Deconstrucții
Contributors.ro,
30 iunie 2025 08:00
Una dintre curiozitățile vieții noastre teatrale constă în raritatea prezenței în repertoriile post-decembriste a scrierilor unuia dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului al XX lea. Eugene O’Neill. Nu mai vedem nici Din jale se întrupează Electra, nici Patima de sub ulmi, nici Fire de poet, nici Dincolo de zare, nici Straniu interludiu. Asta, deși […] Articolul Deconstrucții apare prima dată în Contributors.
• • •
Alte ştiri de Contributors.ro
Acum 12 ore
18:40
Istoria României pare un lung șir de „proiecte de țară” ambițioase și modernizări incomplete, de la 1848 până la integrarea europeană din 2007. Parțial reușite, fiecare cu câte ceva bun, dar esențialmente ratate, tocmai fiindcă aceste modernizări nu au reușit niciodată să ducă lucrurile la bun sfârșit și „au uitat ceva” pe dinafară. Ca o […] Articolul Modernizările incomplete ale României ne trag acum înapoi apare prima dată în Contributors.
Acum 24 ore
17:10
Genomica a revoluționat deja numeroase domenii medicale. Vă prezint câteva exemple. Cancer: Tratamentul clasic al cancerului include de obicei o combinație de chirurgie, pentru îndepărtarea tumorii, chimioterapie, care folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase, și radioterapie, ce utilizează radiații pentru a micșora sau elimina tumorile. Genomica a schimbat această abordare, concentrându-se pe mutațiile genetice […] Articolul Cum transformă genomica medicina? apare prima dată în Contributors.
13:00
Prioritatea întâi a guvernării în acest moment a numit-o Ilie Bolojan: scăderea cheltuielilor. Premierul a început-o „cu o structură care ține de guvern – un comitet format din 17 persoane care aveau un venit de 4.000 euro net pe lună. L-am transformat într-un comitet de 5 persoane cu un venit de 1.000 euro net pe […] Articolul Un test de onoare al guvernului Bolojan: desființarea IRRD apare prima dată în Contributors.
10:20
La 1 iulie 2025 începe oficial Președinția Daneză a Consiliului Uniunii Europene, sub sloganul „O Europă puternică într-o lume în schimbare”, axându-se pe creșterea competitivității și sustenabilitate. Ce înseamnă Președinția Consiliului UE? La fiecare 6 luni, statul membru care deține președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității agendei europene și […] Articolul Prioritățile Președinției Daneze la Consiliul UE apare prima dată în Contributors.
08:30
Motto: Sapă suficient de adânc în orice și vei da de matematică (Go down deep enough into anything and you will find Mathematics) – Dean Schlicter, citat apocrif Am încercat în primul articol din seria ȘTIM, acronim de la Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică, să schițez câteva caracterizări ale matematicii cu scopul de a familiariza […] Articolul ȘTIM 2. Diferența între matematică și modele matematice pe înțelesul tuturor apare prima dată în Contributors.
Ieri
15:30
Devine tot mai evident că Războiul lui Putin împotriva Occidentului ține de capacitatea de a purta lupta pe termen lung. Declanșat în august 2008 prin invazia rusească în Georgia, la doar patru luni după Summitul NATO de la București, la care s-a vorbit (dar, din păcate, nu s-a reușit o decizie) despre aderarea Ucrainei și […] Articolul Cât mai durează Războiul lui Putin. Resursele contează, dar nu e doar atât apare prima dată în Contributors.
10:30
Recunosc, inițial am crezut că oboseala și-a pus amprenta asupra capacității mele de a înțelege sensul unui text. Ulterior s-a confirmat de la cel mai înalt nivel: se dorește mărirea numărului elevilor din clasă. Așadar, după ani de lupte în această privință, ne întoarcem de unde am plecat. Clase supraaglomerate, profesori aflați în imposibilitatea de a acorda atenția cuvenită fiecărui elev. Articolul Reforma sistemului de învățământ preuniversitar: între speranță și realitate apare prima dată în Contributors.
