Rețeaua Institutului Cultural Român marchează „Ziua Iei” la nivel internațional

Jurnalul.ro, 21 iunie 2024 23:40

Institutul Cultural Român anunță o serie de evenimente culturale organizate de reprezentanțele sale din străinătate pentru a marca „Ziua Iei”, sărbătorită anual la data de 24 iunie. În anul 2022, arta cămășii cu altiță a fost inclusă de UNESCO în patrimoniul cultural imaterial al umanității ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova, recunoaștere ce subliniază importanța acestei tradiții în contextul cultural global. „Ziua Iei” este dedicată celebrării iei tradiționale românești, o piesă vestimentară cu o bogată istorie culturală și simbolică.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnalul.ro

Acum 5 minute
23:40
Vicepreședintele Kamala Harris este principala alternativă pentru înlocuirea președintelui american Joe Biden în cazul în care acesta decide să nu își continue campania. Reuters citează 7 surse pentru această informație.
Acum 15 minute
23:30
Liga Profesionistă de Fotbal a comunicat miercuri programul primelor două etape ale noului sezon din Superliga la fotbal masculin. Prima etapă are cap de afiș confruntarea dintre CFR 1907 Cluj și Dinamo București, iar cea de a doua partida dintre Rapid 1923 și CFR 1907 Cluj.
Acum o oră
23:10
Într-o mișcare care va reverbera cu siguranță pe scena muzicii clasice internaționale, maestrul Alexandru Ilie, unul dintre cei mai apreciați dirijori români ai momentului, își va face debutul în China, conducând Filarmonica Pitești într-un turneu grandios de 27 de concerte, desfășurat între 3 iulie și 16 august 2024. „Tour China” va traversa cele mai prestigioase săli de concert din 27 de orașe, aducând publicului chinez o experiență muzicală de neuitat.
23:00
Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe listă aflându-se 41 de produse, potrivit unui comunicat
Acum 2 ore
22:40
Instanța supremă din Japonia a decis că sterilizarea forțată este neconstituțională. Decizia a fost anunțată miercuri și pune capăt unei dispute juridice care a fost provocată de o lege din 1948.
22:30
Continuă lucrările la magistrala de metrou M6, începând de sâmbătă, 6 iulie, astfel că sunt anunțate și restricții rutiere.
22:10
Festivalul SoNoRo Musikland, inspirat de istoria remarcabilă a sașilor din Transilvania, ajunge în acest an la ediția a VI-a. Festivalul este programat în perioada 25 iulie - 4 august 2024 și va continua să celebreze, prin intermediul muzicii clasice, patrimoniul cultural din orașele Brașov și Sighișoara, dar și pe cel al câtorva sate care fac parte din arealul Colinelor Transilvaniei - Cristian, Râșnov, Cincu, Meșendorf, Criț și Viscri. Cu excepția primului concert, accesul la concertele Festivalului SoNoRo Musikland este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare.
22:00
Cu toții ne dorim puțin noroc, nu-i așa? Este acel impuls mic care înclină balanța în favoarea noastră, fără să fie nevoie să ne străduim prea mult. Adevărul este că norocul nu este atât de accidental pe cât pare. Norocul karmic, în special, atrage acea energie minunată prin faptele bune pe care le facem pentru lume.
Acum 4 ore
21:40
Jocurile Mondiale ale Prieteniei, programate inițial pentru septembrie 2024, au fost amânate pentru 2025. Inside The Games informează că Comitetul de organizare va anunța în curând noi date pentru eveniment, care susține că a primit cereri de la aproape 2 500 de sportivi, din 127 de țări.
21:30
Veniturile colectate de Guvernul rus din vânzările de petrol şi gaze în primele şase luni ale acestui an au crescut cu aproape 41% în ritm anual, până la 5.698 miliarde ruble (65,12 miliarde dolari), ca urmare a creşterii cotaţiilor ţiţeiului, dar şi a deprecierii rublei, arată datele publicate miercuri de Ministerul rus de Finanţe, informează Reuters.
21:10
O nouă ediţie a "Cupei Titan" pentru practicanţii de caiac-canoe, sportivi de performanţă sau amatori va avea loc pe 20 iulie, pe lacul Titan din Parcul Alexandru Ioan Cuza.
21:00
Deputatul PNL Florin Roman spune miercuri că Sorin Grindeanu „vrea să îi rupă capul lui Ciolacu” și că liderul social-democraților „ a ratat și forțarea anticipatelor prezidențiale chiar a ratat orice șansă să ajungă chiar el în turul doi”.
20:40
Omul de afaceri Cezar Verziu a fost reținut, miercuri, pentru că ar fi cerut mită 70.000 de euro pentru a convinge persoane din conducerea Autorității Aeronautice Civile Române să dea un aviz.
20:40
Bugetul Ministerului Sănătăţii ar putea fi suplimentat săptămâna viitoare, astfel încât să fie alocate resurse pentru programele derulate de minister, precum cel de HIV-SIDA.
