Money.ro

Acum 2 ore
19:56
Acţiunile retailerului online au crescut cu 1,3%, până la 1.065 de dolari, la ora 10.10, pe bursa din New York, majorând averea netă a lui Bezos la 90,9 miliarde de dolari, faţă de 90,7 miliarde de dolari - averea lui Gates. „Dacă creşterea acţiunilor se menţine pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, care se închide la ora 16.00 în New York (n.n. - 23.00 ora României), Bezos, în vârstă de 54 de ani, îl va depăşi pe fondatorul Microsoft, potrivit Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg. Gates, în vârstă de 61 de ani, deţine prima poziţie în clasament din mai 2013”, notează Bloomberg.   Investitorii şi analiştii, pe lângă faptul că urmăresc progresele Amazon în ceea ce priveşte cota de piaţă la categorii precum îmbrăcăminte şi alimente, vor analiza şi numărul de abonamente noi vândute de retailer, prin serviciul Amazon Prime, care oferă reduceri pentru livrări, dar şi streaming video şi audio, pentru 99 de dolari pe an.   Investitorii monitorizează, de asemenea, şi divizia de cloud-computing a Amazon, Amazon Web Services, o afacere care are un potenţial de creştere rapid şi reprezintă 10% din veniturile companiei.   Bezos deţine 17% din compania Amazon, ale cărei acţiuni au urcat cu 40% anul acesta, majorând averea lui Bezos cu 24,5 miliarde de dolari. Bezos a început anul pe locul patru în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume şi de atunci i-a depăşit pe Amancio Ortega, fondatorul Inditex (Zara, Pull & Bear etc.) şi pe Warren Buffett.   Compania Amazon este aşteptată să înregistreze venituri trimestriale de 37,2 miliarde de dolari, o creştere de 22% faţă de anul trecut, potrivit estimării medii a 34 de analişti chestionaţi de Bloomberg şi a câştigurilor pe acţiune de 1,42 dolari.  
Acum 4 ore
19:06
Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finanţelor.   Totodată, ”se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%”.   ”Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, se arată în comunicat.   Astfel, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finanţelor.   ”Măsurile nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”, se arată în comunicat.   Premierul Mihai Tudose a declarat recent că CAS şi CASS ”vor rămâne pe modelul actual”, adică vor fi plătite de angajator, el răspunzând enervat jurnaliştilor care l-au întrebat despre faptul că acestea ar putea fi achitate de către fiecare angajat: ”Eu nu ştiu de unde tot scoateţi lucrul acesta”.   Joi, Tudose le-a transmis reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor că Executivul este deschis la dialog şi consultare publică pe tema noilor măsuri ce vor fi implementate în justiţiei, în fiscalitate, în legislaţia salarizării şi a pensiilor, pentru a se ajunge la cele mai bune soluţii.
Acum 6 ore
16:06
Consiliul ASF a adoptat norma în forma rezultată din consultările avute cu principalii participanţi la piaţa asigurărilor auto obligatorii (asociaţii de protecţia consumatorilor, societăţi de asigurare, transportatori, brokeri şi service-uri auto, precum şi alte asociaţii), considerând că amendamentele aduse proiectului iniţial au conturat un cadru coerent şi echilibrat în sprijinul aplicării legii, care a întrunit totodată şi un consens larg pe parcursul celor două dezbateri publice pe această temă.   Noul cadru legal care reglementează piaţa RCA presupune o strânsă colaborare între mai multe instituţii ale statului. În acest sens, ASF a iniţiat şi a dezvoltat deja parteneriate instituţionale cu Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii şi cu Registrul Auto Român, al căror rol este determinant în aplicarea Legii nr. 132/2017.   „Adoptarea normei RCA creează premisele stabilizării şi normalizării pieţei asigurărilor auto obligatorii. ASF va urmări cu foarte mare atenţie modul în care sunt respectate noile prevederi. Vom sancţiona ferm orice abatere care ar putea afecta drepturile şi interesele consumatorilor”, a declarat Vicepreşedintele ASF, domnul Cornel Coca Constantinescu.   Norma detaliază mecanismele de implementare a noii legi RCA şi aduce clarificări în ceea ce priveşte o serie de prevederi, printre care se numără: reglementarea modalității de constatare, evaluare, stabilire și plată a despăgubirilor; modalitatea de decontare directă; asigurările RCA aplicabile asiguraților cu risc ridicat; reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus.   Norma de aplicare a Legii RCA va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României.      
15:46
„Nu vom accepta şantajul din partea oficialilor UE, în special un şantaj care nu se bazează pe fapte“, a spus Bochenek, citat de agenţia de ştiri PAP.   „Toate legile elaborate de Parlamentul polonez sunt în concordanţă cu Constituţia şi normele democratice. Regretăm că vicepreşedinte al Comisiei Europene Frans Timmermans, nu cunoaşte proiectele de legi şi legislaţia poloneză,  criticând pe Polonia“, a adăugat purtătorul de cuvânt.   La rândul său, adjunctul ministrului polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, a declarat că Bruxellesul "ar trebui să ia în considerare într-o mai mare măsură în hotărârile sale faptul că organizarea justiţiei intră în competenţa statelor membre, care iau propriile decizii în cadrul propriului lor proces politic şi legislativ'.   „Polonia va răspunde concret şi în timp util la observaţiile Comisiei Europene“, a adăugat el.   Comisia Europeană a avertizat miercuri că, dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curţii Supreme vor putea fi destituiţi de către Parlament, atunci Uniunea Europeană va acţiona în conformitate cu Articolul 7 al Tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE.   Executivul UE a anunţat de asemenea miercuri că lansează o acţiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar.   Actul normativ, care conferă ministrului justiţiei puterea de a numi şi destitui preşedinţii tribunalelor de drept comun, a fost promulgat marţi de către preşedintele polonez Andrzej Duda. Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât şi de opoziţie, în opinia cărora va afecta independenţa justiţiei.   Motivul pentru care executivul UE a decis să ia măsuri este faptul că noua legislaţie introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbaţii şi femeile cu funcţii de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare.  
