Eu am cerut acest lucru, am şi argumentat, dar aşteptăm să vedem dacă aprobă Comisia.AGERPRES: În final, aş vrea să vă întreb ce soluţii vedeţi dumneavoastră în privinţa aplicării unor măsuri de reducere a salariilor şi pentru personalul bugetar în această perioadă de criză?Adrian Oros: Eu cred că reprezentanţii sindicatelor ar trebui să vină cu această propunere, aşa ar fi normal. Este foarte greu să luăm o măsură generalizată în sector. Cred că aşa ar fi corect, ca această iniţiativă să vină din partea federaţiilor sindicale, care să spună: am vorbit cu membrii noştri şi vrem şi noi să participăm la acest efort şi să luăm şi noi 75% din salariu timp de 2 luni. Este foarte dificil ca eu ca ministru să iau o asemenea măsură. Cred că trebuie să vină din partea sindicatelor ca un gest de solidaritate. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
09:40
Instanţele conducătoare ale Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF) au anunţat joi că au căzut de acord în privinţa reducerii salariilor lor, în scopul de ajuta acest domeniu şi salariaţii săi în timpul pandemiei de coronavirus, informează AFP.Preşedintele ITF, David Haggerty, a acceptat astfel o scădere de 30% a veniturilor sale, în timp ce mai mulţi alţi responsabili ai organizaţiei vor avea veniturile reduse cu 20%, conform ITF.Federaţia a precizat, totodată, că în cadrul noului său plan de protejare a angajaţilor, "aproximativ jumătate din personalul ITF a fost plasat în concediu"."Situaţia cu care suntem confruntaţi reprezintă o provocare fundamentală pentru organizaţia noastră şi pentru sportul nostru", a subliniat Haggerty.Turneele WTA şi ATP sunt oprite de la jumătatea lunii martie şi se vor putea relua, în cel mai bun caz, pe 13 iulie, după anularea, pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial, a turneului de Mare Şlem de la Wimbledon.Totodată, ITF a amânat sau anulat sute de turnee proprii. Faza finală a Fed Cup, prevăzută iniţial săptămâna viitoare la Budapesta, a fost de asemenea amânată.Luna trecută, mai mulţi jucători de nivel modest şi-au exprimat îngrijorarea după oprirea turneelor din cauza pandemiei, iar georgiana Sofia Şapatava, numărul 375 WTA, a solicitat ca ITF să ajute jucătorii şi jucătoarele care se află mai jos de locul 250 în ierarhia mondială.Federaţia Internaţională de Tenis nu a anunţat joi un plan specific de susţinere financiară pentru jucători, dar a precizat că va analiza "modalităţile în care va putea ajuta naţiunile şi jucătorii în aceste vremuri dificile".AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)
09:40
Au frânt milioane de inimi când s-au despărţit, la începutul anilor '70, însă jumătate de secol mai târziu The Beatles nu şi-au pierdut din popularitate şi încă domină scena muzicii pop, relatează vineri AFP.La 10 aprilie 1970, în ziua fatidică a despărţirii, Paul McCartney anunţa în direct că "Cei Patru Fabuloşi" nu vor mai înregistra nimic împreună."The Beatles este considerată cea mai fabuloasă aventură a secolului XX, dar nimeni nu ar fi putut prezice că un succes deja extraordinar va continua în secolul următor", a declarat pentru AFP istoricul grupului, Mark Lewisohn."La 50 de ani de la despărţire, Beatles rămâne de neegalat artistic şi îi determină pe creatori să-şi depăşească limitele", subliniază autorul biografiei "The Beatles: All These Years".Data de 10 aprilie 1970 este marcată pentru totdeauna cu negru pentru fanii grupului: în acea zi a fost publicat un interviu cu Paul McCartney în care sugera că The Beatles nu vor mai lucra împreună, chiar înainte de lansarea primului său album solo.Fără a merge până la a anunţa clar destrămarea grupului, când a fost întrebat despre reluarea colaborării sale cu la fel de legendarul John Lennon în viitorul apropiat, Paul a răspuns sigur pe el: "Nu"."McCartney se desparte de Beatles", titra New York Times.Dizolvarea relaţiilor lor de afaceri s-a produs puţin mai târziu, într-un tribunal britanic, care a pecetluit definitiv sfârşitul grupului."Indestructibil"Fanii au fost de neconsolat după despărţire, îşi aminteşte Philip Norman, autorul biografiei oficiale a lui Paul McCartney, publicată în 2016."O întreagă generaţie a crescut cu Beatles... Aveau dreptul la un nou album Beatles în fiecare etapă importantă din viaţa lor", a spus el. "Mulţi oameni şi-au spus: e groaznic, e oribil să trăieşti fără ei. Acesta era într-adevăr sentimentul dominant", a adăugat Norman.Decenii mai târziu, ei rămân artiştii cei mai bine vânduţi din toate timpurile, cu un repertoriu mereu popular, de la "I Want to Hold Your Hand" şi "Hey Jude" până la "Yesterday" sau "Let It Be"."Sunt peste tot", a subliniat Norman. "În limbajul cotidian, în titlurile din mass-media... îi cităm constant şi le ascultăm mereu muzica (...) Farmecul este