Money.ro

Acum 4 ore
16:00
„Consumatorului din hipermarket îi este greu să afle dacă un produs a fost sau nu anterior congelat. Legea cere să specifice, dar unii comercianţi consideră că nu au nicio obligaţie. Pun un fulg de nea pe etichetă, fără să explice ce înseamnă acel fulg de nea. E o întreagă dezbatere pe lege, fiecare o interpretează cum vrea. Problema este că autorităţiile nu fac controale la raft, numai în depozite şi pe linia de producţie. Noi nu cumpăram însă din depozite sau direct din fabrică, ci de la raft”, a spus Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, o asociaţie de protecţie a consumatorului. Spre exemplu, retailerul Mega Image foloseşte imaginea unui mic fulg de nea pentru a semnaliza produsele de panificaţie congelată. Publicul larg nu ştie însă ce reprezintă acel simbol mic poziţionat în colţul din dreapta-sus al etichetei, pentru că pe etichetă nu apare nici o legendă care să explice acest lucru, scrie ZF.ro. „Avem un catalog la raft unde sunt incluse informaţii despre fiecare produs. Am lucrat un an şi jumătate la el”, a spus Adrian Nicolaescu, directorul de marketing al Mega Image.   
Acum 12 ore
10:10
Dragoş Popescu, arbitrajist principal al BNR, a ţinut să aducă în atenţie câteva aspecte pentru care BNR continuă să păstreze cea mai mare parte din aurul României la Londra, respectiv 61,24 tone, din rezerva de 103,7 tone. Acesta a explicat că Banca Angliei este una dintre cele mai prestigioase şi sigure bănci din lume, care păstrează nu numai aurul României, ci şi pe cel al Poloniei, al Bulgariei, Italiei, etc., state care „nu primesc dobândă pentru aurul aflat în custodie la Banca Angliei şi este firesc să fie aşa”. Potrivit lui Dragoş Popescu, menţinerea aurului în custodie la Banca Angliei „are ca scop, în primul rând, garantarea faptului că România dispune de o rezervă de aur standardizată şi disponibilă a fi utilizată ca garanţie în cazul unor operaţiuni de finanţare a ţării în situaţii de criză ori pentru o eventuală valorificare într-o perioadă scurtă de timp”. „Păstrarea aurului la Banca Angliei conferă implicit pieţei internaţionale confortul că acea rezerva de aur respectă condiţiile standard minime pentru tranzacţionare imediată. În cazul folosirii aurului din ţară drept garanţie (colateral) ar fi necesare câteva etape de verificare a caracteristicilor lingourilor avute în vedere, etape ce ar face practic imposibilă folosirea în caz de urgenţă”, spune Popescu, citat de economica.net. Arbitrajistul punctează faptul că aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale Băncii Naţionale a României. Pe de altă parte, beneficiile obţinute de România din costurile de finanţare internaţională mai scăzute, ca urmare a acestei strategii prudente şi credibile de plasare a rezervelor internaţionale, sunt considerabil mai mari decât eventualele „dobânzi" sau „comisioane" pe care le-ar obţine din operaţiuni riscante, inclusiv operaţiuni riscante cu aur. Datele pe care le-a publicat BNR arată că aceste „dobânzi" au fost, în perioada post-criză, extrem de mici. Specialistul arată că, de altfel, programele de repatriere ale aurului anunţate de unele bănci centrale au vizat mai puţin aurul de la Londra, Germania sau Olanda repatriind o parte din cantitatea de aur depozitată în străinătate, dar cu predilecţie pe cea din diferite alte centre (Paris, New York). În plus, trebuie avut în vedere că aceste ţări deţineau peste 70 la sută din rezervele de aur în străinătate, sensibil mai mult decât deţinerile României (60 la sută). În ceea ce priveşte repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale a Ungariei, aceasta fiind foarte mică (3 tone), nu are semnificaţie pentru problematica în discuţie.
09:30
Anul trecut, producția de gaze naturale obținută de Romgaz s-a ridicat la 5,158 miliarde de metri cubi, în creștere cu peste 22% față de cea realizată în anul anterior. Creșterea producției a fost stimulată de temperaturile mai scăzute de la începutul anului 2017 și de creșterea cererii de gaze pentru producerea de energie electrică, se arată în raportul annual preliminar prezentat Bursei de Valori București la jumătatea lunii trecute. Astfel, Romgaz a reușit anul trecut să obțină un rezultat financiar record atât în ceea ce privește cifra de afaceri cât și a rezultatului net. Cifra de afaceri a crescut cu 34% ajungând la aproape un miliard de euro (4,58 miliarde de lei), iar profitul net a cunoscut o majorare de 82%, de la 1,02 miliarde de lei la 1,86 miliarde de lei. Liviu Nistoran, președintele Consiliului de Administrație al Romgaz, a declarat pentru Capital că rezultatele bune au fost obținute anul trecut și datorită contextului favorabil al pieței și prețului ridicat al gazelor. mai multe, pe capital.ro
07:50
În acest context, compania va marca și o premieră prin introducerea unor plafoane maximale pentru primele de asigurare pe care le plătește. În paralel, Tarom anunță că va emite facturi online, va construi oferte personalizate pentru clienți și își va construi propria bază de date. Preţul plătit de Tarom pentru poliţa de asigurare de sănătate a piloţilor, stewarzilor şi personalului non navigant va fi cu 65% mai mic decât până acum , în condiţiile în care compania aeriană a început un proces mai amplu de renegociere a contractelor cu furnizorii şi partenerii, au arătat, pentru Capital, reprezentanţii companiei. În acest moment, poliţa de asigurare a angajaţilor este emisă de către compania Ergo, deţinută de  nemţii de la Munich Re şi presupune, potrivit informaţiilor Capital, plata unei prime anuale de peste 1,4 milioane de euro. Contractul a fost prelungit pe încă două luni, timp în care va avea loc un proces de selecţie a noului asigurător. Intenţia Tarom este să plafoneze această cheltuială la aproximativ 500.000 de euro, fără să fie modificate condiţiile de asigurare. "Intenţionăm să reducem costurile pentru asigurările personalului aeronautic navigant şi tehnic non-navigant la aproximativ jumătate de milion de euro anual. Vrem în acelaşi timp să fim foarte clari şi bine înţeleşi. Condiţiile de asigurare vor rămâne neschimbate pentru angajaţii noştri. TAROM însă reuşeşte să îşi raţionalizeze şi diminueze cheltuielile, numai pe acest sector, cu aproximativ 65%," au declarat, pentru Capital, reprezentanţii Tarom.