Acum 8 ore
15:36
Este vorba de un contract pentru o porţiune din Autostrada Transilvania. Este al patrulea contract pierdut de CNAIR pe această autostradă. Valoarea contractului semnat cu firma italiană ICM SpA și cu cea portugheză Viaponte este de 446 milioane lei și prevederea realizarea a 16 kilometri între localitățile Mihăiești și Nădășelu.   În conformitate cu contractul semnat firmele constructoare trebuiau să facă până în luna aprilie proiectul autostrăzii, după care să se apuce de lucrările propriu-zise de construire a autostrăzii. Deși au trecut trei luni de când trebuiau începute lucrările de construire, stadiul fizic al autostrăzii este de 0%.   Primele șase luni ale contractului, respectiv până în aprilie 2017, au fost destinate activităților de proiectare. Cu toate că trebuiau începute lucrări propriu-zise de construcție din primăvara acestui an, stadiul lucrărilor este de 0%.   Alte contracte reziliate pe autostrada Transilvania:   - Brașov-Borș, constructor Bechtel, reziliat în mai 2013   -Tg.Mureș-Ungheni și drum legătură, constructori Lemacons & Vega & Arcada, reziliat în martie 2016
15:36
Deputaţii au dat undă verde printr-un vot prin ridicarea mâinii articolului 4 al proiectului legii ordinare „pentru încrederea în viaţa publică” care prevede această interdicţie, aşa cum au făcut miercuri în privinţa membrilor Guvernului.   Această interdicţie era o promisiune a candidatului Macron, după scandalul presupuselor angajări fictive ale membrilor familiei lui François Fillon, care a afectat campania prezidenţială.   La fel ca în ajun, când interdicţia le-a fost impusă membrilor Guvernului, un amendament al raportorului Yaël Braun-Pivet precizează dispozitivul.   Vor fi interzise angajările membrilor familiilor ”în privinţa familiei apropiate” - soţ, ori soţie, partener Pacs, concubin ori concubină, părinţi şi copii, dar şi cei ai soţului ori soţiei, partenerului ori partenerei Pacs sau concubinului ori concubinei.   Pedeapsa prevăzută în cazul încălcării interdicţiei este de trei ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 45.000 de euro.   În privinţa angajării oricărei alte persoane din al doilea cer de rude - care au o ”legătură familială”, membru sau fost membru al familiei - este obligatorie o declaraţie în acest sens, ca în cazul angajării încrucişate - angajarea unui colaborator din familia altui ales sau ministru.   Aceeaşi interdicţie a angajării membrilor propriei familii ”apropiate” se va aplica aleşilor locali la cabinetele lor.   În privinţa recrutării de către primari sau preşedinţi ai unor comunităţi de peste 20.000 de locuitori, al oricărui alt membru sau fost membru al propriei familii sau a familiei partenerului ori partenerei, este necesară depunerea unei declaraţii la Înalta Autoritate pentru Transparenţa Vieţii Publice.  
15:26
”În fiecare săptămânăa mai expropriați doua cotețe pe autostrada Bucuresti - Ploiești, când terminați odată?”, l-a întrebat Tudose pe Răzvan Cuc. Tudose i-a cerut ministrului să vină cu toate exproprierile deodată, în timp ce Cuc se justifica spunând că e vorba despre probleme din trecut. Dialogul a avut loc în deschiderea ședinței de guvern la care participa si ziaristii. In mod curent exproprierile la CNAIR se fac în mai multe tranșe. Aceasta deoarece proiectele suferă modificări inclusiv în faza de realizare a construcției propriu-zise și pentru faptul că studiile de fezabilitate inițiale sunt prost intocmite și nu corespund realității din teren.  
15:16
Mihai Tudose vrea ca toată ţara să ştie care sunt producătorii şi comercianţii care vând alimente mai proaste. Aşa că le-a cerut soluţii miniştrilor Agriculturii şi Justiţiei pentru a putea face publice numele acestora.   ”Domnul Daea, chiar așa, suntem cetățeni de mâna a doua și mâncăm orice?”, l-a întrebat premierul pe ministrul Agriculuturii în deschiderea ședinței de Guvern de joi. El i-a cerut elaborarea unor norme interne în acest sens, cel puțin până când Comisia Europeană va emite reglementări în acest sens.   ”Din nefericire nu am reușit sa prezentăm în detaliu aceste lucruri pentru că neavând o normă juridică prin care săa operăm nu putem să dăm numele comerciantului și producatorului respectiv pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste”, a răspuns Daea.  
Acum 12 ore
11:46
Șeful Aston Martin susține că autoritățile de la Londra ar trebuie să se asigure că există și fabrici de baterii în Marea Britanie, deoarece în prezent totul este importat din China. În plus, a explicat Andy Palmer, nici cerința de mașini electrice nu este semnificativă, deocamdată, fiind de sub 4%. „Dacă guvernul vrea să dea aceste legi, atunci trebuie să și ajute pe măsură. În caz contrar vor duce la distrugerea unei părți din industrie", a declarat Palmer pentru FT, adăugând că planul decidenților guvernamentali este absurd. Marea Britanie are o „vale a morții” între munca de dezvoltare a bateriilor din universități și tehnologia care ajunge la producători, a mai precizat directorul Aston Martin.
