Europa Libera

Acum 4 ore
10:00
Un cutremur puternic care a lovit Turcia și Siria în primele ore ale zilei de 6 februarie a provocat moartea a mii de persoane în cele două țări. Oficialii spun că numărul deceselor va crește probabil în mod dramatic.
Acum 6 ore
07:50
Ştiri, interviuri, analize. Programul care stabileşte agenda zilei.
07:00
Ştiri, informaţii, interviuri, corespondenţe. De luni până vineri de la ora 6.30 la 6.45.
Acum 12 ore
01:30
Canada este prima țară NATO care livrează tancuri Leopard 2, de producție germană, pentru Ucraina. Primul tanc, din cele patru promise în ianuarie, a sosit în Polonia, de unde va lua calea Ucrainei, a anunțat ministra canadiană a Apărării.După multe ezitări, Germania a acceptat recent să livreze Ucrainei tancuri principale de luptă Leopard 2, în tandem cu Statele Unite, care vor trimite tancuri americane Abrams. Totodată, Germania a permis țărilor aliate, care au tancuri Leopard în dotare să le re-exporte în Ucraina.Presiunile cele mai mari le făcuse Polonia, care anunțase că ar putea trimite aceste tancuri chiar fără aprobarea Germaniei. Tratatele bilaterale între aliați prevăd că re-exportul se poate face numai cu aprobarea expresă a țării producătoare.Pentru moment însă, nici Polonia, nici Spania sau Portugalia (alte două țări care au promis Ucrainei tancuri Leopard 2) nu au precizat câte tancuri au disponibile, câte vor trimite Kievului și mai ales când.Soldații ucraineni ar trebui să înceapă să fie antrenați pe tancurile Leopard 2 în Germania și Polonia începând cu săptămână aceasta.Televiziunea publică germană ZDF relata luni dimineață că paradoxal, în acest moment, cancelarul Olaf Scholz este cel care insistă pe lângă aliați să grăbească livrările de tancuri.Vice-președinta partidului Ecologist (principalul partener de guvernare al social-democraților la Berlin), Agnieszka Brugger, a cerut tot luni dimineață partenerilor europeni ai Germaniei să livreze cât mai repede tancurile de luptă promise. „Având în vedere amenințarea unei ofensive rusești pe scară largă, nu avem timp de pierdut, ne trebuie un efort european major pentru a oferi Ucrainei toate blindatele care sunt disponibile”.Brugger a reamintit statelor care au promis „cu voce tare” tancuri săptămânile trecute, că este momentul să și „acționeze”. Putin nu poate fi oprit cu „cuvinte bătăioase”, ci numai cu un „sprijin concret” pentru Ucraina, a mai spus Brugger.În actualul guvern german de coaliție, verzii conduc ministerul de Externe dar și pe cel al Economiei, două ministere cheie pentru efortul de ajutorare a Ucrainei, alături de Ministerul Apărării, desigur, condus de social-democratul Boris Pistorius.
Acum 24 ore
21:50
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii.
19:50
Patriarhul ortodox rus Kirill, un puternic susținător al președintelui Vladimir Putin, a lucrat pentru serviciile secrete sovietice în timp ce locuia în Elveția în anii 1970, au relatat ziarele elvețiene, citând arhive desecretizate.Potrivit săptămânalelor Sonntagszeitung și Le Matin Dimanche citate de AFP, dosarul poliției elvețiene despre cel care astăzi este șeful spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse „confirmă că Monseniorul Kirill, după cum este numit în acest document, a lucrat pentru KGB.Cele două ziare au declarat că au avut acces la dosarul din arhivele naționale elvețiene.Kirill, care astăzi este un susținător fervent al războiului lui Putin în Ucraina, a trăit la Geneva la începutul anilor 1970, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC).Sub numele de cod „Mihailov”, misiunea lui Kirill era de a influența consiliul, deja infiltrat de KGB, potrivit documentelor.Biserica Ortodoxă Rusă a refuzat să comenteze activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva, în timp ce WCC a susținut că nu are nicio informație despre acest caz, potrivit acestora. Dar, au relatat ei, arhivele au arătat că obiectivul sovietic era de a determina instituția să denunțe Statele Unite și aliații săi și să își atenueze criticile la adresa lipsei de libertăți religioase din Uniunea Sovietică.Nepotul patriarhului, Mihail Gundiaev, care reprezintă în prezent biserica rusă la CMI de la Geneva, a insistat totuși în declarația făcută în paginile ziarului Le Matin Dimanche că unchiul său „nu a fost un agent, deși a fost supus unor controale stricte din partea KGB-ului”. Acest fapt, a subliniat el, „nu a afectat sinceritatea angajamentului său în munca ecumenică cu alte biserici”. Gundiaev a insistat, de asemenea, asupra faptului că unchiul său a avut o apreciere specială pentru Elveția.Kirill a vizitat bogata națiune alpină de cel puțin 43 de ori, a relatat ziarul. El era, printre altele, pasionat de schi, ba chiar se pare că și-a rupt un picior pe pârtiile elvețiene în 2007. „Între diplomație religioasă, spionaj și finanțe, Kirill a fost atras în permanență de Alpi și de malurile lacului Geneva”, remarcă ziariștii de la Le Matin Dimanche.„Am sentimente speciale pentru țara dumneavoastră”, declara patriarhul în 2019, la primirea președintelui Camerei superioare a Parlamentului elvețian. „Dintre toate țările din lume, este probabil cea pe care am vizitat-o cel mai des”.