indestructibil", a adăugat el."Help!"La sfârşitul anilor '60, grupul din Liverpool - Lennon, McCartney, bateristul Ringo Starr şi chitaristul George Harrison - se bucurau de un succes aşa de mare încât au devenit "mai cunoscuţi decât Iisus Hristos", după spusele lui Lennon.O Beatlemania care atârna greu: într-un interviu recent scos la lumină, Lennon explica faptul că titlul piesei "Help!" (Ajutor!), compusă în 1965 trebuia luat în mod literal. "Cântam "Help" chiar pentru că îl ceream", spunea el adăugând: "Nicio posibilitate de deconectare, 24 de ore pe zi întreaga lume îşi dorea o bucată". Tensiunile din cadrul grupului, în special între Lennon şi McCartney, au adus în cele din urmă sfârşitul.La momentul în care McCartney a făcut anunţul, ei nu mai susţinuseră un concert live de patru ani. Starr şi Harrison lansaseră deja un album solo, iar Lennon şi soţia sa, artista japoneză Yoko Ono, formaseră Plastic Ono Band.McCartney a creat Wings, împreună cu soţia lui, Linda, la sfârşitul anului 1971.Cu toţii au avut cariere solo de succes, însă Lennon şi Ono au devenit din ce în ce mai devotaţi activismului pacifist."Talente uriaşe"Formaţia a fost la un pas de reformare, la mijlocul anilor '70, dar membrii s-au confruntat cu probleme legate de drepturi, potrivit lui Norman.În 1980, a urmat tragedia: Lennon a fost asasinat în faţa locuinţei sale din New York.Într-un interviu acordat în 2016, McCartney s-a felicitat pentru că s-a împăcat anterior cu Lennon.În 1982, el a scris "Here Today", o melodie care se dorea a fi un mesaj de dragoste pentru Lennon, a explicat McCartney.Cei doi au fost forţa motrice a grupului. "Lennon şi McCartney au fost uriaşi şi au produs împreună ceva magic", a spus Norman.Pentru Lewisohn, The Beatles ies mereu în evidenţă din scena pop actuală, pentru că "există o lume între vedetele tranzitorii... şi artişti adevăraţi, precum Beatles, al căror talent creativ hrăneşte spiritul şi inspiră bucurie". AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Anda Badea) Sursa foto: The Beatles / Facebook
09:40
Yemen a anunţat vineri primul caz de infectare cu noul coronavirus, în guvernoratul Hadhramaut din sudul ţării, controlat de guvern, transmit AFP şi Reuters, citând autorităţile sanitare yemenite.'Primul caz confirmat de coronavirus a fost înregistrat în guvernoratul Hadhramaut', a comunicat vineri dimineaţă pe Twitter comitetul guvernamental de urgenţă.Comitetul precizează că pacientul este în stare stabilă şi primeşte îngrijiri medicale.Naţiunile Unite şi organizaţii umanitare au avertizat asupra consecinţelor potenţial catastrofale ale unei epidemii de COVID-19 în Yemen, ţară devastată de cinci ani de război între rebelii houthi şi trupele guvernamentale susţinute de Arabia Saudită. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
09:40
Chiar dacă unul dintre portavioanele armatei americane - în cadrul căreia au fost înregistrate cazuri de COVID-19 - este imobilizat în Pacific, armata va răspunde oricărui atac, a declarat joi şeful Statului Major, generalul Mark Milley, într-o teleconferinţă destinată forţelor SUA, transmite AFP."Suntem pregătiţi, oricare ar fi ameninţarea. Sper că nimeni în lume nu crede despre capacităţile americane că ar fi slăbite serios. Nu este cazul", a spus Milley.Pentagonul publică în fiecare zi de la începutul pandemiei numărul cazurilor pozitive cu COVID-19, spitalizări şi decese în cadrul său, inclusiv printre angajaţii civili şi în familiile militarilor, însă a încetat foarte rapid să precizeze în ce locuri au fost exact detectate cazurile respective, invocând securitatea militarilor săi, notează AFP.Revista Newsweek a publicat joi o hartă a bazelor americane afectate de virus: 150 la momentul respectiv.Expertul în armament nuclear Hans Kristensen, de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (FAS), a remarcat că toate bazele nucleare americane sunt afectate, cu excepţia uneia.Potrivit cifrelor Pentagonului, joi dimineaţă erau înregistrate 1.898 de cazuri de contaminare cu SARS CoV-2 în cadrul forţelor armate americane, dintre care 597 în US Navy, cea mai afectată. 