Money.ro

Acum 4 ore
04:16
S-au scurs patru luni din acest an, dar veniturile fiscale, adică tot ce încasează statul din taxe şi impozite, au crescut cu doar 1,8%, în condiţiile în care sunt principala sursă de bani din care se finan-ţează cheltuielile statului. Îngrijorător este că, deşi consumul a explodat, încasările din TVA şi accize sunt la un nivel încă sub cel de anul trecut, conform datelor din execuţia bugetară pentru perioada ianuarie-aprilie.   Comparaţia cu 2016 este însă mai puţin importantă, fiindcă adevăratul indicator cu care ar trebui făcută raportarea este prognoza de încasări pentru anul în curs, construită pe o creştere a PIB de 5,2% pe tot anul, dar pe care Ministerul Finanţelor nu a publicat-o nici până acum. Ceea ce nu e deloc un semnal bun pentru piaţă, scrie Romania Libera.
04:06
Liberalii vor ca la articolul 68 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2001 după alineatul 6 să fie introduS un nou alineat care va avea următorul cuprins:  „În toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ preuniversitar se include disciplina «Cursuri de prim ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina cursuri de prim ajutor se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale şi al ministrului Sănătăţii”.   Potrivit expunerii de motive, „cursurile de prim ajutor fac diferenţa între viaţă şi moarte, iar o educaţie sanitară de la vârste mici ar creşte şansele de supravieţuire ale unei persoane, dacă cei din jur ar şti cum să intervină până la sosirea ambulanţei sau până la transportarea la spital a victimei pentru îngrijiri medicale de specialitate”.   „Din păcate, statisticile arată că aproape 70.000 de români mor în fiecare an pentru că nu sunt resuscitaţi la timp. Doar 0,5% din cei 1,7 milioane de elevi înscrişi în învăţământul gimnazial şi liceal din România au noţiuni de prim-ajutor. În unele ţări, educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa I până într-a XII-a, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate vârstei şcolarului”, au mai argumentat liberalii.   Iniţiatorii propunerii legislative au mai precizat că astfel de cursuri de prim ajutor trebuie să ajungă la fel de cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.   „Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim-ajutor, constând în modul de a acţiona în faţa unei urgenţe medicale şi de a evita sau reacţiona în faţa unui pericol cu potenţial vital, trebuie să ajungă la fel de cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulţirii”, au subliniat ei.   Liberalii susţin că, „după tragedia de la clubul Colectiv şi alte evenimente neplăcute, societatea civilă a cerut introducerea urgentă în şcolile din România a unor cursuri de prim-ajutor”.  
04:06
Noul motor foloseşte o tehnologie de compresie variabilă. Inginerii Nissan spune că tehnologia permite motorului să aleagă în orice moment raportul de compresie optim, un factor cheie în motoarele pe benzină.   Persoanele juridice sau alte entități fără personalitate juridică se pot identifica în Spaţiul Privat Virtual astfel:   a) cu certificatul calificat al persoanei juridice sau al entității fără personalitate juridică; b) cu certificatul calificat deținut de persoana fizică reprezentant legal al persoanei juridice sau al entității fãrã personalitate juridică; c) cu certificatul calificat deținut de reprezentantul desemnat al persoanei juridice sau al entității fără personalitate juridică; d) cu certificatul calificat deținut de împuternicitul persoanei juridice sau al entității fără personalitate juridică.   Serviciile de comunicare electronică sunt gratuite și disponibile 24 de ore din 24.  
04:06
Lia Olguţa Vasilescu a precizat, la Antena 3, că în luna iulie, după ce va fi finalizată legea salarizării unitare, se va intra cu proiectul privind indemnizaţia de creştere a copilului.   Ministrul Muncii s-a folosit ca exemplu de celebrul fotbalist al echipei FC Barcelona, Lionel Messi. Astfel, a spus Lia Olguţa Vasilescu, dacă Messi ar veni în România să joace pe un salariu de aproximativ 30 de milioane de euro, ar face un copil, atunci statul român ar fi obligat să îi plătească sportivului o indemnizaţie de 28 de milioane de euro pe lună, conform legii în vigoare.   Proiectul legii salarizării unice urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care va decide dacă o adoptă în forma actuală sau o va retrimite spre dezbatere Senatului.  
