Fluieri, țipi sau dai cu petarde? Sfaturi practice pentru întâlnirea cu ursul, în pădure sau pe stradă

Jurnalul.ro, 8 mai 2024 07:10

Turiștii se întâlnesc din ce în ce mai des cu urși, nu doar în zonele montane, ci și în cele de deal. RO-Alert avertizează asupra prezenței mamiferelor doar atunci când se raportează un urs într-o anumită zonă, dar există posibilitatea să apară animalele și acolo unde nu s-a raportat nimic anterior. Puține dintre întâlnirile oamenilor cu aceste mamifere sunt mediatizate, în timp ce zeci de localități se confruntă deja cu prezența cotidiană a urșilor, fără să existe posibilitatea de apărare în fața unor eventuale atacuri. Singurii care dau sfaturi pentru astfel de întâlniri sunt localnicii care se confruntă cu aceste situații și montaniarzii, pentru că autoritățile nu au nicio strategie.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnalul.ro

Acum 10 minute
22:30
Liverpool i-a oferit duminică o victorie apreciatului său antrenor Juergen Klopp, în ultimul său meci la echipă. O victorie cu 2-0 în fața lui Wolverhampton Wanderers, care a evoluat în 10 oameni, pe Anfield, a marcat un final de sezon emoționant în Premier League pentru managerul german.
Acum 30 minute
22:10
Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF) invită publicul la finisajul a două expoziții eveniment: Broken Borders a Ioanei Moldovan, curatoriată de Arianna Rinaldo, și Seamless a lui Andrei Păcuraru, curator Natan Dvir.
Acum o oră
22:00
Elicopterul prăbușit în care se afla președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost găsit de echipele de căutare, transmite televiziunea de stat, care apoi a șters informația. Cu toate acestea, nu sunt informații despre președinte, potrivit Al Jazeera. Semiluna Roșie: „Elicopterul nu a fost găsit”.
21:50
Forțele ucrainene susțin că au distrus o navă a Rusiei din Marea Neagră. Este vorba despre un dragor, specializat în îndepărtarea minelor marine.
Acum 2 ore
21:30
Cele 12 zodii împart cerul în 12 secțiuni de câte 30 de grade. Fiecare semn este asociat cu o perioadă specifică a anului și are caracteristici unice atribuite nativilor. Acestea sunt influențate de pozițiile Soarelui, Lunii și planetelor la momentul nașterii unei persoane.
21:20
Căutările aeriene ale președintelui iranian Ebrahim Raisi au fost întrerupte pe fondul deteriorării vremii și lăsării întunericului. În tot acest timp, forțele de securitate au fost desfășurate în întreaga capitală Teheran de teama demonstrațiilor.
21:10
Decizia finală privind extrădarea lui Julian Assange în SUA ar putea fi luată luni la Înalta Curte din Londra. Instanța britanică va analiza angajamentele luate de autoritățile americane privitoare la tratamentul pe care fondatorul WikiLeaks îl va primi în Statele Unite.
20:50
Ungaria îşi accelerează industria maşinilor electrice, însă au apărut primele blocaje îngrijorătoare. Primul domino ar putea fi fabrica de baterii a gigantului sud-coreean SK On, anunță Ziarul Financiar.
20:40
Președintele iranian de linie dură Ebrahim Raisi a fost văzut mult timp ca un protejat al liderului suprem al Iranului și ca un potențial succesor pentru poziția sa în cadrul teocrației șiite din țară.
Acum 4 ore
20:10
Shrek, una dintre cele mai faimoase și emoționante povești din toate timpurile, câștigătoare a premiului Oscar pentru cel mai bun film animat, vine în premieră în România sub forma musicalului Shrek, care va avea loc pe scena Sălii Palatului pe 8 și 9 iunie. Din distribuție fac parte artiști consacrați precum Horia Brenciu și Dan Helciug, care vor intepreta rolul căpcăunului morocănos, dar simpatic, alături de Oana Laura Gabriela și Bianca Purcărea în rolul Fionei, Adrian Nour (Măgărușul), Julie Mayaya (Dragonița), Andrei Petre și Ernest Fazekaș (Lord Farquuad). Spectacolul este produs de Opera Națională București și Musicals.ro, aceeași echipa din spatele altor producții de succes precum “Fantoma de la Operă”, “Mamma Mia” și “My Fair Lady”.