07:40
„Happy Recruiter a pornit de la ideea de a rezolva două dintre problemele sectorului de recrutare şi de a ne folosi de inteligenţa artificială şi automatizarea în recrutare. Prima problemă se referă la candidat: am căutat o soluţie pentru a-i oferi un loc de muncă unui candidat când acesta caută un loc de muncă într-o anume locaţie pe care şi-o doreşte, exact în momentul în care are nevoie de un nou job şi pe salarizarea pe care o acceptă. A doua problemă se referă la HR sau recrutor, căruia îi uşurăm munca livrându-i doar candidaţi care sunt interesaţi în mod concret de poziţiile pe care le oferă“, a spus Călin Ştefănescu, co-fondator al Happy Recruiter, un proiect lansat la începutul acestei luni, scrie ZF.ro. În prima lună, robotul Dora a făcut peste 41.000 de interviuri, iar mai mult de 1.800 de persoane au fost angajate sau sunt în curs de angajare. Toţi cei şapte co-fondatori sunt din Târgu Mureş şi au lucrat împreună la Tjobs, platforma de recrutare cu oferte de muncă pentru străinătate deţinută acum de un holding olandez.  
Acum 24 ore
06:10
Metrorex anunţa în 2011 că vrea sa concesioneze pe 30 de ani unui operator privat serviciile de transport de călători pe viitoarea magistrală Bragadiru – Voluntari, care ar fi trebuit să fie gata până în 2020. Magistrala 7 urma să fie primul parteneriat public – privat la metrou, în cadrul căruia statul punea la dispoziţie terenurile iar investitorul asigura finanţarea lucrărilor de construcţie şi achiziţia trenurilor – aproximativ 1,25 miliarde de euro. În schimb îşi recupera banii investiţi din contravaloarea biletelor plătite de călători precum şi din diverse activităţi de retail ori publicitate care se vor desfăşura în incinta staţiilor. Preţul unei călătorii va fi decis de către operatorul magistralei. "În data de 23.08.2011 a fost încheiat contractul „ Servicii de proiectare, asistență și consultanță tehnică, economico-financiară și juridică pentru pregătirea și derularea procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public privat pentru proiectul Linia de metrou – Magistrala 7 Bragadiru – Voluntari", în vederea acordării de asistență pentru construirea în regim de parteneriat public - privat (PPP) a liniei de metrou Magistrala 7 Bragadiru – Voluntari", a spus pentru ECONOMICA.NET Dumitru Şodolescu, directorul general al Metrorex.
06:00
Deşeurile vin din amonte de la localităţile de pe fluviu, dar şi de pe afluenţii Dunării, în special de pe Siret, scrie ZF.ro.  Cele mai multe resturi s-au adunat în jurul punctului de trecere bac Galaţi, unde există un cot al Dunării. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au inspectat zona şi i-au informat pe agenţii economici că au obligaţia de a curăţa luciul apei, în caz contrar putând fi sancţionaţi cu amenzi mari.  ”Am transmis notificări către toţi operatorii care sunt pe malul Dunării şi vorbesc de cei cu pontoane, de cei de la Punctul Trecere Bac, toţi cei care au fost notificaţi pentru curăţarea gunoielor din zona respectivă, pentru fiecare zonă pe care o au în administrare. Le-am lăsat un termen de o săptămână pentru că nu este uşor să le iei de acolo, sunt destul de multe şi este destul de costisitor să le iei din apă, după care vom face o altă acţiune de control. După care vedem ce au făcut sau ce nu au făcut şi vom aplica sancţiuni dacă nu şi-au îndeplinit obligaţiile, sancţiuni sunt, conform OUG 195/2005 cu completările şi modificările ulterioare, de la 50.000 la 100.000 lei pentru operatorii economici”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu. Gălăţenii care trec prin zonă se declară indignaţi de situaţia creată şi spun că persoanele şi firmele vinovate ar trebuie pedepsite exemplar. ”Este urât, foarte urât. Ar trebui amendaţi toţi cei care aruncă în apă gunoaie, dar şi instituţiile şi firmele care sunt obligate să le adune. La noi se mişcă lucrurile mai greu, este revoltător să stăm cu mizeria asta la malul Dunării”, a spus unul dintre clienţii bacului care leagă malul gălăţean de cel tulcean. Inspectorii Gărzii de Mediu vor merge din nou pe malul Dunării în următoarele zile pentru a verifica dacă agenţii economici au luat în serios avertismentele lor.  
05:50
Scandalul legat de reducerea unor salarii din Primăria Timişoara continuă. Primarul Nicolae Robu a propus reduceri salariale pentru 13 angajaţi ai primăriei care au obţinut cu ocazia evaluării activităţii din 2017 calificativul „bine”. După ce juriştii primăriei s-au opus măsurii, susţinând că un astfel de proiect este ilegal, primarul Nicolae Robu a făcut un pas în spate retrăgând proiectul pentru a cere un punct de vedere de la Ministerul Muncii. Miercuri, Gizela Friedmann, una dintre angajatele Direcţiei de Urbanism care a obţinut calificativul „bine”, fiind propusă astfel pentru reducerea salariului de bază la 5.000 de lei (primăria a refuzat să comunice care este în prezent salariul funcţionarei), a fost supusă unei reevaluări. Gizela Friedmann a obţinut acelaşi calificativ, iar potrivit unor surse din Primăria Timişoara, pe fondul scandalului pe această temă femeia a suferit un atac de panică, fiind chemată ambulanţa. „Soţia mea a făcut un atac de panică, după ce a intrat în comisia de evaluare. Era pe lista celor 13 care urmau să fie sancţionaţi, deşi ea nu are nici o vină. De aceea i s-a făcut rău, pentru că nu a vrut să semneze nişte acte de risc. Atacul de panică l-a avut din cauza presiunilor venite de la şefa de personal, arhitectul-şef şi directorul de la urbanism. Mai multe nu pot să vă spun acum”, a declarat soţul femeii pentru renaşterea.ro. Directorul Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu, care este şeful direct al Gizelei Friedmann, a declarat că în urma reevaluării subalterna sa a obţinut „un foarte consistent bine”. „A fost foarte obiectiv evaluată. E un foarte consistent bine. Putea să fie abia bine”, a declarat Ciurariu potrivit căruia Gizela Friedmann nu e la prima problemă medicală. „Doamna a mai avut probleme şi săptămâna trecută şi acum ceva vreme cu sănătatea. Am înţeles că a mai fost dusă cu salvarea din primărie. Întrucât ne-a adus la cunoştinţă că nu se simte bine, noi i-am recomandat ca starea de sănătate să fie principala ei grijă, urmând ca lucrurile sunt rezolvate să facem faţă atribuţiilor de serviciu cuviincios aşa cum putem”, a declarat Sorin Ciurariu. „Am auzit că a chemat salvarea, că avea toţi parametri normali şi că s-a presupus că e vorba de un atac de panică. Mai multe nu ştiu”, a declarat şi primarul Nicolae Robu. mai multe, pe adevarul.ro 
05:50
