Bicentenar Byron la Ateneul Român

Jurnalul.ro, 19 aprilie 2024 19:10

Cu prilejul concertelor de joi, 18 aprilie şi vineri, 19 aprilie 2024,  Filarmonica „George Enescu”  îl omagiază pe Lord Byron la bicentenarul morţii marelui poet romantic, care a survenit în 19 aprilie 1824.  În acelaşi timp, instituţia evocă şi concertul prin care Societatea Filarmonică a inaugurat sala de concerte a Ateneului Român,  în data de 5 martie 1889, când, sub bagheta lui Eduard Wachmann, au fost prezentate publicului selecţiuni din Poemul dramatic Manfred de Robert Schumann.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnalul.ro

Acum 30 minute
22:30
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume spune că industria se confruntă cu unul dintre cele mai grele momente din istorie. Specialiștii vorbesc despre „furtuna perfectă”. Schimbărilor climatice, creșterea prețurilor, dobânzilor și inflația puternică au produs efecte în ultimele luni.
Acum o oră
22:10
Poliţiştii de frontieră au constatat, în perioada 23 aprilie- 1 mai, 996 fapte ilegale săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, potrivit unui bilanț prezentat joi de Poliția de frontieră.
21:50
În cursul zilei de joi, pe strada principală a stațiunii Vama Veche a avut loc un marș dedicat victimelor lui Vlad Pascu și marchează trecerea a nouă luni de când Vlad Pascu i-a ucis pe Roberta și pe Sebi, în timp ce conducea drogat.
21:50
Salvatorii montani intervin, joi, pentru recuperarea a trei turiști polonezi care au rămas blocați în zăpadă la coborârea de la Vf.Omu, pe Valea Cerbului.
Acum 2 ore
21:30
Kylian Mbappe ar fi fost lăsat în urmă de autobuzul echipei Paris Saint-Germain după înfrângerea din Liga Campionilor cu Borussia Dortmund în Germania, conform presei franceze. Francezul a fost reținut la stadion, în urma unui test doping.
21:10
Un bărbat a fost băgat, joi, cu forța într-o autoutilitară. Polițiștii, care au fost alertați de un agent de pază al unui complex de locuințe din Sectorul 1, l-au găsit pe bărbat o stradă. Autoutilitara a fost identificată în zona unde a fost găsită victima.
21:10
Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind într-un interviu publicat joi de The Economist că va trebui să "ne punem problema" dacă Moscova "va reuşi să străpungă linia frontului" şi dacă autorităţile de la Kiev o cer, informează AFP.
20:50
Carla Bruni-Sarkozy, soţia fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, este audiată joi în calitate de suspect într-un dosar al anchetei tentaculare asupra finanţării libiene a campaniei prezidenţiale a soţului său în 2007, informează AFP.
Acum 4 ore
20:30
Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, în familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research.
20:10
 Pe 9 iunie, peste 1,1 milioane de tineri vor avea prima lor experiență de vot, susține Ministerul Educației într-un mesaj postat joi, de Ziua Tineretului, pe pagina de Facebook a instituției.
20:00
Pompierii intervin, joi seara, pentru stingerea unui incendiu la o hală de depozitare, pe strada Poieni din localitatea Mogoșoaia. Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, fără pericol de extindere. Până în momentul de față nu au fost identificate victime.
19:50
Luna mai vine cu schimbări pozitive pentru o zodie, după o perioadă cu multe probleme.
19:30
Irina Camelia Begu a reușit joi să obțină calificarea în sferturile de finală ale turneului de tenis de categorie W100, de la Wiesbaden (Germania). Românca s-a impus greu, în trei seturi, cu 4-6, 6-1, 7-6 (2). În turul trei, Begu o va întâlni pe ucraineanca Katarina Zavatska (181 WTA).
