Money.ro

Acum 15 minute
12:00
Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu a declarat luni dimineața pentru HotNews.ro că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, dar și că în proiectul transmis a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poți opta pentru Pilonul II. „Avem propuneri care să îmbunătățim mecanismul și discutăm, facem analize interne, sunt mai multe. Nu există suspendare. Acolo era un cuvânt, eroare materială, era vorba de opțiuni, de perioadă de opțiune cum să facă, ce perioadă, care să intre în calcul, să vedem. Dacă era proiectul finalizat, era și notă de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumăm că s-a trecut un proiect intern nefinalizat în notă”, a declarat Ghizdeanu, pentru HotNews.ro.  Articolul integral pe HOTNEWS.  
12:00
"S-a vorbit foarte mult despre acei trei oameni, cetățeni israelieni. Primul lucru pe care vi-l pot spune este că eu îi știu de oameni respectabili și n-am niciun fel de dubiu că nu sunt așa. Ei lucrează cu șefi de state, cu partide din diverse țări. (...) Noi am avut contract cu acești domni pentru alegerile parlamentare și, în decembrie 2016, s-a încheiat. Nu mai avem niciun fel de contract, niciun fel de colaborare cu ei", a declarat liderul PSD, duminică seara, spre miezul noţii, la Antena 3, în contextul plângerii penale făcute de Ludovic Orban pe numele şefului PSD şi a premierului Viorica Dăncilă. Articolul integral pe DIGI24   
12:00
Vicepreședinții PSD au fost chemați la București să decidă cum va reacționa partidul mai departe după plângerea penală depusă pe numele Vioricăi Dăncilă pentru înaltă trădare, dar și pe numele lui Liviu Dragnea acuzat că a divulgat informații secrete deși nu avea acest drept.  Liderii din teritoriu i-au transmis liderului PSD că sunt dispuși să iasă în stradă și că e nevoie de o reacție fermă din partea partidului care trebuie să-și arate forța și că are încă susținători. Astfel, se vorbește despre organizarea unui mare miting în București.  De asemenea, a fost adoptată o rezoluție de susținere a premierului, a echipei guvernamentale și a conducerii PSD care a fost inițiată la Timișoara și deja a fost semnată de județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara.
12:00
Circa un milion de oameni mor, anual, din cauza utilizării apei infestate sau a lipsei acesteia şi 844 de milioane de persoane nu au acces la apă potabilă, deşi 70% din suprafaţa Planetei Albastre este acoperită de apă. Problemele legate de penuria de apă la nivel global nu mai reprezintă o chestiune ipotetică, ci o realitate concretă. Care sunt efectele lipsei de apă pe plan global, ce impact are aceasta asupra României şi care sunt riscurile ca, într-o bună zi, acest element indispensabil vieţii să fie complet epuizat? Articolul integral pe BUSINESS MAGAZIN.    
12:00
„Suntem la trei ani de existenţă, scorul nostru se dublează, aţi văzut sondajele - 12-13% este un scor bun astăzi, dar insuficient pentru 2020. Voi, viitorul politicii româneşti, viitorul ALDE, trebuie să luptaţi alături de noi ca scorul în 2020 să fie ca ALDE să fie al doilea partid puternic din România. Cred că putem să demonstrăm lucrul acesta”, a spus vicepremierul, potrivit News.ro.  Grațiela Gavrilescu le-a mulţumit tinerilor că participă într-o zi de duminică la o acţiune de partid și i-a îndemnat să promoveze partidul.   „Eu vă mulţumesc că astăzi, în zi de duminică, aţi reuşit, după o seară în care poate aţi vrut să vă duceţi cu prietena la discotecă sau la un spectacol, dar totuşi aţi reuşit să vă treziţi devreme şi să fiţi prezenţi aici, în această sală. Asta înseamnă că vă doriţi, voi tinerii liberali, să trăiţi în pace în această frumoasă ţară, să trăiţi în democraţie. De aceea o să vă rog ca, aşa cum #rezist postează zilnic împotriva noastră pe Facebook şi pe toate reţelele de socializare, împotriva poporului român, împotriva unităţii noastre, aşa să postaţi dumneavoastră în permanenţă cu sigla ALDE şi promovaţi-vă. Aveţi posibilitate. Meritaţi pentru ca noi şi dumneavoastră să putem să păstrăm această minunată ţară aşa cum există ea astăzi pentru viitoarele generaţii. Vă mai rog ceva - să fiţi la concurenţă cu #rezist. Trebuie, pentru că ALDE merită. Aşa vom putea să fim a doua putere politică a României în 2020”, a mai spus Gavrilescu.   