11:46
„Platforma eMAG Marketplace asigură accesul simplu şi rapid la o  variată gamă de produse pentru peste 500.000 de clienţi unici, în fiecare zi. Accesarea eMAG Marketplace este, în prezent, cel mai rapid, avantajos şi eficient mod de a vinde online, în România, dar şi în ţări precum Bulgaria, Ungaria sau Polonia”, a declarat Florin Filote, director eMAG Marketplace. În platforma eMAG Marketplace sunt înregistrate companii româneşti printre care F64 (magazin dedicat pasionaţilor de fotografie), Cărtureşti (concept store de carte şi produse de papetărie), Otter (încălţăminte premium), Optiplaza (reţea de magazine de optică), Flori de Lux (florărie online), Mirano (produse de voiaj), Arsis (distribuitor de telefoane şi accesorii), RoGroup (accesorii auto, anvelope şi instalaţii GPL) sau Fares (remedii naturiste), CES (Complet Electro Serv). Portofoliul de branduri internaţionale cuprinde companii precum Franke, Gorenje şi Miele (electrocasnice şi accesorii pentru bucătărie), Hervis Sports (articole şi echipamente sportive) sau Meli Melo (bijuterii şi accesorii fashion).   mai multe, pe capital.ro
11:36
Mai exact, aceștia trimit un e-mail sau un mesaj pe WhatsApp prin care îi anunță pe utilizatori că termenul până la care vor putea folosi aplicația gratuit este aproape să expire, iar pentru a folosi în continuare serviciul trebuie să plătească. Taxa de 0,99 dolari percepută de WhatsApp a fost eliminată în 2016, când Facebook a preluat serviciul de mesagerie, într-o tranzacție de 19 miliarde de dolari.   Hoții încearcă să vă obțină datele bancare și vă trimit un link pe care vor să îl accesați. Aici, vă vor cere să introduceți numărul cardului, numele de pe card, data expirării și codul CVC, cu care vă pot folosi apoi cardul pentru a efectua tranzacții online.   Așadar, dacă primiți un astfel de mesaj aveți grijă să nu cădeți în plasă și să le faceți „cadou” hoților acces liber la cardul sau datele dumneavoastră.  
11:36
”Pentru piaţa valutară previzionăm continuarea tendinţei de creştere a EUR/RON pe termen scurt şi mediu, pe fondul intensificării deficitelor gemene (n.red.-deficitele concomitente de buget si cont curent care apar atunci cand sectorul privat este in echilibru) şi a lipsei de marjă de manevră pentru politica economică internă la momentul incidenţei următoarei crize ciclice. Practic, ne aşteptăm ca ajustarea dezechilibrelor macroeconomice să se realizeze din nou preponderent prin cursul de schimb în trimestrele următoare”, a precizat Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.   În luna iunie, cursul a fluctuat în intervalul (4,5503 – 4,5987) la BNR, creşterea din primele săptămâni (până la nivelul maxim din vara anului 2012) fiind contrabalansată ulterior. Cursul a înregistrat un nivel mediu de 4,5714 în iunie (nivel record), în creştere cu 0,38% lună/lună şi cu 1,1% an/an.   mai multe, pe ZF
11:26
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului General, au făcut joi 106 percheziţii domiciliare, într-un dosar în care 36 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.   "În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice utile cauzei. Pana în acest moment, şase persoane au fost reţinute şi urmează să fie prezentate instanţei, cu propunere de arestare preventivă, iar faţă de alte nouă s-a dispus măsura controlului judiciar", conform IGPR.   Din anchetă a reieşit că, în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, s-ar fi constituit reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, pentru a promova în mod fraudulos examenele.   "De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice", conform reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie.   Cadrele didactice ar fi cerut şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate sau pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.   Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.   Surse judiciare au declarat că anchetatorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru universitar al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi. Totodată, la o altă persoană au fost găsiţi 81.000 de euro, în numerar.   Potrivit sursei citate, peste 10.000 de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, iar la unele din cadrele didactice vizate de anchetă au fost găsiţi zeci de mii de euro.   Intermediarii erau studenţi din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ţinut evidenţa celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori.   Cei care şi-ar fi cumpărat diplomele sunt studenţi tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar şi italieni, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţii de Stomatologie.  
09:26
Tranzacţia implică acţiunile Băncii Româneşti deţinute de Banca Naţională a Greciei (NBG), precum şi achiziţia portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit informaţiilor transmise de OTP Bank.   În urma finalizării achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România va creşte la aproximativ 4%, devenind astfel al 8-lea jucător pe piaţa bancară din România (conform cifrelor din 2016).„Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei”.   Finalizarea tranzacţiei este supusă aprobării autorităţilor de supraveghere.   „Vom face tot posibilul să realizăm un proces uşor de integrare, atât pentru clienţii, cât şi pentru echipa Banca Românească. Activele strategice şi abilităţile echipelor celor două bănci ne oferă posibilitatea abordării business-ului din noi perspective, întrucât OTP Bank devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din ţară. Datorită activităţii sale de creditare susţinute, noua instituţie va contribui la dezvoltarea economiei româneşti prin sprijinirea şi finanţarea mai intensă a IMM-urilor şi a companiilor. Noua structură va fi construită în jurul culturii OTP Bank care atrage şi dezvoltă indivizi talentaţi în mod constant, încurajează munca în echipă şi îşi asumă un rol proactiv în educaţia financiară. Am început iniţial cu module de formare financiară pentru angajaţii noştri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulţi şi părinţii acestora”, a declarat László Diósi, Directorul General al OTP Bank România.   mai multe, pe ZF
08:46
Avantajele sunt clare: scăpăm de cozile de la aeroporturi şi de problemele cu cardul de sănătate, de exemplu.     Anca Berbecariu, director adjunct Direcţia pentru evidenţa persoanelor: „Facilitează călătoria în sensul de a nu mai sta la check-in şi a face singur check-inul cu ajutorul acestor cărţi electronice. Nu va mai avea acel card de sănătate şi va folosi cartea de identitate aşa cum foloseşte acum cardul de sănătate”.   Patru ore au încercat oficialii să explice de ce trebuie să intrăm în rândul lumii. Au prezentat şi noutăţile care vor apărea în cartea electronică de identitate: data naşterii şi semnătura titularului.     Participant la dezbatere: „Nu dorim acte electronice de identitate. Noi nu averm după ce bea apă, dar ne facem, ca şi chelul, tichie de mărgăritar”.   „În momentul de faţă o astfel de lege nu este necesară. România nu este în Schengen, nu a intrat în Schengen. Dacă nu a intrat de ce să fim noi obligaţi să venim cu astfel de legi?”, a spus un alt participant la dezbateri.   Deocamdată nu există costuri finale pentru schimbarea documentelor. Ştim doar că ţările din Uniunea Europeană plătesc pentru un buletin cu cip cam 20-30 de euro, iar la noi ar trebui să fie şi mai puţin. Ministerul de Interne spune că primul exemplar va fi gata la sfârşitul anului viitor şi că nu suntem obligaţi să schimbăm actele înainte să expire.     Şi ceva care o să îi bucure pe părinţii care pleacă în vacanţă cu copiii în străinătate, buletinul electronic va fi eliberat şi bebeluşilor.  
