Culisele răzgândirii SUA în legătură cu ajutorul pentru Ucraina: înfrângerea „trumpiștilor“ și „axa răului“

Adevarul (Romania), 27 aprilie 2024 07:15

Tergiversarea ajutorului SUA pentru Ucraina ascunde un conflict din interiorul Partidului Republican între „trumpiștii” cu vederi pro-ruse și cei care cred că sprijinul ucrainenilor face parte din lupta împotriva „axei răului” Rusia-Iran-China, susține experta în securitate Iulia Joja.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Romania)

Acum o oră
02:15
Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri seara, pe Stadionul ''Santiago Bernabeu'', în manşa secundă a semifinalelor.
Acum 4 ore
00:15
Gustavo Petro a numit faptul că „un organism administrativ aduce acuzații împotriva președintelui țării”, ca fiind o încălcare clară a constituției.
00:15
Tot pe 9 mai s-a născut poetul Lucian Blaga, s-a născut tenismenul şi omul de afaceri Ion Ţiriac, a fost ales președinte al Africii de Sud Nelson Mandela.
00:00
O comună din Vâlcea a găsit o soluție pentru a-și rezolva problema lipsei serviciilor medicale de top oferite la sat și decalajul față de cele de la oraș, prin aducerea acestora în comunitate.
8 mai 2024
23:45
Cireșele, care an de an aduc profit frumos comercianților, au ajuns acum la prețuri acesibile. Un producător care a anunțat că le vinde la un preț bun și pentru cumpărătorul final a fost aspru criticat de alți comercianți pe motiv că strică piața.
23:30
O cercetare recentă ar trebui să-i pună pe gânduri pe utilizatorii dispozitivelor pentru vapat după ce a arătat că substanțele chimice din vapori ar putea fi extrem de toxice atunci când sunt încălzite și inhalate.
23:30
Fiorentina s-a calificat pentru al doilea an la rând în finala Europa Conference League la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu FC Bruges, 1-1, miercuri seara, în deplasare, în manşa secundă a semifinalelor.
23:15
Cel puțin 30 de copii au murit din cauza malnutriției.
23:00
O familie de cultivatori de zmeură din satul Sâmbăteni, județul Arad, și-a transformat o pasiune într-o afacere profitabilă. Producătorii ne vorbesc despre cultura de zmeură și spun care va fi prețul zmeurei anul acesta.
Acum 6 ore
22:45
Președintele Republicii Populare Chineze va purta discuții cu președintele și prim-ministrul Ungariei.
22:45
Un crater uriaș de culoare roșiatică, acoperit parțial de o pădure tânără, a rămas în urma minelor de fier din Ghelari, județul Hunedoara. Vechea carieră este evitată de localnici, din cauza pericolelor.
22:30
Un manual practic de limbă arabă, în dialectul sirian, este exponatul lunii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș. Limbile exotice, cu precădere africane și orientale, erau cele mai „la modă”, însă autorii nu întotdeauna aveau experiența necesară scrierii ghidurilor.
22:30
Meciul dintre românca Irina Begu şi spaniola de origine slovacă Rebeka Masarova, din prima rundă a turneului WTA 1.000 de la Roma, dotat cu premii totale de 4.791.105 euro, a fost întrerupt, miercuri seara, din cauza ploii, înaintea setului decisiv.
22:15
Există miere contrafăcută pe piață, prin mai multe metode: diluarea mierii pure cu siropuri de zahăr sau alți îndulcitori, amestecarea mierii cu alte substanțe sau chiar falsificarea etichetelor pentru a induce ideea că mierea este pură și naturală.
22:00
Horoscopul zilei de joi, 9 aprilie, aduce surprize pentru una dintre zodii și probleme pentru nativii altora. Lorina, astrologul Click!, are însă predicții pentru toți nativii zodiacului.
