Europa Libera

Acum 24 ore
17:00
Premierul maghiar Viktor Orbán se va afla în acest weekend la Tușnad/jud. Harghita, la fel ca în anii din urmă. Pentru el, este un loc de suflet. Pentru restul Europei, este punctul unde poate fi observată viziunea politică a liderului de la Budapesta, în varianta neambalată în limbaj diplomatic. Vineri, premierul maghiar va avea o întâlnire informală cu premierul României, Marcel Ciolacu, la București.
Ieri
16:30
Sportivii olimpici palestinieni au fost primiți la aeroportul Charles de Gaulle din Paris de o mare mulțime de oameni purtând steaguri palestiniene, declarându-se gata să reprezinte Gaza distrusă de război și celelalte teritorii pe scena sportivă globală.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:00
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat că un nou armistițiu în Gaza, ce ar permite și eliberarea mai multor ostatici, „prinde contur”. Între timp, China a anunțat că a mediat o înțelegere între 14 facțiuni palestiniene, printre care și Hamas, pentru a pune capăt „divizării”.
22 iulie 2024
15:20
Șeful diplomației Ucrainei va vizita China marți, la invitația Beijingului, pentru discuții care, potrivit Kievului, se vor concentra pe dorința de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina și pe un posibil rol al Chinei în ajungerea la o înțelegere.
13:40
În vreme ce vicepreședinta SUA, Kamala Harris, face primii pași în campania prezidențială, adunând din primele ore sume record donate de americanii de rând pentru acest efort, lideri internaționali reacționează la decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursă și a o sprijini în schimb pe Harris.  
20 iulie 2024
14:40
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a vorbit cu candidatul republican la alegerile prezidențiale, Donald Trump, și că a fost de acord cu o întâlnire față în față pentru a discuta pașii către o pace durabilă cu Rusia.
10:30
Preşedintele Joe Biden a anunțat, vineri, că îşi va continua campania pentru realegere, în ciuda solicitărilor altor colegi din Congres care l-au îndemnat se se retragă de teamă că aceasta ar putea costa scump partidul în alegerile din 5 noiembrie, anunță Reuters. 
09:20
Polițiștii ucraineni îndeamnă localnicii să evacueze Lipți, un sat devastat de război din regiunea Harkov, de la aproximativ 5 kilometri de granița cu Rusia. Doar o mână de săteni mai sunt acum în așezarea altădată pașnică - atacurile rusești sunt din ce în ce mai puternice. Un sătean care a rămas aici hrănește câinii abandonați care trăiesc printre ruinele așezării distruse.
18 iulie 2024
15:40
Ursula von der Leyen a câștigat un al doilea mandat la șefia Comisiei Europene. Ea a primit joi, la Strasbourg, 401 voturi „pentru” de la cei 719 europarlamentari.
17 iulie 2024
14:00
În Statele Unite se încheie joi Convenția Națională a Partidului Republican, devenită din cauza atentatului recent la viața lui Donald Trump un prilej de solidarizare cu fostul președinte. Între timp, administrația democrată lucrează la o reformă în justiție care nu le place deloc republicanilor.
09:20
Acum 10 ani, zborul de pasageri MH17, de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât deasupra estului Ucrainei de o rachetă Buk. Aniversarea găsește Ucraina apărându-se de o agresiune rusească totală, care dă o semnificație și mai amplă chemărilor pentru „rezolvarea” dosarului MH17.
08:20
Fosta cancelară a Germaniei, Angela Merkel, împlinește miercuri 70 de ani. Un sondaj de opinie publicat în ajun sugerează că mulți germani își aduc aminte cu plăcere de mandatele ei.
16 iulie 2024
17:30
Anunțul lui Donald Trump privind numirea senatorului James D. Vance drept candidat la vicepreședinție pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, îi alarmează pe unii europeni. Cea mai mare îngrijorare o trezește opoziția lui față de ajutorul destinat Ucrainei.
15 iulie 2024
14:20
Antisemitismul era în creștere în Europa chiar și dinaintea războiului din Gaza, arată un nou studiu. Conflictul început cu raidul terorist Hamas din 7 octombrie a agravat tendința.
10:20
O tânără de 19 ani a murit marți, pe 9 iulie, după ce a fost atacată de un urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Imediat după tragedie, ministrul Mediului a venit cu soluția: uciderea mai multor urși decât permite legislația în prezent.
10:20
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a revenit recent la lucru după o pauză medicală de două luni. El a fost împușcat în mai în plină zi, când făcea baie de mulțime într-un oraș de provincie, de un scriitor naționalist care a mărturisit că nu-l suportă.
10:20
Autoritățile americane s-au grăbit să identifice motivul din spatele tentativei de asasinat asupra fostului președinte american Donald Trump, candidatul Partidului Republican în cursa prezidențială din SUA din acest an.
10:20
În octombrie 2023, o fotografie de pe un camion cu numere de Sălaj împânzea social-media românească. Imaginea lui Nicolae Ceaușescu îmbrăcat în costum și cu cravată acoperea partea din spate a TIR-ului. După zece luni, justiția decide că ce a făcut bărbatul e penal, dar îl iartă.
10:20
În seara zilei de 28 iunie, Natalia Zaharenko s-a trezit într-o dubă a poliției, cu capul acoperit de o pungă de plastic și cu urechile astupate, traversând Belarusul pe drum de țară spre o destinație necunoscută.
10:20
Inteligența artificială a redefinit ceea ce putem face cu un calculator. Însă odată cu creșterea vertiginoasă a modelelor generative, crește și consumul de electricitate și apă. Infrastructura nu poate face față cererii centrelor de date care permit antrenarea și funcționarea IA.
10:20
Hélas! nu se va cânta Marseillaise pe 14 iulie, în marea finală a Campionatului European la Fotbal. Și dacă „le jour de gloire n’est pas arrivé” pentru „les Bleux”, Ore-le franceze ale lui Ion Pop, în 2 volume, Editura Spandugino, 2024, sună la fix. Două volume elegante (Distinguo, se numește colecția care le găzduiește) a câte 552 și, respectiv, 638 de pagini, încorporând „Lume și lumi, ceasuri încercând a fi potrivite, cât de cât, la aceeași oră; (...) dar poate și timp pur și simplu, trăit și...
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.