10:10
Deși adesea asociat exclusiv cu criptomonedele, blockchain-ul este, în esență, o tehnologie de încredere distribuită. Dincolo de funcția sa financiară, el oferă o infrastructură capabilă să susțină procese culturale, curatoriale și simbolice. În acest sens, ceea ce mulți percep ca un simplu mecanism economic devine, în realitate, un spațiu de negociere a memoriei colective. GLAM: […] Articolul Cultura, dulapul și timpul sigilat apare prima dată în Contributors.
09:40
Utopia trumpistă trăim. Trump atacă Iranul. Aleargă emigranții în țara emigranților. Se unește cu Musk în susținerea dictatorilor. De ce ni se dă o asemenea utopie? Care-s limitele ei? Utopia unora este distopia altora. S.F.-ul și cyberpunk-ul au coborât, din romane și filme, în stradă. William Gibson – Neuromancer (1984). Imposibil să nu observi că […] Articolul Ion Manolescu – „Trăim deja în Black Mirror.” apare prima dată în Contributors.
08:00
Una dintre curiozitățile vieții noastre teatrale constă în raritatea prezenței în repertoriile post-decembriste a scrierilor unuia dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului al XX lea. Eugene O’Neill. Nu mai vedem nici Din jale se întrupează Electra, nici Patima de sub ulmi, nici Fire de poet, nici Dincolo de zare, nici Straniu interludiu. Asta, deși […] Articolul Deconstrucții apare prima dată în Contributors.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:10
De ce crede Federaţia Rusă că teroarea prin dronele Shahed va duce la capitularea necondiţionată a Ucrainei? # Contributors.ro
Noaptea trecută, o nouă rafală de drone Shahed a făcut ravagii în Ucraina. De data aceasta, a fost rândul oraşului Odesa. Dronele iraniene au ţintit un bloc de 21 de etaje, omorând un cuplu şi rănind mai mulţi copii. În fiecare noapte, se repetă acelaşi scenariu: sute de drone sunt trimise simultan în toate regiunile […] Articolul De ce crede Federaţia Rusă că teroarea prin dronele Shahed va duce la capitularea necondiţionată a Ucrainei? apare prima dată în Contributors.
09:10
Cândva dorința de a fi preot putea fi ilustrată suficient prin imaginea slujirii sacre a unei comunități. Clericii din vechime – cel puțin ardelenii – se simțeau chemați să se impună și în chip de tribuni ai comunității, atașând Evangheliei idealuri patriotice, de luminare a oamenilor… Să ai parte de carte, să intri într-o breaslă, […] Articolul Pescarul cu cădelnița apare prima dată în Contributors.
09:00
Zgomotul și furia ultimelor două săptămâni sunt îndreptate, cu prioritate, spre cei care au adus România în dezastrul financiar de acum, la un nivel de îndatorare care dă fiori. Cum se vede, se știe, mulți sunt și în noul executiv sau la volanul partidelor. Mașina de partid, retrogradată acum la rang de căruță, a dat […] Articolul Tati, noi suntem la ATI apare prima dată în Contributors.
28 iunie 2025
08:20
„Cred că societatea merită altceva de 35 de ani. Acum, în ce măsură tot echilibrul de putere în care contează cel mai mult votul, evident, dar și presiunea socială pe diferite zone… E un echilibru de putere și o ierarhie de priorități. Prioritatea pentru momentul acesta a fost de a da României un Guvern susținut […] Articolul Anul electoral 2024 și revoluția de centru apare prima dată în Contributors.
08:10
A trecut și Summit-ul NATO de la Haga, iar experții români, marcați de un pesimism patologic, se declară pe rețelele sociale și în platourile televiziunilor, aproape în unanimitate, profund dezamăgiți de rezultatele acestuia. Dacă am ține cont de realitățile curente ale Administrației Trump în jurul cărora gravitează dinamica transatlantică și contracțiile sistemului internațional, atunci „factorii […] Articolul NATO în era Trump 2.0 între pragmatismul american și anxietatea europeană apare prima dată în Contributors.