19:50
În cazul decesului președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, vicepreședintele va prelua funcția, cu aprobarea liderului suprem, scrie Al Jazeera.
19:50
 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un mesaj pentru medicii de familie, prin intermediul rețelelor de socializare.
19:40
Max Verstappen, de la Red Bull, a reușit să țină piept atacului de final al lui Lando Norris, de la McLaren, și a câștigat duminică Marele Premiu de la Imola, cu un avans de mai puțin de o secundă. Victoria a fost a cincea în șapte curse în 2024, a 59-a din carieră și a treia consecutiv la Imola.
19:30
Clubul italian de fotbal Juventus Torino are un nou director interimar, după demiterea lui Masssimiliano Allegri.
19:10
Sunt mulţi nativi care dau lovitura zilele acestea. Printrei aceștia, Berbecii, Gemenii, Balanţele şi Peştii sunt favoriţii sorţii.
18:50
Viața prim-ministrului slovac Robert Fico este în afara oricărui pericol, la patru zile de la atentat, anunță vicepremierul Robert Kalinak, potrivit Reuters.
Acum 6 ore
18:30
Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-ar fi prăbușit, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană.
18:30
CSM Constanța a fost detronată, duminică, din postura de deținătoare a Cupei României la handbal masculin.
18:20
Trei persoane au murit în urma unui accident între o mașină și o motocicletă în Codăești, județul Vaslui.
18:10
Frații Răzvan și Andreea Stoica revin cu seria de promovare a repertoriului baroc în România, prin cel de-al treilea turneu național susținut în compania ansamblului Kamerata Stradivarius.
17:50
Se întoarce roata? Antreprenorii români răscumpără businessurile vândute anterior unor fonduri de investiţii sau multinaţionale pentru a le repune pe picioare, anunță Ziarul Financiar.
17:30
Emma Răducanu s-a retras, în mod surprinzător, din turneul feminin de calificare la Roland Garros 2024, și se pare că nu se antrenează pe zgură. Turneul de calificare de la Roland Garros e menit să stabilească cei 16 jucători, la masculin și feminin, ce se vor afla pe tabloul principal.
17:10
Prețurile la carburanți vor crește de la 1 iulie 2024.
17:00
Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană.
16:50
Forțele israeliene au lansat o lovitură aeriană, duminică dimineața, care a provocat moartea a peste 31 de persoane în tabăra de refugiaţi de la Nuseirat, în centrul Fâşiei Gaza, a anunțat Protecția Civilă, potrivit AFP.
Acum 8 ore
16:30
Premierul român Marcel Ciolacu l-a felicitat pe omologul său croat Andrej Plenkovic, după ce a obținut al treilea mandat în fruntea guvernului.
16:10
Vernisajul expoziției Conversații a artistei vizuale Maria Bordeanu va avea loc în data de 23 mai 2024, de la ora 18.00, în galeria de la sediul ICR Stockholm (Skeppsbron 20).
15:50
Un tânăr și-a ucis iubita într-un apartament din Sibiu. El a declarat că se afla sub influența drogurilor când a comis fapta.
15:30
Un fermier a dezvăluit cum a reușit să scape de coropișnițele din grădină printr-o metodă naturistă.
15:10
14:50
Atacurile cu drone ucrainene asupra instalațiilor rusești din acest an au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului, potrivit Departamentului de Apărare al SUA.
Acum 12 ore
14:30
Doi oameni au murit și cinci sunt dispăruți în urma unui accident produs pe Dunăre, în apropiere de Budapesta.