Acum 24 ore
14:36
”A început etapa a doua a implementării, în care se instalează şi se testează diferitele componente ale marilor echipamente şi ale experimentelor. S-a trecut în linie dreaptă spre finalizare. Sunt instalate toate componentele, dar testarea se face progresiv”, a afirmat Zamfir, pentru News.ro.   Testele de până acum arată bine şi sunt în grafic, potrivit directorului.   ”Intenţia este să obţinem în toamnă primul fascicul laser, sigur, de putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, a menţionat Zamfir.   Aceste teste vor dura doi ani. ”Undeva în vara lui 2019 sperăm să fim operaţionali în întregime”, a spus Zamfir.   Articolul integral pe news.ro      
14:27
'O nouă săptămână de creşteri pe bursa locală duce indicele BET la un nou maxim după ianuarie 2008. Aşadar, după un plus de 1,91% în aceasta săptâmână, indicele de referinţă de la BVB a închis ziua de vineri la nivelul de 8.647 puncte, cel mai ridicat nivel după şedinţa din 15 ianuarie 2008. Avansul indicelui BET a fost susţinut în principal de titlurile Băncii Transilvania, emitent cu o pondere de 18,81% în indice, care au crescut cu 5,42% în săptămâna curentă, atingând un nou maxim istoric. Creşterea din această săptămână de pe titlurile Băncii Transilvania a apărut în urma ultimelor două şedinţe de tranzacţionare. Anterior acestor şedinţe, titlurile Băncii Transilvania prezentau o evoluţie modestă pe ultima lună, de +0,18%, pe când indicele BET se afla pe o creştere de aproximativ 3% în aceeaşi perioadă. Astfel, titlurile Banca Transilvania au recuperat din decalajul faţă de restul pieţei din ultimul timp. O altă posibilă explicaţie pentru avansul acţiunilor băncii din ultimele zile este aşteptarea investitorilor ca grupul bancar să anunţe o nouă achiziţie', se arată în document.   Potrivit acestuia, toţi indicii au închis săptămâna pe plus, cel mai mare avans fiind obţinut de BET-Plus, de 1,98%. BET-NG a urcat cu 0,82% în timp ce indicele BET-XT a înregistrat o creştere de 1,74%.   'Săptămâna aceasta valoarea tranzacţionată totală a fost de 199,91 milioane lei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 195,72 milioane lei, cu 61,44% mai mică faţă de săptămâna precedentă. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Romgaz în valoare de 32,96 milioane lei, Fondul Proprietatea, de 32,21 milioane lei, Banca Transilvania, de 30,54 milioane lei, OMV Petrom, de 16,62 milioane lei şi BRD-SG, de 13,04 milioane lei. Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 3,49 milioane lei, cu obligaţiuni - 0,19 milioane lei şi cu unităţi de fond - 0,52 milioane lei. În piaţa deal s-au realizat schimburi în valoare de 10,74 milioane lei', menţionează sursa citată.    
14:16
În total, cei 5 kilometri de drum au fost finalizaţi complet cu indicatoare, şi marcaje rutiere în două zile. Costul proiectului a fost de 300.000 de euro. În ţara noastră, asfaltarea a 5 kilometri de drum comunal costă peste 1 milion de euro şi lucrarea durează doi ani, nu două zile. România avea anul trecut 86.080 de kilometri de drumuri publice, din care mai mult de 36%, respectiv 31.084 kilometri, erau drumuri pietruite şi de pământ, în timp ce lungimea autostrăzilor era de numai 747 de kilometri (4,2%), la fel ca în 2015, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit datelor INS, din totalul drumurilor naţionale, 35,2% (6.200 kilometri) erau drumuri europene, 4,2% (747 kilometri) autostrăzi, iar din punctul de vedere al numărului de benzi de circulaţie, 1,6% (280 kilometri) erau drumuri cu 3 benzi, 10,3% (1.820 kilometri) drumuri cu 4 benzi şi 0,1% (22 kilometri) drumuri cu 6 benzi.  
09:16
Recent instalată la palatul Elysee, Macron a reuşit să câştige rapid reputaţia de "fashionista" a Parisului, după ce a i-a cucerit pe francezi, şi nu numai, cu ţinuta împrumutată de la Louis Vuitton, cu bobul lung, cu aerul modern nonşalant, pe care l-a afişat, dar în acelaşi timp elegant. Nu a fost nevoie de prea mult timp pentru a i se acorda rapid eticheta de "chic parizian".     Pe de altă parte, look-ul elegant şi spectaculos al Melaniei Trump nu mai are nevoie de nicio introducere, fiind confirmat în ultimele săptămâni prin ţinutele alese de Prima Doamnă a SUA, în primul turneu oficial în străinătate al soţului ei.   Cu costumele strânse în talie, ultra feminine sau cu rochiile din dantelă, la o primă impresie Melania Trump ar câstiga un duel al ţinutelor vestimentare, scrie The Telegraph.   Pentru întâlnirea de la Bruxelles, Melania Trump a ales un costum din piele beige, creat de casa de modă belgiană Maison Ullens, o mişcare îndrăzneaţă, ar spune mulţi.   În schimb, Brigitte Macron a optat tot pentru brandul francez Louis Vuitton, de care a devenit foarte apropiată. Aceasta a ales o rochie neagră, afişând un aer lejer, complet opus faţă de Melania.   Spre miezul zilei, Prima Doamnă a Americii a optat pentru schimbarea vestimentaţiei la întâlnirea cu soţiile liderilor participanţi la reuniunea NATO, printre acestea numărându-se Ermine Erdogan (Turcia) sau Amélie Derbaudrenghien (Belgia). Melania Trump a ales o rochie din dantelă neagră de la Dolce and Gabbana. La rândul ei, Brigitte Macron a păstrat aceeaşi ţinută.      