12:00
"Tema cea mai importantă de dezbatere a fost aceea generată de plângerea penală depusă de Ludovic Orban împotriva premierului României. Cred că unanimitatea cu care a fost votată rezoluţia de susţinere spune totul despre faptul că şi organizaţiile PSD din regiunea vest nu pot da decât un singur mesaj, anume acela că nu putem asista pasivi la modul în care se încearcă discreditarea premierului României într-un moment ca acesta, iar PSD trebuie să dovedească solidaritate şi unitate şi să ofere o replică riguroasă şi susţinută la această tentativă de a destabiliza din nou guvernarea României şi de a destabiliza pe această cale, ţara", a spus Fifor. Articolul integral pe AGERPRES.  
12:00
O nouă dispută ar putea începe între Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. Situaţia deja tensionată dintre cele două instituţii, asta din cauza poziţionării viitoarei săli polivalente, ar putea degenera şi din cauza unui spital. Ministerul vrea să îl ofere administraţiilor regionale, potrivit proiectului de descentralizare. Problema e că îl vrea şi administraţia locală şi cea judeţeană. Articolul integral pe BANATUL AZI.    
Acum 2 ore
10:30
Dacian Cioloș susține că PSD se joacă din nou cu nervii și cu pungile românilor care contribuie la Pilonul II de pensii, după o metodă deja testată: lansează ideea unui proiect de lege care ar putea enerva contribuitorii, asumat de instituții ale statului (nu cel “paralel” ci cel condus de PSD) după care iese un membru marcant al aceluiași partid de guvernământ care contrazice proiectul în cauză. „Tactica asta au mai folosit-o. Este menită să repartizeze tensiunea ce se poate acumula întinzând nervii în mai multe serii mici, pentru a nu rupe coarda în momentul în care măsura chiar va fi luată. Din păcate pare tot mai clar faptul că bugetul ajunge pe drojdii și e nevoie să se deturneze conductele care alimentează bazinul de rezervă al cetățenilor (Pilonul II) spre bazinul curent al Guvernului care începe să sece”, afirmă Cioloș. Cam la asta se reduce „bunăstarea” pesedistă. Te faci stăpân pe robinetele și conductele celor care produc și pui eticheta ta pe produsul final îmbuteliat și distribuit ca fiind al tău, concluzionează fostul premier, liderul Mișcării România Împreună.
Acum 4 ore
10:00
Frate, frate, dar brânza e pe bani! Cam acesta este mesajul pe care CFR SA (Infrastructură) îl transmite companiei – soră CFR Marfă, după ce i-a blocat conturile pentru a recupera din datorii. Măsura, care a afectat săptămâna aceasta peste 7.000 de angajaţi de la marfă, a fost necesară pentru a nu fi afectate salariile celor 23.000 de angajaţi de la infrastructură, explică CFR SA. Articolul integral pe ECONOMICA.NET.   
10:00
Spre surprinderea tuturor, în T1 2018 creşterea economică a scăzut brusc la 4,2% faţă de 5,4%, cât era estimarea analiştilor. Dragnea şi guvernul PSD şi-au construit bugetul - cu majorări de salarii şi pensii şi creşteri ale cheltuielilor pentru autorităţile locale şi instituţiile centrale - pe o creştere economică de 5,2% pe tot anul 2018. Majorările salariale şi o bună parte din creşterea cheltuielilor s-au făcut în T1, pe credit, pe rostogolirea datoriei publice. Articolul integral pe ZF.   
10:00
Cele mai mari grupuri bancare de pe piaţa locală au reuşit să-şi majoreze profiturile nete în primul trimestru (T1) din 2018, înregistrând creşteri ale câştigurilor cuprinse între 25% şi peste 120% faţă de T1 2017, în timp ce creditarea la nivelul sistemului bancar a făcut un salt de 6%, iar creşterea economică a frânat în T1 la 4%. Articolul integral pe ZF.  