19:40
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii. În fiecare luni, puteţi asculta rubricile „Dreptul tău” şi „Carte la pachet”, semnată de Emilian Galaicu-Păun.
19:00
Vira Levadna and Nina Podrepna and their families endured months of Russian occupation and nearly a year of suffering in their village outside the northeastern city of Kharkiv.
17:00
Europa a impus duminică o interdicție asupra motorinei și a altor produse petroliere rafinate exportate de Rusia.
14:00
Statele Unite și Rusia s-au înfruntat sâmbătă în legătură cu un raport al Organizației Mondiale a Sănătății privind criza umanitară din Ucraina, despre care Moscova a afirmat că este motivat politic. Washingtonul a solicitat actualizarea rapidă a acestuia.Raportul directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost prezentat consiliului executiv al organizației, din care fac parte atât Rusia, cât și Statele Unite.Documentul face sinteza evenimentelor din primele nouă luni ale anului 2022, considerând că situația din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o la 24 februarie, este una dintre cele opt urgențe acute de sănătate la nivel mondial.Raportul OMS spune că s-au înregistrat mai mult de 14 mii de victime civile, 17,7 milioane de persoane care au nevoie de asistență umanitară și 7,5 milioane de refugiați ucraineni strămutați în Europa.Din cele 471 de atacuri cu arme grele asupra unităților sanitare la nivel global, 448 au avut loc în Ucraina, se arată în raportul OMS.Reprezentantul Rusiei în consiliul de administrație al OMS a spus că raportul este politizat și unilateral și a descris referirile sale la Ucraina drept acuzații nefondate.De când a început ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială din Ucraina”, Moscova a negat vehement că ar viza civilii. Războiul declanșat pe 24 februarie anul trecut a devastat și orașele ucrainene, a ucis mii de combatanți și a zguduit economia globală.Sheba Crocker, reprezentantul SUA la ONU, a cerut un raport actualizat pentru a documenta incidentele din Ucraina începând din septembrie. „Atacurile Rusiei (...) au provocat daune de nedescris civililor și infrastructurii critice din Ucraina", a declarat ea în cadrul reuniunii consiliului, potrivit unei declarații a biroului său. Atacurile „fără sens” ale armatei ruse „se răsfrâng în mod brutal asupra accesului copiilor, a persoanelor în vârstă și a altor grupuri vulnerabile la asistență medicală vitală”, a mai spus Sheba Crocker. 
14:00
Discursul despre starea Uniunii de marți ar trebui să reprezinte un moment în care președintele Biden trece în revistă și celebrează succesele administrației, multe dintre ele, bipartizane, în ciuda climatului politic ostil.
