Criză demografică. Natalitatea continuă să scadă în România

Jurnalul.ro, 10 mai 2024 12:50

Numărul nașterilor și cel al deceselor înregistrate în martie 2024 a scăzut atât față de luna martie 2023, cât și față de luna februarie 2024. Tot în martie 2024, numărul căsătoriilor a crescut atât față de luna martie 2023, cât și față de luna februarie 2024.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnalul.ro

Acum 5 minute
23:40
Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Hamas din Gaza pentru crime de război.
Acum 15 minute
23:50
Aeroportul din Sibiu va fi legat, din luna iulie, prin noi zboruri directe de Nuremberg și Stuttgart (Germania), Milano-Malpensa și Roma-Fiumicino (Italia) și Barcelona (Spania).
Acum 30 minute
23:20
Apple pierde teren în China. Gigantul american anunţă reduceri de până la 300 de dolari la unele modele de Iphone-uri.
23:10
Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat dosarul legat de indemnizațiile de pensionare: măsura referitoare la indemnizaţiile de pensionare a încetat la data abrogării Legii nr. 303/2004, fără ca dreptul la acordarea indemnizaţiei de pensionare să redevină actual.
Acum o oră
00:10
Noua lege a pensiilor e greu de înțeles și pentru angajatori, nu doar pentru pensionari sau pentru angajații care încep să-și facă de acum calcule. Sunt nouă modificări de bază, aduse de noua lege, aplicabile de la 1 septembrie, anul acesta: recalcularea pensiilor prin includerea veniturilor nepermanente, reguli noi la cumularea pensiei cu salariul, reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au crescut copii, modificarea stagiului minim de cotizare, fără perioadele de masterat și doctorat. Dispare posibilitatea de pensionare anticipată fără penalizare și scade limita stabilită la pensionare pentru cei care au depășit stagiul de cotizare, la care se adaugă un sistem de bonificații pentru cei care au plătit contribuțiile mai mult de 25 de ani. Se schimbă radical și modul de calcul pentru stabilirea fiecărei pensii.
20 mai 2024
22:50
Duminica aceasta, de la 20:00, comedia se vede la Antena 1, în marea finală iUmor.
22:40
Grădini plutitoare pe lac, aranjamente florale, ateliere, spectacole, conferinţe şi concursuri se regăsesc în programul celei de-a doua ediţii a festivalului "West Side Flower Fest", pe care Primăria Sectorului 6 îl va organiza, în perioada 31 mai - 2 iunie, în Parcul Drumul Taberei şi pe bulevardul adiacent, pe tema inovaţiilor în peisagistică pentru "utilizarea apei cu înţelepciune".
Acum 2 ore
22:20
Celebrul antreprenor Bill Gates a intrat pe rețelele de socializare pentru a promova o nouă lucrare care explorează modul în care inteligența artificială va transforma educația în anii următori. Este vorba despre o carte semnată de Salman Khan.
22:10
“Politica este o activitate morală şi nu poate fi delimitată de etică şi de onestitate”, Corneliu Coposu.
22:00
Guvernul SUA a prezentat condoleanțe pentru moartea președintelui Raisi, dar va continua să ceară socoteală Iranului „pentru comportamentul destabilizator”, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, scrie BBC.
21:50
Vești bune pentru iubitorii de drumeții și peisaje spectaculoase. Lucrările de deszăpezire a celebrului Transfăgărășan sunt pe ultima sută de metri.
Acum 4 ore
21:30
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că decizia de luni a procurorului Curții Penale Internaționale de a cere mandate de arestare împotriva sa și a ministrului israelian al apărării este absurdă, potrivit Reuters.
21:20
Papa Francisc anunță o călătorie în Belgia și Luxemburg cu ocazia aniversării Universității din Louvain. În ciuda problemelor sale de sănătate, Papa Francisc a anunțat călătoria pentru sfârșitul lunii septembrie. Ultima dată când un șef al Bisericii Catolice a vizitat Belgia a fost în 1995.