08:57
Acum, Germania se pare că începe să treacă la acţiune. Guvernul german ar dori ca şeful băncii centrale germane Jens Weidmann să devină următorul preşedinte al Băncii Centrale Europene, sporind în acest fel şi mai mult puterea Germaniei. În lipsa consensului la între şefii de state şi de guverne din UE, BCE a fost în timpul crizei salvatorul euro. Şi acum instituţia prin programele sale ajută economiile şi băncile slabe din zona euro să se finanţeze ieftin. Luni, miniştrii de finanţe din Germania şi Franţa au convenit să întărească zona euro printr-o integrare mai în profunzime: prin convergenţă bugetară, coordonarea politi­cilor economice şi proiecte de investiţii comune, notează Reuters. Germania şi Franţa urmează să-şi în­tărească astfel rolul de leadership în regiune. Banca centrală germană se aşteaptă de ase­menea la o creştere puternică a economiei în acest trimestru. Cât priveşte dorinţa Germaniei ca Weidmann să preia poziţia de preşedinte al BCE, Berlinul are un plan pentru a învinge opoziţia care ar veni din partea Europei de Sud, scrie Handelsblatt. Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble cred că a venit vremea ca un neamţ să conducă BCE şi şi-au ales deja candidatul favorit. Potrivit Handelsblatt, guvernul german lucrează la un plan pentru ca Jens Weidmann, şeful Bundesbank, să-i succeadă actualului preşedinte BCE Mario Draghi când mandatul italianului expiră în 2019. Sub conducerea lui Draghi, BCE a încercat să stimuleze economia zonei euro prin dobânzi ultramici şi un program masiv de achiziţii de obligaţiuni. Politica de relaxare cantitativă este aspru criticată de Germania, unde dobânzile mici pun presiune pe bănci şi investitori. Weidmann, asemeni tuturor pre­şedinţilor de bănci centrale din zona euro, este deja membru al consiliului guvernator al BCE. Acesta susţine necesitatea do­bânzilor relative ridicate pentru menţinerea sub control a inflaţiei, fiind un critic vocal al politicii BCE. Poziţia sa ar stârni criticile ţărilor sud europene. Pentru a tempera astfel de critici, guvernul german inten­ţionează să-l susţină pe Luis de Guindos din Spania pentru poziţia de vicepreşedinte. Însă acest lucru ar putea să nu fie suficient. „Weidmann ar putea să treacă de opoziţia ţărilor din sud dacă guvernul german ar oferi concesii importante în schimb“, potrivit unei surse. Astfel de concesii ar include acordul de susţinere a unor obligaţiuni comune pentru zona euro, o măsură cu care guvernul german nu este de acord. Ministerul german de finanţe a declarat că este prea devreme pentru o decizie privitoare la succesorul lui Draghi. Weidmann nu este singurul candidat la această poziţie. Şeful băncii centrale franceze, Francois Villeroy de Galhau, este de asemenea privit drept un candidat important. Villeroy, spre deosebire de Weidmann, a declarat în mod repetat că BCE ar trebui să folosească toate mijloacele pentru a aduce inflaţia la 2%. Deşi Weidmann este foarte respectat, acesta nu este totuşi alegerea evidentă pentru această poziţie. Predecesorul său la conducerea Bundesbank, Axel Weber, a avut la rândul lui ambiţii de a deveni preşedinte al BCE, însă a fost obligat să renunţe la acestea din cauza lipsei de susţinere politică. De această dată, însă, lucrurile ar putea fi diferite. BCE a avut deja preşedinţi din Olanda, Franţa şi Italia. Acum, mulţi cred, a venit rândul Germaniei. Anticipând probabil o candidatură pentru preşedinţia BCE, Weidmann şi-a îmbânzit tonul, apărând chiar banca centrală în faţa criticilor săi germani. Sunt însă şi alţi factori în joc pe lângă retorica germanului. Există mai întâI semne de întrebare privitoare la noul sediu al Autorităţii Bancare Europene, sau EBA, după Brexit. Insiderii cred că este puţin probabil ca Germania să poată asigura preşedinţia BCE şi să aducă EBA în Frankfurt. În plus, pe lângă mandatul lui Draghi, şi alte mandate vor expira în 2019: cel al preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi cel al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Miniştrii de finanţe ai Germaniei şi Franţei s-au pus de acord la începutul săptămânii cu privire la necesitatea întăririi zonei euro, dând un nou impuls reformelor uniunii monetare şi avertizând că un eşec în acest sens i-ar încuraja pe extremiştii politici, potrivit Reuters. Wolfgang Schaeuble şi Bruno Le Maire au convenit crearea unui grup de lucru care ar prezenta idei legate de adâncirea integrării zonei euro până în luna iulie. Le Maire a declarat că grupul va analiza convergenţa fiscală, coordonarea politicii economice şi proiecte de investiţii comune. „Ştim că întărirea uniunii monetare este de o importanţă majoră“, a declarat acesta. Cât priveşte economia germană, banca centrală a ţării, Bundesbank, se aşteaptă ca aceasta să crească puternic în actualul trimestru, relatează Marketwatch. Cererea internă şi externă ar urma să susţină industria, în timp ce sectoarele construcţiilor şi serviciilor ar continua să fie performante, a anunţat banca. Anunţul Bundesbank este o veste bună pentru economia europeană care-şi recapătă constant vigoarea după aproape un deceniu de criză. Economia germană a avansat cu 0,6% în Tă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sau cu 2,4% anualizat, cu mult peste creşterea anualizată de 0,7% a economiei americane. Privitor la planurile fiscale ale preşedintelui american, banca centrală germană a declarat că acestea ar putea oferi un impuls pe termen scurt, dar ar putea afecta economia americană şi duce la o creştere cu 30% a raportului datorie/PIB al SUA în decurs de un deceniu, potrivit Marketwatch. Comentariile, un lucru rar din partea Bundesbank, survin pe fondul tensiunilor dintre Berlin şi noua administraţie americană cu privire la excedentele comerciale germane. Sursa: ZF.RO    
08:46
„A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare, elaborat de BNR. „Creşterea medie a preţurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depăşeşte pragul de atenţie, de 6%, stabilit de metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieţei imobiliare”, a mai spus Liviu Voinea.   Preţurile locuinţelor din marile oraşe au crescut în medie cu 8,8% în aprilie 2017 faţă de luna similară din 2016, arată datele publicate recent de portalul imobiliare.ro. Aceeaşi sursă arată că în România există deja patru oraşe mari (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa) unde preţul mediu pe metrul pătrat a trecut pragul de 1.000 de euro. Pe de altă parte, şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a avertizat că în 2017 scumpirea caselor se va accelera pentru că toate elementele de cost la nivelul construcţiei vor avea evoluţii ascendente. Principalul factor de scumpire ar fi - potrivit ARACO - majorarea salariului minim pe economie, care duce la o scumpire semnificativă a manoperei din construcţii.   România nu mai are niciun risc sistemic sever pentru stabilitatea financiară, după deciziile Curţii Constituţionale care au atenuat posibilele efecte ale legii dării în plată şi legii conversiei creditelor (riscurile severe semnalate anul trecut), a mai anunţat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea. „Situaţia financiară a ţării este la fel de robustă ca anul trecut, iar riscul legislativ - care în 2016 era sever - a scăzut ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. În prezent, România nu are niciun risc sistemic sever”, a spus Liviu Voinea.      