20:30
„România devine un vector regional important în domeniul energetic, prin consolidarea independenței energetice și dezvoltarea de soluții avansate pentru energia verde”, spune Iohannis la Ambasada SUA.
20:30
Ministerul grec al Protecției Civile și al Crizelor Climatice avertizează că va exista un risc foarte ridicat pentru producerea incendiilor în regiunea Peloponez (Laconia), în Insula Kythira și în Insula Creta (Chania), iar Tesalia, Insulele Sporade, Insula Evia, estul Greciei Centrale - inundații.
20:10
Pe 5 iulie jmEvents te invită să te bucuri de vară și de oamenii dragi la Opening Gala Concert EUROPAfest 31 – Jazz at the Palace. Artiști din Italia, Israel, Japonia, Marea Britanie și România vor oferi un mix de standarde de jazz, compoziții proprii, dar și creații în premieră sub formă de jam session.
20:00
Tratamentul este la îndemână în România pentru orice pacient diagnosticat cu HIV - SIDA, acesta fiind disponibil în aproximativ o săptămână, a declarat miercuri directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu.
20:00
În perioada 2-5 iulie, echipa Fundației Culturale „Camil Petrescu” (FCCP) și a revistei Teatrul azi se întoarce la Craiova pentru cea de a VI-a ediție a Theatre Networking Talents (TNT), festivalul dedicat absolvenților de regie de teatru din România și din lume.
Acum 6 ore
19:40
O femeie care era dată în urmărire internațională a fost prinsă chiar în sediul Poliției din Toplița, județul Harghita, unde se dusese să fie audiată ca victimă într-un dosar de violență în familie.
19:30
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că pe ultimii kilometri ai Lotului 1 Glina-Vidra al A0 Sud se va deschide circulația luna aceasta. Întârzieri sunt pe o porțiune din Lotul 3 al șantierului autostrăzii.
19:30
Ion Rițiu, unul dintre cei mai respectați actori ai cinematografiei și teatrului românesc, a murit la vârsta de 74 de ani, a anunțat miercuri Teatrul Național Târgu Mureș. Moartea sa reprezintă o pierdere semnificativă pentru cultura românească.
19:10
Inflația anuală privind prețurile de consum din Turcia a scăzut la 71,60% în iunie, au arătat datele oficiale publicate miercuri. Cotația este sub așteptări mai ales ca urmare a evoluțiilor din sectoarele educație, imobiliare și restaurante.
19:00
Lufthansa a câştigat miercuri aprobarea antitrust a Uniunii Europene pentru achiziţionarea unei participaţii de 41% la compania aeriană italiană ITA Airways, pentru 325 milioane de euro (350 milioane de dolari), după ce a cedat rute şi sloturi, într-o tranzacţie care îi va majora prezenţa pe piaţa lucrativă din sudul Europei, transmite Reuters.
18:50
Uniunea Europeană încearcă să convingă marile companii să abandoneze state-problemă, cum ar fi Rusia sau China, și să-și relocheze producția în Europa, iar România are toate șansele să devină unul dintre marii câștigători ai acestei strategii. Toate implicațiile fenomenului sunt analizate în noul număr al Income Magazine. „La pachet” cu revista vine și un amplu supliment dedicat sustenabilității, în care puteți găsi modele de bune practici în business, dar și analize despre vulnerabilitățile politicilor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
18:40
Un bărbat a fost reținut de polițiștii din Constanța după ce ar fi lipsit de libertate și ar fi violat un tânăr.
18:30
O femeie şi doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi instanţei cu propuneri preventive, pentru infracţiuni de înşelăciune şi furt, comise sub pretextul oferirii persoanelor de vârstă înaintată a unor produse drept pomană, ori a prezicerii viitorului acestora, prin diferite ritualuri.
18:10
Se apropie momentul în care vom afla cine sunt cei trei câștigători ai concursului național „Liga Profesorilor Excepționali". Până pe 18 iulie, publicul poate vota profesorii favoriți, selectați din sutele de propuneri de către comisia desemnată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Astăzi, vă invităm să cunoașteți povestea remarcabilă a lui Ionel Petrea, unul dintre finaliști.
18:10
Un copil și un adult au fost răniți, miercuri seara, pe DN 1, între Vlădeni și Codlea, în județul Brașov, după ce microbuzul în care se aflau s-a răsturnat.
18:00
Eliberarea paşaportului simplu temporar se va realiza doar în situaţii obiective şi urgente, ce exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază raţiuni exclusiv turistice, potrivit noilor modificări legislative în sistemul de paşapoarte, care vor fi implementate începând cu data de 3 iulie.
Acum 8 ore
17:40
Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a dat undă verde comercializării unui nou tratament împotriva Alzheimer, care încetineşte evoluţia bolii, dezvoltat de laboratorul american Eli Lilly, transmite AFP.
