Money.ro

Acum 24 ore
16:50
Incepand cu 18 septembrie, pretul unei actiuni Apple a scazut cu 5,2%. De ce? In opinia analistilor, aceasta evolutie survine pe fondul speculatiilor legate de existenta unor probleme la reateaua Apple Watch, a caror comercializare a debutat in 22 septembrie.   In plus, analistii evoca prognoza negativa privind cererile pentru iPhone 8, care, in opinia expertilor, nu afiseaza o dinamica iesita din comun. Dimpotriva, se incadreaza in valorile inregistrate la precedenta versiune a telefonului inteligent, iPhone 7.   Specialistii sunt de parere ca publicul asteapta intrarea pe piata a telefonului iPhone X, care ar urma sa ajunga pe rafturile magazinelor la inceputul lunii noiembrie.    
16:40
Joe Bravo, directorul centrului Nightlife and Daylife din cadrul cazinoului Hard Rock, le-a povestit celor de la Daily Mail despre facturi de sute de mii de dolari, invitaţi pe care îi vezi numai pe marile ecrane şi formula ideală pentru o astfel de petrecere.   Bravo lucrează în Vegas de mai bine de 20 de ani şi spune că a văzut multe lucruri în aceşti ani, dar cea mai importantă petrecere este Rehab - un eveniment la care e nevoie de peste 200 de angajaţi - de la salvamari la barmani, agenţi de securitate şi hostesse. Celebrităţi precum Khloe Kardashian, Nikki Minaj sau Paris Hilton au trecut cel puţin o dată pe la Rehab, aşa că popularitatea evenimentului e uşor de înţeles.   Citește mai departe pe BUSINESS MAGAZIN.      
16:30
"Acum câteva zile vă anunţam că pe lotul 4 din Autostrada A10 Sebeş-Turda, construit de Porr, a apărut o alunecare urâtă care a angrenat nu doar taluzul unui debleu, ci şi aliniamentul autostrăzii. Ieri am realizat o filmare aeriană din acest punct. În ciuda acestei probleme serioase şi a volumului mare de muncă rămas de executat în zona Lacului Stejeriş, constructorul îşi asumă în continuare, la nivel oficial, finalizarea lucrărilor în acest an cel puţin la un nivel care să permită deschiderea traficului fără restricţii, în deplină siguranţă. (...) Nu ne este foarte clar cum vor rezolva problemele birocratice create de această alunecare şi nu ştim acum dacă şi autorităţile vor fi motivate şi vor putea să se mobilizeze. În plus, şi vremea va fi un factor", se arată pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pro Infrastructură.   Imaginile surprinse arată într-adevăr o alunecare masivă de teren care cuprinde şi autostrada.   Citește mai departe în CAPITAL.        
09:50
Centrala din Luoyand, provincia Henan, arde bancnote vechi sau uzate pentru a produce energie. Reprezentanţii spun că o tonă de bancnote poate genera până la 600 Kwh de electricitate, iar reziduurile sunt mai puţin nocive decât în cazul cărbunelui. Banca Populară din China, organul central de reglementare a circulaţiei banilor, şi-a dat acordul pentru această operaţiune, lăudând "această metodă eficientă de a produce energie". "Folosind toate rezervele din provincie, centrala poate produce 1,32 milioane Kwh pe an, echivalentul arderii a 4.000 de tone de cărbune", a precizat un oficial al băncii. În mod uzual, bancnotele retrase de pe piaţă sunt reciclate pentru a realiza alte produse din hârtie.    
09:50
Proptit în funcția de șef al Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior a profitat din plin de faptul că România nu prezintă foarte mare interes pentru celulele islamiste. „Teroriști“ gen grenadierul Ciupercescu sau omul cu butelia de la Vaslui, ori reprezentanții de extremă dreapta din Transilvania puteau fi soluționați de eșalonul 3 și 4 al SRI. Dar atunci, cu ce se ocupa eșalonul unu și doi? Păi s-a văzut foarte clar. Coordonau acțiunile binomului. Documentele parafate consfințesc această înțelegere. Mandatele de siguranță națională, prelungite câteodată și ani de zile, aveau să se transforme ulterior în dosare la DNA. Sprijinul nemijlocit a venit din partea lui Traian Băsescu, cel care a introdus în strategia de apărare a țării corupția ca punct nevralgic și trebuia tratat ca atare de instituțiile statului.   Formarea viitorilor ofițeri în cadrul Academiei Naționale de Informații trebuia făcută în litera și în spiritul legii, și nu în litera și în spiritul cooperării politice și a înțelegerilor dintre Parchet și SRI. Așa se face că ofițerii de informații erau calați pe dosare de siguranță națională ale unor politicieni.   Vezi mai departe în COTIDIANUL.    