Acum 24 ore
07:36
Ok, ce e de făcut? Şi omul mi-a zis: suni la dna. Firea şi faci reclamaţie. De acolo sună la companie şi îl cheamă la raport cu licenţa-n mână. Şi sunt speriaţi toţi că – pe bune – au job-urile ameninţate. E singura instituţie de care li se face frică. Sesizarea ta e înregistrată, cu număr de ordine, trebuie soluţionată, nu merge cu "am uitat". Şi mi-a mai zis omul că anul trecut s-au făcut doar 6 reclamaţii la Primărie pentru că lumea nu ştie unde să reclame. Citiţi articolul integral pe www.promotor.ro
07:36
Conform unui ordin emis în urmă cu patru ani de Ministerul Transporturilor, de la 1 septembrie 2017, instructorii auto care funcţionează în regim de Persoană Fizică Autorizată vor fi obligaţi să angajeze un profesor de legislaţie rutieră, un expert-contabil, un medic care să le predea elevilor cursurile de prim-ajutor, un inginer mecanic, care să predea orele de cunoaştere a autovehiculului şi o persoană care să se ocupe de munca de secretariat. În plus, ordinul ministerial îi obligă să aibă propria sală de pregătire teoretică şi instruire practică a elevilor. Toate aceste solicitări ministeriale sunt contestate vehement de instructorii auto independenţi din toată ţara.   Protestatari: De 30 de ani fac instructorie şi acuma îmi ia dreptul? Sunt pensionar! Dar îmi ia dreptul şi mă face şomer! De ce? Ce vor de la noi? Vor să ne desfinţeze? De ce? Ca să mergem la alte şcoli? PFA-ul are o singură lege!   Dumitru Ene, reprezentantul instructorilor auto PFA: Partidul care este la guvernământ caută să ia pâinea de pe masă câtorva mii de familii. Să ne lase să lucrăm pe PFA cum suntem organizaţi la ora actuală. Şi să ne ia din ograda ministerului Transporturilor.   Protestatari:   Vom veni cu maşinile în Bucureşti! Şi nu vom pleca până când nu se va rezolva! Ministrul e obligat să ne primească! O mână de oameni care-şi bate joc de o ţară întreagă! Foarte mulţi dintre instructorii independenţi PFA doresc să nu mai lase candidaţii să se prezinte la examen, să susţină proba practică, întrucât sunt foarte, foarte dezavantajaţi. Este o mafie în spatele ministerului Transporturilor, indiferent de ce culoare politică a fost el, care vrea să desfiinţeze persoanele fizice autorizate, să rămână şcoli!   O delegaţie a protestatarilor a discutat cu reprezentanţii ministerului Transporturilor, dar cele două părţi nu au ajuns la o concluzie. Ministrul Răzvan Cuc le-a transmis manifestanţilor că legea în România trebuie respectată. Prin intermediul unui comunicat public, ministrul Transporturilor a precizat că ordinul contestat a fost elaborat în 2013, a parcurs toate procedurile legale de transparență decizională şi a fost contestat în 280 de procese pe care instructorii le-au pierdut! Situaţia va fi dezbătută între 7 şi 11 august, în cadrul unui Grup de lucru care va reuni toate entităţile implicate.    
07:26
Spaniolul Ortega (81 de ani) este singurul nume din Top 10 Forbes care, din 2009, a reusit sa-si creasca averea, an de an, pana la valoarea actuala de 67 de miliarde de dolari. Performanta financiara l-a urcat pe locul al doilea, in spatele lui Bill Gates si in fata magnatului Warren Buffett. De altfel, Ortega si mexicanul Carlos Slim sunt singurii „intrusi” din plutonul fruntas al celor mai bogati oameni din lume, format, in rest, doar din americani.   Citeste articolul integral pe Revista CARIERE    
07:16
Primăria Băuţar a depus cinci proiecte la Ministerul Dezvoltării Regionale, patru dintre acestea obţinând finanţare. În total, administraţia locală primeşte de la Guvernul României suma de 52.978.220 de milioane de lei, mult peste finanţările pe care au reuşit să le acceseze oraşele mari din acelaşi judeţ.   De exemplu, Reşiţa a obţinut circa 18 milioane de lei, mai puţin decât jumătate din cât a primit comuna cărăşeană. Din finanţările aprobate pe PNDL, la Băuţar se vor moderniza 48 de kilometri de drumuri, se va introduce canalizare în cele trei sate(Băuţar, Cornişoru şi Bucova), se va construi o staţie de epurare şi se va reabilita o şcoală, pentru clasele V-VIII.   Primarul Romulus Barbescu, în vârstă de 65 de ani, spune că merita aceşti bani, pentru că a avut proiecte bine întocmite.   Pare chiar puţin nemulţumit că nu a primit finanţare şi pentru cel de-al cincilea proiect, un cămin cultural dintr-un sat al comunei. “E normal să primesc cei mai mulţi bani, că sunt şi cel mai bătrân primar din Caraş. Am avut proiecte bine făcute şi de aia am primit banii”, spune Barbescu. Citeste mai mult: adev.ro/otp3kr    
07:16
De câteva zile, pe marginea unei străzi din Satu Mare şi-a făcut apariţia un indicator care nu se regăseşte în Codul Rutier, dar pe care stă scris următorul avertisment: „Nu parcaţi. Pericol de pană”. Reporter: Aţi văzut indicatorul? Șofer: Nu l-am văzut până acum, acum îl văd prima data! Nu parcaţi, pericol de pană. Ori chemi poliţia locală să dea amendă, ori… nu pui aşa ceva! Bărbat: E o aberaţie curată şi deci… eu cred că e un abuz care… nu știu cine i-a permis să monteze aşa ceva! Șofer: Mi se pare absurd! Ineditul indicator a fost amplasat în zonă chiar de reprezentanţii unei firme de insolvenţă. Oamenii se plâng că nu puteau să intre în propria curte din cauza maşinilor parcate neregulamentar. Reprezentant firmă: Deci aici parchează maşini, vine şi zice: „no, păi scuzaţi-mă”, iar eu trebuie să stau 20 de minute să ies. Deci pentru asta l-am pus! Locatar din zonă: Am avut şi un conflict cu locatarii din casa asta acum ceva vreme. M-au ameninţat că am parcat în faţa casei lor. De dimineaţă, poliţiştii au stat de vorbă cu administratorul firmei. Agent șef Bogdan Paşcalău, IPJ Satu Mare: Cum să fie normal? Nu-i legal! Nu se pot monta decât cu avizul administratorului drumului care e Primăria şi cu avizul Poliţiei Rutiere. Pentru că a încercat să își facă singur dreptate, bărbatul a fost sancţionat cu 21 de puncte amendă, adică puţin peste trei mii de lei şi a fost obligat să arunce indicatorul.