27 iunie 2025
08:40
Motto: ”Oamenii au început să se simtă mai mult clienți și mai puțin cetățeni, iar consecințele sunt uriașe. Dacă sunt client, vreau să primesc ce-mi doresc, corect? Și sunt convins că am dreptul să primesc ceea ce-mi doresc. Nu contează dacă mai sunt și alții care doresc același lucru, eu vreau să fiu tratat cu […] Articolul Despre unele mituri care bântuie clasa mijlocie românească apare prima dată în Contributors.
08:20
După ce în 2002 a regizat un film intitulat După 28 de zile, multipremiatul și multinominalizatul ba la Oscar, ba la Globul de Aur, ba la premiul Bafta. Danny Boyl, între altele regizorul celebrului Trainspottting, expert certificat în genul horror, semnează După 28 de ani. Film realizat pe un scenariu scris de el în colaborare […] Articolul Un film, două istorii apare prima dată în Contributors.
26 iunie 2025
17:30
Măsuri de eficientizare economico-financiară pentru învățământul superior? Câteva observații. # Contributors.ro
Principala măsură de ajustare prevăzută pentru învățământul superior este „Creșterea limitării legale a normei didactice în învățământul universitar, de la 16 la 18 ore convenționale, pentru a susține universitățile să se încadreze în bugetul alocat”, măsură propusă și de președintele Consiliului Național al Rectorilor. În sine, această măsură nu va aduce economii semnificative la buget. Articolul Măsuri de eficientizare economico-financiară pentru învățământul superior? Câteva observații. apare prima dată în Contributors.
11:00
Enigma diasporei (II): Este întoarcerea acasă o soluție? Răspuns lui Gabriel Liiceanu # Contributors.ro
Celebrul campion al extremismului britanic, neobositul eurosceptic Nigel Farage, de 11 ani își construiește în bună măsură campaniile electorale, la fel ca și campania pro-brexit, pe diabolizarea românilor. El a afirmat, între altele, că nimeni nu ar dori să fie vecin cu imigranți din România. Articolul Enigma diasporei (II): Este întoarcerea acasă o soluție? Răspuns lui Gabriel Liiceanu apare prima dată în Contributors.
08:40
Spectaculoasele lovituri aeriene ordonate de Preşedintele Trump împotriva Iranului au reafirmat, dramatic, valoarea simbolică şi militară a descurajării. Atacul american este o trecere a Rubiconului şi un semnal transmis celor pregătiţi să conteste ordinea internaţională: perspectiva unui Iran nuclear este îndepărtată, cel puţin pentru anii care urmează. Pe acest fundal al revigorării descurajării, summit-ul […] Articolul Rusia, NATO şi descurajarea apare prima dată în Contributors.
25 iunie 2025
08:30
Scriam anul aici trecut despre criza globală ce urma să lovească industria IT, analizând în același timp impactul acestui fenomen asupra pieței românești, ancorată serios în meandrele outsourcing-ului. Spuneam că, la noi IT-ul reprezintă 8% din PIB, o industrie importantă, ce a tot crescut de la an la an, și încă trendul este de creștere, […] Articolul Pică sau nu IT-ul în România. Ediția 2025 apare prima dată în Contributors.
07:40
La 30 de ani de la Declarația de la Snagov, moment considerat de mulți drept primul semnal în direcția angajării oficiale a României pe calea integrării europene, s-a reactivat o dezbatere istoriografică cu privire la importanța, înțelesurile și consecințele acestui moment istoric, ajutate și de o serie de evenimente organizate sub auspiciile inițiativei Snagov 30, […] Articolul Snagov 1995: Mit, manevră sau moment fondator? Trei critici și un răspuns apare prima dată în Contributors.
07:40
Am trecut binișor de vârsta de 60 de ani. Or, de la 60 de ani încolo, afirmă Gabiel Liiceanu într-un interviu acordat în 2020 Danei Mischie, interviu antologat în volumul A doua viață a cărților mele (Editura Humanitas, București, 2025) ceva decisiv se întâmplă. Realizezi adevărul spuselor lui Seneca. Cel care susținea că timpul e […] Articolul Reabilitarea interviului apare prima dată în Contributors.