09:50
Datele provin dintr-un studiu de piata cu privire la perceptia romanilor asupra traficului ilicit, realizat de asociatia ACTIV in colaborare cu Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES.   Mai mult, din documente mai reiese faptul ca, in proportie covarsitoare, cei intervievati considera ca traficul ilicit este favorizat de: nivelul scazut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, coruptia – 86% si diferentele de pret fata de alte tari – 85%.   Pe de alta parte, romanii nu fac legatura intre pagubele produse de contrabanda bugetului de stat si propriul nivel de trai. „Desi 94% dintre respondenti constientizeaza efectul negativ al contrabandei asupra economiei romanesti, iar 89% dintre cei chestionati sunt constienti de impactul negativ asupra bugetului de stat, doar 54% dintre ei considera ca acest fenomen le afecteaza in mod semificativ nivelul de trai”, se mai arata in documentul citat.   Citește mai departe pe WALL-STREET  
09:40
Locatorul poate da afară din casă un chiriaș numai dacă obține în instanță dreptul de a-l evacua.   "Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriașului se face în baza unei hotărâri judecătorești", dispune, mai exact, Codul civil.   Într-o asemenea situație, chiriașul trebuie să plătească chiria până la momentul la care pleacă din casă. Plus că, dacă a provocat daune locatorului, este obligat să le repare în același termen.   "Chiriașul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data eliberării efective a locuinței, precum și la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată", scrie în actul normativ.   Cu toate acestea, regula evacuării în baza hotărârii judecătorești este inutilă în cazurile în care locatorul și chiriașul n-au încheiat un contract de închiriere, ci doar au o simplă înțelegere verbală.   Sursa       
09:40
În aprilie, două din cele mai bogate regiuni din Italia, Lombardia şi Veneto, şi-au anunţat planul de a organiza la 22 octombrie referendumuri consultative pentru o autonomie mai mare, cu acelaşi argument economic: Lombardia şi Veneto produc în jur de 20%, respectiv 10% din PIB italian, dar plătesc impozite şi taxe mult mai mari către Roma decât primesc înapoi prin investiţii şi servicii. Partidul a cerut iniţial un referendum în care să-i întrebe direct pe locuitorii din Veneto dacă vor secesiune faţă de Italia, dar Curtea Constituţională de la Roma i-a blocat planul, aşa că s-a limitat la formularea unei întrebări despre ”forme noi şi condiţii special de autonomie”.   Chiar dacă rezultatul referendumurilor nu va transpus obligatoriu în lege, o proporţie mare de voturi afirmative va influenţa alegerile parlamentare din 2018, pentru că agenda electorală va fi reorientată spre chestiuni legate de autonomia regională, fie sub forma unor propuneri de federalizare, fie sub forma propunerilor de acordare a unui statut special pentru mai multe regiuni, probabil după modelul Sardiniei sau al Siciliei (iarna trecută s-a vorbit chiar de un „Venexit”, după Brexit, când consiliul regional din Veneto a aprobat o lege care afirmă că locuitorii din Veneto au statut de minoritate şi deci dreptul de a avea şcoli cu predare în limba venetă). Discuţiile încărcate emoţional despre limbă, cultură şi etnie nu trebuie să înşele însă pe nimeni asupra fundamentului economic real, dacă ne uităm că preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, spunea în primăvară pe şleau că dacă statul le dă mai multe fonduri, nu mai face referendum.   Acesta ar fi un deznodământ fericit al unui gen de conflict altminteri inevitabil din punct de vedere logic şi practic în Uniunea Europeană, pentru că ţine strict şi direct de alocarea resurselor în condiţiile unor discrepanţe de dezvoltare moştenite istoric: conceptul de Europa regiunilor, bazat pe creşterea atribuţiilor autorităţilor locale, şi filozofia UE de alocare a fondurilor de dezvoltare regională pentru reducerea acestor discrepanţe vizează tocmai prevenirea unor puseuri separatiste nocive pentru unitatea Europei şi evitarea situaţiei în care dezbaterea politică dintr-o ţară sau în privinţa relaţiei unei ţări cu UE ar fi confiscată de autonomiştii mai gureşi sau de populismul eurosceptic.   Citește mai departe în MEDIAFAX.        
09:40
În România sunt înregistrate 4.820 de societăţi cu capital majoritar chinezesc, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerțului.   Cele trei companii care domină topul firmelor chinezeşti din România au înregistrat cifre de afaceri de peste 100 de milioane de lei în 2016.   Citește mai departe în ECONOMICA.NET    
09:30
Cei de la NASA au infirmat teoria cunoscută drept "mişcarea apocaliptică Nibiru" şi în 2012.   Unul dintre susţinătorii cei mai înfocaţi ai acestei teorii este David Meade, "astrolog amator şi numerolog creştin", dar şi "specialist în cercetare şi investigaţii", care a studiat alinierea planetelor în comparaţie cu unele versete din Biblie, această analiză conducându-l la aceste predicţii, scrie Washington Post.   Meade crede că Apocalipsa va începe pe 23 septembrie, cu un semn măreţ din Rai, despre care este scris în Biblie şi care se corelează, aparent, cu răsăritul lunii la baza Constelaţiei Fecioarei.    
09:10
Sotia mea este profesor de engleza, cand i-am explicat din punct de vedere matematic, cum contribuie erorile de sistem, ce se intamnpla cu eroarea, de asta ii spune marja de eroare, avem teoria erorilor in sondare", a spus ministrul. "A gresi e ceva personal, cand faci o eroare pe sistem poate duce la dezastru, e o privire strict matematica. Am vazut, intentionat urmaresc sa vad reactia, unii au cazut in capcana. Incet-incet vor vedea cei care privesc cuvintele din prisma sinonimelor", a adaugat el. La incheierea emisiunii, Liviu Pop a spus: "Cer anticipat scuze pentru greselile pe care le-am facut, va asigur ca nu voi face nicio eroare".    