07:16
În loc să ofere credite ieftine, noul instrument al FMI va servi ca o dovadă de recunoaştere a programului de reformă al unui guvern. Beneficiind de aprobarea FMI, guvernele vor putea să acceseze alte forme de finanţare de la bănci şi de pe pieţele de obligaţiuni, susţine instituţia financiară internaţională.   'Noul instrument este conceput să ajute ţările să deblocheze finanţare din partea creditorilor oficiali şi a donatorilor privaţi (...) Permite ţărilor să trimită un semnal de angajament faţă de reforme şi să catalizeze finanţare din alte surse', informează FMI.   Potrivit FMI, la jumătatea lunii iulie, Consiliul de Administraţie a aprobat noul Policy Coordination Instrument (PCI), care, spre deosebire de programele tradiţionale ale Fondului, nu va avea criterii eligibile, atât timp cât ţara nu are întârzieri în rambursarea plăţilor către FMI.   Astfel, în loc să ofere credite în schimbul aderării cu stricteţe la un program convenit de reforme economice şi financiare, şi cu ţinte de performanţe revizuite trimestrial, FMI se va concentra doar pe politicile guvernelor. 'Politicile sprijinite de noul instrument vor trebui să îndeplinească aceleaşi standarde ca şi cele impuse de un credit standard de la FMI', a precizat instituţia.   Săptămâna trecută, FMI a relansat un mecanism utilizat foarte rar, conform căruia a aprobat un împrumut pe un an destinat Greciei, dar a amânat eliberarea fondurilor până când autorităţile de la Atena obţin o reducere a datoriei din partea zonei euro.   Deşi nu este acelaşi lucru cu noul Policy Coordination Instrument (PCI), mecanismul FMI a permis Greciei să revină pe pieţele de obligaţiuni după o pauză de trei ani.  
07:06
Autorităţile române au descoperit că nouă din 29 de produse alimentare analizate în ultimele săptămâni au standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE. Aşa a anunţat miercuri directorul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) din cadrul Autorităţii pentru Siguranţa Alimentelor, Rodica Tănăsuică. La aceste acţiuni au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).   În total, au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi alte 29 de probe similare din magazinele româneşti, fiind analizate preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peşte, ciocolată.   „Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferenţe din punctul de vedere al conţinutului de grăsimi şi proteine”, a declarat Rodica Tănăsuică. Inspectorii români au comparat produsele româneşti cu cele din din Belgia, Olanda şi Germania. Spre exemplu, printre alimentele mai slabe calitativ se numără parizerul de porc, şunca, baconul, conservele de peşte sau cârnaţii de grătar, au explicat oficialii, care nu au vrut să facă publice şi numele producătorilor ale căror produse le-au analizat. Rezultatele vor fi însă transmise către Comisia Europeană, mai ales că acestea atestă rezultatele analizelor făcute de autorităţile din Cehia.   mai multe, pe adevarul.ro
07:06
  De unde vine această ciudată economie, în condiţiile în care veniturile au crescut, e adevărat, cu 8,2% faţă de primele luni din 2016, până la 117,2 miliarde de lei, dar sunt cu 5,2% sub veniturile programate (122,4 mld. lei), adică cu 5,2 mld. lei? (Pe tot anul veniturile ar trebui, potrivit programării, sa fie cu 14% peste cele de anul trecut.)   Din scăderea la jumătate a cheltuielilor din investiţii. În primele şase luni din an, cheltuielile cu investiţiile din buget şi din fonduri UE sunt cu 54% mai mici faţă de primele şase luni din 2016 – un minus de 5 miliarde de lei. Adică cu o sumă egală cu „nerealizarea” veniturilor faţă de ţintă. Altfel zis: statul ţine deficitul sub control gâtuind investiţiile. Niciodată nu fost altfel, dar niciodată, în ultimii cel puţin zece ani, căderea pe investiţii nu a fost atât de mare, scrie ZF.ro.  