Transcarpatic, un tren produs la Arad de Astra Vagoane şi operat de Astra Trans Carpatic, face furori printre călătorii care traversează România pe ruta Arad – Timişoara – Craiova – Bucureşti şi retur. Pus în circulaţie în luna decembrie a anului trecut, Transcarpatic face concurenţă serioasă trenului CFR care circulă pe ruta Timişoara – Bucureşti, punând la dispoziţia călătorilor vagoane de dormit cu toalete şi duşuri proprii. Astfel, trenul are cabine de lux dotate cu două paturi, chiuvetă, duş şi toaletă, scrie adevarul.ro.  CFR vs Transcarpatic Un drum Timişoara – Bucureşti, la vagonul de dormit cu cabină de lux costă 216 lei, în preţ fiind incluse o cafea, o apă şi un sandwich. Un bilet pe aceeaşi rută, dar într-o cabină cu două paturi, chiuvetă proprie, dar duş şi toaletă la capătul holului costă 196 de lei, în preţ fiind incluse, de asemenea, o apă, o cafea şi un sandwich. Prin comparaţie, un bilet Timişoara – Bucureşti cu trenul CFR, într-un vagon de dormit, fără posibilitatea de a face duş, şi cu toaleta şi chiveta la capătul holului costă 227 de lei. Un bilet la vagon, clasa a doua cu Transcarpatic costă 102 lei, în timp ce acelaşi bilet pentru un tren CFR costă 101 lei. Una dintre diferenţe este aceea că scanuele trenului privat (îmbrăcate în imitaţie de piele) sunt reglabile şi mai confortabile, iar în vagoanele trenului privat este internet wi-fi. Reţeaua funcţionează, însă, greu fiind chiar momente în care internetul nu este disponibil. O altă diferenţă majoră între trenul privat şi cel de stat este aceea că la Transcarpatic biletele pot fi achiziţionate din tren, fără costuri suplimentare, aşa cum este în cazul CFR. În plus, studenţii, elevii şi pensionarii beneficiază de aceleaşi reduceri ca pe trenurile CFR. Toate detaliile despre curse, tarife şi servicii pot fi găsite pe site-ul companiei care operează trenul privat www.astratranscarpatic.ro. Călător al trenului privat: „În sfârşit mă simt într-un tren normal” La solicitarea „Adevărul”, conductorul Mihail Nicolae a acceptat să facă o prezentare a trenului. Călătorii pe care i-am întâlnit în timpul filmării s-au declarat încântaţi de condiţiile pe care le au în trenul privat. „Arată super-bine. Faţă de ce am văzut până acum, e spectaculos. Nici nu se compară. Să ai duşul tău e cea mai tare idee că e curat şi miroase bine”, au spus doi tineri care şi-au luat bilet la vagonul de dormit. „În sfârşit mă simt într-un tren normal. E prima dată. Mi se pare super, super fain. Sunt foarte curate”, a declarat un tânăr care şi-a cumpărat bilet la cuşetă. Reprezentantul companiei feroviare private a declarat că sunt zile în care sunt pasageri mai puţini pe ruta Arad – Bucureşti, dar sunt şi zile în care trenul este plin. 
05:50
Anul trecut, pentru 36% dintre maşinile la mâna a doua reparaţiile au ajuns la aproape 2.200 de euro per autoturism. Se explică prin avariile pe care noii proprietari le descoperă doar după ce cumpără maşina. Costul reparaţiilor creşte dacă avariile au fost mai grave, dacă maşina a trecut printr-un incident mediu sau mare.  Pentru jumătate dintre maşinile cumpărate în acest an la mâna a doua s-au plătit apoi reparaţii de peste 15.000 de euro. S-au vândut chiar şi maşini care ar trebui să fie considerate daună totală. Anul trecut au fost reînmatriculate aproape 500.000 de maşini vechi, un număr record.  Dacă vreţi să cumpăraţi o maşină la mâna a doua, este bine să verificaţi atât caroseria, cât şi posibilele urme de impact frontal. Acestea ne dau indicii clare dacă maşina a trecut printr-un accident minor sau dacă a fost daună totală.  
05:50
Încă de anul trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a lansat un draft de proiect ce vizează realizarea unui „Cod al finanţelor publice locale“, în care un capitol este dedicat impozitării clădirilor. Proiectul a fost trimis la mai multe primării din ţară şi la Asociaţia Municipiilor din România, parcurs în care a fost consultant şi de Adrian Vascu, fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) şi managing partener al companiei de evaluări Veridio. Acesta a prezentat revistei Capital principalele propuneri din document. Intenţia guvernanţilor este ca rapoartele de evaluare, care stau la baza calculării impozitului pe clădiri, să se realizeze exclusiv prin metoda evaluării valorii de piaţă. Actul guvernului, neintrodus încă în dezbatere publică, face referire la clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice. Modelul actual prevede aplicarea cotelor de impozitare la o valoare ce ţine cont de costul maxim de construcţie al clădirii. mai multe, pe capital.ro 
05:40
În ultimii 10 ani, peste 40.000 de medici români au cerut să emigreze spre țări precum Franța, Olanda, Germania sau Marea Britanie, state care le pun la dispoziție sute de locuri de muncă și care i-au primit cu brațele deschise pe specialiștii din România. „După mult trâmbițata mărire spectaculoasă a salariilor tuturor medicilor, am evoluat surprinzător la declarații de tipul „Stați liniștiți, vă dăm garanții că salariile nu vor scădea!” Voi vă dați seama în ce țară sinistră trăim? Cum vor ăștia să țină medicii aici, când pleacă cu miile în fiecare an? Așa, prin măsuri de acest fel? Se mai lansează și-n previziuni că-i vor face pe unii să revină în țară. Pe mine mă umflă râsul și virez brusc în plâns. Au plecat peste 15.000 de medici. În clipa asta, când eu scriu aici, alții pleacă. Sunt acum în aeroport. Au toate cunoștințele extraordinare și le vor folosi să trateze oamenii altor țări. Pentru că aleșii noștri, în ultimele decenii, habar nu au avut cum să schimbe niște lucruri coerent și cu bun simț. Scoatem pe bandă rulantă medici buni și-i dăm la export. Nu va mai avea cine să se ocupe de sănătatea acestui popor care pare că se degradează văzând cu ochii. Și-au bătut joc de sporuri, de ATI-iști, de chirurgi, de urgentiști. Ei chipurile fac reformă, dar nu știu pentru cine o fac, că pentru medici sigur nu. Pacienții vor suferi cumplit și ei. Toată lumea va suferi. Suntem într-o mlaștină în care ne afundăm tot mai tare”, scrie medicul Vasi Rădulescu, pe pagina sa de Facebook.
05:40
„M-am săturat eu de mine, dar voi?” le-a spus Liviu Dragnea ziariștilor, în încercarea de a-i descuraja să continue tirul întrebărilor. Erați D-zeu în Teleorman?” a fost întrebat Liviu Dragnea, referire la o declarație a unui martor în proces. „Nu vedeți că sunt un om normal?” a replicat el. „Sunt obosit rău. Voi nu ați obosit?”, le-a mai spus Liviu Dragnea reporterilor. „Stau cu judecătorii de ani de zile. Nu trebuie să îmi dovedesc eu nevinovăția”, a mai declarat el, întrebat dacă a fost convingător la proces. A fost întrebat, din nou, și despre presupusa casă din Brazilia: „Nu am nicio casă în Brazilia. Nici afaceri, nici conturi, nici investiții. Nu există nicio anchetă în desfășurare în Brazilia”, a declarat șeful Camerei Deputaților. Miercuri, Liviu Dragnea a fost pus faţă în faţă în sala de judecată cu un alt inculpat, o decizie surprinzătoare a instanţei care a vrut să lămurească cine spune adevărul. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 25 aprilie. Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman. Procesul a fost reluat de la zero de către ICCJ în 3 octombrie 2017. Urmăriți declarațiile integrale ale lui Liviu Dragnea la ieșirea de la instanța supremă în materialul video de mai jos.   
