Campanie ZF pentru o administraţie eficientă şi digitală. Reforma care nu mai vine: fragmentarea sufocă administraţia şi împarte ministerele României între agenţii şi ineficienţă

Ziarul Financiar, 15 ianuarie 2025 08:45

Structura administrativă din România este un exemplu clasic de supraregle­men­tare şi birocraţie sufo­cantă. Ministerele, care ar trebui să fie motorul principal al guvernării eficiente, sunt însoţite de o reţea stufoasă de agenţii, regii şi instituţii subordonate, fiecare cu buget şi personal separat.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Ziarul Financiar

Acum 30 minute
12:15
12:15
Acum o oră
11:45
Compania Intervenţii Active în Atmosferă (IAA), specializată în com­baterea efectelor negative ale schimbărilor climatice şi în produ­cerea energiei verzi, intenţionează să achiziţioneze în următorii ani încă trei avioane echipate cu tehnologie pentru creşterea precipitaţiilor, după ce în 2024 a cumpărat prima aeronavă de acest tip, printr-un acord România – SUA.
Acum 2 ore
11:30
11:15
Roxana Puia, director de comunicare în cadrul Asociaţiei Environ, spune că în 2022 România a ajuns la o rată de colectare de 45% în medie de deşeuri din totalul cantităţii de echipamente electrice puse pe piaţă în ultimii trei ani, în timp ce consumul de astfel de pro­duse a ajuns în 2022 la circa 340.000-350.000 de tone.
11:15
10:45
DN Agrar Group (simbol DN), cea mai mare fermă de bovine şi ovine integrată din România, cu circa 14.000 de animale şi 7.000 de hectare, estimează pentru 2025 venituri mai mari odată cu deschiderea fabricii de compost. Mai mult, vizează dublarea cifrei de afaceri pe termen mediu, în următorii trei ani. La nouă luni, în 2024, a raportat afaceri de 127 mili­oane de lei.
Acum 4 ore
10:30
10:15
10:00
AnimaWings, companie deţinută de fraţii Cristian şi Marius Pandel, fondatorii Christian Tour, anunţă lansarea unei noi rute regulate, între Cluj-Napoca şi Bucureşti, începând cu data de 15 ianuarie 2025, cu o frecvenţă de opt zboruri săptămânale, în zilele de luni (două frecvenţe), miercuri (două frecvenţe), joi, vineri (două frecvenţe) şi duminică.
09:45
„Consiliul de supraveghere este format din nouă mem­bri numiţi de Adu­na­rea Ge­nerală a Acţio­narilor pen­tru un mandat de patru ani începând cu aprilie 2021. Con­siliul de su­pra­veghere numeşte directoratul şi supraveghează activitatea acestuia“, se arată în descrierea de pe site-ul OMV Petrom. Pre­şedintele CS este Aflred Stern, CEO al OMV, acţionarul majo­ritar al OMV Petrom.
09:15
Antreprenorul român Vladimir Sterescu a fost numit preşedinte al diviziei globale de outsourcing a Computer Generated Solutions (CGS), devenind unul dintre puţinii antreprenori IT din România care, după ce şi-au vândut businessul către o corporaţie, au avansat pe poziţii globale în cadrul acesteia.
09:15
Antreprenorul român Vladimir Sterescu, care a pus bazele firmei de call-center EasyCall în 2003, cumpărată ulterior de ame­ricanii de la Computer Generated Solutions (CGS), a fost numit în funcţia de preşedinte al diviziei globale de outsourcing a gigantului american specializat în domeniul serviciilor de outsourcing şi soluţiilor software.
09:15
„În prezent, Comisia pentru E­xa­minarea Investiţiilor Străine Direc­te a primit notificarea din partea com­paniei MVM şi analizează tranzacţia prin care intenţionează să preia E.ON Energie România. Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe analizează, din punctul de vedere al securităţii na­ţionale, tran­zacţiile a căror valoare de­păşeşte două milioane de euro din anumite domenii de activitate (prevă­zute la art. 2 din Hotărârea CSAT nr. 73/2012)“, se arată în răspunsul CEISD la solicitarea ZF.