08:46
"În cadrul şedinţei de Guvern a fost adoptată o hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare ale programului . Prin acest program se acordă o primă de relocare şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă şi care-şi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de domiciliu pentru a se încadra în muncă. Această primă, important de precizat, se acordă la cerere, lunar, pe o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni. De asemenea, această primă de relocare se ridică la 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire, adică şi chirie şi utilităţi, în limita sumei de 900 de lei lunar", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.   Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptăţite trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în evidenţele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor menţionate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.   "O precizare importantă pe care a făcut-o şi ministrul Muncii în deschiderea şedinţei de Guvern, pot depune cereri şi cei care s-au încadrat în muncă din ianuarie până acum, adică din momentul adoptării iniţiale a OUG 6/2017", a mai spus Petrescu.      
08:16
Creșterea numărului persoanelor strămutate în plan intern este copleșitoare pentru serviciile guvernamentale deja aflate sub presiune, a declarat ministrul pentru probleme sociale, Virginie Baikoua, într-un interviu telefonic pentru DPA.   Reluarea luptelor a forțat circa 100.000 de oameni să fugă din Bria, un oraș la aproape 600 km est de capitala Bangui, conform Națiunilor Unite. Alte 200 de persoane au fost rănite în timpul luptelor din ultimele două săptămâni, majoritatea civili. Sute de case au ars iar proprietățile au fost jefuite.   "Suntem pe cont propriu, guvernul trebuie să ne ajute", a spus un locuitor din Bria, Philippe Zitongo. Comunitatea, a adăugat el, se simte încă amenințată. Regiunea din sud-estul țării cunoaște o intensificare a luptelor între milițiile Seleka (majoritar musulmane) și cele anti-Balaka (creștine).   În urmă cu zece zile, angajați ai Crucii Roșii au descoperit 115 cadavre în orașul Bangassou, situat în partea de sud a Republicii Centrafricane, după mai multe zile de confruntări între milițiile rivale.   Lupta pentru controlul orașului marchează o nouă escaladare într-un conflict care a început în 2013 când luptători musulmani Seleka l-au îndepărtat pe președintele Francois Bozize, provocând represalii din partea milițiilor creștine.      
08:06
Economia românească a înregistrat, în ansamblu, o creştere de 4,8% în 2016, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).   Produsul intern brut al României a fost anul trecut de 169,6 miliarde euro, ceea ce corespunde unui nivel de circa 8.600 euro/locuitor.   Însă între judeţe au existat diferenţe mari în ceea ce priveşte evoluţia PIB, relevă estimările CNP.   Articolul integral pe economica.net      
Ieri
10:16
Cea mai mare parte a investiţiilor ar trebui făcute în reablitarea locuinţelor şi apoi în centrale termice care să furnizeze în condiţii de eficienţă agent termic în reţeaua de distribuţie, după cum reiese din strategie. Defalcat, iată cum se împart cele 3,79 miliarde de euro:   50 milioane euro: centrale de cogenerare noi, inclusive cea de la Casa Presei 1,9 miliarde de euro: reabilitarea blocurilor de locuinţe 50 milioane euro: dispecer 500 milioane euro: reţeaua de transport 400 milioane euro: Puncte termice şi reţelele de distribuţie 2 milione euro: Racorduri la reţeaua de transport a gazelor naturale 890 milioane euro: Centrale Elcen     "Estimarea valorilor de investiţii pentru fiecare componentă a SACET (Sistemul de Aliementare Centralizată cu Energie Termică-n.red.) s-a realizat pe baza informațiilor deținute de consultant din proiecte similare, precum și din datale disponibile la nivelul ELCEN și RADET privind investițiile specifice pe diverse tipuri de lucrări similar realizate la nivelul celor două companii", se arată în Strategie.   Articolul integral pe economica.net      
10:16
Conform organizatorilor, târgul de la Palatul Parlamentului reuneşte 122 de companii, dezvoltatori şi agenţii imobiliare, iar preţurile sunt cuprinse între 4.700 de euro pentru o construcţie din lemn ce poate fi utilizată ca şi casă de vacanţă şi 4,2 milioane de euro pentru un hotel de cinci stele din Predeal.   În Bucureşti, cea mai ieftină garsonieră are preţul de 24.000 de euro şi este situată pe Şoseaua Giurgiului. Cel mai mic preţ al unui apartament cu două camere este de 41.500 de euro, iar pentru un apartament cu trei camere, viitorul proprietar trebuie să scoată din buzunar cel puţin 53.500 de euro.   Aticolul integral și galerie foto pe capital.ro      
10:06
Bursa de Valori București a încheiat o săptămână bună, cu o activitate de tranzacționare destul de ridicată și 5 ședințe „pe verde”. Și vineri indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,67%, până la nivelul de 8.647,49 puncte, un nou maxim post-criză, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,71%.   Rulajul pieței de acțiuni a fost de 36,43 milioane lei (7,99 milioane euro), nivel decent mai ales dacă avem în vedere că a fost realizat integral pe piața reglementată. Pare o poveste a pieței românești întrucât bursele europene au arătat și astăzi aceeași indecizie, reflectată de închiderile neconcludentă: -0,15% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,40% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,01% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,15% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,62% pentru indicele PX de la Praga. Citește mai mult pe profit.ro        
