Mici istorii literare: Doamna Cancicov, mama realismului magic moldovenesc

Jurnalul.ro, 1 mai 2024 06:30

Pe 16 aprilie 1984 a murit la București, octogenară, prozatoarea Georgeta Mircea-Cancicov (născută pe 29 mai 1899 la Godinești, Bacău), feblețea prețiosului G. Călinescu. Să-i dezvelim istoriile!

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnalul.ro

Acum 5 minute
11:50
Horoscop 22 mai 2024. Berbecii sunt tensionați, Taurii și Gemenii întâmpină obstacole, Balanțele se îndrăgostesc, Scorpionii vor să evadeze, Săgetătorii acționează, Capricornii sunt romantici, Vărsătorii acordă atenție dragostei iar Peștii sunt nehotărâți.
Acum 10 minute
12:00
„Tocmai am avut o discuție telefonică aprofundată cu Președintele Volodîmîr Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina”, scrie președintele Iohannis pe X.
Acum 15 minute
11:40
Tehnologia AI ajută la eliminarea accidentelor de pe calea ferată în care sunt implicați elefanții indieni. Departamentul care administrează pădurile din statul indian Tamil Nadu a instalat un sistem de supraveghere AI pentru a urmări mișcarea elefanților în apropierea căilor ferate.
11:40
Un bărbat de 51 de ani din satul Sătuc, județul Brăila, a fost înjunghiat mortal, luni, cu un cuțit. Suspectul, în vârstă de 49 de ani, a fost reținut de polițiști.
Acum 30 minute
12:20
Parlamentul României a fost din nou scena unui scandal marcat de agresiune fizică. Deputatul liberal Florin Roman și fostul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, fost membru al PNL, au fost implicați într-o altercație care a degenerat, culminând cu acuzații de agresiune fizică.
12:10
În continuarea programului cultural Timișoara CEaC 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara, alături de Cramele Recaș, susține promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potențialului cultural și artistic al capitalei europene a culturii prin integrarea expoziției interactive „Bufetul Simțurilor” în Galeria Arcada.
Acum o oră
11:20
Inteligența artificială devine mai accesibilă pentru utilizatorii de PC-uri. Microsoft a prezentat noile sale „PC-uri AI", computere în care instrumentele de inteligență artificială generativă sunt încorporate direct în sistemul de operare Windows.
11:10
Administrația Națională de Meteorologie anunță că vara va începe cu temperaturi mai mari decât cele normale în aproape toată țara. Nu va ploua decât în unele regiuni în prima parte a lunii iunie.
11:00
Vreme instabilă cu ploi și descărcări electrice este anunțată pentru București, în următoarele 48 de ore.
Acum 2 ore
10:50
BMW, Jaguar Land Rover și Volkswagen au folosit piese produse de un furnizor dintr-o listă de firme interzise din cauza presupuselor legături cu munca forțată din China, se arată într-un raport al Congresului SUA.
10:40
Autoritățile din Coreea de Sud au decis să interzică hit-ul din Coreea de Nord. Este vorba despre o melodie care a devenit virală pe rețelele sociale din întreaga lume. Melodia în prezintă pe președintele nord-coreean Kim Jong Un drept un mare lider și un tată afectos.
10:30
Meteorologii au emis două alerte Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru câteva zile, în mai multe zone ale României. Se anunță ploi torențiale, vijelii puternice și chiar căderi de grindină.
10:20
Deși au devenit populare abia recent în Occident, semințele de cânepă sunt incluse de secole în alimentația altor culturi. Micul miez alb din sămânța de cânepă este incredibil de hrănitor și bogat în grăsimi sănătoase, proteine și minerale.
10:10
Traficul e îngreunat pe A1 Deva - Nădlac, în Timiș. O autoutilitară s-a răsturnat pe una dintre benzi.
10:10
În tot ce este viu, vibrează pulsul primordial al universului în căutarea unei exprimări autentice. Această reverberație ancestrală reflectată în ritmul muzical a generat bogăția instrumentelor de percuție. De la impunătorii timpani la sunetul argintiu al trianglului, fiecare instrument spune o poveste, oglindind diversitatea și profunzimea experienței umane.
Acum 4 ore
09:50
Sfinții Împărați Constantin și Elena este o sărbătoare așteptată cu bucurie și smerenie de numeroși credincioși, care își sărbătoresc cu acest prilej ziua onomastică.
09:40
Uneori simți că nu ai depășit niciodată minunile din copilărie? Ești viața petrecerii, mereu gata pentru o nouă aventură? Semnul tău zodiacal ar putea avea ceva de-a face cu asta! În astrologie, anumite zodii sunt renumite pentru farmecul lor copilăresc și energia jucăușă.
09:20
Memoria imperfectă și amintirile false sunt elemente esențiale ale unei minți flexibile, susține neurologul Charan Ranganath.