19:10
Preşedintele israelian Isaac Herzog a transmis joi un mesaj de susţinere comunităţilor evreieşti din întreaga lume în faţa a ceea ce el a considerat a fi o "reapariţie a antisemitismului", ca răspuns la protestele propalestiniene care s-au extins la peste 50 de campusuri din SUA, informează EFE.
18:50
“Viața însăși este magie, iar dacă nu crezi asta, măcar încearcă să o trăiești ca pe ceva magic” - Albert Einstein
Acum 6 ore
18:30
Fostul preşedinte al Statelor Unite şi candidat republican la scrutinul din acest an, Donald Trump, a promis miercuri că va face "cea mai mare deportare" de migranţi din istoria ţării dacă se va întoarce la Casa Albă după alegerile din 5 noiembrie, pentru că altfel migranţii "vor distruge ţara", informează EFE.
18:10
deFilm - casă de producție cinematografică din București, fondată în 2009 de producătorul creativ Radu Stancu - se afirmă la nivel european pentru abordarea sustenabilă a producției de film, recunoscută prin Green Filming Award, și autohton pentru cea mai recentă producție - thrillerul Spre Nord - distins cu trei trofee Gopo la gala de decernare a premiilor care a avut loc luni, 29 aprilie, la Teatrul Național din București.
17:50
Prinţul William şi soţia sa, Kate, au dat publicităţii joi o fotografie a fiicei lor, Charlotte, pentru a marca cea de-a 9-a aniversare a prinţesei, transmite Reuters.
17:30
Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu dintre România şi ţara vecină.
17:10
Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie, când vor avea loc evenimente dedicate Zilei Copilului.
16:50
Polițiștii din întreaga țară au reținut miercuri, de 1 Mai, 883 de persmise conducere, dar și 403 certificate de înmatriculare. De asemenea, 188 de autori de infracțiuni au fost prinși în flagrant.
Acum 8 ore
16:30
Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile la vopsirea ouălor, acestea pot reprezenta un real pericol pentru sănătate, atrage, în Joia Mare, atenția Paul Anghel, director în cadrul ANPC.
16:10
Autoritățile din Prahova vor să facă noi evacuări ale locuitorilor din orașul Slănic. Este vorba despre locuitorii care se află în zona din apropierea craterului apărut în oraș. Autoritățile vor emite avertisment RO Alert.
15:30
Un accident grav s-a produs pe o șosea din Argeș. Se pare că o mașină a intrat într-un șanț. Primele informații arată că sunt mai multe victime.
15:10
Rezervele valutare la BNR se situau la sfârşitul lunii aprilie la nivelul de 62,5 mld. euro, în scădere cu 1,76 mld. euro faţă de 64,2 mld. euro la 31 martie, a anunţat joi banca centrală.
14:50
Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Tineretului. Trebuie să fie un motiv de bucurie, însă de prea multe ori distracția poate scăpa de sub control și produce drame, a spus premierul referindu-se la cei care consumă alcool și droguri și apoi urcă la volan.
Acum 12 ore
14:30
Prințul Paul, condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ferma Băneasa, ar fi făcut o nouă cerere de eliberare pe cauțiune, care se va judeca vineri, afirmă surse judiciare din Malta.
14:10
Luna Mai vine cu două concerte de muzică barocă, organizate în contextul stagiunii bucureștene de muzică veche și găzduite de sălile Muzeului Național de Artă al României:
13:50
Anul acesta avem peste 15.000 de locuri în tabere, a anunțat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului.
13:30
”De educația femeii depinde reputația națiunii române” - George Barițiu
13:10
Bucurie mare pentru tabăra tunicilor galbene în ediția de aseară Chefi la cuțite: concurenții lui Chef Alexandru Sautner au obținut prima victorie în battle-urile sezonului 13, după o întrecere în care echipele au avut de pregătit câte un preparat la fiecare 13 minute.
12:50
Alexandru Alexandrov, unul dintre cei mai influenți antreprenori din peisajul post-decembrist al României, s-a stins din viață după o luptă îndelungată cu o boală cronică. Cunoscut ca fiind „părintele" companiei Alex, el a fost o figură emblematică în industria construcțiilor din țară.