09:57
"Cu siguranță vom introduce din ianuarie 2018 măsurile de de relaxare fiscală menționate în programul de guvernare", a afirmat Viorel Ștefan.   Acesta a adăugat că Executivul vrea să reducă anul viitor numărul contribuțiilor la asigurările sociale de la nouă la doar două, pentru pensii și îngrijirea sănătății, care vor totaliza 35%. În prezent, cele nouă contribuții totalizează 39,25% și sunt plătite în comun, de angajați, și de angajatori.   De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui să plătească contribuțiile la asigurările sociale în numele angajaților, obiectivul fiind transferarea în întregime către angajați.   Parlamentul este aproape de adoptarea Legii salarizării bugetarilor, în urma căreia angajații din sănătate vor avea salariile brute mai mult decât duble, cei din educație vor beneficia de majorarea salariilor cu 50%, iar alte categorii vor avea creșteri mai reduse.   Viorel Ștefan susține că majoritatea creșterilor salariale vor reveni la buget sub formă de taxe.   "Ceea ce nu s-a înțeles încă de către opinia publică este că majorările salariale din sectorul public introduse de lege includ contribuțiile la asigurările sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete să fie aproape neutru", a afirmat oficialul român.     Ministerul Finanțelor Publice vrea să reducă anul viitor impozitul pe venit, care în prezent se situează la 16%. Social-Democrații au anunțat că impozitul va fi redus la 10%. Vineri, Viorel Ștefan a declarat că Ministerul Finanțelor Publice încă evaluează impactul reducerii și că este neclar dacă va fi aplicat în trepte.   Modificările în impozitare ar putea fi supuse spre dezbatere Parlamentului în luna septembrie. Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit din UE, de 3,5% din PIB anul acesta și de 3,7% din PIB anul viitor.   Viorel Ștefan susține că UE și FMI nu iau în calcul impactul stimulentelor fiscale, care vor majora colectarea taxelor și vor genera venituri mai ridicate, inclusiv aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă create de la începutul anului.   De asemenea, oficialul a afirmat că Bucureștiul intenționează să înregistreze deficite structurale mari până în 2019 pentru a ajuta al doilea cel mai sărac stat din UE să-i ajungă din urmă pe cei din Europa Occidentală.   "Vorbim despre convergență și aderarea la euro, dar uităm că acestea nu înseamnă doar îndeplinirea unor criterii nominale, ci și investiții, majorarea veniturilor gospodăriilor, infrastructură compatibilă cu cea europeană și regiuni ale țării egale ca dezvoltare", a mai spus ministrul Finanțelor Publice.   Salariul mediu brut lunar în România este puțin peste 700 de euro (786 de dolari), comparativ cu mediu din UE de 2.370 euro. Țara cheltuie sub 20% din PIB pentru salariile angajaților și pensionarilor de stat precum și pentru asistență socială.   În continuare investițiile publice sunt la un nivel scăzut, cu 40% din șosele făcute din pietriș și spitale vechi de decenii. În primul trimestru din 2017, România a avut cel mai rapid ritm de creștere din UE, de 5,7%, datorită majorării consumului, iar la sfârșitul lunii aprilie bugetul înregistra un ușor excedent. Viorel Ștefan a explicat că bugetul ar putea înregistra excedent la sfârșitul primului semestru, ceea ce înseamnă că ținta de deficit de 3% din PIB pentru întregul an va fi cu certitudine îndeplinită.   "Ritmul creșterii din primul trimestru este în general mai lent decât în alte trimestre. Deci datele ne fac să fim optimiști că avansul PIB-ului în 2017 va fi mai mare de 5,2%. Programul nostru de guvernare include reforme structurale, măsuri de stimulare a producției în câteva sectoare, care treptat vor comuta motoarele de creștere a economiei de la consum la producție", a afirmat ministrul Finanțelor Publice.        
08:46
"Principalele riscuri pentru perspectivele eco­no­mice vizează reducerea prudenţei fiscale, care ar pu­tea afecta negativ în­crederea pieţei. Asta, îm­pre­ună cu tensiuni politice în creştere, ar putea eroda consumul şi inves­tiţiile, ar putea creşte costul de finanţare a statului şi ar putea exercita presiuni asupra cursului de schimb, lucru care ar afecta bilanţurile băncilor prin expunerile lor în valută", arată documentul citat.   Relaxarea fiscală, având ca elemente centrale majorările salariale şi reducerea taxelor, ar putea conduce la un deficit bugetar de 6% din PIB, pentru 2017 şi 2018 fiind anticipat un deficit bugetar de 3,7% respectiv 3,9% din PIB, susţine un raport al FMI publicat ieri.   Potrivit sursei citate, anul acesta creşterea economică va atinge 4,2%, dar asupra viitorului planează pericolul unor noi relaxări fiscale care ar putea fi percepute negativ de pieţe şi, dacă relaxarea va fi dublată de tensiuni politice, acest ansamblu va afecta consumul şi investiţiile şi va majora costul de finanţare a statului, punând, de asemenea, presiune pe cursul de schimb.      