24 iunie 2025
08:10
Obiectivele guvernului Bolojan în politica externă și de securitate: intenții lăudabile, ambiții moderate și resurse puține # Contributors.ro
Guvernul instaurat ieri, condus de Ilie Bolojan, a fost deja introdus în conversația națională ca fiind unul „de sacrificiu”. Având în vedere deteriorarea mediului de securitate de la nivel internațional, acest Executiv nu are luxul de a se ocupa doar de chestiuni interne, precum rezolvarea deficitului sau reforma statului. Avem nevoie de o politică externă […] Articolul Obiectivele guvernului Bolojan în politica externă și de securitate: intenții lăudabile, ambiții moderate și resurse puține apare prima dată în Contributors.
08:10
Pe 21 iunie s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Declarației de la Snagov privind aderarea României la Uniunea Europeană, prilej cu care se pregătesc simpozioane elogioase, care transformă acel eveniment într-un mit fondator al integrării României în NATO și UE. Contextul politic actual, cu o guvernare ce se naște greu, după un an […] Articolul “Consensul de la Snagov” sau “Şantajul de la Snagov”? apare prima dată în Contributors.
07:20
Pentru una dintre pozițiile de vicepremier în viitorul guvern Ilie Bolojan, PSD l-a numit pe Marian Neacșu. Puterea acestui fost deputat PSD (2008-2016), vicepremier în guvernul Marcel Ciolacu începând cu luna iunie 2023 a crescut an de an. În ciuda revoltei electoratului față de corupția arogantă a PSD, a informațiilor scoase la lumină de presă, […] Articolul Marian Neacșu în guvern – aroganța PSD apare prima dată în Contributors.
23 iunie 2025
17:00
Între Teheran și Haga nu e doar legătura contextuală produsă de apropierea Summitului NATO din 24-25 iunie a.c., la doar câteva zile după bombardamentele SUA asupra instalațiilor nucleare ale regimului de la Teheran. Desigur, acesta este planul principal al discuției noastre de astăzi, dar nu este singurul. Elementul comun al celor două evenimente cruciale îl […] Articolul Între Teheran și Haga: ce fel de război, ce fel de pace ne așteaptă? apare prima dată în Contributors.
14:10
Nimeni nu poate reforma statul fără să elimine ”Nemuritorii” din instituțiile statului # Contributors.ro
”Nemuritorii” – o adaptare forțată a termenului ”The Untouchables”, care provine din jargonul corporatist. ”The Untouchables” se refera la structurile din mijlocul corporațiilor, nivelele 3-4-5-6, poziții și funcții care sunt ocupate de ani, chiar zeci de ani, de aceleași persoane care știu tot ce se învârte în organizație, au instincte uimitoare de supraviețuire și manipulare […] Articolul Nimeni nu poate reforma statul fără să elimine ”Nemuritorii” din instituțiile statului apare prima dată în Contributors.
09:40
Un război lung între SUA și Iran ar fi cadoul perfect pentru Vladimir Putin. Interviu cu analistul Armand Goșu # Contributors.ro
Armand Goșu: A fost un fel de Daciadă, fiecare a încercat să-l manipuleze pe celălalt. Trump pe Putin, ca să-i facă culoar lui Netanyahu pentru a distruge capacitățile nucleare ale Iranului, fără să riște un război mondial sau măcar intervenția Rusiei. Putin, la rândul său, a încercat să-l convingă pe Trump să dea Ucraina pe Iran. Dar, dacă e să fac un clasament, cel mai abil manipulator a fost Netanyahu. Articolul Un război lung între SUA și Iran ar fi cadoul perfect pentru Vladimir Putin. Interviu cu analistul Armand Goșu apare prima dată în Contributors.
07:20
De curând, s-au publicat rezultatele unor lucrări experimentale deosebit de valoroase realizate la ELI-NP, dar cu autori principali din Franța. Pentru a înțelege și aprecia aceste lucrări fac trimitere la un articol publicat anterior in “Contributors” unde am trecut în revistă posibilitățile existente la ELI-NP (Laserul de la Măgurele) de a se realiza lucrări fundamentale, […] Articolul Realizare remarcabilă la Laserul de la Măgurele – ELI-NP apare prima dată în Contributors.