64 de soldaţi au fost spitalizaţi, iar unul a decedat.Două treimi dintre cazurile înregistrate în US Navy (416) provin de pe portavionul USS Theodore Roosevelt, imobilizat în Guam, insula americană din Pacific, unde marea majoritate a echipajului a fost evacuată.Un infanterist marin de pe Theodore Roosevelt a fost spitalizat după ce a fost găsit leşinat de unul dintre camarazii săi, a declarat joi presei generalul John Hyten, nr. 2 în Statul Major.Pentagonul este pe cale să reevalueze modul de protejare a echipajelor de pe portavioane, care - cu 5.000 de persoane la bord - sunt mai dificil de izolat în carantină decât cele ale unor nave mai mici, a adăugat el."Să credem că o astfel de situaţie nu se va repeta, nu este un mod bun de a planifica", a spus generalul Hyten.Militarii au instituit la începutul lunii martie un sistem de izolare în jurul echipajelor submarinelor nucleare şi a bazelor care adăpostesc silozurile nucleare.Două echipaje sunt plasate în carantină în paralel timp de două săptămâni înainte de a se îmbarca la bordul unui submarin sau de a-şi prelua serviciul în unităţile de supraveghere a arsenalului nuclear.Dacă este detectat un caz în cadrul unei echipe, ea este izolată şi supusă tratamentului medical, iar o alta intră în carantină. Doar echipele sănătoase complet se îmbarcă.Cazuri de COVID-19 au fost detectate în cadrul echipajelor altor trei portavioane americane care sunt la chei şi a căror desfăşurare nu este prevăzută în lunile următoare: Ronald Reagan, în curs de mentenanţă în Japonia, precum şi Carl Vinson şi Nimitz, ambele în mentenanţă în statul Washington (nord-vest).Potrivit US Navy, bolnavii au fost evacuaţi, trataţi şi între timp s-au vindecat. Echipajul de pe Nimitz, care urmează să fie trimis în misiune în vară, rămâne la bord pentru a evita pe cât posibil orice nouă contaminare.Informaţiile despre contaminarea cu noul coronavirus în cadrul armatei americane sunt disponibile, dar zvonurile şi dezinformarea continuă, în special provenind din Rusia, a indicat Laura Cooper, responsabilă pentru Rusia în cadrul Ministerului Apărării american. "Am văzut nu puţine forumuri preocupându-se de nivelul de pregătire a armatei SUA şi a altor ţări", a precizat ea joi pentru presă."Acest discurs există", a recunoscut generalul Milley. Dar "nu aş vrea ca adversarii noştri să creadă că pot profita de oportunitate în această perioadă de criză", a avertizat el.Un total de 2.000 de cazuri într-o armată de 2,3 milioane de militari "nu este enorm", a subliniat generalul.Armata americană îşi bazează strategia pe principiul căruia "demonstrarea puterii sale" este cea mai bună apărare, căci nimeni nu ar îndrăzni să o atace, notează AFP.De aceea, continuă agenţia citată, incidentul de pe Theodore Roosevelt a deranjat atât de mult ierarhia militară, preocupată să salveze aparenţele, ceea ce l-a determinat pe comandantul portavionului să amintească într-o scrisoare controversată că SUA "nu sunt în război".Comandantul a fost destituit de secretarul US Navy, Thomas Modly, care ulterior a demisionat din cauza modului foarte criticat în care a gestionat criza. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
09:40
România a învins Polonia, joi, într-un meci oficial de şah online rezervat echipelor de juniori, atât la feminin, cât şi la masculin, potrivit paginii de Facebook a Federaţiei Române de Şah.Echipa de junioare a României (Mălina Aciu, Denisa Bucur, Andreea Şchiopu, Ana-Maria Pelin, Petronela Paraschiv, Miruna Lehaci, Alessia Ciolacu, Larisa Covrig, Alexandra Pătru, Maria Anghel, Ema Obadă, Ilinca Bătăgan, Mihaela Trifoi, Luciana Stan, Oana Şchiopu, Ioana Chicăroşie, Lia Maria, Maria Fileru, Ştefania Sălăjan, Alexandra Paraschiv, rezerve - Diana Lupaşcu, Stephanie Mătăsaru, Alexia Puia, Iulia Ştefan) a câştigat cu 21 la 19 meciul cu echipa similară a Poloniei.La rândul său, echipa de juniori a României (David Gavrilescu, George Stoleriu, Samuel Ghimpu, Mircea Ţălu, Andrei Bulău, Mihnea Ognean, Ioan-Marius Isfan, Mihai Pădurariu, Rareş Plugaru, Cristi Coca, Dragoş Antonică, Robert Creangă, Pavel Nastore, Nicodim Stepanencu, Matei Vîlcu, Vladimir Cnejev, Eric Prelipcean, Andrei Filip, Filip Magold, David Radu, Rezerve - Alin Angheluş, Victor Magold, Radu-Fabian Dobre, David Botea) s-a impus cu 21,5-18,5 în meciul cu juniorii din Polonia.Meciul s-a disputat la 20 de mese, la câte 5 mese la fiecare categorie de vârstă, 12, 14, 16 şi 18 ani, platforma de joc fiind pe site-ul chess.com.Confruntarea a constat în două partide de şah rapid, timpul de gândire fiind de 15 minute plus 10 secunde pentru fiecare mutare efectuată.Partidele blitz programate nu au mai avut loc din cauza sistemului de joc ales de polonezi, care s-a dovedit greoi pentru partide foarte rapide de şah.Meciul revanşă este programat marţi 14 aprilie.AGERPRES (AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Mihai Dragomir, editor online: Ada Vîlceanu)
09:40
