Nucile de Sibișel, fructele exportate în Europa din ținutul dacilor. Aveau prețul stabilit la bursa din Viena

Adevarul (Romania), 28 octombrie 2024 08:00

Un sat din Hunedoara devenise faimos la începutul secolului XX pentru nucile cultivate de localnici. În Sibișel, nucile au mai puțină căutare în prezent, însă dealurile sale sunt împânzite de vestigii antice și medievale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Romania)

Acum 15 minute
11:15
Aragazele pe gaz provoacă anual 40.000 de decese în Europa, eliberând poluanți periculoși care afectează sănătatea inimii și plămânilor.
11:15
Rusia transportă soldați nord-coreeni către linia frontului cu ajutorul unor camioane cu numere de înmatriculare civile, a informat agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) pe 27 octombrie.
11:15
Antrenorul de 53 de ani a lămurit un subiect de mare interes, în lipsa fotbalului de calitate.
Acum 30 minute
11:00
Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a fost prezent duminică la un miting electoral în Madison Square Garden din New York, care a început cu o serie de afirmații vulgare și rasiste din partea unor susținători ai fostului președinte.
11:00
Acum o oră
10:45
Șoferul unei ambulanţe private, care trebuia să transporte bolnavii la dializă, a fost depistat de poliţişti sub influența alcoolului, după ce a pierdut controlul asupra volanului și a provocat un accident rutier.
10:30
Gérard Depardieu, 75 de ani, trebuia să se prezinte luni la procesul său pentru agresiune sexuală. Avocatul său a anunţat însă, pentru FranceInfo, că acesta nu va fi prezent la audiere şi că actorul a cerut amânarea procesului „pentru a putea fi prezent”
10:30
Din păcate, trăim într-o țară în care vechile obiceiuri dispar foarte greu. Sau nu dispar!
10:30
Şase cetăţeni din Republica Moldova, cu vârsta între 10 şi 47 de ani, au fost expulzaţi din România după ce au fost depistaţi stând ilegal pe teritoriul ţării, în cadrul unei acţiuni de control a poliţiştilor de imigrări din Vrancea.
Acum 2 ore
10:00
SUA şi Coreea de Sud preconizează pentru săptămâna aceasta o întâlnire la nivelul miniştrilor de externe şi ai apărării la Washington, pe fondul creşterii tensiunilor generate de informaţiile privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia.
10:00
Parlamentarul britanic Mike Amesbury a fost suspendat de Partidul Laburist după ce mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere l-au arătat lovind cu pumnii un bărbat în stradă.
09:45
O femeie arestată preventiv ar fi fost trimisă pe nedrept la o închisoare numai pentru bărbați și obligată să rămână acolo peste noapte pentru că avea „trăsături masculine”.
Acum 4 ore
09:15
Mai multe despăgubiri pentru vaccinul Covid ar putea fi acordate la mii de persoane „rămase cu handicap” în urma vaccinării cu AstraZeneca. În Marea Britanie se va înființa un nou program pentru plata compensațiilor celor care suferă de afecțiuni cauzate de această vaccinare.
09:15
Muncitorii de la uzinele Volkswagen AG din Germania vor înceta luni lucrul pentru a se alătura protestelor faţă de planurile echipei manageriale vizând închideri fără precedent de uzine în Germania.
08:45
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat luni componenţa consorţiului care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
08:15
08:00
Un sat din Hunedoara devenise faimos la începutul secolului XX pentru nucile cultivate de localnici. În Sibișel, nucile au mai puțină căutare în prezent, însă dealurile sale sunt împânzite de vestigii antice și medievale.
08:00
Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite se va reuni, luni pentru a discuta despre atacul Israelului asupra Iranului, a anunţat duminică Elveţia, care deţine preşedinţia Consiliului.
07:45
Fostul șef al securității lui Mohammed Al Fayed a dezvăluit că omul de afaceri obișnuia să se refere la Prințul Philip ca fiind „Asasinul” și că era obsedat să trăiască mai mult decât regretatul Duce de Edinburgh.
07:30
Un „grup armat” a încercat să treacă frontiera dintre Ucraina și Briansk, afirmă guvernatorul regiunii, Aleksandr Bogomaz.
Acum 6 ore
07:15
De curând, presa din Ungaria s-a arătat deranjată și a comentat pe larg un articol al nostru publicat acum câteva săptămâni și numit Filmul despre Iancu de Hunedoara, soft power-ul unguresc și visul lui Viktor Orban, disponibil aici.
07:15
Cercetător la Institutul Universitar European din Italia, Veronica Anghel explică, pentru „Adevărul, ce soluții ar avea România dacă SUA vor continua pivotarea spre Indo-Pacific, iar prezența americană în Europa va fi redusă.
07:15
07:00
În ziua de 28 octombrie, se naște miliardarul Bill Gates, care va schimba cursul tehnologiei și cunoscutul actor Ilarion Ciobanu.
07:00
Câteva mii de persoane au manifestat duminică în Insulele Canare împotriva imigraţiei ilegale din acest arhipelag spaniol, care se confruntă cu o creştere a numărului de sosiri ilegale de ambarcaţiuni pe ţărmurile sale.
06:45
Preşedinta Georgiei a declarat, duminică, că nu recunoaşte rezultatele alegerilor parlamentare din weekend, care, potrivit oficialilor electorali, au fost câştigate de partidul de guvernământ, adăugând că ţara a fost victima unei „operaţiuni speciale ruseşti”.
06:45
Experiența unei turiste din SUA a adus in atenție un aspect important pentru iubitorii de călătorii, unde să ne ținem pașapoartele
06:45
Potrivit prognozei meteo de azi, 28 octombrie 2024, vremea continuă să se încălzească. Gradele din termometre vor fi peste cele normale perioadei.