14:00
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit zone întinse din Turcia și Siria la începutul zilei de 6 februarie, dărâmând sute de clădiri și ucigând peste 1300 de persoane.Sute de persoane sunt încă prinse sub dărâmături și este posibil ca numărul victimelor să crească. Echipele de salvare sunt în zonele calamitate și caută supraviețuitorii în mormanele de dărâmături. Un spital din Turcia s-a prăbușit, iar pacienții, inclusiv nou-născuți, au fost evacuați din unități din Siria.De ambele părți ale frontierei, locuitorii treziți din somn de cutremurul care a avut loc dimineața devreme s-au grăbit să iasă afară în întunericul de iarnă rece, ploioasă și cu zăpadă, în timp ce clădirile se prăbuțeau în jurul lor.Salvatorii și locuitorii caută supraviețuitori, printre fiarele contorsionate și grămezile uriașe de beton. În orașul turc Adana, un locuitor spune că trei clădiri din apropierea casei sale s-au prăbușit. „Nu mai putem”, se auzea un supraviețuitor strigând de sub dărâmături, în timp ce salvatorii încercau să ajungă la el, a declarat rezidentul, studentul la jurnalism Muhammet Fatih Yavus. Mai la est, în Diyarbakir, macaralele și echipele de salvare au scos în grabă oameni dintr-un munte de moloz care a fost cândva o clădire de apartamente.De partea siriană a frontierei, cutremurul a distrus zonele controlate de opoziție, în care se află aproximativ patru milioane de persoane strămutate din alte părți ale Siriei din cauza lungului război civil din această țară. Mulți dintre refugiați trăiesc în condiții mizere, aproape fără servicii medicale. Salvatorii au declarat că spitalele din zonă s-au umplut rapid de răniți.„Ne temem că sunt sute de morți”, a declarat Muheeb Qaddour, un medic, prin telefon din orașul Atmeh, referindu-se la întreaga zonă controlată de rebeli. Raed Salah, șeful Căștilor Albe, organizația de urgență din zonele de opoziție, a declarat că în unele zone cartiere întregi s-au prăbușit.Au urmat multe alte replici puterniceCutremurul, resimțit până la Cairo, a lovit o regiune care a fost desfigurată total de mai bine de un deceniu de război civil în Siria. Milioane de refugiați sirieni trăiesc în Turcia. Fâșia din Siria afectată de cutremur este împărțită între teritoriul controlat de guvern și ultima enclavă a țării deținută de opoziție, care este înconjurată de forțele guvernamentale susținute de Rusia. Cutremurul a avut epicentrul la aproximativ 90 de kilometri de granița siriană, în apropierea orașului Gaziantep, o importantă capitală provincială turcă.Au urmat cel puțin 20 de replici, câteva ore mai târziu, pe timp de zi, cea mai puternică măsurând 6,6 grade, au declarat autoritățile turce.Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a scris pe Twitter că „imediat au fost trimise echipe de căutare și salvare” în zonele afectate de cutremur. „Sperăm că vom trece împreună prin acest dezastru cât mai repede posibil și cu cât mai puține pagube”, a adăugat el.Agenția de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia a declarat că cel puțin 76 de persoane din șapte provincii turcești au murit. Agenția mai spune că 440 de persoane au fost rănite. Bilanțul victimelor din zonele controlate de guvern în Siria a urcat la 237 de morți și peste 630 de răniți, potrivit presei de stat siriene. În zonele controlate de rebeli au murit cel puțin 47 de persoane.În Turcia, oamenii care încearcă să părăsească regiunile afectate de cutremur au provocat blocaje în trafic, îngreunând eforturile echipelor de urgență care încercau să ajungă în zonele afectate. Autoritățile au îndemnat locuitorii să nu plece la drum. Moscheile din întreaga regiune au fost deschise ca adăpost pentru persoanele care nu se pot întoarce în casele avariate, în condițiile în care temperaturile se apropie de 00C
13:20