21:45
Un bărbat s-a aruncat în gol de la etajul 6 al unui bloc de pe strada Mărăşeşti din municipiul Ploieşti. Un echipaj medical sosit la locuil incidentului încearcă să-l resusciteze.
21:30
Șeful forțelor armate britanice, amiralul Sir Tony Radakin, a avertizat că tensiunile din întreaga lume „ajung la punctul de fierbere”, potrivit London Business News.
21:30
Crin Antonescu, fost presedinte al PNL, susține cǎ îl va vota pe Sebastian Burduja pentru funcția de primar al Capitalei, însǎ în ce priveşte alegerile prezidențiale liberalul afirmǎ cǎ este interesat mai mult de idei şi mai puțin de nume.
21:15
Invitată la emisiunea „Piața Victorie cu Mădălina Dobrovolschi“ de la postul de radio „Europa FM“, Alina Gorghiu a făcut o nouă gafă.
21:00
Regele Charles a refuzat vizita fiului său mai mic, prințului Harry, din cauza „programului foarte încărcat”. Ducele de Sussex a confirmat că nu va avea loc nicio întâlnire, potrivit Express.co.uk.
21:00
Ministra Justiției, Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că în opinia sa atât PSD, cât și PNL vor avea candidați proprii la alegerile prezindenţiale din acest an, pe liderii celor două formațiuni Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, considerând că președintele liberalilor este „o opţiunea bună”.
Acum 8 ore
20:45
În ultimele ore, ameninţările Kremlinului la adresa ţărilor NATO s-au amplificat.
20:45
Matteo Salvini a declarat că preşedintele francez Emmanuel Macron este un politician "periculos" care ar trebui "să se trateze", după ce liderul de la Elysee a vorbit din nou despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina pentru a susţine armata acesteia în războiul cu Rusia.
20:45
Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina să fie folosit pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene.
20:30
În afara spațiului de interes românesc, dominat de dezbaterea prilejuită de nobilul duel între protagoniștii competiției electorale pentru Primăria Capitalei (singura chestiune arzătoare la ordinea zilei, restul ducă-se pe pustii), se pare că nu mai există nimic.
20:15
Robert Downey Jr. va debuta pe Broadway în piesa „McNeal”, de Ayad Akhtar, dramaturg recompensat cu Pulitzer, în rolul unui scriitor cu „o fascinaţie nesănătoasă pentru inteligenţa artificială”, scrie The Guardian.
20:00
Astronomii au căutat timp de mulţi ani planete telurice din afara sistemului nostru solar care să aibă atmosferă - o caracteristică considerată esenţială pentru posibilitatea de a găzdui viaţa. Ei bine, se pare că, în sfârşit, au găsit una.
20:00
Vremea extremă a făcut ravagii în doar câteva ore în județul Sibiu, miercuri, 8 mai 2024. Iar o avertizare de Cod Galben de averse torențiale cu frecvente descărcări electrice este încă în vigoare.
20:00
Cu cât NATO se apropie mai mult de Ucraina, cu atât Putin va flutura mai mult armele nucleare și cu atât mai mare este riscul ca el să le folosească, spune Christopher S. Chivvis, fost ofițerul național de informații al SUA pentru Europa în perioada 2018-2021
19:30
Biroul Electoral Central a decis, miercuri, că preşedinţii Birourilor electorale de circumscripţie vor decide ordinea de înscriere pe buletinele de vot pentru alegerile locale prin tragere la sorţi, până cel târziu sâmbătă, 11 mai.
19:15
Un accident rutier a avut loc, miercuri, în apropierea limitatorului inteligent de viteză montat recent în satul Ghermănești din comuna Snagov (aflată lângă București). O cameră de supraveghere a surprins momentul.
19:00
Factorii care explică şomajul de lungă durată în România includ deficitul de competenţe şi o pondere semnificativă a muncii la negru.