08:36
"Există o problemă nesoluţionată, respectiv poziţia SUA faţă de acordul climatic de la Paris (...) Toţi ceilalţi şi-au confirmat acceptul total faţă de acord. (…)Dar suntem siguri că după o reflecţie internă şi SUA îl vor susţine", a declarat premierul italian, Paolo Gentiloni.   Liderii G7 au semnat o declaraţie privind lupta împotriva terorismului, cerându-le companiilor furnizoare de servicii de internet şi celor care administrează reţele de socializare să "sporească substanţial" eforturile pentru a combate mesajele extremiste din mediul online.   Angela Merkel a descris discuţiile ca fiind controversate, afirmând că a avut loc un schimb "foarte intens" de opinii.      
08:26
Atunci când omul respectă absolut toate regulile unui stil de viaţă sănătos, acesta poate trăi până la vârsta 120 de ani, iar toate descoperirile făcute de noile generaţii de cercetători şi cele care vor urma să fie efectuate pot prelungi practic viaţa omului până la nesfârşit, susţin cercetătorii din domeniul futurologiei.   Cercetătorii din domeniul futurologiei mai susţin că omul ar putea trăi până la vârsta de minimum 500 de ani. Potrivit celor mai importanţi experţi în futurologie de la nivel mondial, în ultimii 30 de ani, omenirea va descoperi reţeta «vieţii eterne».   Progresul tehnic şi dezvoltarea neurobiologiei vor contribui la menţinerea funcţiilor creierului individului. Dezvoltarea perpetuă a altor domenii ale medicinei moderne va ajuta la efectuarea unor intervenţii de schimbare de organe, de transplant de organe, precum şi de schimbare ale diverselor segmente ale organismului uman.   Sursa: RADOR      
Mai mult de 2 zile în urmă
19:57
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat vineri, la Agigea, că monitorizează atent situația de la ROMTASA, subliniind că are disponibilitate pentru dialog, însă "nu lucrează sub presiune sub nicio formă", potrivit Agerpres.       "Monitorizez foarte atent situația de la ROMTASA, dar un lucru este cert, eu nu lucrez sub presiune sub nicio formă și am avut întâlniri înainte de greva inițială de acum două săptămâni cu reprezentanții sindicatului de la ROMTASA. Și-au prezentat doleanțele care țin de partea ministerului și ce poate rezolva ministerul, am stabilit un calendar foarte clar pe noi care ni l-am asumat ca și minister, dar pe de altă parte, mi se pare că această presiune care o pun membrii sindicatului de la ROMTASA pe minivacanța românilor, care urmează în perioada următoare, este nejustificată cu atât mai mult cu cât cred că știți cu toții care sunt salariile controlorilor de trafic de la ROMTASA. Vorbim de un salariu mediu de 21 de mii de lei. Eu sunt un om deschis dialogului și cu mare drag, la fel cum i-am primit de două ori înainte de prima grevă de avertisment, îi primesc și acum, dar să vină cu revendicări clare", a spus Răzvan Cuc.     Controlorii de trafic aerian vor declanșa grevă generală în data de 30 mai 2017, pe termen nelimitat, a anunțat, joi, președintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR), Gabriel Tudorache.   Solicitările anterioare ale greviștilor, foarte probabil similare cu cele de acum, privesc, spre exemplu, dreptul controlorilor de trafic de a ocupa în ultimii ani, anterior pensionării lor, posturi în cadrul regiei ce poartă responsabilități mai mici. La pensionare, angajații ROMATSA primesc 24 de salarii, potrivit informațiilor furnizate anterior de oficiali ai Ministerului Transporturilor, sub protecția anonimatului.   Angajații ROMTASA s-au aflat în data de 12 mai în grevă de avertisment, timp de două ore, peste 100 de salariați ai regiei protestând față de managementul "profund defectuos" al Regiei și de lipsa contractului colectiv de muncă.   Liderul ATSR declara la acea dată că angajații ROMATSA nu au făcut grevă pentru salarii mai mari, ci pentru a atrage atenția autorităților statului asupra situației regiei și a o salva de la faliment.  
18:16
România pregăteşte o lege prin care firmele vor fi OBLIGATE să declare cine sunt beneficiarii reali ai activităţii lor. La nivel european se va face o interconectare pentru schimbul de informaţii, scrie mediafax.ro. “Entităţile raportoare sunt obligate să transmită un raport pentru activitate suspectă Oficiului dacă acestea cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că: a) bunurile/fondurile, indiferent de sumă, provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului; b) persoana sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu sunt cine pretind a fi; c) informaţiile pe care entitatea raportoare le deţine pot fi relevante pentru investigarea unei infracţiuni sau pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi”, se arată în proiectul de lege.   De asemenea, firmele înregistrate în România vor raporta cine le controlează, de fapt, şi care sunt „beneficiarii reali” ai activităţii lor.   „Persoanele juridice şi construcţiile juridice înregistrate pe teritoriul României sunt obligate să obţină şi să deţină informaţii adecvate, corecte şi actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv detaliile intereselor generatoare de beneficii deţinute”, se precizează în proiectul de lege.   Iar în expunerea de motive se arată că: “Un element de noutate absolută este dat de înfiinţarea registrelor beneficiarilor reali ai persoanelor juridice; decizia de înfiinţare a acestora a fost luată la nivel european ca răspuns la atacurile ”Panama Papers” şi la atacurile teroriste survenite în capitalele statelor membre.   Conform proiectului de act normativ, beneficiarii reali (persoanele fizice ce controlează persoane juridice) definiţi potrivit legii sunt înregistraţi în Registre (Registrul Comerţului, Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor) ce pot fi utilizate de autorităţile statului, dar şi de entităţile obligate atunci când aplică măsuri de identificare a clientelei. La nivel european este preconizat ca, la nivelul anului 2019, aceste registre naţionale să fie interconectate, permiţând astfel o transparenţă îmbunătăţită a circuitelor financiare, atât naţional, dar şi transnaţional”.   În cea ce priveşte persoanele expuse politic, se arată că: “În cazul tranzacţiilor sau relaţiilor de afaceri cu persoane expuse politic, entităţile raportoare, aplică, în plus faţă de măsurile-standard de cunoaştere a clientelei următoarele măsuri: a) dispun de sisteme adecvate de gestionare a riscurilor, inclusiv de proceduri bazate pe evaluarea riscurilor, pentru a stabili dacă un client sau beneficiarul real al unui client este o persoană expusă politic; b) obţin aprobarea conducerii de rang superior pentru stabilirea sau continuarea relaţiilor de afaceri cu astfel de persoane; c) adoptă măsuri adecvate pentru a stabili sursa patrimoniului şi sursa fondurilor implicate în relaţii de afaceri sau în tranzacţii cu astfel de persoane; d) efectuează în mod permanent o monitorizare sporită a respectivelor relaţii de afaceri”.   De asemenea, alături de notari şi avocaţi, executorii judecătoreşti au fost incluşi în categoria persoanelor juridice liberale obligate să furnizeze informaţii legate de spălarea banilor şi finanţarea terorismului.  