10:00
Israelul, o superputere militară regională, nu este doar un stat-cheie în orice joc geopolitic s-ar face în Orientul Mijlociu. După 70 de ani de existenţă, investiţiile curg în această ţară, căreia natura i-a rezolvat problema dependenţei energetice şi care acum trece prin ceea ce mulţi descriu a fi un miracol economic. Însă în spatele aparenţelor lucrurile sunt departe de a fi ideale. Israelul are un deficit acut de infrastructură de transport, este o ţară recunoscută ca un centru mondial al inovării, dar o parte importantă din această inovare se concentrează pe apărare, şi, mai grav, coeziunea societăţii este erodată de inegalităţie sociale profunde. Spre exemplu, aproape 90% din veniturile totale colectate prin impozitul pe venit provin de la doar 20% din populaţie. Articolul integral pe ZF     
10:00
Popasul Pescarilor, din staţiunea Olimp, unul dintre cele mai vechi restaurante cu specific pescăresc, deschis în 1996, a trecut de afaceri de un milion de euro (4,7 milioane de lei) în 2017, în creştere cu 17% faţă de anul anterior. „Se caută toate preparatele, de la ciorba de peşte la platourile cu peşte. Am avut clienţi de 1 Mai, acum aşteptăm Rusaliile. Cea mai mare cerere este pe perioada verii, când se vine cu rezervare. Pentru acest an aşteptăm o creştere cu 10% a veniturilor”, a spus Sorin Rusu, administratorul restaurantului Popasul Pescarilor. Anul trecut,  acţionarii au dezvoltat şi un complex hotelier, Popasul Pescarilor Fishing Village, situat în apropiere de plajă şi la 4 kilometri distanţă de staţi unea Neptun.  Articolul integral pe ZFCorporate   
10:00
Criza medicamentelor este subiect de ani buni în România şi în fiecare an vedem în media cum bolnavii se plâng de lipsa lor. Ce nu se ştie este că ni se plâng şi nouă, celor care lucrăm în industria farmaceutică, dar din decenţă nu le expunem cazurile. Încercăm să venim cu soluţii, însă parcă această criză nu are sfârşit, ajungând ca o poveste tristă, care se reia în fiecare an, cu fiecare guvernare, susține Adrian Grecu, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România. M-am hotărât să scriu acest articol intrigat la rândul meu, ca român care conduc o companie străină şi o asociaţie de producători, că nu putem să rezolvăm această problemă care trenează de atâţia ani şi din cauza căreia, să o spunem pe şleau, mor oameni. Bolnavi care nu îşi pot urma tratamentele pe termen lung pentru boli cronice sau care aşteaptă medicamentul salvator prescris de medic. Articolul integral pe ZF.   
10:00
Parlamentul a aprobat încă din 2017 programul de circa 2.1 miliarde de euro, dar procedurile urmează a fi lansate abia în viitorul apropiat. „Lupta” pentru sistemele VSHORAD/SHORAD se anunță încă de pe acum una foarte strânsă, cu nume mari din domeniul apărării ce s-au arătat interesate să propună României diferite de rachete și sisteme și să propună diferite tipuri de colaborări cu industria locală.Pe lângă cele aproape 4 miliarde pe care România le pune la bătaie pentru cele șapte baterii de rachete sol-aer Patriot cu bătaie lungă , Armata vrea să achiziționeze și sisteme de rachete pentru apărarea pe rază scurtă (SHort Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very SHort Range Air Defense - VSHORAD). Sistemele ar urmă să lucreze într-un mod stratificat, împreună cu Patriot și mai bătrânul sistem HAWK aflat în dotarea forțelor armate. Articolul integral pe HOTNEWS.   
10:00
"Eu am spus-o cu foarte multe ocazii că, în anul 2009, BNR-ul își stabilea ținta pentru inflație și tot BNR-ul își asuma această țintă. Anul acesta, văd ca a căzut în sarcina Guvernului și BNR fuge de răspundere. Consideră că nu mai este în sarcina lui sau cel puțin asta comunică. Toată lumea o dă pe Guvern, dar întotdeauna, ținta inflației este stabilită de Banca Națională. Noi aveam un singur lucru pentru a menține economia, cel mai important pentru inflație era sa nu ajungem cu deficit peste 3%, iar deficitul a fost de 2,98%. Guvernul și-a atins ținta care era în sarcina sa", a declarat Vasilescu, potrivit Mediafax. Articolul integral pe HOTNEWS.   