19:00
Ultima zi de Paște a fost marcată de nenumărate ambuteiaje în trafic pe șoselele cu cel mai mare tranzit din România. Circulația pe Valea Oltului, spre exemplu, a fost monitorizată de un elicopter al Poliției Române.
19:00
Un tânăr român a fost găsit mort într-un container destinat hainelor uzate în Canonica d’Adda, în provincia Bergamo, relatează Prima Bergamo.
19:00
A fost aprobată prima lege din Uniunea Europeană destinată să lupte împotriva violenței asupra femeilor. Legea cere tuturor statelor membre ale UE să penalizeze mutilarea genitală feminină, căsătoriile forțate și hărțuirea online.
Acum 12 ore
18:45
Situație inedită în judeţul Botoşani, unde primarul unei comune este singurul candidat la Primărie la alegerile locale din 9 iunie.
18:30
La 8 mai 1921, a început la București Congresul Partidului Socialist din România, când s-a hotărât transformarea formațiunii în Partidul Comunist din România. În 1924, formațiunea politică a fost scoasă în afara legii.
18:30
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti ocupă primele trei locuri în Metarankingul Naţional pe anul 2023 al instituţiilor de învăţământ superior care a fost publicat miercuri de Ministerul Educaţiei.
18:30
Armata rusă a anunțat miercuri că a ocupat alte două sate ucrainene și că a lansat o nouă salvă de drone şi rachete în cursul nopţii asupra unor ţinte militare şi sistemului energetic ucrainean "ca răspuns" la atacurile Kievului asupra unor infrastructuri energetice ruseşti.
18:15
Procuratura ucraineană a anunţat miercuri investigarea unui „faimos om de afaceri", acuzat deja de alte delicte, pentru comandarea unei crime ce urma să fie comisă de un grup de asasini plătiţi, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
18:15
Noua clădire a Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Buzău, investiție derulată cu bani europeni de Consiliul Județean, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării, este gata. Noua unitate va fi inaugurată pe 29 mai 2024.
18:15
Un pui de căprioară lovit de o mașină a fost salvat de jandarmii brașoveni. Aceștia sunt obișnuiți cu intervențiile pentru salvarea animalelor, după ce au fost solicitați în numeroase cazuri
18:15
Prima rundă de atragere de fonduri în cadrul programului "Fabrici de reciclare", finanţat din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), va avea loc în perioada 14 iunie - 13 septembrie 2024.
18:00
"Libertatea de depresie: Învăluiri și dezvăluiri de pe la noi", o nouă carte de Radu Paraschivescu, este disponibilă pentru precomenzi, cu autograful autorului.
18:00
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a catalogat, miercuri, refuzul edilului Nicușor Dan de a avea un dialog drept „infantil și incorect” și susține că dacă nu va accepta o dezbatere, nu poate să ceară susținerea ulterioară a liberalilor în Consiliul General.
17:45
Germania se pregătește să trimită Ucrainei prototipul unui obuz de artilerie care poate parcurge până la 100 de kilometri, a anunțat ziarul german Handelsblatt, citat de Business Insider.
17:45
Președintele rus Vladimir Putin este deja pregătit pentru o mică operațiune împotriva statelor de frontieră ale NATO din nord-estul Europei, avertizează șeful contraspionajului militar polonez.
17:45
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a abandonat oferta de a prelua de la un oligarh rus o participaţie în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcţii Strabag.
17:15
Biserica de lemn din Șișești este una dintre cele mai mici și mai vechi din Maramureș și aici vin săteni de sute de ani să se roage. Se spune că vechea bisericuță a fost construită și lemnul care a aparținut unei alte biserici.
17:15
Medicul Mihai Craiu, unul dintre cei mai apreciați pediatri din România, constată cu îngrijorare că, la noi în țară, copiii primesc vaccinuri mai rar decât alți copii din UE, dar „beneficiază” de cantități impresionante de antibiotice, prescrise fără dovezi solide sau complet eronat.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.