13:46
Căsuțele sunt construite pe roți și pentru acestea este nevoie doar de un teren și o autorizație de amplasare, ca în cazul rulotelor, potrivit Profit.ro. "Autorizațiile de construire nu se dau întotdeauna, iar atunci când se dau, durează mult, costă și, uneori, sunt cu șpagă...", povestește Mircea Cristescu, reprezentantul firmei La Famiglia, prezent la târgul imobiliar tIMOn.   Cel care încearcă la rândul său un astfel de business, propus pieței locale și în urmă cu patru ani de o altă firmă, nu este nici constructor și nici dezvoltator imobiliar. Adrian Tăbăcaru vinde mese și accesorii de biliard, hockey, fotbal mecanic și darț.   Căsuțele pot avea 60 de metri pătrați sau chiar mai mult. Dar cine se mulțumește cu mai puțin își poate comanda și o astfel de locuință de doar 20 de metri pătrați.   Dacă sunt pe roți, explică Mircea Cristescu, pentru ele nu se cere și nu se plătește autorizație de construcție. Pentru o locuință pe roți este nevoie doar de un teren plat și de o autorizație de amplasare, mult mai ușor de obținut și mult mai ieftină decât autorizația de construire.
13:27
Totul depinde şi de dezvoltarea maşinilor autonome, la care lucrează deja toată industria auto, plus industria IT. Însă când se va face pasul, iar maşina va veni singură la client, şase milioane de taximetrişti îşi vor pierde locul de muncă.   Pentru taximetrişti, acesta este doar începutul. În următorii 13 ani, industria de ride-hailing e aşteptată să crească de aproape opt ori. Ar ajunge să fie de cinci ori mai mare decât industria taximetriei şi va elimina de acolo 6,2 milioane de joburi. Deja în San Francisco, oraşul de unde vin Uber şi Lyft, piaţa de ride-hailing e de patru ori mai mare decât piaţa de taxiuri. Următoarea oprire: New York, Londra şi Tokyo, metropolele unde gradul de utilizare al aplicaţiilor e aşteptat să crească exponenţial tocmai fiindcă densitatea populaţiei e mare, iar ambuteiajele, la ordinea zilei.     Succesul modelului depinde însă de dezvoltarea maşinii care se conduce singură. Ar trebui să vină pe piaţă cel mai dev reme în 2020, moment în care , fără riscul de a exagera, s-ar produce revoluţia transporturilor. Pentru a ajunge acolo însă graniţele dintre IT şi industria auto se şterg. Daimler s-a aliat cu Uber, General Motors cu Google şi Lyft, iar BMW cu Intel.   „Vom ajunge acolo cu siguranţă şi chiar dacă mai sunt 8,10,12,15 ani până la maşina complet autonomă, cred că majoritatea companiilor vor să fie primele şi cele mai bune”, spune Akshay Anand, analist la Kelley Blue Book.     În acel moment, ar fi inutilă nu doar cumpărarea unei maşini, ci şi vânzarea ei. Calculele celor de la Goldman Sachs arată că managerul unei flote de autonome ar face 14 mii de dolari profit per maşină în trei ani, adică de nouă ori mai mult decât câştigă acum producătorul vânzând una. Companiile pot scoate mai mulţi bani, iar utilizatorii, fiindcă nu mai au nevoie de maşini personale, pot economisi mai mult.   Sau cel puţin, aşa sună teoria. Deşi consensul e că maşinile autonome ar reduce în final costurile de transport, întrebarea dacă nu cumva utilizatorul va trebui să suporte altfel de costuri. Dacă nu i se vor cere, de pildă, taxe care să compenseze banii pe care acum statul îi ia de la taximetrişti.  