07:10
De ce prețul energiei crește? Pentru că e haos în cheltuielile companiilor energetice! # Contributors.ro
De ce prețul energiei crește? Pentru că e haos în cheltuielile companiilor energetice! De la 1 iulie 2025 dispare mecanismul de plafonare și subvenție al energiei electrice. Furnizorii au anunțat creșterea prețurilor și presa relatează despre acest lucru. Sebastian Burduja, în calitate de Ministrul al Energiei, a îndreaptat populația către furnizorul Hidroelectrica care, conform portalului […] Articolul De ce prețul energiei crește? Pentru că e haos în cheltuielile companiilor energetice! apare prima dată în Contributors.
07:00
Maestrul și Margareta este considerat de un număr însemnat de critici drept unul dintre cele mai importante romane ale secolului al XX lea. Mihail Bulgakov a început să-l scrie în 1928. Adică aproximativ cu un an înainte de a-i trimite generalissimului, dictatorului Stalin o scrisoare devenită celebră. Era, în fapt, vorba despre o petiție. Care […] Articolul FASCINAȚIE apare prima dată în Contributors.
22 iunie 2025
08:10
Războiul israeliano-iranian văzut prin prisma conflictului ruso-ucrainean. Despre complexitatea și ambiguitatea specifice tandemului agresor-victimă # Contributors.ro
Înainte ca Rusia să își arunce hoardele în uniformă asupra Ucrainei, președintele Putin a amenințat națiunea vecină (și pe liderul său, Volodimir Zelenski), cerându-i să renunțe oficial la teritoriile deja ocupate de ruși (sau pe care aceștia le doreau), să nu se mai opună planurilor rusești de a bloca expansiunea NATO spre Est, să se […] Articolul Războiul israeliano-iranian văzut prin prisma conflictului ruso-ucrainean. Despre complexitatea și ambiguitatea specifice tandemului agresor-victimă apare prima dată în Contributors.
21 iunie 2025
07:10
Recitesc, în contextul disputei dintre Trump și Europa, volumul unuia dintre cei mai minunați jurnaliști și analiști politici ai ultimului sfert de secol 20: Obsesia anti-americană a lui Jean-François Revel. Ce gânduri și formulări căzute în uitare, care își verifică acum din nou actualitatea! „Pe de o parte, superputerea americană rezultă din voința și creativitatea […] Articolul America și Europa. Despre fervoarea antiamericanismului apare prima dată în Contributors.
20 iunie 2025
14:50
Autori: Diana Dutsyk și Andreas Umland Introducere: Mass-media din Ucraina înainte de 2022 Dezvoltarea timpurie a pieței independente de media din Ucraina post-sovietică a fost strâns legată de formarea unui sistem politic „patronal” și de infiltrarea acestui sistem de interesele marilor corporații și ale proprietarilor acestora. [1] Sectorul mass-media a devenit un câmp central de […] Articolul Între libertate și cenzură. Mass-media din Ucraina în perioada războiului total apare prima dată în Contributors.
08:10
În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din perioada 16-19 iunie de la Strasbourg, a fost discutat Raportul privind consolidarea zonelor rurale în UE prin politica de coeziune. Potrivit raportului, 25% din populația Europei trăiește în mediul rural, ocupând aproximativ 83% din teritoriul Uniunii Europene. Potrivit statisticilor Eurostat din 2023, în Uniunea Europeană, oamenii care […] Articolul Cum ar putea arăta următoarea politică de coeziune? apare prima dată în Contributors.
07:30
Ro Image 2000, distribuitorul în România al filmului franțuzesc N’avoue jamais!, s-a dovedit extrem de inspirat atunci când a optat pentru titlul Dacă recunoști, te-ai fript! Iar respectabila septuagenară Annie Marsault (Sabine Azémat), se frige la început teribil atunci când, silită de evidențe (o cutie conținând tandre răvașe de amor datând din anul 1983, găsită […] Articolul Război total apare prima dată în Contributors.