Beneficiarii care au depus, în 2019, cereri pentru accesarea Măsurii 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor vor primi sumele aferente în cursul zilei de vineri, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.Suma totală autorizată la plată este de aproape 67 de milioane de euro, din care: 29.792.492,55 euro (138.937.288,99 lei) pentru un număr de 146 de beneficiari care au accesat M14 - pachet a) Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale în vigoare, respectiv 37.151.168,46 euro (173.254.474,10 lei) pentru 183 de beneficiari care au accesat M14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale în vigoare.Potrivit sursei citate, valoarea în lei este calculată la cursul de schimb de 4,6635 lei/euro stabilit de Banca Centrală Europenă în data de 1 ianuarie 2019.APIA menţionează că acordarea plăţilor compensatorii aferente Măsurii 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor se realizează în conformitate cu Fişa Măsurii 14 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - PNDR 2014 - 2020. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
09:40
Concerte ale artiştilor din România filmate full HD şi cu sunet de înaltă calitate sunt disponibile în cadrul unei biblioteci video 'on demand' pe platforma Overground Showroom, lansată de Overground Music, informează un comunicat transmis AGERPRES."Catalogul va conţine concerte live ale artiştilor din România, filmate full HD şi cu sunet de înaltă calitate. Concertele vor fi disponibile pentru streaming 24/7, iar veniturile generate de platformă vor fi direcţionate către artişti. Pentru 9 euro pe lună, echivalentul unui bilet la concert, utilizatorii au acces la toate concertele disponibile în biblioteca online, urmând a fi adăugate periodic producţii noi", informează organizatorii.Primele produse disponibile sunt concerte ale trupelor byron, The Mono Jacks, Luna Amară, Diamonds are Forever şi Melting Dice. Concertele byron - "byronnouălive" la Cincşor şi The Mono Jacks - "Gloria" la Arenele Romane, filmate în acest an, sunt disponibile în premieră, precizează organizatorii.Abonamentele pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 9 euro pe lună plus TVA şi 99 de euro plus TVA pe an, utilizatorii primind acces la toate producţiile disponibile. De asemenea, se poate viziona şi un singur concert din catalog, la preţul de 4,99 euro plus TVA. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
09:40
Pompierii argeşeni au salvat, vineri, un pui de căprioară care rămăsese blocat în gardul unei proprietăţi din oraşul Ştefăneşti."Pompierii piteşteni au fost solicitaţi să intervină într-un cartier din oraşul Ştefăneşti, la o situaţie de urgenţă puţin mai deosebită prin prisma victimei. Este vorba de un pui de căprioară, care, în încercarea lui de a-şi face loc printre aşezările umane, s-a blocat într-un gard de fier. Ajunşi la faţa locului, pompierii l-au zărit stând nemişcat, posibil sleit de puteri după atâtea încercări de eliberare nereuşite, încercări care i-au provocat răni la partea inferioară a corpului", a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.Conform sursei citate, pompierii au tăiat gardul şi au reuşit să elibereze puiul de căprioară. Animalul a primit îngrijiri de la un medic veterinar, apoi a fost eliberat în mediul natural. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Oana Popescu, editor online: Anda Badea)
09:40
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, se va afla vineri în judeţul Neamţ, acolo unde va verifica situaţia din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, informează MS.Ministrul Sănătăţii va discuta cu autorităţile administrative şi medicale locale, dar şi cu personalul medical din unitatea sanitară.Nelu Tătaru va fi însoţit de coordonatorul regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID-19 în Regiunea NE, Lucian Indrei. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
09:40
Ordonanţa militară nr. 8 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.În textul ordonanţei se arată că măsurile se aplică începând cu data publicării documentului în Monitorul Oficial.Prezentăm integral Ordonanţa Militară nr. 8:Art.1 - (1) Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei a titularilor autorizaţiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfăşurării activităţilor de pescuit comercial şi acvacultură, precum şi pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activităţi.(2) Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locaţia stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calităţii de apicultor se face cu adeverinţa ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile judeţene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calităţii de apicultor şi a proprietăţii asupra stupilor.(3) Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei pentru achiziţia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule şi servicii de reparaţii auto.(4) Prevederile art.4 din Ordonanţa militară nr.3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 se aplică în mod corespunzător.(5) În declaraţia pe propria răspundere, persoanele prevăzute la alin.(1) şi (2) menţionează, ca motiv, deplasarea în interes profesional, iar persoanele prevăzute la alin.(3) menţionează, ca motiv, deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor.(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.2 - (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.(3) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică şi după durata pentru care este instituită starea de urgenţă prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgenţă pe întreg teritoriul României se prelungeşte şi dacă în decretul de prelungire a stării de urgenţă se menţine competenţa ministrului Afacerilor Interne de a stabili, prin ordonanţă militară, interzicerea graduală a circulaţiei aeriene pe diferite rute.Art.3 - (1) Pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligaţia respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.(2) Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producţie a produselor agroalimentare până şi de la piaţa agroalimentară şi accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a certificatului de producător.(3) Unităţile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgenţă, personalul acestora având obligaţia respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei Ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.4 - (1) Se prelungeşte, potrivit anexei nr.1 la prezenta Ordonanţă militară, pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, închiderea temporară - totală sau parţială - a punctelor de trecere a frontierei de stat, stabilită prin Hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă nr.8/2020 şi nr.12/2020.(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea IArt.5 - (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.(2) Prin lucrător transfrontalier se înţelege persoana care face dovada că locuieşte şi lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, şi care se reîntoarce la locuinţă cel puţin o dată pe săptămână.(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România în condiţiile alin.(1) sunt următoarele: Cenad, Nădlac, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Săcuieni, Urziceni şi Petea.(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prevăzute la alin.(3) se permite şi intrarea/ieşirea lucrătorilor transfrontalieri cu maşini şi utilaje agricole.(5) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.6 - (1) Se exceptează de la măsura izolării la domiciliu/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea unor activităţi de instalare, punere în funcţiune, mentenanţă, service a echipamentelor şi tehnicii medicale, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19 şi dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României.(2) Prevederile alin.(1) se aplică şi pentru domeniile ştiinţific, economic, apărare, ordine publică şi securitate naţională.(3) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei Ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.7 - (1) Pe perioada stării de urgenţă se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta Ordonanţă militară.(2) Procedurile de export a produselor agroalimentare prevăzute la alin.(1), aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe militare, se suspendă pe perioada stării de urgenţă.(3) Pe perioada stării de urgenţă se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta Ordonanţă militară.(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei Ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art. 8 - (1) Achiziţionarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziţionate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.9 - (1) Se interzice, pe perioada stării de urgenţă, încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.867/2014 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Aparţinătorii/susţinătorii/reprezentanţii legali ai beneficiarilor serviciilor prevăzute la alin.(1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau după caz la reşedinţa aparţinătorilor/susţinătorilor/reprezentanţilor legali dacă îşi asumă, pe propria răspundere, că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.(3) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei Ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.10 - (1) Se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile.(2) Perioada prevăzută la alin.(1) este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezenţa personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.(3) În termen de 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanţe militare, şeful de centru, înlocuitorul desemnat sau coordonatorul personalului de specialitate stabileşte organizarea turelor pe perioada stării de urgenţă.(4) În lipsa personalului prevăzut la alin. (3), directorul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, pentru serviciile sociale publice din structura direcţiei generale, primarul, pentru serviciile sociale organizate în cadrul/în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi reprezentantul legal al furnizorului privat stabilesc organizarea turelor pe perioada stării de urgenţă.