09:00
Elveţia   Japonia   Italia   Canada   Franţa   Spania   Jamaica   Australia   Grecia   Mexic   India   Macedonia
Ieri
18:50
Gheorghe Dănuleţiu a venit vineri, împreună cu alţi doi fermieri, să semneze declaraţii în faţa procurorilor, unde au sesizat nereguli constatate în atribuirea unor bani europeni. Fermierii susţin că reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au acordat preferenţial fondurile destinate producţiei de carne. Fermierii nu au oferit nume sau informaţii suplimentare, însă au spus că au prezentat celor de la DNA documente şi dovezi care să le susţină afirmaţiile.   „Am venit să vedem poate aici ne găsim dreptatea, că peste tot pe unde am umblat, au fost multe vorbe şi mai puţine fapte. Este vorba despre cărţile de rase, despre berbecii care se vând şi multe alte lucruri. Este vorba despre bani europeni care ajung la unii dintre fermierii din România. Era un grup restrâns. Nu ştim câţi, suntem nişte oameni ca şi ceilalţi, suntem fermieri şi doar am venit să ne cerem drepturile”, a spus ciobanul Ghiţă vineri, în faţa sediului DNA.   Un alt fermier, Dan Petrescu, venit la DNA din Curtea de Argeş, a explicat, după ce a dat declaraţii în faţa procurorilor, că a fost sesizat şi ministrul Agriculturii cu privire la nemulţumirile lor, iar cel din urmă le-a promis că o să verifice situaţia.   „Am semnat o petiţie în care am menţinut o fraudă în care Ministerul Agriculturii, legat de ANSVSA au făcut-o cu privire la programul minimis pentru berbecii de reprodus, de rasă şi originalitate pe teritoriul României. Au fost bani care s-au dat fără a fi controlaţi cum trebuie şi de cine trebuie. Sunt sume foarte mari, milioane de euro, fonduri europene venite pentru producţia de carne pentru fermieri. Aceşti bani nu au fost daţi în scopul acesta, ci în alte scopuri, beneficiind alte persoane. (...) Sunt bani cu dedicaţie specială, dirijaţi pentru anumite persoane. Aceste persoane sunt fermieri, preşedinţi de asociaţie, de federatie. Nu dăm numele. Suntem trei inşi care am făcut sesizarea, această petiţie. Ne simţim nedreptăţiţi. Nu doar noi, ci toţi fermierii din tţră. Am depus documente, avem probe. Acum venim de la Ministerul Agriculturii, ne-a răspuns, a zis că se vor reglementa treburile. Problema cea mai dureroasă e că cei care au greşit nu vor să plătească. Fermierii la care au ajuns sumele dirijate, împreună cu angajaţi din cadrul ANSVSA, din cadrul Ministerului, sunt şi veterinari... E o filiera întreagă. E un lanţ întreg”, a declarat Dan Petrescu.
17:10
Telia ar fi intrat pe piaţa uzbecă de telecomunicaţii prin plata a cel puţin 330 de milioane de dolari sub formă de mită unei companii paravan, controlată de un oficial guvernamental din Uzbekistan, membru al familiei preşedintelui ţării, scrie ZF.ro.   Mita a fost mascată în plăţi pentru lobby şi servicii de consultanţă, care nu au avut loc niciodată. Oficialul plătit de Telia era într-o poziţie din care putea exercita influenţă semnificativă asupra altor oficiali locali şi putea ajuta gigantul telecom să obţină contractele pe care le voia.   Coscom, subsidiara Telia din Uzbekistan, a semnat cu Departamentul de Justiţie un acord prin care şi-a recunoscut vina şi ar fi cooperat pe parcursul investigaţiei, şi, potrivit lui Marie Ehrling, preşedinta Telia, compania ar fi primit un discount de 25% la amenda maximă pe care puteau să o primească în cazul în care nu ajutau autorităţile.  
17:10
Primul membru al Cabinetului Tudose intrat în vizorul procurorilor anticorupție a fost Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul. Acesta și trei angajați ai ministerului ar fi suspectați de „aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale. Fost primar de Moinești, Ilie este suspectat de instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale.   Fiind și senator, DNA a solicitat Camerei Superioare, pe 25 august, încuviințarea începerii urmăririi penale, dar până acum nu s-a dat un vot pe această cerere. Ultima fază consumată a fost cea a audierii în Comisia juridică, la mijlocul lunii septembrie. Urmează redactarea raportului, dezbaterea și votul în plen.   Alți doi membri ai Cabinetului Tudose au devenit vineri subiecți ai unui dosar de corupție. Este vorba de vicepremierul Sevil Shhaideh și de ministrul delegat Rovana Plumb. Împotriva primeia, nefiind parlamentar, DNA a început deja urmărirea penală. În ceea ce o privește pe Rovana Plumb, pentru începerea urmăririi penale este nevoie de încuviințarea Camerei Deputaților.   Atât Sevil Shhaideh, cât și Rovana Plumb sunt implicate în dosarul „Belina”, dosar în care procurorii DNA susțin că „părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private”. Adică, Tel Drum, chiar dacă procurorii nu nominalizează firma, scrie digi24.ro.