21:10
Metoda 30-30-30 este o modalitate accesibilă de a-ți începe ziua, care poate avea destul de multe beneficii pentru sănătate.
20:50
Curtea de Apel Brașov va cere parchetului din Malta să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, spune Alina Gorghiu, ministrul Justiției, după ce instanța din Malta a respins predarea prințului Paul în România.
20:50
Sectorul comunicațiilor electronice are rol strategic pentru România și este între factorii cheie ai dezvoltării politicii industriale, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la întrevederea cu președintele Autorității de Reglementare în Comunicații (CRA) a Statului Qatar, Ahmad Abdulla AlMuslemani.
20:40
Un tribunal militar rus a condamnat luni la 25 de ani de închisoare un bărbat acuzat că a fost recrutat de Ucraina pentru a provoca un atac incendiar asupra unui birou de recrutare militară din Siberia.
20:30
Pompierii din Capitală intervin luni seara la un incendiu cu degajări mari de fum izbucnit într-o clădire dezafectată din Sectorul 2.
20:10
Cel puțin două persoane au murit în urma unui atac produs într-o școală primară din China. De asemenea, mai multe alte persoane sunt rănite. Autoritățile nu au spus dacă printre victime sunt elevi.
20:00
Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României în Franța, organizează conferința „Brâncuși Perspective” luni 20 mai 2024, la cunoscutul muzeu parizian de artă modernă Centre Pompidou.
19:50
Trei zodii vor fi norocoase la bani dar și în carieră pe parcursul lunii iunie 2024.
19:40
O capodoperă de grandoare epică, Simfonia nr. 5 de Gustav Mahler, își va releva frumusețea în concertele Orchestrei Filarmonicii „George Enescu„ din serile de 23 și 24 mai sub bagheta maestrului Christian Badea.
Acum 6 ore
19:20
Premierul Marcel Ciolacu susține că noul stadion de 25.000 de locuri care va fi realizat printr-o investiție de 170 de milioane de euro va avea un impact major asupra întregului club Dinamo.
19:20
Disciplina pozitivă se bazează pe înțelegere, comunicare, respect pentru dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale copilului. La baza acesteia stau dragostea și încrederea, fiind excluse pedepsele.
19:10
Preşedintele AUR, George Simion, a spus, luni, că reprezentanţi şi candidaţi ai partidului sunt ameninţaţi şi supuşi violenţelor, referindu-se, între altele, şi la situaţia primarului PSD al comunei Stejari, Robert Ionuţ Păiuşi, care a intrat cu maşina într-un grup de susţinători AUR şi a lovit o tânără.
18:50
Un accident rutier în care au fost implicate opt persoane, șase mașini și un TIR plin cu balast a avut loc, luni, pe DN1, în Bărcănești. Traficul este blocat pe sensul către București, fiind dirijat pe o stradă adiacentă.
18:50
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în martie faţă de februarie 2024 ca serie brută cu 43,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%.
18:40
Ryanair a anunţat că tarifele aeriene în sezonul de vârf al verii se vor situa sub prognozele anterioare ale companiei, o notă de prudenţă rară din partea unei industrii care a cunoscut un boom în ultimul an.
18:20
Google a anunțat integrarea Gemini cu TalkBack în Android. În plus, urmează să fie introduse noi instrumente de accesibilitate bazate pe inteligența artificială. O serie de noutăți sunt menite să îmbunătățească experiența utilizatorilor cu nevoi speciale.
18:10
FC Rapid a anunțat oficial numirea lui Neil Lennon în funcția de antrenor principal al echipei. Tehnicianul nord-irlandez, în vârstă de 52 de ani, aduce cu sine o experiență vastă, atât ca jucător, cât și ca antrenor, având o carieră impresionantă.
18:10
Credincioșii ortodocși îi sărbătorersc, în ziua de 21 mai 2024, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.
17:50
E nevoie de mai mult pentru a stopa fenomenul violenței, mai ales cel al violenței domestice, afirmă ministrul Justiției, Alina Gorghiu. E necesară o cooperare consolidată între autorități și societatea civilă pentru că așa apar rezultatele palpabile în combaterea violenței, spune ministrul.
