„Gala educației parohiale” marcată în comunitatea românească din Dusseldorf, Germania

Basilica.ro, 10 iulie 2025 13:30

În Duminica a IV-a după Rusalii,  Parohia Ortodoxă Română din Düsseldorf, Germania, a organizat Gala Educației Parohiale. Evenimentul a marcat finalul programului „Prima Spovedanie”, adresat copiilor care au împlinit vârsta de șapte ani.  Pentru prima dată în viața parohiei a avut loc și Festivitatea de Absolvire a Școlii de Duminică „Sfântul Nicolae”. Adolescenții care au…

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Basilica.ro

Acum 8 ore
00:20
Calendar Ortodox, 11 iulie Sfânta Mare Muceniță Eufimia S-a născut în orașul Calcedon (orașul Kadikoy – Turcia) din părinții binecredincioși Filofron și Teodosiana. În anul 307, în timpul persecuției pornite de împăratul Dioclețian împotriva creștinilor, Sfânta Eufimia a fost denunțată guvernatorului Prisc că este creștină. Suferința ei a început în timpul serbării păgâne închinată zeului…
Acum 12 ore
19:50
În perioada aprilie–iunie 2025, Arhiepiscopia Alba Iuliei, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă”, în parteneriat cu Episcopia Spaniei și Portugaliei, a continuat proiectul „Inimă de Părinte”, dedicat sprijinirii copiilor aflați în situații de vulnerabilitate. Inițiat în Postul Mare, proiectul a fost susținut financiar de românii din diaspora, care au donat peste 14.000 de euro. Fondurile au fost…
19:50
Școala de vară „Academia de timp liber” are loc la Mănăstirea Strâmbu-Găiseni (Giurgiu) și propune un program catehetic și educațional dedicat copiilor și tinerilor din Găiseni, Florești și Joița. În cadrul școlii de vară, tinerii participă la ateliere de pictură, psihologie, olărit, lectură, cunoștințe etnografice și geografie. O noutate a taberei este cursul introductiv de…
19:30
Juriile Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!” s-au întrunit în perioada 7–8 iulie, iar rezultatele deliberărilor au fost publicate pe pagina oficială de Facebook a competiției. Premiile se acordă pe două secțiuni: Interpretare și Compoziție. Interpretare La Categoria I. Coruri monodice – stil psaltic/alte stiluri regionale de tradiţie bizantină — din instituţii de…
19:00
Ministerul Educației a anunțat rezultatele licitației pentru manualele școlare 2025: două manuale de religie ortodoxă s-au clasat printre cele mai bune la nivel național – cel pentru clasa I a obținut locul I, iar cel pentru clasa a VIII-a, 99,22 puncte. Apărute la Editura CD PRESS, publicațiile sunt rezultatul muncii unui colectiv de autori, format…
Acum 24 ore
18:30
Un moment istoric s-a petrecut la începutul acestei săptămâni, prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru proprietatea care va deveni noua locație a Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Vilaller, Spania. Importanța evenimentului este dată de intrarea în linie dreaptă pentru mutarea Mănăstirii într-o locație care va permite condiții mai bune pentru desfășurarea slujbelor, programelor religioase, precum…
18:30
Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat miercuri o slujbă de pomenire la priveghiul părintelui Ioan Măriuța, în biserica din Gugești, județul Vaslui. Episcopul Hușilor a transmis un mesaj menit să le atragă atenția oamenilor asupra vieții veșnice: „Cred că unul dintre păcatele capitale ale omului modern – care se afundă în consumerism, lume din…
17:10
Educația artistică a fost introdusă în programa clasei a XI-a de liceu, ca disciplină obligatorie, indiferent de profil. Ministerul Educației a aprobat, prin Ordinul nr. 4.350/2025, apariția disciplinei obligatorii „Arte”, a anunțat Radio România Cultural. Noua disciplină are trei componente: Educație Teatrală, Educație Muzicală și Educație Vizuală, precizează sursa citată. Această decizie vine ca urmare…
17:00
Biserica Mihai Vodă a fost zidită în anul 1594 făcând parte din ansamblul de clădiri ce formau mănăstirea cu același nume. Astăzi din întreg ansamblul mănăstirii s-au mai păstrat doar biserica și clopotnița. Potrivit unei legende, după ce a fost arestat și urma să fie decapitat, Mihai Viteazul a cerut să se roage Sfântului Nicolae…