(5) În situaţii excepţionale, în cazul serviciilor sociale private, pentru care personalul prevăzut la alin.(3) şi (4) nu există, comitetul judeţean pentru situaţii speciale de urgenţă desemnează persoana responsabilă cu organizarea turelor în vederea izolării preventive la locul de muncă/domiciliu şi a asigurării managementului serviciului.(6) Refuzul izolării preventive la locul de muncă de către personalul centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) atrage răspunderea contravenţională sau penală, după caz.(7) Accesul vizitatorilor/aparţinătorilor/susţinătorilor/reprezentanţilor legali ai beneficiarilor serviciilor sociale în centrele rezidenţiale prevăzute la art.9 alin.(1) este interzis.(8) Măsura prevăzută la alin.(7) se aplică începând cu data publicării prezentei Ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.11 - (1) În situaţia în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor art.10 alin.(2), autorităţile administraţiei publice locale pe raza de competenţă a cărora funcţionează serviciile sociale prevăzute la art.9 alin.(1) au obligaţia identificării şi asigurării, în proximitatea acestora, de spaţii pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia precum şi asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/reşedinţa acestuia şi invers, cu respectarea măsurilor de protecţie şi prevenire a infecţiei.Art.12 - (1) Personalului care deserveşte centrele prevăzute la art.9 alin.(1) i se asigură de către furnizorul de servicii sociale echipamentele igienico-sanitare şi de protecţie necesare.(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.13 - (1) Pe perioada stării de urgenţă, prin excepţie de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajaţilor centrelor prevăzute la art.9 alin.(1), termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice.(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.14 - (1) În scopul prevenirii apariţiei unor focare de infecţie, în cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19 sau, după caz, a unor informaţii din care rezultă contactul direct cu o persoană infectată în rândul beneficiarilor sau al personalului, direcţiile de sănătate publică asigură testarea beneficiarilor şi a întregului personal, la sediul serviciului social.(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.15 - (1) Pe perioada stării de urgenţă se suspendă procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acţiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Naţional, indiferent de forma de proprietate a acestora.(2) Reluarea procedurilor se va face după încheierea stării de urgenţă cu decalarea corespunzătoare a termenelor prevăzute în calendarul anterior. (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei Ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art.16 - Se recomandă autorităţilor administraţiei publice locale şi proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluţii dezinfectante la intrările în imobilele cu destinaţia de locuinţe colective şi să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor şi celelalte spaţii comune din interiorul acestor imobile.Art.17 - În zilele de joi, vineri şi sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare îşi pot prelungi programul de funcţionare în funcţie de necesităţi.Art.18 - (1) După alineatul (3) al articolului 9 din Ordonanţa militară nr.1/2020 privind unele măsuri de primă urgenţă care privesc aglomerările de persoane şi circulaţia transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 aprilie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(4), cu următorul cuprins:"(4) Pentru nerespectarea măsurii prevăzute la art.5, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se poate aplica şi sancţiunea contravenţională complementară a confiscării bunurilor al căror transport în vederea distribuirii în afara teritoriului României este interzis."(2) Măsura se aplică începând cu data de 11 aprilie 2020.Art.19 - (1) După alineatul (3) al articolului 1 din Ordonanţa militară nr.5/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.262 din 31 martie 2020, se introduce un nou alineat, alin.(4), cu următorul cuprins:"(4) Măsura prevăzută la alin.(2) se aplică şi după durata pentru care este instituită starea de urgenţă prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgenţă pe întreg teritoriul României se prelungeşte şi dacă în decretul de prelungire a stării de urgenţă se menţine competenţa ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonanţă militară, interzicerea graduală a circulaţiei aeriene pe diferite rute."