17:00
Măsura transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, intenționată de PSD pentru 2018, nu trebuie să preocupe din punct de vedere al efectelor implicate asupra veniturilor angajaților, ci pentru alte două aspecte importante, spune consultantul fiscal Gabriel Biriș într-o postare pe pagina sa de Facebook.   ”(Măsura - n.red.) a fost şi sper că încă mai este gândită să asigure neutralitate, adică fără costuri suplimentare pentru angajator, acelaşi net pentru angajat”, spune Biriș. Atunci unde vor apărea problemele? ”Problema cea mai mare a acestei măsuri nu este dispoziţia tranzitorie, ci altceva. De fapt sunt două mari probleme despre care nu face vorbire ministrul (...) prin majorarea brutului se majorează şi salariul minim şi salariul mediu. Asta înseamnă că măsura trebuie neutralizată prin ajustări, altfel vor apărea surprize neplăcute, una chiar ucigătoare. Neplăcut va fi, de exemplu, să constatăm că vor creşte amenzile rutiere (care sunt calculate în funcţie de salariul minim), deci trebuie modificată şi legea care stabileşte amenzile. Ucigător va fi pentru buget creşterea cu 22,7% a pensiilor pentru că valoarea punctului de pensie depinde de salariul mediu, care va creşte şi el cu 22,7%. Deci, trebuie şi aici ajustări. Nu e greu, trebuie doar făcut inventarul complet.”, afirmă el.   În plus transferul va afecta firmele tip PFA, aspect în privința căruia Ministerul de Finanțe nu spune nimic. ”Ministrul Mișa nu a spus nimic în legătură cu PFA. Cum va afecta măsură pe cei care obţin venituri din activităţi independente? Se va ţine de mult trâmbiţatul program al PSD şi va face contribuţiile opţionale pentru această categorie?”, se mai întreabă consultantul fiscal.    
17:00
Tânăra le soclicită politicienilor din Arad şi nu numai să îşi doneze salariul pentru o lună pentru amenajarea secţiei. Astfel, a început prin a-i vinde o turtă dulce preşedintelui Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, contra salariului pe o lună. Acesta a donat suma de 10.000 lei acceptând provocarea. După el a urmat Corina Crişan, medic la Spitalul Judeţean şi consilier judeţean. Acum ceilalţi politicieni şi oameni de afaceri au fost etichetaţi pe Facebook pentru a-şi dona salariul. „I-am lansat provocarea preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, de a dona salariul pe o luna proiectului nostru în cadrul conferinţei organizate. Gestul lui de a dona mai mult ne bucură. Pe această cale provocăm şi alţi politicieni să-l urmeze. Iustin Cionca a cumpărat prima turtă dulce din campania «Turta dulce mult aduce» cu 10.000 de lei, campanie destinată strângerii de fonduri pentru secţia pe care o renovăm! Care politician sau personalitate ţi-ai dori să îi urmeze gestul? Indiferent de apartenenţa politică, aceştia vor da dovada că le pasă de binele comunităţii din care fac parte! Un share ne-ar ajuta mult!”, a scris Anamaria Nyeki Popa pe Facebook.
16:10
Declaraţia vine după ce compania americană a început joi să-şi revizuiască regulile acceptării de reclame plătite şi a promis să pună la dispoziţia investigaţiei din Congres 3000 de reclame contra-cost cumpărate de entităţi ruseşti în timpul şi după alegerile americane din 2016. „Vom coopera pentru a crea standarde noi de transparenţă în domeniul reclamei politice”, a spus şeful Facebook, Mark Zuckerberg.   Reprezentanţi Twitter se vor întâlni săptămâna viitoare cu personal al Comisiei Senatoriale pentru Informaţii, în legătură cu cele întâmplate la alegerile din 2016.   Liderul minorităţii democrate din comisie, Adam Schiff a spus că doreşte să cheme la audieri reprezentanţi ai firmelor Facebook, Alphabet, Google, Twitter şi alte companii. Schiff vrea să înţeleagă care sunt mecanismele de auto-control ale firmelor de social media şi de ce s-a aflat atât de târziu despre spoturile despre care se crede ca ar fi fost plasate de interese ruseşti.   În  Statele Unite se cercetează modul în care Rusia s-ar fi implicat în alegerile locale de anul trecut, în urma cărora Donald Trump a devenit preşedinte. Parte a acestui scandal o constituie reclamele politice cumpărate de anumite organizaţii ruseşti în timpul alegerilor.   Facebook a recunoscut că o misterioasă companie rusească a cheltuit 100.000 de dolari în timpul alegerilor din 2016 pe reclame politice care au targetat cetăţeni americani. Nu se ştie dacă acesta a fost singurul caz, cert este că Facebook nu a dat şi alte exemple.   Legea electorală din Statele Unite interzice cetăţenilor şi organizaţiilor străine să investească bani pentru a influenţa alegerile.  