05:40
El n-a spus numele viitorului partid, însă a precizat că Platforma România 100 va rămâne în continuare o mişcare civică. "Am început cu Platforma România 100 ca o mişcare civică, vom continua cu o mişcare politică. În următoarele zile, o săptămână, maximum două vom depune dosarul de înscriere a unui viitor partid, care îşi propune să ducă energia asta şi în mediul politic. Lucrurile vor rămâne mai departe legate, platforma va rămâne mişcare civică, şi va avea rolul de a prelua energia din platformă şi să o structureze într-un proiect politic care trebuie să fie serios şi credibil", a declarat Dacian Cioloş. El a participat, miercuri, la o dezbatere publică organizată cu ocazia lansării filialei Cluj a Platformei România 100. "Îmi doresc ca a face politică să nu devină o profesie de bază, ci un intermezzo în viaţa noastră profesională, în care ne asumăm nişte lucruri pentru comunitate, după care mergem şi continuăm să rămânem conectaţi la firul ierbii, la baza societăţii. Asta e viziunea noastră, nu am venit să facem promisiuni, singura promisiune pe care putem să o facem este că vom rămâne împreună cu dumneavoastră", a menţionat Cioloş. Potrivit fostului premier, se lucrează de un an la programul viitorului partid. "Eu unul singur sau doar cu câţiva nu mă duc la drum dacă nu suntem mai mulţi cei care ne asumăm aceste lucruri. Nici eu nu sunt mulţumit de anumite lucruri, îmi pun la bătaie pielea, resursele şi energia şi facem primul pas, după care trebuie dezvoltat de undeva. (...) Avem timp până la următoarele alegeri, pentru că altfel nu ne-am fi implicat în proiectul politic. Vom participa la alegeri cu un partid politic. După depunerea actelor de înregistrare a partidului politic va dura câteva luni până la finalizarea procesului de înscriere la tribunal, apoi vor începe înscrierile în partid. La primele alegeri, cele europarlamentare, intrăm în jocul politic. Aceasta este forma, trebuie să dăm fondul, care înseamnă o schimbare de atitudine, dacă nu se produce declicul, putem face zece partide", a completat Dacian Cioloş. 
05:40
Anul trecut 1,7 milioane de persoane s-au împrumutat de la IFN uri, la dobânzi medii de 60%. Parlamentarii vor să plafoneze la 18% dobânda maximă pentru împrumuturile de nevoi personale. Rodica Popescu are 85 de ani şi, din cauza vârstei, nicio bancă nu i-a acordat credit pentru reparaţiile pe care vrea să le facă în casă sau pentru operaţiile soţului. A cerut ultima dată 3000 de lei de la un IFN, iar rata săptămânală este de 65 de lei pe parcursul unui an şi jumătate. Rodica Popescu, client IFN: „Trebuie să ai şi un fond de rulment aşa, adică o pensie mai măricică. Dar depinde şi cum îi organizezi, că dacă nu eşti atent este riscant. Banul trebuie să circule, să nu stea dacă vrei să producă!” Un alt client a fost refuzat de bănci pentru că se află în Biroul de Credite. A împrumutat însă 4500 de lei de la un IFN, dar are de returnat 8300 de lei. Ancuţa Tomoroga, client IFN: „Eu mi-am construit o casă în comuna Berceni, în afara Bucureştiului şi mereu aveam nevoie de bani. Într-o luna am făcut 4 credite, într-o singură lună. Tu ştii ce ai de plătit, tu ştii ce trebuie să faci ca să respecţi contractul! Ca şi la bancă, de altfel!” Pentru alţii, experienţa împrumuturilor nu este deloc fericită. Valentin Dascălu a contractat un împrumut de 103.000 de euro de la o bancă comercială, iar după ce a întârziat cu plata ratelor, datoria lui a fost vândută către alte firme, care sunt acum la un pas să îl execute. Valentin Dascălu, client: „După ce am plătit 30.000 de euro, după ce pierd terenul şi cu casa, eu mai am de plătit încă o dată creditul iniţial.” Adrian Cuculis, avocat: „Apar nişte dobânzi penalizatoare colosale. În 6 luni cel mult mai ai de plătit încă o dată acelaşi credit. Când vezi 0,1% pe ziua de întârziere, dar, atenţie, este pe ziua de întârziere, nu pe lună, ai senzaţia că dacă este zero virgulă, este absolut nimic. Dar când pui la sfârşitul lunii cât ai de dat pentru dobânda aia penalizatoare, îţi dai seama că ai făcut cea mai mare greşeală din viaţa ta!” Anul trecut IFN urile au dat împrumuturi de 5,2 miliarde de lei, cu 15% mai mult decât în anul 2016. Finanţarea IFN reprezuntă 10% din totalul creditării din România.  