13:17
Facebook a încheiat deja parteneriate cu mai multe companii care creează conţinut video dedicat tinerilor, potrivit unor surse din interior, citate de Reuters.   Astfel, compania americană face paşi noi în ceea ce priveşte planurile sale de a lansa conţinut video original, care să aibă inserate reclame. Producţiile de durată medie, de până la 30 minute, vor fi cele mai costisitoare pentru companie, în timp ce pentru clipurile de sub 10 minute va plăti până la 35.000 dolari.   Pe de altă parte, serialele vor aduce şi cele mai mari încasări, în condiţiile în care toţi bani din publicitate vor ajunge în conturile Facebook. Clipurile de scurtă durată vor avea atât costurile, cât şi încasările împărţite cu partenerii implicaţi în acest proiect.   Lupta pentru banii publicitarilor, din zona de conţinut video, se anunţă una strânsă, în condiţiile în care Facebook va concura cu serviciile oferite de YouTube, Snapchat şi chiar cele ale reţelelor de televiziune.   Acest sector al pieţei de publicitate este estimat să crească, anual, cu circa 30%, până la aproape 30 miliarde dolari, în 2021.
12:46
Sunt concluziile unui studiu realizat anul acesta pentru perioada 2008 - 2015. Valoarea investițiilor pe locuitor este în Cehia 9.703 euro/locuitor, Ungaria 8.386 euro/locuitor, Bulgaria 5.270 euro/locuitor, România 3.130 euro/locuitor. Chiar şi aşa, până în prezent, stocul total al investiţiilor străine directe a ajuns la aproape 70 miliarde de euro, iar investitorii străini angajează în total o treime dintre angajaţii din sectorul privat, undeva la 1,2 milioane de oameni direct. Pe lângă asta, sunt multe slujbe care depind indirect de aceste investiţii străine. Dorel Paraschiv, rectorul-adjunct de la ASE Bucureşti, spune că punctele atractive în România ar fi fiscalitatea și forţa de muncă bine formată, la un preţ corect”. Punctul major, punct slab, ar fi lipsa de infrastructură motiv pentru care unele investiţii ne ocolesc. Conform unui studiu recent, investiţiile companiilor cu capital străin sunt de cel puţin două ori mai mari pentru fiecare angajat iar productictivitatea muncii este şi ea de două ori mai mare în companiile cu capital străin. De asemenea, în medie, salariile sunt duble în multinaţionale faţă de companiile străine, deşi profitabilitatea este mai mică. „Cifra de afaceri a membrilor noştri reprezintă mai mult de 25% din PIB-ul acestei ţări”,  spune Eric Stab, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini. Cele mai atractive domenii pentru investitorii străini sunt, dacă ne uităm la cifra de afaceri, energia, retailul şi industria auto. În ceea ce priveşte ţările de origine ale investitorilor, pe primul loc în top se află Olanda, țară preferată de multe companii, chiar şi româneşti, care se duc să îşi înregistreze firma acolo pentru fiscalitatea prietenoasă.
11:46
Instanţa a mai decis confiscarea de la Constantin Niţă a sumei de 303.000 lei, fiind menţinut sechestrul asigurător. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Constantin Niţă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia - UTI cu Primăria Iaşi. Potrivit DNA, Constantin Niţă ar fi intermediat o întâlnire între Tiberiu Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita, în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remişi lui Niţă în două forme - parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru. ''În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 - iunie 2014'', mai spun procurorii. Conform DNA, Niţă a primit două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folosiţi, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale partidului din care făcea parte. AGERPRES
11:06
  S-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la colectarea impozitului pe salarii şi venit (+13,4%), a contribuţiilor sociale (+14,9%), a impozitului pe comerţ exterior şi tranzacţii internaţionale (+12,4%) şi a veniturilor din capital (+19,1), se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor. Colectarea din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii a crescut cu 49,8% faţă de anul precedent, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, scrie ZF   Colectarea TVA a înregistrat o scădere cu 3,6% faţă de primele patru luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în colectare din februarie 2016. De asemenea, din februarie 2017 gradul de colectare este influenţat de reducerea de la 20% la 19% a cotei standard de TVA. Cu toate acestea, colectarea lunară a TVA a crescut în februarie 2017 cu 2,5% faţă de februarie 2016, cu 8,9% în martie 2017 comparativ cu martie 2016 şi cu 17,9% în luna aprilie 2017 faţă de aprilie 2016. De asemenea, faţă de 2016 la impozite şi taxe pe proprietate s-au înregistrat creşteri la nivelul administraţiilor locale cu 48,2%, iar la bugetul de stat cu 16,7%.  
10:16
'Este de remarcat că 73% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5500, în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2018/mai 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,65% (în scădere cu 0,15 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior). Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni) cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 89% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie', se arată în document. Conform sursei citate, în luna aprilie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut faţă de luna anterioară, la valoarea de 60,8 puncte, fiind cu 4 puncte mai mare decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior. 'Majorarea s-a datorat în special evoluţiei indicatorului de condiţii curente. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 76,0 puncte, valoare în creştere cu 8,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1,8 puncte până la valoarea de 53,2 puncte', informează CFA România. Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către organizaţie în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptâmână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie. CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din ţară, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).
10:06
Trump este primul președinte american din ultimii aproape 70 de ani care nu a promis explicit aplicarea Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic, potrivit căruia aliații intervin militar în sprijinul oricărui stat membru NATO atacat din exterior, a subliniat cercetătorul Thomas Wright de la Institutul Brooking's, citat de AFP. "Este un șoc enorm pentru membrii NATO", a scris el pe Twitter, și a adăugat că președintele rus, Vladimir Putin, va fi încântat. Reuters remarcă de asemenea omisiunea lui Trump și transmite că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut cu toate acestea că președintele american "a fost clar în ceea ce privește angajamentul său față de NATO", precum și în mesajul către toți aliații că trebuie să își respecte promisiunile de a crește cheltuielile militare.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.