09:10
Între 29 iunie și 3 iulie, la Palatul Parlamentului, este organizată sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, prilej cu care Camera Deputaților s-a pus pe cumpărături de 13.558.191 de lei. Se achiziționează sisteme de compartimentare de 91.800 de euro, covoare și traverse de 163.265 de euro, mobilier de 976.743 de euro, echipamente de stocare de 81.632 de euro, calculatoare de 650.000 de euro și sisteme de control antiterorist de 385.714 euro. De asemenea, se vor închiria autocare și microbuze cu șofer, pentru încă 112.357 de euro, și se execută lucrări de renovare de 305.473 de euro. La aceste evenimente vor participa parlamentari din peste 50 de state.
09:10
SC COMVEX SA anunță publicarea invitației de participare la procedura de achiziție lucrări de montaj echipamente, celule și structuri metalice aferente în cadrul proiectului „Sporirea capacității de depozitare la Terminalul de Cereale de la Dana 80 din Portul Constanța Nord, Cod SMIS: 312766”.
08:50
S-a tras linie sezonului din Liga 1. Liniștit în timpul campionatului regulat, el s-a agitat brusc după împărțirea în play-off și play-out. Până atunci calculele erau clare: FCSB și Rapid trag la titlu, iar Dinamo și FC Botoșani se duc sigur în Liga 2. După împărțire, însă, totul a devenit haotic, singura care a rămas cât de cât constantă a rămas FCSB, care a și câștigat titlul de campioană. În rest, clasamentul s-a tot amestecat de la o etapă la alta.
08:40
Călătorii care folosesc metroul bucureștean pentru a se deplasa pe Magistrala 2 sunt îndemnați să aibă răbdare. Metrorex a anunțat că din cauza unor defecțiuni tehnice, metrourile circulă la un interval mai mare decât de obicei.
08:30
Pentru că legislația actuală nu permite statului investească în lucrări de reabilitare a drumurilor deschise circulației publice aflate total sau parțial pe terenuri private, un deputat UDMR vrea să schimbe această paradigmă. Csoma Botond a inițiat, în 2021, un proiect de lege care să permită finanțarea din fonduri publice a acestor lucrări, cu condiționarea dezmembrării acelei porțiuni a proprietății private pe care trece drumul respectiv. Inițiativa încalcă, așa cum arată Guvernul și Consiliul Legislativ, dreptul constituțional la proprietate privată, însă a trecut tacit de Senat. De trei ani, legea zace în „nelucrare” chiar la Plenul Camerei Deputaților.
08:20
Zeci de percheziții se desfășoară marți dimineață în județul Timiș. Anchetatorii fac raziile în cadrul unui dosar de trafic de droguri. Suspecții vor fi duși la audieri.
08:10
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, rezerviștii din Armată și polițiștii, inclusiv cei din penitenciare, pregătesc un miting la care se anunță peste 30.000 de participanți, pe 7 iunie, cu doar două zile înainte de alegerile locale și europarlamentare. Protestul se va desfășura între orele 13.00-16.00, cu participarea S.C.M.D., ROMIL și a sindicatelor partenere din Poliție și penitenciare. Protestatarii spun că cer drepturi legitime ale rezerviștilor și salariaților din S.N.A.O.P.S.N. referitoare la salarii și la pensiile militare. Rezerviștii cer creșteri de câteva sute de lei la solda de grad, printr-un amendament la ordonanța care va schimba inclusiv calculul pensiilor militare.
Acum 6 ore
07:50
La nivelul Comisiei Europene a fost înregistrată o inițiativă cetățenească prin care se cere creșterea impozitării celor care poluează. Denumită „Salvați planeta prin trecerea impozitării de la forță de muncă la emisiile de gaze cu efect de seră”, inițiatorii îndeamnă Comisia să îmbunătățească pachetul Fit for 55 și sistemul UE de tarifare a carbonului prin renunțarea mai rapidă la cotele alocate gratuit poluatorilor, permițând o creștere nelimitată a prețului carbonului pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor. În paralel, o parte din banii obținuți ar urma să fie distribuiți către familiile nevoiașe.
07:40
Ceață densă este marți în Doborogea. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ceață. Aceasta este valabilă pe parcursul dimineții.
07:30
O propunere legislativă pusă recent în dezbatere la Parlament vizează schimbarea regulilor privind funcționarea centrelor medicale de permanenţă, cu scopul de a impulsiona înfiinţarea acestor centre care acordă îngrijiri și în weekend pacienților cu urgențe minore. Astfel, reducerea numărului minim de posturi de medici necesare funcţionării unui centru de permanenţă și obligarea autorităţilor locale din judeţele cu grad redus de urbanizare să se implice în înființarea acestor centre și atragerea personalului medical se regăsesc printre măsurile propuse. 
07:10
Prăbușirea elicopterului care îi transporta pe președintele iranian și pe ministrul său de Externe are loc într-un moment extrem de tensionat în Orientul Mijlociu, dar și în Iran, pe plan intern. Ebrahim Raisi adoptase o linie dură în privința conflictului din Gaza, a negocierilor nucleare, dar și a protestelor naționale, derulate în marile orașe ale țării. Teheranul a dat imediat asigurări că moartea preşedintelui nu va provoca nici „cea mai mică întrerupere în administrarea” Iranului. Și, foarte probabil, nici în politica radicală a țării, condusă de facto de ayatollahul Ali Khamenei.