Ministrul ucrainean al apărării Oleksi Reznikov este înlocuit cu generalul Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare a țării, potrivit liderului fracțiunii președintelui Volodimir Zelenski din parlament.David Arahamia, liderul fracțiunii Slujitorul Poporului din parlament,a anunțat pe 5 februarie pe Telegram că Reznikov va fi transferat în funcția de ministru al industriilor strategice pentru a consolida cooperarea militaro-industrială.„Războiul dictează politica de personal”, scrie Arahamia. „Timpul și circumstanțele trebuie să fie consolidate și regrupate. Acest lucru se întâmplă acum și se va întâmpla și în viitor. Inamicul se pregătește să atace. Noi ne pregătim să ne apărăm și să ne întoarcem ai noștri”, a mai adăugat el.Ministerul nu a publicat încă o declarație oficială cu privire la aceste schimbări.Arahamia a mai scris că Ministerul Afacerilor Interne va fi condus acum de Igor Klimenko, în prezent șef al Poliției Naționale a Ucrainei.Acuzații de corupțieZvonurile privind o posibilă demisie sau demitere a lui Reznikov s-au întețit după o serie de acuzații de corupție în cadrul ministerului. Într-o conferință de presă susținută cu câteva ore mai devreme, Reznikov a declarat că nu intenționează să demisioneze, dar a adăugat că orice decizie cu privire la viitorul său va fi luată de președinte.„El nominalizează o persoană numită, iar Parlamentul numește. Prin urmare, doar prin decizia președintelui Ucrainei voi lua anumite decizii și voi face ceea ce îmi va spune președintele Ucrainei”, a spus el. În ianuarie, presa ucraineană a relatat că Ministerul Apărării ar fi achiziționat produse pentru armată la prețuri umflate prin intermediul unei companii de "garnituri". Alte acuzații de corupție au fost, de asemenea, susținute în mass-media.Reznikov, în vârstă de 56 de ani, a negat acuzațiile, în timp ce autoritățile au lansat o anchetă.Ministrul adjunct Viaceslav Șapovalov, care era responsabil de aprovizionarea trupelor cu alimente și echipamente, a demisionat la 24 ianuarie, invocând "acuzații mediatice" de corupție despre care el și ministerul au spus că sunt nefondate.De asemenea, la 24 ianuarie, procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksi Simonenko, a fost demis după ce Procuratura Generală a spus că s-a făcut o remaniere a oficialilor de rang înalt. Declarația prin care era anunța demiterea lui Simonenko nu oferă niciun motiv pentru această decizie, dar precizează că hotărârea a fost luată „conform propriei dorințe”. 
Ieri
11:50
Fostul președinte iranian Mohammad Hatami s-a alăturat membrilor opoziției și fostului prim-ministru Mir Hossein Musavi pentru a face apel pentru o schimbare politică, în timp ce țara continuă să fie afectată de ample proteste antiguvernamentale.
07:50
Ştiri, interviuri, analize. Programul care stabileşte agenda zilei.
06:50
Ştiri, informaţii, interviuri, corespondenţe. De luni până vineri de la ora 6.30 la 6.45.
02:00
O discuţie la masa rotundă, găzduită de Vasile Botnaru.
5 februarie 2023
22:40
Armata ucraineană afirmă că în războiul din Ucraina au murit 131.290 de militari ruși de când Rusia a invadat țara, la 24 februarie anul trecut.
21:10
Tinerele afgane apelează la învățământul virtual după ce talibanii le-au interzis educația superioară. Radio Azadi de la RFE/RL a realizat un interviu cu cei care se află în spatele Afghanistan Online University, care oferă femeilor afgane cursuri universitare online gratuite.
20:00
O emisiune în reluare cu un buletin de ştiri actualizat, emisiunea se poate asculta şi pe unde scurte
19:30
Două rachete rusești au lovit centrul orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, una dintre ele lovind o clădire rezidențială, au declarat oficialii locali la 5 februarie.
15:40
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat pe 4 februarie că Rusia aruncă tot mai multe forțe în luptă și că situația de pe frontul din estul țării devine tot mai dificilă.
13:50
Mai mult de 2 zile în urmă
02:00
Un program realizat de Valentina Ursu: reportaje, interviuri, voci din ţară despre una din temele de actualitate ale săptămînii. In fiecare sîmbătă, un invitat al Europei Libere semneaza „Jurnalul săptămînal”.