14:10
Muzeul Național Cotroceni organizează, în perioada 21-22 mai 2024, Colocviul Național de Istorie, manifestare culturală anuală de tradiție, ajunsă la cea de-a XXVI-a ediție.
13:50
Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate.
13:40
Un incendiu uriaș a izbucnit, duminică, într-o parcare de tiruri din Timișoara. Zeci de cauciucuri au luat foc și din cauza fumului gros a fost informată Garda de Mediu. Pompierii intervin la fața locului și anunță că nu sunt victime.
13:30
Polonia va cheltui 2 miliarde de lire sterline pentru a face granița estică de netrecut. Este vorba în special despre frontiera cu Belarus și Rusia. În zonă există deja un gard de mari dimensiuni.
13:10
Mihai Voropchievici a dezvăluit zodiile care atrag cel mai mult ghinionul.
12:50
Business MAGAZIN. Urmează o nouă furtună financiară: Legendarul Warren Buffett deja şi-a pus deoparte aproape 200 de mld. de dolari.
12:30
Salariu de şef: Cât a câştigat şeful Nvidia, omul sub conducerea căruia acţiunile au explodat cu 200% şi care le-a adus investitorilor miliarde de dolari, anunță Ziarul Financiar.
12:10
Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14-24 iunie 2024). 
11:50
Horoscop zilnic luni, 20 mai 2024. Gemenii strălucesc, Fecioarele preiau conducerea, iar Vărsătorii se bucură de dragoste
11:30
Cel puțin 30 de ucraineni au murit în încercarea de a scăpa de serviciul militar. Ei s-au înecat în râurile de la granița Ucrainei cu Ungaria și România. Alți ucraineni au dispărut în zonele montane din apropierea frontierei.
11:10
Jennifer Lopez și Ben Affleck, care s-au căsătorit în iulie 2022, dar se pare că locuiesc separat, alimentând zvonurile potrivit cărora cei doi se îndreaptă spre divorț, potrivit E! News.
10:50
Fotbaliștii de la Oțelul Galați întâlnesc duminică pe U Cluj în primul meci din barajul pentru cupele europene. Învingătoarea va juca, în deplasare, cu Universitatea Craiova în meciul care va stabili participanta României în Conference League.
10:50
Poliția italiană a sechestrat 134 de mașini Fiat fabricate în Maroc. Acestea aveau un autocolant cu steagul Italiei. Autorițățile italiene consideră că astfel s-ar putea crea o confuzie legată de țara de origine.
10:30
Mai multe localități de pe o insulă indoneziană au fost evacuate din cauza unui vulcan care a început să erupă. Erupția a început în noaptea de sâmbătă spre duminică. Indonezia se află pe „Inelul de foc” al Pacificului și are 127 de vulcani activi.
10:10
Forumul Artelor Vizuale anunță lansarea proiectului „Libertate. Corp. Rezistență.”, o inițiativă menită să promoveze arta contemporană românească în Bulgaria și Polonia, oferind o perspectivă nouă asupra schimbărilor majore ce au avut loc în societate și în scena artistică începând din Decembrie 1989.
09:50
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China, unde a luat naștere o afacere de succes, care devine din ce în ce mai căutată. 
Acum 24 ore
09:30
Clima schimbă agricultura românească: curmale, kiwi, kaki şi fistic la Dăbuleni, livezi de smochini în Roşiori, Teleorman sau fructe de goji la Braşov. Ce mai urmează? „Se schimbă clima şi atunci ar fi bine să vedem ce se produce acum în Grecia, în Italia, Spania. Nu vedem grâu sau porumb acolo.”
09:30
PUSL își exprimă recunoștința față de Papa Francisc pentru gestul său de unitate și iubire demonstrat ieri la Verona, când a îmbrățișat un evreu și un palestian: pe israelianul Maoz Inon, ai cărui părinți au fost uciși de Hamas pe 7 octombrie și pe palestinianul Aziz Sarah, al cărui frate a fost ucis de armata israeliană.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.