17:30
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a făcut apel miercuri la vigilență în fața creșterii politice a extremei drepte în Europa, citând narațiuni care dezumanizează migranții și solicitanții de azil.
17:10
Vă invităm cu drag la vernisajul expoziției Adriana Popescu. Obiecte dintr-un muzeu imaginar, joi, 4 iulie, de la ora 18:00.
17:00
Iulie 2024 aduce perspective profesionale strălucite pentru anumite semne zodiacale. Nativii Fecioară, Capricorn, Pești și Vărsător se vor bucura de alinieri astrale favorabile, având șansa să-și atingă culmile profesionale și să obțină succese notabile. Iată cum pot fiecare dintre aceștia să valorifice această perioadă crucială:
16:50
Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a lăudat eforturile procurorilor români care au inițiat investigații privind infracțiunile contra umanității comise în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul marcării unui an de la lansarea Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA).
16:40
Adevărul este că alegerile prezidențiale nu se puteau desfășura altfel decât la termen, spune Raluca Turcan, ministrul Culturii. „Agitația din jurul acestui subiect ar fi fost demnă de o cauză mai bună sau poate de o temă mai apropiată de agenda oamenilor”, adaugă ea.
16:30
Un bărbat a murit, miercuri, lovit de tren, în apropierea localității Câmpenești, județul Cluj.
16:30
Horoscop 4 iulie 2024. Taurii vor primi sfaturi, Scorpionii vor învăța ceva nou, iar Vărsătorii vor avea o zi productivă la locul de muncă.
16:10
Râurile Prut şi Başeu, de pe raza judeţului Botoşani, au intrat sub atenţionare Cod galben de viituri, valabilă până la miezul nopţii, conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
16:00
CFR Călători a anunțat modificări în circulația unor trenuri, în iulie și august, din cauza unor lucrări.
Acum 12 ore
15:40
În această săptămână, intrarea planetei Mercur în semnul Leului marchează un eveniment astrologic semnificativ. Acest tranzit aduce o perspectivă mai expansivă și pozitivă asupra realității, favorizând organizarea în noi proiecte. Mercur va sta în Leu între 2 și 25 iulie 2024, revenind apoi în acest semn între 14 august și 9 septembrie 2024, datorită unei retrogradări.
15:30
Românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Statele Unite Mexicane, Belize, Republica Guatemala și Republica Honduras trebuie să știe că în perioada 4 – 5 iulie 2024, uraganul Beryl poate atinge coastele mexicane și din America Centrală.
15:10
După o calificare la Euro 2024 de pe primul loc în grupă, după o calificare în optimi de pe primul loc în grupă, Echipa Națională de Fotbal a României vine acasă. Este un regret pentru toți românii.
15:10
În perioada 5 iulie – 20 septembrie 2024, Primăria Capitalei, prin Centrul Cultural Expo Arte, prezintă, la Casa Eliad din Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, expoziția „Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic”, o incursiune în obiceiurile vestimentare românești de la începutul secolului XX. Expoziția prezintă, prin piese urbane de îmbrăcăminte, costume tradiționale și accesorii, selectate de curatoarea Iulia Gorneanu, o imagine autentică a societății românești interbelice și este organizată în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 4 iulie, începând cu ora 18:30, și va fi marcat de un concert de muzică interbelică, susținut de Corina Sîrghi, acompaniată de taraful Jean Americanu᾿, accesul publicului fiind gratuit.
15:00
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că Valea Oltului se va închide timp de o lună. În zonă se vor face lucrări la autostrada Sibiu-Pitești. Circulația va fi oprită doar pe parcursul zilei.
14:40
Brașovul va fi gazda unui concert aniversar joi, 4 iulie 2024, în Biserica Neagră, începând cu ora 20:30. Acest concert estival, sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, promite să fie unul dintre cele mai memorabile evenimente muzicale ale anului.
14:30
Generația care va intra la liceu în 2025 – 2026 va începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați, spune, miercuri, ministrul Educației, Ligia Deca. Ea afirmă că la începutul noului an școlar planurile cadru vor fi deja în dezbatere publică.
14:10
În ultimii trei ani, viața de zi cu zi a românilor a devenit considerabil mai costisitoare, cu o creștere de peste 40% a prețurilor. În mod particular, mâncarea a devenit cea mai mare povară pentru buzunar. Astăzi, cu 100 de lei, abia dacă mai putem cumpăra un kilogram de carne și câteva legume.
14:00
Experții avertizează că uraganul Beryl ar putea avea consecințe catastrofale pe măsură ce se apropie de Jamaica. Deja, furtuna deosebit de violentă a făcut prăpăd în estul Mării Caraibilor.
13:40
Cel puțin trei oameni au murit și 18 au fost răniți în atacul aerian de miercuri dimineață care a vizat orașul ucrainean Dnipro. O adolescentă este pe lista victimelor. Anterior, ucrainenii au spus că o explozie puternică s-a auzit la un centru comercial din oraș.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.