09:15
09:00
08:45
Structura administrativă din România este un exemplu clasic de supraregle­men­tare şi birocraţie sufo­cantă. Ministerele, care ar trebui să fie motorul principal al guvernării eficiente, sunt însoţite de o reţea stufoasă de agenţii, regii şi instituţii subordonate, fiecare cu buget şi personal separat.
Acum 6 ore
08:15
Compania de tehnologie Innoship, care din 2022 face parte din grupul Alsendo (susţinut de fondul Abris Capital), şi care a dezvoltat o platformă software care optimizează relaţia retailerilor cu companiile de curierat, a înregistrat o creştere puternică a afacerilor în 2024.
08:15
07:45
Analiştii casei de brokeraj Wood & Company Financial Services au coborât preţul-ţintă acordat acţiunilor Patria Bank (PBK) de la 0,095 lei la 0,09 lei pe acţiune, care implică însă un potenţial de creştere de circa 10% faţă de nivelurile actuale, potrivit unui raport publicat pe platforma BVB Research, numit „Se fac progrese, dar mai sunt multe de făcut“.
07:30
Cele două mari bănci listate la Bursa de Valori Bucureşti, respectiv Banca Transilvania (TLV) şi BRD Soc Gen (BRD) au avut în 2024 o dinamică a preţului acţiunilor carac­te­rizată ca fiind intere­santă de brokeri în sensul în care acţiunile băncii de la Cluj au urcat cu aproape 30% în timp ce acţiunile BRD s-au apreciat cu 4%. Spre comparaţie, indicele prin­cipal BET a urcat cu 9%, ceea ce înseamnă că banca de la Cluj a supra­performat piaţa iar cea a francezilor de la Soc Gen a avut o creştere la jumătate faţă de indice. De ce?
07:15
Primele zece societăţi de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti au ajuns anul trecut la tranzacţii cumulate (acţiuni şi unităţi de fond) în valoare de 32,3 miliarde de lei, având împreună o cotă de piaţă de 90,9%, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.
Acum 12 ore
00:15
Marile companii s-au adaptat deja la noile reglementări din punctul de vedere al sustenabilitaţii şi deşi este un domeniu la început de drum în România, chiar şi companiile cu acţionariat local au văzut o oportunitate, dincolo de o obligaţie, în a întocmi un raport de sustenabilitate. Jucători din domenii precum agricultură, zootehnie, materiale de construcţii sau FMCG au deja disponiile astfel de rapoarte, unde sunt analizate evoluţiile principalilor indicatori de mediu, dar şi investiţiile realizate pentru a reduce amprenta de carbon.
00:15
Pierderile economice în urma evenimentelor climatice extreme din România din perioada 1980 – 2023 se ridică la 19,6 miliarde euro, echivalentul a 916 euro pe locuitor, arată datele de la Banca Naţională a României, care citează Agenţia Europeană de Mediu.
00:15
Pentru a reduce amprenta de dioxid de carbon şi implicit pentru a obţine certificări care să atragă noi chiriaşi, multe dintre clădirile de birouri construite înainte de 2010 au nevoie de investiţii suplimentare pentru a creşte eficienţa sistemelor de încălzire şi răcire, explică Răzvan Nica, managing partner în cadrul BuildGreen, consultant pentru certificări verzi şi soluţii de decarbonizare.
00:15
Sustenabilitatea este în România un cuvânt care apare pe agenda tot mai multor companii, dar ţara noastră are nevoie de eforturi susţinute pentru a recupera decalaje faţă de ţări care au pus pe lista priorităţilor teme precum reciclarea sau reutilizarea produselor, reducerea poluării sau utilizarea de energie din surse verzi. Practic, în acest proces îndelungat care se doreşte a încetini cauzele schimbărilor climatice şi a crea un mediu mai curat pentru generaţiile următoare, România are de pus la punct câteva aspecte care să uşureze munca companiilor angrenate în acest proces.