06:30
Elena Lasconi candidata USR la alegerile prezidenţiale, a declarat, despre faptul că l-a lăudat pe fostul preşedinte Traian Băsescu că nu vrea să se mărite cu el şi nu l-a aplaudat pe Traian Băsescu pentru că a colaborat cu Securitatea, pentru că detestă securiştii.
06:15
Câteva așezări pastorale din Carpați, localitățile din ținutul lui „Dracula” ori din vecinătatea mănăstirilor medievale din nordul Moldovei și satele de pescari din Delta Dunării au devenit primele sate turistice ale României comuniste, într-un plan menit să stimuleze turismul în zona ruralǎ.
05:45
Cunoscutul analist economic Radu Georgescu explică unde au greșit cel mai mult guvernele din ultimii 10 ani și cât de mult a costat acestă eroare pentru România. Cu acei bani, economia României nu ar fi avut problemele uriașe de deficit și ar fi cunoscut o altă dezvoltare.
Acum 8 ore
05:15
Povestea unei tinere care s-a mutat din București în Cluj-Napoca, iar după trei ani petrecuți în orașul transilvan spune că iubitul său a rămas singurul motiv care o mai ține aici, a stârnit controverse pe rețelele de socializare.
04:45
La începutul secolului XX, stațiunile de pe Valea Prahovei, atunci mult mai reduse ca dimensiuni și dezvoltare ca în prezent, au devenit unele dintre cele mai atractive zone de agrement din România. Povestea lor a început odată cu cea a primei căi ferate transcarpatice din România.
04:15
Deși România nu dispune de altitudini comparabile cu cele ale Alpilor, țara noastră oferă suficiente pârtii de schi pentru a-ți planifica un sejur de neuitat în sezonul rece.
03:45
Grupul de hackeri chinez Salt Typhoon a reușit să pătrundă în sistemele unor mari companii de telecomunicații din SUA, vizând lideri americani și candidați la președinție, ceea ce ridică grave îngrijorări privind securitatea națională.
Acum 12 ore
03:15
Mesajul unui român care acuză poluarea aerului din anumite locuri din București, susținând că doar banii i-ar putea ține pe oameni în Capitală, a stârnit un val de reacții pe rețelele de socializare.
02:45
Măceșele, fructele-minune pentru sănătate și frumusețe, rămân produsul bio de bază livrat de pădurari la export, însă cantitățile tind să scadă de la un an la altul. Seceta a diminuat recolta, iar culegătorii sunt și ei din ce în ce mai puțini.
02:15
Autoritățile elvețiene au dat undă verde unui proiect pilot de instalare a panourilor solare detașabile pe o cale ferată din vestul Elveției. Tehnologia unică a generat interes în alte țări.
01:45
Un sat din Hunedoara devenise faimos la începutul secolului XX pentru nucile cultivate de localnici. În Sibișel, nucile au mai puțină căutare în prezent, însă dealurile sale sunt împânzite de vestigii antice și medievale.
01:15
Videoclipurile cu eticheta „usturoi crud pentru acnee” au devenit populare pe TikTok, iar mulți utilizatori susțin că au observat o îmbunătățire a pielii după ce au încercat această metodă. Totuși, este important să aflăm ce spun specialiștii despre această practică.
00:45
Descoperirile arheologice din Ulpia Traiana Sarmizegetusa arată un fapt mai puțin obișnuit. Orașul ridicat de împăratul Traian după războaiele daco-romane era plin de temple, închinate către numeroase zeități, cele mai stranii fiind dedicate zeilor palmirieni.
00:15
Specialiștii au confirmat miturile urbane privind existența unei rețele subterane de catacombe în municipiul Botoșani. Funcționalitatea acestor catacombe este și astăzi controversată, dar existența lor dovedită. O parte a acestor catacombe vor fi amenajate turistic.
27 octombrie 2024
23:45
Cancerul este în creștere în rândul tinerilor, însă sunt anumite schimbări în stilul de viață pe care le puteți face pentru a reduce riscul de a dezvolta boala. Potrivit unui specialist, două alimente comune sunt extrem de periculoase.
23:15
23:15
În ultimele trei luni, roiuri de până la 150 de drone ucrainene au zburat sute de kilometri în adâncimea Rusiei, lovind spații de depozitare a rachetelor, rezervoare strategice de combustibil, aerodromuri și uzine militare, se arată într-o amplă analiză Wall Street Journal.
22:45
Forțele rusești au recuperat aproape jumătate din terioriile ocupate în timpul ofensivei sale transfrontaliere în regiunea Kursk a Rusiei în această vară, în contraatacuri ce pun sub semnul întrebării capacitatea ucrainenilor de a menține aceste teritorii în perioada următoare,
Acum 24 ore
22:15
Conservatorii conduşi de fostul premier Boiko Borisov s-au clasat primii la alegerile legislative organizate duminică în Bulgaria, potrivit exit-poll-urilor, dar incertitudinea persistă cu privire la posibilele combinaţii pentru formarea unui guvern stabil, după şapte alegeri în trei ani şi jumătate
22:00
Fostul preşedinte bolivian Evo Morales a declarat că duminică asupra maşinii în care se afla s-au tras cel puţin 14 focuri de armă, susţinând că tentativa de asasinat a fost pusă la cale de actualul şef al statului şi principalul său contracandidat la alegerile din 2025, Luis Arce.
21:45
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat duminică autorităţile electorale din Georgia să investigheze „neregulile” din alegerile legislative câştigate sâmbătă de partidul pro-rus de guvernământ, un rezultat contestat de opoziţia pro-europeană.
21:30
La Adevărul Live, psihologul Aloma Odogwu explică despre cum să ne vindecăm și cum să înțelegem singurătatea?
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.