Ieri
18:30
Reacţia sa plină de revoltă vine în contextul în care ministrul justiţiei a anunţat un proiect care prevede acordarea de despăgubiri deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare.  Mai jos, întreaga postare a bloggerului:  La ora la care încerc să mă calmez scriind aceste rînduri, copilul meu este într-o intervenţie chirurgicală. La un spital din Bucureşti. Stau pe un trotuar din parcare şi aştept. Aş fi intrat şi eu în spital, vă daţi seama, să stau lipit de uşa pe care va ieşi medicul. Cu veşti. Dar nu se poate. Spitalul este în carantină, astfel că doar mama copilului are voie. Te supui. Şi aştepţi. Secundele au alt ritm. Ce pot să fac? Mă uit la asistenta de la trierea pacienţilor. Cum dă ea halate de teoretic unică folosinţă celor care urcă în spital. Sunt de la ora 8 dimineaţă aici, acum e 13.30, şi nu am văzut nici un halat scos din ţiplă. Toate sunt refolosite. Apoi văd cum alţi taţi sunt totuşi lăsaţi să intre şi mă întreb cît costă oare tariful anti-carantină cu halate refolosite. O întreb şi pe asistenta de la triere. Îmi răspunde că nu mai pup sus. Între timp, mi-am făcut de lucru mergînd pînă acasă să aduc laptele praf. Şi biberonul. Şi încălzitorul. O altă asistentă ne spusese că e sîmbătă şi că e complicat de scos din depozitul spitalului laptele praf necesar. “Mai bine aduceţi dvs…” Ruxandra mi-a zis să aduc şi celelalte lucruri necesare. În special şerveţele dezinfectante. Pentru că asistentele de pe salon curăţă pătuţul cu unele demachiante… Am adus de toate. Căci nu poţi bănui ce nu mai are statul orizontal. I-am adus şi ceva de mîncare pentru că spitalul nu oferă hrană mamelor care nu au adus de acasă farfurie, furculiţă şi cuţit. Să vă mai spun? Cearceaful de pe pat e plin de pete, deşi tocmai a fost pus. În sertar sunt nişte bacterii de ţi se opreşte respiraţia. La baie nu e hîrtie igienică. În salon nu e săpun pentru copii. Nu sunt aleze, nu sunt scutece. Există un singur frigider, pe hol şi ăla e ticsit cu mîncarea pacienţilor. Biberoanele se pot steriliza doar la bucătărie, dar numai dacă ai fost previzibil şi ţi-ai adus propriul detergent şi burete…  Citeste mai mult: adev.ro/p5xpfi 
17:40
Analiza sa devine şi mai precisă într-o lucrare publicată în 1943, „The Round World and the Winning of Peace“: „Atunci când luăm în considerare acestă rapidă examinare a curantelor generale ale istoriei, nu este oare evidentă a anume permanenţă a legăturilor geografice? Oare această vastă regiune euroasiatică inaccesibilă navelor, regiune-pivot a politicii mondiale, deschisă în antichitate doar călăreţilor nomazi şi care, acum, este în întregime acoperită de o reţea feroviară? Acolo s-au format şi se formează în continuare condiţiile unei puteri economice şi militare de dimensiuni considerabile... Rusia înlocuieşte Imperiul Mongol. Presiunea pe care o exercită asupra Finlandei, Scandinavei, Poloniei, Turciei, Persiei, Indiei şi Chinei înlocuieşte acum raidurile centrifuge ale oamenilor stepei. Poate lovi în toate direcţiile, în afara zonei de nord, dezvoltarea completă a reţelei sale feroviare nefiind decât o chestiune de timp... Răsturnarea echilibrului puterilor în favoarea Statului-pivot, având ca rezultat expansiunea înspre teritoriile marginale ale Eurasiei, ar permite utilizarea vastelor resurse continentale pentru construcţia navală, iar atunci Imperiul mondial ar apărea la orizont.“ Iar acum, exact ca în urmă cu 100 de ani, negocierile se poartă asupra capacităţii super-puterilor a a-şi asigura şi exercita pe un termen rezonabil de lung controlul asupra zonei-pivot şi a zonelor limitrofe care dau acces direct spre zona centrală. Ca mereu în decursul istoriei, punctul central al zonei-pivot îl reprezintă Afganistanul, cheia de acces înspre mările calde, teritoriu niciodată stăpânit în decursul secolelor, oricât de mare ar fi fost sau este disproporţia evidentă între forţele triburilor locale plus ale talibanilor faţă de forţele adverse, fie că a fost vorba despre britanice, de sovietici sau, acum, de cele ale coaliţiei internaţionale la care participă şi România. Ambiţia istorică a Rusiei a fost să ajungă la Ocean şi, prin Bosfor, în Mediterana. Vis irealizabil timp de secole, a devenit aproape la îndemâna prin acordurile care au dus la o apropiere strategică cu Turcia şi Iranul, securizând acum o regiune având în centru nefericita Sirie, strategii celor trei ţări nou aliate (Rusia-Turcia-Iran) sesizând corect şi la timp adevărul conţinut în apelativul care, de milenii, însoţea numele Damascului, „locul unde merg obligat toate drumurile Orientului“. Regiunea respectivă se debalansează rapid în favoarea noului pol de putere, din vechea arie de influenţă occidentală, americană în special, rămânând axa Arabia Saudită-Israel, alianţă ad-hoc vizând securizarea a ce a mai rămas fidel în zona Golfului şi, eventual, reorientând totul într-o ofensivă împotriva Iranului susţinută de americani, dar dezavuată de europeni... continuarea. pe adevarul.ro.
17:40
 ”Ofiţerul de poliţie este în stare stabilă, rămânând internat la spital pentru a fi monitorizat şi supus tuturor investigaţiilor medicale necesare. Informaţiile potrivit cărora poliţistul avea un volum mare de muncă, fapt ce ar fi generat nemulţumiri ale acestuia, nu se susţin. În anul 2017, ofiţerul de poliţie a avut în lucru un singur dosar penal, în cadrul căruia a efectuat o singură audiere. De asemenea, pe tot parcursul anului 2017, a primit spre soluţionare 6 petiţii”, arată IGPR. Pentru stabilirea cauzelor care l-au determinat pe poliţist să îşi provoace răni, a fost deschisă o anchetă, sub coordonarea procurorului, privind vătămarea corporală din clupă. Conducerea Poliţiei Române a dispus luarea măsurilor necesare pentru ca ofiţerul de poliţie să primească asistenţa medicală şi psihologică de care are nevoie. Poliţistul din Prahova s-a rănit, marţi, cu un cuţit după ce a ieşit de la serviciu, apoi a mers la Poliţia Floreşti, unde a fost găsit de colegi.  "Din primele verificări efectuate, a reieşit faptul că ofiţerul, după ce a ieşit din serviciu, s-a deplasat cu un autovehicul într-o localitate vecină şi şi-a provocat o taietură cu un cuţit, pe braţul stâng, fără afectarea vreunui vas de sânge", a transmis Poliţia Prahova. Poliţistul a fost transportat pentru evaluare medicală, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.El fusese evaluat psihologic ultima oară acum aproape un an. Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că poliţistul ar fi declarat că a recurs la acest gest pentru că nu mai făcea faţă la serviciu. 
17:30
Producătorul german de echipamente sportive Adidas, unul dintre cei mai mari jucători de profil din lume, a închis magazinul pe care îl deţinea de circa şapte ani în centrul istoric al Bucureştiului. Până la închiderea ediţiei oficialii companiei nu au răspuns solicitării ZF privind motivele care au dus la această decizie. Compania a fost de altfel primul retailer major care şi-a făcut curaj să pătrundă în această zonă dominată de câteva zeci de baruri, cafenele şi restaurante. În 2011, când a fost deschis magazinul, oficialii companiei anunţau că au investit 720.000 de euro în această unitate, dintre care 420.000 de euro fuseseră folosiţi pentru consolidarea clădirii din strada Lipscani, una dintre cele mai cunoscute din centrul vechi, scrie ZF.ro. 