06:50
Considerată cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar în Țara Românească (1374), Mănăstirea Vodița, ori mai precis ruinele acesteia, se află pe râul cu același nume, la nici o mie de pași de vărsarea lui în Dunăre, în comuna Vârciorova, la 15 km de Drobeta-Turnu Severin (județul Mehedinți).
06:30
Vă las, mai jos, 9 propuneri de lectură, 9 titluri-evantai care vi se vor deschide, fără îndoială, în inimă și-n minte.
06:10
Mihail Sadoveanu, cel mai substanțial și mai ecumenic avocat al umanismului și înțelepciunii Orientului în proza românească, mare maestru (mason, printre altele) al povestirii și șahului, s-a născut în 5 noiembrie 1880, la Pașcani și și-a dat ultima suflare la București, în 19 octombrie 1961. Să-l cinstim și să-i dezvelim rădăcinile!
Acum 12 ore
01:10
Sfinții Constantin și Elena 2024: În fiecare an, pe 21 mai, sunt sărbătoriți cei doi sfinți împărați: Sf. Constantin și Elena. Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi
00:50
Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a evita prăbuşirea industriilor din regiuni întregi şi de a asigura aprovizionarea cu oţel în vremuri de nesiguranţă geopolitică, notează Euractiv.
00:30
Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu exclusiv acordat luni la Kiev, transmite Reuters.
00:10
Noua lege a pensiilor e greu de înțeles și pentru angajatori, nu doar pentru pensionari sau pentru angajații care încep să-și facă de acum calcule. Sunt nouă modificări de bază, aduse de noua lege, aplicabile de la 1 septembrie, anul acesta: recalcularea pensiilor prin includerea veniturilor nepermanente, reguli noi la cumularea pensiei cu salariul, reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au crescut copii, modificarea stagiului minim de cotizare, fără perioadele de masterat și doctorat. Dispare posibilitatea de pensionare anticipată fără penalizare și scade limita stabilită la pensionare pentru cei care au depășit stagiul de cotizare, la care se adaugă un sistem de bonificații pentru cei care au plătit contribuțiile mai mult de 25 de ani. Se schimbă radical și modul de calcul pentru stabilirea fiecărei pensii.
20 mai 2024
23:50
Aeroportul din Sibiu va fi legat, din luna iulie, prin noi zboruri directe de Nuremberg și Stuttgart (Germania), Milano-Malpensa și Roma-Fiumicino (Italia) și Barcelona (Spania).
23:40
Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Hamas din Gaza pentru crime de război.
23:20
Apple pierde teren în China. Gigantul american anunţă reduceri de până la 300 de dolari la unele modele de Iphone-uri.
23:10
Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat dosarul legat de indemnizațiile de pensionare: măsura referitoare la indemnizaţiile de pensionare a încetat la data abrogării Legii nr. 303/2004, fără ca dreptul la acordarea indemnizaţiei de pensionare să redevină actual.
Acum 24 ore
22:50
Duminica aceasta, de la 20:00, comedia se vede la Antena 1, în marea finală iUmor.
22:40
Grădini plutitoare pe lac, aranjamente florale, ateliere, spectacole, conferinţe şi concursuri se regăsesc în programul celei de-a doua ediţii a festivalului "West Side Flower Fest", pe care Primăria Sectorului 6 îl va organiza, în perioada 31 mai - 2 iunie, în Parcul Drumul Taberei şi pe bulevardul adiacent, pe tema inovaţiilor în peisagistică pentru "utilizarea apei cu înţelepciune".
22:20
Celebrul antreprenor Bill Gates a intrat pe rețelele de socializare pentru a promova o nouă lucrare care explorează modul în care inteligența artificială va transforma educația în anii următori. Este vorba despre o carte semnată de Salman Khan.
22:10
“Politica este o activitate morală şi nu poate fi delimitată de etică şi de onestitate”, Corneliu Coposu.
22:00
Guvernul SUA a prezentat condoleanțe pentru moartea președintelui Raisi, dar va continua să ceară socoteală Iranului „pentru comportamentul destabilizator”, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, scrie BBC.
21:50
Vești bune pentru iubitorii de drumeții și peisaje spectaculoase. Lucrările de deszăpezire a celebrului Transfăgărășan sunt pe ultima sută de metri.
21:30
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că decizia de luni a procurorului Curții Penale Internaționale de a cere mandate de arestare împotriva sa și a ministrului israelian al apărării este absurdă, potrivit Reuters.
21:20
Papa Francisc anunță o călătorie în Belgia și Luxemburg cu ocazia aniversării Universității din Louvain. În ciuda problemelor sale de sănătate, Papa Francisc a anunțat călătoria pentru sfârșitul lunii septembrie. Ultima dată când un șef al Bisericii Catolice a vizitat Belgia a fost în 1995.
21:10
Metoda 30-30-30 este o modalitate accesibilă de a-ți începe ziua, care poate avea destul de multe beneficii pentru sănătate.
20:50
Curtea de Apel Brașov va cere parchetului din Malta să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, spune Alina Gorghiu, ministrul Justiției, după ce instanța din Malta a respins predarea prințului Paul în România.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.