06:56
De pe litoralul grecesc, acolo unde se află în concediu,  Liviu Dragnea a vrut să-l lase pe Sorin Grindeanu fără putere în filiala Timiş, aşa că l-a delegat pe secretarul general al PSD, Marian Neacşu, unul dintre oamenii săi de încredere, să-l instaleze în Banat pe Petre Andea, în prezent secretar de stat în Ministerul Educaţiei, fost activist comunist înainte de Revoluţie. Numai că  planul a eşuat. Potrivit unor surse politice, Marian Neacşu a fost luat la rost de primarii PSD din Timiş, fideli lui Sorin Grindeanu, aşa că la conducerea filialei Timiş a fost lăsat Călin Dobra, unul dintre apropiaţii fostului premier. Oficial, Marian Neacşu a pus eşecul misiunii trasate de Dragnea pe seama faptului  că Sorin Grindeanu va contesta decizia de excludere din partid, astfel încât, până la soluţionarea statutară a conflictului, a fost preferat Dobra, nu Andea.  „Nimeni nu minimalizează meritele pe care ar putea să le aibă domnul Andea. Am realizat cu domnia sa că cel mai mare inconvenient este că, având funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, domnia sa ar fi un preşedinte de duminică, ori noi nu ne dorim aşa ceva la Timişoara”, a spus  Neacşu.   Teodorovici crede că Dragnea l-a lucrat   Sorin Grindeanu nu este singura voce critică din PSD. Senatorul Eugen Teodorovici, fost consilier onorific al premierului Mihai Tudose, a pus tunurile pe Dragnea. Întrebat, la Adevărul Live, cine trebuie să-şi asume faptul că măsurile fiscale promise de PSD în programul de guvernare au picat rând pe rând, Teodorovici a răspuns:  „Odată asumată o măsură, atunci răspunderea e purtată de preşedintele partidului. Eu aşa am înţeles. Liviu Dragnea şi-a arogat câştigul la locale şi la parlamentare, să-şi asume şi eşecul“.   Eugen Teodorovici a aflat din presă că a fost dat afară de la Guvern şi că premierul Tudose nu l-a sunat nici până azi să-i explice de ce nu l-a mai vrut consilier onorific. „Probabil nu mai are minute la telefon. Eu, unul, dacă aş fi fost premier, nu aş fi semnat o astfel de decizie. Aş fi cerut o discuţie faţă în faţă“, a spus senatorul PSD. Întrebat dacă Liviu Dragnea a fost cel care i-a cerut lui Tudose să-l dea afară, Teodorovici a spus: „Sunt convins“.   Fostul ministru de Finanţe i-a cerut lui Dragnea să revină asupra deciziei de a-i exclude pe Victor Ponta şi pe Sorin Grindeanu din PSD. „Eu sper ca Ponta şi ceilalţi să rămână aproape de partid. Aştept ca oamenii din conducerea partidului să dea un semnal. Cei din conducere să dea dovadă că sunt lideri autentici. Capacitatea unui lider e dată de a aduce  oameni, nu de cea de a-i da afară. Rolul unui lider e să discute cu fiecare, să ajungă la o înţelegere comună“, a conchis Teodorovici.    
06:56
Spaţiile improprii desfăşurării activităţii determină tot mai multe instituţii publice să închirieze de pe piaţa liberă sedii moderne care să uşureze statul la cozi şi încasarea dărilor. Pentru a se putea muta într-un birou nou, autorităţile sunt obligate să organizeze licitaţii în vederea obţinerii celei mai reduse chirii. Proprietarii de malluri sunt singurii care le pot oferi spaţiile necesare la costuri modice, deoarece îşi pot recupera banii, indirect, de pe urma contribuabililor.   Cu alte cuvinte, statul stimulează creşterea consumului prin aducerea plătitorilor de taxe şi impozite direct la uşa comercianţilor. Pe lângă cei 6-7 euro/mp, cât reprezintă chiria lunară percepută instituţiilor statului de către majoritatea centrelor comerciale identificate de Capital, contribuabilii români care nu pot rezista tentaţiei ofertelor din magazine mai scot şi alţi bani din buzunar. Astfel, coada de la buletine, paşapoarte, permise auto, judecătorie sau tribunal se mută la casa de marcat a retailerilor din mall.   „Autorităţile obţin un spaţiu destul de accesibil într-un centru comercial, care are o serie de facilităţi, iar proprietarul spaţiului câştigă de pe urma traficului pe care acestea îl generează. Beneficiul adus de atragerea constantă a unor oameni în proiect contribuie la diminuarea chiriei. E în câştigul ambelor părţi“, spune Bogdan Marcu, şeful departamentului de retail al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.   Interesant este că fenomenul a prins amploare tocmai la debutul crizei economice, o perioadă caracterizată de scăderea consumului şi, implicit, a încasărilor centrelor comerciale. Din 2010 încoace şi-au găsit loc în malluri o primărie, o judecătorie, un tribunal, serviciul de paşapoarte din mai multe oraşe, direcţii de impozite şi taxe, evidenţa populaţiei, înmatriculări şi permise auto, chiar şi serviciul pentru imigrări. Pe lângă muşterii, proprietarii spaţiilor primesc anual de la instituţiile statului peste jumătate de milion de euro, o sumă nesemnificativă comparativ cu încasările anuale de peste 70 mil. euro ale celor nouă malluri analizate.     mai multe, pe capital.ro  
06:46