12:30
Orice politician ajuns într-o funcție de decizie are datoria morală de a se asigura că tinerii au parte de condiții care să le favorizeze dezvoltarea profesională și maturizarea armonioasă, spune Nicolae Ciucă, președintele Senatului, într-un mesaj de Ziua Tineretului.
12:10
Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.
11:50
Steagul Palestinei a fost dat jos de poliţia din New York şi a fost ridicat din nou drapelul SUA la CUNY City College, după ce forţele speciale de intervenţie au intrat peste persoanele baricadate, au dezmembrat tabăra pro Palestina şi Hamas şi au făcut zeci de arestări.
11:50
Secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele Israelului, Isaac Herzog. Oficialul american a spus că SUA este „hotărâtă să obțină o încetare a focului care să aducă ostaticii acasă”
11:50
Autoritățile britanice anchetează platforma OnlyFans deoarece ar fi permis copiilor să acceseze pornografie. Platforma se apără și dă vina pe o problemă tehnică.
11:50
Institutul Cultural Român organizează miercuri, 8 mai 2024, ora 10:30, conferinţa de presă de lansare a Festivalului Filmului European, ediția a 28-a la sediul din Aleea Alexandru nr. 38 – Sala Mare.
11:50
Colegiul Medicilor din România a prezentat rezultatele anchetei în cazul pacienților morţi la secţia ATI din Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti
11:50
Proteste violente au loc, miercuri, în mai multe orașe din Franța și Turcia. Manifestările la care participă zeci de mii de oameni sunt organizate cu ocazia Zilei Muncii. Polițiștii au făcut numeroase arestări.
11:50
Cel mai apreciat inginer din Formula 1, Adrian Newey, va părăsi Red Bull în primul trimestru al anului 2025, după 19 ani petrecuți la echipă, a anunțat Red Bull, potrivit Reuters.
11:50
Un bărbat de 25 de anui., care pretindea că e angajat ISU și vindea autorizații false de securitate la incendiu, a fost prins de polițiștii din Capitală. El i-a emis unui manager, cetățean străin, două astfel de autorizații de funcționare contra sumei de 6.000 de lei.
11:50
Cauza principală a îmbătrânirii premature a fost dezvăluită de Daniel Barrett, chirurg plastician în California. El oferă și sfaturi de prevenire a acestui proces.
11:50
Drumarii au început deszăpezirea pe Transfăgărășan și estimează că șoseaua ar putea fi deschisă în acest an mai repede de 1 iulie, data obișnuită.
11:50
27 de plicuri cu substanțe interzise, ascunse în pachete de țigări, dar și suma de 2.000 de lei au fost găsite de jandarmi în mașina unui șofer al unei companii de ridesharing. Șoferul le-a atras atenția jandarmilor deoarece avea un comportament ciudat.
11:50
Primul cimitir ecologic va fi amenajat pe circa 10.000 de metri pătrați într-un mare oraș din România.
11:50
Lidia Stepanivna are 98 de ani și a mers pe jos 10 kilometri în timpul bombardamentelor rusești din Donețsk.
11:50
Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lungmetrajului „Libertate”, regizat de Tudor Giurgiu, într-un periplu american, în perioada 4-13 mai 2024, care începe la Los Angeles, trece prin Atlanta și se încheie în New York.
11:50
David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, spune că zborurile către zonele Schengen reprezintă 70% din traficul total înregistrat pe aeroporturile locale, notează Ziarul Financiar.
11:50
Turiștii vor avea acces liber și neîngrădit în păduri, atât pe jos, cât și pe biciclete, conform unei prevederi trecute în noul Cod Silvic, aprobat de Senat. Amendamentul USR a fost susținut de Ministerul Mediului și a trecut cu votul senatorilor de la toate partidele.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.