(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei Ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art. 20 - (1) Ordonanţa militară nr.7/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.284 din 4 aprilie 2020, se modifică şi se completează după cum urmează:1. După alineatul (4) al articolului 9 se introduce un nou alineat, alin.(5), cu următorul cuprins:"(5) Măsurile prevăzute la alin.(1) şi (3) se aplică şi după durata pentru care este instituită starea de urgenţă prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgenţă pe întreg teritoriul României se prelungeşte şi dacă în decretul de prelungire a stării de urgenţă se menţine competenţa ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonanţă militară, interzicerea graduală a circulaţiei aeriene pe diferite rute."2. Alineatul (1) al articolului 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:"(1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi transportatorii aerieni deţinători de licenţă de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de origine şi de destinaţie."3. Alineatul (1) al articolului 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:"(1) În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale asigură pentru personalul din sistemul public sanitar, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrana - trei mese pe zi şi apa."(2) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.Art. 21 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare:a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art.1 şi 3;b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsura prevăzută la art.2;c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Poliţia de Frontieră Română şi direcţiile de sănătate publică, pentru măsurile prevăzute la art.4- 6;d) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru măsurile prevăzute la art.7 şi 8;e) Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin instituţiile subordonate, aflate sub autoritatea sau coordonarea sa, direcţiile de sănătate publică, precum şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale, pentru măsurile prevăzute la art.9 - 14;f) Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru măsura prevăzută la art.15;(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1-15 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.Art. 22 - Prevederile art. 6 şi 7 din Ordonanţa militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, îşi încetează aplicabilitatea.Art. 23 - Anexele nr.1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta ordonanţă militară.Art. 24 - (1) Prezenta Ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin 2 zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei Ordonanţe militare. AGERPRES Citeşte şi: VIDEO Despescu: MAI a acordat o atenţie deosebită zonelor Suceava şi Ţăndărei; au fost direcţionate şi forţe de la Bucureşti VIDEO Marcel Vela: Pieţele şi fitofarmaciile rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă VIDEO Marcel Vela: E momentul să ne dovedim capacitatea de a fi disciplinaţi, determinaţi şi uniţi VIDEO Vela: Lucrătorii transfrontalieri care nu prezintă simptome COVID-19, exceptaţi de la izolare sau carantină VIDEO Marcel Vela: Transporturile aeriene vor fi autorizate de Ministerul Transporturilor VIDEO Marcel Vela: Am prelungit cu 14 zile suspendarea zborurilor comerciale către şi dinspre Spania VIDEO Vela: Pe perioada ţării de urgenţă se suspendă exportul de cereale, seminţe şi zahăr VIDEO Marcel Vela: Este permisă deplasarea pentru pescuit comercial, apicultură sau reparaţia de autoturisme
Acum 4 ore
08:40
Federaţia greacă de fotbal a anunţat joi amânarea semifinalelor Cupei Greciei, prevăzute pe 22 şi 23 aprilie, din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP.Aris Salonic urma să o înfrunte pe AEK Atena, în timp ce Olympiakos Pireu trebuia să joace împotriva rivalei PAOK Salonic, în penultimul act al competiţiei.Finala Cupei Greciei, programată pentru data de 23 mai, a fost de asemenea amânată.Autorităţile elene au anunţat la începutul lunii aprilie prelungirea măsurilor de izolare până pe 27 aprilie.Campionatul de fotbal al Greciei este la rândul său suspendat până pe 24 aprilie, dată la care urmează să fie luată o nouă decizie în privinţa continuării sau nu a sezonului.Pe de altă parte, subsecretarul de stat pentru Sport din Grecia, Lefteris Avgenakis, a făcut un apel către echipele de fotbal, baschet şi volei profesionist să ofere abonamente medicilor şi personalului sanitar din spitalele publice care luptă împotriva coronavirusului."Ar fi un gest de minim respect faţă de sacrificiile celor ce sunt în prima linie a luptei împotriva coronavirusului în ţara noastră, care se confruntă cu dificultăţi grave şi care îşi riscă viaţa", a spus demnitarul.AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.