14:20
Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a amenințat că dictatorul din Coreea de Nord va fi supus „unor încercări fără precedent”.   „Kim Jong-un din Coreea de Nord, care este în mod evident un debil mintal căruia nu îi pasă dacă își înfometează sau ucide poporul, va fi supus unor încercări fără precedent”, a scris președintele american pe rețeaua de socializare.   Liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat, la televiziunea de stat, că declaraţiile lui Donald Trump, pe care îl numeşte nebun, l-au convins că a ales calea cea bună, pe care trebuie să o urmeze până la capăt, şi îl ameninţă pe preşedintele SUA cu cele mai dure reacţii, pentru a-l face să plătească scump, transmite BBC.   Într-o apariţie televizată, liderul nord-coreean a avertizat că Trump va plăti scump pentru remarcile din discursul rostit la Adunarea Generală ONU.   El a susţinut că, în loc să-l sperie sau să-l oprească, afirmaţiile lui Trump l-au convins că drumul pe care l-a ales este corect şi că este cel pe care trebuie să-l urmeze până la capăt.   "Acum, că Trump a negat existenţa şi ne-a insultat pe mine şi ţara mea în faţa întregii lumi şi a făcut cea mai agresivă declaraţie de război din istorie", Coreea de Nord va lua în calcul "contraacţiuni extreme" pentru a-l face "să plătească scump" pentru discurs, a adăugat Kim-Jong-un.   El a încheiat spunând că în mod cert îl va îmblânzi pe americanul "nebun şi senil".    
14:10
Reporter: "Afară se aude un flex, noi suntem pe holul unui bloc şi avem uşa închisă. Sunt 59, 66 de decibeli, 64, variază în funcţie de intensitatea sunetului. V-aş întreba pe dumneavoastră la 66 de decibeli cât de mare este disconfortul pentru ureche."   Bogdan Lazarovici, consultant, inginer de sunet: „Să ne gândim în felul următor. Atunci când vorbim normal fiecare voce produce în jur de 60, 63 de decibeli. În clipa când vorbim mai tare sunt 66 iar atunci când ţipăm am înregistrat şi valori mai mari. Este ca şi când cineva vorbeşte tare lângă dumneavoastră încontinuu."   Cel care produce un astfel de zgomot ar trebui amendat. Proiectul de lege depus în Parlament spune că între orele 23 şi 7 dimineaţa şi peste zi, de la 14 şi 16, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu trebuie să depăşească 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli.   Reporter: "Am coborât şi lângă domnul care lucrează, care încearcă să taie cu polizorul o bucată de gresie. Aici nivelul de zgomot este de 98 de decibeli. Iată, un nivel de zgomot extrem, extrem de mare."   Poliţiştii sunt cei care ar urma să facă măsurătorile, cu ajutorul unui sonometru.   Matei Dobrovie, deputat USR: „Măsurarea se face în interiorul locuinţei celui care face plângerea, în locuinţa reclamantului, în niciun caz nu te duci cu sonometrul la cel de deasupra sau cel care te deranjează şi îi baţi la usă. Până când îi baţi la uşă şi aşa... s-a terminat.”   Iniţiatorii proiectului spun că fiecare secţie de poliţie va trebui să aibă un aparat de măsurat decibelii.   Constantin Mandache, preşedinte Sindicatul Agenţilor de Poliţie: „Să mai cărăm şi aparatul de măsurat decibeli pe lângă multe altele care le avem, că poliţistul este ca o moaşă comunală, face de toate, adică un poştaş, să ne mai dea şi astea să le mai avem cu noi.”   În final, dacă măsurătorile demonstrază că un locatar şi-a deranjat vecinii, va fi amendat cu până la 1.500 de lei.
14:10
Dintre cei 7.200, 4.000 sunt de la Poliția Română, 1.100 de la Jandarmerie, 700 de la Poliția de Frontieră, 680 de la Pompieri, iar restul de la alte structuri ale MAI, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, Monica Dajbog.   „Deficitul de personal s-a accentuat constant încă din 2015, ajungând la acest moment la 23.000 de oameni. Practic, funcționăm cu 85% din numărul de funcții — din 150.000 de posturi, fiind în plată aproximativ 127.000”, a precizat reprezentanta MAI.   În ședința din 4 august, Cabinetul Tudose a aprobat proiectul ordonanței de urgență privind pensiile speciale, prin care s-a introdus o plafonare a pensiilor militare, în sensul că acestea nu mai pot depăși media soldelor/salariilor nete în plată. Totodată, actul normativ a schimbat regulile de indexare a tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților. Ordonanța de Urgență a intrat în vigoare la 15 septembrie 2017, iar sindicaliștii estimau că pensiile celor care ies din sistem după această dată vor fi mai mici cu 30-50%.  