4 februarie 2023
22:40
Ministerul de Interne al Macedoniei de Nord informează că trei cetățeni bulgari au fost reținuți pe 4 februarie la punctul de trecere a frontierei Deve Bair cu Bulgaria pentru tulburarea ordinii publice. Mai mulți cetățeni bulgari așteptau să intre în Macedonia de Nord pe 4 februarie pentru a se reculege la mormântul revoluționarului Goce Delcev cu ocazia celei de-a 151-a aniversări a nașterii sale. Delcev este revendicat atât de Skopje, cât și de Sofia ca fiind un erou în lupta pentru eliberarea de sub Imperiul Otoman. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat astăzi că cei trei au fost reținuți pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.Cei trei bulgari, identificați doar ca fiind G.Z (35 de ani), A.H (50 de ani) și R.H (54 de ani), s-au adresat „obraznic și nepotrivit, folosind cele mai multe cuvinte disprețuitoare, forțelor de ordine iar apoi au încercat să îi atace fizic pe ofițerii de poliție care au luat măsuri legale, reținându-i pe cei trei în timp ce se desfășoară procedurile pentru clarificarea completă a cazului", a precizat Ministerul de Interne. Ministerul a precizat că toate punctele de trecere a frontierei dintre cele două țări balcanice vecine au fost nevoite să se închidă timp de mai multe ore din cauza unei defecțiuni la sistemul de control al frontierei. Traficul de frontieră a fost reluat după ce defecțiunea a fost remediată, a precizat ministerul. La începutul acestei săptămâni, miniștrii de interne din Macedonia de Nord și Bulgaria s-au întâlnit pentru a discuta despre tensiunile dintre cele două țări și despre măsurile menite să prevină violențele în timpul viitoarei sărbători a lui Delcev. Oliver Spasovski, ministrul de interne al Macedoniei de Nord, și omologul său bulgar, Ivan Demerdziev, s-au întâlnit la 30 ianuarie la Skopje pentru a reduce tensiunile dintre cele două țări, promițând că nu vor tolera „niciun incident" pe timpul sărbătorii din 4 februarie de la Skopje. Anunțul potrivit căruia mulți cetățeni bulgari vor participa la sărbătorirea nașterii lui Delcev a provocat și mai multă îngrijorare. O ceremonie la care au participat oficiali de stat s-a desfășurat cu o puternică prezență a poliției la mormântul lui Delchev de la Biserica Sfintei Mântuiri din Skopje pe 4 februarie.Tensiunile bilaterale au fost amplificate după ce, la începutul acestei luni, Hristijan Pendikov, care se identifică ca bulgar și este angajat al unuia dintre cluburile culturale bulgare din Macedonia de Nord, a fost bătut în orașul Ohrid, incident pe care unii macedoneni îl consideră o simplă provocatoare. În urma acestui eveniment, Bulgaria și-a rechemat ambasadorul de la Skopje.  Demerdziev a declarat pe 30 ianuarie că el și Spasovski s-au înțeles ca astfel de incidente sî nu fie permise în Republica Macedonia de Nord și a fost asigurat că acest caz va fi investigat complet și obiectiv.  Relațiile dintre cele două țări vecine au fost mult timp tensionate din cauza unor diferențe culturale, istorice și lingvistice profunde, care au ieșit la iveală în urmă cu trei ani, când Sofia și-a invocat dreptul de veto pentru a bloca negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.
20:00
Rusia și Ucraina au anunțat la 4 februarie un schimb de prizonieri care a dus la eliberarea a 63 de ruși și 116 ucraineni și la returnarea cadavrelor a doi voluntari străini care au fost implicați în activități umanitare în regiunea Donetsk din estul Ucrainei.Ministerul rus al Apărării a anunțat întoarcerea celor 63 de soldați ruși într-o declarație pe canalul său Telegram. Declarația a precizat că printre cei eliberați se află persoane aparținând unei „categorii sensibile”, fără a da detalii.În comunicatul ministerului se mai spune că schimbul a fost facilitat „prin medierea conducerii Emiratelor Arabe Unite”.Între timp, autoritățile ucrainene au anunțat că 116 prizonieri s-au întors acasă.Andri Iermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a scris pe Telegram că printre aceștia se aflau „apărători din Mariupol, partizani din Kherson, lunetiști din zona Bahmut”.În plus, a scris Iermak, trupurile a doi voluntari străini decedați - britanicul Christopher Matthew Parry și neozeelandezul Andrew Tobias Matthew Bagshaw - precum și corpul voluntarului ucrainean decedat Evhen Kulik, care a servit în Legiunea străină franceză, au fost restituite Ucrainei.Parry și Bagshaw, doi voluntari care ajutau la evacuarea civililor și la livrarea de ajutoare umanitare, au fost dați dispăruți la 7 ianuarie în Donețk. Ei fuseseră văzuți ultima dată cu o zi înainte, în timp ce se îndreptau din Kramatorsk spre Soledar, unde se desfășurau lupte grele între apărătorii ucraineni și forțele rusești.La scurt timp după aceea, familia unuia dintre cei doi voluntari anunța că bărbații au fost uciși în timpul unei încercări de a efectua o evacuare umanitară.Iermak a publicat, de asemenea, un scurt videoclip care pretinde că arată prizonieri ucraineni eliberați care călătoresc cu autobuzul și două fotografii cu bărbați care țin steaguri ucrainene în fața unui autobuz.