19 iunie 2025
09:50
Genetica și Genomica: Limbajul Vieții, Tehnologiile Viitorului și Rolul Uman în Descifrarea ADN-ului (Partea I) # Contributors.ro
Ce este genetica? Genetica este ca o carte de rețete pentru viață, scrisă într-un limbaj codat numit ADN. Indiferent dacă ești om, pisică, copac sau virus, această carte conține instrucțiuni precise – ca niște rețete – care spun fiecărei celule ce ingrediente să folosească și cum să le combine pentru a crește, a funcționa și […] Articolul Genetica și Genomica: Limbajul Vieții, Tehnologiile Viitorului și Rolul Uman în Descifrarea ADN-ului (Partea I) apare prima dată în Contributors.
09:30
O veste proastă pentru Putin: fuziunea nucleară devine o sursă de energie utilizabilă industrial # Contributors.ro
Privite din perspectiva finalului celui de-al doilea război mondial, aplicațiile energiei nucleare au căpătat o tentă apocaliptică, dar viitorul pare să îndreptățească o alternativă optimistă. Pentru claritatea expunerii, vom evoca, pe scurt, câteva chestiuni din domeniul energeticii nucleare, accesibile unei persoane cu cunoștințe de fizică la nivel liceal; eventualele nelămuriri pot fi clarificate folosind excelentele […] Articolul O veste proastă pentru Putin: fuziunea nucleară devine o sursă de energie utilizabilă industrial apare prima dată în Contributors.
18 iunie 2025
15:20
…asta vor trebui să spună diplomații României, în anii care vin. A devenit un loc comun citarea, la diverse evenimente diplomatice cu ștaif sau în declarații politice de salon, a lui Nicolae Titulescu, fost ministru de Externe al României (1927-1928 și 1932-1936), ales de două ori președinte al Adunării Generale a Ligii Națiunilor, cu faimoasa […] Articolul „Și dacă ne veți da o politică internă…dificilă, cea externă tot bună va fi!” apare prima dată în Contributors.
07:00
În urmă cu destui ani, atunci când am recenzat ediția românească a cărții București a lui Paul Morand, carte apărută în traducerea regretatului Emanoil Marcu, la editura bucureșteană Humanitas(2015), făceam următoarea observație: ‘’E de domeniul evidenței că Paul Morand a iubit Bucureștiul. Cred chiar că l-a adorat. Nu l-a idealizat și nu a vrut să […] Articolul Serviciu diplomatic apare prima dată în Contributors.
17 iunie 2025
07:40
Criză? Ce criză? Unde este criza? Nu mai vorbiți prostii! Nu există nici o criza, nicăieri! # Contributors.ro
Duduie consumul, duduie prețurile, duduie economia. Cozi la mall unde este înghesuială maximă, cozi lungi la magazinele de bricolaj. Cozi în toate magazinele mari, mijlocii și mici, în piețe, la târgurile meșteșugărești, la evenimentele religioase, la sărbătorile populare, la tarabele de la zilele orașului X sau ale orașului Y. Cozi la înghețată, rar găsești o […] Articolul Criză? Ce criză? Unde este criza? Nu mai vorbiți prostii! Nu există nici o criza, nicăieri! apare prima dată în Contributors.
16 iunie 2025
09:20
De ce nu e suficient să „funcționeze mai bine”: o critica a perspectivei sociologice asupra nemulțumirii romanilor # Contributors.ro
Dumitru Sandu, reputat sociolog, propune recent o explicație a nivelului ridicat de nemulțumire exprimat de români față de propria viată, pornind de la date din ultimul Eurobarometru și din alte surse cantitative. Argumentul său central este ca disfuncțiile instituționale, nivelul redus de educație și dificultățile economice obiective se corelează direct cu nivelul crescut al nemulțumirii […] Articolul De ce nu e suficient să „funcționeze mai bine”: o critica a perspectivei sociologice asupra nemulțumirii romanilor apare prima dată în Contributors.