17:30
Potrivit presei internaţionale, ArcelorMittal intenţionează să vândă mai multe unităţi din Europa pentru a nu încălca regulile concurenţei şi cele privind monopolul. Aceasta în condiţiile în care, pe 15 martie, ArcelorMittal a depus o ofertă de cumpărare a celei mai mari oţelării din Europa, Ilva din Italia, într-o tranzacţie în valoare de 1,8 miliarde de euro. Autorităţile europene trebuie să stabilească dacă tranzacţia nu încalcă prevederile comunitare până pe 23 mai, iar ArcelorMittal s-a arătat dispusă să vândă mai multe unităţi de producţie. „Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare despre care sperăm că va satisface orice preocupare concurenţială legată de intenţia noastră de a achiziţiona combinatul Ilva. Înţelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piaţă. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”, au declarat reprezentanţii Grupului ArcelorMittal în presa străină. Pe lista cu unităţile scoase la vânzare s-ar putea află şi combinatul gălăţean, potrivit unor surse din cadrul unităţii. Informaţia nu este confirmată de conducerea ArcelorMittal Galaţi „ArcelorMittal Galaţi nu comentează pe baza zvonurilor evocate de către dumneavoastră”, se arată într-o scurtă informare venită de la combinat. Reprezentanţii sindicatelor de pe platforma siderurgică gălăţeană au solicitat o întâlnire cu directorii combinatului. „Suntem îngrijoraţi şi urmărim cu atenţie ce se întâmplă. Schimbarea patronului nu o putem decide noi, dar sunt elemente necunoscute, pe care nu le putem controla. La întâlnirea cu reprezentanţii conducerii nu ni s-a spus nimic, nu putem comenta zvonuri. Dar am solicitat o întâlnire cu directorii, în condiţiile în care zvonurile se vor confirma, se vorbeşte că pentru a cumpăra oţelăria din Italia, ArcelorMittal vrea să vândă combinatele de la Galaţi şi Skopjie, vom vedea, urmărim cu atenţie”, a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber. Comisia Europeană a remarcat, într-un comunicat de presă transmis în luna noiembrie 2017, că Ilva din Taranto este „cea mai mare fabrică de oţel din UE şi, la capacitate maximă, ar putea obţine o producţie echivalentă cu volumul de oţel obţinut împreună de Bulgaria, Grecia, Ungaria, Croaţia, Slovenia, România şi Luxemburg”. Comisia a mai menţionat, în noiembrie, că a primit „numeroase plângeri” din partea părţilor interesate împotriva unui presupus ajutor de stat menit să menţină Ilva într-un echilibru artificial.  Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat de statul român în anul 2001. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. Dacă la momentul cumpărării combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi, în prezent unitatea mai are 5.400 de salariaţi. ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde de dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane. 
17:20
„Terenul (transferat Primăriei Capitalei pentru construirea Spitalului Metropolitan - n.r.) are o suprafață de peste 47.000 de metri-pătrați, este situat în Șoseaua Pipera din sectorul 2 și trece din domeniul public al statului și administrarea Societății Române de Televiziune în domeniul public al municipiului București. Termenul de realizare a investiției este de maximum 20 de ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.  La începutul ședinței, premierul Viorica Dăncilă a anunțat transferul terenului aferent costrurii spitalului.  „Un pas important este și pentru Spitalul Metropolitan din București. Astăzi vom adopta printr-un act normativ acordarea terenului pentru ca acest spital metropolitan despre care s-a discutat atât de mult în ultima perioadă și pe care sunt convinsă că locuitorii municipiului București, dar și cei din provincie, îl doresc foarte mult să poată deveni realitate”, a spus Dăncilă.  Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a votat, în februarie, preluarea autobazei RATB Pipera, de către Primăria Capitalei, pentru construirea Spitalului Metropolitan.  
17:20
Se face referire la o discuție care ar fi avut loc între un reprezentant din partea comopaniei de comunicare strategică Cambridge Analytica, Mark Turnbull, cu un consultant britanic, Rupert Wolfe Murray, bun cunoscător al situației din România. Acesta ar fi primit un mesaj din partea companiei britanice înaintea alegerilor parlamentare din 2016, în care i se propunea să lucreze pentru PSD, în perioada campaniei electorale. Propunerea era să asambleze o echipă de două persoane, care să contribuie, să ofere sfaturi și asistență pe timpul campaniei electorale, timp de două-trei luni. Consultantul britanic a declarat pentru AP că a refuzat această ofertă, motivând că nu își oferă serviciile partidelor politice.  Articolul AP preluat de presa internațională nu dezvăluie dacă au avut loc discuții și cu alți consultanți, dar amintește că social-democrații au câștigat alegerile cu un scor de 46%, în timp ce pe locul al doilea au ieșit liberalii, cu circa 20%. 
17:20
Performanțele directorului general CNAIR, Ștefan Ioniță, care l-ar îndreptăți pe acesta să primească mai mulți bani pe lângă salariul său, sunt neclare. În ultimii 2-3 ani compania nu a predat circulației niciun kilometru de autostradă, licitațiile stau blocate și contestate, contractele semnate nu demarează, constructorii cer sute de milioane de euro daune iar majoritatea drumurilor naționale și autostrăzilor sunt găurite. Cu toate acestea membrii CA CNAIR s-au întrunit luni să aprobe, printre altele, luni o metodologie de evaluare a îndeplinirii indicatorilor de performanță ai Directorului General și modul de calcul al componentei variabile, potrivit documentelor deținute în exclusivitate de Digi24.ro. Decizia însă a fost amânată pentru o ”ședință viitoare”, deoarece membrilor CA nu li s-ar fi pus la dispoziție toate documentele. Trebuie spus că CA CNAIR este alcătuit din persoane controversate, specialiști în sinecuri calde în aparatul de stat. Este vorba de șefa CA, Georgeta Bumbac, Adrian Mlădinoiu, fost aghiotant la liderului PSD, Liviu Dragnea, și angajat SPP și de Narcis Neaga, consilier al ministrului Transporturilor, Lucian Șova, și director al CNAIR exact în perioada în care au fost puse bazele scufundării lotului 3 din autostrada Sibiu Orăștie. Neaga a fost directorul care a luat mai multe decizii nefericite privind această autostradă, printre care rezilierea contractului de consultanță și deschiderea traficului, deși lucrările nu erau încheiate. Are dreptul Ștefan Ioniță la plăți variabile, în funcție de performanța sa, chiar presupunând că aceasta există? Potrivit OUG 51 din 2013, salarizarea unui director executiv include o componentă fixă și una variabilă. Ultima se acordă însă doar dacă numirea sa a urmat procedurile de selecție prevăzute în OUG 109, a guvernanței corporative. Nu este cazul lui Ștefan Ioniță.  Dealtfel, actul normativ care menționează posibilitatea acordării plăților variabile, pe lângă cele fixe, se numește a ”guvernanței corporative”. Numirea administrativă a unui director prin decizie politică, în absența oricărui concurs, numai politică corporativă nu poate fi considerată. Componenta fixă a salariului nu poate depăși șase salarii medii brute pe ramura în care lucrează, adică Transporturi, spune OUG 51. Cum în luna ianuarie 2018 salariul mediu brut pe ramura Transporturi era de 3.630 lei rezultă că salariul lui Ioniță poate ajunge la 21.780 lei pe lună, respectiv 4.683 euro. În realitate însă, el ar câștiga echivalentul în lei a șapte mii de euro, informează surse neoficiale din cadrul companiei. Diferența poate fi asigurată, spre exemplu, de ore suplimentare prestate de acesta sau de sporuri de fonduri europene.  El nu are dreptul însă și la o componentă variabilă pe lângă salariul încasat deoarece nu este selectat prin metodologia prevăzută de OUG 109 din 2011, a guvernanței corporative a întreprinderilor publice.  De ani buni toți miniștrii Transporturilor nesocotesc prevederile legale care îi obligă să demareze proceduri de selecție prin concurs ai managerilor de la companiile publice. Printre acestea și CNAIR. Actualul director general a fost numit la șefia CNAIR în ianuarie 2017 și de atunci i s-a prelungit ilegal contractul de interimat în mai multe rânduri, anume în iulie și noiembrie 2017 și ianuarie 2018.  Legea nu permite decât cel mult zece luni de interimat. ”În cazul în care au fost delegate atribuții de conducere a întreprinderii publice către directori, iar postul/posturile de director rămâne/rămân vacant/vacante, consiliul de administrație poate desemna un director provizoriu până la finalizarea procedurii de selecție, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență. Durata mandatului este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni”, spune art.64 din OUG 109.  La momentul numirii sale Ministerul Transporturilor a anunţat că Ioniță va ocupa această funcţie până la finalizarea procedurii de selecţie a conducerii, prevăzută de Ordonanţa de Guvern 109/2011. Un an de zile nu i-a fost suficient Ministerul Transporturilor pentru a organiza procedura legală.  