10:00
Asociaţia pentru bune practici GDPR(regulamentului european privind protecţia datelor) îşi propune să fie o voce a societăţilor în faţa autorităţii, astfel încât autoritatea să nu aibă doar punctul de vedere al statului, ci să ştie exact ce se întâmplă în piaţă, să vadă cu ce se confrunta societăţile, a declarat Elena Grecu, invitată la emisiunea Capital Live. Articolul integral pe CAPITAL.   
10:00
„Programul are ca scop facilitarea accesului la finanţare, pentru tinerii sub 26 de ani care nu au un loc de munca sau care sunt în perioada studiilor”, potrivit proiectului.  Valoarea maximă a creditului este de 40.000 lei, iar statul acordă o garanţie de 80% prin Fondul de Garantare. Pentru a-l accesa, nu este nevoie ca tinerii să aibă venituri, rata dobânzii este ROBOR la trei luni plus 2%, iar dobânda este subvenţionată de stat.  Durata creditului este 5 ani, iar destinația împrumutului este pentru acoperirea nevoilor unui tânăr, respectiv educaţie, sănătate, cultură, sport.  Proiectul de lege este iniţiat de Secretariatul General al Guvernului (SGG) şi de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).
08:30
Când Cameron Mitchell a avut o epifanie care i-a schimbat viaţa la vârsta de 19 ani, el atinsese deja cel mai prost moment din viaţa lui. Acesta se lăsase de liceu, locuia cu mama lui şi lucra la două restaurante simultan pentru a supravieţui, potrivit CNN. „Eram leneş şi nu mă îndreptam în nicio direcţie, sincer”, spune Mitchell. Punctualitatea a fost una dintre problemele sale. A întârziat la muncă atât de mult într-o singură lună încât a primit o suspendare de trei zile la un moment dat. Momentul care i-a schimbat viaţa a fost după această suspendare. „Era o zi aglomerată de vineri şi eram în bucătărie. Se făcea schimbul de tură. A fost ca şi cum timpul a îngheţat şi m-am gândit că iubesc asta. Iubesc să fiu într-un restaurant”, îşi aminteşte Mitchell. Articolul integral pe BUSINESS MAGAZIN     
08:20
Ziarul Sunday Times a calculat averile pe baza averii identificabile, precum terenuri, proprietăţi şi alte active precum piese de artă, cai de curse şi acţiuni la bursă. Calculele nu includ conturile bancare. Walmart este cel mai mare business din lume din punct de vedere al veniturilor, cu peste 485 de miliarde de dolari în 2017. A fost fondat de Sam Walton, care a murit în 1992, la vârsta de 74 de ani.  Articolul integral pe BUSINESS MAGAZIN   
Acum 24 ore
18:50
Guvernul vrea să suspende contribuţiile la Pilonul II de pensie de la 1 iulie 2018 şi până la finalul anului.  Propunerea apare intr-un proiect postat pe site-ul Executivului, la capitolul Program Legislativ 2018. Potrivit documentului, contribuţiile CAS vor fi încasate integral la bugetul de stat, iar plata sumelor aferente Pilonului II se suspendă o jumătate de an. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II. Documentul e asumat de Secretariatul General al Guvernului. Senatorul PNL, Florin Cîţu, care ste şi preşedintele comisiei economice din Senat a descoperit iniţiativa. 