14:00
  "Acum câteva zile vă anunţam că pe lotul 4 din Autostrada A10 Sebeş-Turda, construit de Porr, a apărut o alunecare urâtă care a angrenat nu doar taluzul unui debleu, ci şi aliniamentul autostrăzii. Ieri am realizat o filmare aeriană din acest punct. În ciuda acestei probleme serioase şi a volumului mare de muncă rămas de executat în zona Lacului Stejeriş, constructorul îşi asumă în continuare, la nivel oficial, finalizarea lucrărilor în acest an cel puţin la un nivel care să permită deschiderea traficului fără restricţii, în deplină siguranţă. (...) Nu ne este foarte clar cum vor rezolva problemele birocratice create de această alunecare şi nu ştim acum dacă şi autorităţile vor fi motivate şi vor putea să se mobilizeze. În plus, şi vremea va fi un factor", se arată pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pro Infrastructură.   Imaginile surprinse arată într-adevăr o alunecare masivă de teren care cuprinde şi autostrada. Denivelarea este atât de mare încât un camion trece cu greutate în zonă.   Întrebat de situaţie, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, dă asigurări că nu vor fi întârzieri.   "Antreprenorul a promis că respectivul tronson nu va fi afectat din punctul de vedere al termenului de predare, care este finalul anului 2017. Inclusiv la o întrunire desfasurata miercuri, desfăşurată la Bucureşti, cu europarlamentarii din regiunile de dezvoltare, antreprenorul şi-a asumat termenul de predare, astfel că sunt convins că toate problemele de pe acest tronson vor fi remediate în timp util", a declarat, pentru MEDIAFAX, Răzvan Cuc.   Autostrada A10 Sebeş-Turda a fost împărţită în patru loturi. Lotul 1, între Sebeş şi Pârâul Iovului, are 17 kilometri, lotul 2, de la Pârâul Iovului şi până la intrarea în Aiud, are 24 de kilometri, lotul 3, de la intrarea în Aiud până la Decea, are 12,45 kilometri, iar lotul 4, de 16,3 kilometri, este cuprins între Decea şi Turda. Contractele cu constructorii au fost semnate în aprilie 2014 având termen de finalizare martie 2016.   De lotul 4 se ocupă SC PORR Construct SRL, valoarea contractului fiind de 470 de milioane de lei.   România a avut parte şi de "autostrada plutitoare", după ce autorităţile au identificat apă la 10 metri sub carosabil pe lotul 3 al autostrăzii dintre Sibiu şi Orăştie, la km 60. Porţiunea a fost inaugurată în anul 2014, în plină campanie electorală, în prezenţa premierului de la acea vreme, Victor Ponta, şi a ministrului Ioan Rus.    
13:50
Investitorii imobiliari din Europa de Vest, Statele Unite ale Americii şi Asia îşi vor face simţită prezenţa în România în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj realizat de Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).   Pentru următorul an, 88% dintre respondenţi aşteaptă apariţia unor investitori noi pe piaţa locală. O proporţie similară de respondenţi prevăd că prezenţa investitorilor locali şi a celor din Europa Centrală şi de Est va creşte în următoarele 12 luni. O mare parte dintre investitorii intervievaţi anticipează că fondurile din Europa de Vest şi SUA vor reprezenta o sursă de capital cheie în următorul an.   mai multe pe capital.ro
13:40
Cele mai multe insolvenţe noi au fost înregistrate în Bucureşti, cu un plus de 1.228 firme (10%), Iaşi cu 352 firme (6,6%) şi Bihor cu 319 de noi firme intrate (dar în scădere cu 15% faţă de perioada similară din 2016), scrie ZF.ro.   La polul opus s-au aflat Sălaj, cu 27 de societăţi intrate în insolvenţă în pri­me­le opt luni ale anului (-41%), Vaslui şi Mehedinţi, cu câte 35 de firme şi Că­lă­raşi, cu 36 de firme (+38%).   Pe sectoare de activitate, scăderi importante au fost consemnate în zona de administraţie publică şi apărare (-100%), unde nu a fost înregistrată nici insolvenţă în primele opt luni ale anului şi în activităţi de spectacole culturale şi recreative (-10%), de la 60 la 54 de firme în acest an.   În schimb, în sănătate şi asistenţă socială numărul insolvenţelor a crescut cu 42%, la 20 firme,  iar în învăţământ cu 31%, la 21 de firme.   Tot pe plus a fost şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, unde numărul de insol­venţe a crescut cu 27%, la 37 de firme, în timp ce pe industria extractivă creşterea a fost de 25%, la 35 de firme.   Anul trecut au intrat în insolvenţă 8.000 de companii, în scădere cu 18% faţă de anul precedent, arată datele de la Registrul Comerţului.    
13:30
Cinci companii mari din domeniul ali­mentar şi al băuturilor aflate în topul celor mai mari 15 creş­teri ale vânzărilor în ul­ti­mii cinci ani şi-au schim­bat pro­prietarul, do­uă dintre ele activând în pro­duc­ţia de lactate, arată o ana­liză a  ZF pe baza date­lor de la Re­gistrul Comerţului.   Astfel, Covalact, Al­ba­­­lact, Caroli, Rio Buco­vina şi Supremia Group, toate cu creşteri ale vânzărilor cu­prin­se între 40% şi 95%, şi-au schim­bat proprietarul în urma unor tranzacţii de zeci de milioane de euro sem­nate în ultimii doi, trei ani. ZF a avut ca bază pen­tru analiză topul celor mai mari 50 de companii din industria alimentară şi a băuturilor, unde pragul de intrare a fost de 180 mil. lei în 2016.    