17:10
Nici nu se obișnuise bine cu birourile și holurile ministerului, și noul „jandarm” de la ușa ministrului Transporturilor a fost impus de Lucian Şova în Consiliul de Administrație de la Tarom și Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) SA, scrie puterea.ro. De la Tarom, el beneficiază de o indemnizație lunară brută de 5.259 de lei, și cam aceeași sumă beneficiză și de la CNAB. Mihai Hură este un personaj controversat, cu un CV extrem de interesant. El a fost consilier de conturi între 2008 și 2014, la propunerea Partidului Conservator, iar din 2014 până în octombrie 2017 a fost director al Camerei de Conturi Ilfov. Înainte de a ajunge la Curtea de Conturi, Hură a îndeplinit succesiv funcțiile de administrator al Poștei Române SA, director general adjunct și director în Ministerul Finanțelor Publice și în Ministerul Economiei și Finanțelor. Mai trebuie subliniat Mihai Hură are două fete, iar soția acestuia, Cornelia Hură, a fost ani buni director financiar contabil al TVR. Una dintre fete, Daniela, fostă prezentatoare TV, este căsătorita cu crainicul sportiv Vlad Enachescu. Cealaltă fiică a sa, Claudia Mihaela, căsătorită Vizitiu, este angajată a Curții de Conturi, pe un post de expert. Soțul ei, Constantin Iulian Vizitiu, este cadru militar specializat în informații, angajat al Academiei Militare. Soția lui Mihai Hură, Cornelia, a fost director financiar contabil al TVR, în mandatul căreia, se spune, au fost date dispărute zeci de milioane de euro din conturile televiziunii naționale. Surse din TVR susțin că soacra lui Vlad Enăchescu a ieșit forțat la pensie, prin 2008, după ce i s-a fluturat prin faţă un dosar gros al DNA despre mandatul său de şefă peste banii televiziunii naționale. Mai trebuie subliniat că familia Mihai și Cornelia Hură a vândut, în iulie 2008, o casă din București firmei Road Consulting Design SRL pentru suma de 1.913.300 lei! Firma era controlată de către afaceristul Eduard Hanganu, anchetat de DNA sub acuzația că a beneficiat, ilegal, de contracte de zeci de milioane de euro de la stat pentru servicii de consultantă în construcția de drumuri. 
14:40
„Un pas important este și pentru Spitalul Metropolitan din București. Astăzi vom adopta printr-un act normativ acordarea terenului pentru ca acest spital metropolitan despre care s-a discutat atât în ultima perioadă și pe care sunt convinsă că locuitorii municipiului București, dar și cei din provincie, îl doresc foarte mult să poată deveni realitate”, a declarat Dăncilă în debutul ședinței Executivului.  Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB) a votat, în februarie, preluarea autobazei RATB Pipera, de către Primăria Capitalei, pentru construirea Spitalului Metropolitan. Potrivit primarului general, Gabriela Firea, invesţia pentru Spitalul Metropolitan ar putea fi de 300 de milioane de euro.  Spitalul Metropolitan va fi construit pe şoseaua Pipera, potrivit Primăriei Generale, pe un teren al TVR.  Astfel, Guvernul urmează să emită o hotărâre pentru transmiterea din domeniul public al statului și administrarea Societății Române de Televiziune (SRTv) în domeniul public al Municipiului București și administrarea CGMB a unui imobil situat în Șoseaua Pipera nr. 63-65, în vederea realizării Spitalului Metropolitan. 
14:20
Site-ul Fiscului este inaccesibil de aproape o săptămână. Marți, pe prima pagină a site-ului era afişat un mesaj care arată că se fac lucrări de mentenanţă. Aceasta este informația oficială. In realitate nu este vorba de mentenanță ci de defecțiune. Doar așa se explică faptul că ANAF nu a dat niciun comunicat de presă în care să anunțe aceste operații de mentenanță.Cu toate acestea, se menţionează faptul că procesele de depunere și prelucrare a declarațiilor fiscale se derulează în parametri normali. Recent, instituţia a anunţat, printr-un comunicat, că sunt înlocuite o serie de echipamente uzate din sistemul IT. Un raport recent al Curţii de Conturi arată că acesta este într-o situaţie critică. Diminuarea investiţiilor a afectat infrastructura informatică, care este neperformantă. Asta deşi instituţia are şi un contract de modernizare încheiat cu Banca Mondială. ANAF a împrumutat 91 de milioane de dolari pentru a-şi moderniza sistemul IT, dar spunea fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, 23 la sută din bani au fost deja cheltuiţi pe consultanţă. 