15:40
Forțele de ordine au blocat accesul oamenilor care au venit în fața Guvernului să ceară urgentarea proiectelor de autostradă. După zeci de minute de negocieri, protestatarii au primit acceptul să intre cu maşinile în Piaţa Victoriei, dar fără să staţioneze. Iniţiatorii protestului afirmă că înţelegerea nu a fost respectată de poliţişti şi jandarmi şi că întreaga coloană de maşini a fost redirecţionată pe străzile din jur, fără a se face măcar un tur complet prin piaţă. ”Le-am explicat oamenilor, nu ne permitem să se blocheze Piața Victoriei, fiind un nod foarte important. Mai sunt și alți cetățeni”, le-a spus un jandarm. Într-un final oamenii au reușit să-și lase mașinile pe bulevardul Kiseleff, iar apoi au mers pe jos până în Piața Victoriei unde au cerut din nou construcția autostrăzilor Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş şi Ploieşti-Suceava. ”Este o umilință la care suntem supuși. Este o dovadă că acest guvern de hoți și analfabeți trebuie să plece și va pleca. Ăsta este apogeul a ceea ce s-a întâmplat – guvernare de incompetenți și de hoți în România. Suntem umiliți într-un mod inacceptabil și vom rezista aici. Vom rezista până când vom obține o audiență reală nu numai de la Guvernul lui Dragnea și acoliții lui. Vom avea audiență în toată România și vom veni cât mai mulți moldoveni în București și-i vom forța să ia act că nu pot să lase Moldova izolată de România”. Protestatarii au scandat ”Vrem autostrăzi” si au afişat bannere pe care scria ”Suntem sătui de minciuni” şi ”Moldova nu doarme”. Potrivit organizatorilor, la acţiunea de protest au participat în total peste 250 de autovehicule, dar unele maşini au însoţit coloana doar pe anumite porţiuni. SURSA: RFI
15:30
 Site-urile și aplicațiile de dating sunt pline de oameni care plătesc pentru a-și găsi iubirea. Peste 60 de milioane de utilizatori din întreaga lume speră ca partenerul ideal să se afle la un click distanță. Același click îi poate arunca însă, pe mâna proxeneților, tâlharilor sau dubioşilor.  Serviciile matrimoniale, ultima speranţă a celor singuri Suntem tot mai singuri. Potrivit unei cercetări de piaţă efectuată de Euromonitor Internațional, numărul persoanelor care locuiesc singure, la nivel global, cunoaște în prezent o adevărată explozie. Dacă, în anul 1996, aproximativ 153 de milioane de oameni locuiau singuri, în 2016, numărul lor a ajuns la 277 de milioane - o fulminantă creștere cu 55 de procente. Și asta pentru că viața este tot mai stresantă, iar marea iubire nu apare întotdeauna ușor, dacă nu ai timp și nici nu știi unde să cauți. Sau dacă, pur și simplu, aștepți ca dragostea să cadă din cer. Antoinette Hambitzer, patron agenţie matrimonială: Primesc mailuri, aaa sau sms-uri de la femei de 50-60 de ani, care îmi scriu toate la fel, în sensul: vai, mi-am jertfit toată viață pentru un soț care nu m-a respectat, și-a bătut joc de mine, am lucrat, mi-am ținut copiii, acum au terminat facultatea, acum e rândul meu ca să fiu fericită. Și le răspund foarte sec: acum este mult prea târziu. Pentru că aceste femei sunt femeile de astăzi de 30-35 de ani, de care mă rog să vină și le ofer șanse și refuză. Își bat joc de aceste șanse. Antoaneta Hambitzer a fugit din România în anul 1986, în Germania de Vest. S-a întors după căderea comunismului cu o idee sexy de afacere, într-o țară rușinoasă în care, până în 1989, multe căsătorii erau aranjate, nu exista pornografie, iar sexul era un subiect tabu. Și-a deschis o agenție matrimonială și a început să mărite fete românce cu nemți singuri și înstăriți. A dat lovitura! mai multe, pe digi24
15:30
Anunţul, prezentat duminică de presa chineză de stat, a venit în urma unor discuţii la nivel înalt între cele două părţi purtate în capitala SUA, după luni de tensiuni în cursul cărora liderul Casei Albe, Donald Trump, a catalogat adesea relaţia comercială dintre cei doi giganţi economici drept incorectă, relevă AFP. De altfel, preşedintele american a ameninţat în trecut că va impune taxe de până la 150 de miliarde de dolari pentru bunurile chinezeşti, acuzând China de furt de proprietate intelectuală, aminteşte Reuters. De cealaltă parte, Beijingul a negat acuzaţiile şi a ameninţat cu represalii egale, incluzând şi tarifele pentru unele dintre cele mai mari importuri din SUA, printre care aeronave, soia şi autovehicule. Acum, însă, China şi Statele Unite vor să evite o bătălie comercială, care, în opinia analiştilor economici, ar avea consecinţe imprevizibile. Potrivit vicepremierului de la Beijing Liu He, care a condus delegaţia de negociatori chinezi de la Washington, „cele două părţi au ajuns la un consens, nu vor purta un război comercial şi vor pune capăt creşterii taxelor una la adresa celeilalte“, a relatat agenţia de presă chineză de stat Xinhua. Liu He, un apropiat al preşedintelui Chinei Xi Jinping, a etichetat înţelegerea drept o „necesitate“, dar a adăugat că, „în acelaşi timp“, trebuie să se înţeleagă că dezgheţarea nu poate fi făcută într-o singură zi“ şi că „rezolvarea problemelor structurale economice şi relaţiilor comerciale dintre cele două ţări va dura“. mai multe, pe adevarul.ro.