17:40
AdMusicam Concert Series continuă cu un program de excepție la sediul ICR, care aduce în prim plan o selecție de compoziții speciale și tineri interpreți talentați.
17:40
Conferința Națională a platformei de comunicare Income Magazine Corporate ”TRANSPORT & LOGISTICS – NEXT LEVEL, conectăm lumea, dezvoltăm România” are loc marți 21 mai 2024 la Centrul de conferinte Antena 3 CNN, The Mark, Cladirea Turn, Calea Grivitei nr.84-98, etaj 1, București, ora 09:30.
Acum 8 ore
17:20
Trei semne vor avea parte de noroc în intervalul 20 mai - 20 iunie 2024, pe parcursul zodiei Gemenilor.
17:10
Miercuri, 29 mai, începând cu ora 18:30, îți dăm întâlnire la IL TABARRO / GIANNI SCHICCHI - două opere într-un act, care fac parte din celebrul Il Trittico puccinian.
17:00
Formula 1 s-a întors în Europa în acest weekend, iar Camelia Bălţoi, alături de echipa Antena Sport, a trăit live experienţa de pe circuitul italian. Marele Premiu de la Imola, difuzat ieri la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţă. După un final de cursă intens, Max Verstappen a ocupat prima poziţie a podiumului, fiind urmat de Lando Norris şi Charles Leclerc.
16:50
Schimbări în lotul echipei Sepsi OSK. Șase jucători pleacă de la club pe 30 iunie. De asemenea, Andres Dumitrescu se întoarce la Slavia Praga.
16:40
Majoritatea proprietarilor de câini cred că oasele sunt bune pentru aceștia dar lucrurile stau exact pe dos.
16:20
Pompierii din Constanța intervin, luni după-amiaza, pentru salvarea unui copil de 9 ani care a căzut într-o fântână adâncă de aproximativ 19 metri, în localitatea Mireasa.
16:10
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 25 mai, de la ora 18:00, proiecția extraordinară a filmului documentar „Platon cel tânăr/ Young Plato” avându-l ca invitat special în sală pe Kevin McArevey (Irlanda), protagonist.
15:50
Rata şomajului înregistrat în evidenţele Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM) a fost de 0,83% în luna aprilie, în scădere cu 0,01 puncte procentuale faţă de cea consemnată în martie.
15:40
Lotul național de MTB a obținut 6 medalii, dintre care 2 de aur, 3 de argint și 1 de bronz la Campionatul Balcanic de MTB din Serbia.
Acum 12 ore
15:30
Dacă plănuiți o călătorie cu mașina prin Bulgaria, este esențial să vă familiarizați cu sistemul bulgăresc de taxare. Fiecare șofer ar trebui să aibă o vinieta valabilă pentru a putea utiliza liber autostrăzile. Din 2019, aceștia au posibilitatea de a alege un autocolant sau una digitală.
15:20
În Republica Cehă, vinieta de autostradă este esențială pentru a avea acces la drumurile de mare viteză. Odată cu creșterea numărului de achiziții online, plata taxei de drum a devenit mai ușoară ca niciodată. Renunțați la grija de a sta la cozi și obțineți vinieta digitală acum!
15:20
Românii care merg la restaurant pentru a savura scoicile din Marea Neagră riscă să dezvolte ulterior grave probleme de sănătate.
15:10
Se anunță lucrări pe calea ferată între gările Tecuci și Tecuci Nord, în perioada 21 mai – 7 iunie. Din cauza asta, multe trenuri vor avea programul schimbat.
14:50
Presa internațională a prezentat primele imagini cu epava elicopterului prăbușit în care au murit președintele iranian și ministrul de externe al țării.
14:50
O dezbatere cu un contracandidat care este mai jos plasat nu ajută, spune Nicușor Dan. El afirmă că își dorește să aibă o relație bună cu PNL după alegeri „și o dezbatere, oricât de soft ar fi, tot mai aduce niște contre”.
14:40
Socata tradițională este o băutură delicioasă, ușor acidulată și răcoritoare.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.