13:00
Pe 16 septembrie, ofiţerii, în căutarea unui bărbat care a fugit după un accident de circulaţie, au mers la domiciliul suspectului. Acolo l-au găsit pe fiul acestuia, surdo-mut, au povestiti martori care afirmă că au încercat să îi avertizeze pe poliţişti, strigându-le “Nu vă poate auzi!”.   Agenţii nu au ţinut, însă, cont de avertisment şi, simţindu-se ameninţaţi, l-au atacat pe bărbat. Un poliţist a tras în el cu un taser, în timp ce un altul a făcut uz de armă şi l-a ucis pe loc.   Atunci când a fost ucis, Magdiel Sanchez avea în mână o tijă metalică, de 60 de centimetri lungime, cu o buclă din piele la una dintre extremităţi.   Poliţia a subliniat că ofiţerii au crezut că a fost vorba de o armă, însă nu a putut explica de ce cei doi agenţi au tras cu arme diferite.   Comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz din Oklahoma City şi Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Civile, ACLU, au criticat dur acţiunile oamenilor legii.   “Magdiel Sanchez a fost ucis în propria sa casă, fără să fi comis nici cea mai mică infracţiune”, a declarat un reprezentant al ACLU. “Simplul fapt că nu a putut răspunde instrucţiunilor nu este un motiv acceptabil pentru a face uz de o forţă letală”, a adăugat el.   “Nu ştiu de ce a degenerat atât de rapid situaţia”, a spus, la rândul său, un reprezentant al comunităţii persoanelor cu deficienţe de auzi din oraş. El a cerut ca poliţiştii să fie mai bine pregătiţi.    
12:51
Costurile finale pentru implementarea acestui sistem pot ajunge până la patru milioane de euro, iar atribuirea va fi una directă.   "Pe partea noastră este posibil să intrăm pe procedura de urgenţă, nu este vorba despre sume exorbitante, ci de o chestiune care trebuie implementată rapid. Suma poate să fie de la un milion de euro şi să se termine la 3-4 milioane. Suma se defineşte de soluţia finală", a declarat secretarul de stat Raed Arafat, după întâlnirea de la Palatul Victoria dintre premierul Mihai Tudose şi reprezentanţii IGSU, ANCOM, STS şi ai celor patru companii de telefonie mobilă.   Arafat a precizat că la începutul săptămânii viitoare se va şti exact în cât timp poate fi implementat sistemul de alertă.   "Pe astfel de sistem nu e bine să dai zeci de alerte pe zi. Dacă fiecare alertă e dată pe sistem, populaţia nu mai reactionează la el. Trebuie definit care a pragul de la care se dă alertă. Va fi un centralizator care da alertele, acesta e IGSU şi poate coborî la nivel de inspectorate judeţene, dacă e o problemă locală, asta în baza unor proceduri clare. Dacă a început ceva care nu a fost prevăzut, sau post factum, cum ar fi după cutremur, şi atunci poţi folosi sistemul. Mesajul apare simultan la terminalele telefonice aflate în zona vizată", a mai spus Raed Arafat.   Sistemul Alert va funcţiona şi pentru telefoanele care nu sunt smartphone, dar care se află în zona calamitată. De exemplu, un turist, ajuns într-o anumită zonă pentru care s-a dat o atenţionare, va primi pe telefonul său mesajul, indiferent de ce fel de dispozitiv are.   Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Adrian Diţă a declarat vineri că 95% din sistem a fost identificat, iar operatorii de telefonie au transmis deja că vor lua legătura cu operatorii de echipamente.   Sistemul, spun autorităţile, ar putea fi funcţional în câteva săptămâni, anterior însă fiind o perioadă de probă pentru a nu se înregistra erori.   Sistem Alert”, sistemul de avertizare prin SMS în cazuri de urgenţă va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, a transmis, luni, ANCOM, în urma primei întâlniri a grupului de lucru la care au participat reprezentanţi ai DSU, IGSU, STS şi ai operatorilor de telefonie mobilă.   Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia „cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toţi utilizatorii de telefoane mobile aflaţi într-o anumită zonă a unei reţele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcţionale în alte state europene, a explicat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).    
12:51
"Avem o adresă către dumneavoastră (ANSVSA — n. r.) de trei săptămâni, o așteptăm, cu privire la faptul că 40% din produsele semipreparate din carne sunt false în piața din România. Din perspectiva unor analize pe care le-am realizat, așteptăm din partea dumneavoastră un răspuns pe acest lucru", a spus Sorin Mierlea, la dezbaterea cu tema 'Protecția consumatorilor — element esențial în realizarea unei piețe interne mai aprofundată și mai echitabilă', organizată de Institutul European din România și Asociația Infocons.   Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că analizele la semipreparate au fost făcute la Larex și laboratoare din cadrul ANSVSA, în urma acestora reieșind o diferență de compoziție față de cea menționată pe etichetă.   "Noi considerăm că sunt produse care mint și înșală consumatorul și așteptăm măsurile luate de autorități. După aceea vom veni public. Dacă în 30 de zile autoritățile nu iau măsuri, noi vom face un comunicat public cu privire la problemele care au fost depistate", a afirmat Mierlea.   Prezent la dezbatere, vicepreședintele ANSVSA, Traian Constantin Petcu, a declarat că deja s-a constituit un grup de lucru pe această temă.   "În ceea ce privește compoziția, respectarea compoziției și dacă în produs se regăsește exact ceea ce este trecut pe etichetă — această problemă a fost ridicată zilele trecute și de domnul ministru al Agriculturii, Petre Daea, am luat deja inițiativă. A fost o întâlnire acum câteva zile între președintele ANPC, președintele ANSVSA, domnul Geronimo Brănescu, și se caută să se găsească (o soluție — n. r.) sub forma unui program prin care un număr de produse selectate aleatoriu din piață, fie că vorbim de cele din procesarea cărnii, fie că vorbim de cele din industria laptelui sau alte produse, cele procesate, vor fi luate ca eșantion, vor fi analizate în laboratoare", a spus Traian Constantin Petcu.   Acesta a precizat că rezultatele vor fi comunicate ministrului Agriculturii, iar dacă vor exista nepotriviri între rezultate și datele menționate pe etichete, aceste fapte vor intra în sfera legislației penale pentru că reprezintă o fraudă.   AGERPRES    