19:50
O emisiune în reluare cu un buletin de ştiri actualizat, emisiunea se poate asculta şi pe unde scurte
19:40
După luni de victorii care le-au ridicat moralul ucrainenilor, valurile bătăliei își schimbă din nou direcția: balanța pare să se încline spre Rusia, care aruncă în luptă zeci de mii de tineri mobilizați printre care și mii de deținuți recrutați de faimosul grup de mercenari Wagner.
13:40
Un program realizat de Valentina Ursu: reportaje, interviuri, voci din ţară despre una din temele de actualitate ale săptămînii. In fiecare sîmbătă, un invitat al Europei Libere semneaza „Jurnalul săptămînal”.
12:00
Alerta de raid aerian pentru întreaga Ucraină din 4 februarie a fost anulată fără să fie înregistrate bombardamente rusești, în condițiile în care apărătorii ucraineni s-au confruntat cu noi atacuri ale trupelor Moscovei în regiunile estice Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore.
09:20
Un misterios balon, despre care se crede că ar fi un dispozitiv de spionaj al Chinei, plutește deasupra Americii și domină ciclurile politice și de știri.
3 februarie 2023
21:40
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii.
20:00
Josep Borrell condamnă autoritățile ruse într-o declarație specială cu ocazia celei de-a doua aniversări a condamnării la închisoare a lui Alexei Navalnîi, pentru abuzurile și torturile la care a fost supus opozantul în detenție.
19:50
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii. În fiecare vineri, rubrica „Dicționar European”.
19:30
Trei medici care au călătorit în regiunea kurdă a Iranului pentru a trata protestatarii antisistem răniți au fost arestați, torturați și acuzați că au acționat împotriva securității naționale, au declarat pentru RFE/RL surse bine informate.
17:40
Trupele rusești nu-și încetinesc ofensiva în mai multe zone din regiunea Donețk, în ciuda pierderilor grele suferite, susține armata ucraineană, în contextul în care există indicii că Moscova se pregătește pentru o ofensivă majoră în est pentru a ieși din impasul în care se află de luni de zile.
16:30
Vor fi înrolați bulgari pentru a lupta în Ucraina împotriva forțelor rusești invadatoare? Nu, dar asta nu a împiedicat ca astfel de zvonuri să se răspândească pe rețelele de socializare din țara balcanică - și ca oamenii să le creadă.
16:30
Alerte de raid aerian au fost auzite la Kiev și în întreaga Ucraină pe 3 februarie, în timp ce liderii Uniunii Europene și ai Ucrainei aveau o întâlnire istorică. 
16:10
Președintele sârb Aleksandar Vučić a avertizat că Serbia ar putea deveni un stat „paria european”, complet izolat de restul continentului și fără acces la fonduri europene, dacă va respinge planul” occidental de normalizare a relațiilor cu Kosovo.
14:00
Miniștrii sporturilor din cele trei state baltice și din Polonia au publicat o declarație comună referitoare la participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice din 2024.
13:50
Deputata democrată de Minnesota, Ilhan Omar, a fost exclusă din Comisia pentru Relații Internaționale a Camerei Reprentantanților, controlată acum de republicani.
13:50
Migranţi, azilanţi şi refugiaţi în programele electorale ale partidelor care participă la scrutinul din 12 februarie.
08:40
Agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și Biroului de Securitate Economică au percheziționat locuințele magnatului miliardar Ihor Kolomoiski și ale fostului ministru de interne Arsen Avakov.
07:50
Ştiri, interviuri, analize. Programul care stabileşte agenda zilei.
06:50
Ştiri, informaţii, interviuri, corespondenţe. De luni până vineri de la ora 6.30 la 6.45.
04:00
Bulgarian President Rumen Radev has signed a decree dissolving the parliament and setting April 2 as the date for early elections -- the country's fifth in two years -- after an inconclusive October vote failed to produce a government. 
2 februarie 2023
21:40
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii.
20:10
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și o echipă de 15 comisari europeni se află la Kiev, la prima întâlnire comună cu guvernul ucrainean, cu o zi înainte de summitul Uniunea Europeană-Ucraina din capitala ucraineană.
20:00
Într-un interviu pentru Europa Liberă, economistul Anders Åslund reamintește că, anul acesta, Ucraina are nevoie de un ajutor direct de trei miliarde de dolari pe lună, ca să țină statul pe linia de plutire și să evite hiperinflația.
20:00
Programul de seară al Europei Libere. Ştiri, interviuri, analize şi comentarii. În fiecare joi, rubrica „Lumea din jur” .
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.