16:20
Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a publicat o nouă ediție a cărții de cult „Arhieraticon”. Ediția de față reprezintă o revizuire riguroasă, precum și o îmbogățire și completare a vechiului Arhieraticon, tipărit acum aproape trei decenii, în anul 1993. S-au adăugat o serie de rânduieli, rugăciuni și îndrumări pe care ediția anterioară din…
15:40
Lângă zidurile exterioare ale cetății fortificate ce veghează Golful Fethiye din provincia Muğla, în sud-vestul Turciei, au fost descoperite ruinele unei bazilici care datează probabil din perioada bizantină medie (secolele 9-12 d.Hr.). Descoperirea a fost făcută în timpul săpăturilor arheologice efectuate de experți de la Ministerul Turc al Culturii și Turismului, sub supravegherea științifică a…
15:30
S-au făcut descoperiri arheologice remarcabile în situl „Necropola tumulară a orașului antic Callatis” din Mangalia, județul Constanța, informează Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). În cadrul cercetărilor sistematice recente, coordonate de specialiștii MNIR, au fost identificate artefacte de valoare, propuse pentru clasarea în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național. Printre descoperiri se numără podoabe…
15:30
Protosinghelul Ioan Meiu va fi noul reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Acesta preia demnitatea de la Arhim. Teofil Anăstăsoaie care a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Noul reprezentant va prelua funcția începând cu data de 15 iulie, potrivit hotărârii Permanenței Consiliului Național Bisericesc. „Este o mare onoare pentru mine,…
14:20
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului desfășoară un proiect de tabere gratuite la mare, pentru copiii din centrele sociale și din zonele defavorizate ale eparhiei. „A fost o lecție de iubire, de solidaritate și de credință în oameni”, a notat Bianca Negoiță, însoțitoare a copiilor. Prima tabără s-a desfășurat între 5 și 8 iulie, cei 25 de…
14:20
40 de copii din zona Moldovei sunt beneficiari ai programelor desfășurate de Arhiepiscopia Iașilor prin Departamentul Pro Vita. Ajutorul a venit sub forma burselor „Brațele Părintești”, oferite de Episcopia Italiei. Copiii sprijiniți fac parte din două programe importante: Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian” și Programul „Praesidio”, destinat femeilor însărcinate aflate…
13:30
În Duminica a IV-a după Rusalii,  Parohia Ortodoxă Română din Düsseldorf, Germania, a organizat Gala Educației Parohiale. Evenimentul a marcat finalul programului „Prima Spovedanie”, adresat copiilor care au împlinit vârsta de șapte ani.  Pentru prima dată în viața parohiei a avut loc și Festivitatea de Absolvire a Școlii de Duminică „Sfântul Nicolae”. Adolescenții care au…
13:30
Festivalul Internațional de Toacă „Cântecul care zidește” a avut loc la începutul săptămânii la Victoria, în județul Brașov, reunind peste 50 de copii din 10 județe, alături de o delegație din Grecia. Desfășurat la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea brașoveană, evenimentul a fost marcat de o profundă încărcătură duhovnicească, fiind dedicat promovării…
12:10
În ceea ce privește proclamarea locală a canonizărilor în Arhiepiscopia Bucureștilor, vă aducem la cunoștință că Anul Centenar al Patriarhiei Române cuprinde o serie de evenimente importante, care necesită, din punct de vedere organizatoric, o pregătire minuțioasă. Prin urmare, proclamările locale ale canonizărilor din Arhiepiscopia Bucureștilor vor avea loc în perioada 2025-2026. Astfel, în anul…
12:00
Se apropie sărbătoarea Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor, iar Forțele Aeriene Române pregătește un eveniment deosebit cu acest prilej, dedicat pasionaților de munte și de avioane: Plane Spotting (Observare de Avioane) la Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman. Evenimentul, intitulat Spotters Day, va avea loc marți, 15 iulie, sau, în funcție de condițiile meteo,…