Aceasta este concluzia anunţului de săptămâna trecută al companiei de transport ungare FGSZ, care, prin reprezentanţii ei, a precizat că nu va exista o continuare a BRUA către Baumgarten Austria, ci că gazoductul se va opri pe teritoriul ţării vecine, de unde gazele pot ajunge către Slovacia, Serbia, Croaţia, Ucraina. Operatorul de transport gaze al Ungariei a anunţat, vinerea trecută, că gazoductul BRUA care ar urma să ducă gazele extrase din Marea Neagră către ţările din vestul Europei se va opri pe teriotriul statului vecin, nu în Austria, aşa cum este proiectul. Guvernul lui Viktor Orban încearcă să “îşi tragă spuza pe turta lui”, în detrimentul Austriei, pentru că dacă BRUA se opreşte în Ungaria, atunci acolo va avea loc dispecerizarea şi alocarea cantităţilor pentru clienţii finali, evident cu beneficii financiare enorme pentru vecini. Sigur, Ungaria este datoare să îşi urmărească interesele, dar acordul pentru traseul BRUA a fost luat, acum câţiva ani, la nivelul Comisiei Europene de la toate statele UE ce îl găzduiesc, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Ungaria a semnat pentru acest traseu şi beneficiază de asistenţă financiară de la Bruxelles pentru realizarea secţiunii de conductă de pe teritoriul ei, pentru că BRUA este considerat proiect strategic european. Scopul lui este de a asigura alternativă pentru Europa la gazele ruseşti şi predictibilitatea în aprovizionare. Pentru acest lucru dă UE bani şi la asta se aşteaptă. Aşa că, probabil, demersul Ungariei nu va fi unul încununat de succes. Dar , chiar dacă guvernul vecin va continua în această direcţie, există soluţii pentru ca BRUA să ajungă la destinţia lui iniţială. Surse din compania naţională de transport gaze Transgaz ne-au precizat că BRUA poate fi deviat prin Serbia şi Croaţia, către Austria, fără ca aceasta să fie singura soluţie luată în calcul. Mai mult, la nivelul părţii româneşti, anunţul de vinerea trecută al FGSZ nu este o supriză. Aparent, se ştia de ceva vreme de intenţiile Ungariei de a interveni pe proiect, cel puţin pentru Transgaz nu este o surpriză, aşa că, probabil, în prezent se evaluează alternativele de continuare a proiectului.   mai multe, pe capital.ro
06:46
Prima jumătate a acestui an a fost sumbră pentru execuţia bugetară. Deficitul ţării s-a majorat la 0,77%, adică 6,3 miliarde lei, o creştere de 63% faţă de primele şase luni ale anului trecut, când s-a situat la 3,9 miliarde lei. Evoluţia indicatorilor care alcătuiesc acest deficit îi face şi pe analişti să compare situaţia actuală a ţării cu cea a Greciei în timpul crizei economice.   Nu zic că suntem în aceeaşi situaţie ca a Greciei, dar este momentul în care nu ne mai putem juca cu declaraţii pe la televizor.  Mircea Coşea Profesor de economie   „Ai în plus cheltuieli mari cu personal, cu creşteri de salarii, cu asistenţa socială, ai investiţii mici, ai atragere la buget sub nivel. Asta este o situaţie, pentru cine vrea să compare cifrele, aproape identică cu Grecia din 2007-2008. Nu zic că suntem în aceeaşi situaţie ca a Greciei, dar este momentul în care nu ne mai putem juca cu declaraţii pe la televizor”, a spus, pentru „Adevărul”, profesorul de economie Mircea Coşea.   Poate părea un scenariu apocaliptic, dar de aceeaşi părere este şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Vasile Bar, care a atras atenţia că după creşterea salariilor din sectorul public, România riscă să ajungă în situaţia Greciei, mediul de afaceri neputând susţine aceste majorări. „Creşterea alarmantă a cheltuielilor în sectorul public ne poate duce în scurt timp să ajungem în situaţia Greciei de acum 5 - 6 ani. Riscurile sunt enorme”, a spus Bar.   Ce se va întâmpla la rectificare   Ionuţ Dumitru consideră că este nevoie urgentă de rectificare bugetară, care să aducă bugetul în realităţile economice. „Practic rectificarea bugetară trebuie să realoce bani, să suplimenteze resursele alocate, la cheltuielile care sunt obligatorii: cheltuielile de personal şi asistenţă socială. Trebuie redusă estimarea de venituri bugetare, pentru finalul anului”, spune el.   Mircea Coşea consideră că Guvernul trebuie să facă foarte rapid este o reevaluare a programului de guvernare. „În mod normal, rectificarea ar trebui să fie negativă, însă eu cred că va fi pozitivă, pentru că nu există posibilitatea politică de a fi una negativă. Asta ar înseamna că domnul Tudose declanşează un război în partid, care poate să ducă la schimbări foarte mari. O rectificare negativă înseamnă să dea vina pe programul de guvernare care este nerealist, pe situaţia care s-a creat în primele două luni de domnul Dragnea prin darea jos a Guvernului”, explică profesorul de economie.   mai multe, pe adevarul.ro
06:46
  Adoptarea noului pachet de sancţiuni vine pe fondul intenţiilor tot mai vizibile ale congresmanilor americani privind investigarea interferenţelor Rusiei din campania prezidenţială din 2016 şi posibilul efect al acestor ingerinţe asupra alegerii în funcţia de preşedinte a lui Donald Trump.   Administraţia Trump s-a opus adoptării legii privind noile sancţiuni deoarece preşedintele va trebui să obţină aprobarea Congresului înainte de a reduce orice sancţiuni impuse Moscovei.   Noile sancţiuni au fost votate de o majoritate covârşitoare, 419 votând pentru şi doar trei împotrivă. Legea va trebui să treacă şi de Senat înainte să ajungă pe masa preşedintelui, care are dreptul de a o promulga sau de a-şi exercita dreptul de veto.   Legea, ce s-a bucurat de un suport bipartizan, fiind susţinută şi de Republicani şi de Democraţi, vizează sancţionarea Rusiei pentru anexarea Crimeei din 2014 şi ingerinţele în alegerile americane.   În plus, Comisia Juridică a Senatului a cerut, marţi, ca Paul Manafort, fost manager al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, să fie audiat în faţa Comisiei, ca parte a investigaţiilor legate de ingerinţele ruseşti în alegerile prezidenţiale. Tot marţi, Jared Kushner a trebuit să răspundă în Camera Reprezentanţilor pentru contactele pe care le-ar fi avut cu cetăţeni ruşi în timpul campaniei prezidenţiale.   Moscova a negat că a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump, iar preşedintele american a negat şi el că ar fi cooperat cu Rusia.   Totodată, această lege ridică îngrijorări şi în interiorul Uniunii Europene deoarece ar intra sub incidenţa sancţiunilor şi unele companii care ajută Rusia în construirea noilor gazoducte, inclusiv al proiectului Nord Stream 2.    