06:00
Scriu de mai bine de 40 de ani cronică de teatru. Și asemenea mai tuturor celor ce fac asta, am dat preponderent seama fie despre reprezentația de la premieră, fie despre una dintre cele două-trei de după. Au fost uneori și cazuri, e drept, extrem de rare, când, având ocazia de a revedea, la un […] Articolul Ultima reprezentație apare prima dată în Contributors.
15 iunie 2025
08:10
Sănătate pe bază de dovezi: Cum putem obține mai mult cu mai puțin în sistemul medical românesc # Contributors.ro
De ce avem nevoie de o discuție serioasă despre costuriRomânia se confruntă cu o presiune bugetară tot mai mare, iar nevoia de reechilibrare fiscală este iminentă. Cu toate acestea, domeniul sănătății rămâne un subiect tabu când vine vorba de eficientizarea cheltuielilor. Orice discuție despre costuri este imediat interpretată ca o intenție de limitare a accesului […] Articolul Sănătate pe bază de dovezi: Cum putem obține mai mult cu mai puțin în sistemul medical românesc apare prima dată în Contributors.
07:40
Vehicularea, în ultima perioadă, a unei soluţii semi-tehnocratice cu miniştri politici şi premier tehnocrat, ca urmare a dificultăţii partidelor de a se înţelege în privinţa formării unui guvern de largă coaliţie, readuce în discuţie tema anti-politics-ului, care s-a mai purtat în spaţiul publico-mediatic şi în 2014, 2015-2016 şi în 2018. Au mai existat în politica […] Articolul Soluția tehnocrată și tendinţa de respingere a politicului apare prima dată în Contributors.
07:20
După primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al președintelui american D. Trump, în care au avut loc cea mai gravă escaladare de până acum a conflictului SUA-China și cea mai mare instabilitate financiară din istoria recentă, se pot face unele observații cu privire la schimbarea ordinii economice internaționale. Dacă tendințele din această […] Articolul Noua ordine economică internațională apare prima dată în Contributors.
13 iunie 2025
12:20
Weekendul trecut (9-10 iunie 2025) think tank-ul conservator rus, Institutul „Țargrad”, a emis un raport intitulat „Rusia 2050. Imaginea viitorului”. Printre figurile cheie care influențează viziunea strategică a Rusiei următoarelor decenii se regăsesc Konstantin Malofeev, Serghey Lavrov, Ivan Ilyin, Aleksandr Dugin, Sergey Glaziev, Anatoly Antonov. Institutul „Țargrad” este legat de Konstantin Malofeev, oligarh rus și […] Articolul Imaginarea viitorului la Moscova. Raportul despre Rusia anului 2050 apare prima dată în Contributors.
11:00
„Trezirea în conștiință” ca eliberare cognitivă cooptată: cum au ajuns deziluziile democratice din România un teren fertil pentru propaganda rusă # Contributors.ro
Introducere Disidentul rus Vladimir Kara-Murza a fost recent în România la invitația New Strategy Center, iar în podcastul „Comunitatea liberală” (Comunitatea Liberală 1848 2025) a făcut două afirmații cruciale. În primul rând, el a spus că nicio democrație europeană nu este în siguranță atâta timp cât actualul regim de la Kremlin este la putere. În […] Articolul „Trezirea în conștiință” ca eliberare cognitivă cooptată: cum au ajuns deziluziile democratice din România un teren fertil pentru propaganda rusă apare prima dată în Contributors.
08:50
Principiul Anna Karenina și Ipoteza Regina Roșie – Perspective îngrijorătoare asupra viitorului umanității # Contributors.ro
1. Introducere Viitorul umanității este modelat de interacțiunea dintre sisteme complexe și forțe dinamice (biotice și abiotice). Două demersuri oferă perspective profunde asupra acestei traiectorii: Principiul Anna Karenina și Ipoteza Regina Roșie. Principiul Anna Karenina, inspirat de observația lui Lev Tolstoi că toate familiile fericite se aseamănă între ele. Fiecare familie nefericită, însă, este nefericită […] Articolul Principiul Anna Karenina și Ipoteza Regina Roșie – Perspective îngrijorătoare asupra viitorului umanității apare prima dată în Contributors.
©2004—2025 News.yam.md.
Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.