10:50
Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au anunțat desfășurarea admiterii la extensia de la Chișinău a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. Înscrierile la studiile de licență, specializarea Teologie Pastorală, sunt în plină desfășurare și se realizează până în data de 12 iulie atât fizic, cât și în format…
10:30
Inteligența artificială (AI) generativă exercită o presiune tot mai mare asupra resurselor mondiale de energie și apă, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) într-un raport recent. Documentul, intitulat „Mai inteligent, mai mic, mai puternic: IA generativă eficientă din punctul de vedere al resurselor și viitorul transformării digitale”, notează că instrumentele de…
09:40
Episcopia Hușilor a premiat trei eleve din Județul Vaslui care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat.   Premiile au fost oferite de Preasfințitul Părinte Ignatie luni, de hramul Catedralei Episcopale din Huși. Cele trei eleve sunt  Evelina Ștefania Motaș, absolventă a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, profilul Filologie; Andra Ștefania Parfene, absolventă a aceluiași liceu,…
09:00
Ai un minut? Atât îți ia să parcurgi 5 știri esențiale publicate miercuri pe Basilica.ro. Programul hramului de vară al Paraclisului Catedralei Naționale: Va participa Starețul Efrem Vatopedinul Paraclisul Catedralei Naționale a anunțat programul hramului de vară, când sfântul lăcaș va sărbători Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos. La manifestări va lua…
Ieri
00:10
Calendar Ortodox 10 iulie Sfinţii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei Au trăit în timpul împăratului Liciniu (308-321). În acea perioadă, deși creştinii erau prinşi şi omorâţi, numărul lor, în loc să scadă, creştea fără încetare. Credinţa în Hristos luminase, în acel oraş, şi cugetele căpeteniilor, între care se aflau: Leontie, Mavrichie, Daniil şi Antonie.…
9 iulie 2025
19:40
Noua strategie EUNIC (Institutele Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene) pentru 2025–2029 a fost prezentată marți la București, având ca priorități integrarea noilor tehnologii, inteligenței artificiale, libertatea de expresie, creativitatea, sustenabilitatea și schimbările climatice. Potrivit Agerpres, evenimentul a fost susținut de Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București și președinta EUNIC România, și de…
19:40
Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Asociația „Societatea de Salvare București”, organizează joi, 10 iulie, de la ora 15:00, în sala Jeni Acterian, evenimentul „Cultură civică și cursuri de prim ajutor”. Cu această ocazie, Biblioteca Națională va primi un defibrilator automat, care va fi instalat la parterul instituției din Bulevardul Unirii nr. 22. Aparatul…
19:40
Un eveniment cultural-editorial dedicat Sfântului Liviu Galaction a avut loc marți, la Bistrița. În acest context, au fost lansate 4 volume dedicate vieții și operei sfântului, prezentate de teologi, istorici și cercetători. Manifestarea culturală a fost deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. În continuare, a avut loc la Casa Colecțiilor vernisajul…
19:10
Editura renumitei universități Oxford pregătește o nouă traducere în engleză a Sfintei Scripturi, o Biblie de studiu, proiect inițiat și coordonat, în colaborare, de un preot român. Editorii coordonatori ai proiectului „Biblia creștină antică pentru studiu” (The Ancient Christian Study Bible – ACSB) sunt: Preotul Eugen Pentiuc, decanul Institutului Teologic Ortodox „Sfânta Cruce” din Brookline,…
18:50
Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” a fost cinstită printr-o procesiune și o Sfântă Liturghie arhierească la Mănăstirea Neamț, de către pelerini veniți din întreaga țară. Pelerinii s-au adunat la Mănăstirea Neamț în zilele de 8 și 9 iulie, pentru a participa la sărbătoarea icoanei făcătoare de minuni „Îndrumătoarea”, păstrată de secole în această vatră monahală a…