12:51
O'Leary a declarat că piloții „nu au o slujbă dificilă” și că îi poate forța să renunțe la concediu: „Nu văd cum ar putea exista o acțiune în masă a piloților. Nu au sindicat”, a spus acesta. El a adăugat că Ryanair a pregătit mai multe „beneficii” pentru piloți, însă a avertizat că dacă aceștia „nu se comportă frumos, acesta va fi sfârșitul beneficiilor” acordate acestora.   Miercuri, mai mulți piloți ai companiei au semnat o scrisoare comună, prin care refuză bonusurile de 13.500 de euro pe care Ryanair le oferea celor care renunțau la zilele libere. Printre nemulțumirile căpitanilor de zbor se numără imposibilitatea de a se organiza în sindicate, refuzul de a li se face un contract colectiv de muncă, precum și condițiile dure în care sunt nevoiți să lucreze.   În replică, O'Leary i-a acuzat pe unii dintre piloți că sunt „prețioși” și că „își dau prea multă importanță”. „Odată ce ai învățat ce trebuie să faci...l-aș provoca pe orice pilot să îmi explice cum este asta o slujbă dificilă sau de ce spun ei că muncesc prea mult. Cum poate cineva care prin lege nu are voie să zboare mai mult de 18 ore pe săptămână să spună că e obosit”, a adăugat șeful Ryanair.   Doi piloți citați de The Guardian s-au declarat revoltați de afirmațiile lui O'Leary și au explicat că acesta a calculat cele 18 ore de zbor pe săptămână împărțind cele 900 de ore de zbor anual, prevăzute de lege, la 52 de săptămâni. Acest calcul nu reflectă însă numărul de ore pe care piloții îl efectuează săptămânal.   „Cât am stat la Ryanair am avut multe săptămâni în care lucram și 50 de ore pe săptămână. Este frustrant pentru mine și pentru colegii mei să auzim astfel de declarații”, a declarat un căpitan de zbor.   sursa: digi24
12:40
Situaţia financiară a PSD a ajuns atât de gravă încât subiectul urmează să fie discutat la viitoarea şedinţă a Comitetului Executiv. Partidul Social Democrat a ajuns să înregistreze cele mai mari datorii din ultimii ani: aproape 34 de milioane de lei. De la centru se arată cu degetul spre filiale.   Mircea Drăghici, trezorier PSD: O să cer în Comitetul Executiv ca aceste organizaţii să vină la rândul lor, aşa cum am procedat la Bucureşti, cu un desfăşurător, o strategie de stingere a acestor creanţe pentru că am iniţiat legea prin care contribuţiile pentru campaniile electorale sunt restituite şi din acest punct de vedere nu îmi explic de ce continuăm la nivel de teritoriu să acumulăm datorii   După procesele cu creditorii, PSD s-a pus la masa negocierilor.   Mircea Drăghici, trezorier PSD: Tocmai am semnat tranzacţii de eşalonare, săptămâna trecută a fost una dintre ele, săptămâna aceasta al doilea creditor important, aceşti urşi grizzly cum le spunem noi în interiorul partidului care vin cu datorii rostogolite istoric din trecut Nici principalul partid de opoziţie nu stă mai bine. La finalul lui 2015, PNL anunţa datorii de peste 25 de milioane de lei. Bilanţul pentru anul 2016 nu a fost depus încă de liberali. Ludovic Orban vrea să schimbe Statutul partidului astfel încât orice cheltuială mai mare de 10.000 de lei să fie făcută doar cu aprobare de la centru. Ludovic Orban, preşedinte PNL: Situaţia e în felul următor: toate datoriile pe care s-a negociat reeşalonare şi pe care s-au stabilit ratele de plată sunt plătite în mod curent de când am preluat preşedinţia. Nici contul central al partidului nu e lipsit de probleme. Ludovic Orban, preşedinte PNL: Dar sunt două executări silite care sunt pe cont şi, practic, se pot extrage din cont banii care intră în temeiul acestor executări silite. Partidul lui Traian Băsescu a avut doi ani contul central blocat, inclusiv la alegerile parlamentare. Totul din cauza datoriilor acumulate în perioada campaniilor din 2014, aproape patru milioane de lei. Liderii actuali spun că în teritoriu şefii de organizaţii au angajat plăţi fără să aibă cu ce le achita. Reporter: Cât timp a avut PMP conturile blocate? A existat o perioadă lungă de timp, aproape doi ani de zile. Eugen Tomac, preşedinte executiv PMP: Da, am avut contul central blocat tocmai pentru că au existat datorii Deşi este un partid nou, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu are de asemenea datorii. Peste 2,3 milioane de lei ar trebui să plece din conturile ALDE către creditori anul acesta. Şi UDMR are de achitat peste 2,9 milioane de lei anul acesta pentru a-şi stinge datoriile acumulate. Pe lista partidelor cu datorii se află şi Uniunea Salvaţi Bucureştiul. În scurta sa existenţă are datorii declarate pe site-ul Ministerului de Finanţe de aproape 850.000 de lei.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.