12:30
Acesta consideră că banii sunt un subiect tabu în societate şi prin exerciţiul de a-şi ţine finanţele la vedere acesta voia să fie cât mai concentrat şi implicat. „Dacă nu făceam asta, ar fi ca un analist de box care nu a păşit într-un ring niciodată”. Prin acest exerciţiu, din aprilie 2016 şi până în aprilie 2018, averea netă a bloggerului a crescut de la 127.000 de dolari la 233.000 de dolari. Contabilizându-şi fiecare cheltuială şi venit acesta susţine că poate urmări exact acţiunile care i-au adus creştere la nivel financiar. Primul sfat pe care bloggerul îl oferă este: „Nu mai cheltuiţi bani, cumpăraţi active!”. „Pentru a produce 105.000 de dolari într-un an, am trişat. În urmă cu doi ani, aveam deja 100.000 de dolari în active care produceau venit, iar aceste active mi-au uşurat exponenţial munca”. Acesta spune că pe lângă cele 40 de ore săptămânale de muncă, acţiunile pe care le deţinea au fost „tura de noapte”. mai multe, pe ZF.ro. 
12:20
Imaginile aeriene arată cum numeroase râuri de rocă incandescentă se îndreaptă spre case. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca vulcanul să intre într-o fază de erupţii explozive care ar putea să acopere cu cenuşă şi smog toată insula, care se află în sudul arhipelagului Hawaii. 
12:20
În timp ce în marile oraşe din România aerul define tot mai greu de respirat, în Iaşi, poliţiştii locali s-au instalat în trafic şi fac inventarul maşinilor care scot fum negru şi dens pe ţeava de eşapament. Deşi lăudabilă, iniţiativa primăriei are deocamdată numai un efect statistic. Iar rezultatul nu este deloc mulţumitor. În lupta cu poluarea, poliţiştii locali din Iaşi au primit ordine să noteze maşinile care scot fum negru şi dens. Totul după ce oraşul, alături de Braşov şi Bucureşti, a intrat în topul celor mai poluate din România. Liviu Zanfirescu, şef Serviciul Siguranţa Circulaţiei Poliţia Locală Iaşi: “Se creează o bază de date care se transmite la RAR cât şi la biroul rutier” Există însă o problemă. Proprietarii maşinilor care scot o cantitate alarmantă de fum toxic nu pot fi obligaţi să meargă la service, până la următoarea inspecţie periodică. mai multe, pe PRO TV
12:20
Primul război este cel comercial între SUA şi Uniunea Europeană. Nu e vorba despre problema anunţatelor decizii ale Preşedintelui Trump privind posibila impunere, începând cu luna viitoare, a unor supra-taxe protecţioniste pe importurile SUA de oţel şi aluminiu din ţările europene, cu 15-25% în plus faţă de nivelul actual. Asta este tema care urmează, iar europenii au anunţat deja că au propria lor listă de produse la care ar putea impune o supra-taxă similară în primul rând pentru produse agro-alimentare importate din SUA. Acum, marea problemă care declanşează conflictul este că, în semn de răspuns faţă de hotărârea lui Trump de a abandona unilateral tratatul nuclear cu Iranul şi de a impune sancţiuni foarte severe împotriva tuturor statelor care vor mai face operaţiuni comerciale în Iran sau cu companii iraniene, Uniunea Europeană a decis ca începând cu ziua de azi ora 10.30,  să lanseze procesul pe care-l presupune „legea blocajului“. Este vorba despre „blocking status“, o legislaţie europeană din 1996 pentru situaţii de extremă urgenţă şi „care vizează anihilarea efectelor extra-teritoriale ale sancţiunilor americane“, aşa cum a declarat ieri, la Sofia, Jean-Claude Juncker. Puteţi accesa aici textul legii respective, în traducere românească, şi veţi vedea ce mijloace are UE să anuleze cu adevărat efectele sancţiunilor americane, folosind cadrul aplicabil începând de azi şi care permite companiilor şi tribunalelor europene să nu se supună reglementărilor privind sancţiunile decise de o ţară terţă şi care, în plus, decide că nici o hotărâre luată de tribunale străine privind sancţiunile nu vor fi aplicabile la nivelul Uniunii Europene. Reamintesc faptul că textul fusese adoptat în 1996 ca măsură de precauţie, adică pentru a  permite companiilor europene să nu fie afectate de se sancţiunile prevăzute de legea americană „Helms-Burton“ (după numele iniţiatorilor ei), decizii privind embargoul american asupra Cubei. În acelaşi timp, mai trebuie spus că legislaţia europeană de blocaj nu a mai fost invocată în momentul respectiv, criza rezolvându-se prin mijloace diplomatice.  mai multe, pe adevarul.ro. 