14:20
UPDATE: Cei trei tineri care şi-au pierdut viaţa în cumplitul accident petrecut ieri în Olanda erau membri ai aceleiaşi familii. Adina şi Aurel Soreanu sunt soţi, iar Cosmin Zîmbrea, cea de-a treia victimă, este fratele Adinei. Prietena acestuia, rănită în acelaşi accident, se află la spital. Tinerii lucrau la o companie din Olanda. Primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, a declarat pentru Adevărul: „Am trimis acolo, la familie, pe cineva, să vedem cu ce i-am putea ajuta, însă ni s-a transmis că nu ar fi nevoie. Este vorba de doi fraţi, o fată şi un băiat, şi de soţul fetei. Prietena celui decedat este în spital. E trist, foarte trist ce se întâmplă, au plecat să lucreze, nu pleacă de bine, în România locurile de muncă sunt cum sunt... Păcat că nu se găsesc soluţii, sunt tare dezamăgit“, a spus Liviu Radu. Ştirea iniţială Un grav accident de circulaţie s-a produs marţi, 20 martie, pe o şosea dintre oraşele Helmond şi Deurne, şoferul unui microbuz în care se aflau şapte muncitori pierzând controlul volanului. Microbuzul a ajuns pe contrasens, izbindu-se frontal cu un camion. În urma impactului cinci tineri români şi-au pierdut viaţa, o femeie şi patru bărbaţi. „Victimele au fost toate din România. Victimele mortale sunt 4 bărbaţi de 27, 27, 29 şi 37 şi o femeie de 24 de ani. Victimele rănite sunt doi bărbaţi de 36 de ani şi o femeie de 22 de ani. Ieri, a existat contact cu rudele şi familiile victimelor şi aranjamentele au fost făcute pentru sosirea lor în ţările de jos. Grupul Orizont îi va ajuta cu cât mai multă asistenţă şi îndrumare posibil, printre altele, prin organizarea de şedere aici şi ajutând la repatrierea decedaţilor în România. Există, de asemenea, contacte cu reprezentanţii Ambasadei Române din ţările de jos“, se menţionează într-un comunicat postat de angajatorul românilor, compania Horizon Groep, pe pagina oficială de Facebook. Femeia care şi-a pierdut viaţa este Adina Soreanu, 24 ani. În acelaşi accident a pierit şi soţul acesteia, Aurel Soreanu, cei doi lăsând în urmă un copil în vârstă de 4 ani. Prietenii şi rudele celor doi au postat pe paginile proprii de Facebook mesaje sfâşietoare. Andreea Mihăilescu a reacţionat dur, reamintind că tinerii au plecat din România de nevoie, pentru a-şi asigura un trai mai bun. „Nu pot să mă abţin, nu pot pur şi simplu de când am auzit cumplita veste despre tinerii mei prieteni Aurel şi Adina Soreanu şi Cosmin şi Andreea 4 tinerii frumoşi şi cu vise şi planuri de viitor  . ...Cu ce au greşit ei? Că au plecat să muncească şi sa îşi asigure o viaţă mai bună lor şi copilului lor? De ce nu s-a putut în ţara noastră? Ţara de c...t asta este părerea mea, puţin îmi pasă dacă cineva mă va critica că am această părere dar aşa este.  mai multe, pe adevarul.ro
14:10
Această anchetă, rod al unei colaborări între St Mary University din Twickenham (Marea Britanie) şi Institutul Catolic din Paris (ICP), analizează situaţia din 21 de ţări europene, dar şi din Israel, unde este afişat de altfel cel mai ridicat nivel de religiozitate, cu doar 1% de tineri care nu se revendică din nicio religie.Aceste rezultate sunt prezentate pentru a informa sinodul episcopilor ce urmează să se reunească la Roma în octombrie pe marginea problemelor tinerilor. Un 'presinod' reuneşte săptămâna aceasta 300 de tineri în jurul Papei Francisc.Bazat pe sub-eşantioane de mai multe sute de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani din fiecare ţară, provenite din Ancheta Socială Europeană (ESS) pentru perioada 2014-2016, noul studiu arată că în 12 dintre cele 22 de ţări analizate mai mult de jumătate dintre tinerii adulţi declară că nu se identifică cu vreo religie în mod special. În 19 ţări, mai mult de o treime dintre cei cu vârste între 16 şi 29 de ani afişează dimpotrivă o apartenenţă confesională.Autorul raportului, sociologul şi teologul Stephen Bullivant, consideră 'remarcabil' să constate că 'cele şase cele mai creştine sunt istoric ţări cu majoritate catolică' şi nu protestante sau ortodoxe, 'şi că includ atât ţări din Europa de Vest (Irlanda, Portugalia şi Austria), cât şi din Europa Centrală (Polonia, Lituania şi Slovenia)'. Nici Italia, nici Grecia nu au fost incluse în acest studiu.Cele două ţări în care tineretul pare cel mai secularizat (Republica cehă cu 91% şi Estonia cu 80%), precum şi cele două ţări unde tineretul este cel mai puţin secularizat (Lituania cu 25% şi Polonia cu 17%) sunt toate 'ţări postcomuniste', dezvăluie studiul.Raportul analizează într-un mod mai aprofundat Franţa şi Marea Britanie, care afişează, potrivit autorului, 'similarităţi'.'Printre tinerii adulţi dintre cele două ţări se observă părţi aproximativ comparabile de creştini (25% în Franţa şi 22% în Marea Britanie), de persoane afiliate unor religii necreştine (11% şi 8%) şi de necredincioşi (64% şi 70%), notează raportul. Zece la sută dintre tinerii francezi se revendică din islam, comparativ cu 6% în Marea Britanie.Tinerii catolici britanici sunt cu toate acestea mai practicanţi decât francezii, cu 17% din populaţia vizată participând la mesă în fiecare săptămână în Marea Britanie, comparativ cu 7% în Franţa. AGERPRES
14:10
„În spațiul public a apărut un document al Comisiei Europene datat 10 octombrie 2012 în care erau solicitate situația unor dosare aflate pe rol și mai grav faptul că în acea scrisoare aveam și nume despre care se cerea stadiul în care se afla procesul și pașii care trebuiesc urmați, ceea ce mi se pare un lucru deosebit de grav. Am solicitat Ministerului Justiției o analiză a cererilor pe care le-a făcut CE către Ministerul Justiției, dacă în perioada 2012 - 2018 au mai existat astfel de solicitări. Am primit în dimineața aceasta documente de la Ministerul Justiției care confirmă ceea ce a apărut în spațiul public, anume că astfel de practici au mai fost făcute”, a declarat premierul. Viorica Dăncilă a precizat că va trimite o scrisoare președintelui Comisiei Europene prin care îi va ceare informații legate de aceste aspecte.  „Am hotărât ca în cursul zilei de astăzi să trimit o scrisoare președintelui CE, Jean Claude Juncker, prin care să solicit detalii și să solicit informații legate de aceste aspecte, care mi se par total nepotrivite și total în neconcordanță cu ceea ce presupune MCV. Este foarte important pentru noi, pentru România, să lămurim aceste lucruri și să pornim de la un moment în care putem să vorbim de o cooperare firească și de lucruri firești care trebuie să se întâmple în România”, a anunțat Dăncilă.  În spațiul public a apărut un presupus document ce ar ține de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin care se solicitau informații, cu nume și prenume, despre stadiul unor procese de mare corupție din România.  Comisia Europeană a precizat că documentul MCV din 2012 a făcut parte din schimburile tehnice obișnuite în cadrul MCV.  „Așa cum știți, MCV este un proces al cărui scop este monitorizarea progreselor făcute de România într-un anumit set de obiective, agreate de ambele părți”, arată Christian Wigand, purtător de cuvânt în cadrul Comisiei Europene.
13:50
Într-adevăr, preţul terenului arabil în fiecare regiune din Olanda este mai ridicat decât nivelul mediu din toate celelalte state membre ale UE. În rândul regiunilor UE pentru care sunt disponibile datele pe 2016, cel mai scump hectar de teren arabil a fost în regiunea Liguria din Italia (în medie - 108.000 euro), iar cel mai ieftin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria (în medie - 1.165 euro).În perioada 2011 - 2016, cea mai mare creştere a preţurilor terenurilor arabile s-a înregistrat în Cehia, Lituania, Estonia, Letonia şi Ungaria.Nu tot terenul din UE este deţinut de fermieri care lucrează pământul, mulţi îl arendează.Cea mai scumpă este arendarea unui hectar de teren arabil în Olanda (în medie - 791 euro pe an) şi cea mai ieftină în Letonia (în medie - 46 euro pe an). Datele pentru Belgia, Germania, Grecia, Italia, Cipru, Malta, Portugalia şi România nu sunt disponibile.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.