00:15
Anul 2025 aduce cu sine o creştere a ţintelor de reciclare la nivel european, inclusiv pentru România. Vestea bună este că investiţiile în acest domeniu au luat o traiectorie pozitivă, iar în ultimii ani au apărut pe hartă tot mai multe proiecte şi în continuare pe agenda marilor grupuri sunt dezvoltări de capacităţi pe plan local.
00:15
Corporaţiile, dar nu numai, investesc în reducerea amprentei de carbon, în flote hibrid sau electrice, se uită către clădiri de birouri mai verzi şi către a refolosi cât mai mult din resurse.
00:15
Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe (CEISD), organism înfiinţat în 2022 şi subordonat Guvernului României, analizează, din punctul de vedere al securităţii naţionale, tranzacţiile a căror valoare depăşeşte 2 milioane de euro din anumite domenii de activitate.
00:15
Staţiunea montană Râuşor, aflată în Munţii Retezat, a devenit un punct pe harta schiului local, după ce, în urmă cu câţiva ani, nici nu exista ca destinaţie de schi.
00:15
Piaţa asigurărilor Casco a ajuns la finalul primelor nouă luni din 2024 la un volum al primelor brute subscrise de puţin peste 2,9 mld. lei, în creştere cu 11% faţă de perioada similară a anului 2023, potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
00:15
00:15
Grupul cu origini franceze Catinvest, cunoscut pentru proiectele sale de retail şi spaţiile de birouri, a continuat să îşi extindă investiţiile şi în sectorul turismului, cu un proiect de aparthotel în Craiova în care a investit 12 mil. euro.
00:15
Cătălin Petrişor, fondatorul businessului Prima Clinic, activ pe piaţa de sănătate privată din Craiova, spune că paradoxul sistemului medical ro­mânesc e că pacienţii care con­tribuie cel mai mult beneficiază cel mai puţin de serviciile oferite de stat, pentru că nu sunt dispuşi să aştepte luni de zile pentru a găsi un loc pentru o investigaţie
00:15
Medicina stomatologică este o piaţă preponderent privată, însă în oraşe cu zeci de mii de locuitori din ţară pacienţii nu au nici măcar un cabinet dentar public unde să meargă fără să plătească din buzunarul propriu.
00:15
Primul contract de vânzare a gazului din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, semnat între OMV Petrom şi Uniper (Germania), este şi în acest moment o informaţie pe surse.
00:15
00:15
00:15
Producătorul de software Databricks a obţinut finanţări în valoare de peste 5 miliarde de dolari de la creditori precum Blackstone, Apollo Global Management Inc. şi Blue Owl Capital Inc., aceasta fiind cea mai mare finanţare sub forma unui împrumut atrasă până acum de companie, conform Bloomberg.
00:15
Vânzările de case şi aparta­mente au crescut în 2024 cu 7,6% în Bucureşti şi Ilfov faţă de rezultatul înregistrat în 2023, în timp ce la nivel naţional s-au vândut anul trecut cu 6,6% mai multe locuinţe comparativ cu 2023, po­trivit unei analize realizate de compa­nia de consultanţă imobiliară SVN Româ­nia pe baza statisticilor oficiale.
00:15
De la începutul acestui an, colectarea separată a textilelor utilizate a devenit obligatorie la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în România, însă ţara noastră este departe de a avea o infrastructură pregătită pentru a ridica gradul de colectare care astăzi este cu mult în urmă faţă de ţările din vest.
00:15
Ţinta de deficit bugetar de 7% din PIB va fi atinsă în 2025, adică o scădere de la circa 8,6% din PIB în 2024, a spus ministrul de finanţe Tánczos Barna, la videoconferinţa ZF/Deloitte România „Impactul modificărilor fiscale şi bugetare asupra economiei“.
14 ianuarie 2025
23:45
Acum 24 ore
23:00
Companiile ucrainene înfiinţate sau care s-au extins în Europa Cen­trală şi de Est după invadarea Ucrai­nei de către Rusia în 2022 îşi mută atenţia dinspre refugiaţi în principal către clienţi locali pe măsură ce-şi consolidează businessurile, unele din­tre acestea având şi planuri de ex­tindere către Vest, relatează Reuters.
23:00
21:15
19:45
19:45
19:15
18:45
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.