17:10
Preotul Marcel Stavără de la Biserica Icoanei reclamă o „epidemie de tatuaje” izbucnită în societatea actuală. Părintele consideră că este un fenomen îngrijorător care are nevoie de o analiză atentă şi care nu trebuie lăsat să fie tratat în continuare ca un subiect distractiv sau în ton cu moda. Într-un articol transmis redacției Basilica.ro, clericul…
16:50
Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Episcop vicar ales al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost prezentat marți angajaților de la Centrul Eparhial. În cadrul reuniunii, s-au stabilit și detaliile privind hirotonia sa episcopală care a fost fixată pentru data de 20 iulie. Întâlnirea a debutat cu rugăciune în Paraclisul „Sfinții Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria”,…
15:50
La Tabăra de vară „Tradiție și Spiritualitate” a Protopopiatul Triveneto III au participat 50 de copii ai românilor din Italia. Tabăra s-a desfășurat la începutul lunii iulie, în localitatea Cimolais din Provincia Pordenone. Printre activitățile taberei s-au numărat realizarea în tehnica mozaic a icoanelor celor 16 sfinți canonizați anul trecut, lucrări artizanale, jocuri, karaoke, cântece,…
15:50
Biserica Parohiei Cocorăștii Grind din județul Prahova invită credincioșii, vineri, începând cu orele 17:00, la procesiunea dedicată Icoanei Maicii Domnului Prodromița. Icoana, aflată în patrimoniul bisericii din anul 2020, va fi cinstită printr-un program liturgic care va cuprinde Slujba Acatistului, Vecernia și Litia. Evenimentul va continua cu procesiunea pe străzile satului, ajunsă la a cincea…
15:50
Observatorul Patrimoniului Mondial (World Heritage Watch – WHW) a emis o scrisoare deschisă urgentă către UNESCO, solicitând Comitetului Patrimoniului Mondial să includă zona Sfânta Ecaterina din Egipt pe Lista siturilor Patrimoniului Mondial aflate în pericol. Potrivit The Greek Herald, o cauză care pune în pericol situl arheologic este dezvoltarea turistică masivă. Nerespectarea Convenției WHW avertizează că…
15:30
Lucrările Simpozionului Internațional „Dimensiunea europeană a Sinodului Ecumenic de la Niceea” au început marți la Craiova, în prezența Mitropolitului Irineu al Olteniei, a Secretarului de Stat Ciprian Vasile Olinici de la Secretariatul de Stat pentru Culte al Guvernului României, și a numeroși cercetători din țară și din străinătate. Festivitatea de deschidere a avut loc la…
14:10
Paraclisul Catedralei Naționale a anunțat programul hramului de vară, când sfântul lăcaș va sărbători Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos. La manifestări va lua parte și starețul athonit Efrem Vatopedinul, binecunoscut și îndrăgit în România. Programul începe în seara de vineri, 11 iulie, cu Slujba Privegherii (Vecernia, Litia și Utrenia), oficiată de…
13:50
Tabăra Francofonă pentru copiii dezavantajați și cu deficiențe va avea loc în perioada 14–19 iulie, la Hârja, Bacău. Evenimentul, ajuns la a treia ediție este organizat de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în parteneriat cu Asociația „Amitié Roumanie Saint-Leu-la-Forêt” din Franța, și este coordonat de profesoara Raluca Moulinier. Tema ediției din acest an…
13:40
La începutul săptămânii, la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a fost inaugurată oficial cea de-a VII-a ediție a Taberei de excelență „Science, Intelligence, Research (S.I.R.)”. Evenimentul este organizat de Fundația „Cuvântul care zidește”, cu sprijinul Arhiepiscopiei Craiovei. Deschiderea lucrărilor a fost marcată de felicitările adresate de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu elevilor olimpici prezenți în…
13:30
Membrii Promoției 2000 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București s-au reunit în cadru festiv marți, pentru a serba 25 de ani de la absolvire.  Programul a debutat la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți format din absolvenți ai promoției, urmată de o slujbă de…
12:40
Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au desfășurat o nouă acțiune în cadrul Campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult”. Activitatea, care a avut loc sâmbăta trecută, s-a axat pe ajutarea a 30 de familii cu posibilități materiale reduse din două localități rurale, aflate pe raza județelor Ilfov și Prahova. Acțiunea umanitară a început de dimineață, în Parohia…
12:20
Sf. Mc. Epictet și Astion, cei mai vechi sfinți cunoscuți de pe teritoriul României, au fost cinstiți marți la Mănăstirea Halmyris de la Murighiol, județul Tulcea. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Li s-a alăturat un sobor de clerici…
11:20
Peste 50 de persoane, de la copii la seniori, au participat luni la deschiderea oficială a Taberei de vară intergeneraționale – „Vacanța împreună”, eveniment desfășurat la sediul Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman. La eveniment au luat parte 25 de copii cu vârste între 6 și 16 ani, proveniți din familii aflate în situații de risc…
11:00
Monahul Daniil Cotescu de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos a trimis o scurtă dare de seamă despre monahii care au viețuit și viețuiesc în prezent la sfânta mănăstire athonită. Text integral: Monahi români la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos În împrejurimile Vatopedului a viețuit Sfântul Grigorie Dascălul, la schitul Kalamitsi. Sfântul Gheorghe de…
10:40
Mănăstirea Milișăuți, recent înființată, și-a serbat marți hramul. Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oficiat Sfânta Liturghie și a îndemnat la unitate lăuntrică. „Un om dezbinat în el însuși este un om care are mintea împrăștiată, care nu are stăpânire pe gândurile lui. Este o persoană care se apucă de un…
10:40
Senatul a aprobat la începutul lunii trecute proiectul de lege prin care mai multe membre ale Parlamentului României propun instituirea Lunii Femeilor în luna martie. Luna Femeilor va deveni „o perioadă dedicată recunoașterii și celebrării contribuțiilor femeilor în toate domeniile de activitate”. „Prin această lege se urmărește promovarea recunoașterii și contribuției femeilor, astfel încât Luna Femeilor…
09:50
Elevi din 15 țări participă la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics), care se desfășoară între 7 și 13 iulie la Cluj-Napoca, transmite Agerpres. Deschiderea competiției a avut loc marți la în Sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Marinela Marc, inspectorul școlar general al ISJ Cluj,…
09:10
Ți-am pregătit 5 știri importante de ieri, ca să începi dimineața cu „Binele de știut” din viața Bisericii. Proclamarea locală a canonizării Sf. Calistrat de la Timișeni și Vasiova va avea loc de sărbătoarea Sf. Proroc Ilie Proclamarea locală a canonizării Sfântului Calistrat de la Timișeni și Vasiova va avea loc în data de 20…
Mai mult de 2 zile în urmă
00:10
Calendar Ortodox 9 iulie Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” se află în patrimoniul Mănăstirii Neamț de șase secole. Ea datează din 665 a fost pictată în Lida și a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de Împăratul Bizanțului Ioan al VIII-lea Paleologul. Tradiţia şi unele…
8 iulie 2025
20:40
Tabăra Ortodoxe a Bucuriei” se desfășoară în perioada 8–10 iulie, la Mănăstirea ucraineană „Sfânta Treime” din Pereu, județul Timiș. Evenimentul reunește 250 de copii și peste 80 de voluntari, între care se numără preoți, profesori, teologi, medici, studenți și bucătari. Tabăra are un program divers, care îmbină credința ortodoxă cu activități educative și recreative. Copiii…
19:20
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a slujit luni la hramul Parohiei Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul din Căușeni, după calendarul nerevizuit, și a citit rugăciuni pentru sufletele celor deportați în Siberia. PS Veniamin a vorbit despre suferința celor deportați și felul în care unii uită sau neagă aceste realități dramatice prin care au trecut…
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.