12:20
Investiţiile în turism au ieşit în evidenţă în ultimii ani, iar transformarea oraşului de pe Criş este vizibilă deopotrivă în Piaţa Unirii, centrul oraşului, care şi-a schimbat înfăţişarea, dar şi în zona Băilor Felix, unde s-au investit milioanele de euro. Oradea a atras, anul trecut, peste 160.000 de turişti, iar Băile Felix au fost destinaţia aleasă de peste 130.000 de oameni. În 2016, numărul lor ar urma să fie şi mai mare: peste 180.000 de turişti în Oradea, dintre care 70% români, urmaţi de maghiari şi austrieci. Doar investiţiile în turism se ridică, pentru Oradea, la 50 de milioane de euro, din care 2 milioane de euro au fost investite doar pentru reabilitarea Pieţei Centrale. Cu titlul de exemplu, în alte oraşe, din Moldova, de pildă, investiţiile pe un interval de zece ani, în toate domeniile, nu se ridică la acest nivel. La Oradea, bugetele de investiţiile au vizat şi trasee pietonale, restaurarea în întregime a Palatului Vulturul Negru sau amenajarea punctului de belvedere Ciuperca, după cum explică Traian Bădulescu, consultant în turism şi partener în cadrul Innovation Travel. „Oradea este oricum un oraş cu un mare potenţial turistic, iar în apropierea sa se află staţiunile balneare Băile Felix (numărul unu în România ca dimensiune) şi Băile 1 Mai. Faţă de alte regiuni, în Oradea a fost o colaborare excelentă între autorităţile locale şi mediul privat.“ În urmă cu doi ani, pe baza unui parteneriat public-privat, a luat fiinţă Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea. mai multe, pe Business Magazin
Ieri
12:10
Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către Poliţia Rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului. ″Începând cu data de 20 mai se introduce noţiunea de suspendare a înmatriculării autovehiculului, operaţiune care constă în interzicerea temporară a folosirii acestuia pe drumul public. Modificările legislative vin pe fondul transpunerii unui pachet legislativ european, dar şi pe fondul solicitării foarte multor cetăţeni cu privire la finalitatea procesului de transcriere a autovehiculului în Registrul Naţional de Evidenţă”, anunţa, miercuri, şeful Direcţiei Regim Permise, Florin Cătană. El a menţionat, însă, că acest lucru nu echivalează cu o radiere. Înmatricularea rămâne valabilă, numai că autovehiculul nu mai poate fi utilizat până nu se remediază motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării. “Această măsură operează în două situaţii la acest moment, respectiv lipsa Inspecţiei Tehnice Periodice sau anularea acesteia de către autoritatea abilitată, precum şi netranscrierea înmatriculării vehiculului pe numele noului proprietar într-un termen de 90 de zile, spre deosebire de vechea legislaţie care prevedea un 30 de zile pentru această operaţiune”, a explicat Cătană. Şeful DRPCIV a arătat că, în ambele situaţii, suspendarea înmatriculării încetează automat în momentul în care se remediază motivul pentru care a fost dispusă.  Sursa: Agerpres
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.