06:36
"Fenomenele meteo extreme se vor intensifica. Vor apărea vijelii de scurtă durată, dar de intensitate maximă care pot duce la distrugeri importante. Populaţia trebuie să înveţe, să asculte altertele. Avem aplicaţia DSU prin care se transmit alertele chiar în timp foarte scurt. Aplicaţia poate fi fixată, dacă vreţi, doar pe o anumită zonă. Atunci oamenii să ţină cont de ele şi să se protejeze", a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi secretar de stat MAI, Raed Arafat.   Potrivit News.ro, oficialul a fost întrebat dacă intenţionează să dezvolte o aplicaţie privind comportamentul oamenilor în cazul unor fenomene meteo extreme, după modelul celei intitulate "Nu tremur la cutremur".   "Sigur că vrem să educăm populaţia în acest sens. Ceea de trebuie ştiut este că atunci când primeşti o alertă de vijelie, încerci să rămâi în clădire, nu pleci pe stradă, nu te adăposteşi sub un pom. Eşti atent să nu stai lângă o clădire de pe care poate să-ţi cadă ceva în cap sau sub un balcon", a mai spus Arafat.   Totodată, secretarul de stat recomandă oamenilor să urmeze sfaturile autorităţilor.   "Autorităţile trebuie să fie ascultate", a adăugat Arafat.  
06:36
*Cine şi-ar fi dat seama că aparent obscurul Tratat Euratom va pune în pericol nu doar industria nucleară a Marii Britanii, ci şi aprovizionarea cu izotopi medicali pentru tratarea cancerului?   *A înţeles cineva că implementarea unui nou sistem informatic vamal nu va fi gata la timp, dar şi ce anume ar presupune acest lucru?   *A fost cineva conştient că operatori aerieni britanici, precum EasyJet vor trebui să se stabilească într-un stat membru UE, iar Ryanair îşi va muta avioanele în UE 27, din cauza ieşirii din acordul Open Skies?   Asemenea întrebări deschid radiografia dură pe care autorul, Steve Bullok, o face negocierilor propriu-zise pe care Londra, într-un articol semnat pentru The Independent. Negocieri pe care Regatul Unit e nevoit să le ducă acum cu Uniunea Europeană şi statele membre şi care vor pune în lumină capacitatea limitată a ţării de a se descurca pe cont propriu într-o varietate copleşitoare de domenii.   Iar articolul are un titlu sugestiv: Ca negociator britanic cu UE, vă pot spune că Brexitul va fi mult mai rău decât s-ar fi putut bănui. Anvergura, concret   Probleme uriaşe vor pune, însă şi alte sectoare, continuă Steve Bullok, care, aşa cum se prezintă încă din titlu, a lucrat mai mulţi ani la Comisia Europeană şi în grupurile de negociere pentru diverse reglementări comunitare, de pe lângă Consiliul European.   Un astfel de sector, de exemplu, e ce al ajutorului pentru dezvoltare, în care Bullok a şi activat o vreme.   Potrivit acestuia, după Brexit, mari ONG-uri britanice, precum Oxfam, nu vor mai putea accesa fonduri europene, în condiţiile în care doar statele membre sunt eligibile pentru implementarea programelor de ajutor ale UE.   „Ştiu bine asta, întrucât am fost negociator al Regatului Unit”, întăreşte Steve Bullok.   Urmările? ONG-urilor britanice le va fi tot mai greu, la fel şi companiilor, iar ţările în curs de dezvoltare vor avea acces la un bazin mai restrâns de expertiză.   „Există, literalmente, sute de asemenea zone în care efectele Brexitului se vor dovedi a fi în detrimentul Marii Britanii. Toate vor trebui rezolvate sau atenuate de guvernul britanic în negocierile pe marginea Brexitului”, avertizează Bullok.   Mai mult, constată autorul, părăsind Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei, Regatul Unit nu va avea capacitatea de a-i „certifica pe cei care repară avioanele. „Da, aţi auzi bine”, completează, nu fără o umbră de ironie, expertul britanic.   Nu în ultimul rând, se mai întreabă acesta, cum va putea rămâne Marea Britanie pe piaţa energetică internă a UE, când pare că importă mai multă energie din Uniunea Europeană, şi ce se va întâmpla dacă nu va rămâne?   Cum rămâne cu Sistemul de Tranzacţionare a Emisiilor, cu patentele şi drepturile de proprietate intelectuală, cum rămâne totodată cu standardele alimentare, cu certificările din domeniul medical, cu Europol, iar lista poate continua?   Iar dincolo de îngrijorările legate de volumul uriaş de dosare pe care negocierile pentru ieşirea propriu-zisă a Marii Britanii din UE, criticile lui Steve Bullok se îndreaptă şi spre retorica Executivului de la Londra, axată pe ideea că nu şi-a dat nimeni seama de anvergura provocărilor generate de Brexit.   O retorică lipsită de temei, susţine autorul, în condiţiile în care fluxul de experţi care graviteată în jurul autorităţilor centrale de la Londra e consistent şi a furnizat din timp informaţii şi prognozele necesare.   „Unii au ştiut toate aceste lucruri, dar ei sunt doar experţi, ca atare au fost ignoraţi”, sună diagnosticul fostului oficial britanic.   *Steve Bullok a fost Reprezentant al Regatului Unit la la Uniunea Europeană, în perioada 2010-2014, fiind implicat în negocierile privind diverse reglementări, în grupurile de lucru de pe lângă Consiliul European. Potrivit The Independent, Steve Bullok a mai lucrat şi pentru Comisia Europeană şi Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională.   Sursa: digi24
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.